Sytokiinit selväksi 500 sanassa

Last updated:

Published:

Ajattele sytokiineja viestinviejinä, jotka kuljettavat kemiallista viestiä proteiinimolekyylien ympäröimänä. Viestin lopputulos vaihtelee sen mukaan, minkä solujen kanssa ne ovat vuorovaikutuksessa tai minkä tyyppisen sytokiinin kanssa. Sytokiineja esiintyy lähes kaikissa biologisissa vasteissa, ja ne saavat solut lisääntymään, kehittymään tai taistelemaan sairauksia vastaan; ne voivat kuitenkin myös saada solut lopettamaan toimintansa.

Sytokiinin perusmekanismi

Immuunivasteisiin osallistuvien sytokiinien tyypit

Koska sytokiinit ovat hyvin erilaisia, ne voidaan jakaa useisiin pääryhmiin: interferoneihin, kasvainnekroositekijöihin ja kasvutekijöihin. Nämä sytokiinityypit kuuluvat kaikki "proinflammatoristen sytokiinien" alle. Proinflammatoriset sytokiinit edistävät solujen tulehdusreaktiota, kun taas anti-inflammatoriset sytokiinit (interleukiinit) toimivat päinvastoin.

Sytokiinit - modernin lääketieteen rajapyykki

Sytokiinien voima piilee kyvyssämme manipuloida tai stimuloida niiden tuotantoa tietyn biologisen vasteen aikaansaamiseksi. Sytokiinien toiminnan ymmärtäminen, niiden tuotantoaika ja ennen kaikkea se, millaisen biologisen vasteen ne saavat aikaan, mullistaa nykyaikaisen lääketieteen hoitoja.

Haitalliset proinflammatoriset sytokiinit ovat yhteydessä autoimmuunisairauksien, kuten nivelreuman, sepelvaltimotaudin ja parodontiitin, kehittymiseen. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että nämä autoimmuunisairaudet voivat kehittyä syöpäkasvaimiksi.

Yhtä tärkeää on syövän ja tulehdusta edistävien sytokiinien välinen yhteys. Uskotaan vakaasti, että terapeuttisia hoitoja voidaan käyttää estämään proinflammatoristen sytokiinien tuotantoa ja näin auttaa tiettyjen syöpätyyppien hoidossa. Sytokiineilla on potentiaalia olla suuri merkitys siinä, miten hoidamme heikentäviä tai kuolemaan johtavia sairauksia.

Sytokiinihoito - uusi valo kroonisten sairauksien hoidossa

sytokiinimolekyylin kuva

Sytokiinien tasapainon saavuttaminen on ratkaisevan tärkeää paitsi autoimmuunisairauksien torjunnassa myös terveen ihmiskehon ylläpitämisessä. Tämä tasapaino tulee esiin, kun otetaan huomioon, että vaikka proinflammatoriset sytokiinit liittyvät syöpään, anti-inflammatorisia sytokiineja käytetään suurina annoksina osana syövän immunoterapiaa.

Syntetisoimalla niitä laboratoriossa on mahdollista lisätä enemmän interleukiineja (anti-inflammatorisia) sytokiineja kuin elimistömme yleensä tuottaa. Interleukiini 2 (IL-2) stimuloi vasta-aineiden tuotantoa, kun taas samankaltainen sytokiini, interferoni-alfa (IFN-alfa), auttaa uudistamaan toimintansa lopettaneita immuunisoluja.

Sytokiinitasapaino - terveellisen elämäntavan uusi painopistealue

Onneksi monet meistä edistävät sytokiinien tervettä tasapainoa luonnostaan jo pelkästään ruokavalion valinnalla. Gluteenitonta ruokavaliota noudattavat henkilöt hyötyvät sytokiinien paremmasta tasapainosta, sillä gluteenilla voi olla yhteyksiä tulehdusreaktion edistämiseen. Lisäksi superfoodit voivat edistää tulehdusta ehkäisevien sytokiinien tuotantoa, mikä tekee niistä arvokkaan lisän ruokavalioomme.

Vaikka ruokavalintamme auttavat edistämään hyödyllisiä sytokiineja, stressi voi laukaista hermostomme estämään tulehdusta ehkäisevien sytokiinien elintärkeät toiminnot. Asianmukainen stressinhallinta on olennaisen tärkeää sytokiinien luonnollisen ja terveen tuotannon varmistamiseksi ja yleisen terveydentilamme parantamiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku