Mitä kritiikkiä Mindfulnessiin kohdistuu?

Published:

Mindfulness. Tämä suosittu harjoitus lupaa lisää tietoisuutta ja läsnäoloa. Kukapa ei sitä haluaisi?

Mutta onko se todella kaikki, mitä se on olevinaan?

Jotkut kriitikot väittävät, että mindfulness-liikkeellä on myös huonoja puolia. Tässä postauksessa tarkastelemme yleisiä kritiikkejä mindfulnessia kohtaan ja katsomme, onko niillä mitään painoarvoa.

Mitä kritiikkiä Mindfulnessiin kohdistuu?

Onko mindfulness yliarvostettu?

Mindfulnessia pidetään usein parannuskeinona. Harjoituksen luvataan korjaavan stressin, ahdistuksen, masennuksen, keskittymisongelmat, parisuhdeongelmat ja paljon muuta. Niin monien väitettyjen hyötyjen vuoksi ei ole ihme, että mindfulnessin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti.

Mutta voiko mindfulness todella lunastaa kaikki lupauksensa?

Jotkut väittävät, että mindfulnessin hyötyjä liioitellaan. Tutkijat huomauttavat, että monissa mindfulnessia käsittelevissä tutkimuksissa on käytetty pieniä otoskokoja tai niistä puuttuvat tiukat, plasebokontrolloidut koeolosuhteet. Tämän vuoksi on vaikea määrittää selvää syytä ja vaikutusta.

Tarvitaan vielä lisää tutkimusta, jotta voidaan ymmärtää mindfulnessin todellinen vaikutus mielenterveyteen ja fyysiseen terveyteen. Juuri nyt tiede on ristiriitaista.

Huolena on, että ihmiset saattavat pitää mindfulnessia taikapillerinä, vaikka sen hyödyt ovat todennäköisesti vaatimattomampia.

Edistääkö mindfulness itsepakkomielteisyyttä?

Mindfulness kannustaa ihmisiä kääntämään huomionsa sisäänpäin. Havainnoit hengitystäsi, kehosi tuntemuksia tai ajatuksiasi säännöllisten meditaatioiden aikana.

Mutta eikö tämä sisäänpäin suuntautuminen voisi edistää epätervettä itsekeskeisyyttä?

Kriitikot väittävät, että mindfulness tekee ihmisistä narsistisia napakatsojia, jotka eivät kykene käsittelemään todellisen maailman ongelmia. Säännöllinen nabeliajattelu vie huomion pois ulkoisista toimista, joita tarvitaan köyhyyden, syrjinnän tai ilmastonmuutoksen kaltaisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Useimmat mindfulness-asiantuntijat kuitenkin väittävät, että harjoitus kasvattaa itsetuntemusta ja myötätuntoa. Kun olet tietoisempi sisäisestä maailmastasi, sinulla on paremmat valmiudet ymmärtää muita ja osallistua mielekkäästi maailmaan.

Hajamielisyyden sijaan tarkkaavaisuus mahdollistaa selkeämmän näkemisen ja viisaamman toiminnan.

Voiko mindfulness aiheuttaa haittaa?

Useimmat ihmiset olettavat, että mindfulness auttaa yleisesti vähentämään ahdistusta, masennusta ja stressiä. Yllättäen näin ei kuitenkaan aina ole.

Joillekin ihmisille mindfulness-meditaatio aiheuttaa ongelmia, kuten ahdistusta, paniikkia, masennusta tai psykoosia. Tämä haittavaikutus näyttää todennäköisemmältä ihmisillä, joilla on jo ennestään mielenterveysongelmia.

Tutkijat eivät kuitenkaan vieläkään täysin ymmärrä, miksi tämä haitallinen reaktio tapahtuu. Useimmissa mindfulness-ohjelmissa ei myöskään seulota mielenterveysongelmia tai tarjota tukea, jos ongelmia ilmenee.

Tämä viittaa siihen, että mindfulness-liikkeellä on varjopuoli. Kuten minkä tahansa tehokkaan työkalun kohdalla, sen vääränlainen käyttö voi aiheuttaa haittaa. Mindfulnessia tulisi harjoittaa huolellisesti kokeneen opettajan johdolla.

Onko mindfulness henkisen ohittamisen muoto?

Mindfulnessin juuret ovat buddhalaisessa hengellisessä perinteessä. Useimmissa länsimaisissa sovelluksissa moraalinen ja eettinen ulottuvuus on kuitenkin poistettu.

Kriitikot väittävät, että maallinen mindfulness mahdollistaa henkisen ohittamisen. Ihmiset käyttävät rentouttavaa harjoitusta virittäytyäkseen pois päältä ja etääntyäkseen sen sijaan, että he kohtaisivat ongelmat suoraan.

Jotkut väittävät, että tämä irrottaa mindfulnessin sen viisauden ja myötätunnon perustasta. Pelkistettyä, hyvän olon versiota myydään kuin hyödykettä. Tämä hämärtää mindfulnessin syvemmän tarkoituksen.

Henkinen ohittaminen voi tietysti tapahtua minkä tahansa käytännön yhteydessä - uskonnollisen tai maallisen. Mutta mindfulnessin nopea kaupallistuminen tekee siitä ehkä erityisen alttiin hengelliselle pinnallisuudelle.

Onko mindfulness menettänyt sielunsa?

Nykyaikainen mindfulness keskittyy lähes yksinomaan psykologiseen. Perinteisesti mindfulnessilla on kuitenkin pyritty henkisen kärsimyksen vähentämisen lisäksi saavuttamaan henkistä oivallusta.

Kriitikot väittävät, että nykyaikainen mindfulness on menettänyt sielunsa, koska se on pitkälti sivuuttanut hengellisen ulottuvuuden. Se ei enää tunnista niitä syvällisiä eksistentiaalisia kysymyksiä, joita mindfulnessin oli alun perin tarkoitus tutkia:

  • Miksi olemme täällä?
  • Mitä tarkoittaa elää täysillä?
  • Miten voimme kasvattaa viisautta ja myötätuntoa?

Mindfulnessissa ei ole niinkään kyse heräämisestä harhasta kuin siitä, että olo on vähemmän stressaantunut ja ahdistunut.

Vaikka psykologiset hyödyt ovatkin arvokkaita, jotkut sanovat, että nykyaikainen mindfulness ei riitä ihmisen täydelliseen kukoistukseen. Se tyytyy riittävän hyvään sen sijaan, että tavoittelisi korkeinta potentiaaliamme.

Mindfulness nauttii valtavaa suosiota mutta kohtaa myös kasvavaa kritiikkiä. Huolenaiheita ovat mm:

  • Hyötyjen ylikorostaminen
  • Epäterveen itsekeskeisyyden edistäminen
  • Aiheuttaa haittaa joissakin tapauksissa
  • Henkisen ohituksen mahdollistaminen
  • Eettisten perusteiden menettäminen
  • Syvemmästä tarkoituksesta luopuminen

Nämä kritiikit tuovat esiin mindfulnessin mahdollisia rajoituksia ja haittoja, joita kannattaa tutkia. Ne eivät kuitenkaan välttämättä tee tyhjäksi harjoituksen arvoa.

Kuten useimmissa asioissa, tässäkin on harmaan sävyjä. Mindfulness ei ehkä ole ihmelääke, mutta siitä on silti todennäköisesti todellista hyötyä - kun sitä sovelletaan harkitusti.

Samaan aikaan nykyaikaisten opettajien ja harjoittajien tulisi olla tietoisia historiallisista juurista. Yhteyden säilyttäminen perustaviin eettisiin puitteisiin voi auttaa mindfulnessia toteuttamaan syvempiä parantumisen ja muutoksen mahdollisuuksia.

Usein kysytyt kysymykset

Mietitkö joitakin yleisiä kritiikkejä, joita mindfulnessin ympärillä esitetään? Alla on vastauksia tärkeimpiin kysymyksiin.

Eikö mindfulness ole vain villitys?

Mindfulness on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Jotkut pitävät sitä vain yhtenä terveyssuuntauksena. Itse asiassa mindfulness pohjautuu tuhansien vuosien aikana kehitettyihin mietiskelyharjoituksiin. Uutta on nykyaikainen tieteellinen kiinnostus sen vaikutusten kvantifiointiin. Tutkimus pyrkii edelleen erottamaan faktat fiktiosta hyötyjen osalta. Aika näyttää, tuottaako mindfulness pysyvää hyötyä vai osoittautuuko se vain ohimeneväksi villitykseksi.

Voiko mindfulness pahentaa ahdistusta?

Useimmilla ihmisillä mindfulness lievittää ahdistusta. Huomion keskittäminen nykyhetkeen vähentää huolta tulevista "mitä jos" -tilanteista. Vähemmistö voi kuitenkin kokea lisääntynyttä ahdistuneisuutta, erityisesti mindfulnessia aloittaessaan. Kehon tuntemusten tarkka huomioiminen voi aluksi tuntua epämiellyttävältä. Lisäksi jo olemassa olevat mielenterveysongelmat voivat lisätä alttiutta haittavaikutuksille. Ohjaajien tulisi tutkia mielenterveyshistoriaa ja tarjota tukea riskien lieventämiseksi. Asianmukaisten varotoimien avulla mindfulness voi vähentää useimpien ahdistusta.

Miksi mindfulness on niin suosittua, jos kritiikkiä on olemassa?

Mikään niinkin suosittu harjoitus kuin mindfulness ei ole ilman kritiikkiä. Se, että niin moni harrastaa sitä, osoittaa, että ihmiset kokevat siitä olevan todellista hyötyä - esimerkiksi stressinhallintakyvyn lisääntyminen tai keskittymiskyvyn paraneminen. Joitakin asioita on kuitenkin syytä pohtia: Onko väitteitä liioiteltu? Voisiko siitä olla mahdollisia psykologisia tai henkisiä haittoja? Tavoitteena pitäisi olla hyötyjen maksimointi ja riskien minimointi. Ja kaupallistamispaineet voivat hämärtää kokonaiskuvan. Kokonaisvaltainen tarkastelu ja eettisen perustan säilyttäminen voivat auttaa varmistamaan, että mindfulness pitää lupauksensa.

Pitäisikö mindfulnessia säännellä enemmän?

Kiinnostus parhaiden käytäntöjen luomiseen mindfulnessin ympärille kasvaa jatkuvasti. Johtavat ammatilliset järjestöt ovat perustaneet standardeja ylläpitämään. Ne tarjoavat arviointeja ja todistuksia ohjaajien pätevyyden vahvistamiseksi. Useimmissa paikoissa ei kuitenkaan ole vielä olemassa laillisia säännöksiä mindfulness-opetuksen asiantuntemuksen väittämisestä. Jotkut väittävät, että asianmukainen valvonta suojaisi kuluttajia mahdollisilta haitoilta. Toiset taas vastustavat sitä, että raskaat säädökset voivat rajoittaa mindfulness-pohjaisen tarjonnan saatavuutta ja luovuutta. Oikean tasapainon löytäminen on kehittyvä haaste alan kypsymisen edetessä.

Yhteenveto

Mindfulness-meditaatio lupaa monia terveyshyötyjä, kuten ahdistuksen ja stressin vähenemistä. Ei ihme, että sen suosio on kasvanut viime aikoina. Jotkut kritiikit kyseenalaistavat kuitenkin sen väitteet. Kriitikot väittävät hyötyjä liioitelluiksi ja vetoavat tutkimuksiin, joissa on metodologisia heikkouksia. He sanovat, että mindfulness kannustaa epäterveeseen itsekeskeisyyteen ja narsismiin. Yllättäen todisteet osoittavat, että harjoitus aiheuttaa joillekin ihmisille haittaa, kuten lisääntynyttä ahdistusta tai masennusta. Maallinen mindfulness on myös vaarassa edistää henkistä ohittamista - meditaation käyttämistä pakokeinona muuttamatta käyttäytymistä. Kaupallistumista syytetään siitä, että se poistaa perinteisen eettisen perustan, joka antoi mindfulnessille syvemmän tarkoituksen. Kriitikot väittävät myös, että moderni mindfulness hylkää uskonnon syvälliset eksistentiaaliset kysymykset viisaudesta, myötätunnosta ja merkityksestä. He väittävät, että nykypäivän hyvän olon ja stressin vähentämisen versio ei tue ihmisen täyttä kukoistusta. Kannattajat väittävät, että mindfulness auttaa edelleen monia ihmisiä kliinisesti merkittävällä tavalla. He väittävät, että asianmukaisella seulonnalla ja valmistautumisella voidaan välttää haittavaikutukset. Yhteyden säilyttäminen eettisiin juuriin voi estää ohjelmia menettämästä sieluaan. Sekä kannattajien että kriitikoiden näkemykset voivat lopulta vahvistaa mindfulness-pohjaisia interventioita harkitun tieteellisesti perustellun soveltamisen avulla.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku