Tekeekö kasvojen pesu aknesta pahempaa?

Published:

Kasvojen pesu on olennainen osa hyvää ihonhoitorutiinia. Mutta voisiko jokin niinkin yksinkertainen asia kuin ihon puhdistaminen itse asiassa pahentaa akneasi?

Se on yleinen kysymys, jota monet aknesta kärsivät kysyvät. Ajatus lian, öljyn ja bakteerien huuhtomisesta pois kasvoilta on järkevä, kun halutaan ehkäistä puhkeamisia. Liiallinen pesu voi kuitenkin viedä iholta kosteutta ja aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pahentaako kasvojen pesu aknea? Lyhyt vastaus on - se riippuu. Liian aggressiivinen tai liian usein tapahtuva puhdistus voi ärsyttää ihoa ja pahentaa aknea. Oikein tehtynä kasvojen pesu auttaa kuitenkin ehkäisemään puhkeamisia poistamalla ylimääräisen öljyn ja bakteerit.

Tärkeintä on löytää oikea tasapaino omalle ihotyypillesi. Lue lisää, miten liiallinen peseminen aiheuttaa aknea, mitkä ovat parhaat kasvojenpesukäytännöt ja miten voit välttää ihon ärsyttämistä.

Tekee kasvojen pesu akne pahentaa Akne

Miten liiallinen pesu voi aiheuttaa aknea?

Kasvojen pesu poistaa ylimääräisen öljyn, kuolleet ihosolut, epäpuhtaudet ja bakteerit, jotka voivat tukkia huokoset ja aiheuttaa aknea. Miten siis jokin, jonka tarkoitus on hoitaa ihottumaa, voi itse asiassa pahentaa sitä?

Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla liiallinen peseminen voi vaikuttaa haitallisesti akneen taipuvaiseen ihoon:

1. Poistaa suojaavat öljyt

Sebum on talirauhasten tuottama öljy. Vaikka ylimääräinen määrä aiheuttaa huokosten tukkeutumista, tämä öljy myös suojaa ja kosteuttaa ihoa. Liiallinen pesu poistaa talin yhdessä lian ja bakteerien kanssa. Tämä altistaa ihon ärsytykselle, tulehduksille ja aknen lisääntymiselle.

2. Häiritsee ihon kosteussulkua.

Tiheä hankaus kuivattaa ihoa vahingoittamalla sen kosteussuojaa. Tämä uloin kerros sitoo vettä ihon sisään ja pitää ärsyttävät aineet poissa. Ilman tätä suojaa iho on altis transsepidermiselle vesihäviölle. Tästä johtuva kuivuus saa rauhaset tuottamaan enemmän öljyä, mikä johtaa - arvasitkin - aknen lisääntymiseen.

3. Tulehduksen laukaisijat

Kovat puhdistusaineet ja aggressiivinen pesu aiheuttavat ihoon mikrorepeämiä, jotka aiheuttavat tulehduksen. Tulehdus on aknen laukaisija. Liiallisen pesun aiheuttama punoitus ja ärsytys voivat pahentaa puhkeamia.

4. Edistää bakteerien liikakasvua

Kasvoissamme on sekoitus hyviä ja huonoja bakteereja. Terveet bakteerit auttavat pitämään ihon tasapainossa ja aknea aiheuttavat bakteerit kurissa. Liiallinen pesu voi tuhota hyvien bakteerien populaatiot. Näin P. acnes ja muut aknebakteerit pääsevät kukoistamaan.

Akne-ystävällinen kasvojen pesu Vinkkejä

Nyt kun tiedät, miten liika peseminen aiheuttaa aknea, käydään läpi joitakin parhaita käytäntöjä, joilla voit pitää kasvosi puhtaina ilman ärsytystä:

Käytä haaleaa vettä

Kuumalla vedellä peseminen poistaa ihon luonnolliset öljyt. Todella kuuma vesi vahingoittaa ihoestettä. Pysy haaleassa lämpötilassa huuhdellessasi kasvoja.

Älä hankaa liian kovaa

Puhdistusainetta hierotaan ihoon kevyin pyörivin liikkein. Liiallinen hankaaminen voi aiheuttaa mikroneuloja ja tulehduksia.

Keskittyminen ongelma-alueisiin

Keskity pesuun aknelle alttiilla alueilla, kuten otsalla, nenällä ja leuassa. Vältä puhdistamasta liikaa kirkkaampia alueita, jotka tarvitsevat vähemmän huomiota.

Huuhtele huolellisesti

Puhdistusainejäämien jääminen iholle voi tukkia huokoset. Huuhtele kasvoja, kunnes vesi valuu kirkkaana.

Pat Dry

Kasvojen hankaaminen pyyhkeellä aiheuttaa kitkaa, joka ärsyttää. Taputtele sen sijaan iho varovasti kuivaksi.

Kosteuttaa jälkeenpäin

Puhdistuksen jälkeen on aina käytettävä ei-komedogeenistä kosteusvoidetta. Tämä täydentää kosteutta ja korjaa ihoestettä.

Käytä hellävaraisempia tuotteita

Voimakkaat ainesosat, kuten alkoholi, mentoli ja hajusteet, voivat kuivattaa ja ärsyttää ihoa. Valitse hellävaraisia puhdistusaineita, joissa ei ole näitä lisäaineita.

Kuinka usein sinun tulisi pestä akneiho?

Täydelliselle puhdistustaajuudelle ei ole olemassa yleispätevää sääntöä. Se, kuinka usein kasvot tulisi pestä, riippuu ihotyypistäsi ja ilmastostasi. Seuraavassa on joitakin yleisiä ohjeita:

 • Rasvainen iho - Kaksi kertaa päivässä riittää yleensä. Rasvaisen ihon liiallinen peseminen lisää öljyntuotantoa.
 • Kuiva/herkkä iho - Puhdista iho vain kerran päivässä, mieluiten yöllä. Liika pesu pahentaa näitä ihotyyppejä.
 • Sekaiho - Keskity rasvaisten alueiden pesuun kahdesti päivässä ja rajoita kuivempien alueiden puhdistusta.
 • Kosteat ilmastot - Pese iho kerran päivässä tai joka toinen päivä kuumalla, kostealla säällä, jolloin öljyntuotanto on suurempaa.
 • Kylmät, kuivat ilmastot - Vähennä puhdistusta 2-3 kertaa viikossa kylmissä, kuivissa olosuhteissa, jotka kuivattavat ihoa.

Kiinnitä huomiota siihen, miltä ihosi näyttää ja miltä se tuntuu, jotta löydät optimaalisen kasvojen pesutiheyden. Vähennä, jos ihosi tuntuu kiristävältä, hilseilevältä tai ärtyneeltä.

Parhaat ja huonoimmat puhdistusaineet akne-ihon hoitoon

Oikean puhdistusaineen valitseminen ihotyypillesi on avain aknen ehkäisyyn ilman liiallista pesua. Seuraavassa on muutamia ihanteellisia ja ongelmallisia ainesosia, joita kannattaa varoa:

Paras puhdistusaine ainesosat

 • Salisyylihappo: Puhdistaa huokoset ja vähentää tulehdusta
 • Glykoli- ja maitohappo: Kuorii kuolleet ihosolut ja roskat.
 • Rikki ja hiili: Imeyttää ylimääräisen öljyn ja poistaa epäpuhtaudet.
 • Hyaluronihappo: Tehostaa kosteutta ja korjaa kosteussulkua.
 • Niasiiniamidi: Hillitsee öljyä ja punoitusta.
 • Teepuuöljy: Antibakteerisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Vältettävät ainesosat

 • Alkoholi: Erittäin kuivattava ja ärsyttävä
 • Tuoksu: Tuoksu: Yleinen ärsyttävä ja allergeeni
 • Mentoli ja eukalyptus: aiheuttaa punoitusta ja kuivuutta
 • Kovia kuorintoja: Voi vahingoittaa ihoa ja pahentaa aknea.
 • Sulfaatit: Riistävät ihon suojaavat öljyt

Etsi ei-komedogeenisiä, hajusteettomia puhdistusaineita, jotka on tarkoitettu akneen taipuvaiselle iholle. Vältä ärsyttäviä aineita ja valitse hellävaraisempia koostumuksia, joissa on aknea torjuvia ainesosia.

Muut akne ihonhoito vinkkejä

Kasvojen peseminen on vain yksi osa tehokasta aknen hoitosuunnitelmaa. Seuraavassa on muutamia muita vinkkejä finneihin:

 • Käytä öljytöntä, ei-komedogeenistä kosteusvoidetta.
 • Kuori 2-3 kertaa viikossa salisyyli- tai glykolihapolla.
 • Spot hoitoon näppylöitä bentsoyyliperoksidilla tai salisyylihappoa
 • Harkitse aknelääkkeitä, kuten retinoideja tai antibiootteja keskivaikeille/vaikeille puhkeamisille.
 • Vältä liiallista auringolle altistumista, joka pahentaa aknea.
 • Hallitse stressitasoja itsehoitokäytännöillä, kuten meditaatiolla ja liikunnalla.
 • Pidä kiinni akneystävällisestä ruokavaliosta, jossa on vähän puhdistettuja hiilihydraatteja ja maitotuotteita.
 • Vaihda tyynynpäälliset usein bakteerien siirtymisen välttämiseksi.
 • Älä koskaan poimia, pop tai kosketa akne, koska tämä pahentaa breakouts

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Jatkuva akne, joka ei parane perusihonhoidolla, saattaa tarvita ammattilaisen hoitoa. Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, jos sinulla on:

 • Vaikea akne, jossa on kivuliaita kystia/kyhmyjä.
 • Akne, joka ei reagoi käsikauppatuotteisiin.
 • Akne jättää arpia tai tummia täpliä
 • Ihoinfektion merkit, kuten hunajanvärinen kuoriutuminen.

Ihotautilääkäri voi määrätä vahvempia aknelääkkeitä, kuten isotretinoiinia, tai laser- ja valohoitoja sitkeiden tautien poistamiseksi. Älä epäröi hakeutua lääkärin vastaanotolle vaikean aknen vuoksi.

Päätelmä

Pahentaako kasvojen pesu aknea? Liiallinen puhdistus ja kuorinta voivat itse asiassa pahentaa ihottumaa ärsyttämällä ihoa ja tuhoamalla ihon kosteussulkua. Oikein tehtynä kasvojen pesu on kuitenkin tärkeä vaihe aknen ehkäisyssä, sillä se poistaa ylimääräisen öljyn, kuolleen ihon ja bakteerit.

Ole hellävarainen, käytä vain kerran tai kaksi kertaa päivässä, vältä voimakkaita ainesosia ja käytä kosteusvoidetta puhdistuksen jälkeen. Kiinnitä huomiota ihosi tarpeisiin ja sovita kasvojen pesurutiinisi sen mukaisesti. Yhdistä puhdistus ja aknen torjuntaan tarkoitetut aineet, kuten retinoidit ja salisyylihappo, jotta iho pysyy kirkkaana ja terveenä. Käänny ihotautilääkärin puoleen ammattitaitoista hoitoa varten, jos reseptivapaat menetelmät epäonnistuvat.

Usein kysytyt kysymykset

Millainen puhdistusaine on paras akneen taipuvaiselle iholle?

Hellävaraiset, ei-komedogeeniset puhdistusaineet ovat ihanteellisia akneen taipuvaiselle iholle. Vältä kovia kuorinta- tai puhdistusaineita, joissa on hajusteita, mentolia, alkoholia tai sulfaatteja, jotka voivat ärsyttää ihoa. Etsi ainesosia, kuten salisyylihappoa tai rikkiä, jotka hoitavat aknea ihoa rasittamatta.

Pitäisikö sinun pestä kasvosi hikoilun jälkeen?

Kyllä, puhdista ihosi hellävaraisesti voimakkaan hikoilun tai treenin jälkeen. Hiki voi tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa finnejä. Käytä hellävaraista, vaahtoamatonta puhdistusainetta ja haaleaa vettä, jotta hiki ja bakteerit poistuvat ilman ärsytystä.

Onko kylmällä vedellä peseminen parempi akneen?

Peseytyminen haalealla vedellä on parasta akneen taipuvaiselle iholle. Kuuma vesi poistaa luonnolliset öljyt, kun taas kylmä vesi supistaa ihohuokosia, jotka voivat sitoa öljyä ja bakteereja. Haalea vesi auttaa puhdistamaan ihon ilman ärsytystä tai kuivuutta.

Pitäisikö minun käyttää kasvovettä, jossa on kuorintahelmiä?

Vältä kovia, rakeisia kuorinta-aineita, joissa on helmiä tai murskattuja kuoria/siemeniä/pähkinöitä. Rakeiset hiukkaset voivat aiheuttaa mikrojälkiä ja pahentaa aknea. Käytä sen sijaan 2-3 kertaa viikossa kemiallista kuorinta-ainetta, jossa on salisyyli-, glykoli- tai maitohappoa.

Voinko vain huuhdella kasvoni vedellä puhdistusaineen sijaan?

Joillekin ihotyypeille voi riittää huuhtelu haalealla vedellä aamulla. Mutta hellävaraisen puhdistusaineen käyttö on tärkeää yöllä, jotta meikki, öljy ja bakteerit saadaan poistettua ennen nukkumaanmenoa.

Miten ehkäiset aknea meikatessasi?

Käytä öljytöntä meikkiä, joka on suunniteltu akneen taipuvaiselle iholle. Poista meikki huolellisesti joka ilta hellävaraisella puhdistusaineella. Desinfioi meikkisiveltimet säännöllisesti. Vältä meikkaamista kotona, jotta iho voi hengittää.

Mitä ruokia tai juomia minun pitäisi välttää aknen takia?

Rajoita maitotuotteita, runsaasti glykeemisiä elintarvikkeita, sokeripitoisia juomia, kofeiinia, alkoholia ja transrasvoja, jotka voivat laukaista ihottumaa. Juo runsaasti vettä, syö enemmän vihreitä, hedelmiä ja omega-3-rasvahappoja, jotta ihosi puhdistuu.

Voiko liian monen aknetuotteen käyttö pahentaa ihoani?

Aknetuotteet kannattaa ottaa käyttöön hitaasti yksi kerrallaan. Liian monien kuivattavien aineiden, kuten bentsoyyliperoksidin tai retinoidien, käyttö voi ärsyttää ihoa. Käy ihotautilääkärin luona laatimassa räätälöity aknehoito.

Miten voin ehkäistä aknearpia?

Älä koskaan poimi tai popsi näppylöitä, sillä se työntää bakteerit syvemmälle ja aiheuttaa arpia. Hoitakaa aknea varhaisessa vaiheessa ajankohtaisilla lääkkeillä. Käänny ihotautilääkärin puoleen viipymättä kivuliaiden kyhmyjen/kystien vuoksi. Laserit, kuorinnat ja täyteaineet voivat minimoida arpia.

Miksi akne pahenee juuri ennen kuukautisia?

Hormonaaliset vaihtelut ennen kuukautisia lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta, mikä johtaa ihottumiin. Kokeile reseptivapaita retinoideja, reseptillä saatavia antiandrogeeneja tai suun kautta otettavia ehkäisyvälineitä hormonaalisen aknen hoitoon.

Aiheuttaako stressi aknen puhkeamisia?

Stressi ei suoraan aiheuta aknea, mutta se voi pahentaa tautia. Korkea stressitaso lisää tulehdusta ja johtaa epäterveellisiin tapoihin, kuten huonoon ruokavalioon, unettomuuteen ja ihon nirsoiluun, jotka pahentavat aknea.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku