Mikä on näppylä, jonka sisällä on kova valkoinen pallo?

Published:

Olemme kaikki kokeneet ne ärsyttävät näppylät, jotka tuntuvat ilmaantuvan pahimpaan aikaan. Katsot eräänä aamuna peiliin ja huomaat, että otsallasi on pieni kuoppa. Aluksi se on vain pieni punainen kuoppa, mutta päivän tai kahden kuluessa se kasvaa täysimittaiseksi paiseriksi, jossa on ällöttävä mätäpää. Mutta sitten on niitä harvinaisia näppylöitä - niitä, joiden sisällä on kova valkoinen pallo. Mistä se johtuu?

Jos olet joskus ollut tekemisissä tällaisen näppylän kanssa, olet luultavasti miettinyt, mitä tuo kova valkoinen pallo näppylän sisällä oikeastaan on. Se on ehdottomasti erilainen kuin tyypilliset märkäiset näppylät, jotka me kaikki tunnemme. Jatka lukemista saadaksesi selville, mistä nämä ainutlaatuiset näppylät, joiden sisällä on kovia valkoisia palloja, johtuvat.

Mikä on näppylä, jossa on kova valkoinen pallo sisällä?

Mikä aiheuttaa näppylän muodostumisen ensinnäkin?

Ennen kuin perehdymme siihen, mitä tiettyjen näppylöiden sisällä oleva kova valkoinen pallo on, tehdään nopea yleiskatsaus näppylöihin ja kerrotaan, miten näppylät yleensä muodostuvat.

Näppylät alkavat syvällä huokosissa, kun ne tukkeutuvat kuolleista ihosoluista, ylimääräisestä öljystä (tali) ja bakteereista. Tätä aineiden, roskien ja bakteerien seosta kutsutaan tulpaksi. Tulppa tukkii huokosen, joka on normaalisti avoin ihon pinnalle. Tämä vangitsee kaikki ällöttävät aineet sisäänsä.

Kun huokos tukkeutuu ja tulppa muodostuu, alue turpoaa ja muuttuu kuhmuksi. Tämä johtuu ihon luonnollisesta reaktiosta tukokseen. Tukoksen poistamiseksi huokosta ympäröivät seinämät tulehtuvat. Osana tätä tulehdusreaktiota alue täyttyy valkosoluilla, jotka auttavat torjumaan tulehdusta, ja se muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi.

Tässä vaiheessa pinnan alla hautuu virallinen näppylä.

Jos tukkeutunut huokos pysyy tukossa lähellä ihon pintaa, kuoppa jatkaa kasvuaan ja täyttyy mädällä. Tämä märkä muodostuu sisään jääneestä öljystä, kuolleista ihosoluista, bakteereista ja valkosoluista. Lopulta tämä mätäinen alue puhkeaa tukkeutuneen huokosen läpi ja nousee pintaan avoimena, märkivänä läiskänä. Hauskoja aikoja, eikö?

Joskus tulpat voivat kuitenkin muodostua syvemmälle huokosiin ja johtaa näppylöihin, jotka ovat täynnä muuta materiaalia, kuten kovia valkoisia palloja. Tutustutaanpa näihin ainutlaatuisiin tapauksiin.

Näppylät, joissa on kovia valkoisia palloja - mitä antaa?

Näppylät, jotka sisältävät kovia valkoisia palloja, eivät mätää, ovat muodostuneet syvälle ihon sisään. Nämä viat tunnetaan lääketieteellisesti myös nimellä suljettu komeedoni.

Suljetut komeedot syntyvät syvemmältä ihon rakenteesta kuin tyypilliset märkäiset näppylät. Kun kuolleet ihosolut, tali ja bakteerit tukkivat huokosen ja aiheuttavat tukoksen syvemmällä dermiksessä, se laukaisee reaktion ja aiheuttaa kuhmun. Koska tulppa kuitenkin muodostuu syvemmälle ihon sisälle, sisältö altistuu vähemmän ilmalle.

Nämä suljetut, ilmattomat ympäristöt suosivat keratiinin muodostumista.

Mikä on keratiini ja miten se muodostuu?

Keratiini on proteiini, joka muodostaa ihomme uloimman kerroksen. Keratiinia tuottavat syvällä ihohuokosissa olevat keratinosyytit. Normaalioloissa nämä keratiiniproteiinit kulkeutuvat ihon pinnalle ja muodostavat ihon uloimman suojakerroksen.

Kun huokos kuitenkin tukkeutuu syvemmällä dermiksessä, keratiini voi kerääntyä suljetun tilan sisälle. Ajan myötä nämä keratiiniproteiinit kasaantuvat kovaksi, valkokeltaiseksi massaksi. Tämä kuolleiden ihosolujen keratiinirykelmä on se kova valkoinen pallo, joka muodostuu näiden ainutlaatuisten näppylöiden sisälle.

Pinnalta katsottuna nämä kuopat näyttävät tyypillisiltä näppylöiltä, joissa on punainen, tulehtunut rengas. Kun ne kuitenkin puhkaistaan, märkärakkulan sijasta löytyy kova, kivimäinen keratiinipallo, joka on muodostunut syvälle huokosiin.

Mikä saa keratiinin muuttumaan kovaksi palloksi?

Saatat ihmetellä, miten keratiini muuttuu proteiinista kovettuneeksi palloksi. Syvällä dermiksen sisällä olevassa suljetussa tilassa keratiini altistuu näppylän tulehdusympäristölle. Tämä aiheuttaa hapettumista - kemiallista reaktiota keratiinin ja hapen välillä, jotka olivat ansassa tukkeutuneessa huokosessa.

Hapettumisprosessi saa keratiinin kovettumaan ja kiteytymään, jolloin tämä amorfinen proteiini muuttuu kiinteäksi muodostelmaksi. Ajattele, miten muna kovettuu kiinteään muotoon keitettäessä. Kypsennyksen aiheuttama lämpö johtaa proteiinien denaturoitumiseen ja hapettumiseen, jolloin raa'an kananmunan pehmeästä nestemäisestä tilasta muuttuu kiinteä kypsennetty kananmuna.

Samanlainen prosessi tapahtuu näissä suljetuissa näppylöissä, mikä johtaa siihen, että keratiiniproteiinit saavat tyypillisen kovan valkoisen pallon muodon. Lopputuloksena on valkoinen pallo, jota ei voi pysäyttää ja joka on kiilautunut syvälle huokosiin.

Yleiset syyt ja sijainnit Hard Whitehead Pimplesille

Kovia valkopäisiä näppylöitä voi ilmaantua satunnaisesti, mutta tietyt paikat ja laukaisevat tekijät tekevät niiden muodostumisesta todennäköisempää. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä syitä ja sijainteja näille ainutlaatuisille valkopäisille pinneille:

Genetiikka

Joillakin ihmisillä on yksinkertaisesti geneettisten ominaisuuksiensa vuoksi taipumus kehittää suljettuja komeedoneja ja kovia valkopäisiä näppylöitä. Joten kun ystäväsi saattaa kärsiä vain pienistä mustapäistä, sinä saat lopulta syviä kuoppia, jotka ovat täynnä keratiinipalloja. Genetiikka voi tehdä ihmisestä alttiimman tämäntyyppiselle aknelle.

Hormonit

Hormonaaliset vaihtelut ovat klassinen laukaiseva tekijä valkopäisille näppylöille. Siksi niitä esiintyy usein murrosiän, kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikaan. Näinä aikoina tapahtuvat hormonaaliset muutokset voivat kiihdyttää talintuotantoa ja supistaa huokosia. Tämä rasvainen ympäristö valmistelee ihoa huokosten tukkeutumiseen syvällä dermiksessä, mikä johtaa koviin valkopäihin.

Rasvainen iho

Jos sinulla on luonnostaan rasvainen iho, saatat olla ensisijainen kohde näille ärsyttäville koville valkopäisille näppylöille. Ylimääräinen öljy voi sekoittua kuolleisiin ihosoluihin ja bakteereihin, päästä syvälle ihohuokosiin ja aiheuttaa kuoppia, jotka ovat täynnä loukkuun jäänyttä keratiinia.

Ihotuotteet

Tietyt ihonhoitotuotteiden, meikkien ja hiustenhoitotuotteiden ainesosat voivat tukkia ihohuokoset ja ärsyttää ihoa. Tämä voi luoda pohjan kovien valkopäiden syntymiselle pinnan alla. Mineraaliöljyn, kookosöljyn ja kaakaovoin kaltaiset ainesosat ovat erittäin komedogeenisiä, eli niillä on luokitusasteikolla pisteet, jotka osoittavat niiden todennäköisyyden tukkia huokoset.

Tiiviit vaatteet ja suojavarusteet

Spandex-harjoituslegginsit, muodonmukaiset mekot, tiukat farkut, vaatteiden tai varusteiden olkatyynyt ja rintaliivien olkaimet painavat ihoa pitkään. Tämä jatkuva kitka voi ärsyttää karvatupet ja johtaa pinnan alle jääneen keratiinin koviin kuoppiin. Urheilukypärän hihnat ja leukasuojat voivat myös aiheuttaa suljettujen komeedojen muodostumista.

Tietyt lääkkeet

Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit, testosteroni tai litium, liittyvät lisääntyneisiin tukkeutuneisiin ihohuokosiin ja valkopäisiin näppyihin. Mekanismeja ei täysin tunneta, mutta ne näyttävät liittyvän lisääntyneeseen öljyntuotantoon ja ihosolujen vaihtumiseen.

Krooninen hankaaminen tai poimiminen

Ihon tottumuksellinen hankaaminen, nirsoaminen tai raapiminen voi aiheuttaa kovien valkopäisten näppylöiden muodostumista. Jatkuva ärsytys ajaa roskat syvemmälle huokosiin, missä ne voivat laukaista syviä, keratiinipalloja täynnä olevia komedoneja.

Kovien valkopäiden yleiset sijainnit:

 • Hiusraja
 • Otsa
 • Chin
 • Yläkäsivarret
 • Hartiat
 • Pakarat
 • Reiden sisäpuoli

Näiden alueiden huokosten ja karvatupen anatomia tekee niistä alttiita tukkeutuneille kanaville ja suljetuille komedoneille. Myös vaatteiden aiheuttama kitka ja hankaus tekevät näppylöiden muodostumisesta todennäköistä näissä paikoissa.

Ovatko kova Whitehead Pimples ehkäistävissä?

Vaikka et voi aina välttää kovia valkopäisiä näppylöitä kokonaan, voit vähentää riskiäsi tietyin toimenpitein:

 • Pidä iho puhtaana öljyn ja roskien kertymisen minimoimiseksi. Käytä hellävaraista päivittäistä kasvojen pesua.
 • Kuori säännöllisesti salisyylihappoa sisältävillä tuotteilla. Tämä auttaa tukkimaan huokoset ja poistamaan kuollutta ihosolukkoa.
 • Rajoita huokosia tukkivien kosmetiikkatuotteiden, voiteiden ja voiteiden käyttöä. Valitse öljyttömät "ei-komedogeeniset" merkinnällä varustetut tuotteet.
 • Shampoo säännöllisesti, erityisesti hikoilun jälkeen, jotta hiusten ja hiuspohjan öljyt pysyvät kurissa.
 • Vältä liiallista hankausta, nirsoilua ja raapimista. Tämä ajaa roskat syvemmälle huokosiin.
 • Käytä väljiä, hengittäviä vaatteita ja suojavarusteita mahdollisuuksien mukaan.
 • Keskustele ihotautilääkärin kanssa reseptilääkkeistä, jos puhkeamiset ovat vakavia tai jatkuvia.

Vaikka satunnaiset kovat valkopäiset näppylät ovat turhauttavia, ne ovat normaaleja ja hallittavissa asianmukaisella ihonhoidolla. Jos kuitenkin alat havaita runsaasti kovia kuoppia ja suljettuja komeedoneja, ota yhteyttä ihotautilääkäriin syiden ja ratkaisujen löytämiseksi. Jatkuvat suljetut komeedot voivat olla merkki taustalla olevasta ihosairaudesta, joka vaatii hoitoa.

Miten päästä eroon Hard Whiteheads

Sinulla on siis kasvoillasi kuhmu, jonka sisällä on kova valkoinen kyhmy. Mikä on paras tapa päästä siitä eroon ja poistaa itsepäinen keratiinitulppa?

Älä purista!

Vaikka kovien valkopäiden poimiminen tai puristaminen aggressiivisesti on erittäin houkuttelevaa, se voi pahentaa tilannetta. Massan pakottaminen ulos työntää todennäköisesti vain keratiinin syvemmälle ihoon sen sijaan, että poistaisi sen. Puristaminen ja kynsien sorkkiminen voi lisäksi aiheuttaa traumoja ja arpia.

Höyry löysää ja pehmentää

Sen sijaan parempi ensimmäinen askel on höyryttää ihoa, jotta kova valkopää avautuu ja pehmenee. Ota kuumaan veteen kasteltu pesulappu ja pidä sitä haavan päällä useita minuutteja. Kosteus ja lämpö auttavat irrottamaan sisällön ja nostamaan tulpan pintaa kohti.

Steriloi

Ennen kuin yrität poistaa valkopäitä, puhdista kätesi ja pyyhi haava alkoholilla. Tämä vähentää riskiä, että bakteerit työntyvät syvemmälle huokosiin ja aiheuttavat tulehduksen. alueen sterilointi on tärkeä ensimmäinen askel.

Käytä steriiliä lansettia

Seuraavaksi, käyttämällä steriiliä lansettia, varovasti niksauta valkopään kärki auki. Lansetit ovat steriilejä pistovälineitä, joita lääkärit ja sairaanhoitajat käyttävät ihon pistämiseen ja veripisaroiden ottamiseen. Tässä tapauksessa voit käyttää lansettia varovasti luomaan pienen aukon, jonka kautta voit poistaa valkopään.

Käytä kevyttä painetta

Kun olet luonut pienen aukon, paina vanupuikolla hyvin kevyesti ja tasaisesti kovaa valkopäitä. Houkuttele keratiinitulppa hitaasti ylös ja ulos valmiiksi tehdyn reiän läpi. Hitaasti - ei aggressiivista puristamista! Kevyellä painalluksella kovan pallon pitäisi liukua huokosta ylös ja tulla ulos.

Jatkohoito

Kun olet poistanut ihosi, levitä avoimeen huokosiin bentsoyyliperoksidivoidetta, joka tappaa bakteerit ja estää tukkeutumisen. Anna alueen sulkeutua ja parantua luonnollisesti ja pidä se puhtaana. Vältä meikkaamista, nipistelyä ja alueen ärsyttämistä, kun se toipuu.

Huolellisella höyrystämisellä, steriloinnilla ja kevyellä painalluksella voit onnistuneesti poistaa nämä ärsyttävät kovat valkopäiset näppylät. Jos ne kuitenkin jatkuvat, ota yhteyttä ihotautilääkäriin.

Milloin hakeutua lääkärin hoitoon Hard Whiteheads

Vaikka satunnainen kova valkopäivä on normaalia, hakeudu lääkäriin, jos huomaat jotain seuraavista:

 • Äkillinen hyökkäys toistuvia kovia whitehead puhkeamisia
 • Kyvyttömyys poistaa kova whitehead kunnolla kotona
 • Ihotulehduksen merkit - leviävä punoitus, turvotus, kipu, kuumuus.
 • Arpia tai tummia täpliä, jotka jäävät jälkeen kuopan hävittyä
 • Kovat whitehead-alueet, jotka täyttyvät toistuvasti uudelleen puhdistamisen jälkeen.

Jos sinulla on jokin näistä ongelmista, ihotautilääkäri voi auttaa selvittämään perimmäisen syyn ja saada ihosi takaisin terveeksi. Hän voi määrätä paikallisia tai suun kautta otettavia lääkkeitä, jotka kohdistuvat tukkeutuneisiin huokosiin ja estävät tulevien kovien näppylöiden muodostumisen. Toimenpiteet, kuten hellävarainen poisto, kemialliset kuorinnat tai steroidi-injektiot, voivat myös auttaa poistamaan itsepäiset kovat valkopäät.

Älä kiusaa kovia kuoppia loputtomasti. Hae apua tehokkaisiin hoitoihin, joilla voit estää arpia ja puhdistaa ihosi pitkällä aikavälillä.

Milloin kovat valkopäät ovat huolestuttavia?

Useimmille meistä satunnainen kova valkopäinen näppylä on vain riesa, jonka kanssa meidän on kamppailtava. Joissain tapauksissa toistuvien suljettujen komeedoneiden kyhmyt voivat kuitenkin olla merkki jostain vakavammasta.

Usein sato kova whitehead akne vaurioita voisi osoittaa ihosairauksia, kuten:

 • Acne Conglobata - Harvinainen, vaikea nodulaarisen aknen muoto, jolle on ominaista kaivautuvat komeedot ja kyhmyt.
 • Hidradenitis Suppurativa - Krooninen ihosairaus, joka aiheuttaa tukkeutuneita karvatupet ja kivuliaita kuoppia ihopoimuissa.
 • Pseudofolliculitis Barbae - Parranajosta johtuva karvatupen ärsytys, joka johtaa sisäänkasvaneisiin karvoihin, märkäisiin kuoppiin ja arpeutumiseen miehillä.

Jos sinulla on toistuvia jaksottaisia kovien valkopäisten näppylöiden puhkeamisia, ota yhteyttä laillistettuun ihotautilääkäriin. Oikea diagnoosi on avainasemassa, jotta voidaan sulkea pois taustalla olevat häiriöt ja laatia asianmukainen hoitosuunnitelma. Jatkuvasti sulkeutuneet komedot saattavat vaatia reseptilääkkeitä suun kautta tai paikallisesti käytettäviä lääkkeitä perussyiden korjaamiseksi.

Ihotautilääkäri voi määrittää, onko taustalla jokin ihosairaus vai tarvitseeko sinun vain muuttaa päivittäistä ihonhoitorutiiniasi normaalien valkopäisten näppylöiden ehkäisemiseksi. Älä alistu jatkuviin koviin valkopäiden puhkeamisiin - hae apua, jotta saat selville, mikä niitä aiheuttaa.

Johtopäätös

Satunnaiset näppylät ovat osa elämää, mutta kovat valkopäiset näppylät voivat olla erityisen ärsyttäviä. Ymmärrys siitä, mikä aiheuttaa tuon kovan keratiinipalloisen pälvikalvon sisällä, on ensimmäinen askel kohti näiden kuoppien karkottamista. Huolellisella huokosten hoidolla ja oikealla poistotekniikalla voit sanoa hyvästit koville valkopäisille näppylöille!

Usein kysyttyjä kysymyksiä näppylöistä, joissa on kovia valkoisia palloja sisällä

Näppylät, joiden sisällä on kova valkoinen pallo, voivat olla hämmentäviä ja turhauttavia. Alla on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin näistä ainutlaatuisista näppylöistä:

Mikä on näppylä, jonka sisällä on kova valkoinen pallo?

Tämäntyyppinen näppylä, jota kutsutaan joskus suljetuksi komedoniksi, muodostuu, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat karvatupen syvällä huokosessa. Tukoksen sisältö käy läpi kemiallisen reaktion, joka saa sen kovettumaan valkokeltaiseksi keratiinimassaksi. Tämä kova keratiinipallo juuttuu syvälle näppylän sisälle. Pinnalla näkyy vain pieni, punainen kuoppa.

Mikä aiheuttaa näiden kovien valkopäisten näppylöiden muodostumisen?

Mahdollisia syitä on muutamia:

 • Genetiikka - Jotkut ihmiset ovat vain alttiita kehittämään suljettuja komeedoneja.
 • Hormonaaliset vaihtelut murrosiän, kuukautisten jne. aikana.
 • Erittäin rasvainen iho
 • Huokosia tukkivien komedogeenisten tuotteiden käyttö
 • Ihoärsytystä tiukoista vaatteista, urheiluvälineistä, tavanomaisesta hankauksesta.
 • Lääkkeet, kuten kortikosteroidit

Missä nämä näppylät, joissa on kovia valkoisia kuoppia, yleensä näkyvät?

Yleisiä paikkoja ovat kasvot (otsa, leuka), selkä, rinta, hartiat ja pakarat. Alueet, jotka ovat usein vaatteiden tai varusteiden peitossa, ovat alttiita suljetuille komedoneille. Näiden alueiden huokoset ja karvatupet ovat anatomisesti todennäköisemmin tukkeutuneet.

Miten pääset eroon näppylästä, jonka sisällä on kova pallo?

ÄLÄ purista niitä aggressiivisesti. Tämä pakottaa keratiinin syvemmälle ihoon. Sen sijaan:

 • Höyrytä aluetta sisällön irrottamiseksi ja pehmentämiseksi.
 • Steriloi alue alkoholilla
 • Käytä steriiliä lansettia varovasti niksauttamaan pinta auki.
 • Paina hyvin kevyesti pumpulipuikolla, jotta tulppa irtoaa.

Miten näitä kovia näppylöitä voidaan ehkäistä?

Voit vähentää niiden esiintymistä:

 • Ihon pesu päivittäin hellävaraisella puhdistusaineella
 • Öljyttömien, ei-komedogeenisten ihotuotteiden käyttö
 • Kuorinta säännöllisesti kuolleiden ihosolujen poistamiseksi
 • Vältetään usein tapahtuvasta hankauksesta/poiminnasta johtuva ihoärsytys.
 • Hiusten shampoopesu säännöllisesti, erityisesti hikoilun jälkeen.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille kovien valkopäisten näppylöiden takia?

Käy ihotautilääkärilläsi, jos sinulla on:

 • Kovien valkopäiden äkillinen lisääntyminen
 • Kyvyttömyys purkaa niitä kunnolla kotona
 • Infektion merkit - leviävä punoitus, turvotus, kipu.
 • Toistuvat kovat näppylät, jotka täyttyvät uudelleen puhdistuksen jälkeen.
 • Jäljelle jääneet arpia tai tummia täpliä

Voisivatko toistuvat kovat valkopäät viitata johonkin vakavaan?

Usein esiintyvät kovat valkopäät voivat joskus viitata seuraavanlaisiin häiriöihin:

 • Acne congolobata - vaikea, nodulaarinen akne.
 • Hidradenitis suppurativa - kroonisia kuoppia ihon poimuissa.
 • Pseudofolliculitis barbae - parranajon ärsytys, joka johtaa sisäänkasvuun.

Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jos sinulla on toistuvia kovia näppylöitä, jotta voidaan sulkea pois mahdolliset hoitoa vaativat ihosairaudet.

Mikä on paras tapa poistaa kova valkopäinen näppylä?

Seuraa näitä ohjeita:

 1. Steriloi alue alkoholilla
 2. Pidä lämmintä, kosteaa pesulappua alueen päällä pehmentääkseen ja avataksesi huokoset.
 3. Käytä steriiliä lansettia varovasti niksauttamaan valkopään pintaa.
 4. Paina hyvin kevyesti pumpulipuikolla näppylän viereen, houkutellen tulpan ulos.
 5. Vältä puristelemasta tai nipistelemästä sitä!
 6. Pyyhkäise bentsoyyliperoksidivoidetta uuttamisen jälkeen.

Oikealla tekniikalla voit poistaa itsepäiset kovat valkopäät. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, jos ilmenee merkkejä tulehduksesta, arpeutumisesta tai uusiutumisesta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku