Mikä on mindfulnessin tärkein osa-alue?

Published:

Mindfulnessista on tullut viime vuosina yhä suositumpi käsite. Mutta mitä tarkkaavaisuus tarkalleen ottaen on ja mikä on sen harjoittamisen tärkein osa-alue?

mikä on-mikä-on-mielisyyden-tärkein-aspekti

Elämä nykyhetkessä

Mindfulnessin ehkä olennaisin osa on elää nykyhetkessä.

Kun vietämme liikaa aikaa kietoutuen menneisyyden katumukseen tai huoliin tulevaisuudesta, menetämme rikkauden tässä ja nyt. Mindfulness opettaa meille, miten olla täysin läsnä ja tietoinen jokaisesta hetkestä sellaisena kuin se kehittyy.

Kuten zen-opettaja Thich Nhat Hanh asian ilmaisee:

"Arvokkain lahja, jonka voimme tarjota kenellekään, on huomiomme. Kun mindfulness syleilee niitä, joita rakastamme, he kukkivat kuin kukat."

Kun pysymme nykyhetkessä, ilman, että meitä häiritsee se, mitä oli ennen tai mitä on edessä, voimme arvostaa elämää täysin sellaisena kuin se on.

Huomion kiinnittäminen ystävällisyydellä ja uteliaisuudella

Nykyhetkessä elämisen lisäksi mindfulness tarkoittaa ajatusten, tunteiden ja ympäristön huomioimista ystävällisellä ja uteliaalla asenteella.

Sen sijaan, että tuomitsisimme tai jättäisimme huomiotta sen, mitä tietoisuuteemme nousee, tunnustamme sen lempeästi ja tarkkailemme sitä ensimmäistä kertaa ilmiötä tutkivan tiedemiehen silmin.

Kuten meditaatio-opettaja Jon Kabat-Zinn kirjoittaa klassikkokirjassaan Wherever You Goever, There You Are:

"Mindfulness tarkoittaa huomion kiinnittämistä tietyllä tavalla: tarkoituksella, nykyhetkessä ja tuomitsematta." "Mindfulness tarkoittaa, että huomio kiinnitetään tietyllä tavalla: tarkoituksella, nykyhetkessä ja tuomitsematta."

Tämä avoimuuden ja hyväksynnän asenne on ratkaisevan tärkeä, jotta voimme hyödyntää mindfulnessin kaikkia hyötyjä elämässämme.

Tietoisuus johtaa oivallukseen ja kasvuun

Lopulta, ylläpitämällä tietoisuutta hetkestä toiseen, alamme saada voimakkaita oivalluksia itsestämme ja siitä, miten toimimme.

Näemme mallimme, ehdollistumisemme, tunteiden laukaisijat ja käyttäytymisemme selkeämmin. Tämän ymmärryksen ansiosta voimme tehdä muutoksia ja edetä eteenpäin viisaammin.

Kuten mindfulness-asiantuntija Elisha Goldstein asian ilmaisee:

"Mindfulness ei ole taikapilleri. Se on läsnäolon taidon opettelua ja selkeyden ja oivalluksen vaalimista."

Lyhyesti sanottuna mindfulness-harjoituksen keskeisimmät osatekijät ovat:

  1. Täysin nykyhetkessä eläminen
  2. Huomion kiinnittäminen kärsivällisesti ja huolellisesti
  3. Kasvua edistävän itseymmärryksen saavuttaminen

Integroimalla tietoisen läsnäolon osaksi päiväämme - esimerkiksi meditaation, tietoisen syömisen ja luontoretkien avulla - voimme parantaa elämäämme ja ihmissuhteitamme huomattavasti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä Mindfulnessista

Alla on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin mindfulness-harjoituksista.

Mitä hyötyä mindfulnessista on?

Mindfulness-meditaatioon ja tietoisuuteen perustuvaan elämään liittyy monia todistettuja hyötyjä. Niitä ovat stressin ja ahdistuksen väheneminen, parempi keskittyminen ja keskittymiskyky, masennuksen väheneminen, immuunijärjestelmän vahvistuminen, verenpaineen lasku, itsetuntemuksen ja tunneälyn lisääntyminen.

Mitä enemmän harjoittelemme läsnäoloa, sitä enemmän voimme parantaa henkistä ja fyysistä hyvinvointiamme.

Kuinka usein minun pitäisi harjoittaa mindfulnessia?

Ihannetapauksessa kannattaa pyrkiä 10-15 minuutin päivittäiseen viralliseen tietoisuusmeditaatioon. Tämä voi tarkoittaa hiljaista istumista ja keskittymistä hengitykseen, kehonskannausmeditaatiota tai mindfulness-sovelluksen käyttöä.

Lisäksi voit liittää mielen hetkiä tavallisiin päivittäisiin toimintoihisi. Juo kahvisi ajatuksella, tiskaa astiat ajatuksella, kävele ajatuksella.

Säännölliset lyhyet harjoitukset ovat arvokkaampia kuin epäsäännöllisesti tehdyt pitkät harjoitukset.

Miltä mindfulness tuntuu?

Mindfulnessissa on rauhallinen, maadoittunut ja rento tunne. Kun johdatat huomiosi toistuvasti ja lempeästi takaisin nykyhetkeen, asetut tähän ja nyt.

Ajatuksia tulee ja menee edelleen, mutta suhtaudut niihin eri tavalla - enemmän tarkkailijana kuin osallistujana. Henkinen höpötys alkaa jäädä taka-alalle.

Usein koetaan myös hienovaraista kohotuksen tunnetta - enemmän avaruutta, selkeyttä ja oivallusta.

Voiko mindfulness auttaa kivun hallinnassa?

Kliinisissä tutkimuksissa on osoitettu, että mindfulness-meditaatio vähentää kiputuntemuksia. Tämä johtuu siitä, että se aktivoi luonnollisia kipua lievittäviä mekanismeja ja vähentää samalla ahdistusta ja epämukavuuden vastustamista.

Kehittämällä keskittymiskykyä ja tyyneyttä tietoisuustaitoharjoitusten avulla voimme muuttaa suhdettamme epämiellyttäviin aistimuksiin.

Mitä eroa on mindfulnessilla ja transsendentaalisella meditaatiolla?

Mindfulness-meditaatio juontaa juurensa ikivanhoihin henkisiin perinteisiin, ja sen tarkoituksena on lisätä elämää viisauden ja hyvinvoinnin avulla. Mitään uskonnollista tai esoteerista uskomusjärjestelmää ei tarvita.

Transsendenttisessa meditaatiossa käytetään mantroja - toistuvia sanoja tai lauseita - ajattelevan mielen rauhoittamiseksi. Se perustuu vedalaiseen perinteeseen, ja sen tavoitteena on päästä syvempiin tietoisuuden tiloihin.

Molemmista voi olla hyötyä, mutta niiden filosofinen perusta on erilainen.

Yhteenveto

Mindfulness on kasvattanut suosiotaan viime vuosina, mutta mikä on sen ydin? Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan mindfulnessin ja mindful livingin keskeisimpiä näkökohtia. Pohjimmiltaan mindfulness tarkoittaa sitä, että eletään täysin nykyhetkessä tuomitsemattomalla uteliaisuudella ja huolenpidolla. Sen sijaan, että sotkeudumme menneisyyteen tai tulevaisuuteen, me eläydymme tässä ja nyt -hetken rikkauteen. Näin voimme täysin sitoutua elämään sellaisena kuin se kehittyy. Lisäksi tarkkaavaisuuteen kuuluu ajatusten, tunteiden ja kokemusten tarkkailu kärsivällisesti ja hyväksyvästi. Pidättäydymme kritiikistä tai tukahduttamisesta. Sen sijaan kiinnitämme tarkkaavaisuutta tutkijan uteliaisuudella - huomaamme malleja, ymmärrämme laukaisevia tekijöitä ja näemme itsemme selvästi. Säännöllinen mindfulness-harjoitus meditaation, tietoisen syömisen, luontoretkien jne. avulla ruokkii voimakasta itsetuntemusta ja kasvua. Viime kädessä se johtaa viisaampiin valintoihin, käyttäytymiseen ja ihmissuhteisiin. Mindfulnessin ydin tiivistyy 1) Kokonaiseen läsnäoloon 2) Ystävällinen tarkkaavaisuus 3) Selkeästi näkeminen. Integroimalla mindful awareness osaksi päiviämme voimme syvällisesti vähentää stressiä ja ahdistusta, lisätä keskittymistä ja immuunijärjestelmän toimintaa, lisätä tunneälyä ja parantaa yleistä hyvinvointia. Hyödyt leviävät ja parantavat sekä sisäistä että ulkoista maailmaamme.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku