OSTA 3, MAKSA 2, kaikista tuotteista! Koodilla CIBDOL3 saat jopa 33 % alennusta

Keskittyminen

Keskittyminen on kiehtova konsepti, eikä vähiten siksi, että keskittymisen kohteissamme on huimia eroja. Olipa kohteena sitten pelit, opiskelut tai työtehtävissä etenemisestä, muodostuu parantunut keskittymiskyky yhdistelmästä muistia, keskittymistä ja reaktioaikaa. Jatka lukemista oppiaksesi lisää keskittymisestä ja ennen kaikkea siitä, miten voit parantaa keskittymiskykyäsi.

Mitä keskittyminen tarkoittaa

Mitä keskittyminen tarkoittaa

Huomiosi kohde voi vaihdella muiden vastaavista, mutta perusperiaate pysyy samana – ”keskittyminen on huomion tai toiminnan kiinnittämistä johonkin”. Tämän huomion kohde voi olla työ, se voi olla pelaaminen, opiskelu tai arjen askareet kotona. Oli kohde mikä tahansa, auttaa siihen keskittyminen pitämään huomiosi tiukasti käsillä olevassa tehtävässä.

Mutta mitä tapahtuu, jos itsestäänselvyytenä pitämämme toiminto ei toimikaan toivotulla tavalla? Mitä tehdä, kun sinun täytyisi keskittyä, mutta se ei yksinkertaisesti onnistu? Valitettavasti keskittymisen parantamiseen ei ole oikoteitä. On olemassa kourallinen keskittymiskykyä parantavia lisäravinteita, mutta niistä ei ole korvaamaan tasapainoista ruokavalioon, liikuntaan ja uneen perustuvaa lähestymistapaa.

Miksen pysty keskittymään?

Keskittymiskyvyn puutteella voi olla katastrofaalisia seurauksia, erityisesti jos käsillä on tärkeä tehtävä tai aktiviteetti. Keskittymisongelmat ovat kuitenkin valitettavasti erittäin yleinen ongelma, erityisesti tämän päivän hektisessä arjessa.

Keskittyminen edellyttää jakamatonta huomiotamme, mutta kun mukaan yhtälöön lisätään työstressi, huono ruokavalio ja etenevissä määrin liikkumaton elämäntyyli ja riittämätön lepo, voi keskittyminen olla lähes mahdotonta. Useimmiten keskittymiskyvyn ongelmat juontavat juurensa jonkin asian liian vähäisestä tai suuresta määrästä. Näitä voivat olla mm.

Alkoholi

Tämä tuskin tulee yllätyksenä, mutta liiallinen alkoholin käyttö voi olla merkittävä tekijä keskittymisongelmien taustalla. Alkoholin haitat ovat itse asiassa hyvin moninaisia, sillä se häiritsee aivojen kemiallista viestintää, joka vaikeuttaa sosiaalisen käytöksemme säätelyä ja voi heikentää päätöksenteko- ja ajattelukykyä.

Tupakointi

Jotkut uskovat tupakoinnin parantavan keskittymiskykyämme, ainakin väliaikaisesti, mutta he ovat väärässä. Lähes välitön mieliala- ja keskittymisbuusti häipyy nopeasti jättäen jälkeensä ärtyisyyden, ahdistuneisuuden ja nikotiininhimon. Tuo himo voi nopeasti ottaa vallan loogisesta päättelykyvystä ja muuttua häiriötekijäksi keskittymiskykymme näkökulmasta.

Häiriötekijät

Moderneina aikoina informaatiotulva ja -ähky on valitettavasti yleinen syy huonoon keskittymiskykyyn. Multitaskingin ajatellaan usein olevan hyödyllinen ominaisuus, mutta aivomme kyky käsitellä tehokkaasti samanaikaisesti useita tehtäviä on rajallinen – avainsanana tässä on ”tehokkaasti”.

Nopea vilkaisu sähköposteihin muihin tehtäviin keskittyessä on tyypillinen esimerkki tästä, mutta olet saattanut huomata, että tehtävään pariin palaaminen täydellä huomiolla voi vaatia muutaman minuutin. Tämä johtuu siitä, että pieninkin häiriö voi vaikuttaa aivojemme keskittymiskykyyn. Kaikki huomioon uudelleen suuntaamiseen vaadittava aika summautuu lopulta, vaikkei se välttämättä tunnukaan haaskatulta ajalta.

Keskittymiskyvyn ongelmat voivat toisaalta kieliä myös siitä, ettet ehkä saa riittävästi jotakin tarvitsemaasi, kuten esimerkiksi:

Ruokavalio

Niin kehosi kuin pääsikin tarvitsevat oikeanlaista ravintoa toimiakseen optimaalisesti. Jos aivosi eivät saa kaipaamansa hyvälaatuista polttoainetta, jää suorituskyvyn ulosmittaaminen todennäköisesti vajaaksi keskittymiskyvyn häiriintyessä. Tasapainoinen ruokavalio on avain onnistumiseen tässäkin asiassa.

Mahdollisten ruokavaliossa olevien puutteiden paikkaamiseen voi käyttää lisäravinteita, vitamiineja ja hivenaineita, ja näistä voi olla hyötyä myös keskittymisen kannalta. Palaamme aiheeseen jäljempänä.

Liikunta

Liikunta, ja erityisesti sen puute, voi vaikuttaa merkittävästi kykyymme keskittyä. Säännöllinen fyysinen harjoittelu edistää kehon luonnollisia dopamiini-, noradrenaliini-, ja serotoniinitasoja. Kaikki nämä hormonit ovat merkittävässä asemassa keskittymiskykymme ja huomiomme suuntaamisen näkökulmasta. Henkisen suorituskykymme kannalta onkin siis tärkeää, että pidämme kehomme liikkeessä.

Tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että aerobinen harjoittelu voi kasvattaa hippokampuksen kokoa. Tämä on merkittävää siksi, että hippokampus linkittyy suoraan muistiin ja oppimiskykyymme. Asian voi myös kääntää toisinpäin siten, että riittävän liikunnan puutteella on lähes varmasti keskittymiskykyämme heikentävä vaikutus.

Uni

Riittämätön unen määrä on todistetusti keskittymiskykyä heikentävä tekijä. Se voi paitsi haitata päätöksentekoa, myös häiritä huomion kohdistamista ja heikentää suoriutumistamme loogista päättelyä vaativissa tehtävissä.

Rauhaisen yöunen aikana mieli palautuu päivän tapahtumista, luo uusia synapseja ja prosessoi ajatuksia ja tunteita. Ilman näitä elintärkeitä prosesseja tulee keskittymisestä monimutkaisiin tehtäviin huomattavasti vaikeampaa ja lopputuloksena on helposti aivan liian tuttu tunne, sumuisen tuntuinen ja hidas pää.

Miten parantaa keskittymistä

Jos et tiedä miten aloittaa keskittymiskyvyn parantamiseen tähtäävät toimenpiteet, voit turvautua joihinkin kymmenistä yksinkertaisista aktiviteeteistä tai useista tarkoitukseen suunnatuista lisäravinteista, joiden myötä voit optimoida henkistä suoriutumiskykyäsi. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, ettei mikään yksittäinen kikka tai ravinnelisä korjaa kognitiivisen suorituskyvyn ongelmia.

Sen sijaan keskittymiskyvyn parantamisen voi jakaa pienempiin osa-alueisiin: muistiin, keskittymiseen ja reaktioaikaan. Keskittyminen niihin osiin, joiden kanssa sinulla on eniten ongelmia voi parantaa tilannettasi. Äläkä unohda myöskään ruokavalion ja levon merkitystä yhtälössä.

Miten parantaa muistia

Jos haluat parantaa muistiasi, on hyvä uutinen se, että voit kokeilla lukuisia erilaisia kikkoja. Useimmat niistä vievät vain minuutteja, mutta pitkäjänteisyys on avainasemassa.

Meditaatio ja mindfulness

Meditaatio ja mindfulness

Nämä kaksi harjoitetta muistuttavat toisiaan, mutta niissä on myös joitakin tärkeitä eroja. Meditaatio on enemmän fyysinen prosessi, jossa käytetään tietynlaisia hengitys- ja rentoutumistekniikoita. Mindfulness hyödyntää myös hallittua hengitystä, mutta se on muuten sulavampi prosessi, jonka tarkoituksena on keskittyä ajatuksiisi ja kehittää tietoisuutta.

Kohdistuu valintasi sitten meditaatioon tai mindfulnessiin, voivat molemmat näistä olla hyödyllisiä työkaluja muistisi suorituskyvyn ja spatiaalisen työmuistin (kyky säilyttää ja prosessoida informaatiota) kehittämiseen ja ikääntymisen muistivaikutusten minimoimiseen.

D-vitamiini

D-vitamiini linkittyy kymmeniin erilaisiin toimintoihin ympäri kehoa, joten sen puutostila voi johtaa nopeasti toimintakykyä heikentäviin terveysongelmiin. Keskittymiskyvyn näkökulmasta oleellista on, että D-vitamiinin puutos voi heikentää kognitiivisia kykyjä, jotka heikkenevät myös ikääntymisen myötä.

Onneksi D-vitamiinitasojen nostaminen on yksinkertaista. Suoraviivaisin tapa on viettää enemmän aikaa ulkona (turvallisuus ja kohtuullisuus huomioiden). Kehomme nimittäin käyttää auringonvaloa D-vitamiinin valmistamiseen, ja tätä kautta saatavat määrät ovat tarpeeksi suurimmalle osalle ihmisistä.

Jos asut kuitenkin alueella, jossa on vähän valoa tai ilmasto hankaloittaa ajanviettoa ulkosalla, voivat öljyiset kalat, punainen liha, munat ja tarkoitusta varten suunnitellut D-vitamiinilisät voivat nostaa alhaiset tasot riittäviksi.

Miten parantaa keskittymiskykyä

Miten parantaa keskittymiskykyä

Keskittymiskykyyn vaikuttaa luonnollisesti kapasiteetti huomiosi suuntaamiseen. Keskittyminen ja häiriöiden poissulkeminen on oleellista keskittymiskykymme kannalta, erityisesti jos taustalla on stressitekijöitä kuten tiukka aikataulu tai lähestyvä tärkeä koe.

Aivoharjoitteet

Parantaaksesi suoriutumistasi keskittymistä vaativiin töihin voit ajatella tätä kykyä lihaksena. Lihaksia vahvistetaan harjoittelemalla, jolloin suorituskyky paranee toistojen myötä.

Hauska ja simppeli tapa keskittymisen kehittämiseen ovat erilaiset pelit ja harjoitteet, jotka vaativat monimutkaista ajattelua, kuten vaikkapa shakki, sudokut ja muistipelit. Tällaiset aktiviteetit sopivat yhtälailla aikuisille kuin lapsillekin ja tekevät ihmeitä kyvyllemme suunnata huomiotamme ja sulkea häiriötekijöitä pois.

Ruokavalio ja lisäravinteet

Jos tarvitse väliaikaista apua keskittymiseen, voivat erilaiset lisäravinteet ja tietyt ruoka-aineet olla avuksi. Kofeiini on klassisin esimerkki näistä, mutta myös K-vitamiinia, guaranan siemenuutetta ja omega-3 rasvahappoja sisältävät ravinnelisät voivat olla avuksi.

Ennen kuin teet päätöksiä lisäravinteiden käytöstä sinun kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan miten ne istuvat elämäntyyliisi. Tarvittaessa voit kääntyä myös terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Miten parantaa reaktioaikaa

Kolmas ja viimeinen tekijä keskittymiskyvyssä on reaktioaika. Reaktioajan parantaminen tekee tehtävien välillä hyppimisen helpommaksi häiriötilanteissa, parantaa kykyämme ajatella tässä ja nyt, sekä parantaa peli- ja urheilusuorituksiamme.

Lämmittelytekniikat

Nopeat reaktiot vaativat niin henkistä kuin fyysistäkin nopeutta. Lämmittely on erittäin tärkeää suorituskyvyn kannalta yksinkertaisesta syystä, lämmön takia. Lämpö mahdollistaa atomien nopeammat liikkeet, joka heijastuu nopeammiksi reaktioiksi solutasolla.

Aloita lämmittelemällä kätesi matkien liikkeitä, jotka liittyvät varsinaiseen suoritukseen. Voit myös lämmittää käsiäsi ulkoisesti vaikkapa lämpimän kahvi- tai teekupin avulla. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta jos olet joskus koittanut tehdä tarkkuutta vaativia toimenpiteitä kylmillä käsillä, ymmärrät lämmön merkityksen.

Harjoittelu

Reaktioajan parantaminen saavutetaan harjoittelun kautta, eikä tähän ole oikoteitä. Älä kuitenkaan toista vain mekaanisesti samaa liikettä kerta toisensa jälkeen.

Reaktiovasteessa on sekä fyysinen että henkinen puoli, joten yritä pitää huoli monipuolisesta stimulaatiosta. Uusien ja vaihtelevien tilanteiden kohtaaminen parantaa mentaalipuolen reaktioaikaa ja parantaa harjoittelun myötä reaktiokykyäsi.

Voiko CBD parantaa keskittymiskykyä

Voiko CBD parantaa keskittymiskykyä

Ravinnelisät ovat yleinen tapa keskittymiskyvyn parantamiseen, ja markkinoilla on muitakin vaihtoehtoja, mutta voisiko CBD:stä olla apua tämän asian suhteen?

Kerrataan ensin lyhyesti CBD:n vaikutukset kehoon. Hampusta uutettu CBD on luonnollinen molekyyli, jota nautitaan yleisimmin öljyyn liuotettuina tippoina. CBD ei päihdytä, se on käytössä hyvin siedetty eikä se ole toksinen, joka on luonnollisesti suuri etu. CBD:n tärkein ominaisuus on kuitenkin sen laajat vaikutukset niin mieleen kuin kehoonkin.

CBD vaikuttaa ympäri kehoa sijaitseville kannabinoidireseptoreille ja säätelee niiden kautta biologisia prosesseja sekä homeostaasiksi kutsuttua tasapainotilaa. Keskittymiskyvyn kannalta on oleellista, että kehomme toimii virheettömästi, joten CBD:llä voi olla annettavaa tästä näkökulmasta.

CBD:n mahdolliset hyödyt keskittymiskyvylle eivät kuitenkaan ole välttämättä täysin suoraviivaisia. Tämä molekyyli toimii nimittäin kehon tukena kokonaisvaltaisesti pelkkien keskittymistä parantavien suorien vaikutusten sijaan. Tapamme ajatella ja tuntea vaikuttaa kykyymme keskittyä, joten CBD:n vaikutukset kipuun, mielialaan, ruokahaluun ja uneen voivat edistää keskittymistä epäsuorasti.

Voiko CBD parantaa muistia?

Mieli on monimutkainen järjestelmä, joten tutkijoiden on vaikea antaa yksiselitteisiä vastauksia CBD:n tehoon liittyen. Eläinkokeiden ja esikliinisten tutkimusten tulokset ovat kuitenkin lupaavia.

Iso osa näistä tutkimuksista viittaa saman mekanismin, neurogeneesin suuntaan. CBD:n uskotaan edistävän neurogeneesiä eli uusien aivojen hermosolujen syntyä. Neurogeneesi on luonnollinen prosessi, joka kuitenkin heikkenee iän myötä. Kaikki neurogeneesiä edistävä on siis tervetullutta ja erittäin hyödyllistä. Uusien neuronien puute altistaa aivosairauksille kuten esimerkiksi Alzheimerin taudille ja työ- ja sosiaalisen muistin ongelmille.

Aivojen ja erityisesti muistin monimutkaiset rakenteet ja toiminnot takaavat sen, että asiaan liittyviä muuttujia riittää tutkittavaksi vielä pitkäksi aikaa. Tiede kuitenkin etenee taustalla koko ajan, ja tutkijat ympäri maailmaa käyttävät aikaansa selvittäen CBD:n mahdollisia hyötyjä kognitiivisten sairauksien kuten skitsofrenian, Alzheimerin ja aivoiskemian hoidossa.

Yhteenveto – henkinen suorituskyky rakentuu tasapainon päälle

Henkinen suorituskyky rakentuu tasapainon päälle

Henkisen suorituskyvyn parantamiseen ei ole oikoteitä, olipa kyse keskittymisestä, reaktioista tai muistista. Keskittymiskyvyn ylläpitäminen on taito jo itsessään, mutta sitä voi myös edistää oikeanlaisilla elämäntapaan liittyvillä valinnoilla.

Syö hyvin, pidä huolta nesteytyksestä, lepää riittävästi. Nämä ovat simppeleitä ohjeita, mutta tekemällä perusasiat oikein voit parantaa keskittymiskykyäsi merkittävissä määrin. Jos tasapaino järkkyy näiden peruspalikoiden osalta, voivat lisäravinteet tarjota hetkellistä apua keskittymiskyvyn parantamiseen. Muista kuitenkin, ettei niiden tulisi koskaan korvata tervettä ja aktiivista elämäntapaa, vaan pikemminkin toimia sen tukena.

Ajoittainen mielen sumuisuus ja keskittymisongelmat ovat lähes väistämättömiä modernissa yhteiskunnassa, mutta niiden ei tarvitse estää sinua toteuttamasta itseäsi, harrastamasta rakastamiasi asioita tai asioiden aikaansaamista. Olipa kyse sitten urheilusta, pelaamisesta, projektin viimeistelystä tai opiskelusta, tulee aina silloin tällöin eteen tilanteita, joissa keskittymiskyky on ensiarvoisen tärkeä ominaisuus. Tällaisissa tilanteissa yksinkertaiset elämäntapaan liittyvät valinnat voivat saada aikaan dramaattisia eroja lopputuloksen laadun suhteen!

Usein kysytyt kysymykset

Voivatko lisäravinteet olla avuksi pelaamisessa?
Jotkin ravinnelisät voivat antaa hetkellistä piristystä keskittymiskykyyn ja parantaa muistia, reaktiotaikaa ja keskittymistä.
Voiko ravinnelisät helpottaa keskittymistä opiskeluun?
Ravinnelisistä voi olla väliaikaista hyötyä, mutta parhaat tulokset saavutetaan laittamalla elämäntavat kuntoon, sillä näin voit parantaa keskittymiskykyäsi ja muistiasi pitkällä tähtäimellä.
Tuotehaku