Missä iässä aikuisten akne loppuu?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka voi jatkua pitkälle teini-iän jälkeenkin. Monet aikuiset kärsivät aknen puhkeamisesta ja ihmettelevät, milloin se vihdoin häviää. Minkä ikäisenä aikuisten akne loppuu?

Missä iässä aikuisten akne pysähtyy

Akne voi jatkua läpi aikuisuuden

Useimmilla ihmisillä akne alkaa murrosiässä ja kestää 20-vuotiaaksi asti. Mutta monilla aikuisilla akne vaikuttaa ihoon vielä 30-, 40- ja jopa 50-vuotiaana.

Akne johtuu useista tekijöistä, kuten hormoneista, genetiikasta, ruokavaliosta, stressistä ja lääkkeiden sivuvaikutuksista. Ikääntyessä hormonaaliset muutokset ja elämän stressitekijät voivat laukaista aknen puhkeamisen. Liiallinen öljyntuotanto, ihosolujen kertyminen, bakteerien kasvu ja tulehdus aiheuttavat aknepisaroita.

Akne ei siis välttämättä lopu tietyssä iässä. Sitä voi tulla ja mennä koko aikuisuuden ajan. American Academy of Dermatology arvioi, että akne vaikuttaa jopa 15 prosentilla 50-vuotiaista naisista.

Aknen laukaisijat muuttuvat iän myötä

Aknen aiheuttajat muuttuvat iän myötä. Erilaisilla tekijöillä on taipumus laukaista puhkeamisia tietyissä elämänvaiheissa:

20s: Aknea esiintyy usein 20-vuotiailla naisilla kuukautiskierron aikaisen hormonaalisen vaihtelun vuoksi. Myös koulutuksesta, urasta ja ihmissuhteista johtuva stressi voi vaikuttaa asiaan.

30s: Raskaus johtaa hormonien nousuun, joka usein aiheuttaa aknen puhkeamista. Ehkäisypillereiden lopettaminen voi myös laukaista aknen 30-vuotiailla naisilla.

40s: Stressi pysyy korkeana monilla 40-vuotiailla. Nämä tekijät johtavat aknen puhkeamiseen.

50s: Vaihdevuosien hormonimuutokset aiheuttavat monille viisikymppisille naisille finnejä. Steroidien kaltaiset lääkkeet ovat toinen syyllinen.

Vaikka aknen laukaisijat muuttuvat ajan myötä, puhkeamisia voi esiintyä edelleen. Syyt vaihtelevat aikuisuuden jokaisella vuosikymmenellä.

Akne kestää pidempään joillakin aikuisilla

Useimmilla aikuisilla akne häviää lopulta, mutta toisilla se jatkuu pidempään aikuisuuteen asti. Tutkimukset osoittavat, että geneettiset tekijät aiheuttavat sen, että jotkut ihmiset taistelevat aknen kanssa pitkälle keski-ikään.

Heidän ihonsa on yksinkertaisesti alttiimpi öljyntuotannolle, ihosolujen kertymiselle ja tulehduksille, jotka aiheuttavat taudinpurkauksia. Hormonit, stressi ja muut tekijät pahentavat aknea.

Lisäksi joillakin aikuisilla on hoitoresistentti akne vulgaris, jota on vaikea hallita. Heidän taudinpurkauksensa ovat vastahakoisia käsikauppalääkkeille ja yleisille reseptilääkkeille.

Näillä aikuisilla akne kestää pidempään ilman räätälöityjä hoitosuunnitelmia. Vaikea akne, kuten kystinen akne, viipyy myös ilman räätälöityä hoitoa.

Kuinka kauan akne kestää?

Milloin akne lopulta loppuu? Ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin akne häviää kokonaan. Tässä on kuitenkin yleiskatsaus siitä, kuinka kauan akne yleensä kestää useimmilla ihmisillä:

 • Teinit: Akne alkaa usein murrosiän tienoilla ja voi jatkua yli 20-vuotiaana.
 • 20s: Akne jatkuu joillakin, mutta paranee useimmilla 20-vuotiailla.
 • 30s: Hormonien ja stressin aiheuttamat puhkeamiset vaikuttavat joihinkin kolmekymppisiin aikuisiin.
 • 40s: Akne puhkeaa satunnaisesti perimenopaussin aikana ja on joillekin hoitoresistentti.
 • 50s: Vaihdevuosiin, lääkkeisiin ja genetiikkaan liittyvä akne vaivaa edelleen joitakin aikuisia.
 • 60s: Akne vaikuttaa harvoin 60-vuotiaisiin, elleivät lääkkeet tai terveydentila aiheuta sitä.

Vaikka aknea voi teoriassa esiintyä missä iässä tahansa, se yleensä häviää useimmilla ihmisillä 60-vuotiaana. Aknen kulku vaihtelee kuitenkin suuresti yksilöiden välillä.

Aknen hoito kehittyy ajan myötä

Ikääntyessä aknen hoidossa on parempi käyttää erilaisia lähestymistapoja ihon muuttumisen huomioon ottamiseksi. Tässä on yleiskatsaus:

 • Teinit: Bentsoyyliperoksidi auttaa poistamaan teini-ikäisten aknen. Myös retinoidit, kuten tretinoiini ja adapaleeni, ovat tehokkaita.
 • 20s: Ajankohtaiset retinoidit ovat edelleen hyödyllisiä aknen hoidossa 20-luvulla. Suun kautta otettavat antibiootit tai ehkäisypillerit voivat myös torjua aknea.
 • 30s: Hormonihoidot, kuten spironolaktoni tai suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet, voivat hoitaa hormonien vaihtelun aiheuttamaa aknea. Kevyet kemialliset kuorinnat parantavat tuloksia.
 • 40s: Anti-aging-ainesosat, kuten retinoidit ja alfahydroksihapot, ehkäisevät aknea ja hoitavat samalla ihon ikääntymiseen liittyviä ongelmia. Ammattimainen uuttaminen ja fotodynaaminen hoito tarjoavat lisäapua.
 • 50s: Glykolihappokuorintojen rajoittaminen ja siirtyminen hellävaraisempiin vaihtoehtoihin, kuten salisyylihappokuorintoihin, ehkäisee kypsän ihon ärsytystä. Suun kautta otettavasta isotretinoiinista tai hormonihoidoista on edelleen hyötyä, jos akne on vaikea.

Oikea aknen hoitomenetelmä parantaa puhkeamisia missä tahansa iässä ja ottaa samalla huomioon ikääntyvän ihon ongelmat. Ammattilaisen ohjauksen hakeminen takaa asianmukaisen hoidon.

Johdonmukaisen ihonhoitorutiinin ylläpitäminen

Sinnikkyys on avainasemassa, kun taistelet aknea vastaan missä iässä tahansa. Tasaisen ihonhoitorutiinin ylläpitäminen aknea torjuvilla ainesosilla vähentää ajan mittaan puhkeamisia.

Päivittäinen puhdistus, aknetuotteiden käyttö, kosteutus ja aurinkosuojavoiteen käyttö auttavat saamaan aknen hallintaan ja pitämään ihon puhtaana. Vältä näppylöiden nipistelyä ja popsimista arpien syntymisen estämiseksi.

Johdonmukainen ihonhoito yhdistettynä ammattilaishoitoon tarvittaessa pitää aknen poissa pidempään. Osa aknesta voi kuitenkin aina uusiutua geneettisten tekijöiden ja hormonien tai stressin aiheuttamien muutosten vuoksi.

Voiko akne todella mennä pois pysyvästi?

Akne ei lopulta koskaan pysyvästi "katoa" useimmilta ihmisiltä. Aknea aiheuttavia tekijöitä ei voida poistaa kokonaan.

Vaikka akne näyttäisi vihdoin loppuvan, se voi silti satunnaisesti uusiutua. Stressi, hormonit, matkustaminen tai muut tekijät voivat laukaista yllättäviä puhkeamisia.

Oikealla, ikäsi mukaan räätälöidyllä hoitomenetelmällä akne voidaan kuitenkin saada hallintaan ja sitä voi esiintyä vain satunnaisesti. Ja hellävarainen ihonhoito pitää ihon puhtaana päivittäin.

Vaikka akne ei ehkä koskaan katoa pysyvästi, sitä voidaan hallita onnistuneesti ajan mittaan. Tärkeintä on mukauttaa hoitoa sitä mukaa kuin ihosi ja aknen aiheuttajat kehittyvät.

Otos: Akne voi uusiutua koko elämän ajan

Ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin akne häviää kokonaan tai "loppuu" lopullisesti kaikilla aikuisilla. Aknen kulku vaihtelee genetiikan, hormonien ja muiden tekijöiden mukaan.

Puhkeamiset häviävät yleensä 60-luvulle mennessä, mutta niitä voi silti esiintyä satunnaisesti. Akne kestää usein pisimpään niillä, joilla on suvussa esiintyvää ja hoitoresistenttiä aknea.

Ihonhoitorutiinien ja aknen hoitomenetelmien mukauttaminen auttaa hallitsemaan puhkeamisia iän myötä. Akne voi kuitenkin toistua jossain määrin koko elämän ajan hormonien, stressin tai muiden laukaisevien tekijöiden vuoksi.

Johdonmukaisuus on avainasemassa aknen hallinnassa koko aikuisuuden ajan. Ammattilaisen opastuksella varmistat, että käytät ikäsi ja ihosi ongelmiin parhaiten sopivia aknehoitoja.

Vaikka akne voi tulla ja mennä, ihon oikea hoito päivittäin pitää taudinpurkaukset poissa pidempään. Strategisen ihonhoitorutiinin avulla akne lopulta "pysähtyy" pidemmiksi ajoiksi kypsyessäsi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aikuisten aknesta

Akne on yleinen ihosairaus, joka voi edelleen vaikuttaa kaikenikäisiin aikuisiin. Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin aknen hoitamisesta aikuisena.

Mikä aiheuttaa aknea aikuisilla?

Aikuisten akneen on useita mahdollisia syitä:

 • Hormonit - Androgeenien vaihtelut voivat lisätä öljyntuotantoa ja laukaista finnejä. Tähän kuuluvat kuukautiskiertoon, raskauteen, perimenopaussiin ja vaihdevuosiin liittyvät hormonaaliset muutokset.
 • Lääkkeet - Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit, litium, androgeenit tai ehkäisypillerit, voivat aiheuttaa aknepuuskia.
 • Stressi - Korkea stressitaso nostaa kortisolia ja voi pahentaa aknea.
 • Geenit - Rasvaiseen ihoon tai lisääntyneeseen tulehdukseen johtavat geenit lisäävät aknen todennäköisyyttä.
 • Ruokavalio - Korkean glykeemisen kuormituksen omaavat elintarvikkeet, maitotuotteet tai heraproteiini voivat olla joillekin ihmisille aknen laukaisijoita.
 • Ihonhoito - Kovat puhdistusaineet, oklusiiviset tuotteet ja nipistely voivat pahentaa aknea.

Mikä on paras tapa hoitaa aikuisten aknea?

Parhaita aknehoitoja aikuisille ovat:

 • Käsikauppalääkkeet - Bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo, glykolihappo ja retinoidit, kuten adapaleeni, voivat hoitaa lievää aknea tehokkaasti.
 • Reseptilääkkeet - Vahvemmat retinoidit, kuten tretinoiini ja tatsaroteeni, auttavat poistamaan keskivaikean tulehduksellisen aknen.
 • Suun kautta otettavat antibiootit - Antibiootit, kuten doksisykliini, minosykliini ja lymesykliini, vähentävät iholla olevia bakteereja ja vähentävät tulehdusta.
 • Suun kautta otettavat ehkäisypillerit - Ehkäisypillerit voivat vähentää androgeenien määrää ja aknea aiheuttavia hormonivaihteluita.
 • Spironolaktoni - Tämä suun kautta otettava lääkitys estää androgeenit ja tehoaa naisten hormonaaliseen akneen.
 • Isotretinoiini - Vaikeassa, arpeutuvassa tai hoitoresistentissä aknessa isotretinoiini parantaa aknea dramaattisesti.
 • Toimenpiteet - Ammattimaiset uutot, kemialliset kuorinnat, fotodynaaminen hoito ja laserhoidot parantavat tuloksia.

Yhteistyö ihotautilääkärin kanssa auttaa määrittämään oikean aknen hoitosuunnitelman, joka perustuu ihoosi ja taudinpurkauksiin. Useiden hoitomuotojen yhdistäminen tuottaa usein parhaan lopputuloksen.

Kuinka kauan aikuisten aknen poistuminen kestää?

Useimmissa aknehoidoissa kestää 6-12 viikkoa, ennen kuin akne alkaa parantua merkittävästi. Seuraavassa kerrotaan, kuinka kauan kestää joidenkin yleisten hoitojen tehoaminen:

 • Käsikauppalääkkeet: 4-8 viikkoa
 • Paikalliset antibiootit: 6-10 viikkoa
 • Suun kautta otettavat antibiootit: 6-12 viikkoa
 • Isotretinoiini: 16-20 viikkoa
 • Spironolaktoni: 4-6 kuukautta

Vaikean tai kystisen aknen täydellinen poistuminen voi kestää kauemmin. Räätälöity aknen hoitosuunnitelma, jossa yhdistetään useita hoitomuotoja, poistaa aknen nopeammin. Tärkeintä on, että johdonmukaisuus on avainasemassa aikuisten aknen hoidossa. Käyttämällä tuotteita päivittäin ohjeiden mukaisesti saavutetaan parhaat tulokset ajan mittaan.

Meneekö akne pois iän myötä?

Ei ole olemassa tiettyä ikää, jolloin akne häviää kokonaan kaikilla aikuisilla. Useimmilla ihmisillä akne häviää 60-vuotiaana, mutta sitä voi silti esiintyä satunnaisesti hormonaalisten muutosten ja stressin vuoksi.

Joillakin aikuisilla akne jatkuu pitkälle keski-ikään asti, mikä johtuu perimästä, hormoneista tai hoitoresistenssistä, joka vaatii erikoishoitoa. Vaikka akne voi lisääntyä ja vähentyä, päivittäisen ihonhoitorutiinin ylläpitäminen auttaa hallitsemaan puhkeamisia.

Mikä vähentää tai ehkäisee aikuisten aknea?

Joitakin vinkkejä aikuisten aknen hallintaan ja ehkäisyyn ovat:

 • Puhdista iho hellävaraisesti kahdesti päivässä ärsyttämättömillä puhdistusaineilla.
 • Levitä aknea torjuvia ainesosia, kuten retinoideja, bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa päivittäin.
 • Vältä kasvojen koskettelua tai nipistelyä bakteerien leviämisen rajoittamiseksi.
 • Poista meikki huolellisesti joka ilta.
 • Hallitse stressitasoja liikunnan, meditaation, terapian tai muiden menetelmien avulla.
 • Harkitse ruokavaliomuutoksia, kuten maitotuotteiden tai korkean glykeemisen kuormituksen omaavien elintarvikkeiden rajoittamista, jos ne voivat laukaista ihottumaa.
 • Keskustele lääkärisi kanssa sellaisten lääkkeiden säätämisestä, jotka voivat pahentaa aknea.
 • Ota yhteys ihotautilääkäriin, jos reseptivapaat lääkkeet eivät paranna aknea 2-3 kuukauden kuluttua.

Vaikka aikuisten akne voi olla turhauttavaa, oikean hoitosuunnitelman löytäminen ihotautilääkärin kanssa auttaa hallitsemaan tätä sairautta. Johdonmukaisuus päivittäisessä ihonhoidossa ja aknen hoidossa pitää taudinpurkaukset poissa pidempään.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku