Aiheuttaako alkoholi aknea?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Vaikka akne liitetään useimmiten teini-ikäisiin ja murrosiän hormonaalisiin muutoksiin, monet aikuiset kamppailevat ihottumien kanssa pitkälle aikuisuuteen asti. Tämä on saanut monet aknesta kärsivät pohtimaan, mikä aiheuttaa ja pahentaa heidän näppylöitään, ja toivovat voivansa hallita paremmin ihoaan. Yksi yleinen syyllinen, jota usein syytetään aknesta, on alkoholi.

Aiheuttaako alkoholin juominen todella aknea? Jatka lukemista, niin saat tietää totuuden alkoholinkäytön ja aknen välisestä yhteydestä.

Aiheuttaako alkoholi aknea

Miten akne ja alkoholi liittyvät toisiinsa?

Monet ihmiset ovat nopeita osoittamaan sormella alkoholia, kun kyse on aknepurkauksista. Kun juotu yö on johtanut uusien paiseita syntymiseen, syy ja seuraus tuntuvat ilmeiseltä. Mutta onko alkoholinkäyttö todella syyllinen aknen pahenemiseen? Vai voisivatko muutkin tekijät vaikuttaa asiaan?

Alkoholin käytön ja aknen välinen suhde on monimutkainen. Alkoholi voi vaikuttaa akneen negatiivisesti muutamalla eri tavalla, mutta alkoholi ei itsessään suoraan aiheuta näppylöiden muodostumista. Alkoholinkäyttö voi kuitenkin pahentaa ja pitkittää aknea joillakin henkilöillä.

Alkoholi ja tulehdus

Yksi tapa, jolla alkoholi voi pahentaa aknea, on tulehduksen laukaiseminen. Aknevauriot muodostuvat, kun huokoset tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä tarjoaa p. acnes -bakteereille ihanteellisen ympäristön lisääntyä ja aiheuttaa tulehduksen.

Alkoholin juominen, erityisesti suurina määrinä, aiheuttaa tulehdusta koko kehossa. Tämä systeeminen tulehdus voi entisestään tulehduttaa näppylöitä ja tehdä niistä suurempia ja kivuliaampia.

Alkoholi, verensokeri ja hormonit

Alkoholijuomien nauttiminen aiheuttaa verensokerin piikkejä ja romahduksia. Se myös nostaa joitakin hormonitasoja ja laskee toisia. Nämä vaihtelut voivat ylistimuloida öljyrauhasia ja lisätä aknen puhkeamista joillakin ihmisillä.

Alkoholi ja uni

Alkoholinkäyttö vaikuttaa unen laatuun muuttamalla unen arkkitehtuuria. Juominen ennen nukkumaanmenoa vaikeuttaa unen syvempiin, uudistaviin vaiheisiin siirtymistä. Huono uni on tutkimusten mukaan yhteydessä aknen pahenemiseen. Laadukkaan unen puute johtaa tulehduksen lisääntymiseen ja stressihormonien lisääntymiseen, jotka molemmat edistävät ihottumaa.

Alkoholi ja nestehukka

Alkoholi on diureetti, eli se saa elimistön menettämään enemmän nestettä kuin se ottaa. Kuivuminen vaikuttaa kielteisesti kaikkiin ihotyyppeihin, jolloin iho näyttää samealta ja edistää uusien aknevaurioiden syntymistä.

Millaiset alkoholijuomat aiheuttavat todennäköisimmin aknea?

Kaikki alkoholijuomat eivät vaikuta ihoon samalla tavalla. Jotkin juomat ovat enemmän komedogeenisiä (huokosia tukkivia) ja kuivattavat ihoa enemmän kuin toiset. Seuraavassa tarkastellaan, mitkä alkoholityypit ovat ongelmallisimpia akneen taipuvaiselle iholle:

 • Olut - Olut on täynnä yksinkertaisia hiilihydraatteja ja sokereita, jotka aiheuttavat verensokerin ja hormonien vaihtelua. Oluen sisältämä hiiva ja gluteeni voivat myös edistää tulehdusta.
 • Sokeripitoiset juomasekoitukset - valmiiksi sekoitetut cocktailit, kuten margaritat ja daiquirit, sisältävät runsaasti sokeria. Korkea sokeripitoisuus johtaa insuliini- ja androgeenihormonien nousuun, mikä lisää öljyntuotantoa.
 • Tummat viinat - Tummien alkoholijuomien, kuten bourbonin, rommin, brandyn ja viskin, kongeneeripitoisuus on korkea. Kongeneerit ovat haihtuvia yhdisteitä, jotka aiheuttavat tulehduksia ja krapulaoireita.
 • Kuivat viinit - Kuivat punaviinit ja valkoviinit sisältävät yleensä vähemmän sokeria ja hiilihydraatteja kuin olut tai sekajuomat. Ne sisältävät myös antioksidantteja, kuten resveratrolia, jotka torjuvat tulehduksia.

Yleensä kirkkaat viinat, kuten vodka, tequila ja gini, pahentavat aknea vähemmän kuin tummemmat juomat. Tämä riippuu kuitenkin myös siitä, mitä sekoittajia cocktaileihin lisätään. Yksinkertaiset yhdistelmät, kuten vodka-sooda tai gin tonic, ovat parempia vaihtoehtoja kirkkaalle iholle.

Kuinka paljon alkoholia aiheuttaa aknea?

Kohtuullinen alkoholin käyttö ei todennäköisesti aiheuta merkittäviä aknen puhkeamisia useimmilla ihmisillä. Ne, jotka jo kärsivät usein puhkeamista, saattavat huomata, että mikä tahansa määrä alkoholia pahentaa heidän akneaan. Tämä vaihtelee suuresti yksilöllisesti.

Humalajuominen ja runsas alkoholinkäyttö edistävät tulehdusta ja hormonimuutoksia, jotka pahentavat aknea. Alkoholin käytön rajoittaminen 1-2 annokseen 1-2 kertaa viikossa ei todennäköisesti pahenna aknea merkittävästi useimmissa tapauksissa.

Seuraavassa on joitakin yleisiä ohjeita alkoholimääristä, jotka voivat laukaista aknen puhkeamisen:

 • Naiset: Yli 4 juomaa yhden päivän aikana tai 8 juomaa viikossa.
 • Miehet: Yli 5 juomaa yhden päivän aikana tai 15 juomaa viikossa.

Yksilöllisillä tekijöillä on tietenkin suuri merkitys. Genetiikka, elämäntavat, ruokavalio, stressitaso ja ihotyyppi voivat kaikki vaikuttaa siihen, kuinka paljon alkoholinkäyttö pahentaa aknea. Kiinnitä huomiota siihen, miten oma ihosi reagoi eri alkoholimäärien nauttimisen jälkeen.

Vinkkejä ehkäisyyn alkoholiin liittyvät akne puhkeamiset

Monet ihmiset eivät halua luopua juomisesta kokonaan pitääkseen ihonsa puhtaana. Seuraavassa on muutamia vinkkejä alkoholin aiheuttamien aknepurkausten estämiseksi:

 • Pidä kiinni kirkkaista väkevistä alkoholijuomista - Vodka, gini, hopeinen tequila ja muut tislatut väkevät alkoholijuomat aiheuttavat harvemmin taudinpurkauksia kuin olut, viini tai tummat viinat.
 • Vältä sokerisia sekoitusaineita - Jätä sokeriset mehut, limsat ja siirapit juomasekoituksissa pois. Valitse sekoittajiksi soodavesi, tonic tai limemehu.
 • Vuorottele alkoholijuomia ja alkoholittomia juomia - Juo lasillinen vettä jokaisen alkoholijuoman välissä, jotta pysyt nesteytettynä.
 • Rajoita itsesi enintään kahteen drinkkiin - Yli kahden alkoholiannoksen nauttiminen kerrallaan voi lisätä öljyntuotantoa ja tulehdusta.
 • Nauti probioottilisää - Probiootit voivat auttaa torjumaan alkoholin aiheuttamia suolistomikrobiston häiriöitä.
 • Puhdista iho ja kosteuta ennen nukkumaanmenoa - Poista meikki ja pese kasvot huolellisesti ennen nukkumaanmenoa juomisen jälkeen. Levitä ravitseva yövoide.
 • Lisää antioksidantteja - Syö runsaasti antioksidanttipitoisia hedelmiä, vihanneksia ja C-vitamiinia sisältäviä elintarvikkeita tulehduksen torjumiseksi.

Alkoholin vaikutus ihoon ja ennaltaehkäisevät toimet voivat auttaa pitämään akneen taipuvaisen ihon puhtaana. Mutta jos ihottumat jatkuvat, voi olla tarpeen vähentää juomista tai lopettaa se kokonaan.

Yhteenveto

Voiko alkoholin juominen aiheuttaa aknen puhkeamista? Suhde on monimutkainen, mutta alkoholinkäytön ja aknen pahenemisen välillä näyttää olevan yhteys.

Alkoholin juominen lisää tulehdusta, verensokerin vaihtelua, hormonimuutoksia ja nestehukkaa - kaikki nämä voivat pahentaa aknea. Humalahakuinen ja runsas juominen laukaisee todennäköisemmin finnejä kuin kohtuullinen juominen.

Vaikka alkoholi yksinään ei suoraan aiheuta aknea, se voi pahentaa jo olemassa olevaa aknea alttiilla henkilöillä. Kiinnitä huomiota siihen, miten oma ihosi reagoi, jotta voit selvittää, onko alkoholi osasyynä puhkeamisiin. Ehkäise alkoholiin liittyvää aknea valitsemalla kirkkaat viinat, pysymällä nesteytettynä ja rajoittamalla kokonaiskulutusta.

Vaikka alkoholi voi olla osasyynä joidenkin aknen puhkeamiseen, akne muodostuu lopulta useiden sisäisten ja ulkoisten tekijöiden seurauksena. Älä syytä jokaista näppylää pelkästään juomatottumuksistasi. Ota sen sijaan aknen hoitoon kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa otetaan huomioon muun muassa ruokavalio, elämäntapa, perimä, stressi ja muut tekijät. Tee yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa kehittääksesi aknen torjuntaohjelman, joka on räätälöity juuri sinun tarpeisiisi.

Oikeanlaisella ihonhoitorutiinilla, terveellisillä elämäntapavalinnoilla ja luonnollisilla tai reseptilääkkeillä voit nauttia puhtaasta ihosta satunnaisen juomisen kera, jos niin haluat. Alkoholin ei tarvitse olla esteenä unelmien iholle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä alkoholista ja aknesta

Aiheuttaako alkoholin juominen enemmän aknen puhkeamisia?

Alkoholi yksinään ei suoraan aiheuta aknea. Alkoholinkäyttö voi kuitenkin pahentaa jo olemassa olevaa aknea joillakin ihmisillä lisääntyneen tulehduksen, verensokerin vaihtelun, hormonimuutosten ja juomisen aiheuttaman nestehukan vuoksi. Humalahakuinen ja runsas alkoholinkäyttö on vahvemmin yhteydessä aknen puhkeamiseen.

Miksi joillakin ihmisillä puhkeaa ihottuma alkoholin käytön jälkeen?

Alkoholi nostaa androgeenien, insuliinin ja tulehdusmerkkien tasoja joillakin henkilöillä. Tämä voi ylistimuloida öljyrauhasia, johtaa ylimääräiseen talintuotantoon ja aiheuttaa tulehduksia. Aknelle alttiit ihmiset saavat todennäköisemmin puhkeamia juomisen jälkeen.

Onko alkoholin tyypillä väliä akneen?

Kyllä, tietyntyyppiset alkoholijuomat pahentavat aknea todennäköisemmin niiden hiilihydraatti-, sokeri- ja kongeneeripitoisuuden vuoksi. Olut, sokeripitoiset sekoitetut juomat ja tummat viinat, kuten viski, ovat yleensä kaikkein komedogeenisimpia vaihtoehtoja. Kirkkaat viinat, kuten vodka ja gini, tai kuivat viinit aiheuttavat harvemmin aknea.

Onko viini vai olut huonompi iholle?

Olut on yleensä aknogeenisempi kuin viini, koska se sisältää enemmän hiilihydraatteja, hiivaa ja gluteenia. Kuivat viinit ovat kuitenkin makeita viinejä parempia vaihtoehtoja akneen taipuvaiselle iholle, koska niiden sokeripitoisuus on pienempi.

Voiko alkoholia auttaa aknen hoidossa?

Ei, alkoholia ei saa koskaan käyttää suoraan iholle. Se voi kuivattaa ihoa liikaa, aiheuttaa ärsytystä ja tulehdusta ja pahentaa aknea yleisesti. Käytä aina kasvoille tarkoitettuja aknetuotteita.

Aiheuttaako alkoholinkäyttö aknearpia?

Ei, arpia syntyy aknevaurioiden parantuessa, ei suoraan alkoholin juomisesta. Alkoholi voi kuitenkin pahentaa tulehduksellisia aknevaurioita, mikä lisää pysyvän arpeutumisen riskiä. On tärkeää hoitaa akne asianmukaisesti, jotta arpia ei syntyisi.

Pitäisikö sinun välttää alkoholia, jos sinulla on akne?

Alkoholia ei tarvitse välttää kokonaan, jos sinulla on akne, mutta kohtuus on tärkeää. Rajoita alkoholin käyttö enintään 1-2 drinkkiin päivässä, valitse kirkkaita juomia, pysy nesteytettynä ja kiinnitä huomiota siihen, miten ihosi reagoi. Vältä humalahakuista juomista.

Mikä on paras tapa ehkäistä aknea juomisen jälkeen?

Alkoholin aiheuttamien ihottumien ehkäisemiseksi kannattaa käyttää kirkkaita juomia, kuten vodkaa ja giniä, välttää sokerisia sekoittajia, vaihtaa alkoholijuomia ja alkoholittomia juomia, juoda runsaasti vettä, ottaa probiootteja ja ylläpitää akneen liittyvää ihonhoitorutiinia.

Pääseekö alkoholin käytön lopettaminen eroon aknesta?

Alkoholin käytön lopettaminen voi auttaa joidenkin ihmisten aknea, mutta myös muilla tekijöillä, kuten genetiikalla, ruokavaliolla, stressillä ja hormoneilla, on merkitystä. Kohtuukäyttäjillä alkoholin käytön lopettaminen yksinään ei todennäköisesti poista aknea kokonaan. Yhdistelmälääkitys on paras vaihtoehto.

Pitäisikö sinun lopettaa alkoholin juominen, jos käytät isotretinoiinia?

Kyllä, sinun tulisi välttää alkoholia kokonaan isotretinoiinin käytön aikana lääkkeen maksatoksisuuden vuoksi. Isotretinoiinin ja alkoholin yhdistäminen lisää vakavan maksavaurion riskiä. Noudata aina ihotautilääkärisi suosituksia.

Voiko alkoholi aiheuttaa aknea myöhemmin elämässä tai aikuisena?

Kyllä, akne jatkuu monilla ihmisillä teini-iän jälkeen. Hormonaaliset vaihtelut, tulehdukset ja muut tekijät voivat laukaista alkoholinkäyttöön liittyviä aikuisiän aknepurkauksia niillä, jotka ovat alttiita puhkeamiselle.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku