Miksi akneni pahenee?

Published:

Jos sinusta tuntuu, että akne pahenee sen sijaan, että se paranisi, et ole yksin. Monet ihmiset joutuvat kohtaamaan odottamattomia aknen puhkeamisia, jopa aikuisina. Akne voi olla turhauttavaa, kivuliasta ja tuntua mahdottomalta hallita.

Mutta älä menetä toivoa. Pienellä salapoliisityöllä voit selvittää, mikä aiheuttaa aknen puhkeamisen. Tässä on opas, jonka avulla voit selvittää, mitkä ovat mahdollisia syitä aknen pahenemiseen ja mitä voit tehdä asialle.

Miksi akneni pahenee

Ihonhoitorutiinisi tarvitsee mukautusta

Yksi yleisimmistä syistä aknen pahenemiseen on väärien ihonhoitotuotteiden tai -rutiinien käyttö. Jos olet hiljattain vaihtanut ihonhoitoasi, se voi olla syyllinen. Seuraavassa on muutamia asioita, jotka voivat pahentaa aknea:

 • Liian kovan tuotteen käyttö - Liian kuivattavat puhdistusaineet, alkoholia sisältävät kasvovedet ja voimakkaat kuorinta-aineet voivat riisua ja ärsyttää ihoa, mikä lisää öljyntuotantoa ja puhkeamisia.
 • Ei tarpeeksi kosteuttavaa - Monet aknen hoidot kuivattavat. Jos kosteutta ei täydennetä, ihosta voi tulla rasvainen ja aknealtis.
 • Huokosia tukkivien ainesosien käyttö - Varo paksuja voiteita, öljyjä ja silikoneja, jotka voivat tukkia huokoset. Komedogeenittomat tai öljyttömät tuotteet ovat parempia vaihtoehtoja.
 • Liiallinen kuorinta - Liiallinen kuorinta ja kemiallisten kuorinta-aineiden käyttö voi aiheuttaa tulehduksia ja ärsytystä.

Ratkaisu? Arvioi nykyinen rutiinisi. Vähennä kovia tuotteita. Keskity hellävaraiseen puhdistukseen, öljyttömään kosteutukseen ja tarvittaessa satunnaiseen kemialliseen kuorintaan. Älä yritä tehdä liikaa kerralla. Perusrutiini, joka ei ärsytä ihoa, on paras.

Et hoida kaikkia aknetyyppejä

On olemassa erilaisia aknetyyppejä, kuten valkopäitä, mustapäitä, papuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia. Monet aknen hoidot kohdistuvat vain yhteen tyyppiin.

Jos esimerkiksi käytät tulehduksellisiin näppyihin tarkoitettua antibioottigeeliä, se ei välttämättä auta poistamaan tulehduksettomia mustapäitä ja valkopäitä. Tai jos käytät BHA-kuorinta-ainetta valkopäihin, se ei välttämättä paranna kivuliaita kystia.

Katso tarkkaan läiskiäsi. Valitse sitten hoidot, jotka toimivat kaikkiin aknetyyppeihin, joita sinulla on:

 • Mustapäät/valkopäät - BHA-kuorinta-aineet, retinoidit.
 • Papulat/pustulat - bentsoyyliperoksidi, ajankohtaiset antibiootit.
 • Kystinen akne - Suun kautta otettavat antibiootit, ehkäisypillerit, isotretinoiini.

Käyttämällä tuotteita, jotka kohdistuvat tiettyyn aknetyyppiin, on suuri ero. Yhdistetty lähestymistapa toimii parhaiten kaikkien aknen poistamiseen.

Et ole johdonmukainen

Aknehoitojen vaikutus kestää. Ne vaativat myös huolellista, päivittäistä käyttöä. Parannuksen näkyminen kestää yleensä 4-6 viikkoa ja täydelliseen puhdistumiseen 12 viikkoa.

Jos hoidot ovat epäsäännöllisiä ja jätät esimerkiksi päiviä tai viikkoja väliin, akne todennäköisesti pahenee uudelleen. Akne viihtyy epäjohdonmukaisuudessa!

Ole kärsivällinen ja noudata hoitojasi päivittäin. Älä luovuta liian pian. Aseta tarvittaessa muistutuksia puhelimeen. Tärkeintä on pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus pitkällä aikavälillä.

Et puutu perimmäiseen syyhyn

Joskus akne on pintaoire syvemmästä sisäisestä syystä. Yleisiä sisäisiä aknen aiheuttajia ovat mm:

 • Hormonaaliset vaihtelut - Naisilla akne voi puhjeta ennen kuukautisia hormonaalisten muutosten vuoksi. Murrosikä, raskaus ja perimenopause voivat myös laukaista puhkeamisia.
 • Korkea stressitaso - Stressihormonit, kuten kortisoli, lisäävät talintuotantoa, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja akneen.
 • Verensokerin epätasapaino - Huono ruokavalio, joka sisältää runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja, voi aiheuttaa verensokerin nousua, mikä lisää öljyntuotantoa ja tulehdusta.
 • Suoliston terveysongelmat - Suolistobakteerien epätasapaino ja suolistotulehdus voivat ilmetä ihotulehduksena.
 • Lääkkeet - Jotkut lääkkeet, kuten steroidit ja litium, aiheuttavat aknea.

Jos akne tuntuu vastustuskykyiseltä paikallisille hoitoaineille, katso sisimpääsi. Sisäisen perimmäisen syyn hoitaminen yhdessä aknehoitojen kanssa johtaa parempaan menestykseen. Elämäntapamuutokset, ruokavaliomuutokset, hormonit, lisäravinteet tai lääkkeet voivat auttaa.

Sinulla on diagnosoimaton akne tyyppejä

On olemassa erilaisia aknen tyyppejä ja alatyyppejä, jotka vaativat erityisiä hoitoja:

 • Hormonaalinen akne - puhkeaa kuukausittain leuan, leukalinjan ja kaulan ympärillä aikuisilla naisilla. Hoidetaan antiandrogeeneilla, ehkäisypillereillä tai lisäravinteilla.
 • Sieniakne - Pieniä yhtenäisiä kuoppia usein otsalla, rinnassa ja selässä. Poistuu sienilääkkeillä.
 • Akne cosmetica - Aiheutetaan meikillä, ihonhoitotuotteilla ja hiustuotteilla. Vältä huokosia tukkivia aineita.
 • Acne mechanica - Leukaviivaa tai otsaa pitkin tuleva akne, joka johtuu kitkasta tai paineesta, kuten kypärät, reput, tiukat kaulukset. Vaatii lempeyttä aluetta kohtaan.
 • Steroidien aiheuttama akne - Suun kautta otettavien tai paikallisten steroidien tai hormonihoitojen aiheuttamaakne. Tarvitaan annoksen säätöä ja paikallisia retinoideja.

Jos tavanomaiset aknen hoidot eivät tehoa, mene ihotautilääkärille. Oikea diagnoosi johtaa oikeaan ratkaisuun. Älä ponnistele - hanki apua aknetyyppisi tunnistamiseen.

Et sopeudu vuodenaikojen muutoksiin

Akne voi vaihdella kausivaihteluiden mukaan. Näin voit mukauttaa rutiinisi:

Kesä - Enemmän auringolle altistuminen voi kuivattaa ihoa ja aiheuttaa öljyn ylituotantoa. Käytä kevyitä öljyttömiä kosteuttavia aineita, kuten geelejä ja seerumeita.

Syksy - Alhaisempi ilmankosteus voi pahentaa kuivuutta. Lisää kosteuttavia seerumeita ja kasvoöljyjä kosteuden säilyttämiseksi.

Talvi - Kuiva sisäilma imee kosteutta, mikä pahentaa hilseilyä. Käytä runsaampia voiteita ja uninaamioita, jotka täydentävät kosteutta yön yli.

Kevät - Enemmän auringonpaistetta ja hiki johtaa tukkeutuneisiin ihohuokosiin. Kuori ihosi kevyesti 2-3 kertaa viikossa, jotta huokoset eivät tukkeudu.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä ihosi tarvitsee vuodenaikojen mukaan, ja säädä sen mukaan. Ilmaston muutosten edellä pysyminen auttaa ehkäisemään aknen puhkeamista.

Et hallitse stressiä oikein

Stressi on yksi yleisimmistä aknen aiheuttajista. Hallitsematon stressi johtaa kohonneeseen kortisolipitoisuuteen ja tulehdukseen, mikä luo pohjan finneille.

Kun olet stressaantunut:

 • Rajoita tulehdusta aiheuttavia elintarvikkeita - Sokeri, puhdistetut hiilihydraatit ja maitotuotteet laukaisevat tulehdusreittejä, jotka liittyvät akneen.
 • Kosteuttaminen - Kuivuminen rasittaa ihoa ja hidastaa solujen vaihtumista. Juo runsaasti vettä.
 • Uni - Unen puute nostaa kortisolin määrää. Lepää kauneusunesi.
 • Liikunta - Hikoilu auttaa vähentämään aknea aiheuttavia stressihormoneja.
 • Kokeile rentouttavia harjoituksia - joogaa, meditaatiota, päiväkirjojen kirjoittamista... löydä se, mikä toimii sinulle.
 • Hae tukea - Puhu ystäville, perheelle, terapeutille. Älä pullota stressiä.

Stressinhallintakeinojen oppiminen yhdessä ihonhoidon kanssa on voittava yhdistelmä aknen torjumiseksi.

Sinulla on hormonaalinen epätasapaino

Hormonaaliset vaihtelut ovat merkittävä syy aikuisten akneen. Tässä ovat keskeiset hormonit, jotka vaikuttavat finneihin:

 • Androgeenit, kuten testosteroni, lisäävät talintuotantoa ja tulehdusta. Ylimääräinen androgeeni on keskeinen aknen aiheuttaja.
 • Runsaasta sokerin/hiilihydraatin saannista johtuvatinsuliinipyrähdykset aiheuttavat lisääntyneen androgeenituotannon.
 • Stressin aikana vapautuvakortisoli lisää öljyntuotantoa.
 • Estrogeeni auttaa hallitsemaan aknea tasapainottamalla androgeeneja. Alhainen estrogeenipitoisuus voi laukaista finnejä.

Hormonitasapainon epätasapainon selvittäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta iho pysyy puhtaana pitkällä aikavälillä. Hormonitasapainon saavuttamiseksi saatetaan tarvita verikokeita, ruokavaliomuutoksia, lisäravinteita tai lääkkeitä. Käänny endokrinologin tai naisten terveyden asiantuntijan puoleen testejä ja neuvoja varten.

Sinulla on jokin taustalla oleva terveydentila

Joskus akne on merkki sisäisestä terveydentilasta, joka vaatii lääkärin hoitoa. Akne voi olla oire:

 • Kilpirauhasen toimintahäiriöt - Sekä kilpirauhasen liikatoiminta (hypotyreoosi) että kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) aiheuttavat hormonaalisia muutoksia, jotka stimuloivat öljyntuotantoa ja ihottumaa.
 • Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) - Ylimääräiset androgeenit stimuloivat liikaa öljyrauhasia, mikä pahentaa aknea.
 • Korkea insuliini- ja verensokeripitoisuus - Lisääntynyt insuliini lisää öljyneritystä ja tulehdusta. Prediabetes ja diabetes ovat yhteydessä akneen.
 • Suolisto-ongelmat - Ruokaherkkyys, suolistotulehdus, SIBO ja Candida-ylikasvu ovat mahdollisia aknen laukaisijoita.

Älä pidä aknea vain iho-ongelmana. Keskustele lääkärisi kanssa ja teetä tarvittavat verikokeet mahdollisten sairauksien tarkistamiseksi. Perusongelman hoitaminen johtaa pysyvästi kirkkaaseen ihoon.

Et vaihda tyynyliinoja riittävän usein.

Likaiset tyynynpäälliset, jotka sisältävät öljyä, bakteereja, likaa ja kuolleita ihosoluja, voivat siirtyä takaisin ihollesi joka yö, tukkia huokoset ja aiheuttaa aknen puhkeamista. Voit estää tämän:

 • Pese tyynynpäälliset kuumalla vedellä vähintään kahdesti viikossa.
 • Käytä tyynyn päällä tuoretta, puhdasta pyyhettä joka yö.
 • Pese kasvosi huolellisesti ennen nukkumaanmenoa poistaaksesi öljyn ja lian.

Se saattaa tuntua triviaalilta, mutta tyynynpäällysteiden pitäminen tuoreena auttaa minimoimaan uniympäristön aknea laukaisevat tekijät.

Käytät epäpuhtaita ihon-/hiustenhoitotuotteita.

Monet tuotteet sisältävät piilotettuja aknea aiheuttavia aineita, kuten huokosia tukkivia öljyjä, hajusteita ja kemikaaleja. Lue etiketit huolellisesti ja vältä kovia tai kyseenalaisia ainesosia. Etsi ei-komedogeenisiä, ärsyttämättömiä, hajusteettomia ja väriaineettomia vaihtoehtoja. Luonnontuotteet ovat usein parempia ihoystävällisiä vaihtoehtoja.

Vältettävät ainesosat:

 • Silikonit - dimetikoni, syklometikoni
 • Kookosöljy ja kookosperäiset ainesosat
 • Raskaat öljyt ja voiteet - Mineraaliöljy, lanoliini
 • Synteettiset hajusteet ja väriaineet

Puhtaisiin, ärsyttämättömiin tuotteisiin pitäytyminen ehkäisee tuotereaktioiden aiheuttamia puhkeamisia. Merkintöjen tarkkailu kannattaa.

Et kuori tarpeeksi

Kuolleiden ihosolujen kertyminen tukkii huokoset, mikä lisää aknea. Liiallinen kuorinta voi kuitenkin myös ärsyttää ja pahentaa ihottumaa.

Löydä oikea tasapaino hellävaraisella kuorinnalla 2-3 kertaa viikossa. Käytä joko:

 • Manuaaliset kuorinta-aineet - Pehmeät pesulaput, musliiniliinat tai hellävaraiset kuorinta-aineet, joissa on pehmeitä luonnonhelmiä, kuten jojobahelmiä. Vältä kovia kuorinta-aineita, joissa on muovisia mikrohelmiä.
 • Kemialliset kuorinta-aineet - AHA:t, kuten glykoli-, maito- ja mandelihappo. BHA:t, kuten salisyylihappo. Aloita pienemmillä prosenttiosuuksilla ja lisää hitaasti.

Hellävarainen päivittäinen puhdistus auttaa myös poistamaan huokosia tukkivia kuolleita soluja. Älä vain liioittele. Oikein tehty kuorinta pitää ihon kirkkaana, ei tulehtuneena.

Kosketat kasvojasi liikaa

Kädet siirtävät kasvoille paljon likaa ja bakteereja päivän mittaan. Vältä tiedostamatonta kasvojen koskettelua, niiden päällä lepäämistä tai niitä nipistelemistä, sillä se levittää bakteereja, jotka johtavat taudinpurkauksiin.

Pidä kädet mahdollisimman kaukana kasvoista. Lopeta kasvoihin nojailu ja poimiminen. Pese kädet usein antibakteerisella saippualla. Pidä kädet kiireisinä aktiviteetein, kuten hölmöillä.

Yritä koskettaa kasvojasi vähemmän. Ihosi kiittää sinua vähentämällä aknea.

Et muuta ruokavaliotasi

Se, mitä syöt, näkyy ihollasi. Huono ruokavalio, joka sisältää runsaasti puhdistettuja hiilihydraatteja, sokereita ja epäterveellisiä rasvoja, edistää tulehduksia, hormonaalisia vaihteluita ja aknea. Jos haluat kirkkaamman ihon, tee muutoksia ruokavalioon:

 • Vähennä puhdistettuja hiilihydraatteja - Leipä, vilja, pasta ja sokeri aiheuttavat verensokeripiikkejä, jotka lisäävät öljyneritystä ja tulehdusta.
 • Syö matalan glykeemisen indeksin elintarvikkeita - vihanneksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, vähärasvaisia proteiineja. Nämä hitaasti palavat hiilihydraatit minimoivat verensokerin vaihtelut.
 • Lisää antioksidantteja - Runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sisältävät hedelmät ja vihannekset suojaavat ihoa ja hillitsevät tulehduksia.
 • Lisää terveellisiä rasvoja - Lohi, avokadot, oliiviöljy ja pähkinät sisältävät omega-3-rasvoja, jotka vähentävät aknea.
 • Pysy nesteytettynä - Juo päivittäin 8-10 lasillista vettä terveyden ja aknen ehkäisemiseksi.

Terveellinen tulehdusta ehkäisevä ruokavalio, jossa on runsaasti ihoa rakastavia antioksidantteja ja omega-3-rasvahappoja, luo ihanteellisen ympäristön kirkkaalle, akneettomalle iholle sisältäpäin.

Sinulla on taustalla allergia tai herkkyys.

Ruoka-aineyliherkkyydet sekä ajankohtaiset allergiat voivat laukaista aknen. Yleisiä syyllisiä ovat mm:

 • Maitotuotteet - Maitotuotteiden hera ja hormonit stimuloivat öljyrauhasia.
 • Gluteeni - Vehnässä, ohrassa ja rukiissa esiintyvä gluteeni voi aiheuttaa tulehduksia ja suolisto-ongelmia, jotka johtavat akneen.
 • Hajusteet - Synteettiset hajusteet ja tuoksutuotteet ärsyttävät ihoa.
 • Aurinkosuojakemikaalit - Ainesosat, kuten oksibentsoni ja avobentsoni, aiheuttavat reaktioita joillakin.

Pidä ruoka- ja tuotepäiväkirjaa. Merkitse muistiin mahdolliset yhteydet tiettyjen elintarvikkeiden/tuotteiden ja puhkeamisten välillä. Henkilökohtaisten aknea laukaisevien tekijöiden tunnistaminen ja välttäminen on avainasemassa.

Et juo tarpeeksi vettä

Vedellä on uskomattomia etuja iholle ja aknelle:

 • Huuhtoo myrkyt pois - Poistaa bakteerit, öljyn ja solujen roskat huokosista.
 • Kosteuttaa ihoa - Pehmentää ihoa, vähentää kuivuutta ja hilseilyä.
 • Rauhoittaa tulehdusta - Sammuttaa nestehukan pahentamia tulehduspaloja.

Tavoittele vähintään 8-10 lasillista vettä päivässä. Jätä pois nestettä poistava kofeiini ja alkoholi. Lisää veteen sitruunaa, kurkkua tai minttua, niin saat lisää kosteutta. Oikea veden saanti ehkäisee aknea, joka johtuu solujätteen kertymisestä ja tulehduksesta.

Et hallitse PCOS:ää tai endometrioosia.

Naiset, joilla on PCOS tai endometrioosi, kamppailevat usein hormonaalisen aknen kanssa. Ylimääräiset androgeenit ja tulehdus aiheuttavat finnejä.

Käy gynekologilla asianmukaista testausta ja hoitoa varten. Hormonien tasapainottamiseksi ja aknen kurissa pitämiseksi voidaan suositella elintapojen mukauttamista, lääkitystä, lisäravinteita tai hormonaalista ehkäisyä.

Hoitamattomina nämä olosuhteet aiheuttavat jatkuvia akneongelmia. Älä jätä huomiotta kivuliasta kystistä aknea - etsi taustalla oleva hormonaalinen epätasapaino.

Et puutu mielenterveyteesi

Mielenterveys vaikuttaa akneen monin tavoin:

 • Korkeampi stressi - Kohonnut kortisoli lisää öljyntuotantoa.
 • Lisää tulehdusta - Mielenterveysongelmat, kuten ahdistus ja masennus, lisäävät sytokiineiksi kutsuttuja tulehduskemikaaleja, jotka pahentavat aknea.
 • Huonompi itsehoito v- Heikko motivaatio johtaa ihonhoidon laiminlyöntiin, epäterveelliseen ruokavalioon ja liikunnan puutteeseen.
 • Lisääntynyt nirsoilu - Ihon nirsoilu ja hiusten repiminen (trikotillomania) pahentavat aknea.

Käy terapeutilla ja hoida mielenterveysongelmia samanaikaisesti aknen kanssa. Ihosi hyötyy valtavasti mielen ja kehon välisestä lähestymistavasta. Älä jätä huomiotta mielen ja ihon välistä yhteyttä.

Keskeiset asiat

 • Arvioi nykyinen ihonhoitorutiinisi - vääränlaiset tuotteet tai menetelmät voivat pahentaa aknea.
 • Varmista, että hoidat kaikkia aknen tyyppejä - yhdistele kohdennettuja ainesosia.
 • Ole sinnikäs ja johdonmukainen hoitojen kanssa - akne vaatii huolellista päivittäistä hoitoa.
 • Etsikää taustalla olevia syitä, kuten hormoneja, elämäntapatekijöitä ja terveydentilaa.
 • Tee tarvittavat kausittaiset mukautukset hoitoihisi.
 • Hallitse stressitasoja ja mielenterveyttä, jotta ihosi pysyy kirkkaana.
 • Muuta ruokavaliota, unta ja muita aknea ruokkivia elämäntapoja.
 • Käy ihotautilääkärillä tai lääkärillä diagnosoimassa erityinen syy.

Kokeilun ja erehdyksen avulla voit selvittää syyt aknen pahenemiseen. Henkilökohtaiset säädöt ja tarvittaessa ammattiapu voivat saada puhkeamiset lopullisesti hallintaan. Älä luovuta - aknepalapelin ratkaiseminen on sen arvoista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aknen pahenemisesta

Mitkä ovat yleisimmät syyt aknen pahenemiseen aikuisilla?

Aikuisten aknen pahenemisen johtavia syitä ovat mm. seuraavat:

 • Väärien ihonhoitotuotteiden tai ihoa ärsyttävien rutiinien käyttäminen.
 • Aknehoitojen epäjohdonmukainen käyttö
 • Perussairaus, kuten PCOS tai suolistotulehdus.
 • Stressiin, kuukautiskiertoon tai lääkkeisiin liittyvät hormonivaihtelut.
 • Huono ruokavalio, jossa on paljon puhdistettuja hiilihydraatteja/sokeria, jotka lisäävät insuliinia ja tulehdusta.
 • Ulkoiset tekijät, kuten vuodenaikojen vaihtuminen, tyynyliinojen pesemättä jättäminen.

Akneni oli puhdas, mutta nyt se puhkeaa taas. Miksi?

On olemassa muutamia mahdollisia syitä siihen, että kirkas ihosi on jälleen kerran muuttunut aknealttiiksi:

 • Lakkasit käyttämästä aknehoitojasi. Akne tarvitsee johdonmukaista, pitkäaikaista hoitoa.
 • Kuukautiskierto, suurempi stressi tai muut hormonaaliset muutokset ovat aiheuttaneet ihottumaa.
 • Käytät uutta lääkettä, joka aiheuttaa aknea.
 • Olet alkanut käyttää uutta ihon- tai hiustenhoitotuotetta, joka tukkii huokoset.
 • Olet laiminlyönyt terveellistä ruokavaliota ja elämäntapoja, jotka pitivät aknen poissa.

Aloita aknen hoito uudelleen, tee tarvittavat muutokset ruokavalioon, kuntoon tai stressinhallintaan ja ota yhteyttä lääkäriin, jos epäilet, että syy on hormonaalinen tai lääkkeisiin liittyvä.

Minulla ei ole koskaan aiemmin ollut aknea. Miksi minulla yhtäkkiä puhkeaa akne nyt?

Joitakin mahdollisia syitä uuteen aikuisten akneen ovat:

 • Hormonaaliset muutokset - Perimenopaussi, ehkäisypillereiden lopettaminen, raskaus ja muut hormonaaliset vaihtelut voivat aiheuttaa finnejä.
 • Uudet lääkkeet - Steroidit, litium, DHEA jne. voivat laukaista aknepuuskia.
 • Stressi - Stressin aiheuttama lisääntynyt tulehdus johtaa huokosten tukkeutumiseen.
 • Ruokavalion muutokset - Ruokavalio, joka sisältää enemmän sokeria, epäterveellisiä rasvoja tai maitotuotteita, voi aiheuttaa uutta aknea.
 • Taustalla oleva terveydentila - Kilpirauhasen toimintahäiriöt, PCOS, SIBO ja muut sairaudet kiihdyttävät aknea.
 • Perinnöllinen alttius - piilevä geneettinen perimä voi nousta pintaan myöhemmin elämässä.

Ota yhteys lääkäriin syyn selvittämiseksi. Verikokeet, lääkityksen säätäminen, lisäravinteet, ruokavalion muuttaminen tai hyvä ihonhoito-ohjelma voivat saada uuden aknen hallintaan.

Miksi ihottumani saavat jatkuvasti kystisiä ja tulehtuneempia?

Paheneva tulehduksellinen akne, johon liittyy kivuliaita kystia, kyhmyjä ja leesioita, osoittaa, että jotkin sisäiset tekijät vaativat huomiota:

 • Hormonaalinen epätasapaino - liialliset androgeenit, estrogeenin puute, insuliiniresistenssi, joka ruokkii tulehdusta.
 • Korkea glykeeminen ruokavalio - Sokeripitoiset, runsashiilihydraattiset elintarvikkeet ruokkivat aknea aiheuttavaa tulehdusta.
 • Stressi, vähäinen uni - Lisääntyneet tulehduskemikaalit pahentavat kystistä aknea.
 • Perinnöllinen taipumus - Suvussa on esiintynyt vakavaa aknea, mikä lisää alttiutta.

Hakeudu lääkärin apuun hormonitasapainon saavuttamiseksi, tulehduksen vähentämiseksi sisäisesti ja ulkoisesti sekä stressin hallitsemiseksi paremmin. Vaikea tulehduksellinen akne vaatii yleensä reseptilääkitystä systeemisesti tai suun kautta. Älä epäröi hakeutua ihotautilääkärille.

Mitä muutoksia minun pitäisi tehdä ihonhoitorutiineihini, kun akne pahenee?

Säädä ihonhoitorutiinisi:

 • Palataan perusasioihin hellävaraisella puhdistusaineella, aknen hoidolla ja tukkeutumattomalla kosteusvoiteella. Älä tee rutiinista liian monimutkaista.
 • Lopeta sellaisten tuotteiden käyttö, jotka näyttävät ärsyttävän tai kuivattavan ihoasi. Pidä kiinni ei-komedogeenisistä kosteuttavista koostumuksista.
 • Aknen hoidon levittäminen koko alueelle, ei vain aktiivisiin taudinpurkauksiin. Tämä estää uuden aknen muodostumisen.
 • Aknehoitojen käyttö johdonmukaisesti ja täsmälleen ohjeiden mukaan. Älä jätä päiviä väliin.
 • Kuorinta 2-3 kertaa viikossa hellävaraisella kuorinta-aineella tai kemiallisella kuorinta-aineella, jos akne on suurelta osin tukkeutuneita huokosia.
 • Käy ihotautilääkärillä, jos OTC-hoidot eivät toimi, jotta voit saada reseptilääkkeitä.

Mitkä elämäntapamuutokset voivat auttaa saamaan pahenevan aknen kuriin?

Elämäntapojen muutokset, jotka auttavat aknen poistamisessa, ovat:

 • Liikunta - Kuntoilu vähentää stressihormoneja, kuten kortisolia, jotka laukaisevat ihottumaa.
 • Terveellinen ruokavalio - Vähennä sokeria, puhdistettuja hiilihydraatteja ja maitotuotteita ja syö enemmän ihoa puhdistavia elintarvikkeita, kuten antioksidantti- ja omega-3-pitoisia hedelmiä, vihanneksia ja kalaa.
 • Stressinlievitys - Kokeile joogaa, meditaatiota, syvähengitystä, päiväkirjojen kirjoittamista. Hakeudu tarvittaessa neuvontaan.
 • Lisää unta - Pyri nukkumaan vähintään 7-9 tuntia yössä, jotta vältät univajeen aiheuttaman aknen.
 • Lisäravinteet - Kysy lääkäriltäsi aknea vähentävistä lisäravinteista, kuten sinkistä, A-, D- ja E-vitamiinista sekä probiooteista.
 • Tyynynpäällysteiden vaihtaminen - Vaihda tuoreisiin, puhtaisiin tyynynpäällysteisiin kahdesti viikossa.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa yhdistyvät aknen ihonhoito, sisäinen hyvinvointi ja elämäntapatottumukset, tarjoaa suurimman menestyksen pahenevien puhkeamisten pysäyttämisessä.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille aknen takia?

Käy ihotautilääkärillä, jos sinulla on:

 • Akne, joka pahenee tai ei parane käsikauppalääkkeillä ja kotihoidolla.
 • Kystinen, nodulaarinen tai arpeuttava akne
 • Akne ja muut oireet, kuten epäsäännölliset kuukautiset, liiallinen karvankasvu, hiusten harveneminen, tummat laikut iholla. Nämä voivat viitata PCOS:ään tai muuhun taustalla olevaan sairauteen.
 • Akne ennen suun kautta otettavien ehkäisyvälineiden tai muiden hormonihoitojen lopettamista tai niiden lopettamisen jälkeen.
 • Akne keskittyy pääasiassa leukaan, leukalinjaan ja kaulan alueelle, mikä viittaa hormonaaliseen akneen.
 • Akne uuden lääkityksen ottamisen jälkeen

Ihotautilääkäri voi auttaa tunnistamaan syyn, laatia aknetyypillesi räätälöidyn hoitosuunnitelman ja saada vakavan tai vastustuskykyisen aknen hallintaan.

Mitkä reseptilääkkeet ja hoidot voivat poistaa pahenevan aknen?

Reseptivaihtoehtoihin kuuluvat:

 • Suun kautta otettavat antibiootit - auttavat vähentämään tulehduksellisia aknebakteereja. Yleensä doksisykliini tai minosykliini.
 • Ajankohtaiset retinoidit - Poistavat tehokkaasti huokosten tukkeutumista ja vähentävät öljyä, kuten tretinoiini, adapaleeni ja tatsaroteeni.
 • Hormonaaliset antiandrogeenit - Spironolaktoni, suun kautta otettavat ehkäisyvälineet vähentävät aknea aiheuttavien androgeenihormonien ylimäärää.
 • Isotretinoiini - Erittäin tehokas suun kautta otettava retinoidi vaikeaan, kystiseen akneen.
 • Valo- ja laserhoito - auttaa tappamaan aknebakteereja ja vähentämään tulehdusta.
 • Kemialliset kuorinnat - Glykoli-, salisyylihappo- ja TCA-kuorinnat kuorivat ja tuhoavat aknea aiheuttavat bakteerit. Voidaan yhdistää valohoitoon.
 • Steroidi-injektiot - Suoraan suuriin kystiin ja kyhmyihin annettavat injektiot pienentävät kokoa ja tulehdusta nopeasti.

Reseptilääkkeet auttavat ratkaisemaan itsepäisimmänkin, pahenevan aknen, kun reseptivapaat vaihtoehdot epäonnistuvat. Käy ihotautilääkärilläsi!

Onko olemassa lisäravinteita, jotka voivat auttaa saamaan aknen kuriin?

Kyllä, seuraavat lisäravinteet voivat parantaa aknea:

 • Sinkki - Auttaa vähentämään öljyntuotantoa ja tulehdusta. Suositellaan 30 mg päivässä.
 • Omega-3:t - Tulehdusta ehkäisevät välttämättömät rasvahapot kalaöljystä tai levälähteistä. 2 grammaa päivässä.
 • A-vitamiini - Retinoli- ja retinohappomuodot auttavat poistamaan huokosia. Käytä vain lääkärin valvonnassa enintään 10 000 IU päivässä.
 • D-vitamiini - Immuunijärjestelmää säätelevät vaikutukset voivat vähentää aknea. 2 000-5 000 IU päivittäin. Testaa tasot.
 • E-vitamiini - Voimakas antioksidanttinen vaikutus lievittää aknea. 400 IU päivittäin.
 • Probiootit - tukevat suoliston terveyttä ja immuunijärjestelmän toimintaa. Etsi kantoja, kuten Lactobacillus ja Bifidobacterium.

Kysy aina ihotautilääkäriltäsi neuvoa, ennen kuin aloitat uuden lisäravinteen, erityisesti A-vitamiinin, käytön. Vaikka aknelisäravinteet ovatkin lupaavia, niitä koskevia tutkimuksia tarvitaan vielä lisää.

Mistä tiedän, tukkiiko ihonhoitotuote todennäköisesti ihohuokoset ja aiheuttaako se aknea?

Vältä tuotteita, jotka sisältävät:

 • Öljyt - kookosöljy, mineraaliöljy, lanoliini, manteliöljy.
 • Silikonit - dimetikoni, syklometikoni, syklopentasiloksaani
 • Paksut voiteet ja voiteet - karitevoi, kaakaovoi.
 • Raskaat vahat - mehiläisvaha, setyylialkoholi
 • Synteettiset hajusteet, väriaineet, alkoholit.
 • Komedogeeniset ainesosat, kuten isopropyylimyristaatti, isopropyylipalmitaatti.

Valitse sen sijaan akneen taipuvaiselle iholle sopivat öljyttömät, ei-komedogeeniset, hajusteettomat ja väriaineettomat vaihtoehdot. Tarkista etiketti tarkasti. Kun olet epävarma, vältä.

Auttaako hormonaalinen ehkäisy akneen? Miten?

Estrogeenia ja progestiinia sisältävät ehkäisypillerit voivat parantaa aknea:

 • Vähentää androgeenihormonin tuotantoa, joka stimuloi öljyrauhasia.
 • Estrogeenitasojen lisääminen, joka tasapainottaa liiallisia androgeenivaikutuksia.
 • Hormonitasojen pitäminen tasaisena ja vaihteluiden välttäminen.
 • Tulehduksen vähentäminen

Matalan estrogeenipitoisuuden ehkäisyvälineet, kuten pelkät progestiinipillerit tai Mirena-kierukka, pahentavat yleensä aknea. Yhdistelmäehkäisyvalmisteet auttavat yleensä, mutta niiden vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Keskustele gynekologin kanssa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku