Onko veden juominen auttaa akne?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se koskettaa miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Se voi olla kiusallista ja turhauttavaa. Moni miettii, voiko akne poistua yksinkertaisesti juomalla enemmän vettä.

Tässä artikkelissa perehdymme juomaveden ja aknen taustalla olevaan tieteeseen. Tarkastelemme mahdollisia hyötyjä ja haittoja, joita veden saannin lisääminen aknen lievittämiseksi voi tuoda.

Onko veden juominen auttaa akne

Miten akne muodostuu?

Ennen kuin tarkastelemme, miten veden saanti vaikuttaa akneen, on ensin ymmärrettävä, mistä akne ylipäätään johtuu.

Akne muodostuu, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat huokoset. Tämä johtaa valkopäiden, mustapäiden, näppylöiden ja kystien kaltaisiin vaurioihin. Aknea aiheuttavat neljä päätekijää:

 • Ylimääräinen öljyntuotanto - Talirauhaset tuottavat rasvaista ainetta, jota kutsutaan taliksi. Kun talia tuotetaan liikaa, ylimääräinen rasva voi jäädä huokosiin.
 • Tukkeutuneet ihohuokoset - Kuolleet ihosolut, joita ei poisteta kunnolla, voivat tarttua yhteen ja tukkia ihohuokoset. Tämä sitoo talia ja mahdollistaa bakteerien kasvun.
 • Bakteerit - Propionibacterium acnes (P. acnes) -niminen bakteeri elää kaikkien iholla. Suurina määrinä se voi aiheuttaa tulehduksen ja pahentaa ihottumaa.
 • Tulehdus - Aknevaurioita pidetään tulehduksellisina, kun alue muuttuu punaiseksi ja turvonneeksi. Tämä johtuu usein paikallisesta immuunivasteesta.

Hormonit, genetiikka ja tietyt lääkkeet voivat kaikki vaikuttaa näihin taustatekijöihin ja aiheuttaa aknen puhkeamista.

Katsotaanpa nyt, miten nesteytyksen säilyttäminen voi auttaa ehkäisemään joitakin näistä ongelmista.

Voiko veden juominen auttaa ehkäisemään aknea?

On muutamia syitä, miksi veden saannin lisääminen voi mahdollisesti auttaa lievittämään aknea:

1. Se auttaa huuhtelemaan myrkyt pois

Munuaiset ja maksa vastaavat jätteiden ja myrkkyjen suodattamisesta kehosta. Pysyminen nesteytettynä tukee niiden toimintaa ja auttaa niitä poistamaan tehokkaasti myrkkyjä virtsan ja suolen kautta.

Joitakin aknea aiheuttavia myrkkyjä ovat:

Huuhtelemalla nämä aknen aiheuttajat pois elimistöstäsi, veden juominen voisi teoriassa auttaa ehkäisemään puhkeamisia.

2. Se kosteuttaa ihoa sisältäpäin

Kuivunut iho on alttiimpi kuivuudelle, ärsytykselle ja aknelle. Runsaan veden juominen auttaa pitämään ihosolut pulleina ja kosteutettuina sisältä ulospäin. Tämä suojaa ihosi kosteussulkua.

Hyvin kosteutettu iho ei todennäköisesti tuota liikaa öljyä reaktiivisena reaktiona. Ihon pitäminen rauhallisena ja tasapainoisena voi ehkäistä tukkeutuneita ihohuokosia ja aknea.

3. Se voi säädellä talin tuotantoa

Jotkut lähteet väittävät, että veden saanti vaikuttaa talintuotantoon ja vähentää ylimääräistä öljyä. Sebum on rasvainen aine, jota talirauhaset erittävät voidellakseen ja vedenpitävöittää ihoa.

Valitettavasti on vain vähän tutkimuksia siitä, miten kosteustila todella vaikuttaa talintuotantoon, ja lisää tutkimuksia tarvitaan.

4. Se edistää verenkiertoa

Riittävä veden juominen tukee tervettä verenkiertoa ja verenkiertoa. Parantunut verenkierto varmistaa hapen ja ravinteiden kulkeutumisen ihokudoksiin.

Tämä auttaa ihosoluja toimimaan optimaalisesti ja voi suojata ärsytykseltä, tulehdukselta ja aknelta.

Teoriassa veden saannin lisääminen voisi siis tarjota useita etuja kirkkaalle iholle. Mutta ovatko todisteet tarpeeksi vahvat tämän vahvistamiseksi?

Onko vankka todiste siitä, että vesi auttaa akne?

Teoreettisista hyödyistä huolimatta tällä hetkellä on vain vähän suoraa näyttöä siitä, että suurempi vedenkulutus vähentäisi aknea.

Useimmat väitteet perustuvat anekdoottisiin kertomuksiin. Kliinisiä tutkimuksia, joissa tarkastellaan erityisesti veden saantia ja aknea, on tehty hyvin vähän.

Seuraavassa on lyhyt yhteenveto olemassa olevasta tutkimuksesta:

 • Vuonna 2001 tehdyssä pienessä tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilaat joivat vähemmän vettä kuin aknepotilaat. Tämä ei kuitenkaan todista, että kuivuminen aiheuttaa aknea.
 • Vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin kiinalaisia teini-ikäisiä Pekingissä. He havaitsivat, että henkilöillä, jotka joivat enemmän limsaa, oli yleensä enemmän aknea. Limonadin kulutusta ei verrattu suoraan veden kulutukseen.
 • Vuonna 2019 tehdyssä kirjallisuuskatsauksessa todettiin, että "ei ole riittävästi näyttöä nesteen saannin muuttamisesta aknen hoidossa".

Joten vaikka veden saannin lisääminen ei todennäköisesti haittaa, ei ole vankkaa näyttöä siitä, että se vähentää aktiivisesti taudinpurkauksia. On myös joitakin mahdollisia haittoja, jotka on otettava huomioon.

Mahdollisia haittoja juominen enemmän vettä

Ennen kuin alat juoda litroittain vettä päivässä saadaksesi kirkkaan ihon, muista, että liioittelu voi joissain tapauksissa kostautua.

Seuraavassa on muutamia mahdollisia haittoja liiallisesta veden saannista:

 • Elektrolyyttihäiriöt - Liian runsas veden juominen laimentaa veren natriumia ja muita elektrolyyttejä. Tämä voi johtaa matalaan natrium- ja kaliumpitoisuuteen sekä muihin ongelmiin.
 • Munuaisten rasitus - Valtavien vesimäärien päivittäinen käsittely rasittaa munuaisia ja saa ne tekemään ylitöitä.
 • Valheellinen onnistumisen tunne - Pelkkä veden juominen vie huomion pois todistetuista aknen hoidoista, kuten ihonhoidosta, ravitsemuksesta ja lääkityksestä.
 • Jatkuvat vessakäynnit - Liiallinen virtsaaminen ja häiriöt päivittäisessä elämässä.
 • Vesimyrkytys - Vaikka se on harvinaista, liiallinen veden nopea juominen voi muuttaa elektrolyyttitasoja vaarallisesti.

Tärkeintä on kohtuus. Varmista, että pysyt nesteytettynä, mutta älä liioittele.

Kuinka paljon vettä pitäisi juoda akneen?

Aknen lievittämiseksi ei ole olemassa erityisiä veden saantia koskevia ohjeita. Yleisten terveyssuositusten mukaan keskivertoihminen juo:

 • Naiset - Noin 11 kupillista (2,7 litraa) kokonaisnestettä päivässä.
 • Miehet - noin 15 kupillista (3,7 litraa) päivässä.

Tämä vaihtelee iän, aktiivisuustason, terveydentilan ja ilmaston mukaan. Sääntö "8 kupillista päivässä" ei ole tieteellisesti perusteltu.

Anna janosi ohjata sinua. Juo niin paljon vettä, että sinulla on harvoin jano ja virtsasi on vaaleankeltaista. Tumma virtsa on yleensä merkki nestehukasta.

Vinkkejä pysyä Hydrated

Seuraavassa on muutamia nopeita vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa, että pysyt nesteytettynä koko päivän ajan:

 • Pidä mukanasi uudelleenkäytettävää vesipulloa, jotta juominen on helppoa.
 • Valitse vettä sokeripitoisten juomien sijaan aina kun mahdollista.
 • Syö kosteuttavia hedelmiä ja vihanneksia, kuten kurkkuja, appelsiineja ja mansikoita.
 • Lisää veteen sitruunan, limetin tai kurkun viipaleita maun lisäämiseksi.
 • Aseta puhelimeen muistutus veden juomisesta säännöllisin väliajoin.
 • Juo lasillinen vettä heti herätessäsi.
 • Juo lasillinen ennen ja jälkeen harjoituksen.
 • Juo vettä ennen alkoholin nauttimista, sen aikana ja sen jälkeen nestehukan välttämiseksi.

Anna kehosi ja janontunteesi ohjata, kuinka paljon vettä tarvitset, sen sijaan että pakotat itsesi juomaan liian suuria määriä. Lievä nestehukka on useimpien ihmisten suurin huolenaihe pikemminkin kuin liiallinen nestehukka.

Pitäisikö sinun luopua juomaveden akne kokonaan?

Ei, se olisi erittäin epäterveellistä.

Vesi muodostaa 60 % kehon painosta. Se on välttämätöntä, jotta kaikki elimistön järjestelmät voivat toimia kunnolla. Vakava nestehukka voi johtaa elinten vajaatoimintaan, kouristuksiin ja jopa kuolemaan.

Lisäksi ei ole todisteita siitä, että veden saannin vähentäminen parantaisi aknea. Vältä rajoittamasta voimakkaasti nesteen saantia siinä toivossa, että saisit korjata finnejä.

Voit kuitenkin välttää pelkkää vettä juuri ennen suuria tapahtumia, jos se aiheuttaa sinulle tilapäistä turvotusta tai turvotusta. Juo normaaleja määriä kaikkina muina aikoina.

Yhteenveto

Vaikka veden kulutuksen lisääminen ei todennäköisesti haittaa, on vain vähän todisteita siitä, että se parantaa aknea merkittävästi. Riittävä veden juominen on tärkeämpää yleisen terveyden kannalta kuin ihon puhdistaminen.

Sinun on parempi keskittyä todistetusti akneen vaikuttaviin ruokavalio- ja elämäntapatekijöihin:

 • Vähennämaitotuotteita ja runsaasti glykeemisiä elintarvikkeita - Ne nostavat verensokeria ja stimuloivat aknea aiheuttavia hormoneja.
 • Ota probioottilisä - Tämä tasapainottaa ihon terveyteen liittyviä suolistobakteereja.
 • Hallitse stressitasoja - Korkeastressitaso lisää tulehdusta, hormoneja ja akneriskiä.
 • Nuku riittävästi - Unen puute on yhteydessä lisääntyneeseen talintuotantoon ja finneihin.
 • Pese kasvot kahdesti päivässä - Käytä hellävaraista, ei-komedogeenistä puhdistusainetta, joka sopii akneen taipuvaiselle iholle.
 • Käytä aknelääkkeitä - Reseptilääkkeillä, kuten retinoideilla, antibiooteilla ja ehkäisyvälineillä, voidaan hoitaa ihottumien perussyitä.

Vaikka nesteytyksen ylläpitäminen on terveellistä, ei tarvitse juoda liikaa vettä odottaen, että se on taikakuuri akneen. Käytä sen sijaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa kirkkaaseen ihoon.

Usein kysytyt kysymykset juomavedestä ja aknesta

Mitkä ovat merkkejä siitä, että et ehkä juo tarpeeksi vettä?

Lievän kuivumisen merkkejä ovat suun kuivuminen, väsymys, päänsärky, huimaus, ummetus, tumman keltainen virtsa ja ihon hilseily. Vakava kuivuminen vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa, mutta varhaisia merkkejä ovat liiallinen jano, tahmea suu, kyynelten puute, painuneet silmät ja kyvyttömyys hikoilla tai virtsata.

Onko juomaveden lämpötilalla väliä?

Ei, ei ole todisteita siitä, että kylmän tai kuuman veden juominen vaikuttaisi akneen millään tavalla. Juo sitä lämpötilaa, joka on mielestäsi mieluisinta. Yksi poikkeus on välttää erittäin kuumaa tai kiehuvaa vettä, joka voi vahingoittaa suuta ja kurkkua.

Pitäisikö sinun juoda kivennäisvettä tai suodatettua vettä akneen?

Mikään tutkimus ei osoita, että kivennäisvesi tai suodatettu vesi olisi aknen kannalta parempi kuin tavallinen vesijohtovesi. Useimmissa kehittyneissä maissa vesijohtovesi on hyvää. Pullotetusta kivennäisvedestä ei todennäköisesti ole lisähyötyjä, mutta ei haittaa.

Onko paha juoda vettä juuri ennen ateriaa?

Veden juominen juuri ennen ateriaa voi tilapäisesti lisätä kylläisyyden tunnetta, mikä voi saada sinut syömään vähemmän. Tämä ei ole haitallista useimmille ihmisille. Niiden, joilla on mahaongelmia, kuten happorefluksi, kannattaa kuitenkin välttää runsasta veden nauttimista 30-60 minuuttia ennen ruokailua oireiden ehkäisemiseksi.

Onko vesipullon tyypillä merkitystä ihon terveydelle?

Lasi- tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut pullot ovat parhaita, jotta muovista ei huuhtoutuisi kemikaaleja veteen, erityisesti uudelleenkäytön yhteydessä. Älä koskaan juo kuumaan autoon jätetyistä muovipulloista. Täydellistä pulloa ei lopulta ole olemassa. Keskity mieluummin siihen, että juot riittävästi vettä kuin siihen, että stressaat säiliöstä.

Pitäisikö sinun juoda elektrolyyttivettä akneen?

Useimmille terveille henkilöille pelkkä vesi riittää, eikä urheilujuomien elektrolyyttejä tarvitse lisätä. Jos kuitenkin harrastat pitkäkestoista ja voimakasta liikuntaa, joka aiheuttaa voimakasta hikoilua, urheilujuomat voivat korvata menetetyt elektrolyytit. Vältä vain runsaasti sokeria sisältäviä juomia.

Onko sitruunavesi auttaa akne?

Sitruunavesi voi auttaa antioksidanttina toimivan C-vitamiinin avulla. Sen hyödyt ovat kuitenkin minimaaliset verrattuna todistettuihin ruokavaliomuutoksiin. Sitruunavesi on turvallista, kunhan harjaat hampaat sen jälkeen tai käytät pilliä. Happamuus voi vahingoittaa hammaskiillettä pitkällä aikavälillä.

Liioittelee veden juominen vedenpidätyskykyä ja turvotusta?

Useimmilla ihmisillä riittävä veden saanti ei aiheuta näkyvää vedenpidätyskykyä. Juo janosi mukaan. Sydän-, maksa- tai munuaisongelmista kärsivien voi olla tarpeen kohtuullistaa veden saantia nesteen kertymisriskin vuoksi. Tarkista asia lääkäriltäsi.

Auttaako kuuman veden juominen aamulla ihoani?

Kuuman veden juominen voi auttaa, jos sinulla on tukkoisuutta tai vilustumisoireita. Se ei suoraan hyödytä aknea. Mikä tahansa tavallinen vesi aamulla auttaa nesteyttämään sinua unen jälkeen. Vältä polttavan kuumia lämpötiloja.

Onko totta, että juomavesi laimentaa mahahappoa?

Tämä on väärin. Vesi kulkee vatsan läpi liian nopeasti vaikuttaakseen happamuuteen. Suuret määrät voivat aiheuttaa tilapäisesti kylläisyyden tunnetta tai happamat refluksituntemuksia siihen taipuvaisilla ihmisillä. Happo-ongelmista kärsivien tulisi juoda vettä aterioiden välillä, ei aterioiden aikana.

Voiko erilaisten teelaatujen juominen auttaa kosteuttamaan ihoa?

Tee voi täydentää päivittäistä nesteen saantia ja sisältää terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja. Tee sisältää kuitenkin kofeiinia, joka toimii luonnollisena diureettina, joka poistaa vettä kehosta. Valitse kofeiinittomia lajikkeita, jos haluat hyötyä nesteytyksestä.

Kuinka kauan kestää nähdä tuloksia veden saannin lisäämisestä?

On vain vähän todisteita siitä, että veden juominen poistaa aknea. Vähäisten hyötyjen näkyminen kestäisi todennäköisesti viikkoja. Keskity todistettuihin ruokavalion muutoksiin, ihonhoitoon ja lääkitykseen sen sijaan, että lisäät pelkästään veden saantia ja odotat aknen katoavan. Ole kärsivällinen.

Tärkeintä ei ole pakonomainen vedenkäytön pakottaminen, vaan kohtuullisen nesteytyksen säilyttäminen osana yleistä terveellistä elämäntapaa. Tee yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa löytääksesi aknen hoitosuunnitelman, joka sopii tarpeisiisi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku