Kroonisen tulehduksen ymmärtäminen - avain kaikkien elintapasairauksien ehkäisyyn

Last updated:

Published:

Krooninen tulehdus - suuri ongelma, jota emme näe

Diabetes, korkea verenpaine, sydänsairaudet, nivelreuma ja jopa syöpä - niillä kaikilla voi olla yksi yhteinen tekijä: krooninen tulehdus. Emme vieläkään tiedä tarkkaa syytä näiden sairauksien syntyyn, mutta tiede uskoo, että krooninen tulehdus voi olla merkittävä tekijä niiden puhkeamisessa. Tulehdussoluja kertyy, kun tulehdussolut jatkavat työtään, vaikka infektio on ohi tai se on hoidettu. Sallikaa meidän selittää.

Aloitetaan ensin tulehdusreaktiosta. Kun leikkaat jalkaasi, kurkkusi on kipeä tai nilkka nyrjähtää, vammaa ympäröivä alue turpoaa, täyttyy verellä ja tuntuu lämpimältä. Tämä on tulehdusreaktiomme. Kehomme lähettää valkosolujen, nesteen ja proteiinien yhdistelmän kehon alueelle, joka tarvitsee korjausta.

Jos vaurioitat autosi, mekaanikko korjaa sen. Jos vahingoitamme kehoamme, immuunijärjestelmämme tulee apuun ja hillitsee mahdollisen infektion. Matalan tason tulehdusta voidaan kutsua myös "suboptimaaliseksi terveydeksi". Et ole parhaimmillasi, kun kehosi käyttää energiaa infektion torjumiseen.

kuva väsyneestä naisesta

Mikä on krooninen tulehdus?

Kun vahinko on saatu hallintaan ja infektioriski on ohi, nämä valkosolut joko kuolevat tai palaavat tehtäviinsä valmiina toimimaan, jos uusi vahinko tapahtuu. Krooninen tulehdus alkaa, kun infektio ei mene ohi, tai ongelman hoitamiseen saapuneet solut "sekoittuvat" ja eivät pääse hajoamaan, mikä aiheuttaa kerääntymistä.

Kun valkosolut saapuvat vamman kohdalle, ne on ohjelmoitu käsittelemään tulehdusta. Ne ryhtyvät torjumaan vaurioita tai tartunnan saaneita soluja, kuten immuunijärjestelmän pitäisi. Kun tulehdus on kuitenkin hoidettu, jos tulehdusta aiheuttavia valkosoluja on edelleen runsaasti, ne alkavat hyökätä terveitä soluja vastaan. Jatkuva kerääntyminen saa immuunijärjestelmämme ajattelemaan, että ongelma on edelleen hoidettavana, ja näin ollen valkosolut muuttuvat yli-innokkaiksi.

Kun näin käy, kyseessä on kroonisen tulehduksen alku. Ilman korjaavia toimia solut voivat karata vielä enemmän käsistä, ja ne voivat edistää tiettyjen syöpätyyppien tai muiden aiemmin mainitsemiemme sairauksien kehittymistä.

Sytokiinit, kaksiteräinen miekka

Saatat miettiä, mikä saa solun sekaisin tai saa sen hyökkäämään terveiden solujen kimppuun? Vastaus on sytokiinit.

Sytokiinit ovat pieniä proteiinisoluja, joiden tehtävänä on välittää viestejä erilaisille soluille, myös valkosoluille. Niitä esiintyy lähes kaikissa biologisissa prosesseissa, mutta niillä on tärkeä rooli immuunijärjestelmässämme. Sytokiinit voidaan jakaa kahteen leiriin, proinflammatorisiin ja anti-inflammatorisiin. Tarvitsemme molempia oikeassa tasapainossa, jotta immuunijärjestelmämme toimisi asianmukaisesti. Muista, että ilman tulehdusreaktiota emme pystyisi taistelemaan infektiota tai virusta vastaan.

Riippuen siitä, mihin leiriin sytokiinit kuuluvat, ne välittävät viestin, joka kertoo valkosoluille, miten niiden on toimittava. Jos tulehdusta edistäviä sytokiineja tuotetaan liikaa, valkosolut käyvät yli-innokkaiksi ja hyökkäävät terveisiin soluihin. Solut menevät sekaisin ja voivat edelleen luulla, että on olemassa infektio, jota vastaan taistellaan, vaikka sitä ei ole.

Jos kehossamme on liikaa anti-inflammatorisia sytokiineja, elimistömme ei pysty torjumaan tehokkaasti viruksia tai infektioita. Terve ihminen tarvitsee sytokiinien tasapainoa, joka käskee immuunijärjestelmäämme ryhtymään toimiin silloin, kun sitä tarvitaan, ja sitten, kun sitä ei tarvita, se vetäytyy.

Alla olevassa infografiikassa kerrotaan, mitä voi tapahtua, jos sinulla on liikaa tulehdusta edistäviä sytokiineja, jos tasapaino on juuri oikea tai jos tulehdusta ehkäiseviä sytokiineja kertyy.

krooninen tulehdus infographic

Krooninen tulehdus - hyvä uutinen valepuvussa

Krooninen tulehdus voi kuulostaa hyvin pelottavalta, varsinkin kun se voi olla kroonisten sairauksien esiaste. Maailman terveysjärjestö WHO pitää kroonisia sairauksia suurimpana uhkana ihmisten terveydelle. He ennakoivat, että kroonisten sairauksien ja kroonisen tulehduksen välinen yhteys lisääntyy seuraavien 30 vuoden aikana ja vaikuttaa miljooniin ihmisiin.

Älä kuitenkaan hätäänny!

Jos tiedämme, että krooninen tulehdus voi johtaa diabetekseen, sydänsairauksiin, niveltulehdukseen ja allergioihin, se tarkoittaa, että käsittelemällä CI:tä alusta alkaen voimme ehkäistä näiden sairauksien syntymisen. Kun diabetes tai sydänsairaus on diagnosoitu, niitä voi olla uskomattoman vaikea hoitaa. Krooninen tulehdus sen sijaan on huomattavasti helpompi pitää kurissa.

Ruokavaliollamme on valtava vaikutus tulehdusta edistävien ja ehkäisevien sytokiinien tuotantoon, jotka puolestaan kertovat soluillemme, mitä ne tekevät. Parantamalla terveyttämme oikeilla elintarvikkeilla voimme säilyttää niiden tasapainon ja torjua tehokkaasti kroonisen tulehduksen riskiä.

Vältettävät elintarvikkeet

Parhaita tuloksia saadaan, jos yritetään välttää tällaisia elintarvikkeita kokonaan, mutta myös kulutuksen rajoittaminen on hyödyllistä. Jokainen niistä edistää tulehdusreaktiota:

- Paistetut ruoat: mukaan lukien ranskalaiset perunalastut, kana ja sipulirenkaat.
- Puhdistetut hiilihydraatit: Valkoinen leipä, tietyntyyppiset pastat, leivonnaiset.
- Virvoitusjuomat: Mukaan lukien kaikki muut sokerilla makeutetut juomat.
- Punainen liha: Pihvit kuuluvat tähän luokkaan, mutta myös lihajalosteet, kuten hot dogit ja säilykkeet.
- Margariini tai silava

Sisältyvät elintarvikkeet

Seuraavat ovat hyödyllisiä terveydellemme, sillä ne auttavat kehoamme tehokkaasti vieroittumaan. Ne tulisi sisällyttää osaksi tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota aina kun se on mahdollista. Yksinkertainen nyrkkisääntö terveellisen solutasapainon ylläpitämiseksi on toimia kuten esihistorialliset esi-isämme tekivät. Paleoruokavalio tarkoittaa, että syödään luonnollisia elintarvikkeita, joita luolamiehet olisivat joutuneet metsästämään tai keräämään. Jokainen niistä kannustaa tulehdusta ehkäiseviin vaikutuksiin:

- Tomaatit
- Pähkinät: mukaan lukien saksanpähkinät ja mantelit.
- Rasvainen kala: Tyypit, jotka sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, kuten makrilli, tonnikala ja lohi.
- Hedelmät: Appelsiinit, kirsikat, mansikat tai mustikat.
- Oliiviöljy
- Hamppusiemenöljy

kuva hampunsiemenistä ja hampunsiemenöljystä

Hamppuravinteet, uusi valo

Viimeinen ehdotus, hampunsiemenöljy, on tärkeä. Hamppu on jo vuosisatojen ajan tunnustettu perinteiseksi lääkkeeksi, joka voi vähentää tulehdusta. Sen laajasta käytöstä huolimatta nykyaikainen lääketiede ei ole kuitenkaan pystynyt todentamaan tuloksia. Sattumoisin monet ympäri maailmaa käytetyt kasviperäiset lääkkeet käytetään siksi, että ne näyttävät hoitavan tulehdusta; näin ollen niillä kaikilla on potentiaalia vähentää kroonista tulehdusta.

Nykyisellään moderni lääketiede ei ole vahvistanut hampun potentiaalia tulehduksen hoidossa, mutta tämä saattaa pian muuttua. Parhaillaan on käynnissä useita tutkimushankkeita, joissa selvitetään, miten kannabinoidit - hampun kemialliset yhdisteet - ovat vuorovaikutuksessa endokannabinoidijärjestelmän (ECS) kanssa. ECS on säätelyjärjestelmä, joka on yhteydessä aivojen, keskushermoston ja elintärkeiden elinten alueisiin. Näiden kahden välinen vuorovaikutus voi olla avainasemassa hampun tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen vahvistamisessa.

Kun yhä enemmän tutkimusta keskittyy hampun lääkinnälliseen hyötyyn, mahdollisuus, että sillä voisi olla vaikutusvaltaa tulehduksen hoidossa, kasvaa jatkuvasti. Toivottavasti nykyaikainen lääketiede todistaa sen, mitä perinteiset lääkkeet ovat yrittäneet sanoa jo lukemattomia vuosia.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku