Mistä tiedän, millainen akne minulla on?

Published:

Aknen kanssa kamppaileminen voi olla turhauttavaa. Ennen kuin voit hoitaa sitä tehokkaasti, sinun on tunnistettava, minkä tyyppinen akne sinulla on. On olemassa useita erilaisia aknen luokkia ja tyyppejä, joilla kullakin on omat ominaispiirteensä. Erilaisten tyyppien tunnistaminen on avainasemassa, kun haluat ymmärtää parhaat hoitomuodot.

Akne jakautuu kahteen pääryhmään: ei-tulehduksellinen akne ja tulehduksellinen akne. Ei-tulehduksellinen akne on yleensä lievempi, kun taas tulehduksellinen akne on vakavampi. Erittelemme eri tyypit, jotta voit määrittää omasi.

Mistä tiedän, millainen akne minulla on?

Ei-tulehduksellinen akne

Ei-tulehdukselliselle aknelle on yleensä ominaista valkopäät, mustapäät ja pienet näppylät. Näihin virheisiin liittyy vain vähän tai ei lainkaan punoitusta. Seuraavassa luetellaan ei-tulehduksellisen aknen tyypit:

Valkopäät

Valkopäät syntyvät, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit jäävät jumiin tukkeutuneeseen huokokseen. Huokos pysyy suljettuna, joten roskat eivät pääse pois. Tuloksena on pieni valkoinen kuoppa. Väri tulee loukkuun jääneistä kuolleista ihosoluista ja öljystä, ei mädästä, kuten jotkut uskovat.

Valkopäitä näkyy kasvoilla, tyypillisesti otsalla, leuassa ja poskilla. Niitä esiintyy usein myös selässä, rinnassa, kaulassa, hartioissa ja käsivarsissa. Valkopäät ovat hyvin yleisiä akneen taipuvaisella iholla.

Mustapäitä

Mustapäät alkavat myös tukkeutuneina huokosina. Mutta sen sijaan, että huokos pysyisi suljettuna, se avautuu ja paljastaa ilmaan jääneet roskat. Tämä saa roskat hapettumaan ja muuttumaan mustiksi. Näin syntyy musta väri.

Mustapäitä kutsutaan myös avoimiksi komedoneiksi. Ne näyttävät pieniltä mustilta pisteiltä, jotka ovat hajallaan ihon pinnalla. Niitä on usein kasvoissa, erityisesti nenän ja leuan alueella. Niitä voi kuitenkin esiintyä missä tahansa vartalossa, myös selässä, rinnassa ja olkapäillä.

Pienet näppylät

Nämä ovat lihanvärisiä pieniä kuoppia, jotka syntyvät, kun öljy, kuolleet ihosolut ja bakteerit jäävät huokosiin. Papuloita syntyy, kun huokosia ympäröivät seinämät hajoavat vakavan tulehduksen vuoksi. Tällöin roskat pääsevät valumaan ympäröivään ihoon.

Papulukset ovat arkoja, pieniä vaaleanpunaisia tai punaisia kuoppia, jotka voivat tuntua kipeiltä. Niitä pidetään lievänä ei-tulehduksellisena aknena, mutta ne voivat kehittyä tulehtuneemmiksi näppylöiksi, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti. Papuloita esiintyy hajallaan aknelle alttiilla alueilla, kuten kasvoilla sekä rinnassa, selässä ja joskus käsivarsilla.

Tulehduksellinen akne

Tulehduksellinen akne koostuu kivuliaista, punoittavista läiskistä. Se syntyy, kun bakteerit, öljy ja kuolleet ihosolut jäävät syvälle karvatupen sisälle. Tämä laukaisee immuunijärjestelmän ja aiheuttaa tulehduksen. Seuraavassa luetellaan tulehduksellisen aknen eri tyypit:

Märkärakkulat

Pustuleita eli näppylöitä syntyy, kun pinttyneet roskat saavat valkosolut ryntäämään tukkeutuneen huokosen kohdalle. Nämä valkosolut tuottavat märkää, joka täyttää huokosen.

Märkärakkuloissa on vaaleanpunaisen tai punoittavan värin ympäröimä koholla oleva valkoinen kuhmu. Valkoinen kärki on märkää, ei kuolleita ihosoluja kuten valkopäissä. Pustulat ovat usein arka tuntua ja voivat olla melko kivuliaita. Niitä esiintyy hajallaan kasvoissa, rinnassa, selässä, hartioissa ja käsivarsissa.

Kyhmyjä

Kyhmyjä muodostuu, kun tukkeutuneita huokosia ympäröivät seinämät hajoavat syvällä ihon sisällä ja aiheuttavat infektioita. Kovia, suuria kyhmyjä kehittyy ihon pinnan alle.

Kyhmyt ovat suuria, kiinteitä muutoksia, jotka tuntuvat ihon pinnan alla. Toisin kuin märkärakkulat, kyhmyissä ei ole märkää, koska ne jäävät syvälle ihoon. Ne ovat kovia ja erittäin kivuliaita.

Kyhmyjä on vaikea tulehdus, ja ne voivat aiheuttaa arpia, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti. Niitä esiintyy usein kasvoissa, rinnassa, selässä ja joskus käsivarsissa.

Kystinen akne

Kystinen akne on tulehduksellisen aknen äärimmäinen muoto. Se tapahtuu, kun infektiot jäävät hyvin syvälle ihoon ja muodostavat kivuliaita kystia pinnan alle.

Kystiset läiskät ovat suuria, punaisia, turvonneita läiskiä, jotka tuntuvat arkaluonteisilta ja voivat olla kipeät. Kystat voivat kehittyä, kun ihohuokoset tukkeutuvat ja infektiot jäävät syvälle ihon alle.

Kystinen akne on yleisintä kasvoilla, rinnassa, kaulalla, selässä ja hartioilla. Kystat johtavat usein arpeutumiseen, joten nopea hoito on tärkeää. Ne osoittavat, että akne on etenemässä vakavaan tilaan.

Miten tunnistaa aknetyyppisi

Nyt kun tunnet tärkeimmät tyypit, tässä on muutamia vinkkejä oman aknen tunnistamiseen:

 • Tutki läiskiäsi tarkasti peilistä. Katso yksittäisten virheidesi ominaisuuksia - ovatko ne lihansävyisiä, valkoisia, mustia, pieniä vai suuria? Tämä voi osoittaa, onko sinulla ei-tulehduksellinen vai tulehduksellinen akne.
 • Huomioi, kuinka monta valkopäätä/mustapäätä sinulla on verrattuna märkärakkuloihin tai kyhmyihin. Mitä enemmän tulehdusvaurioita sinulla on, sitä vakavammaksi akne katsotaan.
 • Kiinnitä huomiota siihen, kuinka paljon punoitusta ja turvotusta näet virheesi ympärillä. Jos ne ovat erittäin punoittavat ja kipeät, akne on todennäköisesti tulehduksellinen.
 • Tunnustele puhkeamisia - kystisen aknen voi tunnistaa suurista, arista kyhmyistä ihon alla.
 • Harkitse, missä ensisijaisesti murtaudut. Eri tyypit esiintyvät usein eri paikoissa.
 • Huomioi mahdolliset arpeutumat. Nodulaarinen ja kystinen akne voivat aiheuttaa arpia.
 • Tulehduksellinen akne on yleensä pysyvää, kun taas ei-tulehduksellinen on satunnaisempaa.
 • Ota yhteys ihotautilääkäriin, jos olet epävarma. Hän voi diagnosoida aknetyyppisi oikein tarkastelemalla ihoasi.

Eri aknetyyppien erityispiirteiden tunteminen on avainasemassa, jotta hoito voidaan kohdentaa oikein. Kiinnitä tarkkaa huomiota puhkeamisiin, jotta voit määrittää, mihin luokkaan sinun akkusi kuuluu. Näin voit löytää oikeat ratkaisut sen poistamiseksi.

Yhteiset syyt eri akne tyyppejä

Akne muodostuu monista eri syistä. Ymmärtämällä, mikä aiheuttaa juuri sinun aknetyyppisi, voit hoitaa perimmäisen ongelman ja saada ihon kirkkaammaksi. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä syyllisiä eri aknetyyppien taustalla:

Ei-tulehduksellisen aknen syyt

 • Liiallinen öljyntuotanto - Tämä aiheuttaa kuollutta ihoa ja roskia, jotka tarttuvat yhteen ja tukkivat huokoset. Se on merkittävä syy valkopäiden ja mustapäiden syntyyn.
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen - Kuolleet ihosolut voivat kasaantua ja jäädä huokosiin, mikä johtaa tukkeutumiseen.
 • Hormonit - Hormonivaihtelut, erityisesti teini-ikäisillä ja naisilla, lisäävät öljyntuotantoa ja kuolleiden ihosolujen kertymistä.
 • Genetiikka - Jotkut ihmiset ovat geneettisesti alttiita tuottamaan enemmän öljyä ja keräämään enemmän kuolleita ihosoluja.
 • Ihonhoitotuotteet - Raskaat voiteet, öljyt ja paksu meikki voivat tukkia huokoset ja aiheuttaa valkopäitä ja mustapäitä.

Tulehduksellisen aknen syyt

 • Hormonit - Kun androgeenihormonit nousevat erityisesti murrosiän ja kuukautisten aikana, talirauhaset tuottavat enemmän öljyä. Tämä aiheuttaa tulehtuneita finnejä.
 • Bakteerit - P. acnes -niminen bakteeri lisääntyy tukkeutuneissa follikkelissa, mikä aiheuttaa infektioita, punoitusta ja turvotusta.
 • Sukuhistoria - Ne, joiden suvussa on ollut tulehduksellista aknea, ovat alttiimpia sairastumaan siihen.
 • Stressi - Korkea stressitaso laukaisee kehossa tulehduksen, joka voi pahentaa tulehduksellista aknea.
 • Kova ihonhoito - Tuotteiden kuorinta-aineet, supistavat aineet ja hajusteet voivat ärsyttää ihoa ja aiheuttaa tulehdusvaurioita.

Elämäntapa Vinkkejä ehkäistä akne Breakouts

Päivittäisten tapojen muuttaminen voi auttaa pitämään aknen loitolla:

 • Puhdista iho päivittäin - Käytä hellävaraista puhdistusainetta aamuin ja illoin poistaaksesi ylimääräisen öljyn, kuollutta ihoa, meikkiä ja muita huokosia tukkivia jätteitä.
 • Vältä kasvojen koskettelua - Näin iholle siirtyy likaa ja bakteereja, jotka voivat päästä ihohuokosiin ja aiheuttaa virheitä.
 • Suihku liikunnan jälkeen - Hiki jättää iholle suolaa ja öljyjä, mikä edistää ihottumaa. Vältä myös tiukkoja kypäriä ja hattuja, jotka sitovat hikeä iholle.
 • Vaihda tyynynpäällinen usein - Öljy, lika ja bakteerit voivat kerääntyä tyynynpäälliseen ja siirtyä takaisin iholle joka yö, jolloin huokoset tukkeutuvat.
 • Hallitse stressitasoja - Vähennä stressiä vähentääksesi tulehdusta, joka pahentaa tulehduksellista aknea. Kokeile rentouttavia aktiviteetteja, kuten meditaatiota, joogaa, päiväkirjojen kirjoittamista tai syvään hengittämistä.

Muutamien yksinkertaisten elämäntapamuutosten tekeminen voi pitää ihosi puhtaampana ja huokoset selkeämpinä ja ehkäistä näin aknea.

Milloin nähdä ihotautilääkäri aknen hoitoon

Jos olet kokeillut reseptivapaita aknehoitoja ilman parannusta, se on merkki siitä, että saatat tarvita ihotautilääkärin määräämää hoitoa. Seuraavassa on joitakin merkkejä siitä, että on aika varata aika:

 • Akne alkaa arpeuttaa ihoasi.
 • Saat usein kivuliaita kystia tai kyhmyjä.
 • Akne aiheuttaa emotionaalista ahdistusta tai huonoa itsetuntoa.
 • Ihottumat pahenevat tai eivät parane.
 • Olet käyttänyt OTC-tuotteita useita kuukausia ilman tuloksia.

Ihotautilääkäri voi diagnosoida aknetyyppisi asianmukaisesti, tunnistaa syyt ja laatia räätälöidyn hoitosuunnitelman. Tässä vaiheessa tarvitaan todennäköisesti reseptilääkkeitä, jotta hoito olisi riittävää.

Ihotautilääkärin vastaanotolle meneminen ennemmin kuin myöhemmin estää pysyvän aknearven syntymisen ja ihon pitkäaikaiset vauriot. Älä epäröi varata aikaa, jos akne ei parane tai pahenee ajan myötä.

Keskeiset asiat

 • Oikean hoitomenetelmän löytäminen edellyttää aknetyypin tunnistamista. Tutki lähemmin finnejäsi selvittääksesi, onko sinulla ei-tulehduksellinen vai tulehduksellinen akne.
 • Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä, mustapäistä ja pienistä näppylöistä, joissa on vain vähän punoitusta. Tulehdukselliseen akneen kuuluu kivuliaita, punaisia vaurioita, kuten märkärakkuloita, kyhmyjä ja kystia.
 • Ymmärtämällä, mikä aiheuttaa aknetyyppisi, olivatpa ne sitten hormoneja, perimää tai muita tekijöitä, voit puuttua ongelman ytimeen.
 • Tee yksinkertaisia elämäntapamuutoksia, kuten pese kasvosi päivittäin, vähennä stressiä ja vaihda tyynynpäällykset usein, jotta akne ei pääse muodostumaan.
 • Käy ihotautilääkärillä pikaisesti, jos akne ei parane ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä, jotta vältät pysyvät vauriot ja arvet.

Tutustuminen ainutlaatuiseen aknetilanteeseesi on kriittinen ensimmäinen askel aknen lopulliseen poistamiseen. Kiinnitä huomiota erityisiin puhkeamismalleihisi ja oireisiisi, jotta voit löytää ihollesi parhaiten sopivat ratkaisut. Kun käytössäsi on oikea hoitosuunnitelma, voit vihdoin saavuttaa akneettoman ihosi tavoitteet.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aknetyypin tunnistamisesta

Mitkä ovat aknen pääluokat?

Aknen kaksi pääluokkaa ovat ei-tulehdukselliset ja tulehdukselliset. Ei-tulehduksellinen akne sisältää lievempiä muotoja, kuten valkopäitä, mustapäitä ja pieniä näppylöitä. Tulehdukselliseen akneen kuuluvat kivuliaammat, punaiset läiskät, kuten märkärakkulat, kyhmyt ja kystat.

Miltä ei-tulehduksellinen akne näyttää?

Ei-tulehduksellinen akne koostuu valkopäistä, mustapäistä ja pienistä vaaleanpunaisista näppylöistä tai papuloista. Tämäntyyppiset viat ovat yleensä lihansävyisiä ja punoittavat vain vähän. Ne ovat yleensä myös pieniä, nuppineulanpään kokoisia tai muutaman millimetrin levyisiä.

Mitkä ovat tulehduksellisen aknen ominaisuudet?

Tulehduksellinen akne koostuu punaisista, turvonneista näppylöistä, jotka voivat olla kipeät ja arat. Näihin kuuluvat punoituksen ympäröimät märkärakkulat, ihon alla olevat suuret arat kyhmyt ja punaiset, kivuliaat kystat. Tulehdukselliset vauriot ovat yleensä pysyvämpiä ja saattavat aiheuttaa arpia, jos niitä ei hoideta asianmukaisesti.

Mistä tiedän, onko minulla ei-tulehduksellinen vai tulehduksellinen akne?

Tarkista virheesi väri - ei-tulehdukselliset vauriot ovat yleensä ihonvärisiä, kun taas tulehdukselliset näppylät ovat punaisia. Huomioi myös kipu ja arkuus. Lievemmät muodot eivät yleensä ole kivuliaita, kun taas tulehdukselliset näppylät voivat sattua. Tutki myös kokoa - ei-tulehdukselliset kuopat pysyvät pieninä, kun taas tulehduksellinen akne voi kasvaa paljon suuremmaksi.

Mitä eroa on valkopäiden ja mustapäiden välillä?

Valkopäät ovat suljettuja komeedoneja - huokoset ovat täysin tukossa. Mustapäät ovat avoimia komeedoneja - huokos on vain osittain tukossa ja avautuu pinnalle. Valkopäät ovat väriltään valkoisia, kun taas mustapäät näkyvät pinnalla tummempina. Molemmat ovat yleisiä ei-tulehduksellisen aknen tyyppejä.

Miten päästä eroon ei-tulehduksellisesta aknesta?

Ei-tulehduksellinen akne reagoi yleensä hyvin reseptivapaasti saataviin aknetuotteisiin, jotka sisältävät ainesosia, kuten salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia. Hellävarainen puhdistus kahdesti päivässä sekä pistehoidot voivat auttaa puhdistamaan lievää komedonaalista aknea ja ehkäisemään uusia puhkeamisia.

Mikä aiheuttaa tulehduksellista aknea?

Tulehduksellista aknea aiheuttavat useat tekijät, kuten hormonit, geenit, bakteerit, stressi ja kovien ihonhoitotuotteiden aiheuttama ärsytys. Nämä laukaisevat tekijät aiheuttavat turvotusta, punoitusta ja mahdollisia arpia, jotka ovat tyypillisiä tulehduksellisille vaurioille. Rasvaiset ihotyypit ovat myös alttiimpia tulehdukselliselle aknelle.

Miten ihotautilääkärit hoitavat tulehduksellista aknea?

Keskivaikean tai vaikean tulehduksellisen aknen hoitoon ihotautilääkärit määräävät usein paikallisia tai suun kautta otettavia antibiootteja bakteerien liikakasvun hoitamiseksi ja tulehduksen vähentämiseksi. Retinoideja käytetään myös yleisesti tukkeutuneiden huokosten tukkimiseen ja uusien puhkeamien estämiseen. Muita vaihtoehtoja ovat tulehduskipulääkkeet, ehkäisypillerit, isotretinoiini sekä laser- tai valohoidot.

Milloin minun pitäisi harkita ihotautilääkärin vastaanottoa aknen takia?

Käy ihotautilääkärillä viipymättä, jos sinulla on kivuliaita kystia tai kyhmyjä, akne pahenee ja aiheuttaa arpia tai jos akne ei ole vastannut käsikauppalääkkeisiin useiden kuukausien jälkeen. Ihotautilääkäri voi auttaa saamaan tulehduksellisen aknen hallintaan ennen pysyvien vaurioiden syntymistä.

Mitkä elämäntapamuutokset voivat auttaa ehkäisemään aknea?

Hellävarainen ihonhoito, kasvojen koskettamisen välttäminen, stressin hallinta, usein pesu vuodevaatteiden kanssa ja suihkussa käyminen treenin jälkeen voivat auttaa minimoimaan aknepurkauksia. Ihon pitäminen puhtaana ja tulehduksen vähentäminen ovat avainasemassa tulehduksellisten ja ei-tulehduksellisten näppylöiden ehkäisyssä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku