Top 10 hedelmiä, jotka auttavat tyhjentämään aknea

Published:

Kamppailetko aknen kanssa ja mietit, voivatko tietyt hedelmät auttaa? Jotkut hedelmät sisältävät ominaisuuksia, jotka voivat auttaa ehkäisemään puhkeamisia ja vähentämään tulehdusta. Jatka lukemista löytääksesi 10 parasta hedelmää, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon, jotta iho olisi kirkas ja akneeton.

Top 10 hedelmiä, jotka auttavat tyhjentämään aknea

Miksi hedelmiä?

Hedelmät sisältävät vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka tukevat ihon terveyttä. Joillakin hedelmillä on myös tulehdusta ehkäiseviä ja antimikrobisia ominaisuuksia, jotka voivat torjua aknea.

Lisää hedelmiä syömällä saat enemmän kuitua, joka auttaa poistamaan jätteitä kehosta ja tasapainottamaan verensokeria. Tämä auttaa vähentämään verensokerin ja hormonien vaihteluista johtuvia ihottumia.

Kaiken kaikkiaan ruokavalion täyttäminen tuoreilla hedelmillä edistää kirkasta ihoa sisältäpäin. Tutustutaanpa nyt aknea ehkäiseviin hedelmiin ja siihen, miten ne hyödyttävät ihoasi.

1. Mansikat

Mansikat ovat listan kärjessä niiden korkean antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Ne sisältävät antosyaaneja, jotka auttavat torjumaan tulehduksia ja vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita. Mansikat tarjoavat myös:

 • C-vitamiinia kollageenin rakentamiseen ja aknearpien parantamiseen.
 • Mangaani ja seleeni suojaavat ihoa ympäristön aiheuttamilta vaurioilta.
 • Alfa-hydroksihapot (AHA) kuorivat kuollutta ihosolukkoa.

Pelkkä kupillinen mansikoita päivässä auttaa ehkäisemään ja hoitamaan taudinpurkauksia. Voit myös tehdä kosteuttavan mansikkanaamion. Muussaa vain muutama marja ja levitä iholle 10 minuutiksi ennen huuhtelua.

2. Mustikat

Mustikat kuuluvat aknea torjuvaan ruokavalioon niiden antimikrobisten vaikutusten ansiosta. Mustikoiden polyfenolit taistelevat aknea aiheuttavia bakteereja, kuten Propionibacterium acnes-bakteeria vastaan.

Nämä pienet marjat sisältävät myös:

 • C- ja E-vitamiinit neutraloivat vapaita radikaaleja.
 • Galliinihappo vähentää tulehdusta ja punoitusta.

Nauti päivittäin kupillinen mustikoita sellaisenaan, smoothieissa tai jogurtin ja kaurapuurojen päälle ripoteltuna. Voit myös valmistaa mustikkanaamion sekoittamalla 3-4 marjaa tavalliseen jogurttiin.

3. Papaija

Papaija on anti-inflammatorinen hedelmä, joka edistää ihon uudistumista. Se sisältää papaiini-nimistä entsyymiä, joka kuorii ihoa hellävaraisesti ja avaa huokosia. Muita etuja ovat mm:

 • A- ja C-vitamiinit häivyttävät aknearpia ja -pilkkuja.
 • Lykopeeni suojaa UV-vaurioilta
 • Kalium kosteuttaa ihoa

Pelkkä papaijan lihan hierominen kasvoille 5-10 minuutin ajan voi tehdä ihmeitä. Anna hedelmän kuoria luonnollisesti ja kirkastaa ihoasi.

4. Tomaatit

Saatat yllättyä nähdessäsi tomaatit tällä listalla, mutta ne tarjoavat hämmästyttäviä ihoetuja:

 • Korkea A-vitamiinipitoisuus öljyntuotannon säätelemiseksi
 • Sisältää runsaasti C-vitamiinia kollageenin rakentamiseksi ja arpien parantamiseksi.
 • Lykopeeni auttaa suojaamaan ihoa auringon vaurioilta
 • Kalium tasapainottaa kosteutta

Tomaatit auttavat hillitsemään liiallista öljyn- ja talintuotantoa, mikä tekee niistä tärkeän lisäyksen akneen liittyvään ruokavalioon. Nauti viipaloituja tomaatteja salaateissa, voileivissä ja muualla. Voit myös levittää tomaattimehua tai tomaattimassaa suoraan tautipesäkkeisiin.

5. Appelsiinit

Appelsiinit ovat yksi rikkaimmista C-vitamiinin lähteistä. Jo yksi appelsiini kattaa yli 100 % päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta! Tämä tärkeä ravintoaine hoitaa ja ehkäisee finnejä monin tavoin:

 • Tehostaa kollageenin tuotantoa
 • Auttaa häivyttämään aknearpia ja -pilkkuja
 • Vähentää tulehdusta ja turvotusta
 • Suojaa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta

Syö appelsiineja välipalana tai käytä appelsiiniviipaleita aknealttiilla alueilla. Korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa kollageenin uusiutumisessa, mikä tekee ihosta sileämmän ja kirkkaamman.

6. Omenat

Omena päivässä voi todella pitää aknen loitolla! Omenat sisältävät seuraavia epäpuhtauksia vastaan taistelevia ravintoaineita:

 • C-vitamiini hillitsee ylimääräistä öljyä ja estää tukkeutuneita huokosia.
 • A-vitamiini talintuotannon säätelemiseksi
 • Antioksidantit, kuten kversetiini, suojaavat ihoa ympäristön aiheuttamilta vaurioilta.

Omenoiden kosteuttava kuitu- ja vesipitoisuus edistää myös ihon paranemista. Nauti omenat raakana tai smoothieen sekoitettuna. Voit myös kokeilla tätä omenahunajanaamiota: sekoita 2 ruokalusikallista omenakastiketta ja 1 tl hunajaa. Levitä iholle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia ennen huuhtelua.

7. Banaanit

Banaanit ovat listalla niiden antimikrobisten ja kosteuttavien ominaisuuksien ansiosta. Ne sisältävät:

 • A-vitamiini estää tukkeutuneita huokosia säätelemällä öljyntuotantoa.
 • C-vitamiinia kollageenin rakentamiseen ja aknearpien häivyttämiseen.
 • Kalium kosteuttaa ja uudistaa ihosoluja.
 • Magnesium vähentää tulehdusta

Banaanien luonnolliset öljyt myös kosteuttavat ihoa tukkimatta huokosia. Muussaa kypsä banaani ja käytä sitä ravitsevana kasvonaamiona. Jätä iholle 10-15 minuutiksi ennen kuin peset sen pois.

8. Ananas

Ananas tarjoaa useita etuja akneen taipuvaiselle iholle:

 • Bromelaiini auttaa vähentämään tulehdusta ja turvotusta.
 • C-vitamiini stimuloi kollageenin kasvua
 • Mangaani, kupari ja tiamiini auttavat ravitsemaan ihoa.
 • Kosteuttavat entsyymit edistävät ihon uudistumista

Ananas sisältää myös AHA-yhdisteitä, jotka kuorivat kuolleita ihosoluja hellävaraisesti ja poistavat huokosia. Kokeile hieroa ananaksen siivua puhtaalle iholle muutaman minuutin ajan saadaksesi hyödyt irti.

9. Kiivi

Hauskan faktan aika: kiivit sisältävät jopa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinit! Kiivien nauttiminen auttaa:

 • Tehostaa kollageenin tuotantoa tasaisemman ihon tekstuurin saamiseksi
 • Vähentää ylimääräistä öljyä ja talia korkean C-vitamiinipitoisuuden ansiosta.
 • Parantaa ihon kosteutta ja kimmoisuutta

Kiivit sisältävät myös antioksidantteja, kuten E-vitamiinia ja karotenoideja, jotka suojaavat ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta. Nauti kiiviviipaleita yksinään tai lisää niitä hedelmäsalaatteihin ja smoothieihin.

10. Sitruunat

Älä myöskään unohda sitruunoita. Vaikka sitruunamehu on hapanta, se tarjoaa paikallisesti käytettynä aknea ehkäiseviä hyötyjä, kuten:

 • Antimikrobiset ja antibakteeriset ominaisuudet
 • Luonnolliset supistavat vaikutukset syväpuhdistavat ihoa.
 • C-vitamiini hillitsee ylimääräistä öljyä ja ehkäisee taudinpurkauksia.

Käytä vastapuristettua sitruunamehua päivittäisenä kasvovetenä kiristämään ihohuokosia ja parantamaan ihon kirkkautta. Vältä auringonottoa sitruunamehun levittämisen jälkeen.

Aika alkaa syödä enemmän hedelmiä!

Lisäämällä ruokavalioosi enemmän näitä epäpuhtauksia tuhoavia hedelmiä, ravitset ihoasi sisältä ulospäin. Syö hedelmät aina tuoreena tai sekoitettuna eikä mehustettuna, niin saat niistä eniten hyötyä. Pidä myös kiinni luomutuotteista, kun se on mahdollista.

Lisää 2-3 näistä hedelmistä päivittäisiin aterioihin ja välipaloihin. Näin saat ihollesi tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka ovat välttämättömiä kirkkaalle ja hehkuvalle iholle. Älä ylläty, jos huomaat tuloksia jo muutamassa viikossa!

Muista lopuksi, että hedelmät toimivat parhaiten terveellisten elämäntapojen rinnalla. Muista juoda runsaasti vettä, harrastaa liikuntaa, hallita stressiä ja nukkua riittävästi. Koko kehon pitäminen terveenä maksimoi aknea torjuvan ruokavalion tehokkuuden.

Nyt kun seuraavan kerran puhkeat, tiedät, mihin hedelmiin kannattaa tarttua! Kerro minulle, jos sinulla on muita kysymyksiä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hedelmiä, jotka hoitavat akne

Miksi hedelmät ovat hyödyllisiä akneen taipuvaiselle iholle?

Hedelmät sisältävät välttämättömiä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka tukevat kirkasta ja tervettä ihoa. Ne auttavat kosteuttamaan ihoa, torjumaan tulehduksia, suojaamaan auringon aiheuttamilta vaurioilta ja tasapainottamaan öljyntuotantoa. Hedelmien sisältämä kuitu auttaa myös poistamaan jätteitä elimistöstä, jolloin iho puhdistuu.

Pahentavatko hedelmät koskaan aknea?

Joillakin hedelmillä, kuten mangoilla, viinirypäleillä, banaaneilla ja kuivatuilla hedelmillä, on korkea glykeeminen indeksi, joka voi pahentaa aknea joillakin ihmisillä. Useimmat voivat kuitenkin syödä niitä kohtuullisesti. Keskity matalan glykeemisen indeksin hedelmiin, kuten marjoihin, tomaatteihin, omenoihin, greippiin ja kirsikoihin.

Mikä on paras tapa syödä hedelmiä kirkkaan ihon saavuttamiseksi?

Syö hedelmiä raakana ja tuoreena aina kun mahdollista. Niiden sekoittaminen smoothieksi on myös hyvä vaihtoehto. Vältä mehustamista, sillä se poistaa niistä hyödyllistä ihoa kosteuttavaa kuitua. Valitse luonnonmukaisia hedelmiä minimoidaksesi torjunta-aineille altistumisen.

Kuinka paljon hedelmiä päivässä suositellaan aknesta kärsiville?

Tavoittele vähintään 2-3 annosta aknea torjuvia hedelmiä päivässä. Yksi annos vastaa noin 1 kupillista marjoja tai suuremman hedelmän viipaleita/paloja. Sekoita valintojasi, jotta saat erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Ovatko hedelmäiset vedet ja teet hyväksi iholle?

Kyllä! Lisäämällä veteen hedelmiä, kuten sitruunaa, limeä, greippiä, mansikoita, ananasta, appelsiineja, omenoita ja kiivejä, saat virkistävän, ihoa tervehdyttävän juoman. Myös hedelmillä maustetut yrttiteet ovat hyödyllisiä. Vältä vain lisättyä sokeria.

Pitäisikö minun syödä hedelmiä ennen vai jälkeen aterian akne?

Hedelmät on parasta syödä erillään muista elintarvikkeista joko välipalana tai ennen raskaampia aterioita. Hedelmien syöminen proteiini- tai rasvapainotteisen aterian jälkeen voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä, sillä hedelmät sulavat muita ruokia nopeammin.

Voinko käyttää hedelmämehua tai hedelmälihaa suoraan iholle?

Pienet määrät raakaa, tuoretta mehua tai hedelmälihaa sitruunoista, omenoista, mansikoista, kiivistä, ananaksesta, papaijasta, appelsiineista tai tomaateista voi auttaa torjumaan aknea iholle levitettynä. Vältä vain varsinaisten kokonaisten hedelmäviipaleiden hieromista iholle, jotta bakteerit eivät leviäisi.

Kauanko kestää, kunnes näen tuloksia aknea torjuvien hedelmien syömisestä?

Se vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta, mutta useimmat ihmiset huomaavat parannuksia ihossaan 2-4 viikossa hedelmien käytön lisäämisen jälkeen. Varmista, että noudatat terveellistä ruokavaliota ja elämäntapaa, jotta ihosi pysyy kirkkaana. Harkitse myös muiden aknea torjuvien elintarvikkeiden, kuten lehtivihreän, kalan ja probioottien lisäämistä.

Pitäisikö minun ottaa lisäravinteita hedelmien syömisen ohella?

Et todennäköisesti tarvitse lisäravinteita, jos syöt 2-3 annosta hedelmiä päivittäin. Sinkkilisä voi kuitenkin auttaa keskivaikeasta tai vaikeasta aknesta kärsiviä, sillä se vähentää tulehdusta. Myös probioottilisät tukevat suoliston terveyttä, jotta iho olisi kirkkaampi. Kysy kuitenkin ensin lääkäriltäsi neuvoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku