Mikä hormoni aiheuttaa aknea naisilla?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin, mutta sitä esiintyy eniten murrosiässä. Monilla naisilla akne puhkeaa yleensä samaan aikaan, kun hormonit muuttuvat murrosiän, kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikana. Tämä on herättänyt kysymyksiä siitä, mikä hormoni aiheuttaa aknea naisilla.

Mikä hormoni aiheuttaa aknea naisilla

Androgeenien rooli aknessa

Tärkein aknea aiheuttava hormoni sekä miehillä että naisilla on androgeenit eli miesten sukupuolihormonit. Vaikka androgeeneja on enemmän miehillä, niitä esiintyy luonnostaan myös naisilla. Tärkeimmät androgeenit ovat testosteroni, androstedioni, dehydroepiandrosteroni (DHEA) ja dihydrotestosteroni (DHT).

Mitä tekemistä androgeeneilla on aknen kanssa? Androgeenit stimuloivat ihon talirauhasia tuottamaan enemmän talia eli öljyä. Liiallinen talintuotanto on yksi aknen tärkeimmistä syistä. Androgeenit lisäävät myös ihosolujen vaihtuvuutta karvatupissa, mikä voi johtaa huokosten tukkeutumiseen, kun kuolleet ihosolut eivät irtoa kunnolla. Tukkeutuneet ihohuokoset yhdistettynä ylimääräiseen taliin tarjoavat aknea aiheuttaville bakteereille täydellisen ympäristön lisääntyä ja aiheuttaa infektioita ja tulehduksia.

Androgeenin tason vaihtelut ja akne

Aikuisilla naisilla androgeenitasot nousevat ja laskevat normaalisti syklisesti kuukautiskierron aikana. Ovulaatiota edeltävinä päivinä androgeenituotanto lisääntyy, mikä voi laukaista aknen puhkeamisen.

Monilla naisilla esiintyy myös kuukautisia edeltäviä aknepuuskia noin viikkoa ennen kuukautisten alkamista, kun progesteronitasot laskevat ja androgeenien aktiivisuus nousee uudelleen. Androgeenien nousu juuri ennen kuukautisia saa talirauhaset lisäämään öljyntuotantoa, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja aknevaurioihin.

Raskauden aikana munasarjojen ja lisämunuaisten lisääntynyt androgeenituotanto voi pahentaa aknea erityisesti ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana. Aknepuuskat ovat yleisiä myös perimenopaussijakson aikana, kun hormonitasot vaihtelevat epäsäännöllisesti. Vaikka androgeenitasot laskevat vaihdevuosien myötä, joillakin naisilla esiintyy edelleen hormonaalisia taudinpurkauksia, koska öljyrauhasten herkkyys androgeeneille on lisääntynyt.

Murrosikäisillä tytöillä murrosiän myötä nousevat androgeenitasot ovat vastuussa aknen puhkeamisesta. Pienetkin androgeenien nousut voivat laukaista finnejä kiihdyttämällä talintuotantoa. Tytöillä, joilla on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), on yleensä kohonnut androgeenitaso, ja siksi he ovat alttiimpia aknelle.

Muut hormonaaliset tekijät, jotka vaikuttavat akneen

Vaikka androgeenit aiheuttavat ylimääräistä talintuotantoa, myös muut hormonit vaikuttavat akneen vaikuttamalla ihosolujen kasvuun ja tulehdukseen.

Insuliini - Kohonneet insuliinitasot voivat pahentaa aknea, erityisesti naisilla, joilla on PCOS. Insuliini stimuloi munasarjoja tuottamaan enemmän testosteronia ja lisää talineritystä.

Estrogeeni - Estrogeeni torjuu androgeenien vaikutuksia ja auttaa pitämään aknen hallinnassa. Kun estrogeenitasot laskevat kuukautisia edeltävän vaiheen aikana, androgeenien aktiivisuus lisääntyy, mikä johtaa finneihin.

Progesteroni - Kuukautiskierron jälkipuoliskolla lisääntynyt progesteroni rentouttaa öljyrauhasten seinämiä, jolloin talin tuotanto lisääntyy. Progesteronitasot laskevat juuri ennen kuukautisia, mikä laukaisee aknen puhkeamisen.

IGF-1 - Tämä kasvutekijä edistää ihosolujen kasvua ja lisääntymistä. Ylimääräinen IGF-1 voi lisätä keratiinin tuotantoa karvatupissa, mikä edistää aknea.

Kortisoli - Stressi lisää kortisolia, joka lisää talintuotantoa. Kortisoli pahentaa myös tulehdusta, joka voi pahentaa aknea.

Miten tarkalleen ottaen akne muodostuu?

Nyt kun olemme käsitelleet tärkeimmät aknea aiheuttavat hormonit, tarkastellaan lyhyesti sitä, miten hormonivaihtelut johtavat aknen aiheuttamiin ihovirheisiin:

  • Androgeenien stimulointi saa talirauhaset tuottamaan liikaa talia.
  • Talin lisääntyminen yhdistettynä nopeaan ihosolujen vaihtumiseen tukkii karvatupet.
  • Tukkeutuneista follikkelista tulee ihanteellinen kasvualusta aknea aiheuttaville Propionibacterium acnes -bakteereille (P. acnes).
  • Nämä bakteerit laukaisevat tulehduksen ja infektion tukkeutuneessa follikkelissa, mikä johtaa punaisiin, turvonneisiin aknevaurioihin.
  • Vaikeissa tapauksissa karvatuppi voi repeytyä, jolloin öljyä, bakteereja ja ihosoluja pääsee ihon sisälle. Tämä aiheuttaa lisää tulehdusta ja johtaa kyhmyihin ja kystiin.

Tärkeintä on estää follikkelien tukkeutuminen hallitsemalla ylimääräistä talintuotantoa oikeilla aknehoidoilla. Tarkastellaan seuraavaksi joitakin ratkaisuja.

Mitä hoitoja voi auttaa hormonaalinen akne naisilla?

Naisten hormonaalisen aknen hallintaan on olemassa useita tehokkaita lääketieteellisiä hoitovaihtoehtoja:

Suun kautta otettavat ehkäisypillerit - Estrogeenia ja progestiinia sisältävät ehkäisypillerit toimivat vähentämällä androgeenituotantoa ja vähentämällä talineritystä. Estrogeeni lisää sukupuolihormoneja sitovan globuliinin (SHBG) määrää, joka sitoo vapaata testosteronia, jolloin se ei pääse stimuloimaan öljyrauhasia.

Anti-androgeenit - Spironolaktoni on androgeenin salpaaja, jota määrätään usein hormonaaliseen akneen. Se vähentää testosteronitasoja naisilla estämällä sen reseptoreita ihon öljyrauhasissa. Myös uudemmat antiandrogeenit, kuten Aczone, kohdistuvat androgeenien toimintaan.

Retinoidit - Retinoidit, kuten reseptilääkkeet Differin ja Retin-A, auttavat ehkäisemään tukkeutuneita ihohuokosia nopeuttamalla ihosolujen vaihtumista. Tämä auttaa irrottamaan ylimääräisiä ihosoluja follikkelien sisältä, jotta ne eivät estä talin virtaamista ulos.

Antibiootit - Antibiootit torjuvat tukkeutuneissa follikkelissa olevia P. acnes -bakteereja ja hillitsevät infektiota ja tulehdusta. Vaihtoehtoina ovat ajankohtaiset tai suun kautta otettavat antibiootit, kuten klindamysiini, erytromysiini tai doksisykliini.

Hormonaaliset kohdunsisäiset kohdunsisäiset laitteet (IUD), kuten Mirena, vapauttavat progestiinia estääkseen ovulaation ja vähentääkseen kiertävien androgeenien määrää. Tämä auttaa parantamaan hormonaalista aknea.

Ravintolisät - Jotkin ravintolisät, kuten omega-3-rasvahapot, sinkki, D-vitamiini, piparminttutee ja ilta-alkuruusuöljy, voivat auttaa tasapainottamaan hormonitasapainoa ja hoitamaan aknea. Keskustele ihotautilääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden kokeilemista.

Valohoito - Fotodynaaminen hoito (PDT) käyttää valoenergiaa aknea aiheuttavien bakteerien tuhoamiseen huokosissa ja vähentää samalla öljyrauhasten toimintaa. Laser- tai LED-valolaitteita voidaan käyttää kotona lievään tai keskivaikeaan akneen.

Kemialliset kuorinnat - Glykolihappo- tai salisyylihappokuorinnat auttavat kuorimaan tukkeutuneita ihohuokosia ja vähentämään P. acnes -bakteerien määrää. Kuorinnat auttavat imemään ylimääräistä öljyä ja parantamaan ihon rakennetta.

Paras lähestymistapa on yhdistää useita näistä hoitomuodoista, jotka on räätälöity juuri sinun hormonaalisten aknen syidesi mukaan, jotta saavutetaan optimaaliset tulokset. Äläkä unohda olla johdonmukainen ja kärsivällinen - voi kestää 2-3 kuukautta, ennen kuin parannukset näkyvät, kun hormonit tasapainottuvat. Syklin ja oireiden seuraaminen aknepäiväkirjassa auttaa tunnistamaan yksilölliset laukaisijat, jotta voit paremmin puolustautua puhkeamisia vastaan.

Voitko hoitaa hormonaalista aknea luonnollisesti?

On olemassa joitakin luonnollisia korjaustoimenpiteitä, jotka voivat auttaa pitämään hormonaalisen aknen kurissa, kun ne yhdistetään lääketieteelliseen hoitoon:

Vihreä tee - Vihreä tee sisältää antioksidantteja, jotka auttavat vähentämään tulehdusta ja hidastamaan liiallista talintuotantoa. Vihreän teen juominen päivittäin ja käytettyjen pussien levittäminen aknepisteisiin voi auttaa.

Aloe Vera Gel - Aloe veralla on antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Puhtaan aloe-geelin levittäminen päivittäin voi auttaa lievittämään ärsytystä ja punoitusta.

Omenaviinietikka - Omenaviinietikan orgaanisilla hapoilla on antimikrobisia vaikutuksia ja ne auttavat palauttamaan ihon normaalin pH-arvon, mikä estää P. acnes -bakteerien liikakasvua. Käytä laimennettua ACV:tä kasvovetenä.

Teepuuöljy - Melaleuca alternifolia -kasvin teepuuöljy on todistetusti paikallisesti käytettävä antibakteerinen ja sienilääkkeeksi todettu aine. Käytä 5 %:n laimennosta näppylöiden paikallishoitoon.

Sinkkivalmisteet - Suun kautta otettavat sinkkivalmisteet voivat vähentää tulehdusta ja talintuotantoa akneen taipuvaisella iholla. Älä ota suositeltua vuorokausiannosta enempää.

Probiootit - Suoliston terveyden parantaminen probiooteilla voi vähentää tulehdusta systeemisesti ja alentaa kortisolia. Tämä auttaa tasapainottamaan hormonit aknen parantamiseksi.

Stressinhallinta - Kokeile rentoutumistekniikoita, kuten meditaatiota, joogaa, päiväkirjojen kirjoittamista tai aromaterapiaa stressin vähentämiseksi. Kortisolin vähentäminen voi parantaa hormonaalista aknea.

Muista aina tehdä laastaritesti ennen uusien ihonhoitotuotteiden käyttöä allergisten reaktioiden varalta. Ota luonnolliset korjaustoimenpiteet käyttöön yksi kerrallaan, jotta voit selvittää, mikä toimii parhaiten ihollesi. Neuvottele ihotautilääkärin kanssa, ennen kuin otat mitään suun kautta otettavia lisäravinteita, etenkin jos olet raskaana.

Otetaan huomioon: Hormoni aiheuttaa aknea naisilla?

Yhteenvetona voidaan todeta, että tärkein hormoni, joka aiheuttaa aknea naisilla, on androgeenit, erityisesti testosteroni. Naisten hormonaalinen akne johtuu pääasiassa seuraavista tekijöistä:

  • Androgeenien stimuloima ylimääräinen talintuotanto
  • Lisääntynyt ihosolujen vaihtuvuus tukkii huokoset
  • P. acnes -bakteerit aiheuttavat infektion ja tulehduksen.

Kuukautiskiertoon, murrosikään, perimenopaussiin tai PCOS:n kaltaisiin tiloihin liittyvät vaihtelevat androgeenitasot pahentavat usein ihottumaa. Myös muut hormonit, kuten insuliini, IGF-1 ja kortisoli, vaikuttavat asiaan lisäämällä talineritystä ja tulehdusta.

Reseptilääkkeet, kuten suun kautta otettavat ehkäisyvälineet, retinoidit ja antiandrogeenit, auttavat tasapainottamaan hormoneja ja hoitamaan aknea sen lähteellä. Luonnolliset korjaustoimenpiteet, kuten probiootit, vihreä tee ja sinkki, voivat tarjota hormonaalista lisätukea.

Kuukausittaisten läiskien käsittely voi olla turhauttavaa, mutta henkilökohtaisten hormonaalisten aknen laukaisijoiden ymmärtäminen auttaa saamaan ärsyttävät näppylät kuriin! Syklin, oireiden, ruokavalion ja hoitojen seuraaminen kannattaa ajan mittaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hormonaalisesta aknesta naisilla

Mikä on hormonaalinen akne?

Hormonaalinen akne on eräänlainen akne, joka johtuu hormonien, erityisesti androgeenien, kuten testosteronin, vaihteluista. Androgeenien lisääntyminen lisää öljyntuotantoa ja voi laukaista finnejä. Aknevauriot puhkeavat yleensä hormonaalisten muutosten, kuten murrosiän, kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien, aikaan.

Mikä hormoni aiheuttaa aknea naisilla?

Tärkein aknea aiheuttava hormoni naisilla on androgeenit. Vaikka androgeenit, kuten testosteroni, esiintyvät pieninä määrinä, ne stimuloivat talirauhasia tuottamaan enemmän öljyä, mikä johtaa tukkeutuneisiin huokosiin ja finneihin.

Milloin kuukautiskierron aikana esiintyy hormonaalista aknea?

Hormonaalinen akne puhkeaa tyypillisesti syklin alussa kuukautisten aikaan. Tämä johtuu estrogeenin laskusta juuri ennen kuukautisia, mikä aiheuttaa testosteronin nousun. Androgeenien nousu lisää talintuotantoa, mikä luo pohjan puhkeamiselle.

Aknea voi esiintyä myös ovulaation aikaan, sillä androgeenitasot ovat korkeimmillaan syklin puolivälissä. Joillakin naisilla esiintyy kuukautisia edeltäviä aknepilkkuja, koska progesteronitasot laskevat kuukautisia edeltävällä viikolla, jolloin androgeenitoiminta lisääntyy.

Mitkä muut hormonit vaikuttavat akneen?

Androgeenit ovat tärkein tekijä, mutta myös muilla hormoneilla, kuten insuliinilla, kortisolilla, estrogeenilla, progesteronilla ja IGF-1:llä, on merkitystä aknen syntyyn säätelemällä ihosolujen kasvua, talintuotantoa ja tulehdusta.

Korkean glykeemisen ruokavalion aiheuttama insuliinin lisääntyminen voi stimuloida testosteronin eritystä ja pahentaa aknea. Stressistä johtuva korkeampi kortisoli kiihdyttää talintuotantoa. Estrogeeni ja progesteroni koordinoivat androgeenien kanssa kuukautiskierron aikana, mikä vaikuttaa finneihin.

Miten hormonit aiheuttavat aknea?

Androgeenit stimuloivat ihon talirauhasia erittämään enemmän öljyä (talia). Liiallinen tali yhdistyy epänormaaliin ihosolujen irtoamiseen karvatupissa, mikä aiheuttaa tukoksia. Näistä tukkeutuneista ihohuokosista tulee aknea aiheuttavien bakteerien kasvualustoja, jotka johtavat tulehduksellisiin vaurioihin.

Miten hormonaalinen akne eroaa tavallisesta aknesta?

Vaikka kaikenlainen akne johtuu tukkeutuneista huokosista, hormonaalinen akne puhkeaa syklisesti kuukautiskierron ja hormonaalisten muutosten myötä. Aknen puhkeamiset keskittyvät yleensä kasvojen alaosaan, leukalinjaan, leukaan ja kaulaan. Vauriot ovat yleensä syvempiä, suurempia ja kivuliaampia kuin tavalliset valkopäät tai mustapäitä.

Mitkä ovat parhaat hoidot hormonaaliseen akneen?

Reseptilääkkeitä, joilla voidaan hoitaa hormonaalista aknea vähentämällä androgeenitasoja ja talintuotantoa, ovat muun muassa:

  • Hormonaaliset ehkäisypillerit
  • Spironolaktoni ja muut antiandrogeenit
  • Ajankohtaiset tai suun kautta otettavat retinoidit
  • Antibiootit
  • Hormonaaliset kohdunsisäiset kierukat kuten Mirena

Bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo ja atselaiinihappo voivat auttaa avaamaan huokoset ja vähentämään aknebakteereja. Laser-, valo- ja kemialliset kuorinnat ovat myös tehokkaita hormonaaliseen akneen.

Mitkä luonnolliset korjaustoimenpiteet voivat auttaa hormonaalista aknea?

Joitakin luonnollisia lisäravinteita, jotka voivat tukea hormonitasapainoa ja auttaa parantamaan aknea, ovat muun muassa:

Paikalliset korjaustoimenpiteet, kuten aloe vera, omenaviinietikka, teepuuöljy ja vihreä tee, voivat auttaa vähentämään tulehdusta, torjumaan bakteereja ja säätelemään öljyntuotantoa.

Miten voit ehkäistä hormonaalista breakouts?

Auttaa ehkäisemään kuukausittaisia aknepurkauksia:

  • Seuraa sykliäsi tunnistaa, milloin breakouts esiintyä
  • Vältä laukaisevia tekijöitä, kuten stressiä ja runsaasti glykeemisiä elintarvikkeita ennen kuukautisia.
  • Puhdista säännöllisesti ylimääräisen öljyn poistamiseksi, mutta vältä liiallista pesua.
  • Käytä öljytöntä, ei-komedogeenistä meikkiä ja aurinkovoidetta.
  • Ota määrätty aknelääkitys johdonmukaisesti
  • Nuku riittävästi ja liiku hormonaalista tasapainoa varten

Milloin mennä ihotautilääkärille hormonaalisen aknen takia?

Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jos sinulla on syviä, kivuliaita kystia tai kyhmyjä, joihin reseptivapaat lääkkeet eivät ole auttaneet. Hän voi antaa reseptillä saatavia hormonihoitoja, antibiootteja ja retinoideja, jotka on räätälöity aknetyypillesi ja -aiheuttajillesi. Hoidot kestävät usein 2-3 kuukautta, ennen kuin täydet tulokset näkyvät.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku