Mitä tapahtuu märkärakkulalle, jos sitä ei puhkaista?

Published:

Näppylät ovat väistämätön osa elämää. Jossain vaiheessa me kaikki saamme niitä. Ja kun nämä vihaiset punaiset kuopat ilmestyvät, tarve niiden puhkeamiseen voi tuntua vastustamattomalta. Mutta pitäisikö näppylöitä popsia? Mitä oikeastaan tapahtuu, jos vastustat tarvetta ja jätät ne rauhaan?

What Happens to the Pus in a Pimple If You Don't Pop It

Syyt ja muodostuminen Pimples

Ennen kuin paneudumme siihen, mitä tapahtuu, jos et puhkaise näppylää, käydään nopeasti läpi, mistä näppylät ylipäätään johtuvat.

Näppylät muodostuvat, kun ihon alla olevat karvatupet tukkeutuvat kuolleista ihosoluista ja öljystä. Tätä tukosta kutsutaan komedoniksi.

Komedoneja on kahdenlaisia:

 • Avoimet komeedot - Näitä kutsutaan myös mustapäiksi, ja ne ovat ihon pinnalla olevia avoimia tukoksia. Niiden yläosa on hapettumisesta johtuen tumman värinen.
 • Suljetut komedot - Nämä ovat ihon peittämiä tukoksia. Ne näyttävät pieniltä, ihonvärisiltä kyhmyiltä. Suljettuja komedoneja kutsutaan myös valkopäiksi.

Kun Propionibacterium acnes (P. acnes) -nimiset bakteerit tunkeutuvat tukkeutuneeseen karvatupeen, ne voivat aiheuttaa tulehduksen ja infektion, mikä johtaa näppylöihin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että näppylä muodostuu, kun karvatuppi tukkeutuu kuolleista ihosoluista ja öljystä, minkä jälkeen siihen tarttuu bakteereja. Tämä johtaa tulehdukseen, turvotukseen ja märkään.

Katsotaanpa nyt, mitä tapahtuu, jos et puhkaise näppylää.

Mitä tapahtuu, jos et puhkaise näppylää?

Näppylän elinkaari jatkuu luonnollisesti

Jos näppylä jätetään rauhaan, se käy yleensä läpi luonnollisen elinkaarensa ja paranee itsestään 3-7 päivässä.

Tässä ovat vaiheet, joita näppylä käy läpi, jos jätät sen rauhaan:

1. Varhainen vaihe: Komedoni alkaa kehittyä ihon pinnan alle. Se ei ole vielä näppylä, vaan vain öljyn ja kuolleiden solujen kerääntymä, joka tukkii follikkelin.

2. Muodostuminen: Tulehdus alkaa, kun P. acnes -bakteerit lisääntyvät tukkeutuneessa follikkelissa. Alue muuttuu punaiseksi, turvoksissa ja araksi.

3. Kypsyminen: Valkosolut saapuvat taistelemaan infektiota vastaan, jolloin syntyy märkää. Tämä märkä koostuu kuolleista ihosoluista, bakteereista ja valkosoluista. Näppylä turpoaa ja pääsee kuroutumaan.

4. Parantuminen: Kun elimistön immuunivaste käynnistyy, tulehdus vähitellen häviää. Näppylä alkaa kutistua ja valua itsestään. Muutamassa päivässä paraneminen on täydellistä.

Jos näppylä jätetään rauhaan, se etenee tämän luonnollisen syklin kautta ja paranee ilman mitään häiriöitä. Poksuttelua ei tarvita.

Keho imee mätä takaisin.

Jos et puhkaise näppylää, sen sisällä oleva märkä ei jää ihon alle. Kehosi pystyy vähitellen imeyttämään ja poistamaan sen.

Näin:

Näppylän sisällä oleva märkä on kuolleiden solujen, öljyn ja bakteerien kertymä. Se on tukkeutuneen follikkelin seinämän sisällä.

Kun näppylä alkaa parantua ja tulehdus vähenee, follikkelin seinämä murtuu hitaasti. Näin mätä pääsee vuotamaan ihon pinnalle, josta se poistuu.

Syvemmälle follikkeliin jäävä mätä imeytyy takaisin verisuoniin ja imusuonistoon. Sieltä se kulkeutuu verenkiertoon, jotta kehosi voi suodattaa sen pois.

Voit siis olla varma, että mätä ei jää ihon alle. Elimistösi on varustettu käsittelemään ja imeyttämään sitä uudelleen ilman, että sitä tarvitsee popsia.

Arpia ja hyperpigmentaatiota on vähemmän vaarassa syntyä

Näppylöiden popsiminen voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Se voi itse asiassa pidentää paranemisaikaa ja lisätä arpeutumisen riskiä.

Seuraavassa kerrotaan, miksi popsiminen voi aiheuttaa voimakkaampia arpia ja tummia täpliä:

 • Follikkelin vahingoittaminen: Aggressiivinen näppylän puristaminen voi vahingoittaa tai rikkoa sen sisällä olevan karvatupen seinämän. Tämä johtaa mätä- ja nestevuotoon syvälle ihon alle, mikä lisää tulehdusta.
 • Bakteerien levittäminen: Bakteerit leviävät syvemmältä follikkelista ihon pinnalle. Tämä voi levittää infektiota muille alueille ja aiheuttaa lisää näppylöitä.
 • Trauman aiheuttaminen: Poimiminen ja näppylöiden tutkiminen voi vahingoittaa ympäröiviä ihosoluja. Tämä lisää tulehdusta syvemmälle.
 • Paranemisen viivästyminen: Poksuttelu häiritsee näppylän luonnollista paranemisreittiä. Syntyneen avoimen haavan paraneminen kestää kauemmin.
 • Tulehduksen tehostaminen: Mädän ulos pakottaminen kiihdyttää tulehdusta sen sijaan, että sen annettaisiin rauhoittua itsestään. Tämä muuttaa pienen näppylän paljon suuremmaksi, punaiseksi ja turvonneeksi vaurioksi.

Kun vältät näppylöiden puhkeamista ja annat niiden parantua luonnollisesti, on paljon pienempi riski aiheuttaa arpia tai tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Näppylä paranee nopeammin ilman, että tulehdus leviää syvemmälle ihon alle.

Milloin sinun pitäisi harkita näppylän puhkaisemista?

Nyt saatat miettiä, onko koskaan tilanteita, joissa näppylän puhkaiseminen on ok tai jopa suositeltavaa?

On muutamia harvoja tapauksia, joissa näppylän puhkaiseminen varovasti ja hygieenisesti voi auttaa sitä paranemaan nopeammin:

 • Valkopäät valmiina puhkeamaan: Kypsät, valmiina valkopäät voidaan joskus puhkaista pienellä paineella. Mutta ole varovainen! Liian voimakas puristaminen voi pahentaa tilannetta.
 • Erittäin suuret, kivuliaat näppylät: Se tarkoittaa pientä pistoa steriilillä neulalla paineen vapauttamiseksi. Älä yritä tätä itse. Käänny ihotautilääkärin puoleen.
 • Näppylät, joissa on riski arpeutua: Näppylät, jotka ovat viipyneet viikon tai pidempään, voivat joskus arpeutua ilman valumista. Ihotautilääkäri voi suositella pistosta, jotta näppylä saadaan nopeammin umpeen.

On kuitenkin tärkeää tietää, että nämä skenaariot ovat poikkeuksia, eivät sääntö. Useimmat näppylät paranevat parhaiten ja nopeimmin, kun ne jätetään täysin rauhaan. Poimimisen, popsimisen ja vääränlaisen pistelyn riskit ovat lähes aina suuremmat kuin mahdolliset hyödyt.

Vinkkejä hallintaan näppylöitä ilman Popping

Sellaisten näppylöiden hoitaminen, joita et pura, vaatii kärsivällisyyttä. Muutama hyväksi havaittu vinkki voi kuitenkin auttaa sinua vastustamaan tarvetta nipistellä ja antaa näppylöiden poistua nopeammin:

 • Käytä aknea torjuvia ainesosia: Ainesosat, kuten bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo, voivat auttaa tukkimaan huokoset ja nopeuttaa näppylöiden paranemista. Etsi näitä ainesosia sisältäviä puhdistusaineita, voiteita ja pistehoitoja.
 • Kokeile hydrokolloidilaastareita: Nämä pienet täplät luovat näppylän päälle suojaavan esteen, joka nopeuttaa toipumista ja estää sinua koskemasta siihen.
 • Jäätä alue: Jääkuution laittaminen muutamaksi minuutiksi vähentää vakavien näppylöiden aiheuttamaa turvotusta ja kipua.
 • Vältä liiallista koskettelua: Varo, ettet lepuuta kasvojasi käsissäsi tai kaivele ihoasi, sillä se voi pahentaa näppylöitä.
 • Tarkkaile ruokavaliota: Joidenkin ihmisten kohdalla runsaasti sokeria, maitotuotteita ja puhdistettuja hiilihydraatteja sisältävät elintarvikkeet voivat pahentaa ihottumaa. Vähennä niiden käyttöä, jos huomaat korrelaation.
 • Hallitse stressitasoja: Stressi lisää tulehdusta ja öljyntuotantoa, mikä pahentaa aknea. Kokeile rentouttavia aktiviteetteja, kuten meditaatiota, joogaa tai hengitystyötä.
 • Käy ihotautilääkärillä: Ihotautilääkärilläsi on ammattimaisia hoitoja, jotka voivat auttaa toistuvaan kystiseen akneen tai jälkiä jättävään akneen.

Otos: Salli näppylöiden parantua luonnollisesti aina kun mahdollista.

Näppylät voivat olla turhauttavia ja epämiellyttäviä käsitellä. Monille meistä on ymmärrettävästi houkutteleva tarve popsia niitä. Jos kuitenkin vältät popsimista aina, kun voit, näppylä voi saada luonnollisen elinkaarensa päätökseen ja toipua.

Jos elimistösi jätetään rauhaan, se pystyy imeyttämään ja poistamaan mädän poksahtamattoman näppylän sisältämän märkärakkulan. Näin vältät mahdolliset komplikaatiot, kuten arpeutumisen, hyperpigmentaation ja bakteerien leviämisen, jotka voivat johtua näppylöiden puhkeamisesta.

Tietenkin satunnainen valkopää voidaan varovasti puhkaista, kun se on valmis. Suuremmat kystat voivat joskus hyötyä ammattimaisesta tyhjennyksestä. Suurimmassa osassa tapauksista paras lopputulos on kuitenkin se, että annat näppylöiden parantua itsestään.

Kun näppylä seuraavan kerran ilmestyy, yritä hillitä tarvetta kaivaa ja puristaa sitä. Pienellä kärsivällisyydellä se häviää yleensä nopeammin kuin uskotkaan! Pidä kiinni älykkäästä ihonhoitorutiinista ja käy ihotautilääkärillä, jos finnejä esiintyy jatkuvasti. Ihosi kiittää sinua.

Usein kysytyt kysymykset: Mitä tapahtuu, jos et puhkaise näppylää?

Näppylöiden popsiminen on houkuttelevaa monille ihmisille. Mutta pitäisikö sinun välttää näppylöiden popsimista, jotta ne paranisivat luonnollisesti? Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin siitä, mitä tapahtuu, kun et puhkaise finnejä.

Mitä mätä on näppylän sisällä?

Mätä on nesteen, roskien ja kuolleiden solujen kerääntymä, joka muodostuu, kun elimistösi taistelee infektiota ja tulehdusta vastaan näppylän sisällä. Se sisältää tyypillisesti:

 • Kuolleet ihosolut
 • Bakteerit, kuten Propionibacterium acnes.
 • Talirauhasten tuottama taliöljy
 • Valkosolut ja solujätteet, joita elimistösi lähettää torjumaan bakteereja.

Jääkö mätä ihon sisään, jos en puhkaise näppylää?

Ei, märkä ei jää ihon alle, jos et puhkaise näppylää. Kehosi pystyy vähitellen imeyttämään mätä takaisin ja poistamaan sen luonnollisesti.

Näin:

 • Kun näppylä alkaa parantua, karvatupen turvonnut seinämä repeää hitaasti ja avautuu. Näin mätä pääsee hitaasti vuotamaan ulos kohti pintaa.
 • Syvemmällä ihon alla oleva märkä imeytyy takaisin pieniin verisuoniin ja imukanaviin. Sieltä se kulkeutuu verenkiertoon ja suodattuu pois munuaisissa ja maksassa.

Vaikka et paiskaisi sitä, elimistösi hajottaa ja poistaa mädän ajan myötä.

Millainen on näppylän elinkaari, jos en pura sitä?

Jos se jätetään täysin rauhaan, tyypillinen näppylä käy läpi nämä vaiheet:

 • Varhainen vaihe - Huokoset tukkeutuvat.
 • Muodostumisvaihe - Tukos infektoituu ja tulehtuu, jolloin siitä tulee varsinainen näppylä.
 • Kypsymisvaihe - märkä kehittyy, näppylä kasvaa ja kasvaa.
 • Paranemisvaihe - Tulehdus vähenee, näppylä kutistuu ja valuu. Muutaman päivän kuluttua se paranee täysin.

Koko prosessi kestää yleensä noin 3-7 päivää, jos et puhkaise näppylää ja anna sen kulkea omaa rataansa.

Auttaako näppylän puhkaiseminen "saamaan märkää ulos" paremmin?

Mätä puristamalla ulos pakottaminen pahentaa usein näppylöitä sen sijaan, että parantaisi niitä. Poksuttelu voi:

 • repiä ja vahingoittaa follikkelin seinämää, jolloin infektio leviää syvemmälle.
 • Työntävät bakteerit ja mädän syvemmälle ihoon, mikä lisää tulehdusta.
 • Levittää bakteereja tartunnan saaneesta huokosesta ympäröiviin huokosiin.
 • Viivästyttää paranemista luomalla avoimen haavan.

Vaikka märkärakkulan "valuttaminen" ulos tuntuu tyydyttävältä, se yleensä haittaa näppylän luonnollista paranemisprosessia.

Voiko näppylän jättäminen rauhaan aiheuttaa lisää arpia?

Ei, näppylöiden puhkeamatta jättäminen johtaa useimmiten siihen, että arpia syntyy vähemmän. Näppylöiden puhkeaminen lisää arpien ja tummien jälkien riskiä:

 • Bakteerien leviäminen syvemmälle ihoon.
 • Mädän työntäminen ulos liian aggressiivisesti, mikä voi vahingoittaa ihoa.
 • Syntyy avoin haava, joka on altis infektioille.
 • Rupien irrottaminen ennen kuin iho on täysin parantunut.

Kun annat näppylän parantua itsestään, tulehdus pysyy paikallisena. Tämä vähentää todennäköisyyttä, että laajamittaiset vauriot johtavat voimakkaaseen arpeutumiseen.

Milloin näppylä saa puhjeta?

Kypsät valkopäät, jotka ovat luonnostaan tulleet päähän, voidaan poistaa varovasti, jos noudatat steriiliä tekniikkaa. Käytä kahta pumpulipuikkoa ja purista kevyesti valkopään molemmin puolin, jotta märkä poistuu. Älä koskaan purista alapuolelta tai poimi itsepäistä märkää.

Jos kyseessä on vakavasti tulehtunut suuri kysta, ihotautilääkäri voi käyttää steriiliä neulaa pinnan lanssimiseen. Tämän saa kuitenkin tehdä vain ammattilainen. Älä yritä lanseroida tai popsia kystia aggressiivisesti kotona.

Mikä on paras tapa hoitaa ja päästä eroon näppylöistä?

Tehokkaimmat akne-hoidot sisältävät:

 • Aknen torjunta-aineita, kuten salisyylihappoa ja bentsoyyliperoksidia, sisältävät reseptivapaat valmisteet
 • Ihotautilääkärin määräämät reseptilääkkeet ja suun kautta otettavat lääkkeet.
 • toimistolla tehtävät toimenpiteet, kuten kasvohoidot ja kemialliset kuorinnat
 • Vältetään liiallista ihon koskettelua/poimimista.

Kotikonstit, kuten hammastahna, sitruunamehu ja ruokasooda, ärsyttävät usein ihoa ja pahentavat finnejä. Käy ihotautilääkärillä, jos sinulla on toistuvaa kystistä aknea. Oikealla hoitosuunnitelmalla voit nauttia kirkkaasta, näppylättömästä ihosta!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku