Mitä eroa on näppylöiden ja aknen välillä?

Published:

Oletko koskaan miettinyt, mikä ero on näppylöiden ja aknen välillä? Useimmat ihmiset käyttävät näitä termejä vaihdellen, mutta on olemassa joitakin keskeisiä eroja.

Mitä eroa on näppylöiden ja aknen välillä?

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä näppylät ja akne ovat, mistä ne johtuvat ja miten niitä hoidetaan tehokkaasti. Tarkastelemme myös näppylöiden ja aknen välisiä eroja, jotta ymmärrät paremmin, mitä ihollasi on meneillään.

Mitä ovat näppylät?

Näppylät ovat pieniä ihovaurioita tai tulehduksia, jotka syntyvät, kun öljy ja kuolleet ihosolut tukkivat huokoset. Tekninen termi näppylöille on komedot.

Kun huokos tukkeutuu, bakteerit jäävät sen sisälle. Kehosi lähettää valkosoluja tartunta-alueelle taistelemaan bakteereja vastaan. Tämä aiheuttaa huokosen tulehtumisen ja punoituksen. Huokosiin kertyy märkää, joka täyttää sen valkoisella tai keltaisella nesteellä. Tämän seurauksena pinnalle muodostuu valkopää tai mustapää.

Näppylöitä ilmaantuu useimmiten kasvoihin, selkään, rintaan, kaulaan ja hartioihin. Näillä alueilla on runsaasti öljyrauhasia. Niiden koko voi vaihdella pienistä kuoppista suuriin, kivuliaisiin paiseroihin.

Joitakin yleisiä näppylöitä ovat:

 • Valkopäät - Ne jäävät ihon alle, ja niiden pinnalla on pieni valkoinen piste.
 • Mustapäitä - Nämä ovat avoimia komeedoneja, jotka näyttävät pinnalta mustilta, koska niihin on kertynyt ihon pigmenttiä, jota kutsutaan melaniiniksi.
 • Papulat - Pienet punaiset kuoppia, jotka tuntuvat aralta tai kipeältä.
 • Pustulat - näppylät, jotka sisältävät näkyvää märkää.
 • Kyhmyjä - Suuret, kiinteät näppylät, jotka ovat syvällä ihossa.
 • Kystat - Syvät, kivuliaat näppylät, jotka ovat täynnä märkää.

Näppylät ovat hyvin yleisiä, erityisesti teini-ikäisten keskuudessa. Noin 85 % 12-24-vuotiaista kokee pieniä näppylöitä. Ne johtuvat murrosikään liittyvistä hormonaalisista muutoksista.

Näppylät voivat olla kivuliaita ja ärsyttäviä. Ne kuitenkin häviävät nopeasti ja paranevat yleensä muutamassa päivässä. Vain yhtä tai kahta näppylää kerrallaan ei pidetä aknena.

Mikä on akne?

Akne on pitkäaikainen ihosairaus, jolle on ominaista mustapäiden, valkopäiden, näppylöiden, rasvaisen ihon ja mahdollisesti arpien muodostamat alueet. Aknea on useita eri tyyppejä:

 • Acne vulgaris - Yleisin muoto, sisältää valkopäitä, mustapäitä, papuloita, märkärakkuloita, märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia.
 • Akne-rosacea - näppylöitä ja punoitusta, usein keski-ikäisillä naisilla.
 • Akne cosmetica - Aiheutetaan meikistä, ihonhoitotuotteista ja rasvaisista aineista, jotka tukkivat huokoset.
 • Acne mechanica - Aiheutetaan kitkan, paineen, lämmön ja hien vaikutuksesta. Yleinen urheilijoilla.
 • Acne fulminans - Äkillinen vaikea kystinen akne, johon liittyy haavaumia ja kuorta.

Toisin kuin satunnaiset puhkeamiset, akne on krooninen sairaus, jota esiintyy laajoilla alueilla kasvoissa ja kehossa. Se vaikuttaa useimmiten kasvoihin, rintaan, selkään, hartioihin ja kaulaan.

Akne koostuu tyypillisesti seuraavista ominaisuuksista:

 • Mustapäitä ja valkopäitä, jotka peittävät laajoja alueita.
 • Pienet ja suuret tulehtuneet punaiset vauriot.
 • Mätäiset näppylät ja syvemmät kyhmyt ihon alla.
 • Rasvainen ja rasvainen iho.
 • Mahdollinen arpeutuminen vaurioiden parantumisen jälkeen.
 • Viikkoja tai kuukausia kestävät taudinpurkaukset.

Teini-ikäisten akne alkaa yleensä murrosiässä, ja se voi kestää 20- ja 30-vuotiaille. Myös aikuisiän akne on yleistä, ja sitä esiintyy naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä. Hormonaaliset muutokset, kuten raskaus ja vaihdevuodet, voivat laukaista aknen myöhemmin elämässä.

Tutkitaan seuraavaksi, mikä aiheuttaa näppylöitä ja mikä aknea.

Mikä aiheuttaa näppylöitä vs akne?

Aknella ja näppylöillä on jokseenkin samanlaiset syyt, jotka liittyvät tukkeutuneisiin ihohuokosiin, bakteereihin ja tulehdukseen. Joidenkin keskeisten erojen vuoksi näppylät voivat kuitenkin olla pienempi riesa kuin krooninen akne:

Tukkeutuneet huokoset

Kuolleet ihosolut ja öljyrauhasten tuottama ylimääräinen öljy (tali) voivat tukkia ihohuokoset. Tämä tarjoaa kasvualustan aknea aiheuttaville bakteereille. Tukkeutuneet ihohuokoset eivät kuitenkaan yksinään aiheuta vakavaa aknea. Aknesta kärsivillä ihmisillä on liikaa tahmeaa talia, joka tarttuu huokosten seinämiin ja kerää likaa ja soluja huokosten sisään.

Bakteerit

Akne johtuu usein Cutibacterium acnes -bakteerin liikakasvusta. Nämä bakteerit viihtyvät ylimääräisellä talilla ja kuolleilla soluilla tukkeutuneissa follikkelissa. Bakteerit kasvavat ja lisääntyvät aiheuttaen tulehduksen. Näppylät voivat johtua pienestä bakteerikasvusta yksittäisissä tukkeutuneissa ihohuokosissa.

Tulehdus

Bakteerikolonisaatio laukaisee elimistön immuunivasteen. Valkosolut hyökkäävät infektion kimppuun, mikä johtaa tulehdukseen, turvotukseen, punoitukseen ja märkään. Joskus tukkeutuneen follikkelin seinämät murtuvat, jolloin akne leviää syvemmälle ihoon. Akne koostuu monista tulehtuneista vaurioista, kun taas muutamat pienet näppylät ovat vähemmän ongelmallisia.

Hormonaaliset vaihtelut

Murrosiän, kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikaiset hormonimuutokset voivat lisätä talintuotantoa ja käynnistää aknen. Androgeenit, kuten testosteroni, saavat öljyrauhaset ja karvatupet kasvamaan suuremmiksi. Tämä lisää talintuotantoa ja tukkeutumismahdollisuuksia. Vain pieni määrä hormonaalisia näppylöitä on normaalia. Krooniset aknen puhkeamiset johtuvat usein merkittävistä hormonaalisista epätasapainotiloista.

Genetiikka

Joillakin ihmisillä on synnynnäisesti herkemmät öljyrauhaset, jotka käynnistyvät helposti tuottamaan liikaa talia. Suvussa esiintyvä akne ennustaa usein kroonista aknea, joka alkaa jo teini-iässä. Satunnaisia näppyjä voi kuitenkin tulla kenelle tahansa.

Stressi

Stressi ei suoraan aiheuta aknea, mutta se voi pahentaa aknea lisäämällä tulehdusta. Stressi myös stimuloi öljyrauhasten eritystä ja nostaa androgeenitasoja. Tämä voi johtaa aknen puhkeamisen yleistymiseen tai vaikeutumiseen. Lievä stressi laukaisee joskus näppylän tai kaksi.

Vaikka näppylöillä ja aknella on samanlaiset syyt, akne liittyy hormonaalisiin vaihteluihin, krooniseen tulehdukseen ja liialliseen talintuotantoon. Jo yksi tai kaksi tukkeutunutta huokosta voi johtaa muutamaan näppylään. Akne on monimutkaisempi tila, joka vaatii pitkäaikaista hoitoa.

Miten näppylät eroavat aknesta?

Nyt kun olemme tutkineet syitä puhkeamisen taustalla, tiivistetään tärkeimmät erot satunnaisen näppylän ja kroonisen aknen välillä:

 • Esiintyminen - Näppylöitä ilmestyy satunnaisesti aika ajoin. Akne on jatkuva sairaus, joka puhkeaa usein.
 • Määrä - Vain yksi tai kaksi näppylää ilmestyy kerrallaan. Akne koostuu monista näppylöistä laajoilla alueilla.
 • Vaikeusaste - näppylät ovat pieniä ja niissä on pientä turvotusta. Akne sisältää syviä, kivuliaita kystia ihon alla.
 • Kesto - Yksittäiset näppylät kestävät muutaman päivän ja paranevat sitten. Akne on pysyvä tila, joka kestää viikkoja, kuukausia tai pidempään.
 • Arpeutuminen - Näppylät eivät useinkaan arpeudu, ellei niitä kaiveta. Akne voi johtaa pysyvään arpeutumiseen.
 • Hoito - Näppylät häviävät usein ilman hoitoa. Akne vaatii pitkäaikaista lääkitystä.
 • Syy - Näppylät voivat johtua satunnaisista tukkeutuneista ihohuokosista ja stressistä. Aknella on syvempiä hormonaalisia ja geneettisiä syitä.
 • Sijainti - näppylöitä voi ilmaantua minne tahansa, mutta ne ovat yleensä eristyksissä. Akne vaikuttaa useimmiten kasvoihin, rintaan, selkään, hartioihin ja kaulaan.
 • Ikä - Näppylöitä esiintyy kaikenikäisillä, kun öljy ja kuolleet solut tukkivat huokoset. Akne alkaa useimmiten teini-iässä.

Kuten huomaat, akne on vakavampi, laajalle levinnyt ja krooninen kuin satunnaiset näppylät. Onnistuneen hoidon kannalta on tärkeää, että osaat erottaa eron.

Miten näppylöitä ja aknea hoidetaan?

Näppylöiden hoito on melko yksinkertaista ja lyhytaikaista. Aknen parantaminen vaatii monivaiheista ihonhoitorutiinia ja lääkkeiden johdonmukaista käyttöä. Tässä on yleiskatsaus siihen, miten näppylöitä hoidetaan verrattuna akneen:

Näppylöiden hoitaminen

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joilla pääset eroon näppylöistä:

 • Vältä näppylöiden poimimista ja puhkeamista infektioiden ja arpien ehkäisemiseksi.
 • Käytä bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa tai rikkiä sisältävää täsmähoitoa näppylöiden kuivattamiseksi.
 • Pyyhi tulehtuneisiin näppyihin hieman hydrokortisonivoidetta vähentämään punoitusta ja turvotusta.
 • Levitä parantavaa voidetta, kuten vaseliinia, pehmentämään ihoa ja vetämään märkää ulos.
 • Ota kuuma suihku tai käytä lämmintä kompressiota, jotta huokoset avautuvat ja öljyt ja lika liukenevat.
 • Kuori kuollut ihosolukko ja huokoset pehmeillä mikrohelmillä varustetulla hellävaraisella kuorinnalla.
 • Shampoo säännöllisesti ja vältä hiustuotteiden koskettamista kasvoihin tukkeutuneiden huokosten ehkäisemiseksi.
 • Juo paljon vettä ja syö terveellistä ruokavaliota, jossa on runsaasti antioksidantteja.

Pienellä huolenpidolla yksittäisten näppylöiden pitäisi poistua muutamassa päivässä tai viikossa. Jos sinulla on vakava, kivulias märkärakkula tai kysta, joka ei parane, mene pikaisesti ihotautilääkärille.

Aknen hoito

Aknen menestyksekäs hoito edellyttää monipuolista lähestymistapaa, johon kuuluu:

 • OTC-puhdistusaineet - Käytä bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa sisältäviä akneen tarkoitettuja kasvojen pesuaineita.
 • Reseptilääkkeet - Käytä retinoideja, kuten tretinoiinia, tai antibiootteja, kuten klindamysiiniä, bakteerien tappamiseksi.
 • Suun kautta otettavat antibiootit - Ota tabletteja, kuten doksisykliiniä tai minosykliiniä, tulehduksen vähentämiseksi.
 • Hormonaaliset aineet - Naisilla ehkäisypillerit tai spironolaktoni voivat säädellä androgeenitasoja.
 • Isotretinoiini - Vaikeaan kystiseen akneen tämä vahva A-vitamiinijohdannainen on erittäin tehokas.

Lääkkeiden lisäksi aknepotilaiden tulisi noudattaa myös säännöllistä ihonhoito-ohjelmaa:

 • Puhdista hellävaraisesti kahdesti päivässä ja vältä hankausta.
 • Käytä ei-komedogeenisiä kosteusvoiteja ja aurinkovoidetta.
 • Shampoo säännöllisesti ja vaihda tyynynpäälliset usein.
 • Vältä öljypohjaisia meikkejä ja hiustuotteita.
 • Juo paljon vettä, syö tulehdusta ehkäiseviä ruokia, harrasta liikuntaa ja vähennä stressiä.
 • Käy ihotautilääkärillä laserhoidoissa ja steroidi-injektioissa arpien hoitamiseksi.

Johdonmukaisuus ja kärsivällisyys ovat avainasemassa - aknelääkkeiden täysi vaikutus voi kestää 2-3 kuukautta. Vaikean aknen poistuminen voi kestää useita kuukausia, ja se voi vaatia jatkuvaa ylläpitoa ajankohtaisilla retinoideilla.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Ihotautilääkärin puoleen kääntyminen on näissä olosuhteissa suositeltavaa:

 • Sinulla on suuria, kivuliaita, kystisiä aknevaurioita.
 • Akne jättää tummia jälkiä tai kuoppaisia arpia.
 • Käsikauppatuotteet eivät ole parantaneet akneasi 2 kuukauden jälkeen.
 • Saat toistuvia näppylöitä samoille alueille.
 • Akne aiheuttaa suurta henkistä ahdistusta tai huonoa itsetuntoa.

Ihotautilääkäri voi arvioida akneasi, testata sen taustalla olevia syitä ja antaa kehittyneitä reseptilääkkeitä aknen poistamiseksi ja ehkäisemiseksi tehokkaasti.

Otetaan huomioon: Pimples vs akne

Aknella ja näppylöillä on joitakin päällekkäisiä syitä, mutta satunnaisen näppylän ja kroonisen aknen välillä on selviä eroja:

 • Näppylät ovat satunnaisia ja lyhytikäisiä. Akne puhkeaa usein viikkojen tai kuukausien aikana.
 • Vain yksi tai kaksi pientä näppylää ilmestyy kerrallaan. Akne koostuu monista tulehtuneista vaurioista laajoilla kasvojen alueilla.
 • Näppylät ovat pieniä ja paranevat nopeasti yksinkertaisella hoidolla. Akne aiheuttaa usein kivuliaita kystia ja voi jäädä pysyvästi arpeutumaan.
 • Näppylöitä voi tulla kenelle tahansa, mutta ne häviävät nopeasti. Akne alkaa tyypillisesti teini-iässä ja on kroonisesti uusiutuva.
 • Aknella on syvempiä hormonaalisia laukaisevia tekijöitä, kuten murrosikä, kuukautiset ja stressi. Näppylöitä voi esiintyä satunnaisesti tukkeutuneista huokosista.
 • Näppylät häviävät usein ilman hoitoa. Akne vaatii pitkäaikaisen ihonhoito-ohjelman noudattamista.
 • Vaikka näppylät eivät ole kivoja, akne voi ajan mittaan vaatia huomattavia fyysisiä ja henkisiä veroja.

Ensimmäinen askel kohti kirkkaampaa ihoa on osata erottaa toisistaan tilapäiset näppylät ja pysyvä akne. Käy viipymättä ihotautilääkärin vastaanotolla, jos sinulla on punaisia, tulehtuneita finnejä laajoilla kasvojen alueilla. Ammattitaitoisella hoidolla voit hallita aknea onnistuneesti ja välttää arpia.

Usein kysytyt kysymykset näppylöistä vs. akne

Mikä ero on näppylän ja aknen välillä?

 • Näppylät ovat pieniä, paikallisia ihotulehduksia, jotka syntyvät, kun huokos tukkeutuu öljystä ja kuolleista ihosoluista. Normaalina pidetään yhtä tai kahta näppylää kerrallaan. Akne on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, jolle on ominaista useat näppylät sekä kyhmyt, kystat ja arvet.

Mikä aiheuttaa näppylöitä?

 • Näppylät muodostuvat, kun ylimääräinen öljy, kuolleet ihosolut ja bakteerit tukkivat huokoset. Hormonaaliset muutokset, genetiikka, liiallinen öljyntuotanto, hiusten/ihonhoitotuotteet ja näppylöiden puristaminen voivat vaikuttaa huokosten tukkeutumiseen ja näppylöihin. Ne ovat yleisiä murrosiän aikana. Stressillä ja ruokavaliolla voi olla vähäinen merkitys.

Mikä aiheuttaa aknea?

 • Kuten näppylät, akne alkaa tukkeutuneesta huokosesta. Aknesta kärsivät tuottavat kuitenkin liikaa talia, heillä on tahmeampaa talia, joka tukkii huokoset, hormonitasot ovat koholla ja huokoset ovat täynnä Cutibacterium acnes -bakteereita. Genetiikka, hormonimuutokset ja tulehdus aiheuttavat aknea.

Kuka saa näppylöitä vs. aknea?

 • Näppylöitä voi esiintyä kenellä tahansa, kun huokoset tukkeutuvat. Akne alkaa useimmiten teini-iässä ja parikymppisenä hormonaalisten muutosten vuoksi, ja se kestää joissakin tapauksissa kolmekymppiseksi ja nelikymppiseksi. Naiset ovat alttiimpia aikuisiän aknelle kuukautisiin, raskauteen ja vaihdevuosiin liittyvien hormonaalisten vaihteluiden vuoksi.

Missä näppylöitä ja aknea esiintyy?

 • Näppylöitä voi muodostua mihin tahansa iholle, mutta ne ovat yleisimpiä kasvoilla, selässä, rinnassa ja hartioilla. Akne kehittyy pääasiassa kasvoihin, selkään, rintaan ja hartioihin. Aknea voi esiintyä myös kaulalla, päänahassa ja pakaroissa.

Miltä näppylät näyttävät verrattuna akneen?

 • Näppylät ovat pieniä punaisia, valkoisia tai mustia kuoppia, jotka ovat lievästi tulehtuneita ja arkoja. Akne sisältää mustapäitä, valkopäitä, pieniä ja suuria tulehtuneita papuloita ja märkärakkuloita, kivuliaita kyhmyjä ihon alla ja vakavia kystia.

Kuinka kauan näppylät kestävät akneen verrattuna?

 • Näppylä häviää yleensä itsestään muutamassa päivässä tai viikossa. Akne on jatkuva sairaus, jonka puhkeamiset kestävät viikkoja tai kuukausia. Akne voi jatkua vuosia ja jopa aikuisuuteen asti ilman asianmukaista hoitoa.

Syntyykö aknearpia näppylöiden yhteydessä?

 • Näppylät eivät yleensä aiheuta arpia, elleivät ne ole pahasti tulehtuneet tai niitä ei ole poimittu tai puhkaistu. Akne jättää usein pysyviä pigmenttiläiskiä ja kuoppaisia arpia vaurioiden syvyyden ja toistuvien tulehdusten vuoksi.

Miten näppylöitä ja aknea hoidetaan eri tavoin?

 • Näppylöitä voidaan usein hoitaa kotona käsikauppalääkkeillä ja lämpimillä kompresseilla. Akne vaatii ihotautilääkärin käyntiä, joka määrää paikallisia tai suun kautta otettavia antibiootteja, retinoideja, bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa ja joskus isotretinoiinia vaikeissa tapauksissa.

Milloin ihotautilääkärille pitäisi mennä?

Käy ihotautilääkärillä, jos sinulla on kivulias, kystinen akne, akne, joka aiheuttaa arpia tai tummia täpliä, akne, joka ei parane käsikauppatuotteilla, tai jos akne aiheuttaa sinulle psyykkistä ahdistusta. Ihotautilääkäri voi antaa lääketieteellistä hoitoa jatkuvaan akneen.

Mikä on paras tapa ehkäistä näppylöitä ja aknea?

 • Voit ehkäistä aknea peseytymällä hellävaraisella puhdistusaineella kahdesti päivässä, käyttämällä öljyttömiä kosteusvoide- ja meikkivoiteita, välttämällä usein ihoa nipistelemästä ja puristelemasta, pesemällä shampoon säännöllisesti, vaihtamalla tyynynpäällykset usein, välttämällä ihoa ärsyttäviä aineita, juomalla runsaasti vettä ja noudattamalla terveellistä ruokavaliota.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku