Iho

4.7/5.0
1725 käyttäjän arvostelema. Prices start at € 9.95

Ihomme tekee erinomaista työtä suojellen meitä tulehduksilta, sairauksilta ja vieras esineiltä. Kehon vahvin suojakin vaatii kuitenkin tukea pysyäkseen hyvässä kunnossa. Ihosta huolehtimisen avain ei ole ainoastaan ymmärtää miten se toimii, vaan ymmärtää myös mitä voimme tehdä sen vastustuskyvyn parantamiseksi.

Yleisiä ihosairauksia

Kolmesta kerroksesta (orvaskesi, verinahka, ihonalaiskerros) koostuva iho on kehomme ensimmäinen suoja tulehduksia, mikrobeja ja muita haitallisia elementtejä vastaan. Se auttaa säätelemään kehon lämpötilaa ja isännöi äärimmäisen tärkeää aistia – tuntoa. Iholla on siis monia tärkeitä tehtäviä, ja joissain tilanteissa tämä kehomme suurin elin joutuu kovalle koetukselle täyttäessään näitä moninaisia tehtäviä.

Tilanteissa, joissa iho vahingoittuu tai heikentyy, voi ilmetä monenlaisia oireita ja sairauksia. Jos näihin ei reagoida, saattavat ne heikentää ihon luontaista ekosysteemiä, joka taas voi hankaloittaa hyvältä näyttävän ja tuntuvan ihon vaatiman tasapainotilan saavuttamista. Oikeanlaisten ihonhoitorutiinien ja tuen avulla monet yleiset iho-ongelmat jäävät kuitenkin vain väliaikaisiksi häiriötekijöiksi.

Erilaisia ihotauteja on satoja, osa yleisempiä, osa harvinaisempia. Otetaan tältä pohjalta tarkasteluun muutamia yleisimpiä ihon ongelmia.

Mikä on ekseema ja mistä se johtuu?

Ekseema on yleinen ihotauti, joka näkyy iholla kutisevina, kuivina ja halkeilevina laikkumaisina alueina. Ekseema on yleisempi lapsilla, mutta siitä voivat kärsiä myös aikuiset. Ekseema voi ilmestyä iholle stressin myötä – eikä stressistä tunnetusti ole aikuisilla pulaa.

Valitettavasti ekseemaan ei tunneta parannuskeinoja, mutta se voi onneksi hävitä itsestään ajan myötä. Tutkijat eivät ole onnistuneet selvittämään mikä tai mitkä tekijät saavat ekseeman ilmestymään, mutta he ovat onnistuneet rajaamaan muutamia sen laukeamiseen mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä.

• Allergeenit/ruoka
• Mikrobit
• Äärimmäiset lämpötilan vaihtelut
• Stressi
• Hormonaalinen epätasapaino
• Ärsykkeet

Useimmat tapaukset ovat kaikeksi onneksi mietoja ja oikeanlaisten ekseemarasvojen myötä myös helposti hallittavissa. Ratkaisu piilee oireita laukaisevien tekijöiden tunnistamisessa ja niiden minimoimisessa tai poistamisessa.

Mikä on akne ja mistä se johtuu?

Aknea voi pitää teini-iän synonyyminä, mutta akne saattaa iskeä minkä ikäiseen tahansa ja se on yleisimpiä ihotauteja. Akne syntyy, kun talirauhanen tukkeutuu kuolleiden ihosolujen ja ihon luontaisten öljyjen takia, jolloin iholle muodostuu mustapäitä, märkänäppylöitä ja finnejä. Vakavammissa aknen muodoissa voi ihon alle muodostua nystyröitä ja kystoja.

Toisin kuin ekseeman kanssa, on meillä parempi käsitys aknen taustatekijöistä, joka tekee siitä helpomman hoidettavan. Aknen vakavuuteen vaikuttavat kuitenkin jotkut geneettiset tekijät. Jos vakavuus jätetään huomiotta, on potentiaalisten laukaisevien tekijöiden lista seuraavanlainen:

• Hormonitasapainon muutokset
• Lääkkeet
• Stressi
• Ruokavalio

Hormonitasapainon heittely on yleisin aknen laukaiseva tekijä, ja myös syy siihen, miksi akne on yleisempää teini-ikäisten keskuudessa. Toinen merkittävä tekijä on ruokavalio, joskaan ei välttämättä siinä muodossa, kuin voisi olettaa. Saatat ilostua kuullessasi, etteivät suklaa ja rasvaiset ruoat aiheuta aknea, vaan todellinen syy ovat hiilihydraattirikkaat ruoat.

Mikä on psoriasis ja mistä se johtuu?

Kolmas merkittävä aikuisten joukossa on psoriasis. Psoriasis perustuu solujen toiminnan häiriöön, joka johtaa niiden nopeaan jakautumiseen, jonka seurauksena lopulta kuolleita ihosoluja alkaa kertyä terveen ihon pinnalle. Oireisiin kuuluu punertava, epätasainen ja ärtynyt iho, jonka pinnalla on kuivia valkoisia ihosuomuja. Tyypillisesti psoriasikseen kuuluu myös runsasta kutinaa, joka voi saada olon erittäin epämukavaksi. Tilannetta ei helpota se, että erityisen riskialttiita alueita ovat päänahka, kyynärpäät ja polvet.

Psoriasiksen laukaisevista tekijöistä ei ole varmuutta. Se vaikuttaisi kuitenkin olevan periytyvää, josta tutkijat ovat päätelleet taustalla voivan mahdollisesti olla jonkinlainen immuunijärjestelmään liittyvä geneettinen virhe. Muita mahdollisia laukaisevia tekijöitä ovat:

• Stressi
• Lääkkeet (sisältäen verenpaine- ja malarialääkkeet)
• Ihovauriot
• Streptokokkitulehdukset

Psoriasiksen taustatekijöistä ei siis ole varmuutta, mutta siihen on silti olemassa useita hoitokeinoja. Suurin osa näistä on erilaisia rasvoja ja voiteita, mutta vakavammissa tapauksissa hyötyä voi olla valoterapiasta ja hormonihoidoista.

Mikä on auringonpolttama ja mistä se johtuu?

Auringonpolttama ei ole varsinaisesti ihosairaus edellä mainittujen tapaan, mutta se on silti aivan liian yleinen ongelma. Myös sen syntysyy on päivänselvä, liian pitkään jatkunut altistus auringolle. Tarkemmin sanottuna tämä palovamma syntyy auringon UV-säteilyn polttaessa ihon ulointa kerrosta, mutta tässä on kyse vain näkyvistä vaurioista. UV-säteilyn voi vahingoittaa myös DNA:ta, joka voi johtaa ihosyöpään.

Kaikkien ihmisten tulisi suojautua auringonvalolta, mutta kaikki eivät saa siitä samanlaisia oireita. Asiaan vaikuttavat ihotyyppisi, auringon UV-säteilyn intensiivisyys ja altistuksen kesto. Palaneen ihon oireet näkyvät yleensä muutamassa tunnissa altistuksesta. Niitä ovat mm:

• Punertavat läikät iholla
• Rakkulat/vesikellot iholla
• Kutina ja ihon kuoriutuminen

On tärkeää tietää, ettei auringonpolttama näy välttämättä pelkästään iholla. Liika säteily voi johtaa flunssaan, vilunväreisiin, pahoinvointiin ja päänsärkyyn. Jälleen kerran helpotusta voi saada voiteista, geeleistä ja rasvoista, mutta paras tapa on ennaltaehkäisy!

Miten pitää ihosi terveenä

Miten pitää ihosi terveenä

Terve ja tasapainoinen iho ei ole vain vastustuskykyisempi häiriöitä ja sairauksia kohtaan, vaan myös paremman tuntuinen ja näköinen. Ihomme tekee usein erinomaista työtä meidän suojelemiseksemme, mutta muutamalla simppelillä elämäntapavalinnalla voi helpottaa sen tehtävää – erityisesti, jos edellä mainittujen mahdollisten riskitekijöiden välttäminen ei ole mahdollista (kuten asianlaita on helposti mm. stressin kanssa).

1. Huolehdi ihostasi

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta nykyelämän stressitekijöiden (palaamme näiden hallintaan jäljempänä) kanssa painiessa kehon suurimman elimen hyvinvoinnista huolehtiminen voi unohtua. Kaikeksi onneksi ihosta huolehtimisen ei tarvitse olla monimutkainen tehtävä. On olemassa kymmeniä tehokkaaksi havaittuja keinoja, joiden avulla pitää iho kauniina ja hyvältä tuntuvana. Näitä ovat mm. säännölliset ihonkuorinnat, ärsyttävien kemikaalien välttäminen, kosteusvoiteiden käyttö ja hypoallergeenisiin tuotteisiin vaihtaminen.

2. Pidä huolta tasapainoisesta ruokavaliosta

On tuskin suuri yllätys, että päivittäinen ruokavaliomme näyttelee merkittävää osaa ihon hyvinvoinnin suhteen. Tasapainoinen ruokavalio omaa huomattavan määrän positiivisia vaikutuksia riippuen miten se on rakennettu. Jos joitakin ruoka-aineita halutaan nostaa esiin, omega-3 kuivaan ihoon, oliiviöljy terveeltä näyttävään ihoon ja vihreä tee ihon nuorentamiseksi mainitsemisen arvoisia.

3. Pyri riittävään lepoon

Uni antaa keholle aikaa levätä, korjata vaurioita ja palautua. Muutaman vähäunisen yön vauriot voi korjata muilla ihonhoitokeinoilla, mutta krooninen unenpuute vaikuttaa merkittävästi ihon ulkonäköön ja ikääntymiseen. Ilman riittävää lepo- ja korjausaikaa jäävä iho ilmoittaa ongelmista nopeasti. Tähtää 7–9 tunnin yöuniin ja olosi tuntuu paremmalta niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

4. Rajoita altistusta auringolle

Mainitsimme tämän jo aiemmin, mutta liian suuri altistus auringon UV-säteille vaikuttaa haitallisesti ihoon. Tämä ei tarkoita, että sinun tulisi välttää ulkoilmaa, sillä auringonsäteilyn myötä iholla muodostuvat D-vitamiini on erittäin tärkeä osa hyvinvointia. Välttelyn sijaan ihoa kannattaa suojata aurinkovoiteilla, suojaavilla vaatteilla ja kuumimpia ja säteilyrikkaimpia tunteja välttämällä.

5. Vältä tupakointia

Tupakoinnilla on lukuisia terveyshaittoja, eivätkä ne rajoitu ainoastaan iholle, vaan kattavat koko kehon. Unenpuutteen tapaan myös tupakoinnin ongelmat alkavat näkyä ensin iholla. Tupakointi aiheuttaa ryppyjä, mutta ohentaa myös verisuonia ja heikentää ihon kimmoisuutta. Tupakointi lisää myös ihosyövän riskiä. Tee siis palvelus itsellesi ja pysy erossa tupakasta.

6. Hallitse stressitasoasi

Tämä voi olla helpommin sanottu kuin tehty, mutta stressitason pitäminen alhaisena on fantastinen keino ihon hyvinvoinnista huolehtimiseen. Stressin pitäminen aisoissa on äärimmäisen tärkeää niin fyysisen kuin henkisen hyvinvoinnin kannaltakin.

Tarkat keinot vaihtelevat henkilöiden välillä, mutta on tärkeää tunnistaa kroonistuva stressi. Ajan myötä kertyvä paine rupeaa vaikuttamaan negatiivisesti kehollisiin toimintoihin ja iho kuuluu alueisiin, joissa stressi näkyy eniten. Stressinhallintaan liittyvien tekniikoiden opettelu on suositeltavaa, olipa keino sitten päiväkirjan pitäminen, säännöllinen fyysinen harjoittelu tai ystävien kanssa juttelu.

Mikä on paras ihonhoitorutiini?

Listan ensimmäinen kohta oli “huolehdi ihostasi”, joten asia on tärkeä ja vaatii syvempää tarkastelua. Hyvä ihonhoitorutiini on elintärkeä elinvoimaisen ja terveeltä näyttävät ihon taustalla, mutta moni ei tiedä miten aloittaa.

Erilaiset markkinoilta löytyvät ihonhoitotuotteet lasketaan tuhansissa, mutta ihonhoidon ei tarvitse olla monimutkaista. Ei väliä minkälaista lähestymistapaa käytät, seuraava kolmikohtainen tyyli auttaa pitämään ihosi fantastisen tuntuisena ja toimii ihon luontaisten prosessien tukena.

Puhdistus

Iho on kehosi ensimmäinen puolustuslinja ilmansaasteita, pölyä, vierasesineitä ja melkein mitä tahansa vastaan. Kaikista vankimmatkin muurit tarvitsevat kuitenkin huoltoa. Ihon puhdistaminen poistaa siihen kertyneet haitalliset aineet ja edistää uusien solujen kasvua, johtaen lopulta tehokkaampaan puolustukseen.

Niinpä ihonhoidon ensimmäisen askeleen tulisi aina olla sen puhdistaminen. Haitallisten elementtien poistaminen iholta antaa parhaan mahdollisen lähtötilanteen seuraaville askelille: kasvoveden käytölle ja kosteutukselle.

Kasvoveden käyttö

Modernin elämän ihollesi heittämien haasteiden puhdistamisen jälkeen on sinulla esteetön pääsy ihon uloimmalle kerrokselle, orvasketeen. Orvaskesi on kerros, jolla näkyvät ikääntymisen merkit ja joka ajan myötä menettää elastisuutensa. Tämä on tietysti luonnollinen osa ikääntymistä, mutta oikeilla menetelmillä voi hidastaa prosessin vauhtia ja tehdä ihosta nuorekkaan näköisen ja notkean.

Kasvovettä käyttämällä poistat viimeisenkin kuonan iholta ja syväpuhdistat ihon. Kasvovesi valmistaa ihon kosteutusvoiteelle (kolmas ja viimeinen askel) ja tasaa sen pH:n. Kasvovesi sitoo yhteen tämän ihonhoitorutiinin ensimmäisen ja viimeisen vaiheen, tehden samalla niistä molemmista tehokkaampia ja palauttaen ihon tasapainon.

Kosteutus

Tähän asti huomio on ollut ihon tasapainon palauttamisessa. Nyt kun se puoli on kunnossa puhdistuksen ja kasvoveden jäljiltä, on aika kosteuttaa iho uudelleen ja pitää huoli sen ravitsemisesta.

Notkea iho ei vain näytä ja tunnu hyvältä, vaan se antaa myös paremman suojan saasteita ja muita ulkoisia uhkatekijöitä vastaan. Pehmeä ja tasainen iho tarjoaa vähemmän tarttumapintaa partikkeleille, joille kuiva iho tarjoaa runsaasti turvapaikkoja. Ihon pitäminen oikein kosteutettuna auttaa ehkäisemään kutinaa, joka on yleinen oire ekseemasta, psoriasiksesta ja auringonpolttamista kärsittäessä.

CBD iholle

Suorin tie terveeseen ihoon käy sen luontaisista ominaisuuksista huolehtimalla. Tasapainoisesta ruokavaliosta kattavaan ihonhoitorutiiniin, kaikkien toimenpiteidemme tulisi myötäillä ihon normaalia toimintaa, ei taistella sitä vastaan. Alustavat tutkimukset osoittavat, että tämä on juuri se rooli, jota CBD voisi näytellä ihonhoidossa – taustalla toimiminen ihon toimintaa parantaen kuormittamisen ja prosesseihin sekaantumisen sijaan.

CBD:n uniikit vaikutukset kehon endokannabinoidijärjestelmään (ECS) eivät rajaudu vain sisäisiin eli ruoansulatuselimistöön, immuunijärjestelmään ja keskushermostoon, sillä myös iholla on kattava kannabinoidireseptorien verkko, joka tekee siitä mainion kohteen paikallisesti annosteltaville kannabinoidituotteille kuten rasvoille, geeleille ja kosmetiikalle.

CBD-pohjaiset tuotteet ovat suoraviivaisia annosteltavia ja niitä on saatavilla lukuisissa eri muodoissa. Oikean tuotteen etsiminen ihonhoitorutiinia tukemaan on kätevä ja yksinkertainen tapa buustata ihosi hyvinvointia.

Miten CBD vaikuttaa iholla?

Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta esikliiniset tutkimukset ovat kartoittaneet CBD:n potentiaalia lievittää tulehduspohjaisia ihosairauksia, suojata ikääntymisen merkeiltä ja vähentää punoitusta ja herkkyyttä. CBD:llä saattaa olla myös psykologisia vaikutuksia, sillä molekyyliä on testattu stressin- ja ahdistuksenlievityksen näkökulmasta.

Iho on elin, johon eivät vaikuta ainoastaan ulkoiset tekijät, vaan myös henkinen hyvinvointi. Fyysisten oireiden hoitaminen on vain osa ihonhoidon ratkaisuja, erityisesti huomioiden stressin merkityksen aknen, ekseeman, psoriasiksen ja kymmenien muiden ihon hyvinvointia uhkaavien sairauksien taustatekijänä.

CBD:n moniulotteiset vaikutukset voivat kuitenkin auttaa vastaamaan ihonhoidon haasteisiin monesta kulmasta. Monimutkainen elin vaatii monipuolista ratkaisua! Ei-toksinen CBD voikin olla hyödyllinen liittolainen käyttämillemme ihonhoitotuotteille ja ratkaisuille.

UKK Iho

Auttaako CBD-öljy akneen?
Alustavat tutkimustulokset ovat lupaavia, mutta akne on monimutkainen ja vielä vähän tunnettu ihosairaus. CBD-öljyn liennyttävät vaikutukset voivat tukea olemassa olevia hoitokeinoja.
Voiko CBD-öljy auttaa ekseeman hoidossa?
Esikliinisten tutkimusten tulokset kertovat, että CBD-öljyn rauhoittavista ominaisuuksista voi olla hyötyä ekseeman oireiden hoidossa. CBD:n hyötyjä koskevat tutkimukset ovat vielä kesken.
Auttaako CDB hoitamaan psoriasistani?
Psoriasiksen hoitokeinot ovat tyypillisesti rasvoja ja voiteita. Kannabidiolin monipuolisten vaikutusten yhdistäminen näihin voi paljastua lisätutkimuksen myötä arvokkaaksi.
Voiko CBD auttaa auringonpolttaman kanssa?
Paras tapa on ennaltaehkäisy, mutta jo palanut ärtynyt, kutiseva ja punertava iho voi hyötyä CBD-rasvasta. Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta CBD:llä vaikuttaisi olevan ainakin joitain höytyjä.
Voinko hieroa CBD-öljyä suoraan iholle?
Kyllä! Tiputa muutama tippa iholle ja hiero se hoidettavaan kohtaan. Parhaan lopputuloksen takaamiseksi kannattaa valita iholla käytettäväksi tarkoitettu CBD-voide tai -rasva, sillä on suunniteltu käytettäväksi iholla.
Onko CBD hyväksi iholle?
CBD vaikuttaa iholla sijaitsevien reseptorien kautta. Tutkimukset ovat vielä kesken, mutta alustavien tulosten mukaan CBD voi auttaa tasapainottamaan ihon herkkää ekosysteemiä.
Tuotehaku