Minkä tyyppistä aknea on vaikeinta hoitaa?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin. Kaikki akne ei kuitenkaan ole samanlaista. Joitakin aknetyyppejä on vaikeampi hoitaa kuin toisia. Minkä tyyppistä aknea on siis vaikeinta hoitaa?

Minkä tyyppinen akne on vaikeinta hoitaa

Mikä aiheuttaa aknea?

Ennen kuin paneudumme vaikeimmin hoidettavaan akneen, katsotaan ensin, mikä aknea ylipäätään aiheuttaa. Akne muodostuu, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat karvatupet (huokoset). Tämä johtaa erilaisiin näppylöihin, kuten valkopäihin, mustapäihin, märkärakkuloihin ja kyhmyihin.

Useat tekijät voivat laukaista aknen, kuten:

 • Hormonaaliset muutokset - erityisesti murrosiän, kuukautisten, raskauden tai vaihdevuosien aikana.
 • Stressi
 • Rasvaisen ihon ja hiusten hoitoon tarkoitetut tuotteet
 • Tietyt lääkkeet
 • Sukuhistoria ja genetiikka

Monille akne on vain väliaikainen harmi nuoruusiässä. Toisilla akne kuitenkin jatkuu pitkälle aikuisuuteen asti, ja se voi olla melko vaikea hallita.

Mikä akne on vaikeinta hoitaa?

Kun on tiedossa, mistä akne johtuu, katsotaanpa, mitkä tyypit ovat kaikkein itsepäisimpiä. On olemassa muutama kilpailija "vaikein akne hoidettavaksi" -tittelistä:

Hormonaalinen akne

Hormonaalinen akne johtuu hormonien, kuten androgeenin, vaihteluista. Sitä esiintyy usein leukalinjalla, leuassa ja kaulalla aikuisilla. Naiset ovat alttiimpia hormonaaliselle aknelle kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Koska hormonaalinen akne on sisäinen ongelma, sitä voi olla hyvin vaikea hallita pelkillä paikallisilla voiteilla. Hormonihoito lääkkeillä, kuten ehkäisypillereillä tai spironolaktonilla, voi olla tarpeen androgeenitasojen säätelyyn. Varmista, että käyt ihotautilääkärillä tai gynekologilla hormonihoitovaihtoehtojen tutkimiseksi.

Kystinen akne

Kystinen akne koostuu suurista, kivuliaista kuoppia syvällä ihossa. Se muodostuu, kun akne tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen vakavan tulehduksen ja karvatuppien repeämisen.

Kystinen akne on haastava hoidettava, koska näppylät ovat syvään juurtuneita ja voivat johtaa pysyviin arpeutumiin, jos niitä ei hoideta oikein. Paikalliset tuotteet eivät pääse tunkeutumaan riittävän syvälle ihoon kystisen aknen hoitoon.

Suun kautta otettavia lääkkeitä, kuten isotretinoiinia, ja injektoitavia lääkkeitä tai steroidi-injektioita tarvitaan usein. Mene ihotautilääkärille välittömästi, jos sinulla on vaikea tai kystinen akne. Älä yritä popsia tai poimia kystisiä näppylöitä, sillä se pahentaa aknea.

Akne Conglobata

Acne conglobata on yksi vakavimmista tulehduksellisen aknen muodoista. Siinä on lukuisia toisiinsa liittyviä näppylöitä, jotka muodostavat syviä paiseet ihon alle. Se johtaa usein laajoihin arpeutumisiin ja epämuodostumiin, jos sitä ei hoideta varhain ja aggressiivisesti.

Acne conglobata on harvinainen, sillä se vaikuttaa alle 1 prosenttiin aknesta kärsivistä. Mutta kun sitä esiintyy, se voi olla erittäin vastustuskykyinen hoidolle. Akne conglobatan hallitsemiseksi tarvitaan usein pitkäaikaista antibioottihoitoa, paiseiden tyhjennystä, kortikosteroidipistoksia ja suun kautta otettavaa isotretinoiinia.

Gram-negatiivinen follikuliitti

Tämäntyyppinen akne johtuu gramnegatiivisten bakteerien, kuten Klebsiella-, Escherichia coli- ja Proteus-lajien, kolonisaatiosta karvatupissa. Se voi olla sivuvaikutus pitkäaikaisesta antibioottiaknehoidosta, joka tappaa grampositiiviset bakteerit ja antaa gramnegatiivisten kantojen lisääntyä.

Gramnegatiivinen follikuliitti ilmenee itsepäisinä, märkäisinä kuoppina, jotka eivät reagoi tavallisiin aknehoitoihin. Suun kautta otettava isotretinoiini ja paikallisesti käytettävä atselaiinihappo voivat auttaa, mutta uusiutuminen on yleistä hoidon päättymisen jälkeen. Ota yhteys ihotautilääkäriin, jos akne pahenee antibioottikuurin aikana.

Akne Fulminans

Tämä äkillinen, räjähdysmäisesti puhkeava kystinen akne, johon liittyy kuumetta ja ruumiinsärkyä, on hyvin harvinaista. Hoitamattomana akne fulminans voi johtaa nopeasti etenevään arpeutumiseen ja luiden ja nivelten vaurioitumiseen. Isotretinoiini on ensisijainen hoitomuoto arpeutumisen hallitsemiseksi, ja lisäksi käytetään kortikosteroidi-injektioita tulehduksen vähentämiseksi.

Keskeiset viestit vaikeimmin hoidettavasta aknesta

 • Hormonaalinen akne, kystinen akne ja harvinaiset vakavat muodot, kuten acne conglobata, gramnegatiivinen follikuliitti ja acne fulminans, ovat yleensä kaikkein itsepäisimpiä aknetyyppejä.
 • Paikalliset tuotteet eivät useinkaan riitä - keskivaikean tai vaikean aknen hoitoon tarvitaan yleensä systeemisiä suun kautta otettavia ja ruiskeena annettavia lääkkeitä.
 • Jos sinulla on kivuliaita kystia tai aknea, joka ei reagoi käsikauppalääkkeisiin, mene pikaisesti ihotautilääkärille. Vakavan aknen puhkaiseminen tai poimiminen voi pahentaa arpia.
 • Kärsivällisyyttä - vaikeimmin hoidettava akne vaatii usein 3-6 kuukautta kestävää hoitoa, jotta se saadaan puhdistettua. Pidä kiinni hoito-ohjelmastasi.

Nyt kun tiedät, mitkä aknetyypit voivat olla hankalimpia hallita, mitkä ovat parhaita käytäntöjä minkä tahansa aknen hallintaan saamiseksi?

Vinkkejä itsepäisen aknen hoitoon

Riippumatta siitä, minkälainen akne sinulla on, tässä on muutamia vinkkejä, joilla saat taudinpurkaukset kuriin:

 • Käänny ihotautilääkärin puole en - älä viivyttele, jos akne on vakava, kivulias tai jos se ei parane perusmenetelmillä. Ihoasiantuntija voi määrätä vahvempia lääkkeitä.
 • Kokeile yhdistelmähoitoja - akneen voi puuttua useilla eri mekanismeilla samanaikaisesti, esimerkiksi yhdistämällä ajankohtaisia retinoideja ja bentsoyyliperoksidia.
 • Anna hoidoille aikaa - aknelääkkeiden vaikutus voi kestää useita viikkoja tai kuukausia. Ole kärsivällinen.
 • Vältä nipistelyä/poppaamista - se voi pahentaa tulehdusta ja johtaa pysyvään arpeutumiseen.
 • Tarkkaile ruokavaliota - vältä ruokia, jotka nostavat verensokeria ja androgeeneja, kuten maitotuotteita ja puhdistettuja hiilihydraatteja.
 • Vähennä stressiä - kokeile joogaa, meditaatiota tai päiväkirjojen kirjoittamista stressihormonien vähentämiseksi, jotka laukaisevat ihottumaa.
 • Puhdista hellävaraisesti - kovat kuorinnat ja saippuat poistavat iholta suojaavia öljyjä, mikä pahentaa aknea.
 • Shampoo säännöllisesti - pidä hiusöljyt ja -tuotteet tukkimasta kasvohuokosia.
 • Suojaa iho auringolta - UV-säteet pahentavat aknen tulehdusta ja arpia.

Ammattitaitoisella hoidolla ja huolellisella ihonhoidolla voidaan hallita jopa kaikkein itsepäisimpiä kystisiä tai hormonaalisia akneoireita ja saada iho kirkkaammaksi ja rauhallisemmaksi. Älä menetä toivoa - ole kärsivällinen ja jatka yhteistyötä ihotautilääkärisi kanssa, jotta löydät oikean aknen hoitosuunnitelman ainutlaatuiselle ihollesi. Johdonmukaisuus ja sitoutuminen hoitoon on avainasemassa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä vaikeasti hoidettavasta aknesta

Yhteenvetona tarkastellaan vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin vaikeista akne-tapauksista:

Mikä on yleisin vaikeasti hoidettava akne?

Hormonaalinen akne leukalinjalla ja kasvojen alaosassa on hyvin yleinen ja haastava hoidettava aikuisilla. Hormonien säätelyyn tarvitaan sisäistä lähestymistapaa.

Aiheuttaako stressi pahimman aknen?

Stressi ei yksinään aiheuta aknea, mutta se voi pahentaa tautia lisäämällä öljyntuotantoa ja tulehdusta. Stressin hallinnasta on apua, mutta se ei yksin riitä aknen parantamiseen.

Voiko ruokavalion muuttaminen poistaa vastustuskykyisen aknen?

Ruokavalio ei yksinään paranna aknea, mutta tasapainoinen, vähähiilihydraattinen ruokavalio voi auttaa parantamaan hormonitoimintaa ja tulehdustekijöitä, jotka ovat taudin puhkeamisen taustalla.

Kuinka kauan kestää nähdä tuloksia aknen hoidosta?

Useimmat aknelääkkeet vaativat 6-12 viikon johdonmukaisen käytön, jotta niistä olisi täysi hyöty. Vaikea akne voi vaatia kuukausien hoitoa. Ole kärsivällinen ja pysy kuurissa.

Pitäisikö sinun jatkaa eri tuotteiden kokeilemista, jos akne ei mene pois?

Älä vaihda jatkuvasti tuotteita - anna kullekin kuurille aikaa toimia. Käy ihotautilääkärin luona, joka määrää sinulle tarvittaessa tehokkaampia aknelääkkeitä.

Yhteenveto

Jatkuvien aknepurkausten käsitteleminen voi olla erittäin turhauttavaa. Hormonaalinen akne, kystiset näppylät ja harvinaiset vakavat aknen muodot ovat yleensä vaikeimmin hallittavissa. Lievää aknea voidaan usein hoitaa käsikauppalääkkeiden pesuaineilla, voiteilla ja geeleillä.

Keskivaikea tai vaikea akne vaatii kuitenkin yleensä reseptilääkkeitä, kuten retinoideja, antibiootteja, bentsoyyliperoksidia, atselaiinihappoa, ehkäisypillereitä tai spironolaktonia. Tee tiivistä yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa oikean hoito-ohjelman löytämiseksi ja noudata sitä johdonmukaisesti vähintään useiden kuukausien ajan, jotta näet tuloksia.

Vaikka voi tuntua toivottomalta, kun akne jatkuu parhaista yrityksistäsi huolimatta, pidä usko yllä. Johdonmukainen hoito ja kohdennettu hoito, jopa kaikkein itsepäisimmissä akne-tapauksissa, voi tuoda sinulle ansaitsemasi puhtaan ihon. Pysy vahvana matkan aikana - helpotus on mahdollista ajan ja hoidon avulla.

Usein kysytyt kysymykset itsepäisimmästä aknesta

Mikä on hormonaalinen akne ja miten sitä hoidetaan?

Hormonaalista aknea esiintyy aikuisilla, yleensä leukalinjalla ja kasvojen alaosassa. Sen laukaisevat androgeenien, kuten testosteronin, vaihtelut. Hoitona on hormonien säätely sisäisesti ehkäisypillereillä, spironolaktonilla tai antiandrogeeneilla. Myös ajankohtaiset retinoidit ja bentsoyyliperoksidi voivat auttaa.

Mikä aiheuttaa kystisen aknen ja miten siitä pääsee eroon?

Kystinen akne muodostuu, kun aknebakteerit tunkeutuvat syvälle ihoon aiheuttaen kyhmyjä ja kystia. Hoito edellyttää reseptilääkkeitä, kuten isotretinoiinia, antibiootteja ja suurten kystien tyhjennystä. Älä yritä puhkaista kystisiä näppylöitä itse.

Miten akne conglobata kehittyy ja mikä on hoito?

Konglobaattiakne alkaa useina toisiinsa kytkeytyneinä kyhmyinä, jotka muodostavat ihon alle paiseet. Nopea hoito on tarpeen, jotta vältytään rumentavilta arpeilta. Käytetään suun kautta otettavaa isotretinoiinia, antibiootteja ja kortikosteroidi-injektioita. Paiseiden tyhjentäminen voi vaatia leikkausta.

Mitkä bakteerit aiheuttavat gramnegatiivista follikuliittia ja miten sitä parannetaan?

Pitkään jatkuva antibioottiaknehoito mahdollistaa gramnegatiivisten bakteerien, kuten Klebsiellan ja E. colin, kasvamisen follikkelissa, mikä aiheuttaa märkäisiä kuoppia. Suun kautta otettava isotretinoiini ja paikallisesti käytettävä atselaiinihappo voivat hoitaa sitä.

Miten akne fulminans alkaa ja miten sitä hoidetaan?

Tämä räjähdysmäisesti puhkeava kystinen akne on harvinainen, ja se aiheuttaa kuumetta ja luu-/nivelkipuja. Suun kautta otettavaa isotretinoiinia ja kortikosteroidi-injektioita käytetään estämään vakava arpeutuminen ja luiden ja nivelten vaurioituminen.

Miten voit välttää arpia vaikean aknen yhteydessä?

Poimiminen ja näppylöiden popsiminen voi pahentaa arpia vaikeassa aknessa. Hakeudu nopeasti hoitoon suun kautta otettavilla ja paikallisilla lääkkeillä arpia vähentääkseen. Kortikosteroidipistokset voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja arpia.

Mikä on paras tapa peittää itsepäinen akne?

Käytä ei-komedogeenistä peitevoidetta, joka on yhden sävyn vaaleampi kuin ihosi sävy. Vältä paksuja, raskaita koostumuksia. Etsi tuotteita, joissa on merkintä nonacnegenic tai non-comedogenic, jotta ne eivät tukkisi huokosia enempää.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille vaikeasti hoidettavan aknen takia?

Mene viipymättä ihotautilääkärin vastaanotolle, jos sinulla on kivuliaita kystia, akne ei reagoi käsikauppalääkkeisiin tai akne jättää arpia tai värimuutoksia. Ihoasiantuntija voi määrätä vahvempia lääkkeitä.

Kuinka kauan kestää nähdä tuloksia aknen hoidosta?

Vaikea akne vaatii usein 3-6 kuukauden johdonmukaista hoitoa, jotta akne puhdistuu kokonaan. Ole kärsivällinen ja noudata lääkkeitä täsmälleen määräysten mukaisesti. Seuraa säännöllisesti ihotautilääkärin kanssa.

Mitkä elintarvikkeet tai ruokavaliot voivat auttaa sitkeän aknen hoidossa?

Vaikka ruokavalio ei yksinään paranna aknea, vähärasvaista proteiinia, hedelmiä, vihanneksia ja terveellisiä rasvoja sisältävä matalan glykeemisen ruokavalion syöminen voi vakauttaa verensokeria ja hormonitasoja ja parantaa aknea.

Voitko päästä eroon akne arvet vakavia breakouts?

Kyllä, puhu ihotautilääkärisi kanssa laserpintakäsittelystä, kemiallisista kuorinnoista, mikroneulonnasta ja täyteaineinjektioista aknearpien vähentämiseksi. Käytä aina päivittäin aurinkovoidetta, jotta arvet eivät tummu.

Mitä sinun tulisi välttää, kun sinulla on vaikea akne?

Älä poimi, popsi, kuori, rusketa tai käytä ärsyttäviä tuotteita akneen taipuvaiselle iholle. Tämä voi pahentaa tulehdusta ja arpia. Shampoo säännöllisesti, jotta hiusten öljyt ja tuotteet eivät pääse siirtymään kasvoillesi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku