Miten ihotautilääkärit pääsevät eroon aknesta?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, joihin ihmiset etsivät ratkaisuja. Noin 85 % ihmisistä kärsii aknesta jossain vaiheessa 12-24 vuoden iässä. Joillakin se voi olla vain satunnainen näppylä siellä täällä. Toisilla taas akne voi olla keskivaikea tai vakava, ja se voi aiheuttaa henkistä ahdistusta ja fyysisiä arpia.

Jos reseptivapaat aknehoidot eivät anna sinulle haluamaasi kirkasta ihoa, voi olla aika mennä ihotautilääkärille. Ihotautilääkäreillä on laaja lääketieteellinen koulutus kaikentyyppisten iho-ongelmien, myös aknen, diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. Lue lisää siitä, miten ihotautilääkärit pääsevät eroon potilaidensa aknesta.

Miten ihotautilääkärit päästä eroon aknesta

Miten ihotautilääkärit diagnosoivat aknen?

Ihotautilääkäri tutkii ihosi ensin perusteellisesti tapaamisen aikana. Hän arvioi aknen tyypin ja vakavuuden. Akne syntyy, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista, mikä johtaa erityyppisiin näppyihin.

Seuraavassa on joitakin yleisimpiä aknetyyppejä:

 • Valkopäät - Näitä kutsutaan myös suljetuiksi komedoneiksi, ja ne näkyvät iholla pieninä, valkoisina, pyöreinä kuoppina. Ne muodostuvat, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat huokosen.
 • Mustapäitä - Mustapäitä kutsutaan avoimiksi komedoneiksi, ja ne näyttävät pieniltä tummilta läiskiltä iholla. Tumma ulkonäkö johtuu ihon pigmentistä, ei liasta, kuten yleisesti luullaan. Mustapäitä muodostuu samalla tavalla kuin valkopäitä, paitsi että huokos jää avoimeksi.
 • Papulat - Pienet, arat, vaaleanpunaiset kuoppia, jotka tuntuvat kovilta. Ne muodostuvat, kun tukkeutuneita huokosia ympäröivät seinämät hajoavat.
 • Märkärakkulat - Punaiset tyvestä, joiden yläosassa on valkoista tai keltaista märkää. Nämä tulehdukselliset vauriot muodostuvat, kun bakteerit tunkeutuvat syvemmälle huokosiin.
 • Kyhmyjä - Suuria, kivuliaita, kiinteitä, syvälle ihoon kiinnittyneitä leesioita. Kyhmyjä kehittyy syvemmältä tukkeutuneista ihohuokosista.
 • Kystat - Vakavin aknevauriotyyppi, joka on täynnä mätää. Kystat muodostuvat syvälle ihon alle, ja ne tuntuvat suurilta, kipeiltä kyhmyiltä.

Sen lisäksi, että ihotautilääkäri tunnistaa aknepilkkujen tyypit, hän toteaa niiden sijainnin kasvoilla, rinnassa tai selässä. Vaurioiden määrä auttaa myös määrittämään aknen vakavuuden. Lievissä tapauksissa on vain muutamia hajanaisia valkopäitä ja mustapäitä. Keskivaikea akne koostuu useammista tulehduksellisista papuloista ja märkärakkuloista. Vaikeassa aknessa on enemmän kyhmyjä ja kystia.

Miksi mennä ihotautilääkärille aknen hoitoon?

On monia syitä antaa ihotautilääkärin hoitaa akneasi sen sijaan, että luottaisit pelkästään käsikauppatuotteisiin. Näitä ovat mm:

Ihotautilääkärit tarjoavat lääketieteellisiä hoitoja

Vaikka apteekkien aknehoitotuotteet voivat auttaa lieviä tautipesäkkeitä, ne eivät useinkaan ole tarpeeksi vahvoja hoitamaan itsepäisempiä tapauksia. Ihotautilääkäreillä on käytettävissään reseptilääkkeitä, jotka ovat tehokkaampia ja vaikuttavampia.

Räätälöidyt hoitosuunnitelmat

Koska jokaisen potilaan akne on ainutlaatuinen, ihotautilääkärit laativat räätälöityjä hoito-ohjelmia. Tutkittuaan ihosi ja käytyään läpi sairaushistoriasi he yhdistelevät erityistarpeisiisi räätälöityjä hoitomuotoja.

Hoitaa kaikkia aknetyyppejä

Ihotautilääkäreillä on tietämys ja välineet kaikenlaisten aknevaurioiden poistamiseksi aina mustapäistä ja näppylöistä syvään kystiseen akneen. Käsikauppatuotteet auttavat yleensä vain pintakipuja.

Vähentää akne arpia

Aktiivisen aknen poistamisen lisäksi ihotautilääkärit tarjoavat myös hoitoja pysyvien aknearvetumien minimoimiseksi. Arpien hoitaminen vaatii usein ammattilaisten toimenpiteitä.

Parantaa ihon yleistä terveyttä

Ihotautilääkärit tarkastelevat ihon terveyden kokonaiskuvaa, eivät vain aknea. He voivat korjata ongelmia, kuten rasvaisuutta, kuivuutta ja herkkyyttä, jotka edistävät puhkeamisia.

Jatkuva tuki

Aknen hoito vie aikaa. Kun ihotautilääkäri valvoo hoitoa, voit varmistaa, että noudatat hoitoa oikein. Hän myös seuraa edistymistä ja mukauttaa hoitoja tarpeen mukaan.

Miten ihotautilääkärit pääsevät eroon aknesta?

Ihotautilääkäreillä on käytössään laaja valikoima todistettuja aknehoitoja, joiden avulla voidaan poistaa aktiivisia taudinpurkauksia ja estää uusien muodostuminen. He käyttävät usein monipuolista lähestymistapaa, joka sisältää:

Reseptilääkkeet

Keskivaikeaan tai vaikeaan akneen tarvitaan usein ajankohtaisia tai suun kautta otettavia reseptilääkkeitä. Yleisiä lääkemääräyksiä ovat mm:

 • Retinoidit - A-vitamiinista johdetut tehokkaat lääkkeet poistavat huokosten tukkeutumista ja ehkäisevät mustapäiden ja valkopäiden syntymistä. Ne vähentävät myös tulehdusta.
 • Antibiootit - Käytetään aknea aiheuttavien bakteerien tappamiseen ja turvotuksen vähentämiseen. Yleisiä määrättyjä antibiootteja ovat klindamysiini ja erytromysiini.
 • Antimikrobiset aineet - Kuten bentsoyyliperoksidi, nämä yhdisteet tappavat iholla olevia bakteereja ja poistavat samalla huokosten tukkeutumista.
 • Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet - Kun naiset käyttävät estrogeenia ja progestiinia sisältäviä ehkäisypillereitä, ne voivat parantaa aknea. Hormonit auttavat vähentämään androgeenihormonien toimintaa.
 • Spironolaktoni - Ihotautilääkärit käyttävät tätä diureettia off-label-käytössä naisten hormonaalisen aknen hoitoon. Se estää ihon androgeenihormonireseptoreita.
 • Isotretinoiini - tehokkain suun kautta otettava aknelääke. Isotretinoiini (aiemmin tunnettu nimellä Accutane) hoitaa vaikeaa nodulaarista aknea vähentämällä öljyrauhasten kokoa ja bakteereja.

Valo- ja laserhoidot

Teknologiaan perustuvat hoidot, kuten fotodynaaminen hoito ja laserpintakäsittely, auttavat tappamaan aknebakteerit ja poistamaan samalla vaurioituneen ihon uloimmat kerrokset. Laserit myös minimoivat aknearpia.

Kemialliset kuorinnat ja mikrodermahionta

Kemiallisista kuorinnoista ja mikrodermahionnasta johtuvat kontrolloidut ihovauriot edistävät kollageenin tuotantoa. Tämä auttaa tasoittamaan aknearpia ja poistamaan tukkeutuneita huokosia.

Kortikosteroidipistokset

Laimennetun kortikosteroidin ruiskuttaminen suoraan suuriin kystiin ja kyhmyihin vähentää tulehdusta ja lievittää nopeasti. Injektiot voivat myös estää arpeutumista.

Uuttaminen

Ihotautilääkärit voivat poistaa mustapäitä, valkopäitä ja tulehduksellisia aknevaurioita huolellisesti käsin. Poistot auttavat poistamaan itsepäisiä tukoksia ja nopeuttavat paranemista.

Kuinka kauan kestää nähdä tuloksia?

Useimmat reseptilääkkeet kestävät 4-12 viikkoa saadakseen näkyvää puhdistumaa, mutta tulokset riippuvat:

 • Aknen tyyppi ja vakavuus
 • Määrätyt tuotteet
 • Hoito-ohjelman noudattaminen
 • Yksilöllinen vastaus

Vaikeammat tapaukset vaativat usein pidempää hoitoa, jopa kuusi kuukautta. Vaikka akne näyttäisi poistuvan, ylläpitohoitoa tarvitaan yleensä aknen uusiutumisen estämiseksi. Älä lannistu, jos et näe välittömiä tuloksia. Ole kärsivällinen ja noudata ihotautilääkärin määräämää kuuria.

Mitä tuloksia voit odottaa?

Valtaosa aknepotilaista näkee merkittävää parannusta, kun he käyttävät johdonmukaisesti asianmukaisia ihotautilääkärin määräämiä hoitoja. Saavutettavia tuloksia ovat mm:

 • Merkittävä väheneminen kaikentyyppisissä aknevaurioissa.
 • Uusien taudinpurkausten ehkäiseminen
 • Aknen jälkeisten jälkien ja arpien häivyttäminen
 • Öljyntuotannon normalisointi
 • Mustapäiden ja valkopäiden poisto

Vaikka useimmat potilaat saavuttavat tyydyttävän puhdistuman, akne voi silti olla arvaamaton. Pienellä osalla potilaista tilanne voi parantua vain vähän tai ei lainkaan. Keskustele ihotautilääkärisi kanssa rehellisesti hoitoodotuksistasi.

Miten ihotautilääkärit voivat estää aknen paluun?

Aknen menestyksekäs hallinta pitkällä aikavälillä edellyttää sekä nykyisten vaurioiden poistamista että uusien tautien syntymisen estämistä. Ihotautilääkäreillä on tehokkaita strategioita, jotka auttavat pitämään ihon puhtaana.

Pitkäaikainen lääkitys

Joitakin ajankohtaisia ja suun kautta otettavia lääkkeitä on jatkettava, kun akne on hävinnyt, jotta estetään uudet taudinpurkaukset. Ylläpitohoito voi kestää kuukausia tai jopa vuosia yksilöstä riippuen.

Elämäntapasäädöt

Ihotautilääkärit antavat ohjeita aknea edistävistä tavoista, joita tulisi välttää. Näihin kuuluvat ruokavalio ja ravintolisät, vaatevalinnat, hius- ja meikkituotteet sekä liikunta.

Viranomaismenettelyt

Parantumisen jälkeenkin säännölliset toimenpiteet, kuten valohoito, kemialliset kuorinnat, laserhoidot ja kortikosteroidi-injektiot, voivat auttaa ylläpitämään tuloksia.

Stressin vähentäminen

Jos stressi vaikuttaa akneen, ihotautilääkäri voi suositella stressinhallintatekniikoita, kuten meditaatiota, joogaa tai neuvontaa.

Hormonihoidot

Naisille, joiden aknea pahentavat hormonivaihtelut, erityiset ehkäisypillerit tai antiandrogeenilääkkeet voivat ehkäistä hormonien laukaisemia puhkeamisia.

Custom ihonhoito

Ihotautilääkärit voivat määrätä apteekkien ja apteekkien erikoistuneita puhdistusaineita, värinpoistoaineita ja täsmähoitoja, jotka auttavat pitämään ihon puhtaana.

Säännöllinen seuranta

Ihotautilääkärin vastaanotolla kolmen tai kuuden kuukauden välein varmistetaan, että aknen vaikeusasteen muutoksiin puututaan nopeasti hoitoa muuttamalla.

Voiko aknearven hoitoa tehdä aktiivisen puhkeamisen aikana?

Kyllä, aknearven korjaus voidaan tehdä, vaikka sinulla olisi edelleen aktiivisia vaurioita. Kun akne kuitenkin ensin puhdistetaan kokonaan, tietyt toimenpiteet toimivat parhaiten. Ihotautilääkäri voi neuvoa optimaalisen ajoituksen.

Jotkin tekniikat, kuten alileikkaus ja mikroneulaus, tuottavat uutta kollageenia, joka auttaa tasoittamaan painuneita arpia ja torjumaan samalla nykyisiä taudinpurkauksia. Toiset vaihtoehdot, kuten ihon laserpintakäsittely ja dermahionta, toimivat kuitenkin paremmin, kun akne on saatu hallintaan, koska niissä poistetaan uloimmat ihokerrokset.

Aktiivisen aknen hoitoon käytettävät lääkkeet, kuten retinoidit ja isotretinoiini, häivyttävät myös vähitellen värimuutoksia ja pieniä arpia ajan myötä. Keskustele ihotautilääkärisi kanssa haluamistasi tuloksista, jotta voit laatia sopivan hoitoaikataulun.

Mitkä tekijät vaikuttavat aknen hoidon kustannuksiin?

Kuten useimmat ihotautien hoitotoimenpiteet, aknen hoidon kustannukset riippuvat useista tekijöistä:

 • Vaikeusaste - Lievät tapaukset aiheuttavat pienemmät kustannukset kuin keskivaikea tai vaikea akne. Suurempien vaurioiden hoitoon tarvitaan tehokkaampia hoitoja ja lääkkeitä.
 • Hoitotyypit - Valo- ja lasertoimenpiteet maksavat yleensä enemmän kuin ajankohtaiset reseptilääkkeet. Kehittyneet kemialliset kuorinnat ovat kalliimpia kuin mikrodermahionta.
 • Vakuutusturva - Vakuutukset vaihtelevat sen mukaan, mitä aknehoitoja ne kattavat ja kuinka suuren prosenttiosuuden. Useimmat vakuutukset kattavat antibiootit ja hormonihoidot. Isotretinoiini vaatii usein ennakkoluvan.
 • Sijainti - Suurilla kaupunkialueilla sijaitsevat ihotautien erikoislääkärit veloittavat yleensä enemmän kuin maaseudulla.
 • Palveluntarjoajan pätevyys - Asiantuntijalääkärinpätevyydellä varustetut ihotautilääkärit maksavat korkeampia palkkioita kuin vähemmän erikoistuneet palveluntarjoajat.
 • Istuntojen määrä - Maksat hoitoa tai täydennystä kohden. Mitä enemmän käyntejä tarvitaan, sitä suuremmat ovat kokonaiskustannukset.

Kysy ihotautiklinikaltasi tarkkoja hinta-arvioita, jotka perustuvat räätälöityyn hoitosuunnitelmaasi. Monet tarjoavat maksusuunnitelmia potilaiden auttamiseksi. Tehokkaan aknen lievittämisen etsiminen on arvokas investointi ihoosi ja itseluottamukseesi.

Miten aknen hoitokäynneistä saa eniten irti?

Akne-neuvottelut ja seurantakäynnit ihotautilääkärin kanssa ovat merkittävä ajallinen ja taloudellinen investointi. Voit hyödyntää käyntejäsi parhaalla mahdollisella tavalla:

 • Täydellinen sairaushistoria - Varmista, että ilmoitat kaikki aiemmat aknehoidot, lääkkeet, allergiat ja terveydentilat. Jopa asiaan liittymättömät asiat, kuten unihäiriöt, voivat vaikuttaa akneen.
 • Ota mukaan kysymysluettelo - Kirjoita muistiin kaikki akneasi koskevat erityiset huolenaiheesi, kuten se, miksi akne pahenee tiettyinä aikoina. Kysy hoitovaihtoehdoista.
 • Kerroselkeästi tavoitteesi - Kerro ihotautilääkärillesi, haluatko ehkäistä arpia, ratkaista kystiset läiskät ennen tapahtumaa tai parantaa ihon rakennetta.
 • Hoito-ohjeiden noudattaminen - Reseptilääkkeiden virheellinen käyttö voi rajoittaa niiden tehoa ja aiheuttaa mahdollisia sivuvaikutuksia. Noudata ohjeita huolellisesti.
 • Seuraa edistymistäsi - Pidä kirjaa aknen parantumisesta ja kaikista kokemistasi reaktioista. Päivitä tiedot ihotautilääkärillesi jokaisen käynnin yhteydessä.
 • Kotihoitoa koskevat kysymykset - Hanki erityisiä hoitovinkkejä ihotyyppisi hoitoon, olipa se sitten rasvainen, kuiva tai herkkä. Selvitä, mitkä reseptivapaat tuotteet täydentävät reseptilääkkeitä.
 • Keskustelu mielenterveydestäsi - Jos akne vaikuttaa henkiseen hyvinvointiisi, keskustele ihotautilääkärisi kanssa neuvontaresursseista. Älä aliarvioi aknen psykologisia vaikutuksia.
 • Seurantakäyntien pitäminen - Sovi suositelluista seurantakäynneistä, vaikka akne näyttäisi olevan puhdas. Hoidon lopettaminen ennenaikaisesti voi aiheuttaa aknen palaamisen.

Tyydyttävien tulosten saaminen ammattimaisesta aknehoidosta edellyttää potilaan aktiivista osallistumista. Ole sitoutunut ja ennakoiva joka vaiheessa.

Johtopäätökset: Kumppanuus ihotautilääkärin kanssa selkeää ihoa varten

Jos sinulla on vaikeuksia saada akneasi hallintaan, paras mahdollisuus onnistua on, että käyt laillistetun ihotautilääkärin vastaanotolla. Ihotautilääkärit käyttävät huippuluokan välineitä, teknologioita ja tekniikoita, jotka ovat enemmän kuin reseptivapaat aknetuotteet. Heidän lääketieteellisen koulutuksensa ansiosta heillä on asiantuntemusta hoidon mukauttamisesta ainutlaatuiseen ihotilaasi.

Vaikka ammattimainen aknenhoito vaatii enemmän aikaa ja taloudellista panostusta kuin apteekkimenetelmät, se on sen arvoista. Ihotautilääkärit voivat tarjota sekä lyhyen että pitkän aikavälin aknen lievitystä ja estää samalla pysyvän arpeutumisen. Saat itseluottamusta siitä, että sinulla on puhdas, terve iho. Älä epäröi tehdä yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa ja hyvästellä akne lopullisesti!

Usein kysyttyjä kysymyksiä Professional akne hoito

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tällöin aknea aiheuttavat Propionibacterium acnes -bakteerit (P. acnes) pääsevät kasvamaan syvällä karvatupen sisällä. Kun bakteerit lisääntyvät, ne aiheuttavat tulehdusta ja turvotusta. Ylimääräinen taliöljyn tuotanto, epänormaali ihosolujen irtoaminen ja hormonaaliset vaihtelut voivat kaikki edistää karvatupen tukkeutumista. Myös genetiikalla on merkitystä.

Millaisia erilaisia aknevauriotyyppejä on olemassa?

Aknevaurioita on kahta pääluokkaa - ei-tulehduksellisia ja tulehduksellisia.

Ei-tulehduksellisia vaurioita ovat:

 • Valkopäät (suljetut komedot) - Pyöreät, valkoiset kuoppia, jotka johtuvat tukkeutuneista huokosista.
 • Mustapäitä (avoimet komedot) - Näkyvät tummat pisteet, jotka muodostuvat laajoista, avoimista tukkeutuneista huokosista.

Tulehduksellisia vaurioita ovat:

 • Papulat - Pienet, vaaleanpunaiset näppylät, joissa on tulehdus.
 • Märkärakkulat - Punainen tyvestä, jossa on valkoista/keltaista märkää.
 • Kyhmyt - Suuret, kiinteät, kivuliaat kyhmyt, jotka ovat syvällä ihossa.
 • Kystat - Vaikeimmat, syvälle dermikseen ulottuvat, mätäpitoiset vauriot.

Mitkä ovat aknen vaikeusasteet?

Ihotautilääkärit luokittelevat aknen lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan asteeseen:

Lievä - Vain muutama hajanainen komeedoni (mustapäitä ja valkopäitä).

Keskivaikea - Enemmän näkyviä ei-tulehduksellisia ja tulehduksellisia vaurioita. Useita papuloita ja märkärakkuloita.

Vaikea - laajalle levinneet ei-tulehdukselliset vauriot sekä enemmän tulehduksellisia vaurioita, kuten kyhmyjä ja kystia. Arpia voi esiintyä.

Miksi mennä ihotautilääkärille aknen hoitoon verrattuna reseptivapaaseen hoitoon?

Ihotautilääkärit tarjoavat lääketieteellistä asiantuntemusta, kehittyneitä reseptilääkkeitä, ammattimaisia menettelyjä ja jatkuvaa tukea, jota ei ole saatavissa reseptivapaista aknetuotteista. Heidän räätälöity lähestymistapansa, joka perustuu aknetyyppiin ja tavoitteisiin, tarjoaa parhaat puhdistustulokset.

Minkälaisia aknehoitoja ihotautilääkärit määräävät?

Ihotautilääkärit voivat käyttää ajankohtaisia ja suun kautta otettavia reseptilääkkeitä, kuten:

 • Retinoidit - A-vitamiinista peräisin olevat retinoidit poistavat huokosia ja vähentävät öljyä. Tuotemerkkejä ovat Retin-A, Differin ja Tazorac.
 • Antibiootit - Tappavat aknebakteerit ja vähentävät tulehdusta. Esimerkkejä ovat klindamysiini ja erytromysiini.
 • Bentsoyyliperoksidi - Antimikrobinen aine, joka tappaa P.acnes-bakteerit ja kuorii.
 • Ehkäisypillerit - Estrogeeni-/progestiinipillerit, jotka voivat parantaa naisten aknea vähentämällä androgeenihormonien määrää.
 • Spironolaktoni - Suun kautta otettava lääkitys, joka hoitaa naisten hormonaalista aknea estämällä ihon androgeenihormonireseptoreita.
 • Isotretinoiini - Tehokkain suun kautta otettava aknelääke. Tuotemerkit ovat Claravis, Amnesteem, Absorica. Vähentää dramaattisesti öljyrauhasten tuotantoa ja bakteereja.
 • Dapsoni - ajankohtainen geeli, joka torjuu aknen tulehdusta ja estää öljyrauhasten toimintaa. Tuotenimi on Aczone.

Mitä toimenpiteitä ihotautilääkärit tekevät aknen hoitoon?

Ihotautilääkärin vastaanotolla annettaviin hoitoihin voivat kuulua:

 • Valo- ja laserhoito - tappaa bakteereja, vähentää tulehdusta ja parantaa aknearpia.
 • Kemialliset kuorinnat - Glykolihappo- ja salisyylihappokuorinnat kuorivat ja irrottavat follikkelit.
 • Mikrodermahionta - Hienoja kiteitä käytetään ihon kevyeen pintakäsittelyyn ja uudistamiseen.
 • Kortikosteroidipistokset - Pistetään suuriin kystiin ja kyhmyihin turvotuksen ja kivun nopeaksi vähentämiseksi.
 • Poistot - Valkopäiden, mustapäiden ja joidenkin näppylöiden poistaminen käsin tukosten poistamiseksi.
 • Radiotaajuus - käyttää lämpöenergiaa kutistamaan laajentuneita öljyrauhasia, jotka aiheuttavat aknea.

Mitä tuloksia voidaan odottaa ammattimaisella aknehoidolla?

Useimmat potilaat näkevät merkittäviä parannuksia, mukaan lukien:

 • Muiden kuin tulehduksellisten ja tulehduksellisten vaurioiden merkittävä väheneminen.
 • Uusien taudinpurkausten ehkäiseminen
 • Aknejälkien ja arpien häivyttäminen
 • Tasaisempi ihon sävy ja rakenne
 • Ylimääräisen rasvaisuuden normalisointi

Joillakin potilailla tauti häviää kokonaan, mutta pieni osa potilaista ei välttämättä reagoi yhtä hyvin hoitoon. Aknen paraneminen kestää keskimäärin 4-12 viikkoa aknen vakavuudesta riippuen.

Kuinka kauan aknehoitoa tarvitaan?

Useimmat lääkkeet ja toimenpiteet vaativat jatkuvaa ylläpitohoitoa tulosten ylläpitämiseksi. Suun kautta otettavia ja paikallisia lääkkeitä voidaan käyttää useita kuukausia tai vuosia yksilöstä riippuen. Valohoidon kaltaiset toimenpiteet toistetaan usein viikoittain tai kuukausittain. Säännölliset seurantakäynnit ihotautilääkärin luona 3-6 kuukauden välein auttavat seuraamaan ihon tilaa ja tekemään tarvittaessa muutoksia. Älä lopeta aknen hoitoa ilman ohjausta, sillä puhkeamiset todennäköisesti uusiutuvat.

Auttaako aknehoito ehkäisemään arpia?

Kyllä, puhdistamalla tulehdukselliset aknevauriot, kuten märkärakkulat, kyhmyt ja kystat, voidaan minimoida arpia aiheuttavat vauriot. Syvien vaurioiden turvotuksen nopea vähentäminen on avainasemassa. Ihotautilääkäreillä on myös kehittyneitä hoitomuotoja, joilla voidaan tasoittaa ja muokata vakiintuneita aknearpia. Hoidon aloittaminen varhaisessa vaiheessa on ihanteellista pysyvien arpien rajoittamiseksi.

Mitä sivuvaikutuksia voi esiintyä reseptillä saatavilla aknelääkkeillä?

Paikallisten lääkkeiden yleisiä sivuvaikutuksia ovat kuivuminen, kuorinta, punoitus ja ärsytys. Suun kautta otettavat antibiootit voivat aiheuttaa vatsavaivoja, huimausta ja valoherkkyyttä. Isotretinoiini voi aiheuttaa huulten kuivumista, nivelkipua ja veren triglyseridipitoisuuden nousua. Vakavat vaikutukset ovat harvinaisia, kun noudatetaan määräävän ihotautilääkärin ohjeita. Ilmoita huolestuttavista reaktioista viipymättä.

Kuinka paljon ammattimainen aknehoito maksaa keskimäärin?

Kustannukset vaihtelevat aknen vaikeusasteen, hoitotyyppien, hoitojaksojen määrän ja vakuutusturvan mukaan. Lievät tapaukset voivat maksaa 500-1500 dollaria. Keskivaikean aknen hoito voi olla 1500-3000 dollaria. Vaikea, itsepäinen akne, joka vaatii kehittyneitä hoitomuotoja, kuten isotretinoiinia, voi maksaa 3000-5000 dollaria. Vahvista ennakoidut kustannukset ihotautilääkärin vastaanotolla.

Onko akne parannettavissa ammattimaisella hoidolla?

Aknea ei voida pysyvästi "parantaa" siinä mielessä, että se ei koskaan uusiutuisi. Pitkän aikavälin hoito ihotautilääkärin kanssa tarjoaa kuitenkin parhaat mahdollisuudet pitää taudinpurkaukset jatkuvasti puhtaina. Aknen uusiutumisen estämiseksi tarvitaan usein ihon huolellista hoitoa ja jatkuvaa lääkitystä. Genetiikka tekee joistakin ihmisistä alttiimpia aknepurkauksille koko elämänsä ajan.

Milloin jonkun pitäisi hakeutua aknen hätähoitoon?

Hakeudu nopeasti lääkärin hoitoon, jos sinulla on vaikea, kivulias aknen turvotus, johon liittyy yli 101 F:n kuumetta ja vilunväristyksiä. Tämä voi viitata vakavampaan ihoinfektioon, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Hae apua myös, jos akne vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen toimintakykyyn ja mielenterveyteen. Ihotautilääkärit voivat tarjota sekä lääketieteellistä että psykologista tukea. Älä epäröi ottaa yhteyttä.

Miten saat aknen hoitokäynneistä parhaan hyödyn irti?

Valmistaudu perusteelliseen sairaushistoriaan, kysymyksiin, tavoitteisiin ja edistymistä koskeviin muistiinpanoihin. Noudata ihotautilääkärin ohjeita tarkasti. Pidä määrätyt seurantakäynnit, vaikka iho paranisi. Kerro kaikista haittavaikutuksista tai huolenaiheista. Toteuta ihonhoitovinkkejä kotona. Käsittele aknen mahdollisia emotionaalisia vaikutuksia. Pysy aktiivisesti mukana hoitosuunnitelmassa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku