Mikä on Mindfulnessin tarkoitus?

Published:

Mindfulnessista on tullut viime vuosina erittäin suosittu termi. Mutta mitä mindfulness tarkalleen ottaen on ja mikä on sen tarkoitus?

Mikä on Mindfulnessin tarkoitus?

Mindfulnessin ymmärtäminen

Mindfulness on harjoitus, jossa kiinnität huomiosi nykyhetkeen. Se tarkoittaa, että virittäydyt ajatuksiisi, tunteisiisi ja ympäristöösi ilman arvostelua.

Mindfulnessin tarkoituksena on tulla tietoisemmaksi tässä ja nyt. Se auttaa kouluttamaan aivojamme keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.

Mindfulness opettaa meitä kiinnittämään huomiota. Kuinka usein huomaat eksyneesi ajatuksiin etkä ole täysin läsnä? Mindfulness torjuu tätä mielen taipumusta harhailemaan.

Mindfulness-harjoitusten tärkeimmät hyödyt

Mindfulnessin säännöllisestä harjoittamisesta on lukuisia hyötyjä:

Vähentää stressiä

Mindfulness on erinomainen stressinlievittäjä. Se aktivoi kehon rentoutumisreaktion ja auttaa rauhoittamaan sekä mieltä että kehoa. Tutkimukset osoittavat, että jo kahdeksan viikon mindfulness-meditaatio voi vähentää ahdistus- ja masennusoireita.

CBD-öljy voi myös auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, joten se on hyödyllinen lisä mindfulness-harjoituksiin.

Tehostaa keskittymistä

Mindfulness opettaa meitä keskittämään huomiomme. Tutkimukset osoittavat, että mindfulness parantaa kognitiivisia toimintoja ja auttaa keskittymistä, muistia ja oppimista.

Parantamalla keskittymiskykyämme mindfulness antaa meille mahdollisuuden olla tuottavampia työssä ja koulussa. Se auttaa suodattamaan häiriötekijät pois, jotta voimme keskittyä käsillä olevaan tehtävään.

Edistää emotionaalista hyvinvointia

Mindfulness tekee meidät tietoisiksi tunteistamme ja yhdistää meidät nykyhetkeen, mikä kasvattaa kiitollisuutta, empatiaa ja myötätuntoa.

Tutkimukset osoittavat, että mindfulness vaimentaa negatiivisia tunteita ja vahvistaa positiivisia. Tämä johtaa parempaan tunnetasapainoon ja -vakauteen.

Miten voimme harjoittaa mindfulnessia?

Onneksi mindfulness-harjoitukset on melko helppo oppia. Tässä on kolme helppoa tekniikkaa, joilla pääset alkuun:

1. Keskittynyt hengitys

Etsi mukava asento, sulje silmäsi ja kiinnitä huomiota hengitykseen. Keskity siihen, miten ilma liikkuu kehossasi sisään ja ulos. Kun mielesi harhailee, palauta keskittyminen varovasti takaisin hengitykseen.

2. Vartaloskannaus

Asetu selällesi ja skannaa henkisesti jokainen kehon osa päästä varpaisiin. Huomaa kaikki tuntemukset ja hengitä syvään kaikkiin jännittyneisiin tai kireisiin alueisiin. Tämä rauhoittaa hermostoa.

3. Tietoinen syöminen

Suorita yksinkertainen tietoinen syömisharjoitus jollakin yksinkertaisella esineellä, kuten rusinalla tai suklaapalalla. Tutki sen väriä ja rakennetta. Syö se hitaasti ja keskitä kaikki huomiosi maun, rakenteen ja tuoksun havaitsemiseen.

Vain 5-10 minuutin päivittäinen tietoinen hengitys, kehon skannaaminen tai tietoinen syöminen voi tuottaa ajan mittaan valtavia hyötyjä tietoisuudesta. Näitä yksinkertaisia mutta tehokkaita harjoituksia voi tehdä missä tahansa stressin lievittämiseksi ja mielen keskittämiseksi.

Mindfulnessin saavuttaminen vaatii harjoittelua

Vahvojen mindfulness-taitojen kehittäminen vaatii omistautumista ja toistoa. Aluksi mielesi harhailee edelleen, mutta älä lannistu.

Mindfulness helpottuu, kun sitä harjoitellaan johdonmukaisesti päivittäin, kun aivot harjaantuvat lisäämään tarkkaavaisuutta. Aloittaminen pienistä mini-meininkiäistunnoista auttaa kehittämään kärsivällisyyttä ja itsekuria, joita tarvitaan keskittymisen ylläpitämiseen väistämättömistä häiriötekijöistä huolimatta.

Ajan myötä mindfulnessista tulee olennainen osa jokapäiväistä elämää. Rutiininomaisen harjoittelun myötä mindfulness-meditaatio ja -harjoitukset alkavat tuntua luonnollisemmilta. Se, mikä ennen vaati suuria ponnisteluja, helpottuu vähitellen, kunnes mindfulness alkaa tapahtua spontaanisti ilman tietoista ponnistelua.

Mindfulness - keskeiset asiat

Mindfulness-harjoitusten keskeinen tarkoitus on yhdistää meidät syvemmin nykyhetkeen. Se tarkoittaa, että ajatukset, tunteet ja fyysiset tuntemukset tiedostetaan tarkoituksellisesti.

Tutkimukset vahvistavat, että säännöllinen mindfulness tuo syvällisiä kognitiivisia ja psykologisia hyötyjä. Ahdistuksen lievittämisestä keskittymiskyvyn parantamiseen mindfulness vapauttaa henkisen potentiaalimme ja edistää samalla yleistä terveyttä ja kestävyyttä.

Vaikka virallisen mindfulness-harjoituksen luominen vaatii omistautumista, pienet mindful-hetket, jotka on ripoteltu päivittäiseen rutiiniin, voivat vaikuttaa suuresti pitkällä aikavälillä.

Keskustellaan kommenteissa: Mitä mindfulness-tekniikoita pidät hyödyllisimpinä? Täydennätkö mindfulness-käytäntöjä CBD-öljyllä tai muilla hyvinvointia tukevilla aineilla?

Usein kysyttyjä kysymyksiä mindfulnessista

Alla on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin siitä, mitä mindfulness on, mikä sen tarkoitus on ja miten sitä voi harjoittaa tehokkaasti.

Mitä tarkoittaa olla tietoinen?

Tarkkaavaisuus tarkoittaa sitä, että saat tarkoituksellisesti täyden tietoisuuden tässä ja nyt -kokemukseesi. Tämä tarkoittaa ajatusten, kehon tuntemusten ja tunteiden huolellista tarkkailua hetkestä toiseen.

Mindfulness opettaa keskittymään nykyhetkeen ja hyväksymään tuomitsematta sisäisiä kokemuksia niiden kehittyessä. Kun harjoittelemme mindfulnessia, huomaamme rauhallisesti ajatukset ja tunteet ilman, että kietoudumme niihin liikaa.

Mitkä ovat tärkeimmät syyt harjoittaa mindfulnessia?

On monia näyttöön perustuvia syitä harjoittaa mindfulnessia, kuten:

  • Vähentää stressiä
  • Vähentää ahdistusta ja masennusta
  • Parantaa keskittymistä
  • Tehostaa työmuistia
  • Auttaa säätelemään tunteita
  • Syventää itsetuntemusta
  • Kasvattaa empatiaa muita kohtaan

Kaiken kaikkiaan mindfulness edistää selkeyttä, oivallusta ja rauhallisuutta kiinnittämällä huomiomme nykyhetkeen.

Onko mindfulness hyödyllinen kaikille?

Kyllä, tutkimukset vahvistavat, että kuka tahansa ja minkä ikäinen tahansa voi hyötyä mindfulnessista. Lapset, teini-ikäiset, aikuiset ja vanhukset voivat kaikki harjoittaa tehokkaasti mindfulnessia, joka sopii heidän tarpeisiinsa ja kognitiivisiin kykyihinsä.

Stressin, ahdistuksen, kroonisen kivun, tarkkaavaisuushäiriöiden tai työuupumuksen kanssa kamppailevilla on taipumus kokea mindfulness erityisen hyödylliseksi hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Mitkä ovat yksinkertaisia tapoja harjoittaa mindfulnessia?

On helppoa sisällyttää mindfulnessin perusharjoitukset osaksi päivääsi. Kolme yksinkertaista tekniikkaa, joita kannattaa kokeilla:

  • Tietoinen hengitys - Hiljennä mielesi ja virittäydy sisään- ja uloshengityksen tunteeseen muutaman minuutin ajan.
  • Tarkkaava havainnointi - Huomioi ympäristön näkymät, tekstuurit, tuoksut ja äänet arvostelematta.
  • Rutiinitehtävien tarkkaavaisuus - Kun tiskaat, kävelet, harjaat hampaita tai syöt, siirrä huomiosi kokonaan siihen, että huomaat jokaisen toiminnon osatekijän.

Kuinka kauan päivässä pitäisi harjoitella mindfulnessia?

Vaikka enemmän harjoitteluaikaa tuottaa usein parempaa hallintaa, jo 5 minuutin päivittäinen tarkkaavainen hengittäminen tai havainnointi tuo kognitiivisia hyötyjä. Useimmat asiantuntijat suosittelevat 15-20 minuuttia päivässä optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Tunnin mittaisen virallisen, koordinoidun mindfulness-harjoittelun rakentaminen tuottaa tehokkaita tuloksia ajan mittaan. Voimme kuitenkin kasvattaa nykyhetkeen keskittyvää tietoisuutta kaikissa päivittäisissä toiminnoissamme.

Mitkä merkit kertovat edistymisestä Mindfulnessin kanssa?

Lisääntyvä tietoisuustaito ilmenee lisääntyneenä tarkkaavaisuuden hallintana, tunnetasapainona, itseymmärryksenä ja nykyhetken selkeytenä. Kun edistymme, tarkkaavaisuudesta alkaa tulla luonnollinen reagoiva taipumus sen sijaan, että se vaatisi valtavia ponnisteluja. Pysy kärsivällisenä ja juhli pieniä voittoja ja asteittaisia parannuksia, kun niitä tulee.

Mindfulness tarkoittaa täydellisen tietoisuuden tarkoituksellista tuomista nykyhetkeen, mukaan lukien ajatusten, tunteiden ja kehon tuntemusten tarkka huomioiminen ilman tuomitsemista. Tietoisuudella torjutaan kiireisen mielen taipumusta vaeltaa jatkuvasti menneisyyden uudelleen elämiseen tai tulevaisuuden kuvittelemiseen. Mindfulness-tekniikoiden harjoittelun keskeisenä tarkoituksena on ankkuroitua täysin tähän ja tähän hetkeen.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että meditaatiolla on todellisia kognitiivisia ja emotionaalisia hyötyjä sekä terveille että vaikeuksissa oleville henkilöille. Ahdistuneisuuden lievittämisestä keskittymiskyvyn parantamiseen mindfulness vapauttaa henkisen potentiaalimme. Se aktivoi vastustuskyvyn kannalta kriittisiä rentoutumisreittejä.

Mindfulness ei välttämättä ole vain muodollista istumista tyynyillä. Voimme kasvattaa nykyhetkeen keskittyvää tietoisuutta rutiinitehtävien aikana virittäytymällä aistielämyksiin. Olipa kyse tiskaamisesta, kävelystä, hampaiden harjaamisesta tai syömisestä, yritä siirtää huomio kokonaan kuhunkin elementtiin.

Vaikka mindfulness-kapasiteetti syvenee harjoittelun myötä, jo 5 minuutin päivittäinen tietoinen hengittäminen kehittää aivoja ajan myötä. Useimmat asiantuntijat suosittelevat 15-20 minuuttia päivässä optimaalisen kognition parantamiseksi. Rutiinin luomiseksi voit käyttää sovelluksia ohjattuja istuntoja varten. Integroi sitten mini-meininki hetket säännöllisiin toimintoihin. Pysy kärsivällisenä itsesi kanssa, sillä mestaruuden kasvaminen vaatii toistoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku