Voiko liian vähäinen syöminen aiheuttaa aknea?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Sille ovat ominaisia näppylät, mustapäät, valkopäät ja syvemmät kyhmyt, joita kutsutaan kystoiksi ja joita esiintyy kasvoissa, kaulassa, rinnassa, selässä, hartioissa ja olkavarressa.

Akne voi johtua eri tekijöistä, kuten hormonaalisista muutoksista, perimästä, rasvaisesta ihosta, stressistä, tietyistä lääkkeistä ja ruokavaliosta. Keskustelua käydään jatkuvasti siitä, voiko liian vähäinen syöminen johtaa aknen puhkeamiseen. Tässä artikkelissa sukelletaan syvemmälle kysymykseen - voiko liian vähäinen syöminen aiheuttaa aknea?

Voiko ei syö tarpeeksi aiheuttaa aknea

Mikä aiheuttaa aknea?

Ennen kuin tarkastelemme ruokavalion ja aknen välistä yhteyttä, on ensin ymmärrettävä, mikä aknea ylipäätään aiheuttaa.

Aknen tärkeimmät syyt ovat:

 • Ylimääräinen talintuotanto - Sebum on ihon talirauhasten erittämä öljy. Kun talia tuotetaan liikaa, se sekoittuu kuolleisiin ihosoluihin ja tukkii karvatupet. Näin syntyy tulppa, johon bakteerit jäävät, mikä johtaa tulehdukseen ja aknevaurioihin.
 • Hormonit - Androgeenit, kuten testosteroni, saavat talirauhaset suurentumaan ja tuottamaan enemmän talia. Tämän vuoksi aknen puhkeaminen on yleistä murrosiässä. Myös naiset puhkeavat enemmän kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikana hormonimuutosten vuoksi.
 • Bakteerit - Propionibacterium acnes -bakteeri (P. acnes) viihtyy tukkeutuneissa follikkelissa. Se lisääntyy ja aiheuttaa valkopäitä, mustapäitä ja tulehduksellisia aknevaurioita.
 • Perinnöllisyys - Tutkimukset osoittavat, että akne kulkee perheissä. Jos vanhemmillasi on ollut vaikea akne, sinäkin todennäköisesti kärsit siitä.
 • Stressi - Stressi lisää kortisolin ja öljyntuotantoa, mikä johtaa akneen.
 • Ruokavalio - Tietyt elintarvikkeet, kuten maitotuotteet ja korkean glykeemisen indeksin elintarvikkeet, voivat laukaista akneen taipuvaisten ihmisten puhkeamisia. Myös ravintoaineiden puutteet voivat vaikuttaa akneen.

Nyt kun tiedämme, mistä akne johtuu, keskitymme ruokavalion rooliin.

Voiko liian vähäinen syöminen aiheuttaa aknea?

Tämä on monimutkainen kysymys, jossa on argumentteja molemmin puolin. Jotkut ihotautilääkärit uskovat vakaasti, että ruokavaliolla ei ole minkäänlaista vaikutusta akneen. Toiset taas väittävät, että ravitsemuksen puutteet ja liian vähäinen syöminen voivat joissakin tapauksissa pahentaa aknea.

Tässä on perusteellinen katsaus keskusteluun:

Teoria - Miten liian vähäinen syöminen voi edistää aknea?

Teorian, jonka mukaan rajoitettu syöminen voi laukaista aknen puhkeamisen, kannattajat esittävät joitakin mielenkiintoisia argumentteja:

 • Ravintoaineiden puutteet - Riittämätön syöminen johtaa vitamiinien ja kivennäisaineiden puutteeseen, mikä voi osaltaan aiheuttaa aknea. A-vitamiinin, sinkin, omega-3-rasvahappojen, probioottien ja antioksidanttien puutteet ovat yhteydessä ihotulehduksiin ja akneen.
 • Hormonaalinen epätasapaino - Voimakkaan kalorimäärän rajoittamisen ja liian vähäisen syömisen tiedetään aiheuttavan hormonaalisia muutoksia elimistössä. Näihin kuuluu estrogeenitasojen aleneminen ja kortisolin ja androgeenien lisääntyminen - kaikki nämä stimuloivat öljyntuotantoa ja voivat pahentaa aknea.
 • Heikentynyt suoliston terveys - Nälkädieetit heikentävät suoliston terveyttä, sillä suolistomikrobit tarvitsevat monipuolisia ravintoaineita menestyäkseen. Epäterve suolisto voi aiheuttaa systeemistä tulehdusta, joka näkyy aknena iholla.
 • Insuliiniresistenssi - Pitkään jatkunut aliravitsemus voi edistää insuliiniresistenssiä, joka aiheuttaa testosteronin ja talintuotannon lisääntymistä, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja akneen.

On selvää, että on olemassa uskottava teoria siitä, miten liian vähäinen syöminen voi joissakin tapauksissa pahentaa aknea. Mutta onko tästä mitään konkreettisia todisteita? Punnitaanpa todisteita.

Näyttö - Tutkimukset ja kliiniset havainnot

Useimmat laajamittaiset tutkimukset eivät osoita, että ruokavalion ja aknen välillä olisi yhteyttä. On kuitenkin olemassa muutamia tutkimuksia, jotka viittaavat ravintoaineiden puutteiden ja aknen väliseen yhteyteen:

 • A-vitamiinin puute - Useat tutkimukset osoittavat, että aknepotilaiden veren A-vitamiinipitoisuus on alhaisempi. A-vitamiinin lisääminen parantaa akneoireita.
 • Sinkin puute - Sinkillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan aknepotilailla on alhaisempi sinkkipitoisuus. Sinkkilisät voivat auttaa tulehdukselliseen akneen.
 • Vähän välttämättömiä rasvahappoja - Omega 3 -rasvahapot vähentävät tulehdusta. Tutkimukset osoittavat, että suun kautta otettavat omega 3 -rasvahapot parantavat aknea omega 6 -rasvahappoihin verrattuna.
 • Vähäiset antioksidantit - Akne liittyy hapetusstressiin. Antioksidantit, kuten E-vitamiini ja seleeni, voivat lieventää tätä.

Vaikka suuret tutkimukset sulkevat pois yleiset ruokavalion aiheuttamat syyt, ihotautilääkärit myöntävät, että joidenkin potilaiden akne paranee, kun he korjaavat ravitsemukselliset puutteet.

Kalorien, rasvojen tai hiilihydraattien tiukkaa rajoittamista ei ole tutkittu suoraan sen vaikutuksesta akneen. Kliininen näyttö viittaa kuitenkin siihen, että hyvin rajoittavat ruokavaliot voivat edistää aknea joillakin ihmisillä:

 • Teini-ikäiset urheilijat ja tanssijat, jotka rajoittavat voimakkaasti kaloreita laihduttaakseen, kärsivät usein aknesta.
 • Hyvin vähähiilihydraattinen ja ketogeeninen ruokavalio aiheuttaa joillakin aknea, mikä saattaa johtua hormonimuutoksista.
 • Mielikuvitukselliset pikaruokavaliot, kuten ajoittainen paasto, OMAD tai mehupuhdistukset, aiheuttavat aknen puhkeamista herkillä henkilöillä.

Vaikka lisätutkimuksia tarvitaankin, äärimmäinen aliravitsemus näyttää kuitenkin aiheuttavan puhkeamisia tietyillä aknelle alttiilla henkilöillä.

Miksi vakava kalorien rajoittaminen aiheuttaa aknea joillakin ihmisillä?

Kuten äsken totesimme, on jonkin verran näyttöä siitä, että liian vähäinen syöminen voi tietyissä olosuhteissa pahentaa aknea. Analysoidaanpa mahdollisia syitä tämän ilmiön taustalla:

 • Ravitsemukselliset puutteet - Päivittäisen kaloritarpeen täyttämättä jättäminen voi johtaa siihen, että elimistösi ei saa riittävästi tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita, välttämättömiä rasvoja ja probiootteja, joita tarvitaan terveen ihon ylläpitämiseen.
 • Hormonaalinen säätelyhäiriö - Energian erittäin vähäinen saatavuus saa elimistön "nälkäkuolemaan", mikä muuttaa hormonituotantoa - mukaan lukien lisääntyneet androgeenit, jotka aiheuttavat ylimääräistä talia ja aknea.
 • Insuliiniresistenssi - Pitkäaikainen kalorien rajoittaminen rasittaa elimistöä ja aiheuttaa insuliiniresistenssiä - korkea insuliinipitoisuus voi aktivoida öljyrauhasia ja pahentaa aknen puhkeamista.
 • Suoliston epätasapaino - Nälänhätä vaikuttaa kielteisesti suoliston terveyteen ja mikrobiomiin, mikä voi aiheuttaa laajalle levinnyttä tulehdusta, joka näkyy iholla.
 • Lisääntynyt kortisoli - Kalorimäärän rajoittaminen johtaa lisääntyneeseen kortisolitasoon, joka stimuloi talintuotantoa ja on yhteydessä akneen.
 • Heikentynyt vastustuskyky - Riittävän energian riistäminen kehosta voi heikentää vastustuskykyä. Tämä mahdollistaa P. acnes -bakteerien asuttamisen ja tulehduksellisen aknen pahenemisen.

Edellä mainitut mekanismit selittävät, miten aliravitsemus voi vaikuttaa akneen alttiilla henkilöillä muuttamalla hormoneja, immuniteettia, insuliinia, suoliston terveyttä ja pahentamalla puutteita.

Vinkkejä aknen estämiseksi rajoitetuista kaloreista huolimatta

Jos rajoitat ruoan saantia laihduttaaksesi, tässä on muutamia vinkkejä, joilla voit tehdä sen tulehduttamatta aknea:

 • Syö vähärasvaista proteiinia - Varmista, että saat vähintään 0,7-1 grammaa proteiinia painokiloa kohti. Proteiini tarjoaa aminohappoja kirkasta ihoa varten.
 • Syö hedelmiä ja vihanneksia - Ne tarjoavat mineraaleja, antioksidantteja ja kuitua, jotka ovat aknen ehkäisyn kannalta kriittisiä.
 • Älä pihistele terveellisissä rasvoissa - Saat välttämättömiä rasvahappoja oliiviöljystä, pähkinöistä, siemenistä, avokadosta ja kalasta. Ne torjuvat tulehduksia.
 • Nauti probioottia - Suoliston terveen mikrobiomin ylläpitäminen ehkäisee systeemistä tulehdusta.
 • Täydennä viisaasti - Korjaa mahdolliset ravitsemukselliset puutteet A-vitamiinilla, sinkillä, omega-3-rasvahapoilla ja antioksidanttilisillä.
 • Alhaisempi glykeeminen kuormitus - Vältä lisättyjä sokereita ja puhdistettuja hiilihydraatteja. Valitse täysjyväviljaa, palkokasveja ja hedelmiä, joiden glykeeminen hyötyosuus on alhainen.
 • Hallitse stressiä - Äärimmäisen laihduttamisen aiheuttama korkea kortisolipitoisuus voi aiheuttaa aknea. Harjoittele itsehoitoa ja rentoutumistekniikoita.

Noudata ravitsevaa, tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota kalorimääräsi rajoissa. Pysy nesteytettynä, harrasta liikuntaa ja nuku riittävästi. Tämä auttaa ehkäisemään aknea kalorimäärän rajoittamisesta huolimatta.

Milloin lääkäriin on mentävä

Jos akne jatkuu ruokailun rajoittamisen jälkeen, ota yhteys ihotautilääkäriin mahdollisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Saatat tarvita testejä seuraavien tekijöiden tarkistamiseksi:

 • Hormonaalinen epätasapaino - tarkistuta androgeenitasot.
 • Insuliiniresistenssi - paastoverensokeri- ja insuliinikokeet.
 • Ravitsemukselliset puutteet - D-vitamiini, sinkki, välttämättömät rasvahapot.
 • Suoliston terveys - mikrobiomianalyysi, vuotavan suolen merkkiaineet.
 • Ruoka-aineyliherkkyydet - IgG-allergiatestaus maitotuotteille, gluteenille, heralle jne.

Lääkäri voi määrätä lääkkeitä, kuten retinoideja, antibiootteja tai hormonihoitoa, jos akne on vaikea. Älä yritä rajoittavaa laihdutusta ilman lääkärin ohjausta.

Yhteenveto

Voiko liian vähäinen syöminen aiheuttaa aknea? Useimmissa tapauksissa ankara kalorimäärän rajoittaminen ei yksinään aiheuta aknea tai pahenna sitä. Akne on monitekijäinen sairaus. Ruokavaliolla on minimaalinen rooli, jos ollenkaan.

Pitkään jatkuneesta aliravitsemuksesta johtuvat huomattavat ravintoaineiden puutokset, hormonaaliset toimintahäiriöt ja insuliiniresistenssi voivat kuitenkin pahentaa aknea joillakin alttiilla henkilöillä.

Jos sinulla on jo akne, ole varovainen yrittäessäsi äärimmäistä kalorimäärän rajoittamista painonpudotuksen vuoksi. Tee yhteistyötä ravitsemusterapeutin kanssa varmistaaksesi, että syöt tasapainoista ruokavaliota kaloritarpeesi rajoissa. Pysy nesteytettynä, harrasta liikuntaa ja hallitse stressiä. Täydennä ravintoaineita, kuten terveellisiä rasvoja, probiootteja ja antioksidantteja.

Anna lääkärin arvioida mahdolliset ravitsemukselliset, hormonaaliset tai suolistoon liittyvät ongelmat. Ammattilaisen opastuksella on varmasti mahdollista saavuttaa laihdutustavoitteet ja pitää akne kurissa.

FAQ: Syömättä jättäminen voi aiheuttaa aknea?

Mitkä ovat yleisiä myyttejä ruokavaliosta ja aknesta?

Joitakin yleisiä myyttejä on, että suklaa, rasvainen ruoka ja sooda aiheuttavat aknea. Vaikka ne saattavat pahentaa oireita joillakin ihmisillä, tutkimukset eivät osoita suoraa yhteyttä tiettyjen elintarvikkeiden ja aknen puhkeamisen välillä. Ruokavalion merkitys on monitahoinen, ja yleisesti ottaen terveellisen ruokavalion noudattaminen on suositeltavaa.

Aiheuttaako maitotuotteet aknea?

Tästä on eriäviä mielipiteitä. Joissakin tutkimuksissa akne yhdistetään maidon, erityisesti rasvattoman maidon, kulutukseen hormonien ja bioaktiivisten molekyylien vuoksi. Laajoissa katsauksissa todetaan kuitenkin, että todisteet eivät riitä osoittamaan maitotuotteita aknen aiheuttajiksi. Ihmiset, joilla on herkkyys, saattavat hyötyä maitotuotteiden poistamisesta.

Voivatko ravintoaineiden puutteet aiheuttaa aknea?

Mahdollisesti kyllä. Tiettyjen vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten A-vitamiinin, sinkin ja antioksidanttien, puutteet ovat yhteydessä aknen vakavuuden lisääntymiseen. Puutteiden korjaaminen ja hyvän ravitsemuksen ylläpitäminen voivat parantaa aknea, erityisesti tulehduksellisia aknetyyppejä.

Edistävätkö ketogeeninen tai vähähiilihydraattinen ruokavalio aknea?

Joillakin ihmisillä kyllä. Hyvin vähähiilihydraattinen ruokavalio aiheuttaa muutamille hormonaalisia muutoksia - lisääntynyt testosteroni voi stimuloida öljyntuotantoa. Vähähiilihydraattinen ruokavalio rajoittaa myös ravinteikkaita hedelmiä/kasviksia. Hyvä nesteytys ja mikroravintoaineiden lisääminen auttavat ehkäisemään aknea.

Miten kalorien rajoittaminen aiheuttaa aknea?

Se voi aiheuttaa hormonaalisia toimintahäiriöitä, insuliiniresistenssiä, tulehdusta ja ravitsemuksellisia puutteita. Tämä on todennäköisintä, jos ruokavalio rajoitetaan voimakkaasti alle metabolisen perustarpeen. Lievä kalorivaje liikunnan kanssa ei yleensä vaikuta akneen useimmilla ihmisillä.

Vaikeuttaako ajoittainen paastoaminen aknea?

Se voi, mutta ei kaikille. Pitkäaikainen paastoaminen lisää kortisolia, joka aktivoi öljyrauhasia. Se voi myös muuttaa suolistoflooraa ja riistää ihoa suojaavia tärkeitä ravintoaineita. Pysy nesteytettynä, rajoita paastoaikoja, syö ravitsevaa ruokaa, täydennä ravintoa viisaasti ja vähennä stressiä.

Mitkä elintarvikkeet ovat hyödyllisiä akneen taipuvaiselle iholle?

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävillä elintarvikkeilla, kuten kalalla, chia- ja pellavansiemenillä, on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka parantavat aknea. Myös runsaasti antioksidantteja sisältävät elintarvikkeet, kuten marjat ja vihreä tee, auttavat. Probioottiset elintarvikkeet edistävät hyviä suolistobakteereja tulehduksen vähentämiseksi. Vältä korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja.

Miten voit ehkäistä kalorimäärän rajoittamisesta johtuvaa aknea?

Syö riittävästi proteiinia, terveellisiä rasvoja ja hedelmiä/kasviksia, jotta ihosi pysyy kirkkaana. Ota probiootteja ja lisäravinteita puutteiden korjaamiseksi. Hallitse stressiä. Noudata yleisesti tasapainoista ruokavaliota, joka vastaa perustarpeita. Pysy aktiivisena ja nesteytettynä. Käy ihotautilääkärillä ensimmäisten aknen merkkien ilmaantuessa.

Milloin sinun pitäisi mennä lääkäriin ruokavalioon liittyvän aknen takia?

Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jos sinulle kehittyy jatkuva tai vaikea akne rajoittavan ruokavalion aloittamisen jälkeen. Tee testejä hormonaalisen epätasapainon, insuliiniresistenssin, ruoka-aineyliherkkyyksien, suoliston terveyden ja ravitsemuksellisten puutteiden varalta. Älä yritä pikadieettejä, paastoja tai eliminointidieettejä ilman lääkärin ohjausta.

Mitä aknehoitoja on saatavilla?

Paikalliset retinoidit, bentsoyyliperoksidi, antibiootit, atselaiinihappo ja salisyylihappo ovat ensilinjan hoitoja. Suun kautta otettavia antibiootteja, antiandrogeeneja ja isotretinoiinia käytetään keskivaikeaan tai vaikeaan akneen. Laserhoito, fotodynaaminen hoito ja steroidipistokset ovat muita vaihtoehtoja. Keskustele aina lääkityksestä ihotautilääkärisi kanssa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku