Mikä tappaa aknebakteerit?

Published:

Kamppailetko aknen kanssa? Nuo ärsyttävät näppylät voivat olla ärsyttäviä ja kivuliaita. Mutta et ole yksin! Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se koskettaa noin 85 prosenttia teini- ja parikymppisistä.

Avain aknen poistamiseen on ymmärtää, mikä sen ylipäätään aiheuttaa. Akne muodostuu, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat huokoset. Tämä johtaa tulehdukseen ja puhkeamisiin. Aknea aiheuttavien bakteerien tappaminen on siis ratkaisevan tärkeää, jotta finneistä päästään eroon.

Mikä tappaa akne bakteerit

Mutta miten se tehdään? Tutustumme tässä parhaimpiin ratkaisuihin aknebakteerien tappamiseksi ja ihon terveyden palauttamiseksi.

Bentsoyyliperoksidi

Bentsoyyliperoksidi on yksi suosituimmista aknelääkkeistä. Se toimii vähentämällä öljyntuotantoa ja tappamalla aknebakteereja.

Miten bentsoyyliperoksidi tappaa bakteereja? Se vapauttaa happea, joka luo bakteereille vihamielisen ympäristön. Ne eivät yksinkertaisesti selviä hengissä hapen vaikutuksesta.

Tutkimukset osoittavat, että bentsoyyliperoksidi tappaa yli 90 prosenttia P. acnes -bakteereista, jotka ovat yksi aknepurkausten pääasiallisista aiheuttajista. Se tehoaa lievään, keskivaikeaan ja jopa vaikeaan akneen.

Bentsoyyliperoksidia on saatavana eri pitoisuuksina, yleensä 2,5-10 %. Pienemmät, noin 2,5 %:n pitoisuudet voivat olla yhtä tehokkaita kuin suuremmat annokset, mutta niillä on vähemmän sivuvaikutuksia, kuten kuivumista ja kuorintaa.

Joten bentsoyyliperoksidi on erinomainen vaihtoehto päästä eroon bakteereista taudinaiheuttajien takana. Varmista vain, että aloitat hitaasti pienemmällä pitoisuudella, jotta ihosi ehtii sopeutua.

Oletko kokeillut bentsoyyliperoksidia? Oliko siitä apua aknea aiheuttavien bakteerien poistamisessa? Kerro minulle kommenteissa!

Salisyylihappo

Toinen aknen hoitoon sopiva hoito on salisyylihappo. Se on beetahydroksihappo, joka kuorii kuolleita ihosoluja ja tunkeutuu syvälle huokosiin.

Huokosten tukkimisen lisäksi salisyylihapolla on antimikrobisia ominaisuuksia. Tämän ansiosta se voi tappaa aknen puhkeamisesta vastuussa olevia bakteereja.

Tutkimukset osoittavat, että salisyylihappo vähentää tehokkaasti P. acnes -bakteerien määrää iholla. Ja salisyylihapon säännöllinen käyttö voi auttaa ehkäisemään uusien näppylöiden muodostumista.

Salisyylihappo on ihanteellinen lievän tai keskivaikean tulehduksellisen aknen hoitoon. Se tehoaa valkopäihin, mustapäihin, märkärakkuloihin ja papuloihin. Kuten bentsoyyliperoksidia, aloita pienemmillä, noin 0,5 %:n pitoisuuksilla kuivumisen ja ärsytyksen välttämiseksi.

Salisyylihappoa sisältävien puhdistusaineiden, kasvoveden, naamioiden ja täsmähoitojen käyttö auttaa tuhoamaan aknea aiheuttavia bakteereja, jolloin iho kirkastuu. Oletko kokeillut salisyylihappotuotteita? Jaa kokemuksesi alla olevissa kommenteissa!

Retinoidit

Retinoidit ovat A-vitamiinijohdannaisia, jotka ovat erittäin tehokkaita aknen hoidossa. Ne toimivat avaamalla tukkeutuneita huokosia, vähentämällä öljyä ja vähentämällä tulehdusta.

Tutkimukset osoittavat kuitenkin myös, että retinoideilla on antimikrobisia ominaisuuksia, jotka tappavat aknebakteereja. Sekä tretinoiini että adapaleeni ovat reseptilääkkeinä saatavia retinoideja, joiden on osoitettu olevan antibakteerisia P. acnes -bakteeria vastaan.

Itse asiassa eräässä tutkimuksessa todettiin, että adapaleenigeeli vähensi P. acnesin määrää 95 % 3 kuukauden käytön jälkeen!

Joten reseptilääkkeillä käytettävät retinoidit voivat olla tehokas keino torjua aknebakteereja syvällä ihossa. Tämä auttaa ehkäisemään uusia puhkeamisia ja antaa ihon parantua.

Retinoidit voivat kuitenkin aluksi aiheuttaa ärsytystä, kuorintaa ja aurinkoherkkyyttä. Hitaasti eteneminen 2-3 päivän välein voi minimoida sivuvaikutukset. Oletko kokeillut reseptillä saatavia retinoideja aiemmin? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

Teepuuöljy

Jos haluat mieluummin luonnollisia korjaustoimenpiteitä, teepuuöljy tuhoaa tehokkaasti aknebakteereja. Se sisältää aktiivisia yhdisteitä, kuten terpinen-4-olia, jotka antavat teepuuöljylle sen antimikrobisen voiman.

Tutkimukset osoittavat, että 5-prosenttinen teepuuöljygeeli vähentää merkittävästi P. acnes -bakteereja iholla. Itse asiassa sen antibakteerinen aktiivisuus on verrattavissa bentsoyyliperoksidiin!

Sen lisäksi, että teepuuöljy tappaa aknebakteereja, se myös vähentää tulehdusta ja poistaa tukkeutuneita huokosia. Tämä tekee siitä monipuolisen hoitokeinon kaikenlaisiin näppyihin.

Muista vain laimentaa teepuuöljy kantajaöljyllä ennen levittämistä ärsytyksen välttämiseksi. Löydät myös valmiiksi laimennettuja teepuuöljytuotteita helppokäyttöisyyttä varten.

Oletko käyttänyt teepuuöljyä akneesi aiemmin? Jaa suosikkituotteesi kommenteissa!

Suun kautta otettavat antibiootit

Keskivaikeaan tai vaikeaan tulehdukselliseen akneen määrätään usein suun kautta otettavia antibiootteja. Antibiootit toimivat sisältä ulospäin tappaen aknea aiheuttavia bakteereja ja vähentäen tulehdusta.

Yleisimmin akneen määrätyt antibiootit ovat:

 • Tetrasykliinit, kuten doksisykliini ja minosykliini. Näillä on suora antimikrobinen vaikutus P. acnesia vastaan.
 • Makrolidit, kuten erytromysiini. Vaikka resistenssi on lisääntynyt, erytromysiini vähentää edelleen P. acnesin määrää.
 • Trimetopriimi-sulfametoksatsoli. Tämä vaikuttaa bakteerien kasvuun ja aineenvaihduntaan.

Suun kautta otettavat antibiootit ovat erittäin tehokkaita aknebakteerien tappamisessa ja voivat parantaa aknepurkauksia merkittävästi. Antibioottiresistenssi on kuitenkin huolenaihe pitkäaikaisessa käytössä. Muista tehdä yhteistyötä ihotautilääkärisi kanssa selvittääksesi, sopivatko suun kautta otettavat antibiootit aknesi hoitoon.

Sinisen valon hoito

Sininen valohoito on jännittävä aknen hoito, joka tappaa bakteerit valolla. Sinisen valon aallonpituudet kohdistuvat iholla oleviin P. acnes -bakteereihin ja tuhoavat ne.

Useat tutkimukset osoittavat, että sininen LED-valohoito vähentää merkittävästi aknevaurioita ja P. acnesin määrää. 2-4 viikon hoidon jälkeen sininen valo vähentää aknea keskimäärin 60-70 %!

Sininen valohoito on kivuton, ei-invasiivinen hoito, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Useimmat laitteet ovat käsikäyttöisiä sauvoja, joita on helppo käyttää kotona. Sininen valo auttaa tappamaan bakteerit taudinpurkausten takana ilman lääkkeitä.

Yksi haittapuoli on se, että sininen valo tunkeutuu vain ihon pintakerroksiin. Se toimii siis parhaiten lievässä tai keskivaikeassa tulehduksellisessa aknessa. Oletko kokeillut sinivalohoitoa? Jaa ajatuksesi alla!

Otos

Aknesta vastuussa olevien P. acnes -bakteerien tappaminen on avainasemassa ihon puhdistamisessa. Paikalliset hoidot, kuten bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo ja teepuuöljy, tuhoavat aknebakteerit pinnalla.

Suun kautta otettavat ja paikallisesti käytettävät antibiootit sekä sinivalohoito vaikuttavat bakteereihin sisältä ulospäin ja syvälle huokosiin. Hoitojen yhdistäminen tuottaa yleensä parhaat tulokset.

Tee yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa räätälöidyn aknen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Hyökkäämällä aknebakteereihin kaikista näkökulmista voit vihdoin saavuttaa puhtaan ja terveen ihon!

Mikä on sinun go-to tappaa akne bakteerit? Onko jokin tuote tehnyt ihmeitä ihollesi? Jaa parhaat vinkkisi ja neuvosi alla olevissa kommenteissa!

Usein kysytyt kysymykset: Mikä tappaa aknebakteerit?

Akne johtuu monista eri tekijöistä, mutta aknea aiheuttavilla bakteereilla on suuri merkitys. Näiden bakteerien tappaminen voi auttaa hoitamaan puhkeamia ja estämään uusien näppylöiden muodostumisen. Alla vastaamme joihinkin yleisimpiin kysymyksiin siitä, miten aknebakteerit tuhotaan, jotta iho puhdistuu.

Mikä bakteeri aiheuttaa aknea?

Yleisin aknea aiheuttava bakteeri on Propionibacterium acnes eli P. acnes. Sitä esiintyy luonnostaan kaikkien iholla, mutta joillakin ihmisillä se kasvaa liikaa, mikä johtaa tulehdukseen ja puhkeamiseen.

Miten tappaa aknebakteerit?

On olemassa monia menetelmiä aknebakteerien tappamiseksi, mukaan lukien:

 • Bentsoyyliperoksidi - vapauttaa happea luoden bakteereille vihamielisen ympäristön.
 • Salisyylihappo - sillä on antimikrobisia ominaisuuksia bakteerien vähentämiseksi.
 • Retinoidit - niillä on antibakteerisia vaikutuksia, erityisesti adapaleenilla ja tretinoiinilla.
 • Teepuuöljy - sisältää antibakteerisia yhdisteitä, kuten terpinen-4-olia.
 • Suun kautta otettavat antibiootit - toimivat systeemisesti aknebakteerien tuhoamiseksi.
 • Sininen valohoito - siniset aallonpituudet kohdistuvat p. acnesiin ja tappavat sen.

Paikallisten ja systeemisten hoitojen yhdistäminen toimii parhaiten aknebakteerien täydelliseen poistamiseen.

Mikä on paras kasvojen pesu aknebakteereille?

Etsi bentsoyyliperoksidia tai salisyylihappoa sisältäviä aknea poistavia kasvopesuja. Aloita pienemmillä pitoisuuksilla, kuten 2,5 % bentsoyyliperoksidilla tai 0,5 % salisyylihapolla, jotta vältät kuivumisen ja ärsytyksen. Cerave ja Cetaphil valmistavat erinomaisia hellävaraisia puhdistusaineita, joihin on lisätty aknen torjunta-aineita.

Miten tappaa akne bakteerit luonnollisesti?

Joitakin parhaita luonnollisia vaihtoehtoja aknebakteerien tappamiseen ovat:

 • Teepuuöljy - laimenna ennen iholle levittämistä.
 • Omenaviinietikka - käytä kasvovetenä ihon pH-arvon palauttamiseksi.
 • Hunaja - sillä on antimikrobisia ominaisuuksia bakteerien torjumiseksi.
 • Aloe vera - vähentää tulehdusta ja turvotusta.
 • Paikkakäsittely murskatulla valkosipulilla - antibakteerinen ja antimikrobinen.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille aknen takia?

Käy ihotautilääkärillä aknen takia, jos:

 • Over-the-counter tuotteet eivät ole parantuneet breakouts jälkeen 2 kuukautta
 • Sinulla on suuria, kivuliaita kyhmyjä ja kystia.
 • Akne jättää arpia tai tummia täpliä.
 • Puhkeamiset aiheuttavat emotionaalista ahdistusta

Ihotautilääkäri voi arvioida aknen vaikeusasteen ja määrätä vahvempia hoitoja, kuten suun kautta otettavia antibiootteja tai reseptillä saatavia retinoideja aknebakteerien tappamiseksi.

Kuinka kauan kestää päästä eroon aknebakteereista?

Johdonmukaisella hoidolla useimmat ihmiset näkevät aknebakteerien ja aknepurkausten vähenevän 6-8 viikon kuluttua. Vaikeissa tapauksissa aknebakteerien täydellinen poistuminen voi kestää 3-4 kuukautta. Kärsivällisyys on avainasemassa, sillä perimmäisiin syihin puuttuminen vie aikaa.

Hoito-ohjelmasta kiinni pitäminen on ratkaisevan tärkeää, jotta aknebakteerit saadaan tuhottua ja iho kirkkaaksi ja terveeksi. Älä epäröi muuttaa tuotteita ihotautilääkärisi kanssa, jos et näe tuloksia. Oikean antibakteerisen rutiinin löytäminen ihollesi vaatii jonkin verran kokeiluja ja erehdyksiä.

Mikä on paras tapa ehkäistä tulevia aknen puhkeamisia?

Jos haluat ehkäistä aknea pitkällä aikavälillä ihon puhdistamisen jälkeen, jatka antibakteeristen ainesosien, kuten bentsoyyliperoksidin tai salisyylihapon, käyttöä. Pidä yllä yksinkertaista ihonhoitorutiinia, joka ei tuki ihohuokosia. Kuori iho 2-3 kertaa viikossa, jotta kuollutta ihoa ei kerääntyisi. Vältä kasvojen koskettelua tai nipistelyä, jotta bakteerien siirtyminen minimoituu.

Oikealla antibakteerisella hoitosuunnitelmalla voit voittaa akneongelmasi lopullisesti! Kerro minulle, jos sinulla on muita kysymyksiä alla olevissa kommenteissa!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku