Tarkoittaako akne, että immuunijärjestelmäsi on heikko?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Se ilmenee usein punaisina tai valkoisina kuoppina kasvoissa, rinnassa, selässä ja hartioissa. Akne voi vaihdella lievästä vakavaan, ja joissakin tapauksissa se voi johtaa arpeutumiseen ja ihon värjäytymiseen. Monet ihmettelevät, mistä akne johtuu ja liittyykö se immuunijärjestelmän terveyteen.

Tarkoittaako akne, että immuunijärjestelmäsi on heikko?

Tarkoittaako akne siis, että immuunijärjestelmäsi on heikko? Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä luo täydellisen ympäristön Propionibacterium acnes -nimisen bakteerin kasvulle, joka elää kaikkien iholla. Bakteeri yhdessä tukkeutuneen follikkelin kanssa johtaa tulehdukseen ja punaisen näppylän tai märkärakkulan muodostumiseen.

On monia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa liialliseen öljyntuotantoon ja tukkeutuneisiin huokosiin, jotka johtavat aknen puhkeamiseen:

 • Hormonaaliset muutokset - Androgeenien lisääntyminen murrosiässä saa talirauhaset suurentumaan ja tuottamaan enemmän öljyä. Hormonien vaihtelut ennen kuukautisia voivat myös laukaista naisilla finnejä.
 • Perinnöllisyys - Jotkut ihmiset ovat yksinkertaisesti alttiimpia aknelle perintötekijöiden vuoksi. Jos vanhemmillasi on ollut aknea, olet todennäköisemmin myös itse akneongelmainen.
 • Lääkkeet - Tietyt lääkkeet, kuten steroidit, testosteroni tai litium, voivat aiheuttaa aknepuuskia.
 • Stressi - Korkea stressitaso lisää tulehdusta ja talintuotantoa, mikä tekee puhkeamisista todennäköisempiä.
 • Ruokavalio - Korkean glykeemipitoisuuden omaavien elintarvikkeiden, maitotuotteiden ja aknen välillä on kiistanalaisia yhteyksiä. Lisää tutkimusta tarvitaan.
 • Hygienia - Öljy, rasva, hiki, lika ja hiustuotteet voivat kerääntyä ja tukkia huokoset.

Vaikka akneen vaikuttavat hormonit, genetiikka ja ympäristö, onko sillä oikeastaan mitään tekemistä immuunijärjestelmän kanssa?

Immuunijärjestelmän rooli aknessa

Immuunijärjestelmä puolustaa elimistöä infektioita ja sairauksia vastaan. Se koostuu erikoistuneista soluista, kudoksista ja elimistä, jotka tunnistavat ja tuhoavat haitallisia taudinaiheuttajia.

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että aknen ja immuunijärjestelmän toiminnan välillä saattaa itse asiassa olla yhteys. Tässä on, mitä tiede sanoo tähän mennessä:

 • Tulehdus - Aknea pidetään tulehdussairautena. Immuunijärjestelmä aiheuttaa tulehduksen, kun valkosolut ryntäävät tulehtuneisiin huokosiin. Joillakin tämä tulehdus riistäytyy käsistä ja pahentaa aknea.
 • Sytokiinit - Tutkimukset osoittavat, että aknepotilailla on korkeampia sytokiinipitoisuuksia, kuten IL-1α, IL-8, TNFα ja IL-12, jotka ovat pieniä proteiineja, jotka koordinoivat immuunivasteita. Tämä viittaa immuunijärjestelmän osallisuuteen.
 • Oksidatiivinen stressi - Aknesta kärsivillä on usein alhaisempi antioksidanttitaso ja korkeampi oksidatiivinen stressi, mikä voi heikentää immuunipuolustusta.
 • Propionibacterium acnes - Immuunisolut tuottavat antimikrobisia peptidejä, jotka pitävät tämän aknea aiheuttavan bakteeripopulaation kurissa. Jos immuniteetti on heikko, se voi kasvaa liikaa.

Tämä tutkimus viittaa siihen, että immuunijärjestelmän toiminnalla on merkitystä aknen kehittymisessä ja etenemisessä. Keskeinen kysymys on kuitenkin edelleen...

Tarkoittaako akne, että sinulla on heikko immuunijärjestelmä?

Vaikka aknen ja immuunijärjestelmän säätelyn välillä näyttääkin olevan vuorovaikutusta, puhkeaminen ei välttämättä tarkoita, että immuunijärjestelmä on "heikko".

Seuraavassa on muutamia keskeisiä kohtia:

 • Akne vaikuttaa vain yhteen yleisen immuunijärjestelmän toiminnan osa-alueeseen - ihon immuniteettiin P. acnes -bakteeria vastaan. Muut synnynnäiset ja adaptiiviset immuunipuolustukset voivat olla edelleen vahvoja.
 • Niillä, joilla on immuunipuutoksia, kuten HIV tai kroonisia sairauksia, ei välttämättä ole enemmän aknea - suhde on monimutkainen.
 • Väestöt, joilla on vahvat immuunigeenit, kuten alkuperäisyhteisöt, voivat silti kamppailla tautien kanssa. Aknen määrä kasvaa maailmanlaajuisesti yleisen terveydentilan paranemisesta huolimatta.
 • Monet muut tekijät, kuten hormonit, hygienia ja perimä, vaikuttavat aknen kehittymiseen immuunijärjestelmän toiminnan lisäksi.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että vaikka akne ja immuniteetti liittyvätkin toisiinsa jollakin tavalla, akne itsessään ei tarkoita, että immuunijärjestelmä olisi heikko. Aknepisarat eivät välttämättä ole merkki siitä, että immuunijärjestelmä on heikentynyt tai alttiimpi infektioille. Monet muuten terveet ihmiset, joilla on vankka immuniteetti, taistelevat näppylöiden kanssa!

Miten voit vahvistaa immuniteettia aknea vastaan?

Jos kamppailet puhkeamien kanssa, tulehduksen vähentämiseen ja yleisen immuunijärjestelmän terveyden tukemiseen keskittyminen voi olla hyödyllistä osana monipuolista aknen hoitosuunnitelmaa. Tässä on muutamia vinkkejä:

1. Ota käyttöön tulehdusta ehkäisevä ruokavalio. Minimoi puhdistetut hiilihydraatit, sokeri, maitotuotteet ja prosessoidut elintarvikkeet, jotka kaikki voivat lisätä tulehdusta. Lisää tulehdusta ehkäiseviä elintarvikkeita, kuten vihanneksia, pähkinöitä, marjoja, rasvaista kalaa ja probiootteja. Anti-inflammatorinen ruokavalio tarjoaa ravintoaineita, jotka hyödyttävät sekä ihoa että vastustuskykyä.

2. Hallitse stressitasoja. Krooninen stressi lisää tulehdussytokiineja ja hormoneja, kuten kortisolia, jotka pahentavat aknea. Aseta etusijalle itsehoitokäytännöt, kuten meditaatio, jooga, päiväkirjojen kirjoittaminen ja sosiaaliset yhteydet, jotta voit vähentää stressiä pitkällä aikavälillä.

3. Harjoittele säännöllisesti. Kohtuullinen liikunta auttaa hallitsemaan tulehdusta, tasapainottaa hormoneja, vähentää hapetusstressiä ja kohottaa mielialaa. Tavoittele 30-60 minuuttia päivittäin immuniteetin ja ihon terveyden edistämiseksi.

4. Täydennä viisaasti. Tietyt lisäravinteet, kuten sinkki, C-, D- ja E-vitamiini sekä probiootit, voivat auttaa tulehdukselliseen akneen vaarantamatta immuunipuolustusta. Keskustele ihotautilääkärin kanssa ennen täydentämistä.

5. Tunne laukaisevat tekijät. Määritä elintarvikkeet, tuotteet tai tavat, jotka pahentavat finnejäsi, jotka usein johtuvat tulehduksen laukaisijoista. Poista laukaisevat tekijät ja hallitse ennakoivasti tulehdusreaktioita.

6. Nuku kunnolla. Tavoittele 7-9 tunnin yöunta hormonaalisen tasapainon ja immuunijärjestelmän säätelyn vuoksi. Huono uni lisää tulehdusmarkkereita.

7. Harjoittele ihonhoitoa huolellisesti. Pidä iho puhtaana P. acnesin liikakasvun minimoimiseksi, mutta vältä liiallista pesua, joka kuluttaa ihon hyödyllisiä mikrobeja. Käytä ei-komedogeenisiä kosteusvoiteja ihoesteiden korjaamiseksi.

8. Käy ihotautilääkärillä. Hanki ammattiauttajan neuvoja reseptilääkkeistä, antibiooteista tai accutanesta, jos reseptivapaat rutiinit eivät toimi muutaman kuukauden jälkeen.

Immuunijärjestelmää tukevien elämäntapavalintojen tekeminen samalla kun hoidat aknea suoraan, on paras tapa saavuttaa kirkas iho pitkällä aikavälillä. Ole kärsivällinen äläkä menetä toivoa - saattaa vaatia jonkin verran kokeiluja ja erehdyksiä löytääksesi sen, mikä toimii sinun ainutlaatuiselle biologiallesi.

Keskeiset asiat: Akne ja immuniteetti

Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä ovat akneen ja immuniteettiin liittyvät keskeiset asiat:

 • Uudet tutkimukset osoittavat, että akne liittyy joihinkin immuunijärjestelmän toimintaan liittyviin seikkoihin, kuten lisääntyneeseen tulehdukseen.
 • Pelkkä akne ei kuitenkaan ole lopullinen merkki immuunijärjestelmän heikkoudesta.
 • Yleisen immuunijärjestelmän terveyden tukeminen ruokavaliolla, elämäntavoilla ja lisäravinteilla voi täydentää aknen hoitoa.
 • Ihon optimaalisen kirkkauden saavuttamiseksi tarvitaan monipuolista lähestymistapaa tulehduksen vähentämiseen sekä sisältä että ulkoa.
 • Ole kärsivällinen ja sinnikäs löytääksesi oikeat aknehoidot kehollesi. Tee tarvittaessa yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa.

Vaikka akne on epäilemättä turhauttavaa, voit olla varma, ettei se useimmissa tapauksissa ole sinun vikasi tai johtunut puutteellisesta immuniteetista. Kun huolehdit johdonmukaisesti sekä ihostasi että immuunijärjestelmästäsi, voit voittaa taistelun taudinpurkauksia vastaan.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sinulla vielä kysyttävää aknen ja immuniteetin välisestä suhteesta? Seuraavassa on vastauksia joihinkin yleisiin kysymyksiin:

Tarkoittaako akne sitä, että sairastun todennäköisemmin?

Ei, akne ei suoraan aiheuta sitä, että sairastut useammin. Kyse on keskittyneestä ihotulehduksesta, ei koko kehon immuunijärjestelmän tukahduttamisesta. Harjoittele yleisiä terveellisiä tapoja, hallitse stressiä ja syö tasapainoista ruokavaliota tukeaksesi sairauksien vastustuskykyä.

Jos parannan ruokavaliotani, häviääkö akneni?

Ruokavalio ei yksinään "paranna" aknea useimmilla ihmisillä. Tulehdusta ehkäisevä ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, vähärasvaisia proteiineja, pähkinöitä ja probiootteja, voi kuitenkin auttaa vähentämään aknen puhkeamista joissakin akne-tapauksissa vähentämällä immuunijärjestelmän laukaisevia tekijöitä. Sitä kannattaa kokeilla muutaman kuukauden ajan yhdessä muiden taktiikoiden kanssa.

Pitäisikö minun ottaa lisäravinteita aknen vastustuskyvyn vahvistamiseksi?

Keskustele ensin ihotautilääkärisi kanssa lisäravinteiden vaihtoehdoista. Paikalliset hoidot ovat yleensä tehokkaampia aknen hoitoon kuin suun kautta otettavat lisäravinteet. Jotkin lisäravinteet, kuten sinkki- ja A-vitamiinijohdannaiset, voivat mahdollisesti auttaa, mutta liiallinen lisäravinteiden käyttö voi myös heikentää immuniteettia. Enemmän ei ole aina parempi.

Voinko ehkäistä aknea vahvalla immuunijärjestelmällä?

Ei ole mitään taattua tapaa ehkäistä aknea, vaikka immuunijärjestelmä toimisikin hyvin. Yleisen terveyden ja immuniteetin tukeminen voi kuitenkin auttaa vähentämään aknepisodien voimakkuutta, esiintymistiheyttä ja kestoa hillitsemällä tulehdusta. Tulehdusten nopea hoitaminen auttaa myös ehkäisemään pysyviä arpia.

Aiheuttaako stressi aknea, koska se heikentää immuunijärjestelmää?

Stressi vaikuttaa akneen monin tavoin, kuten lisääntynyt öljyntuotanto, tulehdus ja hormonit, jotka heikentävät ihon immuniteettia P. acnes -bakteereja vastaan. Stressin vähentäminen elämäntapatoimenpiteiden avulla voi auttaa hallitsemaan finnejä rauhoittamalla näitä immuunijärjestelmän laukaisijoita.

Aknen ja immuniteetin välinen yhteys on monimutkainen, mutta lopputulos on, että akne ei ole yhtä kuin heikko immuunijärjestelmä. Työskentely tulehduksen vähentämiseksi ja elimistön puolustuskyvyn tukemiseksi samalla, kun hoidat suoraan taudinpurkauksia, auttaa saavuttamaan kirkkaan, terveen ihon. Ole kärsivällinen itsesi kanssa äläkä epäröi hakea ammattilaisen ohjausta.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku