Mitä akne poskissa tarkoittaa?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Vaikka akne voi ilmaantua mihin tahansa kohtaan kehoa, se kehittyy usein kasvoihin - myös poskiin. Mutta mitä se tarkoittaa, kun poskille ilmestyy aknea?

Mitä akne poskilla tarkoittaa

Mikä aiheuttaa aknea poskissa?

Akne syntyy, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat ihon karvatupet. Tämä johtaa erityyppisiin aknevaurioihin, kuten valkopäihin, mustapäihin, näppylöihin ja kystiin. On useita tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa aknea erityisesti poskipäissä.

Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset vaihtelut ovat merkittävä aknen aiheuttaja poskilla ja leukalinjalla. Murrosiän aikana hormonitasot nousevat, mikä saa talirauhaset tuottamaan enemmän öljyä. Myös aikuisilla esiintyy hormonihäiriöitä, jotka liittyvät kuukautiskiertoon, raskauteen ja vaihdevuosiin.

Androgeenit, kuten testosteroni, lisäävät öljyntuotantoa ja muuttavat ihosolujen kehitystä. Tämä hormonaalinen toiminta aiheuttaa tukkeutuneita ihohuokosia ja tulehduksia. Hormonaalista aknea poskilla ja leuassa esiintyy yleisesti naisilla hormonien syklisen luonteen vuoksi. Kuitenkin myös miehet voivat kärsiä hormonaalisista näppylöistä murrosiässä.

Stressi

Stressi aiheuttaa lisääntynyttä kortisolituotantoa, joka aiheuttaa ylimääräistä öljyntuotantoa ja tulehdusta. Krooninen stressi johtaa monilla ihmisillä leuan ja poskien puhkeamiseen. Tutkimukset osoittavat, että opiskelijoilla ja vuorotyöntekijöillä on taipumus saada aknepuuskia stressin aikana, koska vuorokausirytmi on häiriintynyt.

Kitka & ärsytys

Poskien herkkä iho on altis tukkeutumiselle ja ympäristötekijöiden aiheuttamalle ärsytykselle. Esimerkiksi kasvojen lepääminen käsillä tai poskien usein tapahtuva hankaaminen voi tukkia follikkelit. Puhelimessa puhuminen, silmälasien aiheuttama jatkuva paine ja kasvojen hankaaminen pyyhkeillä tai tyynynpäällisillä voi myös aiheuttaa poskiaknea.

Tietyt hiusten- ja ihonhoitotuotteet voivat tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa myös ihottumia. Ajattele raskaita voiteita, paksuja aurinkovoiteita ja rasvaista meikkiä. Muista pestä kasvosi perusteellisesti päivän päätteeksi, jotta vältät poskiaknen.

Huono ruokavalio

Tutkimukset osoittavat, että tietyt ravintotekijät, kuten maitotuotteet, hiilihydraatit, suklaa ja heraproteiini, voivat laukaista tulehduksellisia ihosairauksia. Runsaasti prosessoitujen ja sokeripitoisten elintarvikkeiden syöminen johtaa insuliinitasojen nousuun, mikä aiheuttaa aknea.

Huono ruokavalio aiheuttaa epätasapainoa vitamiineissa, kivennäisaineissa ja terveellisissä rasvoissa, joita tarvitaan ihon terveyteen. Oikeanlainen ravitsemus vihanneksilla, hedelmillä ja vähärasvaisilla proteiineilla on avainasemassa kirkkaan ihon kannalta. Myös nesteytyksen säilyttäminen auttaa ehkäisemään tukkeutuneita ihohuokosia.

Mitä akne poskissa tarkoittaa?

Se on yleensä hormonaalista

Jos akne esiintyy aikuisilla pääasiassa poskilla ja leukalinjalla, se on tyypillisesti merkki hormonaalisista vaihteluista. Alempien kasvojen sykliset puhkeamiset viittaavat muuttuviin estrogeeni- ja progesteronitasoihin.

Ärsytyksestä ja tukkeutuneista ihohuokosista johtuva akne mechanica ilmaantuu satunnaisesti. Hormonaalinen akne noudattaa yleensä tiettyä kaavaa ja keskittyy leuan, leuan ja poskien alueelle.

Se voi olla reaktio tuotteisiin

Joskus poskille keskittynyt akne on merkki reaktiosta hiusten tai ihonhoitoon. Shampoot, hoitoaineet ja muotoilutuotteet, jotka siirtyvät kasvoille, voivat aiheuttaa tukkeutuneita ihohuokosia ja ärsytystä.

Sama pätee myös poskipäille levitettäviin paksuihin kosteusvoiteisiin ja öljyihin. Paikoittainen näppylöiden hoitaminen kovilla ainesosilla voi itse asiassa aiheuttaa herkillä ihotyypeillä lisää poskiaknea. Arvioi hoitoasi, jos akne on rajoittunut poskien alueelle.

Se voi liittyä nukkumistottumuksiin

Likaisten tyynynpäällisten päällä nukkuminen yö toisensa jälkeen voi tukkia poskihuokoset ja aiheuttaa ihottumaa. Kasvojen hankaaminen jatkuvasti tyynyyn voi myös ärsyttää follikkeleita. Tyynynpäällisten vaihtaminen 1-2 kertaa viikossa voi auttaa minimoimaan poskiaknen.

Kyljellään tai vatsallaan nukkuminen lisää kasvojen ja tyynyn välistä kosketusta. Vatsamakuulla nukkuvilla on taipumus lepuuttaa puolet kasvoistaan tyynyssä, joten aknea kehittyy enemmän tuolle puolelle. Kokeile vaihtaa joka yö puhtaaseen pyyhkeeseen.

Se voi olla merkki ruoka-aineyliherkkyydestä

Poskipäiden paikalliset puhkeamiset voivat mahdollisesti viitata ruoka-aineallergioihin tai -intoleransseihin. Maitotuotteet, kananmunat, vehnä ja suklaa ovat yleisiä aknen laukaisijoita. Posket ovat herkät, joten ne saattavat reagoida voimakkaasti tulehdusta aiheuttaviin ruokiin ruokavaliossa.

Ruokapäiväkirjan pitäminen auttaa tunnistamaan mahdolliset yhteydet aterioiden ja poskiaknen välillä. Epäilyttävien elintarvikkeiden poistaminen muutaman viikon ajaksi auttaa sinua määrittämään, mitkä aiheuttavat tukkeutuneita ihohuokosia tai tulehdusta.

Akne posket hoito

Poskiaknen hoito edellyttää monipuolista lähestymistapaa, jossa keskitytään hormonitasapainoon, hellävaraiseen ihonhoitoon ja tulehduksen vähentämiseen. Seuraavassa on muutamia vinkkejä poskiaknen selvittämiseen:

Tasapaino Hormonit

Jos hormonaalinen epätasapaino on perussyy, hormonaaliset toimenpiteet ovat avainasemassa poskiaknen hoidossa. Ehkäisypillerit, spironolaktoni, kortisolin salpaajat ja lisäravinteet tukevat hormonitasapainoa sisältäpäin.

Adapaleeni ja tretinoiini ovat ajankohtaisia retinoideja, jotka voivat auttaa myös hormonaaliseen akneen. Retinoidit poistavat huokosten tukkeutumista, hillitsevät öljyä ja niillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Ne on hyväksytty reseptivapaaseen käyttöön, ja ne vaativat reseptin.

Puhdista ja kosteuta hellävaraisesti

Käytä ei-komedogeenistä kasvojen pesua enintään kaksi kertaa päivässä. Liiallinen puhdistus ärsyttää ihoa ja pahentaa poskiaknea. Levitä puhdistuksen jälkeen kevyt, öljytön kosteusvoide. Valitse vesipohjaisia seerumeita ja voiteita, joissa on hyaluronihappoa, jotta ne kosteuttavat tukkimatta huokosia.

Käytä noitapähkinää tai glykolihappoa sisältäviä kasvoveden väriaineita vain 2-3 kertaa viikossa. Ne voivat auttaa hallitsemaan öljyä ja kuorimaan kuolleita ihosoluja. Vältä näppylöiden hankaamista tai poimimista, sillä se lisää tulehdusta.

Spot Treat kanssa Topicals

Bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo ja rikki sisältävät antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka vapauttavat huokosia ja rauhoittavat punoitusta. Etsi 2-5 %:n pitoisuuksia sisältäviä hoitoaineita.

Tiputtele pieni määrä suoraan näppylöihin kerran tai kaksi kertaa päivässä. Varo kovien ainesosien käyttöä herkällä poskien iholla. Rajoita kosketusta koskemattomiin alueisiin kuivumisen välttämiseksi.

Harkitse Professional Hoidot

Keskivaikean tai vaikean aknen hoitoon suositellaan käyntiä ihotautilääkärillä. Hän voi määrätä vahvempia ajankohtaisia hoitoja ja suun kautta otettavia lääkkeitä. Ammattilaismenetelmät, kuten fotodynaaminen hoito, kemialliset kuorinnat, kortisonipistokset ja laserpintakäsittely, voivat poistaa itsepäisen poskiaknen.

Jotkut vaikeaa aknea sairastavat potilaat hyötyvät isotretinoiinikapseleista pitkäaikaisen remissioon. Tällä vahvalla suun kautta otettavalla retinoidilla on kuitenkin vakavia sivuvaikutuksia. Hakeudu lääkärin hoitoon selvittääksesi, onko se järkevää tapauksessasi.

Terveellinen elämäntapa

On olemassa useita elämäntapatoimenpiteitä, jotka tukevat ihon kirkkautta sisältäpäin. Nuku 7-9 tuntia laadukasta unta yössä ja vaihda tyynynpäälliset usein. Hallitse stressitasoja liikunnan, meditaation, joogan jne. avulla. Pysy nesteytettynä ja rajoita maitotuotteita, sokeria ja puhdistettuja hiilihydraatteja.

Myös probioottien, omega-3-rasvahappojen, sinkin ja antioksidanttien lisääminen täysravintovalmisteiden ja ravintolisien avulla voi vähentää tulehdusta. Tehosta kollageenin muodostumista C-vitamiinilla ja ihoa vahvistavilla peptideillä.

Usein kysytyt kysymykset poskien aknesta

Seuraavassa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin aknesta poskilla:

Meneekö poskiakne pois itsestään?

Se riippuu syystä. Stressistä, ruokavaliosta tai tuotteista johtuvat lievät puhkeamiset voivat korjaantua muutamassa viikossa asianmukaisella hoidolla. Hormoneihin tai genetiikkaan liittyvä jatkuva akne vaatii yleensä hoitoa, jotta arpia ei syntyisi. Käy ihotautilääkärillä, jos tilanne ei parane.

Poksahdanko poskipisteleihin?

Ei, älä koskaan poksahda näppylöitä, sillä se työntää tulehduksen syvemmälle ja johtaa punaisiin, turvonnut vaurioihin. Poksuttelu voi myös pahentaa aknearpia. Käytä kohdennettua pistehoitoa ja anna näppylän parantua luonnollisesti. Peitä suuret valkopäät sen sijaan hydrokolloidilaastarilla.

Pitäisikö minun lopettaa meikkaaminen poskiaknen kanssa?

Ei välttämättä, mutta valitse ei-komedogeenisiä vaihtoehtoja, joissa ei ole huokosia tukkivia ainesosia. Käytä öljytöntä pohjamaalia ja vesipohjaista meikkivoidetta, jossa on salisyylihappoa. Jauhemaiset tuotteet, kuten mineraalimeikki ja poskipuna, pahentavat aknea harvemmin.

Miten voin peittää poskiaknen?

Puhdistuksen ja kosteusvoiteen jälkeen käytä väriä korjaavaa pohjamaalia, joka neutralisoi punoitusta. Peittele iho sormilla tai siveltimellä silkkisellä, ei-komedogeenisella peitevoiteella. Käytä mineraalipuuteria ja vältä perusmeikin levittämistä suoraan aktiivisten taudinpurkausten päälle.

Miten hoidat kivuliasta kystistä aknea poskilla?

Vaikeat kystat vaativat ammattimaista hoitoa arpeutumisen välttämiseksi. Varaa aika ihotautilääkäriltäsi kortisonipistosta varten, joka vähentää välittömästi turvotusta ja epämukavuutta. Reseptilääkkeet ja retinoidit auttavat ehkäisemään myös tulevia kystisia puhkeamisia.

Yhteenveto

Poskien akne johtuu usein hormonien vaihteluista, hius- ja ihotuotteiden aiheuttamasta ärsytyksestä, huonosta ruokavaliosta, stressistä ja nukkumistottumuksista, kuten tyynynpäällisen hankaamisesta. Paikalliset puhkeamiset osoittavat yleensä herkkyyttä tietyille laukaiseville tekijöille.

Lievä poskiakne saattaa korjaantua käsikauppalääkkeillä, mutta keskivaikeat ja vaikeat tapaukset vaativat yleensä reseptilääkkeitä tai hoitoa vastaanotolla. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi yhdistelmämenetelmällä puututaan kaikkiin syihin.

Parannusten näkyminen voi kestää 4-6 viikkoa, joten johdonmukaisuus on avainasemassa, kun hoidat aknea poskipäillä. Luo yksinkertainen hoito, joka koostuu hellävaraisesta puhdistuksesta, öljyttömästä kosteutuksesta ja todistetusti aknea ehkäisevistä ainesosista. Elämäntapatoimenpiteet, kuten ihoystävällinen ruokavalio ja tyynyliinahygienia, tukevat edelleen kirkasta ja tervettä ihoa.

Mitä eroa on poskien ja leukalinjan aknen välillä?

Leukalinjan akne on ensisijaisesti hormonaalista ja liittyy androgeenien vaihteluihin. Myös poskiakne voi olla hormonaalista, mutta se johtuu usein myös ärsytyksestä, ihoon kohdistuvasta paineesta, allergioista ja huonosta ruokavaliosta. Leukalinjan puhkeamiset toistuvat yleensä kuukausittain, kun taas poskiakne voi olla satunnaista.

Miksi minulla puhkeaa vain vasempaan tai oikeaan poskeen?

Nukkuminen yhdellä puolella kasvojasi yö toisensa jälkeen voi aiheuttaa aknen paikallistumisen kyseiselle poskelle. Puhelimen käyttö, kasvojen lepääminen kädelläsi ja hiustuotteet voivat myös aiheuttaa yksipuolisia puhkeamisia, jos ärsytys on aina samalla poskella. Varmista, että puhdistat kunnolla ja vaihdat tyynynpäälliset, jotta vältät epätasaisen aknen.

Voiko poskiakne olla merkki allergisesta reaktiosta?

Kyllä, lähinnä poskipäihin keskittyvä akne voi olla merkki hiusten, ihon tai ruokatuotteiden aiheuttamasta allergiasta. Huomaa, jos puhkeamiset pahenevat tiettyjen meikkien tai voiteiden käytön tai maitotuotteiden ja heran kaltaisten elintarvikkeiden syömisen jälkeen. Allergialääkäri voi auttaa tunnistamaan lähteen testaamalla.

Miten hoidat aknea poskipäillä vs. poskien alaosassa?

Poskipäiden ja poskipäiden korkeammalla oleva akne johtuu usein meikin ja hiustuotteiden siirtymisestä alaspäin. Kokeile mineraalipuuteripohjustusvoidetta nestemäisten kaavojen sijaan. Vältä myös poskipunan ja bronzerin levittämistä suoraan aktiivisten taudinpurkausten päälle. Alhaalla poskipäiden akne on yleensä hormonaalista, joten kannattaa harkita retinoidien ja spironolaktonin käyttöä.

Mitä ainesosia minun pitäisi välttää, jos minulla on aknea poskissa?

Välttele mahdollisia ärsyttäviä aineita, kuten hajusteita, mentolia, piparminttua, eukalyptusta ja alkoholia tuotteissa. Hylkää paksut voiteet tai öljyt, jotka saattavat tukkia huokoset - valitse sen sijaan geelipohjainen kosteusvoide. Rajoita kookosöljyn ja kaakaovoin käyttöä taudinpurkausten ympärillä. Vähennä maitotuotteita, sokeria ja yksinkertaisia hiilihydraatteja.

Voiko ehkäisy auttaa tai pahentaa poskiaknea?

Ehkäisytabletit voivat joko parantaa aknea tai laukaista finnejä, riippuen valmisteesta. Estrogeenia ja progesteronia sisältävät pillerit poistavat usein hormonaalista aknea. Androgeenipainotteiset progestiinit, kuten levonorgestreeli, voivat kuitenkin pahentaa poskiaknea. Keskustele gynekologin kanssa parhaista vaihtoehdoista.

Mitkä luonnolliset korjaustoimenpiteet ovat parhaita vähentämään poskiaknea?

Teepuuöljy, vihreä tee, aloe vera ja hunajapakkaukset sisältävät antimikrobisia etuja, jotka auttavat poistamaan taudinpurkauksia. Kehäkukka, kamomilla ja kaurahiutaleet rauhoittavat punoitusta. Kurkuma, oreganoöljy ja probiootit torjuvat tulehduksia. Ja nesteytyksen säilyttäminen, stressin vähentäminen ja auringonvalon saanti tukevat kirkasta ihoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku