Voiko kuivuminen aiheuttaa aknea?

Published:

Riittävä veden juominen on tärkeää kirkkaan ja terveen ihon kannalta. Kuivuminen voi pahentaa akneoireita. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä nestehukan ja aknen välisestä yhteydestä.

Kun iho ei saa riittävästi vettä, se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kuiva, hilseilevä iho on ilmeisin sivuvaikutus, mutta kuivuminen voi myös pahentaa aknea.

Voiko kuivuminen siis aiheuttaa aknea? Tarkastellaan tarkemmin ihon kosteuden ja aknen välistä yhteyttä.

Voiko kuivuminen aiheuttaa aknea

Miten kuivuminen vaikuttaa ihoon

Vesi muodostaa 70 prosenttia kehostasi. Sitä tarvitaan käytännössä kaikkiin kehon toimintoihin. Siihen kuuluu myös ihon pitäminen joustavana ja terveenä.

Kun et juo tarpeeksi nesteitä, se aiheuttaa nestehukkaa. Lievä nestehukka syntyy, kun menetät vain 1-2 % kehosi vesipitoisuudesta. Kun nestehukka on 5 %, nestehukka muuttuu keskivaikeaksi tai vakavaksi.

Kuivuminen vaikuttaa ihon terveyteen monin tavoin:

 • Se vähentää verenkiertoa. Veri kuljettaa happea ja ravinteita ihosoluihin. Kuivuminen pienentää veren määrää, joten iholle pääsee vähemmän verta.
 • Se aiheuttaa kuivuutta. Vesi antaa iholle kimmoisuutta. Ilman sitä ihosta tulee kuiva, hilseilevä ja ärtynyt.
 • Se voi laukaista tulehduksen. Joidenkin tutkimusten mukaan nestehukka lisää elimistön tulehdusreaktioita. Tämä voi pahentaa aknea.
 • Se hidastaa solujen vaihtumista. Kosteutettu iho uusiutuu paremmin. Kuolleet ihosolut irtoavat nopeammin. Kun iho on kuivunut, ne kerääntyvät ja tukkivat huokoset.
 • Se nostaa kortisolia. Kuivuminen on stressitekijä, joka nostaa kortisolia. Tämä hormoni voi laukaista aknepurkauksia.

Pohjimmiltaan kuivuminen luo ympäristön, jossa akne on todennäköisempää. Mutta aiheuttaako se suoraan näppylöiden muodostumista? Tutkitaan sitä seuraavaksi.

Voiko kuivuminen suoraan edistää aknea?

Sebum ja kuolleet ihosolut tukkivat ihohuokoset ja luovat täydellisen kasvualustan näppylöille. Mutta mikä ylipäätään käynnistää liiallisen öljyntuotannon ja ihosolujen kertymisen?

Tutkimuksia nestehukan merkityksestä on tehty vain vähän. Joidenkin tietojen mukaan se voi kuitenkin vaikuttaa akneen:

 • Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että vakavasti kuivuneella iholla oli enemmän aknevaurioita. Osallistujat joivat alle litran vettä päivittäin. Seitsemän päivän kuluttua tutkijat havaitsivat huomattavasti enemmän aknevaurioita. Myös ihon öljyntuotanto lisääntyi.
 • Kuivuminen voi muuttaa ihon mikrobistoa. Erään tutkimuksen mukaan kuivuneen ihon bakteeriympäristö suosii Cutibacterium acnes -bakteeria, joka liittyy akneen.
 • Se näyttää vaikuttavan tiettyihin akneen liittyviin hormoneihin. Eräässä kokeessa kuivattujen naisten testosteronipitoisuus oli korkeampi. Tämä androgeenihormoni stimuloi öljyrauhasia ja pahentaa finnejä.

Varhaisen tutkimuksen perusteella näyttää todennäköiseltä, että kuivuminen voi edistää aknea suoraan lisäämällä rasvaisuutta ja bakteerien kasvua. Tämän yhteyden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin paljon lisätutkimuksia.

Juuri nyt asiantuntijat pitävät nestehukkaa epäsuorana aknen laukaisijana. Se luo sisäisen ympäristön, jossa puhkeamiset ovat todennäköisempiä, mutta ei välttämättä aiheuta suoraan ja yksinään näppylöitä.

Seuraavaksi tarkastellaan joitakin kuivuneen ihon merkkejä, jotka voivat viitata akneongelmaan.

Merkkejä Dehydraatio pahentaa Your Breakouts

Mistä tiedät, liittyykö ei-toivottu akne siihen, että et juo tarpeeksi vettä? Tässä on joitakin yleisiä merkkejä:

1. Lisääntynyt öljyisyys

Kun iho on kuivunut, sillä on taipumus kompensoida tätä tuottamalla liikaa öljyä. Tulos? Erittäin rasvainen, kiiltävä iho.

2. Useammin puhkeamisia

Jos näppylät ilmestyvät jatkuvasti uudelleen kasvojen pesun jälkeen, syyllinen voi olla kuivuminen. Veden puute kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Tämä voi pahentaa aknea.

3. Akne suun ja leuan ympärillä

Suun ja leuan ympärille syntyy usein näppyjä, kun olet kuivunut. Ihmisillä on taipumus koskettaa näitä alueita enemmän, mikä levittää bakteereja.

4. Kutina tai kireät tuntemukset

Kuivunut iho tuntuu usein kireältä, kutisevalta tai epämiellyttävältä. Liian kuiva iho voi johtaa siihen, että kasvojen koskettelu on pakonomaista. Tämä aiheuttaa ylimääräisen öljyn, lian ja bakteerien pääsyn huokosiin.

5. Liiallinen jano ja väsymys

Jos olosi on jatkuvasti kuivunut tai vetämätön, se on merkki nestehukasta. Kiinnitä huomiota näihin janon ja väsymyksen merkkeihin. Ihosi tarvitsee lisää kosteutta.

6. Vakavammat akne reaktiot

Voimakas tulehduksellinen akne, kuten kivuliaat kystat tai kyhmyt, voi puhjeta, kun iho on kuivunut. Nesteen puute on eräänlainen stressi. Se voi pahentaa kehon tulehdusreaktiota.

7. Hidas paraneminen Epämuodostumat

Akne todennäköisesti arpeutuu tai pysyy pidempään, jos iho ei saa tarpeeksi kosteutta parantuakseen nopeasti. Juo ja anna ihollesi vettä nopeuttaaksesi ihon uusiutumista.

Mikä on oikea määrä vettä juoda kirkasta ihoa varten?

Nyt kun tiedät, että nestehukka voi vaikuttaa negatiivisesti akneen, kuinka paljon vettä sinun pitäisi juoda? Se riippuu useista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, aktiivisuustasosta ja ilmastosta.

Yleisesti ottaen on kuitenkin syytä pyrkiä vähintään 2-3 litraan kokonaisnestemäärää päivässä. Se vastaa noin kahdeksaa 8-unssi lasillista vettä.

Kiinnitä huomiota virtsan väriin. Vaalea tai lähes kirkas pissa tarkoittaa, että olet hyvin nesteytetty. Tumman keltainen virtsa on merkki siitä, että sinun on nautittava enemmän nesteitä, erityisesti vettä.

Jano ei aina ole paras mittari nesteytystarpeelle. Kun tunnet janoa, saatat olla jo kuivunut. Keskity juomaan vettä johdonmukaisesti koko päivän ajan.

Riittävän vedensaannin lisäksi terveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vettä sisältäviä hedelmiä ja vihanneksia, auttaa kosteuttamaan ihoa sisältäpäin. Kurkkujen, marjojen, melonien, salaatin ja tomaattien kaltaiset elintarvikkeet tekevät ihmeitä.

Etkö pysty juomaan tarpeeksi pelkkää vettä? Lisää sitruunaa, minttua, kurkkua tai hedelmäviipaleita lisäämään makua. Yrttiteet ja kookosvesi auttavat myös täyttämään nestetarpeen.

7 vinkkiä ihon kosteuttamiseen ja aknen ehkäisyyn

Veden juominen on selvästi avain upeaan ja kirkkaaseen ihoon. Mutta myös muut tavat edistävät optimaalista nesteytystä:

1. Rajoita kuivausjuomien käyttöä

Vähennä kofeiinia ja alkoholia, jotka voivat kuivattaa. Juo runsaasti vettä välillä vastapainoksi.

2. Syö enemmän kosteuttavia elintarvikkeita

Hedelmät, vihannekset, liemipohjaiset keitot, jogurtti ja kaurapuuro nesteyttävät sisältä ulospäin.

3. Säilytä esteen toiminta

Kovat tuotteet poistavat luonnolliset öljyt. Käytä hellävaraisia puhdistusaineita ja kosteuta ihoa, jotta kosteus pysyy tiiviinä.

4. Tehosta sisäistä nesteytystä

Lisäaineet, kuten hyaluronihappo, keramidit ja B7-vitamiini biotiini, edistävät kosteuden säilymistä.

5. Naamio ylös

Kosteuttavat naamiot antavat janoiselle iholle runsaasti kosteutta.

6. Lukitse kosteus

Kun kostealle iholle levitetään kosteusvoidetta ja seerumia, kosteus imeytyy ylempiin kerroksiin.

7. Boost ympäristön nesteytys

Käytä ilmankostuttimia ja vältä erittäin kuumia suihkuja, jotka kuivattavat.

Näiden vinkkien avulla voit lisätä kosteutusta ja saada ihon kirkkaaksi ja akneettomaksi. Älä vain liioittele. On olemassa sellainen asia kuin liika vesi.

Voiko iholle juoda liikaa vettä?

Onko enemmän nesteytystä aina parempi, kun yrität korjata aknea? Ei välttämättä.

Liiallinen veden juominen voi häiritä elektrolyyttitasapainoa. Elektrolyytit, kuten natrium, kalsium ja kalium, auttavat veden kuljettamisessa elimistössä.

Liian paljon vettä ja liian vähän elektrolyyttejä johtaa tilaan nimeltä hyponatremia. Tällöin kehon nesteet laimenevat liikaa.

Hyponatremian sivuvaikutuksia ovat:

 • Väsymys
 • Pahoinvointi
 • Päänsärky
 • Lihasheikkous, kouristukset ja krampit.
 • Turvotus käsissä ja jaloissa
 • Hämmennys

Harvinaisissa tapauksissa liiallinen veden saanti voi johtaa kuolemaan. Pyri siis kohtuulliseen nesteytykseen, älä liialliseen nesteytykseen. Pidä kiinni tavanomaisesta päivittäisestä suosituksesta, joka on enintään 2-3 litraa päivässä.

Juo enemmän vain, jos hikoilet voimakkaasti, jos sairastut oksenteluun tai ripuliin tai jos asut kuumassa ilmastossa. Kiinnitä huomiota myös elektrolyyttitasapainoon.

Yhteenveto

Voiko kuivuminen suoraan aiheuttaa aknea? Rajallisten tutkimusten mukaan sillä on todennäköisesti toissijainen rooli. Lievä tai kohtalainen nestehukka luo epäsuorasti ihanteellisen kasvualustan näppylöille.

Kuivuminen näyttää lisäävän öljyntuotantoa, hidastavan ihon solujen vaihtumista, muuttavan pH:ta, pahentavan tulehdusta ja nostavan stressihormonien määrää. Kaikki nämä tekijät voivat pahentaa taudinpurkauksia.

Vaikka veden juominen ei yksinään paranna aknea ihmeellisesti, optimaalinen nesteytys tukee kirkasta ihoa. Tavoittele noin kahdeksaa lasillista nestettä päivässä. Rajoita nestettä poistavia juomia, kuten kahvia ja alkoholia. Syö runsaasti kosteuttavia hedelmiä, vihanneksia ja terveellisiä rasvoja.

Kun veden saanti ja nesteytystottumukset ovat oikeassa suhteessa, saat ihollesi kirkkaan ja säteilevän hehkun.

Usein kysytyt kysymykset nestehukasta ja aknesta

Mikä aiheuttaa nestehukkaa?

Kuivuminen tapahtuu, kun elimistö menettää enemmän vettä kuin se ottaa. Syitä ovat esimerkiksi hikoilu, oksentelu, ripuli, liiallinen alkoholin käyttö, lääkkeet, kuten diureetit, korkeat lämpötilat ja se, ettei juo tarpeeksi nesteitä.

Kuinka paljon vettä pitäisi juoda kirkkaan ihon saavuttamiseksi?

Useimpien aikuisten tulisi pyrkiä 2-3 litran kokonaisnesteen saantiin päivässä. Juo aina kun jano yllättää ja ota nesteitä vedestä, yrttiteestä, hedelmistä, vihanneksista, liemikeitoista ja vastaavista. Rajoita kofeiinia ja alkoholia, jotka voivat kuivattaa.

Tarvitsevatko tietyt ihotyypit ylimääräistä kosteutusta?

Kyllä. Luonnostaan kuiva ihotyyppi, kuten ekseemalle altis iho, tarvitsee enemmän kosteutusta, jotta iho pysyy kirkkaana ja terveenä. Rasvainen ja akneen taipuvainen iho tarvitsee myös asianmukaista kosteutusta liiallisen rasvoittumisen estämiseksi.

Mitkä vitamiinit auttavat kosteuttamaan ihoa?

C-, B7-, biotiini-, B3-, niasiiniamidi- ja E-vitamiinit parantavat ihon kosteutta. C-vitamiini mahdollistaa kollageenin tuotannon nuorekkaan ihon ylläpitämiseksi. B-vitamiinit edistävät solujen kasvua ja ihon uusiutumista. E-vitamiini vahvistaa ihon suojamuuria.

Miten kuivuminen aiheuttaa ryppyjä?

Nesteiden puute vähentää ihon kimmoisuutta ja pulleutta, koska iho menettää pehmustetta. Näin juonteet ja rypyt muodostuvat helpommin. Kuivuminen heikentää myös uuden kollageenin muodostumista, joka ehkäisee ryppyjen syntymistä. Pysy nesteytettynä, jotta iho pysyy kimmoisana.

Voivatko elektrolyytit auttaa kosteuttamaan ihoa?

Kyllä. Kaliumin, magnesiumin ja natriumin kaltaiset elektrolyytit auttavat kehoa imeytymään ja jakamaan vettä tehokkaasti. Elektrolyyttipitoisten elintarvikkeiden syöminen tai lisäravinteiden ottaminen auttaa optimoimaan nesteytyksen.

Mitkä ihonhoitotuotteiden ainesosat lisäävät kosteutta?

Hyaluronihappo, glyseriini, keramidit, skvalaani, aloe vera ja natrium PCA ovat erinomaisia kosteuttavia ainesosia, joita kannattaa etsiä seerumeista, sumuista, kosteusvoiteista ja puhdistusaineista. Ne vetävät puoleensa ja sitovat kosteutta.

Pitäisikö ihon kosteuttamisen yhteydessä välttää nestettä poistavia elintarvikkeita?

On hyvä syödä maltillisesti joitakin luonnostaan nestettä poistavia elintarvikkeita, kuten kofeiinia, alkoholia ja prosessoituja hiilihydraatteja. Muista vain lisätä veden saantia ennen ja jälkeen vastapainoksi. Keskity syömään enemmän nestettä sisältäviä elintarvikkeita.

Mistä tiedät, oletko kuivunut?

Kuivumisen merkkejä ovat liiallinen jano, väsymys, huimaus, harvoin virtsaaminen, tumma virtsa, suun kuivuminen, päänsärky, ummetus, ihon huono kimmoisuus ja sydämen sykkeen nousu. Kiinnitä huomiota näihin merkkeihin.

Vaikuttaako veden lämpötila ihon kosteuteen?

Huoneenlämpöinen tai haalea vesi on parasta. Jääkylmä vesi supistaa verisuonia ja heikentää verenkiertoa. Joidenkin tutkimusten mukaan lämmin vesi voi imeytyä tehokkaammin. Vältä erittäin kuumaa vettä, joka poistaa luonnolliset öljyt.

Voiko liika veden juominen vahingoittaa ihoa?

Yli gallonan päivittäinen kulutus pitkiä aikoja voi johtaa mineraalien epätasapainoon, joka heikentää ihon terveyttä. Pidä kiinni suositellusta 64 unssin määrästä ja lisää sitä tilapäisesti, jos olet sairas tai aktiivinen kuumalla säällä.

Miten nesteytys auttaa aknearpia paranemaan nopeammin?

Arvet tarvitsevat riittävästi ravintoa ja verenkiertoa vaurioituneen kudoksen uudelleenmuodostamiseksi. Asianmukainen nesteytys parantaa verenkiertoa, kuljettaa ravinteita, poistaa jätteitä ja nopeuttaa solujen uusiutumista, mikä nopeuttaa aknearpien haalistumista.

Voiko höyrytys auttaa akneihon kosteuttamisessa?

Kyllä. Kasvojen höyrytys avaa ihohuokoset ja mahdollistaa kosteuttavien ainesosien paremman imeytymisen. Taputtele kosteuttavia seerumeita tai naamioita varovasti sen jälkeen lisätäksesi kosteutusta. Vältä liiallista höyrystämistä, sillä se kuivattaa ihoa.

Mikä on paras tapa varmistaa, että iho on kosteutettu yön yli?

Levitä öljyä tai kosteuttavia yönaamioita ennen nukkumaanmenoa kosteuden sitomiseksi. Nuku viileässä, kosteassa huoneessa. Vältä hengittämättömiä kankaita, jotka joutuvat kosketuksiin ihon kanssa. Hyaluronihapon kaltaiset lisäravinteet lisäävät myös yön yli tapahtuvaa kosteutusta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku