Johtuuko akne ahdistuksesta?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Se voi vaihdella lievästä vakavaan ja johtaa arpeutumiseen. Vaikka aknen tarkat syyt ovat monimutkaisia, tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden aknen ja ahdistuksen välillä.

Tässä artikkelissa tarkastelemme aknen ja ahdistuksen välistä yhteyttä, miten stressi vaikuttaa akneen ja mitä voit tehdä molempien tilojen hallitsemiseksi.

Onko minun akne aiheuttama ahdistus

Miten akne ja ahdistus liittyvät toisiinsa?

Akne ja ahdistus näyttävät olevan kaksisuuntainen suhde. Ahdistuneisuus voi pahentaa aknea, mutta aknen käsittely voi myös lisätä stressiä ja ahdistusta.

Akne voi aiheuttaa ahdistusta

Aknen kanssa eläminen voi olla henkisesti raskasta. Akneoireet, kuten punaiset, tulehtuneet puhkeamiset tai tummat jäljet aiemmista puhkeamisista, voivat aiheuttaa:

 • Alhainen itsetunto
 • Negatiivinen kehonkuva
 • Sosiaalinen eristäytyminen tai välttely
 • Ahdistus ulkonäöstä

Teini-ikäiset ja nuoret ovat erityisen alttiita aknen aiheuttamalle ahdistukselle sosiaalisten paineiden ja ikätovereiden kiusaamisen vuoksi. Akne voi kuitenkin vaikuttaa mielenterveyteen missä iässä tahansa.

Ahdistus voi pahentaa aknea

Toisaalta korkeampi stressi ja ahdistus voivat laukaista aknen puhkeamisen tai pahentaa olemassa olevaa aknea.

Tutkimusten mukaan ihmiset, joilla on ahdistuneisuushäiriöitä, kuten yleistynyt ahdistuneisuushäiriö (GAD), kärsivät todennäköisemmin aknesta. Ahdistuneisuuteen liittyy sekä psyykkisiä että fyysisiä oireita, kuten kroonista murehtimista, lihasjännitystä, uniongelmia ja haavoittuneisuuden tunnetta. Nämä ahdistusoireet näyttävät edistävän aknea.

Miten stressi vaikuttaa akneen?

Iholla on monimutkainen suhde stressiin. Stressi aiheuttaa muutoksia aivokemiassa, jotka välittyvät ihosoluihisi. Tämä muuttaa ihon normaaleja prosesseja, kuten öljyntuotantoa ja tulehdusta.

Tässä on katsaus siihen, miten stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa aknea:

 • Hormonaaliset muutokset - Stressi lisää kortisolia ja muita hormoneja, jotka kiihdyttävät öljyntuotantoa ja tulehdusta. Tämä tarjoaa aknea aiheuttaville bakteereille parhaat edellytykset lisääntyä ja tukkia huokoset.
 • Huono uni - Stressi ja ahdistus häiritsevät usein unta. Unen puute johtaa stressihormonien lisääntymiseen ja ihosolujen korjautumisen estymiseen. Tämä lisää tulehdusta.
 • Ihonpoiminta - Stressi tai ahdistus voi aiheuttaa tiedostamatonta ihonpoimintaa. Tämä voi levittää aknea aiheuttavia bakteereja iholle ja pahentaa puhkeamisia.
 • Viivästynyt paraneminen - Stressi viivästyttää haavan paranemista heikentämällä immuunivastetta ja solujen uusiutumista. Aknevaurioiden paraneminen voi kestää kauemmin.
 • Lääkkeiden sivuvaikutukset - Jotkin ahdistuslääkkeet, kuten kortikosteroidit, voivat sivuvaikutuksena pahentaa aknea.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, todisteet osoittavat selvästi, että aknen ja ahdistuneisuuden välillä on merkittävä yhteys. Seuraavaksi tarkastelemme tapoja hallita molempia tiloja.

Miten vähentää akne aiheuttama ahdistus

Jos ahdistuneisuus tai krooninen stressi pahentaa akneasi, muutamat keskeiset strategiat voivat auttaa:

1. Harkitse ahdistuneisuuden hoitoa

Perimmäisen ahdistuksen hoitaminen itsessään voi lievittää aknea. Harkitse psykoterapiaa tai neuvontaa stressinhallintatekniikoiden oppimiseksi. Lääkkeitä, kuten SSRI- tai SNRI-lääkkeitä, voidaan käyttää keskivaikeaan tai vaikeaan ahdistuneisuuteen. Keskustele vaihtoehdoista lääkärisi kanssa. Yleisen ahdistuneisuuden vähentäminen voi alentaa kortisolia ja tulehdusta.

2. Harjoittele rentoutumistekniikoita

Päivittäiset rentoutumisharjoitukset auttavat tasapainottamaan stressaavaa elämäntapaa. Kokeile hengitysharjoituksia, meditaatiota, joogaa tai progressiivista lihasrentoutusta. Käytä muistutuksia sisältäviä puhelinsovelluksia, jotta pysyt johdonmukaisena. Jopa 5-10 minuuttia päivässä voi vaikuttaa ajan mittaan.

3. Keskity unihygieniaan

Aseta 7-9 tunnin laadukas uni etusijalle. Pidä johdonmukainen uniaikataulu, rajoita sinisen valon altistumista yöllä, vähennä piristävien aineiden, kuten kahvin, käyttöä ja luo rentouttava rutiini ennen nukkumaanmenoa. Kunnollinen lepo vähentää stressihormoneja, jotka pahentavat aknea.

4. Ota käyttöön säännöllinen ihonhoitorutiini

Johdonmukaisuus on avainasemassa akneen taipuvaisen ihon hoidossa. Puhdista iho päivittäin poistaaksesi öljy, kuolleet ihosolut ja bakteerit. Käytä ei-komedogeenisiä kosteusvoiteja ja aurinkovoidetta kosteuttaaksesi ihoa tukkimatta huokosia. Käsittele näppylöitä paikoitellen tulehduksen hallitsemiseksi. Vältä näppylöiden nipistelyä ja puhkeamista.

5. Harkitse stressiä torjuvia lisäravinteita

Jotkin lisäravinteet voivat auttaa alentamaan stressitasoja, etenkin kun ne yhdistetään elämäntapaan liittyviin toimenpiteisiin. Kokeile omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia, sinkkiä ja tulehdusta ehkäiseviä yrttejä, kuten vihreää teetä tai kurkumaa. Tarkista asia ensin ihotautilääkäriltäsi.

Elämäntapamuutokset, jotka auttavat akne ja ahdistus

Täydennä ahdistuksen lievittämisstrategioita terveillä päivittäisillä tavoilla, jotta akne pysyy kurissa:

 • Liikunta - Säännöllinen sydän- ja voimaharjoittelu vähentää ahdistusta, parantaa unta ja vähentää tulehdusta.
 • Tasapainoinen ravitsemus - Syö ravitsevaa, anti-inflammatorista ruokavaliota, jossa on runsaasti antioksidantteja. Rajoita maitotuotteita ja sokeria, jotka voivat pahentaa aknea. Pysy nesteytettynä.
 • Hyvä hygienia - Pese kasvosi kahdesti päivässä ja treenin jälkeen. Suihku hikoilun jälkeen. Vaihda lakanat ja pyyhkeet usein, jotta iho pysyy puhtaana.
 • Stressinhallinta - Varaa aikaa rentouttaville aktiviteeteille, kuten lukemiselle, kävelylle tai seurustelulle ystävien kanssa. Pidä minitaukoja työn aikana. Sano ei epäolennaisille tehtäville.
 • Vältä laukaisevia tekijöitä - Rajoita alkoholin, tupakoinnin ja nipistelyn/poppaamisen käyttöä, sillä ne voivat lisätä aknea. Käytä öljyä imeviä kasvotuotteita liikuntaa ja kuumaa säätä varten.

Milloin hakea ammattiapua

Joissakin tapauksissa akne ja ahdistus muodostavat noidankehän, jota on vaikea hallita yksin. Ota yhteyttä perusterveydenhuollon lääkäriin tai ihotautilääkäriin, jos koet:

 • Paheneva akne, joka ei reagoi käsikauppalääkkeisiin.
 • Lisääntynyt stressi, motivaation puute tai masennuksen tunne.
 • Vakava ahdistus, joka häiritsee jokapäiväistä elämää.
 • Akneesi liittyvä eristäytyminen tai itsemurha-ajatukset.

Keskivaikea tai vaikea akne tai ahdistus voi vaatia reseptilääkkeitä tai räätälöityä hoitosuunnitelmaa. On tärkeää puuttua molempiin tiloihin.

Yhteenveto

Ahdistus ja akne kulkevat usein käsi kädessä. Stressihormonit ja tulehdus näyttävät laukaisevan ja pahentavan aknea, kun taas aknen käsittely voi lisätä ahdistusta. Tämän kierteen katkaiseminen edellyttää monipuolista lähestymistapaa - ahdistuksen perimmäisen syyn hoitamista, stressitasojen aktiivista hallintaa ja asianmukaista ihonhoitorutiinia.

Vaikka aknen ja ahdistuksen käsitteleminen vaatii aikaa ja johdonmukaisuutta, mielenterveyden ja ihon terveyden hallitseminen tarjoaa pysyviä etuja, jotka eivät rajoitu vain ihonpuhdistukseen. Oikeilla strategioilla voit minimoida sekä aknen että ahdistuksen lopullisesti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aknesta ja ahdistuksesta

Akne ja ahdistus ovat usein yhtä aikaa. Stressi voi pahentaa aknea, kun taas aknepurkausten käsittely voi lisätä ahdistusta. Alla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin aknen ja ahdistuksen välisestä suhteesta.

Mikä yhteys on aknen ja ahdistuksen välillä?

Tutkimukset osoittavat, että aknen ja ahdistuksen välillä on kaksisuuntainen suhde. Yhtäältä korkeampi stressitaso johtaa hormonimuutoksiin ja tulehdukseen, jotka luovat ympäristön, jossa akne kukoistaa. Toisaalta aknen kanssa kamppaileminen voi vahingoittaa itsetuntoa ja lisätä ahdistusta.

Voiko ahdistuneisuus aiheuttaa aknen puhkeamista?

Kyllä, ahdistus voi suoraan pahentaa aknea. Stressitilanteissa elimistö tuottaa enemmän kortisolia ja muita hormoneja, jotka lisäävät ihon öljyntuotantoa ja tulehdusta. Tämä antaa aknea aiheuttaville bakteereille ympäristön lisääntyä ja tukkia huokoset. Korkea stressi heikentää myös immuunijärjestelmän toimintaa ja viivästyttää aknevaurioiden paranemista.

Voiko akne aiheuttaa ahdistusta?

Ehdottomasti. Aknen kanssa eläminen voi vaikuttaa itsetuntoon ja elämänlaatuun. Vaikeaan akneen liittyy enemmän ahdistuneisuutta, masennusta, psykologista stressiä ja itsemurha-ajatuksia, erityisesti nuorilla. Aknen sosiaalinen leimautuminen ja ulkonäkövaikutukset voivat lisätä sosiaalista eristäytymistä ja ahdistusta.

Mitkä ovat akneen liittyvät ahdistuksen oireet?

Aknen aiheuttama ahdistus voi aiheuttaa sekä emotionaalisia että fyysisiä oireita, kuten:

 • Krooninen murehtiminen tai murehtiminen aknesta
 • Sosiaalisten tilanteiden välttäminen
 • Alhainen itsetunto ja negatiivinen kehonkuva
 • Ulkonäköön liittyvä ylivalppaus
 • Lihasjännitys
 • Unen keskeytyminen
 • Väsymys

Miten voin vähentää aknesta johtuvaa ahdistusta?

Selviytymisstrategiat, jotka auttavat vähentämään akneen liittyvää ahdistusta, ovat muun muassa:

 • Kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT) aknea koskevien ajatusten muuttamiseksi.
 • Rentoutustekniikat, kuten meditaatio, jooga tai syvähengitys.
 • Tukiryhmät eristyneisyyden vähentämiseksi
 • Online-neuvonta- tai terapiasovellukset
 • Ahdistuslääkitys lääkärin suosituksesta
 • Itsetunnon ja myötätunnon rakentaminen

Mitkä elämäntapamuutokset auttavat hallitsemaan aknea ja ahdistusta?

Terveellisiä päivittäisiä tapoja vähentää aknen puhkeamista ja ahdistusta ovat mm. seuraavat:

 • Johdonmukainen liikunta
 • Riittävä uni
 • Stressinhallinta ja itsehoito
 • Tasapainoinen, anti-inflammatorinen ruokavalio
 • Oikea ihohygienia
 • Vältetään näppylöiden poimimista/poppaamista.
 • Kofeiinin, alkoholin ja tupakoinnin rajoittaminen.

Pitäisikö minun mennä terapeutille akneani koskevan ahdistuksen vuoksi?

Hakeudu ammattiapuun, jos aknea koskeva ahdistus häiritsee päivittäistä toimintaasi tai aiheuttaa vakavaa ahdistusta. Terapeutti voi tarjota välineitä aknehuolen hallintaan, parantaa selviytymistaitoja ja hoitaa taustalla olevaa ahdistusta tai masennusta. Jotkut yhdistävät terapiaa lääkitykseen. Aknen hoitoon suositellaan myös ihotautilääkärin vastaanottoa.

Mitä minun pitäisi tehdä, jos ahdistuneisuuteni tai akneni pahenee?

Vaikea akne tai ahdistus vaatii ammattimaista hoitoa. Kysy lääkäriltäsi reseptilääkkeillä saatavista aknehoidoista, suun kautta otettavista antibiooteista, isotretinoiinista tai lähetteestä ihotautilääkärille. Ahdistuneisuuteen lääkäri voi määrätä lääkkeitä tai suositella psykiatria. Keskustele aina ammattilaisen kanssa, jos sinulla on akneen liittyviä ajatuksia itsensä vahingoittamisesta. Hoito voi auttaa katkaisemaan aknen ja ahdistuksen välisen kierteen.

Muista - et ole yksin aknea koskevan ahdistuksen kanssa. Mielen ja ihon välinen yhteys on todellinen. Oikeilla selviytymisstrategioilla, lääketieteellisellä hoidolla ja tuella voit hallita molempia tiloja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku