Mitkä elintarvikkeet aiheuttavat aknea? Top 9 aknea aiheuttavaa ruokaa

Published:

Kamppailetko aknen kanssa ja mietit, voivatko tietyt ruokavaliossasi olevat elintarvikkeet olla syyllisiä? Et ole yksin. Monet ihmiset huomaavat, että tietyt elintarvikkeet näyttävät pahentavan heidän akneaan.

Ruokavalion ja aknen välinen suhde on monimutkainen. Vaikka alan tutkimus on vielä kesken, tiedämme, että jotkin elintarvikkeet näyttävät laukaisevan aknea enemmän kuin toiset.

Tässä artikkelissa tarkastelemme 9 tärkeintä aknea laukaisevaa ruokaa, miksi ne voivat aiheuttaa ihottumaa ja mitä voit syödä niiden sijaan ihosi puhdistamiseksi. Tarkastelemme myös ruokavalion ja aknen välisen yhteyden taustalla olevaa tiedettä.

Mitä elintarvikkeet aiheuttavat aknea Top 9 akne-triggeroivaa ruokaa

Miten ruokavalio vaikuttaa akneen?

Ennen kuin siirrytään tiettyihin elintarvikkeisiin, on ensin ymmärrettävä , miten ruokavalio voi vaikuttaa akneen.

On muutamia tapoja, joilla syömäsi elintarvikkeet voivat pahentaa aknea:

 • Tulehdus - Tietyt elintarvikkeet voivat laukaista kehossa tulehduksen, joka voi pahentaa aknea.
 • Hormonaaliset vaihtelut - Jotkin elintarvikkeet aiheuttavat insuliinin kaltaisten hormonien, kuten insuliinin, nousuja ja laskuja, jotka voivat lisätä öljyntuotantoa ja tukkia huokoset.
 • Korkea glykeeminen kuormitus - Korkean glykeemisen indeksin omaavat elintarvikkeet aiheuttavat verensokeripiikkejä, jotka voivat pahentaa aknea.
 • Ruoka-aineyliherkkyys - Herkkyys tietyille elintarvikkeille, kuten maitotuotteille, voi laukaista tulehdusreaktioita.
 • Suoliston terveys - Epätasapainoinen suolistomikrobiomi voi vaikuttaa ihon terveyteen ja akneen.

Tässä yhteydessä tutustutaan nyt 9 tärkeimpään elintarvikkeeseen, jotka yleisesti aiheuttavat aknepuuskia.

9 Elintarvikkeita, jotka voivat laukaista aknen puhkeamisia

1. Maitotuotteet

Maitotuotteet, kuten maito, juusto, jogurtti ja jäätelö, ovat suurimpia aknen aiheuttajia.

Useissa tutkimuksissa on havaittu yhteys maitotuotteiden ja aknen välillä:

 • Eräässä 47 335 naista käsittäneessä tutkimuksessa maitoa teini-ikäisinä käyttäneillä oli suurempi riski sairastua vakavaan akneen myöhemmin elämässään [1].
 • Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kouluikäisillä lapsilla oli enemmän aknea, jos he käyttivät maitotuotteita, kuin niillä, jotka eivät käyttäneet maitotuotteita [2].

Maitotuotteet voivat aiheuttaa aknea muutamasta syystä:

Hormonit: (IGF-1), jotka voivat stimuloida öljyntuotantoa ja tukkeutuneita huokosia [3].

Tulehdus: Aikuisista jopa 60 prosenttia on herkkiä maitotuotteiden A1-kaseiiniproteiineille, jotka voivat laukaista tulehduksen [4].

Androgeenit: Maito sisältää androgeeneja ja bioaktiivisia molekyylejä, jotka nostavat androgeenitasoja ja edistävät aknen syntyä [5].

Mitä siitä voi ottaa opiksi? Maitotuotteiden, erityisesti maidon, vähentäminen voi auttaa hallitsemaan akneen taipuvaista ihoa. Valitse kasvipohjaisia maitoja, kuten manteli- tai kauramaitoa.

2. Korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeet

Korkealla glykeemisellä indeksillä olevat elintarvikkeet aiheuttavat verensokerin nopean nousun. Nämä verensokerin vaihtelut voivat pahentaa aknea.

Korkean glykeemisten elintarvikkeiden joukossa ovat:

 • Valkoinen leipä, pasta, leivonnaiset
 • Pakatut aamiaismurot
 • Riisi, perunat
 • Sooda, hedelmämehu, urheilujuomat

Nämä puhdistetut hiilihydraatit sulavat nopeasti ja tulvivat verenkiertoon glukoosia. Tämä saa elimistön tuottamaan enemmän insuliinia, mikä voi lisätä öljyntuotantoa ja tulehdusta [6].

Vähentämällä korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeita voit tasoittaa verensokeria, vähentää insuliinipiikkejä ja mahdollisesti parantaa aknea.

3. Makeiset ja jälkiruoat

Sokeripitoiset ruoat, kuten kakut, keksit, karkit ja jäätelö, voivat pahentaa aknea kohottamalla verensokeria ja insuliinitasoja.

Malesialaisessa tutkimuksessa todettiin, että aknepotilaat käyttivät enemmän jäätelöä, maitoa ja natriumia kuin kontrolliryhmä [7].

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilaat käyttivät 2 kertaa enemmän puhdistettuja hiilihydraatteja ja sokeria kuin aknepotilaat [8].

Makeisilla on myös korkea glykeeminen kuorma. Kuten aiemmin totesimme, tämä johtaa verensokerin ja insuliinin nousuun, mikä vaikuttaa ihon terveyteen.

Vähentämällä sokeripitoisten herkkujen, kuten jälkiruokien, karkkien ja limonadin, käyttöä voit huomata ihon kirkastuvan. Muista myös vähentää jalostetuissa elintarvikkeissa olevia "piilosokereita".

4. Pikaruoka

Pikaruoka, kuten hampurilaiset, ranskalaiset, kananugetit ja pirtelöt, ovat yleensä pitkälle jalostettuja ja täynnä natriumia, rasvaa ja puhdistettuja hiilihydraatteja.

Eräässä tutkimuksessa pikaruoan syöminen yhdistettiin lisääntyneeseen insuliiniresistenssiin ja suurempaan akneriskiin [9].

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilaat söivät todennäköisemmin pikaruokaa, kuten hampurilaisia ja pizzaa [10].

Pikaruoat edistävät aknea:

 • Verensokerin huippuarvo
 • Tulehduksen lisääntyminen
 • Sisältää maitotuotteita, rasvaa ja hormoneja, jotka tukkivat huokoset.

Rajoita pikaruoan ja paistettujen tuotteiden käyttöä aknea aiheuttavan tulehduksen hallitsemiseksi.

5. Heraproteiinijauhe

Vaikka proteiini on välttämätöntä terveydelle, jotkin proteiinipitoiset elintarvikkeet, kuten hera, voivat pahentaa aknea.

Heraproteiinijauhe ja lisäravinteet sisältävät aminohappoja, jotka stimuloivat insuliinin ja IGF-1:n tuotantoa. Tämä voi lisätä öljyntuotantoa ja tukkeutuneita huokosia.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilailla oli enemmän heraspesifisiä IgG-vasta-aineita, mikä viittaa heraherkkyyteen [11].

Jos epäilet heraproteiinin pahentavan akneasi, rajoita lisäravinteiden käyttöä ja valitse sen sijaan kasvipohjaisia proteiinijauheita. Soija-, herne-, riisi- ja hamppuproteiinit ovat hyviä herattomia vaihtoehtoja.

6. Omega-6-rikkaat öljyt

Omega-6-rasvahappoja runsaasti sisältävät kasviöljyt, kuten soija-, maissi-, puuvillansiemen-, auringonkukka- ja safloriöljyt, ovat yleisiä jalostetuissa elintarvikkeissa.

Vaikka omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, useimmissa nykyaikaisissa ruokavalioissa on liikaa omega-6- ja liian vähän omega-3-rasvahappoja.

Tämä epätasapaino voi edistää tulehdusta elimistössä ja pahentaa tulehduksellisia aknevaurioita [12].

Rajoita runsaasti omega-6-rasvoja sisältävissä öljyissä valmistettujen välipalaruokien käyttöä ja käytä sen sijaan ruoanlaitossa terveellisempiä rasvoja, kuten oliiviöljyä ja avokadoöljyä.

7. Alkoholi

Alkoholin juominen, erityisesti liiallinen, on yhteydessä aknen puhkeamiseen.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilaat joivat viikossa enemmän alkoholia kuin ne, joilla oli kirkas iho [13]. Toiset tutkimukset osoittavat, että keskivaikeaa tai vaikeaa aknea sairastavat käyttävät todennäköisemmin säännöllisesti alkoholia [14].

Alkoholi vaikuttaa akneen seuraavasti:

 • Verensokerin ja insuliinin nousu
 • Tulehduksen lisääntyminen
 • Ihon ja kehon kuivattaminen

Alkoholin kohtuullinen käyttö tai sen välttäminen kokonaan voi auttaa ehkäisemään alkoholinkäytön aiheuttamaa aknea.

8. Kofeiini

Joillakin aknelle alttiilla ihmisillä kofeiini näyttää pahentavan taudinpurkauksia. Tähän on muutamia mahdollisia syitä:

 • Kofeiini aiheuttaa verenpaineen ja stressihormonien nousua, mikä voi pahentaa tulehduksellista aknea [15].
 • Kofeiinin vieroitus voi myös laukaista aknen puhkeamisen [16].

Ruokavaliota ja aknea koskevissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu merkittävää yhteyttä kofeiinin ja aknepisamien välillä [17]. Vaikutukset näyttävät vaihtelevan yksilöllisesti.

Jos epäilet, että kofeiini pahentaa akneasi, yritä vähentää kahvin, teen, soodan ja energiajuomien käyttöä ja katso, paraneeko ihosi.

9. Suklaa

Vaikka monet olettavat suklaan aiheuttavan aknea, tutkimukset eivät osoita merkittävää korrelaatiota suklaan kulutuksen ja ihottumien välillä [18].

Joidenkin tutkimusten mukaan aknepotilaat saattavat kuitenkin himoita ja kuluttaa enemmän suklaata ja makeisia yleensä [19].

Korkean kaakaopitoisuuden omaavalla tummalla suklaalla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat hyödyttää aknea. Maitosuklaa sen sijaan sisältää maitotuotteita ja sokeria, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti ihoon.

Kaiken kaikkiaan suklaa ei näytä olevan suora aknen aiheuttaja, vaikka sen laadulla onkin merkitystä ihon yleisen terveyden kannalta.

Pitäisikö sinun noudattaa "Ei akne ruokavalio"?

Kun olet oppinut, mitkä elintarvikkeet voivat laukaista finnejä, saatat miettiä: pitäisikö sinun noudattaa rajoittavaa "ei akne ruokavaliota"?

Kokonaisten elintarvikeryhmien poisjättäminen ei välttämättä ole optimaalista tai realistista pitkällä aikavälillä. On kuitenkin hyödyllistä olla tietoinen aknen laukaisijoista.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä ruokavalion hallintaan aknen hallitsemiseksi:

 • Tunnista aknealaukaisevat tekijät - Huomaa, mitkä elintarvikkeet näyttävät pahentavan akneasi, ja vältä niitä. Yleisiä syyllisiä ovat muun muassa maitotuotteet, korkeahiilihydraattiset hiilihydraatit ja sokeri.
 • Pidä ruokapäiväkirjaa - Jos kirjaat ylös, mitä syöt ja miten ihosi reagoi, voit paljastaa henkilökohtaiset aknen laukaisijat.
 • Syö tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota - Keskity kokonaisiin, käsittelemättömiin elintarvikkeisiin, kuten hedelmiin, vihanneksiin, vähärasvaisiin proteiineihin, pähkinöihin ja tulehdusta ehkäiseviin rasvoihin.
 • Pysy nesteytettynä - Juo runsaasti vettä, jotta myrkyt poistuvat ja iho pysyy kosteana.
 • Täydennä viisaasti - Lisäravinteet, kuten sinkki, omega-3-rasvahapot, probiootit ja vitamiinit, voivat tukea kirkasta ihoa.

Vaikka ruokavalio ei yksinään paranna aknea, tiettyjen laukaisevien ruokien välttäminen voi auttaa pitämään taudinpurkaukset loitolla.

Lopputulos

Syömäsi ruoka voi vaikuttaa aknen puhkeamiseen, erityisesti puhdistetut hiilihydraatit, maitotuotteet, pikaruoka, makeiset ja epäterveelliset rasvat. Kun tunnistat aknen laukaisijat, voit mukauttaa ruokavaliotasi niin, että voit hallita puhkeamisia ja syödä silti tasapainoista ja nautinnollista ruokavaliota.

Keskity kokonaisiin, käsittelemättömiin, anti-inflammatorisiin elintarvikkeisiin, joissa on runsaasti antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja, niin saat parhaan suojan aknelle. Pysy nesteytettynä, hallitse stressiä ja käytä kohdennettuja ihonhoitotuotteita, jotta iho pysyy puhtaana.

Muutamalla ruokavalion muutoksella ja ihonhoidon osaamisella voit lähettää ärsyttävän aknen pois ja saada itsevarman, hehkuvan ihon. Mitä muutoksia sinä aiot tehdä hyvästelläksesi läiskät?

Usein kysyttyjä kysymyksiä elintarvikkeista, jotka aiheuttavat aknea

Mitkä elintarvikkeet yleisesti aiheuttavat aknea?

Joitakin tärkeimpiä elintarvikkeita, jotka voivat pahentaa aknea, ovat:

 • Maitotuotteet, kuten maito, juusto, jäätelö.
 • Puhdistetut viljat - valkoinen leipä, pasta, viljatuotteet.
 • Sokeripitoiset elintarvikkeet - karkit, jälkiruoat, limsat.
 • Pikaruoka, kuten hampurilaiset ja ranskalaiset
 • Elintarvikkeet, joilla on korkea glykeeminen indeksi - perunat, valkoinen riisi.
 • runsaasti omega-6-rasvahappoja sisältävät kasviöljyt
 • Heraproteiinijauhe
 • Liiallinen alkoholin käyttö

Näillä elintarvikkeilla on taipumus nostaa verensokeria, insuliinia ja tulehdustasoja, mikä voi stimuloida öljyntuotantoa ja pahentaa aknea.

Miten ruokavalio vaikuttaa akneen?

Tutkimukset osoittavat, että ruokavalio voi vaikuttaa akneen monin tavoin:

 • Verensokeri- ja insuliinitasojen nousu - Korkean glykeemipitoisuuden omaavat elintarvikkeet aiheuttavat verensokerin ja insuliinin nousua, mikä lisää öljyntuotantoa ja tulehdusta.
 • Tulehdus - Tietyt elintarvikkeet laukaisevat elimistössä tulehdusreaktioita, jotka pahentavat tulehduksellisia aknevaurioita.
 • Hormonaaliset vaihtelut - Jotkin elintarvikkeet muuttavat hormoneja, kuten insuliinia, IGF-1:tä ja androgeeneja, mikä johtaa lisääntyneeseen öljyntuotantoon ja tukkeutuneisiin huokosiin.
 • Ruoka-aineyliherkkyys - Herkkyys elintarvikkeille, kuten maitotuotteille, voi joillakin ihmisillä laukaista tulehdusreaktioita ja aknepuuskia.

Onko suklaa paha aknelle?

Huolimatta yleisestä uskomuksesta, jonka mukaan suklaa aiheuttaa aknea, useimmissa tutkimuksissa ei ole löydetty merkittävää yhteyttä suklaan ja ihottumien välillä. Korkean kaakaopitoisuuden omaavalla tummalla suklaalla saattaa olla jopa tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Maitopohjainen maitosuklaa saattaa kuitenkin vaikuttaa akneen negatiivisesti. Kaiken kaikkiaan suklaa ei näytä suoraan aiheuttavan aknea, mutta laadulla on merkitystä.

Aiheuttavatko banaanit aknea?

Ei, ei ole todisteita siitä, että banaanit aiheuttaisivat tai pahentaisivat aknea. Banaaneilla on keskisuuri glykeeminen indeksi, eikä niillä ole merkittävää yhteyttä lisääntyneisiin finneihin. Banaanit sisältävät ihon terveyttä tukevia vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten C-vitamiinia, B6-vitamiinia ja kaliumia. Kuten minkä tahansa elintarvikkeen kohdalla, joillakin ihmisillä voi olla yksilöllisiä herkkyysoireita. Banaaneja pidetään kuitenkin yleisesti ottaen turvallisina aknen kannalta.

Aiheuttaako kofeiini aknea?

Kofeiinin vaikutukset akneen vaikuttavat vaihtelevilta. Joissakin tutkimuksissa kofeiinin saanti on yhdistetty stressihormonien ja verenpaineen nousuun, mikä saattaa pahentaa aknea. Kofeiinin vieroitusoireet voivat myös laukaista aknepuuskia joillakin ihmisillä. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu tilastollisesti vahvaa yhteyttä kofeiinin ja aknen välillä. Kofeiinille herkkien henkilöiden kohdalla kofeiinin saannin rajoittaminen voi auttaa hallitsemaan ihottumaa.

Miten voin parantaa aknen luonnollisesti?

Sen lisäksi, että vältät aknea laukaisevia tekijöitä, tässä on joitakin luonnollisia korjaustoimenpiteitä, jotka voivat auttaa aknen hoidossa:

 • Juo runsaasti vettä pysyäksesi hydratoituneena ja huuhdellaksesi myrkkyjä pois.
 • Ota kohdennettuja lisäravinteita, kuten sinkkiä, omega-3-rasvahappoja ja probiootteja.
 • Levitä teepuun eteeristä öljyä, vihreän teen uutetta ja muita kasviperäisiä korjaustoimenpiteitä.
 • Kokeile tulehdusta ehkäiseviä elintarvikkeita, kuten rasvaista kalaa, kurkumaa, vihreitä, marjoja.
 • Hallitse stressiä joogan, meditaation ja päiväkirjojen avulla.
 • Käytä luonnollisia kasvonaamioita, joissa on ainesosia, kuten hunajaa, omenaviinietikkaa, kaurahiutaleita.

Vaikka luonnolliset korjaustoimenpiteet voivat auttaa, vaikea akne vaatii usein lääketieteellistä hoitoa. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jos reseptivapaat menetelmät eivät tehoa.

Mitä minun pitäisi syödä aknen poistamiseksi?

Jos haluat poistaa aknen ruokavalion avulla, keskity käsittelemättömiin täysravintovalmisteisiin, joilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia:

 • Maidottomat maidot, kuten manteli-, kookos- ja kauramaito.
 • Vähärasvaiset proteiinit, kuten kala, nahaton kana, kalkkuna, kananmunat.
 • Värikkäät hedelmät ja vihannekset, erityisesti lehtivihannekset.
 • Terveelliset rasvat, kuten avokadot, oliiviöljy, pähkinät ja siemenet.
 • Monimutkaiset hiilihydraatit - täysjyvävilja, kvinoa, bataatti.
 • Palkokasvit, kuten pavut, linssit ja kikherneet.
 • Yrtit ja mausteet - kurkuma, inkivääri, kaneli.
 • Vihreä tee, yrttitee
 • Probioottiset elintarvikkeet, kuten jogurtti, kefiiri, käymisteitse valmistetut elintarvikkeet.

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio, jossa on runsaasti ravintoaineita, voi tukea kirkasta ja hehkuvaa ihoa.

Aiheuttaako maitotuotteet aknea?

Kyllä, tutkimukset osoittavat vahvasti, että maitotuotteiden, erityisesti maidon, käyttö edistää aknen puhkeamista. Maitotuotteet sisältävät hormoneja ja bioaktiivisia molekyylejä, jotka stimuloivat öljyntuotantoa. Se myös laukaisee tulehduksia, jotka johtuvat herkkyydestä maitoproteiineille, kuten kaseiinille ja heralle. Maitotuotteiden käytön rajoittaminen ja kasvipohjaisten maitojen valitseminen voi parantaa akneoireita merkittävästi.

Aiheuttavatko pähkinät aknea?

Useimpia pähkinöitä ei pidetä aknea aiheuttavina, ja ne voivat olla osa terveellistä, tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota. Jotkut ihmiset saattavat kuitenkin olla herkkiä pähkinöiden korkealle omega-6-pitoisuudelle. Rajoita annokset 1-2 kouralliseen päivässä ja vältä voimakkaasti paahdettuja tai suolattuja pähkinöitä. Manteleilla, saksanpähkinöillä, parapähkinöillä ja pekaanipähkinöillä on ihoa puhdistava vaikutus. Vaikeasta aknesta kärsivien kannattaa ehkä rajoittaa pähkinöiden säännöllistä käyttöä.

Aiheuttaako gluteeni aknea?

Ei ole vahvaa näyttöä siitä, että gluteeni aiheuttaisi suoraan aknea. Jotkut gluteeniyliherkkyydestä kärsivät ihmiset ovat kuitenkin raportoineet aknen parantuneen gluteenittomuuden jälkeen. Keliakiaa tai muuta kuin keliakiaa sairastavilla gluteeniyliherkkyyttä sairastavilla gluteeniton ruokavalio voi auttaa hillitsemään ihotulehdusta. Gluteenin välttäminen ei kuitenkaan todennäköisesti vaikuta akneen niillä, jotka eivät ole herkkiä.

Pitäisikö minun välttää kaikkia hiilihydraatteja saadakseni kirkkaan ihon?

Kaikkien hiilihydraattien välttäminen ei ole välttämätöntä kirkkaan ihon saavuttamiseksi. Puhdistettujen hiilihydraattien, kuten sokerin, valkoisten jauhojen ja valkoisen riisin, rajoittaminen voi kuitenkin hillitä verensokeripiikkejä. Keskity saamaan hiilihydraatteja monitahoisista, kokonaisista elintarvikkeista, kuten hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta ja bataatista. Pidä yllä tasapainoista ruokavaliota, sillä kaikkien hiilihydraattien poisjättäminen voi vaikuttaa kielteisesti hormoneihin, energiatasoon ja ihoon.

Aiheuttaako rasvaisten ruokien syöminen aknea?

Rasvaiset ja rasvaiset ruoat, kuten hampurilaiset, ranskalaiset ja pizza, eivät luonnostaan aiheuta aknea. Nämä elintarvikkeet ovat kuitenkin usein pitkälle jalostettuja ja korkeaglykeemisiä, mikä voi pahentaa aknea. Rasvainen pikaruoka voi myös sisältää maitotuotteita, hormoneja ja lisäaineita, jotka tukkivat huokoset. Kaiken kaikkiaan rasvainen ruoka on terveellisen ruokavalion osana kohtuullisessa määrin hyvää, mutta paahdettuja ja prosessoituja ruokia kannattaa syödä säästeliäästi.

Pitäisikö minun ottaa lisäravinteita aknen hoitoon?

Tietyt lisäravinteet voivat auttaa torjumaan aknea, kun niitä käytetään ruokavalion ja elämäntapojen ohella, mukaan lukien:

 • Sinkki: Tämä mineraali tukee haavojen paranemista ja vähentää tulehdusta. Ota 30-45 mg päivässä.
 • Omega-3:t: Omega-3-rasvahapot, kuten kalaöljy, torjuvat tulehdusta. Ota 1 000-2 000 mg EPA/DHA:ta päivittäin.
 • Probiootit: Probiootit tukevat suoliston terveyttä ja tasapainoista mikrobiomia. Etsi kantoja, kuten Lactobacillus ja Bifidobacterium.
 • A-, D- ja E-vitamiinit: Nämä rasvaliukoiset vitamiinit vahvistavat ihon vastustuskykyä ja terveyttä.
 • C-vitamiini: C-vitamiini edistää kollageenin tuotantoa. Etsi esteröityä muotoa, jotta se imeytyy parhaiten.

Ota aina yhteyttä ihotautilääkäriin tai ravitsemusterapeuttiin ennen lisäravinteiden käytön aloittamista, erityisesti jos sinulla on jokin sairaus. Vaikka lisäravinteet voivat auttaa hallitsemaan aknea, ne toimivat parhaiten yhdessä ruokavalion ja elintapojen kanssa kokonaisvaltaista hoitoa varten.

Mitkä elintarvikkeet ovat hyviä aknealttiille iholle?

Jotkut parhaista elintarvikkeista, joita kannattaa syödä kirkkaan, akneettoman ihon saavuttamiseksi, ovat:

 • Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli ja sardiinit.
 • Lehtivihannekset, kuten pinaatti, lehtikaali, salaatti.
 • Kirkkaanväriset hedelmät ja vihannekset
 • Täysjyväviljaa, kuten kaurahiutaleita, ruskeaa riisiä, kvinoa.
 • Palkokasvit, kuten linssit, kikherneet ja pavut.
 • Pähkinät, kuten mantelit, saksanpähkinät, parapähkinät.
 • Siemenet, kuten chia, pellava, kurpitsa, auringonkukka, jne.
 • Kurkuma ja inkivääri
 • Vihreä tee
 • tummaa suklaata (vähintään 70 % kaakaota)
 • Valkosipuli
 • Munat
 • Bataatit
 • Kreikkalainen jogurtti

Keskity saamaan erilaisia käsittelemättömiä, tulehdusta ehkäiseviä elintarvikkeita. Terveellinen, tasapainoinen ruokavalio auttaa hallitsemaan aknea ja tarjoaa samalla välttämättömiä vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintoaineita, jotka auttavat sinua saamaan ihosi parhaaseen kuntoon.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku