Mitä doksisykliini tekee iholle?

Published:

Doksisykliini on suun kautta otettava antibiootti, jota määrätään yleisesti erilaisiin bakteeri-infektioihin. Sitä määrätään kuitenkin joskus myös sen off-label-käyttöön tiettyjen ihosairauksien, kuten aknen, ruusufinnin ja ihoinfektioiden hoitoon. Mitä doksisykliini tarkalleen ottaen tekee iholle?

Mitä doksisykliini tekee iholle?

Miten doksisykliini toimii?

Ymmärtääksesi, miten doksisykliini vaikuttaa ihoosi, sinun on ensin ymmärrettävä, mitä tämä lääkitys tekee kehossasi. Tässä on nopea yleiskatsaus:

Doksisykliini kuuluu tetrasykliineiksi kutsuttujen antibioottien luokkaan. Se toimii estämällä bakteerien lisääntymistä. Se tekee tämän sitoutumalla bakteerin 30S-ribosomaaliseen alayksikköön, jolloin bakteerin kyky valmistaa bakteerin kasvun ja lisääntymisen kannalta välttämättömiä proteiineja katkeaa.

Jos bakteerit eivät pysty lisääntymään, ne kuolevat ja infektio paranee. Doksisykliini tehoaa monenlaisiin bakteereihin, mukaan lukien joihinkin, jotka ovat resistenttejä muille antibioottilääkeryhmille.

Nyt kun tiedämme, miten doksisykliini toimii systeemisesti, katsotaanpa, millä tavoin se voi hyödyttää erityisesti ihoa.

Doksisykliini akne

Yksi yleisimmistä doksisykliinin off-label-käyttökohteista on keskivaikean tai vaikean aknen hoito. Akne syntyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista, mikä luo ympäristön, jossa Propionibacterium acnes -bakteeri (P. acnes) voi kukoistaa. Tämä aiheuttaa tulehduksen ja punaisia, kivuliaita kuoppia iholle.

Doksisykliini auttaa aknen hoidossa monin tavoin:

 • Sillä on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka tappavat suoraan P. acnes -bakteereja iholla ja vähentävät niiden määrää.
 • Sillä on anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka auttavat vähentämään aknen aiheuttamaa punoitusta ja turvotusta.
 • Se vähentää epäsuorasti talirauhasten öljyntuotantoa, mikä puolestaan vähentää huokosten tukkeutumisen todennäköisyyttä.

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet doksisykliinin tehoavan tulehdukselliseen ja ei-tulehdukselliseen akneen, ja tulokset ovat usein samankaltaisia tai parempia kuin muilla yleisillä aknelääkkeillä, kuten minosykliinillä tai tetrasykliinillä.

Oikein käytettynä doksisykliini voi merkittävästi vähentää aknen puhkeamisia, estää uusien epäpuhtauksien muodostumista, vähentää aknen jälkeistä hyperpigmentaatiota ja johtaa ihon rakenteen ja ulkonäön yleiseen paranemiseen.

Doksisykliini Rosacea

Doksisykliiniä määrätään joskus myös rosacean hoitoon, kroonisen tulehduksellisen ihosairauden, joka aiheuttaa kasvojen punoitusta, laajentuneita verisuonia ja aknen kaltaisia kuoppia.

Rosaceassa epänormaali immuunireaktio johtaa tulehdukseen. Doksisykliinin anti-inflammatoriset ominaisuudet auttavat rauhoittamaan tätä reaktiota.

Lisäksi ruusufinniin liittyy usein hiustupissa elävien Demodex-ihopunkkien liikakasvua. Doksisykliinin uskotaan auttavan vähentämään näiden punkkien määrää.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että doksisykliini voi tehokkaasti vähentää ruusufinnipotilaiden papuloita, märkärakkuloita ja kasvojen punoitusta. Se ei kuitenkaan ole yhtä tehokas nenän laajentumisen ja muiden pitkälle edenneiden oireiden suhteen.

Doksisykliiniä määrätään usein rosacean alkuhoitona, ja sitä voidaan käyttää lyhytaikaisesti tai pitkäaikaisesti. Tietenkin myös laukaisevien tekijöiden välttäminen ja hyvä ihonhoito ovat tärkeitä tämän sairauden hoidossa.

Doksisykliini muiden ihoinfektioiden hoitoon

Aknen ja ruusufinnin lisäksi doksisykliiniä määrätään joskus tiettyjen muiden bakteeri-, sieni- tai loisinfektioiden hoitoon, kuten:

 • Impetigo - erittäin tarttuva bakteeri-infektio, joka aiheuttaa haavaumia.
 • Follikuliitti - Staphylococcus aureus -bakteerin usein aiheuttama hiustupen tulehdus.
 • Metisilliinille vastustuskykyinen Staphylococcus aureus (MRSA) - antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokki-infektio.
 • Paiseet - bakteeri-infektion aiheuttama mätäpussin tasku.
 • Selluliitti - ihon syvempien kerrosten bakteeri-infektio.
 • Nekrotisoiva faskiitti - nopeasti leviävä infektio, joka tuhoaa pehmytkudoksia, tunnetaan myös nimellä lihaa syövä tauti.
 • Rocky Mountain Spotted Fever - punkin levittämä infektio, joka aiheuttaa ihottumaa.
 • Malaria - hyttysten levittämä loisinfektio.
 • Onkosersiaasi - mustien kärpästen levittämien loisten aiheuttama infektio.

Näissä olosuhteissa doksisykliini auttaa tappamalla suoraan aiheuttajabakteerit, loiset tai sienet mikrobilääkkeillä. Näin ihotulehdus voi parantua.

Doksisykliinin tehokkuus iholle

Oikein käytettynä doksisykliini voi olla erittäin tehokas moniin erilaisiin ihovaivoihin. On kuitenkin joitakin varoituksia.

Akneen doksisykliini tehoaa aluksi hyvin, mutta lopulta sen teho heikkenee, eikä sitä voi käyttää pitkäaikaisesti, koska muuten kehittyy resistenssi.

Se ei myöskään puutu aknen hormonaalisiin perussyihin. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi se yhdistetään usein ajankohtaisiin retinoideihin, kuten tretinoiiniin, bentsoyyliperoksidiin tai atselaiinihappoon.

Doksisykliinillä ei myöskään voida hoitaa pitkälle edenneeseen ruusufinniin liittyviä kuoppia ja laajentumia. Sitä käytetään lähinnä tulehdusvaurioiden ja punoituksen hoitoon. Lisähoitoja tarvitaan usein.

Doksisykliiniä ei pitäisi käyttää monoterapiana vakaviin ihoinfektioihin, kuten MRSA:han. Yhdistelmäantibioottihoito on tärkeää resistenssin ehkäisemiseksi.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että doksisykliini voi auttaa suuresti monissa yleisissä ihosairauksissa, mutta se toimii parhaiten yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa, jotta se olisi mahdollisimman tehokas.

Kuinka kauan kestää ennen kuin doksisykliini vaikuttaa ihoon?

Jos ihotautilääkäri on juuri määrännyt sinulle doksisykliiniä, haluat luultavasti tietää - kuinka kauan doksisykliinillä kestää parantaa ihoani?

Vastaus riippuu jonkin verran hoidettavasta tilasta, mutta voit odottaa jonkinlaista parannusta 4-8 viikon kuluessa.

Keskivaikean tai vaikean aknen hoidossa tutkimukset osoittavat, että doksisykliini alkaa vähentää vaurioita merkittävästi 6-8 viikon kuluessa. Suurin parannus saavutetaan noin 3-4 kuukauden kuluttua.

Rosacean papulukset ja märkärakkulat alkavat vähentyä 4-6 viikon kuluessa. Eryteema ja punoitus paranevat 8-10 viikossa. Täydellinen häviäminen kestää usein 3 kuukautta.

Muiden bakteeri-infektioiden yhteydessä huomaat, että kuoriutuminen ja tihkuminen vähenevät 1-2 viikon kuluessa. Täydellinen paraneminen voi tapahtua 2-4 viikon kuluessa.

Vaikka doksisykliini ei siis paranna ihoa yhdessä yössä, jos käytät sitä johdonmukaisesti useiden viikkojen ajan, ihosi pitäisi alkaa näyttää ja tuntua paremmalta. Kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa. Ilmoita tietenkin lääkärillesi, jos oireet pahenevat tai jatkuvat.

Doksisykliinin sivuvaikutukset iholla ja kehossa

Vaikka doksisykliini voi hyödyttää ihoa monin tavoin, se aiheuttaa joskus myös haittavaikutuksia. Mahdollisten haittavaikutusten ymmärtäminen voi auttaa sinua tietämään, mitä varoa.

Joitakin doksisykliinin mahdollisia haittavaikutuksia ovat:

 • Aurinkoherkkyys - Doksisykliini voi altistaa ihosi auringonpolttamiselle. Ole huolellinen aurinkovoiteen käytössä.
 • Pahoinvointi, ripuli, vatsavaivat - Ota lääke ruoan kanssa ruoansulatuskanavan häiriöiden vähentämiseksi. Myös antibiootit voivat auttaa.
 • Hiivatulehdukset - Doksisykliini muuttaa elimistön mikrobitasapainoa, mikä voi johtaa sienien liikakasvuun.
 • Hampaiden värjäytyminen - Lääke voi värjätä hampaat pysyvästi harmaiksi, ruskeiksi tai keltaisiksi, jos sitä käyttävät alle 8-vuotiaat lapset.
 • Ihottuma - Allergiset reaktiot ovat mahdollisia. Lopeta lääkitys, jos ihottumaa ilmenee.
 • Fototoksisuus - Jotkut potilaat reagoivat vakavilla rakkulamaisilla auringonpolttumilla. Käytä aurinkosuojaa ja tarkkaile ihoa tarkasti.
 • Jarisch-Herxheimerin reaktio - Syfilispotilaat voivat saada pahenevia oireita, kun bakteerit kuolevat.

Useimmat doksisykliinin haittavaikutukset ovat lieviä. Jos kuitenkin havaitset vakavia haittavaikutuksia, ota viipymättä yhteyttä lääkettä määräävään lääkäriin. Ilmoita lääkärillesi myös, jos sinulle ilmaantuu uusia ihottumia, ihovaurioita tai muita ihomuutoksia lääkityksen aikana.

Onko doksisykliini turvallinen raskauden aikana?

Jos olet raskaana tai imetät, saatat miettiä, voinko ottaa doksisykliiniä turvallisesti? Vastaus on yleensä ei.

Seuraavassa on doksisykliiniä ja raskautta koskevia yksityiskohtia:

 • Doksisykliini kuuluu FDA:n raskausluokkaan D, mikä tarkoittaa, että sikiölle aiheutuu todisteita riskistä. Lääkkeen on osoitettu heikentävän luuston kasvua ja värjäävän hampaita kehittyvillä sikiöillä.
 • Sitä tulisi välttää koko raskauden ajan. Toisella tai kolmannella raskauskolmanneksella käytettynä doksisykliini voi myös värjätä lapsen hampaat pysyvästi kellanharmaanruskeiksi.
 • Doksisykliini kulkeutuu rintamaitoon, joten sitä on vältettävä myös imetyksen aikana.
 • Akneen, ruusufinniin ja muihin raskauden aikaisiin ihosairauksiin on olemassa turvallisempia vaihtoehtoisia hoitoja. Lääkäri voi suositella vaihtoehtoja, kuten atselaiinihappoa, glykolihappoa, paikallisia antibiootteja tai suun kautta otettavaa spironolaktonia.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että doksisykliiniä ei suositella, jos olet raskaana tai imetät, koska se voi aiheuttaa riskejä vauvalle. Kerro terveydenhuollon tarjoajalle, jos tulet raskaaksi tämän lääkityksen käytön aikana.

Miten doksisykliini on vuorovaikutuksessa auringon kanssa?

Doksisykliini voi tehdä ihostasi herkemmän auringolle. Tämän valoherkistävän vaikutuksen vuoksi asianmukainen aurinkosuojaus on ratkaisevan tärkeää tämän antibiootin käytön aikana.

Valon aiheuttamia ihoreaktioita voi esiintyä kahdenlaisia:

Fototoksisuus - Tämä on liioiteltu auringonpolttamisreaktio UVA/UVB-valolle altistumisen jälkeen. Se voi kehittyä muutamassa minuutissa tai tunnissa auringolle altistumisen jälkeen. Iho muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi ja voi saada rakkuloita.

Valoallergia - Tämä allerginen reaktio auringolle kehittyy päivän tai kahden kuluttua valolle altistumisesta. Palamisen lisäksi ilmenee kutisevaa ihottumaa.

Ongelmien välttämiseksi tässä on joitakin doksisykliinin aurinkoturvavinkkejä:

 • Levitä laajakirjoista SPF 30 tai korkeampaa aurinkovoidetta päivittäin ennen ulkoilua. Levitä uudelleen 2 tunnin välein.
 • Käytä suojavaatetusta - hattuja, aurinkolaseja ja pitkähihaisia vaatteita.
 • Vältä pitkäkestoista auringolle altistumista, erityisesti klo 10-16. Etsi varjoa.
 • Ole erityisen varovainen veden, lumen tai hiekan läheisyydessä, sillä ne heijastavat UV-säteitä.
 • Noudata varotoimia myös pilvisinä päivinä, sillä UV-säteet tunkeutuvat edelleen.

Doksisykliiniä käytettäessä on tärkeää olla valppaana auringolta suojautumisessa, jotta vältytään vakavilta palovammoilta, rakkuloiden muodostumiselta ja ihovaurioilta. Kysy lääkäriltäsi ihotyyppisi ja -herkkyyksesi perusteella mahdollisesti tarvittavista lisävarotoimista.

Mitä ruokia, juomia ja lääkkeitä tulisi välttää doksisykliinin kanssa?

Jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn doksisykliinihoidostasi, muista välttää ruokia, juomia tai lääkkeitä, joilla voi olla yhteisvaikutuksia tämän antibiootin kanssa.

Tätä kannattaa välttää:

 • Maitotuotteet - Doksisykliini sitoutuu kalsiumiin. Vältä maidon, juuston, jogurtin tai muiden maitotuotteiden nauttimista kahden tunnin sisällä annoksesta.
 • Antasidit - Kalsiumia, alumiinia tai magnesiumia sisältävät antasidit voivat myös heikentää doksisykliinin imeytymistä. Pidä annokset erillään näistä.
 • Rautavalmisteet - Ota doksisykliini 2-3 tuntia ennen rautatabletteja tai niiden jälkeen.
 • Vitamiinivalmisteet - Kalsium-, sinkki- ja A-vitamiinivalmisteita ei saa ottaa samanaikaisesti doksisykliinin kanssa.
 • Alkoholi - Juominen voi pahentaa lääkkeiden sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia ja huimausta. Vältä alkoholia tai rajoita sitä.
 • Greippi - Greippimehu estää doksisykliinin aineenvaihduntaa. Vältä samanaikaista käyttöä.
 • Ehkäisytabletit - Doksisykliini voi heikentää suun kautta otettavien ehkäisyvälineiden tehoa. Käytä varasuojaa.
 • Penisilliini - Älä koskaan ota yhdessä penisilliinien kanssa allergisen ristireaktiivisuuden vuoksi.

Ole varovainen ajoituksen suhteen, kun käytät doksisykliiniä muiden lääkkeiden kanssa. Keskustele mahdollisista yhteisvaikutuksista apteekkihenkilökunnan kanssa. Ongelmallisten elintarvikkeiden ja lääkkeiden välttäminen auttaa sinua saamaan doksisykliinihoidostasi parhaan hyödyn irti.

Miten ottaa doksisykliiniä parhaan imeytymisen ja tehokkuuden saavuttamiseksi?

Doksisykliinin ottaminen oikein on tärkeää, jotta saat parhaan mahdollisen hyödyn tästä antibiootista ihollesi. Tässä on muutamia vinkkejä optimaaliseen käyttöön:

 • Ota doksisykliini täyden vesilasillisen kera imeytymisen tehostamiseksi ja ärsytyksen vähentämiseksi.
 • Ota lääkitys tyhjään vatsaan, vähintään 1 tunti ennen ateriaa tai 2 tuntia aterian jälkeen parhaan imeytymisen varmistamiseksi.
 • Vältä makuulle menemistä pian annoksen jälkeen ruokatorven ärsytyksen ja haavaumien välttämiseksi.
 • Jos ilmenee vatsavaivoja, ota doksisykliini ruoan kanssa. Vältä kuitenkin maitotuotteita, antasideja, rautaa tai vitamiinivalmisteita lähellä annosteluaikaa.
 • Älä koskaan pureskele, murskaa tai halkaise kapselivalmisteita. Niele kokonaisena.
 • Ota päivittäinen annoksesi samaan aikaan joka päivä, jotta lääkkeen määrä elimistössä pysyy vakiona.
 • Jatka doksisykliinin käyttöä lääkärin suositteleman hoitojakson ajan, vaikka akne tai oireet ovat parantuneet.
 • Käytä aurinkosuojaa ja vältä pitkäaikaista altistumista auringolle valomyrkyllisyysreaktioiden estämiseksi.
 • Jos unohdat annoksen, ota se mahdollisimman pian. Mutta jos se on lähellä seuraavaa suunniteltua annostasi, jätä unohtunut annos väliin ja jatka säännöllistä aikatauluasi.
 • Kerro lääkärillesi kaikista muista käyttämistäsi lääkkeistä, jotta vältät mahdolliset haitalliset yhteisvaikutukset doksisykliinin kanssa.

Näiden ohjeiden noudattaminen antaa parhaat mahdollisuudet sille, että doksisykliinihoito parantaa ihon kuntoa.

Kuinka kauan voit ottaa doksisykliiniä turvallisesti?

Doksisykliini on oikein käytettynä tehokas antibiootti moniin ihoinfektioihin ja akneen. Mutta kuinka kauan doksisykliiniä voi ottaa turvallisesti?

Vaikeaan akneen doksisykliiniä määrätään yleensä 12-16 viikoksi. Pitkäaikaista käyttöä tätä pidempään ei suositella, koska bakteerit tulevat vastustuskykyisiksi.

Rosacean hoidossa doksisykliiniä voidaan käyttää hieman pidempään - tyypillisesti 16-24 viikkoa. Se saattaa kuitenkin menettää tehoaan useiden kuukausien jälkeen.

Muiden bakteeri-infektioiden hoitoon käytetään tavallisesti 7-14 päivän kuuria. Pitkäaikaiseen käyttöön liittyy sivuvaikutuksia ja antibioottiresistenssiä.

Tietyissä tapauksissa jotkut palveluntarjoajat voivat määrätä pidempiaikaista doksisykliiniä pienemmillä subantimikrobisilla annoksilla. Tämä kiistanalainen käytäntö edellyttää kuitenkin erittäin huolellista seurantaa.

On tärkeää, ettei doksisykliiniä oteta määrättyä kauemmin. Kun noudatat lääkärisi suosittelemaa hoitoaikaa, sinulla on parhaat mahdollisuudet paranemiseen ilman pitkäaikaisen käytön vaaroja.

Jos oireet pahenevat tai jatkuvat doksisykliinin käytön aikana, palaa tietysti lääkettä määräävän lääkärin luo uudelleenarviointia varten. Lisä- tai vaihtoehtoisia hoitomuotoja saatetaan tarvita, jotta tilasi korjaantuisi täysin.

Lopputulos - doksisykliiniä voidaan käyttää turvallisesti rajoitetun ajan lääkärin valvonnassa. Pitkäaikainen käyttö vaatii kuitenkin poikkeuksellista huolellisuutta ja seurantaa resistenssin ja toksisuuden välttämiseksi. Noudata lääkärisi antamia annostussuosituksia.

Mikä tekee doksisykliinistä tehokkaamman akneen kuin muut antibiootit?

Doksisykliini valitaan usein muiden antibioottien, kuten minosykliinin tai tetrasykliinin, sijaan aknen hoitoon. Mikä tekee doksisykliinistä tehokkaamman? On olemassa muutamia keskeisiä etuja:

Laaja-alainen - Doksisykliini tehoaa monenlaisiin aknea aiheuttaviin bakteereihin, kuten P. acnes, Staph aureus ja muihin. Sen laaja-alainen aktiivisuus kattaa useampia mahdollisia taudinaiheuttajia.

Bakteereita tappava - Doksisykliini tappaa bakteerit suoraan eikä vain hidasta niiden kasvua kuten bakteriostaattiset antibiootit. Tämä johtaa aknevaurioiden parempaan poistumiseen.

Anti-inflammatorinen - antibakteeristen vaikutusten lisäksi doksisykliinillä on anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään aknen punoitusta ja turvotusta. Muut tetrasykliinit ovat vähemmän anti-inflammatorisia.

Komedolyyttinen - Doksisykliini vähentää lievästi talirauhasten öljyntuotantoa (tali). Vähemmän talia tarkoittaa, että huokoset tukkeutuvat vähemmän, mikä vähentää aknevaurioita.

Hyvä kudosjakauma - Doksisykliini saavuttaa aiempiin tetrasykliineihin verrattuna korkeampia pitoisuuksia ihossa, talirauhasissa ja karvatupissa, joissa akne kehittyy.

Annostus kerran päivässä - Doksisykliinin pitkä puoliintumisaika mahdollistaa annostelun kerran päivässä. Tämä parantaa annostelukykyä verrattuna antibiootteihin, jotka vaativat useita päivittäisiä annoksia.

Siedettävyys - Doksisykliinillä esiintyy suhteellisen vähän vatsavaivoja, pahoinvointia tai muita haittavaikutuksia, jotka voivat rajoittaa muiden tetrasykliinien käyttöä.

Ainutlaatuisten etujensa ansiosta doksisykliini on usein ensisijainen antibiootti keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen hoitoon. Sen oikea käyttö antaa parhaat mahdollisuudet merkittävään paranemiseen.

Voiko alkoholia juoda doksisykliiniä otettaessa?

Doksisykliini ja alkoholi eivät yleensä sekoitu hyvin keskenään. Juominen doksisykliinin käytön aikana voi pahentaa haittavaikutuksia, vähentää antibiootin tehoa ja vahingoittaa vatsaa tai ruokatorvea.

Seuraavassa on kerrottava:

 • Alkoholin käyttö voi pahentaa yleisiä doksisykliinin haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, huimausta, päänsärkyä ja vatsakipua. Se voi myös lisätä oksenteluriskiä.
 • Doksisykliini aiheuttaa ruokatorven ja mahalaukun mikroulseraatioita ja tulehduksia. Alkoholi ärsyttää ruoansulatuskanavaa entisestään, mikä voi aiheuttaa verenvuotoa ja haavaumia.
 • Alkoholi heikentää harkintakykyä, mikä saattaa aiheuttaa antibioottiannosten unohtumista ja heikentää lääkehoidon noudattamista.
 • Runsas juominen voi heikentää maksan kykyä poistaa lääkkeitä elimistöstä. Tämä mahdollistaa doksisykliinin kertymisen liikaa, mikä lisää haittavaikutuksia.
 • Joidenkin todisteiden mukaan alkoholi vähentää doksisykliinipitoisuuksia veressä, mikä mahdollisesti heikentää sen tehoa.

Lopputulos - alkoholin juomista on parasta välttää doksisykliinin käytön aikana ja muutaman päivän ajan lääkekuurin päättymisen jälkeen. Näiden kahden yhdistäminen on riskialtista.

Satunnainen kevyt juominen lyhytaikaisen doksisykliinihoidon aikana voi kuitenkin olla sallittua. Rajoita itsesi yhteen juomaan päivässä, mieluiten 1-2 tuntia antibioottiannoksen jälkeen. Tarkista kuitenkin ensin lääkettä määräävältä lääkäriltäsi, ennen kuin nautit alkoholia doksisykliinin kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä doksisykliinistä ja ihosta:

Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin, jotka koskevat doksisykliinin käyttöä ihosairauksissa:

Kuinka kauan kestää, kunnes näen tuloksia doksisykliinin käytöstä ihoni hoidossa?

Se voi kestää 4-8 viikkoa

Mitä eroja on doksisykliinihyklaatin ja doksisykliinimonohydraatin välillä?

Doksisykliinihyklaatti ja doksisykliinimonohydraatti ovat molemmat antibiootti doksisykliinin suun kautta otettavia muotoja. Tärkein ero on:

 • Doksisykliinihyklaatti on liukoisempi, joten se imeytyy suolistosta hieman helpommin ja nopeammin kuin monohydraattiversio.
 • Doksisykliinimonohydraatti on vähemmän liukeneva. Imeytyminen on hitaampaa, joten se pysyy elimistössä hieman pidempään.
 • Doksisykliinihyklaatti vaatii kaksi päivittäistä annosta, kun taas doksisykliinimonohydraatti tarvitsee vain yhden päivittäisen annoksen sen pidemmän puoliintumisajan vuoksi.
 • Aknen, ruusufinnin ja bakteeri-infektioiden kaltaisten ihosairauksien hoidossa molempia muotoja pidetään yhtä tehokkaina. Monohydraattia suositaan usein sen helpomman kerran päivässä tapahtuvan annostelun vuoksi.

Voinko mennä aurinkoon, kun otan doksisykliiniä?

Voit mennä hetkeksi aurinkoon, kun käytät doksisykliiniä, mutta sinun on noudatettava varotoimia:

 • Levitä laajavaikutteista SPF 30 tai korkeampaa aurinkovoidetta 20-30 minuuttia ennen auringolle altistumista. Levitä uudelleen vähintään 2 tunnin välein.
 • Käytä suojavaatetusta, kuten leveälinjaisia hattuja, aurinkolaseja ja pitkähihaisia/housuja, jos mahdollista.
 • Vältä auringonpaistetta auringon huipputehon aikana kello 10.00-14.00 välisenä aikana. Etsi varjoa.
 • Ole erityisen varovainen veden, lumen tai hiekan lähellä, sillä ne heijastavat UV-valoa.
 • Noudata varotoimia myös pilvisinä päivinä, sillä UV-säteet tunkeutuvat edelleen.

Lakkaako akneen tarkoitettu doksisykliini toimimasta jonkin ajan kuluttua? Miksi?

Kyllä, doksisykliinillä on taipumus menettää tehoaan akneen 3-6 kuukauden kuluttua monilla ihmisillä. Tähän on pari syytä:

 • Aknea aiheuttavat bakteerit, kuten Propionibacterium acnes, voivat pitkäaikaisen käytön jälkeen muuttua resistentiksi doksisykliinille, jolloin antibiootti on tehoton.
 • Doksisykliini ei vaikuta aknen muodostumiseen vaikuttaviin hormonaalisiin tekijöihin. Sen antibakteeriset vaikutukset hoitavat vain osan ongelmasta.

Näistä syistä doksisykliini tehoaa parhaiten lyhytaikaisesti muiden aknen hoitojen, kuten ajankohtaisten retinoidien, rinnalla. Se ei ole itsenäinen hoitokeino.

Voiko doksisykliinihyklaatti hoitaa sieniaknea?

Ei, doksisykliinihyklaatti ei voi suoraan hoitaa sieniaknea. Sieniakne johtuu Malassezia-hiivahiivan liikakasvusta iholla, ei bakteerien. Doksisykliini hoitaa vain bakteeri-infektioita. Sieniakneen tarvitaan paikallisia tai suun kautta otettavia sienilääkkeitä. Doksisykliiniä voidaan kuitenkin joskus käyttää lyhytaikaisesti vähentämään sieniakne-vaurioihin liittyviä sekundaarisia bakteeritulehduksia ja tulehduksia.

Del Rosso, J. Q. (2017). Suun kautta otettava doksisykliini akne vulgariksen hoidossa: kliinisen käytön nykyiset näkökulmat ja viimeaikaiset havainnot. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 10(6), 19.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Carter, B. (2015). Akne vulgariksen näyttöön perustuva hoito: päivitetty systemaattinen katsaus. JAMA dermatology, 151(10), 1135-1137.

Jones, T. M., Smith, A., Fleming, C., & Voegeli, D. (2019). Tetrasykliinit rosacean hoidossa. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).

Fischer, A. H., Haskin, D., & Okoye, G. A. (2017). Mikrobilääkeresistenssin mallit pyoderman leesioissa. International journal of dermatology, 56(1), 80-83.

Layton, A. M. (2016). Lääkkeistä johtuva valoherkkyys. Australian prescriber, 39(4), 131.

Koçak, M., Koçak, T., Akdeniz, S., & Vahaboğlu, H. (2002). Kahden doksisykliinijohdannaisen, doksisykliinimonohydraatin ja doksisykliinihydrokloridin, vertailu akne vulgariksen hoidossa. European Journal of Dermatology, 12(3), 253-256.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku