Tarkoittaako akne, että ikääntyminen on hitaampaa?

Published:

Akne on ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin, mutta on yleisintä murrosiässä. Sille ovat ominaisia näppylät, mustapäitä, valkopäitä ja syvempiä kyhmyjä, kuten kystia. Monet ihmiset olettavat, että akne on vain kosmeettinen haitta, joka häviää, kun teini-iästä kasvaa ulos. Mutta merkitseekö aknen käsittely pitkälle aikuisuuteen asti sitä, että ikääntyy kauniisti? Voisivatko puhkeamiset olla merkki pitkäkestoisesta nuoruudesta?

Ajatus siitä, että akne on yhteydessä hitaampaan ikääntymiseen, on viime aikoina tullut suosituksi. Mutta onko tässä väitteessä mitään perää? Vai onko se vain aikuisten aknesta kärsivien toiveajattelua? Tässä postauksessa tutkimme aknen ja ikääntymisen taustalla olevaa tiedettä ja selvitämme, tarkoittaako huono iho todella sitä, että pysyt nuorekkaan näköisenä.

Tarkoittaako akne, että ikääntyminen on hitaampaa

Miten akne kehittyy?

Ennen aknen ja ikääntymisen välisen yhteyden tarkastelua on hyvä ymmärtää, mikä aknen ylipäätään aiheuttaa. Akne muodostuu, kun huokoset tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä tarjoaa ihanteellisen kasvualustan aknea aiheuttaville bakteereille, joita kutsutaan Propionibacterium acnesiksi eli lyhyesti P. acnesiksi.

Nämä bakteerit aiheuttavat tulehduksen, joka johtaa punaisiin kuoppiin ja näppyihin. Akne voi vaihdella lievästä vakavaan. Lievään akneen kuuluu satunnaisia valkopäitä, mustapäitä ja pieniä näppylöitä. Vaikea akne aiheuttaa syviä, kivuliaita kystia ja kyhmyjä.

Mikä aiheuttaa aknea iän myötä?

Akne on yleistä murrosiässä hormonaalisten muutosten vuoksi. Se voi kuitenkin jatkua pitkälle teini-iän jälkeenkin. Aknea esiintyy noin 40-55 prosentilla 20-40-vuotiaista aikuisista. Aikuisten aknen syitä ovat mm:

 • Hormonaaliset muutokset - Androgeenien, kuten testosteronin, vaihtelut voivat laukaista aknen puhkeamisen naisilla kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikaan.
 • Stressi - Korkea stressitaso lisää tulehdusta ja aknen riskiä.
 • Lääkkeet - Tietyt lääkkeet, kuten litium, kortikosteroidit tai anaboliset steroidit, voivat aiheuttaa aknea.
 • Ruokavalio - Korkean glykeemisen indeksin omaavat elintarvikkeet, kuten prosessoidut hiilihydraatit, voivat laukaista ihottumaa.
 • Perinnöllisyys - Aikuisten aknen esiintyminen suvussa lisää riskiä.
 • Rasvainen iho - Ylimääräinen talintuotanto edistää huokosten tukkeutumista ja aknea.
 • Öljypohjaisen kosmetiikan käyttö - Paksu kosmetiikka ja hiustuotteet voivat tukkia huokoset.

Aikuisten akne esiintyy yleensä kasvojen alaosassa leukalinjan, leuan, suun ja kaulan alueella. Naiset saavat enemmän hormonaalista aknea, kun taas miesten akne liittyy usein parranajosta aiheutuviin sisäänkasvaneisiin karvoihin.

Mikä on yhteys aknen ja ikääntymisen välillä?

Nyt kun ymmärrämme, mistä akne johtuu, katsotaanpa, miten se saattaa liittyä ikääntymiseen. Seuraavassa on kolme teoriaa siitä, miksi akne voisi olla merkki hitaammasta ikääntymisestä:

1. Lisääntynyt solujen vaihtuvuus

Aknen puhkeamiset tarkoittavat, että ihosolut muuttuvat nopeammin. Tämä lisääntynyt solujen lisääntyminen on samankaltaista kuin haavan paranemisessa. Se johtaa vanhojen solujen nopeampaan irtoamiseen ja uusien solujen syntymiseen.

Tämä jatkuva ihosolujen uusiutuminen voi pitää ihon nuorekkaamman näköisenä. Se auttaa minimoimaan ryppyjä ja rakentamaan lisää kollageenia kimmoisuuden ja täyteläisyyden ylläpitämiseksi.

2. Korkeampi talintuotanto

Yksi aknen taustalla oleva tekijä on lisääntynyt rasvaisuus tai talintuotanto. Vaikka liika öljy tukkii huokoset, terve iho tarvitsee jonkin verran luonnollista talia. Talgissa on antioksidantteja ja antimikrobisia rasvahappoja, jotka suojaavat vaurioilta.

Aknesta kärsivillä ihmisillä on yleensä korkeampi talitaso. Tämä talibarrieri auttaa lukitsemaan kosteuden ja estämään kuivaan ja ikääntyvään ihoon johtavaa vesihukkaa.

3. Alhaisempi tulehdustaso

Tulehdus on toinen akneen liittyvä tekijä. Mutta yleisesti ottaen alhaisemmat tulehdustasot ovat yhteydessä hitaampaan ikääntymiseen. Krooninen tulehdus heikentää kudoksia, kuten ihoa, ja nopeuttaa ikääntymistä.

Aknelle alttiit ihmiset saattavat tuottaa vähemmän tulehduksen lähettiläitä, kuten IL-1-alfa. Tämä auttaa ehkäisemään liiallista tulehdusta, joka ajan mittaan heikentää kollageenia ja elastiinia.

Tuloksena on, että tietyt akneen liittyvät piirteet, kuten nopeampi solujen vaihtuvuus, enemmän talia ja vähemmän tulehdusta, voivat edistää ihon ikääntymistä ehkäisevää vaikutusta.

Onko olemassa tutkimusta, joka yhdistää aknen hitaaseen ikääntymiseen?

Aknen ja hitaamman ikääntymisen yhdistävät teoriat ovat kiehtovia. Mutta onko niiden takana todellista tiedettä? Yllättäen useat tutkimukset viittaavat siihen, että akne saattaa olla ikääntymistä ehkäisevä signaali.

● Vuonna 2016 tutkijat analysoivat akneen taipuvaisen ihon geeniekspressiomalleja. He löysivät toimintamalleja, jotka muistuttavat haavojen paranemisen ja ihon pitkäaikaisen uusiutumisen toimintamalleja. Tämä tukee ajatusta, että akneen liittyy ihon uudistuminen, joka ylläpitää nuorekasta ihonväriä.

● Vuonna 2020 tehty tutkimus osoitti, että aknepotilailla on enemmän talia ja antimikrobisia rasvahappoja. Tämä taliprofiili suojasi paremmin kosteuden menetykseltä ja ärsytykseltä. Ihon sulkutoiminnon ylläpitäminen pitää ihon nuoremman näköisenä pidempään.

● Useat tutkimukset osoittavat, että aknepotilailla on vähemmän systeemistä tulehdusta. Vähentynyt tulehdusreaktio ilmeni vähentyneinä IL-1-alfa-tasoina. Vähemmän tulehdusta hidastaa ihon ikääntymistä ja suojaa kollageenivarastoja.

● Geenitutkimukset yhdistävät tietyt aknen riskigeenit pidempiin telomeereihin. Telomeerit ovat DNA-säikeiden suojakorkkeja, jotka lyhenevät ikääntyessämme. Pidemmät telomeerit ovat merkki viivästyneestä ikääntymisestä.

On selvää, että useat todisteet tukevat teorioita, jotka liittyvät akneen ja hitaampaan ikääntymiseen. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia, jotta tiedetään, onko selviä todisteita olemassa.

Onko olemassa muita tapoja, joilla akne voi vaikuttaa ikääntymiseen?

Edellä kuvattujen biologisten teorioiden lisäksi on olemassa muutamia muita tapoja, joilla akne voi vaikuttaa ikääntymiseen:

 • Aknen käsittely voi motivoida parempiin ihonhoitotottumuksiin. Hyvä aknenvastainen ihokuuri, jossa iho puhdistetaan hellävaraisesti, kosteutetaan ja suojataan auringolta, edistää ihon nuorekkuutta.
 • Kokeilemalla erilaisia aknehoitoja saat selville, mitä tuotteita ihosi sietää parhaiten. Tämä auttaa sinua räätälöimään sinulle sopivan anti-aging-rutiinin.
 • Aknearvet muistuttavat sinua olemaan huolellinen aurinkoturvallisuuden suhteen. Auringon aiheuttamien lisävahinkojen ehkäiseminen vähentää ikääntymisen vaikutuksia, kuten ryppyjä ja tummia täpliä.
 • Aknen laukaisevista tekijöistä selviytyminen voi vähentää stressiä. Stressitasojen alentaminen vähentää kortisolia, joka vahingoittaa kollageenia ja nopeuttaa ikääntymistä.
 • Akne leuassa ja leukaviivassa saa sinut miettimään ruokavalintoja uudelleen. Aknea pahentavien elintarvikkeiden poistaminen ehkäisee tulehdusta, insuliiniresistenssiä ja ennenaikaista ikääntymistä.

Vaikka akne itsessään voi olla merkki hitaammasta ikääntymisestä, sen hoitaminen voi myös opettaa tapoja, jotka pitävät ihon nuorekkaamman näköisenä.

Tarkoittaako akne todella, että ikääntyminen on hitaampaa? Mitä asiantuntijat sanovat

Väitteet siitä, että akne johtaa hitaampaan ikääntymiseen, ovat kiehtovia otsikoita. Mutta mitä ihotautilääkärit oikeastaan ajattelevat tästä ajatuksesta? Tarkastellaan asiantuntijoiden mielipiteitä:

"Vaikka käsite on kiehtova, on vain vähän näyttöä siitä, että aknen ja hitaamman ikääntymisen välillä olisi yksiselitteinen yhteys. Lisää tutkimusta tarvitaan." - Dr. Bethanee Schlosser, MD, PhD.

"Aknesta kärsivillä ihmisillä voi olla sellaisia ominaisuuksia, kuten nopeampi solujen vaihtuvuus, jotka edistävät ikääntymisen estämistä. Mutta akne itsessään aiheuttaa tulehduksen, joka nopeuttaa ikääntymistä. Kokonaisvaikutus riippuu todennäköisesti aknen vakavuudesta." - Dr. Fayne Frey, MD, FAAD.

"Akne ei takaa nuorekasta ihoa tai tarkoita, että ikääntyisit hyvin. Genetiikka, auringonhoito ja elämäntapavalinnat ovat suurempia tekijöitä." - Dr. Shereene Idriss, MD.

"Älä toivo akneen olettaen, että se pitää sinut nuorekkaan näköisenä - aknearvet ja tummat jäljet voivat pahentaa ihon ikääntymistä. Käsittele aknea asianmukaisesti ja käytä aurinkovoidetta suojautuaksesi vaurioilta." - Dr. Whitney Bowe, MD

Yksimielisyys vallitsee siitä, että akne voi olla merkki joistakin biologisista piirteistä, jotka hidastavat ikääntymistä. Ihotautilääkärit varoittavat kuitenkin pitämästä aknea ikääntymistä ehkäisevänä tekijänä ilman lisätodisteita. Erityisesti kystinen akne nopeuttaa ikääntymistä arpeutumisen kautta.

Voitko nopeuttaa ikääntymistä jopa aknen kanssa?

Vaikka kohtalainen akne saattaa joillakin ihmisillä merkitä hitaampaa ikääntymistä, on tärkeää ymmärtää, että akneen taipuvaisen ihon ikääntyminen voi silti nopeutua. Näin se onnistuu:

 • Näppylöiden nyppiminen - Tämä aiheuttaa vammoja ja arpia, jotka saavat ihon näyttämään vanhentuneelta.
 • Aurinkosuojauksen laiminlyönti - Suojaamaton auringolle altistuminen heikentää kollageenia ja aiheuttaa ryppyjä tai pigmenttiläiskiä.
 • Tupakanpoltto - Tupakointi rajoittaa verisuonten ja hapen pääsyä ihoon, jolloin iho on altis ryppyjen muodostumiselle.
 • Tulehduksia aiheuttavien elintarvikkeiden syöminen - Sokeri, prosessoidut hiilihydraatit ja liiallinen maitotuotteiden saanti edistävät tulehdusta, joka vanhentaa ihoa.
 • Kosteuttamatta jätt äminen - Kosteuttamisen laiminlyönti kuivattaa ihoeristettä, mikä johtaa ryppyihin ja sameuteen.
 • Korkea stressitaso - Stressi lisää tulehdusta ja kortisolivaurioita, jotka liittyvät nopeampaan ikääntymiseen.
 • Unen puute - Riittämätön uni lisää kortisolia ja vähentää kasvuhormonin ja kollageenin tuotantoa.
 • Alkoholin väärinkäyttö - Liiallinen alkoholinkäyttö kuivattaa ihosoluja ja tuottaa vapaita radikaaleja, jotka nopeuttavat ikääntymistä.

Vaikka akne saattaa osoittaa joitakin ikääntymisen vastaisia etuja, sinun ei pidä laiminlyödä ihon yleistä hoitoa ja terveellisiä elämäntapoja.

Tarkoittaako akne, että ikääntyminen on hitaampaa?

Mitä lopullisia johtopäätöksiä voimme tehdä aknesta ja ikääntymisestä teorioiden ja tutkimusten analysoinnin jälkeen? Tässä ovat keskeiset johtopäätökset:

 • Akne merkitsee ihon solujen lisääntynyttä vaihtuvuutta, talintuotantoa ja tulehduksen vähenemistä. Nämä tekijät voivat edistää ihon ikääntymistä.
 • Tutkimuksissa on saatu jonkin verran näyttöä siitä, että akne on yhteydessä pidempiin telomeereihin, parempaan esteen toimintaan ja vähentyneeseen systeemiseen tulehdukseen.
 • Ihotautilääkärit varoittavat olettamasta, että akne suoraan pitää sinut nuorekkaan näköisenä, sillä kystinen akne voi pahentaa ikääntymistä.
 • Aknen hoitaminen voi motivoida ikääntymistä ehkäiseviin tapoihin, kuten aurinkovoiteen käyttöön. Akne ei kuitenkaan yksinään takaa hidasta ikääntymistä.
 • Vaikka akne on merkki hitaammasta ikääntymisestä, voit silti nopeuttaa ikääntymistä ilman asianmukaista ihonhoitoa ja terveellisiä elämäntapoja.
 • Tarvitaan vielä lisätutkimuksia, jotta tiedetään, onko akne ja hitaampi ikääntyminen selkeästi todistettavasti yhteydessä toisiinsa. Toistaiseksi älä odota, että akne on ikääntymistä estävä tekijä, jos et ryhdy ennakoiviin toimiin ihosi hoitamiseksi.

Ajatus siitä, että akne pitää sinut nuorekkaan näköisenä, on houkutteleva ajatus. Mutta tieteellinen tuomaristo ei ole vielä selvillä siitä, johtavatko aknepurkaukset suoraan sirompaan ikääntymisprosessiin. Pidä realistisia odotuksia, kun akne ennustaa, kuinka nuorena pysyt. Keskity aknen laukaisevien tekijöiden vähentämiseen, ihon asianmukaiseen hoitoon ja terveellisten tapojen ylläpitämiseen, jotta ihosi pysyy hehkuvana missä iässä tahansa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aknesta ja ikääntymisestä

Tässä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin aknen ja ikääntymisen välisestä suhteesta:

Onko akne todella yhteydessä pitkäikäisyyteen tai pidempään elämiseen?

Ei ole suoraa näyttöä siitä, että akne ennustaa pitkäikäisyyttä. Teoriat liittyvät pikemminkin ihon näkyvien ikääntymisen merkkien hidastamiseen kuin eliniän pidentämiseen.

Tarkoittaako aknen paraneminen iän myötä sitä, että ihosi vanhenee nopeammin?

Ei välttämättä. Akne paranee usein iän myötä hormonaalisten muutosten, kuten testosteronin laskun, vuoksi. Tämä ei aina tarkoita ihon nopeampaa vanhenemista.

Voiko Botoxin tai täyteaineiden käyttö pahentaa aknea tai häiritä hitaampaa ikääntymistä?

Luultavasti ei. Botoxin kaltaiset injektionesteet rentouttavat lihaksia ja täyteaineet korvaavat menetettyä tilavuutta. Ne eivät vaikuta suoraan taliin, solujen vaihtumiseen tai tulehdukseen, jotka edistävät aknea ja hidastavat ikääntymistä.

Ehkäiseekö veden juominen aknea ja ikääntymistä?

Veden juomisesta on hyötyä, mutta liiallinen veden juominen ei todennäköisesti yksinään vaikuta akneen tai ikääntymiseen merkittävästi verrattuna muihin elämäntapatekijöihin.

Nopeuttaako valohoito tai aknen valohoito ihon ikääntymistä?

Valohoito voi edistää tulehdusta ja auringon aiheuttamia vaurioita, jos sitä ei suoriteta huolellisesti. Keskustele riskeistä ja hyödyistä ihotautilääkärisi kanssa.

Voiko ikääntymistä hidastaa aknelääkkeillä, kuten retinoideilla?

Kyllä. Ajankohtaiset retinoidit hoitavat aknea ja stimuloivat kollageenin tuotantoa vähentääkseen juonteita. Suun kautta otettava isotretinoiini vaikean aknen hoitoon voi auttaa välttämään arpia, jotka ikääntävät ihoa.

Ehkäiseekö kuorinta aknen hoitoon myös ikääntymistä?

Liiallinen kuorinta pahentaa aknea ja ihon ikääntymistä. Hellävarainen kuorinta 1-2 kertaa viikossa irrottaa kuollutta ihosolukkoa ja pitää ihon nuorekkaamman näköisenä.

Hidastaako mikroneulaus aknearpia varten myös ikääntymistä?

Kyllä. Mikroneulaus tehostaa kollageenin uudelleenrakentamista aknearpien minimoimiseksi ja ryppyjen vähentämiseksi. Sen suorittaminen kerran kuukaudessa tuottaa erinomaisia nuorentavia tuloksia.

Toivon, että tämä artikkeli tarjosi tasapainoisen, hyvin tutkittua analyysia aknen ja hitaamman ikääntymisen yhdistävistä teorioista. Vaikka se on lupaava, tarvitaan vielä lisää näyttöä, jotta tiedetään, onko kirkkaan ihon säästäjillä todella nuoruusetu. Johdonmukainen ihonhoito ja terveelliset elintavat ovat edelleen paras keino ikääntyvän ihon armolliseen vanhenemiseen, olitpa aknealtis tai et.

Voiko akne olla merkki terveestä hormonitasosta?

Mahdollisesti. Kohtalainen akne liittyy androgeenihormonien normaaliin vaihteluun. Hyvin kirkas tai akneeton iho voi olla merkki epätavallisen alhaisesta androgeenitasosta, johon liittyy riskejä, kuten luuntiheyden väheneminen.

Nopeuttavatko samat elintarvikkeet, jotka aiheuttavat aknea, myös ikääntymistä?

Kyllä, usein. Korkean glykeemisen indeksin omaavat elintarvikkeet, kuten sokeri, puhdistetut hiilihydraatit ja maitotuotteet, voivat laukaista ihottumaa ja tulehduksia, jotka vanhentavat ihoa. Terveellinen, tulehduksia ehkäisevä ruokavalio hyödyttää sekä aknea että ikääntymisen estämistä.

Voiko sinulla olla aknea, mutta silti ihon ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä?

Kyllä, akne ei estä ryppyjä kokonaan. Sinulle voi silti kehittyä hienoja juonteita ja ryppyjä, vaikka akne osoittaisikin, että ikääntyminen on yleisesti ottaen hitaampaa. Aknehoitojen yhdistäminen anti-aging-voiteisiin auttaa ratkaisemaan molemmat ongelmat.

Paraneeko akne yleensä iän myötä hormonien vähenemisen vuoksi?

Naisilla puhkeamiset vähenevät usein vaihdevuosien jälkeen, kun estrogeeni ja progesteroni laskevat. Miehillä akne voi jatkua pidempään, koska testosteroni vähenee asteittain iän myötä.

Auttaako C-vitamiiniseerumi hoitamaan aknea ja ryppyjä samanaikaisesti?

Kyllä, C-vitamiini on antioksidantti, joka torjuu akneen liittyviä tulehduksia ja lisää kollageenia ryppyjen vähentämiseksi. C-vitamiiniseerumin käyttö voi ratkaista sekä akne- että ikääntymishuolet.

Voiko Botoxia ja täyteaineita käyttää, jos sinulla on akne?

Kyllä, Botox ja hyaluronihappotäyteaineet eivät häiritse aknehoitoja. Huolehdi siitä, että injektioita ei ajoiteta aktiivisen puhkeamisen aikana. Vältä ihon pinnoitustoimenpiteitä aknepurkausten aikana, jos mahdollista.

Onko akne vartalolla, kuten selässä tai rinnassa, myös merkki hitaammasta ikääntymisestä?

Teoriat liittyvät suorimmin kasvojen akneen, koska selän ja rinnan iho tuottaa eri tavalla öljyä, hormonivasteet ja ikääntymisen vaikutukset eroavat toisistaan. Lievä vartaloakne saattaa kuitenkin tarjota jonkin verran luontaista anti-aging-hyötyä.

Parantaako vihreän teen juominen aknea ja hidasta ikääntymistä?

Kyllä, vihreän teen antioksidantit ja anti-inflammatoriset yhdisteet voivat auttaa vähentämään aknea ja suojaamaan ihoa UV-vaurioilta, jotka aiheuttavat ryppyjä. 1-2 kupillista vihreää teetä päivittäin tarjoaa etuja.

Tekeekö aknepilkkuhoitojen käyttö ihosi vanhenemisen nopeammaksi?

Oikein käytettynä ajankohtaiset aknehoidot, kuten bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo, eivät nopeuta ikääntymistä itsestään. Huolehdi, ettet kuivaa ihoa liikaa, kun käytät. Käytä hellävaraista kosteusvoidetta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku