Meneekö akne pois itsestään?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Se voi vaihdella lievästä vakavaan ja johtaa usein kysymyksiin, kuten "Meneekö akneni pois itsestään?" tai "Meneekö akne pois itsestään?".

Onko akne menee pois itsestään

Monilla ihmisillä akne on taipumus tulla ja mennä koko elämänsä ajan. Etenkin teini-iässä puhkeamiset ovat hyvin yleisiä hormonaalisten muutosten vuoksi. Mutta entä akne aikuisilla? Meneekö se lopulta vain pois?

Lyhyt vastaus on - se riippuu. On olemassa muutamia tekijöitä, jotka määrittävät, korjaantuuko akne itsestään vai vaatiiko se hoitoa. Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä aiheuttaa aknea?

Ennen kuin voimme vastata siihen, häviääkö akne itsestään, on hyvä ymmärtää, mikä sen ylipäätään aiheuttaa.

Akne muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä muodostaa tulpan, joka tukkii karvatupen ja johtaa turvotukseen ja näppylöiden muodostumiseen. Tähän prosessiin vaikuttavat useat tekijät:

 • Ylimääräinen öljyntuotanto - Talirauhaset tuottavat talia, joka pitää ihon voideltuna. Kun talia tuotetaan liikaa, öljy voi kerääntyä ja tukkia ihohuokoset. Tämä ylimääräinen öljy on hyvin yleistä murrosiässä.
 • Hormonit - Androgeenihormonit, kuten testosteroni, saavat talirauhaset tuottamaan enemmän öljyä. Hormonivaihtelut murrosiän, kuukautiskierron ja raskauden aikana voivat kaikki laukaista finnejä.
 • Bakteerit - Jokaisen iholla elää bakteeri nimeltä Cutibacterium acnes (C. acnes). Kun huokoset tukkeutuvat, se voi lisääntyä nopeasti ja aiheuttaa tulehduksen.
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen - Iho irtoaa jatkuvasti kuolleita soluja. Kun nämä solut tarttuvat yhteen ja tukkivat huokoset yhdessä talin kanssa, voi syntyä näppylöitä.
 • Genetiikka - Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti alttiimpia aknelle geneettisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tämä määrittää, kuinka herkkiä talirauhaset ovat androgeenihormoneille.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että akne johtuu liiallisen öljyn, hormonien, bakteerien, kuolleiden ihosolujen ja geenien yhdistelmästä. Kun kaikki nämä tekijät ovat olemassa, voiko akne vain maagisesti poistua?

Meneekö akne pois itsestään?

Aknen luonnollinen kulku vaihtelee suuresti yksilöiden välillä. Seuraavassa on joitakin yleisiä ohjeita:

 • Teini-ikäisten akne - Murrosiässä ilmenevä akne häviää usein itsestään teini-iässä tai parikymppisenä, kun hormonit tasaantuvat. Joillakin se voi kuitenkin jatkua tai puhjeta vielä aikuisiässä.
 • Aikuisiän akne - Aikuisiällä ilmaantuvat aknepisarat ovat yleensä itsepäisempiä. Iän myötä ihomme tuottaa vähemmän öljyä, mutta muut tekijät, kuten hormonit ja perimä, pysyvät muuttumattomina. Siksi aikuisten akne vaatii yleensä jonkinlaista hoitoa.
 • Satunnaiset puhkeamiset - Lievä akne, joka puhkeaa vain silloin tällöin, voi poistua itsestään. Nämä puhkeamiset ovat todennäköisesti sidoksissa tilapäisiin hormonaalisiin muutoksiin. Jos ne kuitenkin toistuvat usein, tarvitaan hoitoa.
 • Vaikea akne - Keskivaikea tai vaikea akne, jolle on ominaista kivuliaat kystat/kyhmyt, häviää harvemmin spontaanisti. Tulehdus ja aknearvet voivat säilyä ilman lääketieteellistä hoitoa.

Monille teini-ikäisille akne on siis ohimenevä vaihe, joka häviää murrosiän lopulla. Nuoruusiän jälkeen jatkuva akne vaatii kuitenkin usein huomiota. Satunnainen näppylä saattaa poistua itsestään, mutta säännölliset puhkeamiset eivät yleensä poistu.

Kuinka kauan kestää aknen häviäminen?

Jos akne häviää itsestään, kuinka kauan se kestää? Valitettavasti tarkkaa aikataulua ei ole olemassa, koska se riippuu yksilöstä. Tässä on kuitenkin joitakin yleisiä aikatauluja:

 • Lievä tai keskivaikea teini-ikäisten akne - Voi kestää 1-5 vuotta, ennen kuin akne on täysin poistunut, kun hormonit tasaantuvat.
 • Keskivaikea tai vaikea teini-ikäisten akne - Voi kestää jopa 10 vuotta ennen kuin akne häviää ilman hoitoa. Tulehdus voi jatkua.
 • Lievä aikuisten akne - Kestää yleensä 6 kuukaudesta useisiin vuosiin, jos sitä ei hoideta.
 • Keskivaikea tai vaikea aikuisten akne - Ei todennäköisesti häviä kokonaan itsestään ja vaatii yleensä hoitoa.

Muista, että jopa lievä akne voi ajan mittaan aiheuttaa pysyviä arpia. Mitä syvemmät ja tulehtuneemmat näppylät ovat, sitä kauemmin PIE (post-inflammatorinen eryteema) ja PIH (post-inflammatorinen hyperpigmentaatio) pysyvät paikallaan niiden parantumisen jälkeen.

Vaikka aknen "kasvaminen ulos" on siis yksi vaihtoehto, voi olla parempi hoitaa sitä. Onnistuneella aknen hoidolla voidaan ehkäistä pysyviä fyysisiä ja emotionaalisia sivuvaikutuksia.

Aknen hoito Vaihtoehdot

Jos akne ei parane itsestään useiden kuukausien jälkeen tai jos akne puhkeaa säännöllisesti, harkitse ihotautilääkärille menoa. Hän voi laatia räätälöidyn hoitosuunnitelman, joka perustuu aknen vakavuuteen ja tavoitteisiisi.

Seuraavassa on joitakin yleisimpiä aknen lääketieteellisiä ja luonnollisia hoitomuotoja:

Lääkkeet

 • Ajankohtaiset retinoidit - Rx-voiteet, kuten tretinoiini (Retin-A), jotka poistavat huokosten tukkeutumista ja vähentävät öljyä.
 • Antibiootit - Suun kautta otettavat antibiootit tai paikalliset antibakteeriset geelit/voiteet. Ne torjuvat aknebakteereja.
 • Anti-androgeenit - Rx-pillerit, kuten spironolaktoni, jotka estävät öljyä laukaisevia androgeeneja.
 • Isotretinoiini - Tehokas Rx A-vitamiinijohdannainen vaikeaan, arpeuttavaan akneen.
 • Ehkäisypillerit - auttavat vakauttamaan aknelle alttiiden naisten hormonitasoja.

Luonnolliset/OTC-korjaustoimenpiteet

 • Teepuuöljy - Luonnollinen antibakteerinen/anti-inflammatorinen aine.
 • Atselaiinihappo - OTC-rakeinen happo, joka tappaa aknebakteerit.
 • Salisyylihappo - BHA-puhdistusaineet/paikkahoidot huokosten tukkeutumisen poistamiseksi.
 • Bentsoyyliperoksidi - OTC antibakteerinen geeli, joka vähentää näppylöitä.
 • Alfa-hydroksihapot - Kemialliset kuorinta-aineet, kuten glykolihappo tai maitohappo.
 • Ruokavalion/elämäntavan muutokset - Maitotuotteiden/sokerin saannin vähentäminen, liikunta, nesteytys ja stressinhallinta.

Ammattilaisen opastuksella useimmat ihmiset löytävät itselleen sopivan aknen hoidon. Älä siis menetä toivoa, jos akne ei korjaannu itsestään - on olemassa monia vaihtoehtoja, joilla voit poistaa taudinpurkaukset lopullisesti.

Luonnollisia tapoja auttaa akne mennä pois

Vaikka akne ei yleensä katoa kokonaan itsestään, on olemassa joitakin luonnollisia itsehoitotapoja, jotka voivat auttaa parantamaan puhkeamia. Kokeile näitä vinkkejä:

1. Käytä hellävaraista kasvojen pesua.

Kovat saippuat ja supistavat aineet kuorivat ihoa, mikä aiheuttaa ärsytystä ja lisää öljyntuotantoa. Käytä mietoa puhdistusainetta kerran tai kaksi kertaa päivässä. Etsi luonnollisia ainesosia, kuten vihreää teetä, kauraa tai aloe veraa.

2. Kosteuta päivittäin.

Monet aknelle alttiit ihmiset välttelevät kosteusvoidetta huokosten tukkeutumisen pelossa. Kosteusvoiteen pois jättäminen voi kuitenkin saada ihosi tuottamaan enemmän öljyä kompensoidakseen tämän. Etsi öljyttömiä, ei-komedogeenisiä koostumuksia.

3. Kuori säännöllisesti.

Hellävarainen kuorinta poistaa kuolleet ihosolut ennen kuin ne ehtivät tukkia follikkelit. Kokeile AHA- tai BHA-happokuorintaa 2-3 kertaa viikossa.

4. Vähennä maitotuotteiden ja sokerin käyttöä.

Tutkimukset osoittavat, että maidon/sokerin ja aknen välillä on yhteys. Syömisen rajoittaminen voi auttaa vähentämään puhkeamisia.

5. Huolehdi stressistä.

Stressihormonit, kuten kortisoli, kiihdyttävät öljyntuotantoa. Kokeile rentouttavia harjoituksia, kuten meditaatiota, joogaa tai päiväkirjojen kirjoittamista, stressitason rauhoittamiseksi.

6. Nuku riittävästi.

Jos et saa kauneuslepoa, ihosolut menettävät korjausaikansa. Tavoittele 7-9 tunnin unta yössä.

Vaikka nämä vinkit eivät luultavasti yksinään paranna aknea, ne voivat auttaa hallitsemaan aknen puhkeamista. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen luonnollisten korjaustoimenpiteiden kanssa. Jos puhkeamiset jatkuvat 2-3 kuukauden kuluttua, hakeudu ammattilaisen hoitoon.

Otos: Pitäisikö sinun odottaa aknen häviämistä?

Meneekö akne pois itsestään? Totuus on, että se riippuu henkilöstä. Tässä ovat tärkeimmät asiat:

 • Lievä teini-ikäinen akne häviää usein 20-vuotiaana ilman hoitoa, kun hormonit tasaantuvat.
 • Nuoruusiän jälkeen kehittyvä aikuisiän akne häviää harvemmin itsestään, koska hormonit pysyvät vakiona.
 • Satunnaiset vähäiset puhkeamiset voivat poistua itsestään, mutta toistuvat puhkeamiset vaativat yleensä aknen hoitoa.
 • Vaikea, kivulias akne, jossa on kyhmyjä/kystia, häviää harvoin itsestään ja johtaa arpeutumiseen, jos sitä ei hoideta.
 • Luonnolliset korjaustoimenpiteet, kuten hellävarainen puhdistus ja kosteutus, voivat tukea aknen paranemista, mutta ne ovat harvoin parannuskeinoja.
 • Jos kyseessä on keskivaikea tai vaikea akne, ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jotta voit tutkia lääketieteellisiä hoitovaihtoehtoja ja ehkäistä aknen pysyviä arpia.

Vaikka aknen itsestään tapahtuvan korjaantumisen odottaminen on yksi vaihtoehto, hoito voi nopeuttaa prosessia, jolloin ihosi puhdistuu nopeammin ja vähemmän komplikaatioita aiheuttaen. Älä menetä toivoa - nykyisillä hoitomuodoilla kirkas ja terve iho on saavutettavissa koko elämäksi!

Usein kysyttyjä kysymyksiä akne menee pois itsestään

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa moniin teini-ikäisiin ja aikuisiin. Usein ensimmäinen kysymys ihmisten mielessä on - meneekö akne itsestään pois? Seuraavassa käsittelemme joitakin useimmin kysyttyjä kysymyksiä siitä, onko aknen odotettava häviävän itsestään vai hakeuduttava hoitoon.

Meneekö akne pois itsestään?

Joillakin ihmisillä akne häviää lopulta itsestään. Lievästä teini-ikäisestä aknesta kärsivien ihottumat häviävät usein 20-vuotiaana, kun hormonit tasaantuvat. Nuoruusvuosien jälkeen alkanut aikuisiän akne häviää kuitenkin epätodennäköisemmin ilman hoitoa. Vakava akne, johon liittyy kystia ja kyhmyjä, häviää myös harvoin itsestään.

Kuinka kauan kestää aknen häviäminen luonnollisesti?

Ei ole olemassa mitään tiettyä aikataulua, koska se riippuu yksilöstä. Lievän tai keskivaikean teini-ikäisen aknen täydellinen poistuminen ilman hoitoa voi kestää 1-5 vuotta. Vakavamman teini-aknen häviäminen yksinään voi kestää jopa 10 vuotta tai kauemmin. Aikuisten akne kestää usein vuosia, jos sitä ei hoideta. Mitä syvempi akne on, sitä kauemmin mahdolliset eryteemat tai hyperpigmentaatio säilyvät myös paranemisen jälkeen.

Mitkä tekijät määräävät, katoaako akne itsestään?

Tärkeimmät tekijät ovat aknen vaikeusaste, puhkeamisikä ja aknen tyyppi. Teini-iässä ilmaantuvalla lievällä tai keskivaikealla tulehduksellisella aknella on parhaat mahdollisuudet hävitä lopulta ilman apua. Aikuisiän akne ja vaikea kystinen akne häviävät hyvin harvoin ilman hoitoa. Myös genetiikalla on merkitystä määriteltäessä, kuinka herkkä iho on hormoneille.

Auttaako ehkäisyvälineet aknen poistumiseen?

Estrogeenia ja progesteronia sisältävät ehkäisypillerit voivat auttaa vakauttamaan naisten hormonit. Tämä estää aknen puhkeamisen laukaisevia hormonaalisia vaihteluita. Joten kyllä, ehkäisypillereillä voidaan tehokkaasti hoitaa aknea puuttumalla yhteen aknen taustalla olevaan syyhyn - hormoneihin.

Meneekö akne pois raskauden jälkeen?

Akne puhkeaa raskauden aikana on hyvin yleistä, koska hormonit nousevat. Synnytyksen jälkeen hormonit alkavat jälleen tasapainottua. Niinpä raskauden jälkeinen akne menee usein ohi itsestään useiden kuukausien kuluessa, kunhan puhkeamiset olivat lieviä tai keskivaikeita. Vaikea akne voi jättää arpia.

Saako tiettyjen elintarvikkeiden välttäminen aknen katoamaan?

Ruokavalio yksinään ei voi parantaa aknea useimmilla ihmisillä. Tutkimukset viittaavat kuitenkin siihen, että aknen ja korkean glykeemipitoisuuden omaavien elintarvikkeiden, kuten maitotuotteiden ja puhdistetun sokerin, välillä on yhteys. Verensokeria kohottavien elintarvikkeiden rajoittaminen voi auttaa vähentämään finnejä. Ruokavaliomuutokset kuitenkin harvoin poistavat aknen kokonaan.

Voivatko luonnolliset hoidot saada aknen katoamaan?

Tietyt luonnolliset ainesosat, kuten teepuuöljy, atselaiinihappo, probiootit ja sinkki, voivat auttaa hallitsemaan aknea. Nämä eivät kuitenkaan yksinään saa aknea häviämään kokonaan useimmilta ihmisiltä, joilla on keskivaikea tai vaikea tulehduksellinen akne. Lievällä komedonaalisella aknella on paremmat mahdollisuudet puhdistua luonnonlääkkeillä.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille aknen takia?

On suositeltavaa käydä ihotautilääkärin vastaanotolla, jos sinulla on kivulias, kystinen akne tai jos reseptivapaat ja luonnolliset hoidot eivät ole parantaneet keskivaikeaa akneasi 3 kuukauden jälkeen. Ihotautilääkäri voi määrätä vahvempia paikallisia tai suun kautta otettavia lääkkeitä, jotka puhdistavat itsepäisen aknen ja auttavat ehkäisemään pysyviä arpia.

Mitä aknehoitoja on saatavilla?

Yleisiä lääketieteellisiä hoitoja ovat ajankohtaiset retinoidit, antibiootit, hormonaaliset aineet, isotretinoiini, fotodynaaminen hoito ja laserit. Luonnollisia vaihtoehtoja ovat teepuuöljy, salisyylihappo, C-vitamiini, probiootit ja muut kasviperäiset ainesosat. Useimmat ihmiset löytävät tehokkaan aknen hoidon tekemällä yhteistyötä ihotautilääkärinsä kanssa.

Vaikka aknen paraneminen itsestään on yksi vaihtoehto, hoito auttaa nopeuttamaan puhdistumisprosessia ja ehkäisee pysyviä fyysisiä ja emotionaalisia sivuvaikutuksia. Älä epäröi kääntyä lääkärin puoleen, jos akne ei parane muutamassa kuukaudessa. On olemassa monia hoitomuotoja, joilla ihosi voidaan saada puhtaaksi!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku