Mitä elintarvikkeita parantaa akne?

Published:

Oletko kamppailee breakouts ja mietit, jos mitä syöt vaikuttaa ihosi? Et ole yksin. Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se koskettaa vuosittain noin 50 miljoonaa amerikkalaista. Syyt ovat monimutkaisia, mutta uudet tutkimukset osoittavat, että ruokavalion ja aknen välillä on selvä yhteys.

Hyvä uutinen? Strategisten muutosten tekeminen lautasellesi voi olla yksinkertainen, luonnollinen tapa hoitaa ja ehkäistä ihottumia. Lue lisää, mitä ruokia kannattaa syödä (ja välttää!), jotta iho pysyy kirkkaana ja terveenä.

Mitä elintarvikkeita parantaa akne

Miten ruokavalio vaikuttaa akneen?

Jotta ymmärtäisit, mitkä elintarvikkeet auttavat akneen, on ensin tarkasteltava syitä. Akne muodostuu, kun kuolleet ihosolut, öljy ja bakteerit tukkivat huokoset. Tämä johtaa tulehdukseen ja valkopäiden, mustapäiden ja näppylöiden syntymiseen.

Vaikka aknea pidetään usein teini-ikäisten ongelmana, se vaikuttaa myös aikuisiin. Hormonit ovat tärkeä tekijä, mutta myös elämäntapavalinnoilla on tärkeä rooli. Esimerkiksi krooninen stressi, huonot nukkumistottumukset ja ravitsemukselliset puutteet voivat laukaista ja pahentaa aknea.

Miten ruoka liittyy asiaan? Tässä on kolme ensisijaista tapaa, joilla ruokavalio vaikuttaa akneen:

  • Tulehdus - Tietyt elintarvikkeet aiheuttavat tulehduksen, joka pahentaa aknea. Puhdistetut hiilihydraatit, maitotuotteet ja sokeri ovat suurimpia syyllisiä.
  • Hormonaaliset vaihtelut - Verensokeria ja insuliinitasoja kohottavat elintarvikkeet lisäävät hormonituotantoa, mikä pahentaa aknea.
  • Suoliston terveys - Epäterve suolistomikrobiomi voi aiheuttaa ihotulehduksia. Elintarvikkeiden sisältämät avainravinteet auttavat luomaan tasapainoisen suolistoympäristön.

Valitsemalla oikeat elintarvikkeet voit auttaa hillitsemään tulehdusta, tasapainottamaan hormonitasapainoa ja tukemaan tervettä suolistoa. Tämä kaikki vastaa kirkasta, hehkuvaa ihoa! Katsotaanpa nyt, mitkä ovat parhaita ruoka-aineita aknen hoitoon.

12 Parhaat elintarvikkeet parantaa akne

Keskittyminen aknea torjuviin elintarvikkeisiin on yksi tehokkaimmista luonnollisista keinoista saada iho kirkkaaksi. Tässä on 12 parasta vaihtoehtoa, jotka kannattaa lisätä ruokavalioon:

1. Rasvainen kala

Rasvaiset kalat, kuten lohi ja makrilli, sisältävät omega-3-rasvahappoja, jotka vähentävät tulehdusta ja auttavat aknen poistamisessa. Tavoittele vähintään kahta 3,5 unssin annosta viikossa. Kokeile lohta salaatin päällä tai makrillia pitassa helppona lounasideana.

2. Vihreä tee

Vihreän teen juominen suojaa ihoa monin tavoin. Antioksidantit vähentävät tulehdusta, ja luonnolliset yhdisteet auttavat tasapainottamaan akneen liittyviä hormoneja. Juo 2-3 kupillista päivässä saadaksesi eniten hyötyä.

3. Kurkuma

Kurkuma on voimakas tulehdusta ehkäisevä mauste. Lisäämällä sitä ruokavalioosi, kuten kultaista maitoa sisältävää lattea aamulla, voit hillitä aknea aiheuttavaa tulehdusta. Kurkuma sisältää myös antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa.

4. Lehtivihreät

Lehtivihannekset, kuten lehtikaali, pinaatti ja lehtikaali, ovat matalan glykeemisen ja tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen omaavia elintarvikkeita. Ne auttavat poistamaan myrkkyjä elimistöstä ja tarjoavat tärkeitä ravintoaineita terveelle ihosolujen kasvulle. Tavoittele vähintään yhtä isoa annosta päivässä.

5. Bataatit

Oranssit kasvikset, kuten bataatti, sisältävät runsaasti beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. A-vitamiini vahvistaa ihon soluseinämiä ja tukee ihon terveyttä. Paahda bataattiviipaleet ja lisää ne salaatteihin saadaksesi helppoa vitamiinilisää.

6. Avokadot

Avokadot sisältävät runsaasti ihon terveyttä edistäviä antioksidantteja ja tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvahappoja. Terveelliset rasvat auttavat kehoasi ottamaan vastaan myös muita aknea torjuvia ravintoaineita. Nauti puoli avokadoa päivittäin hyötyjen saamiseksi.

7. Saksanpähkinät

Saksanpähkinät sisältävät E-vitamiinia, sinkkiä ja terveellisiä rasvoja, jotka ravitsevat ihoa ja torjuvat tulehduksia. Lisää niitä kaurapuuroon, salaatteihin tai jogurttiin, niin saat helposti hyödyt irti. Tavoittele 1⁄4 kupillisen annosta 2-3 kertaa viikossa.

8. Tomaatit

Tomaatit sisältävät runsaasti lykopeenia, antioksidanttia, joka suojaa ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta, jotka voivat pahentaa aknea. Lisäämällä tomaatteja ruokiin, kuten pastaan, munakokkeliin ja chiliin, saat terveellisen annoksen lykopeenia.

9. Parsakaali

Tämä vihreä vihannes sisältää sulforafaania, yhdistettä, jolla on voimakkaita anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka ehkäisevät puhkeamisia. Höyrytä parsakaalia kevyesti sulforafaanipitoisuuden lisäämiseksi. Syö sitä illallisen lisäkkeenä useita kertoja viikossa.

10. Kefir

Tämä runsaasti probiootteja sisältävä juoma tukee tervettä suolistoa ja vähentää ihon tulehduksia sisältä ulospäin. Etsi ruokakaupasta tavallista, makeuttamatonta kefiiriä ja juo kupillinen päivittäin. Käytä sitä hedelmien päällä tai smoothieen sekoitettuna.

11. Vesi

Kosteutettu iho poistaa myrkkyjä ja pitää ihon raikkaan näköisenä. Pyri juomaan vähintään 2 litraa vettä päivittäin ja enemmän, jos olet aktiivinen. Hedelmien lisääminen veteen antaa luonnollista makua.

12. Sinkki

Sinkki on ihon terveydelle välttämätön kivennäisaine. Osterit ovat paras lähde, mutta sitä saa myös naudanlihasta, kurpitsansiemenistä, kikherneistä ja pähkinöistä. Tavoittele 2-4 annosta runsaasti sinkkiä sisältäviä elintarvikkeita viikoittain.

Kuten huomaat, on monia herkullisia ruokia, jotka vähentävät tulehdusta, tasapainottavat hormoneja ja edistävät kirkasta ihoa. Keskittymällä näihin parantaviin vaihtoehtoihin ravitset kehoasi juuri sillä, mitä tarvitset akneettomaan ihoon.

Nyt kun olemme käsitelleet parhaat ruoat, joita kannattaa syödä, katsotaanpa, mitä ruokia kannattaa rajoittaa tai välttää, jos olet altis aknelle.

5 ruokaa, joita kannattaa välttää kirkkaan ihon saavuttamiseksi

Yhtä tärkeää kuin ihon kannalta terveellisten elintarvikkeiden lisääminen on vähentää aknea pahentavia tekijöitä. Tässä on 5 suurinta rikollista:

1. Maitotuotteet

Maitotuotteet, erityisesti maito, sisältävät hormoneja, jotka voivat olla vuorovaikutuksessa kehosi hormonien kanssa ja pahentaa aknea. Pidä kiinni pienistä määristä vähäsokerista kreikkalaista jogurttia ja rajoita muita maitotuotteita.

2. Puhdistetut hiilihydraatit

Pasta, valkoinen leipä, keksit ja muut prosessoidut hiilihydraatit aiheuttavat verensokeripiikkejä, jotka stimuloivat aknea laukaisevaa hormonituotantoa. Valitse sen sijaan täysjyväviljavaihtoehtoja tasaisen energian saamiseksi.

3. Sokeripitoiset elintarvikkeet

Karkit, leivonnaiset ja jälkiruoat ovat täynnä sokeria, joka ruokkii aknea aiheuttavia bakteereja. Rajoita makeisia ja valitse luonnostaan makeita elintarvikkeita, kuten hedelmiä, kun haluat herkutella.

4. Paistetut ruoat

Rasvaiset paistetut ruoat, kuten ranskalaiset perunat ja kananpojat, edistävät tulehdusta. Ne sisältävät myös transrasvoja, jotka tutkimusten mukaan pahentavat aknea. Pidä kiinni ruoanlaittomenetelmistä, kuten paistamisesta, grillaamisesta ja mureuttamisesta.

5. Alkoholi

Alkoholin juominen, erityisesti liiallinen, häiritsee hormonitasapainoa ja kuivattaa ihoa, mikä voi pahentaa aknen puhkeamista. Rajoita alkoholinkäyttöä, pysy nesteytettynä ja vältä humalahakuista juomista.

Vähentämällä näiden yleisten aknea aiheuttavien aineiden käyttöä voit auttaa hallitsemaan taudinpurkauksia. Joillakin ihmisillä iho kirkastuu pelkästään jättämällä pois maitotuotteet tai puhdistetut hiilihydraatit, joten kokeile poistaa epäilyttäviä elintarvikkeita yksi kerrallaan, jotta näet, mikä toimii sinulle.

Näyte Akne-taistelu 7-päivän ateriasuunnitelma

Ruokavaliomuutosten tekeminen voi aluksi tuntua ylivoimaiselta. Jotta se olisi helppoa, tässä on yksinkertainen 7 päivän ateriasuunnitelma, jossa keskitytään aknea torjuviin elintarvikkeisiin:

Maanantai

Aamiainen: Avokado-paahtoleipä tomaatin ja pinaatin kera.

Lounas: Salaatti: Kasvis- ja kikhernesalaatti oliiviöljyvinegrettea käyttäen

Illallinen: Paistettu lohi parsakaalin kanssa

Tiistai

Aamiainen: Pähkinöitä ja marjoja Lounas: Lounas: Kaurahiutaleita, joissa on kefiiriä, saksanpähkinöitä ja marjoja: Lounas: Kalkkunahampurilainen ja bataattiranskalaiset Illallinen: Kalkkunahampurilainen ja bataattiranskalaiset: Kanaa ja lehtikaalia sekä paprikaa.

Keskiviikko

Aamiainen: Lounas: Kasvismunakas tomaatilla, pinaatilla ja fetalla: Lounas: Tonnikalasalaatti-salaattikääre Päivällinen: Tonnikalasalaatti, fetaa ja fetaa: Kana-curry kukkakaali-riisin kera.

Torstai

Aamiainen: Lounas: Kefir-smoothie, jossa on pinaattia, banaania ja pellavansiemeniä: Illallinen: Grillattu kanasalaatti avokadon kera: Kesäkurpitsanuudelit tofun, basilikan ja marinaran kera.

Perjantai

Aamiainen: Lounas: Kreikkalainen jogurtti marjojen ja manteleiden kanssa: Lounas: Butternut squash keitto Päivällinen: Butternut squash keitto Perunoiden ja parsakaalin kera.

Lauantai

Aamiainen: Lounas: Lounas: Kasviskokkelia bataattiranskalla Lounas: Kasviskokkelia bataattiranskalla: Kurkku-jogurttikastikkeen kera Päivällinen: Falafel-pita: Chili, jossa on jauhettua kalkkunaa ja runsaasti kasviksia.

Sunnuntai

Aamiainen: Lounas: Kasvismunakas vuohenjuustolla: Tomaattia, kurkkua ja kikherneitä.
Illallinen: Salaatti, kurkkua ja kurkkua, salaattia, salaattia ja kurkkua: Kanatacoja kaalisalaatin kera.

Tämä ateriakokonaisuus sisältää runsaasti vitamiinipitoisia vihanneksia, vähärasvaisia proteiineja, terveellisiä rasvoja ja probioottisia ruoka-aineita - kaikki avainasemassa kirkkaan ja hehkuvan ihon kannalta! Säädä annoskokoja kaloritarpeesi mukaan ja täydennä halutessasi terveellisillä välipaloilla.

Elämäntapavinkkejä kirkkaaseen ihoon

Vaikka ruokavaliolla on suuri merkitys, myös muut elämäntapatekijät vaikuttavat akneen. Seuraavassa on muutamia nopeita vinkkejä puhtaan ihon tukemiseen:

  • Pysy nesteytettynä vedellä koko päivän ajan
  • Luo johdonmukainen ihonhoitorutiini
  • Pese kasvot hikoilun jälkeen tukkeutuneiden huokosten ehkäisemiseksi.
  • Vältä liiallista altistumista auringolle, joka voi pahentaa breakouts
  • Hallitse stressitasoja liikunnan, meditaation, päiväkirjojen pitämisen jne. avulla.
  • Nuku 7-9 tuntia yössä
  • Vaihda tyynyliina 1-2 kertaa viikossa bakteerien muodostumisen estämiseksi.

Kun yhdistät ihon kannalta terveellisen ruokavalion hyvään ihonhoitoon ja itsehoitotottumuksiin, pääset hetkessä kohti kirkasta ja itsevarmaa ihoa. Ole kärsivällinen, sillä voi kestää 6-8 viikkoa ennen kuin näet eron, kun olet parantanut ruokavaliotasi ja elämäntapojasi. Mutta pysyminen on sen arvoista!

Keskeiset asiat

  • Tietyt elintarvikkeet, kuten rasvainen kala, lehtivihannekset ja avokadot, torjuvat aknea vähentämällä tulehdusta ja tasapainottamalla hormoneja.
  • Maitotuotteiden, puhdistettujen hiilihydraattien, sokerin, paistettujen ruokien ja alkoholin rajoittaminen voi ehkäistä ihottumaa.
  • Kun noudatat tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota, joka sisältää ravinteikkaita täysravintovalmisteita, luodaan perusta kirkkaalle ja terveelle iholle.
  • Anna ihollesi 6-8 viikkoa aikaa reagoida, kun parannat ruokavaliota ja elämäntapaa. Ole johdonmukainen saadaksesi parhaat tulokset!

Se, mitä laitat lautasellesi, todella vaikuttaa ihosi terveyteen. Täyttämällä akneen parhaiten sopivia elintarvikkeita ja rajoittamalla samalla laukaisevia tekijöitä, voit hoitaa ja ehkäistä puhkeamisia luonnollisesti. Käytä tämän oppaan vinkkejä uudistaaksesi ruokavaliosi ja saavuttaaksesi kirkkaan, hehkuvan ihon.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ruokavalion käytöstä aknen hoitoon

Mitä ruokia minun pitäisi syödä päästäkseni eroon aknesta?

Joitakin parhaita ruokia, joita kannattaa syödä kirkkaan ihon saavuttamiseksi, ovat mm. seuraavat:

  • Rasvainen kala, kuten lohi ja makrilli.
  • Lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali
  • Avokadot
  • Saksanpähkinät
  • Tomaatit
  • Parsakaali
  • Kefiiri ja jogurtti
  • Kurkuma
  • Vihreä tee
  • Bataatit
  • Sinkkiä sisältävät elintarvikkeet, kuten osterit, naudanliha, pähkinät ja siemenet.

Nämä elintarvikkeet torjuvat aknea monin tavoin - ne vähentävät tulehdusta, tasapainottavat hormoneja, tukevat suoliston terveyttä ja tarjoavat antioksidantteja.

Mitkä elintarvikkeet pahentavat aknea?

Lisääntyneisiin finneihin liittyviä elintarvikkeita ovat mm:

  • Maitotuotteet, erityisesti maito
  • Puhdistetut hiilihydraatit, kuten valkoinen leipä, pasta ja keksit.
  • Sokeripitoiset elintarvikkeet, kuten jälkiruoat, karkit ja leivonnaiset.
  • Rasvaiset, paistetut ruoat
  • Alkoholi

Nämä elintarvikkeet edistävät tulehdusta, häiritsevät hormonitasoja ja ruokkivat aknea aiheuttavia bakteereja. Niiden rajoittaminen voi parantaa aknea merkittävästi monilla ihmisillä.

Kuinka nopeasti akneni paranee ruokavalion muuttamisen jälkeen?

Kestää jonkin aikaa nähdä tuloksia, kun tehdään ruokavaliomuutoksia aknen hoitoon. Voit odottaa, että kestää 4-12 viikkoa ennen kuin huomaat merkittäviä parannuksia ihossasi. Ole kärsivällinen ja pysy mukana! Jos aloitat aknea torjuvan ruokavalion yhdessä muiden elämäntapamuutosten kanssa, sinulla on parhaat mahdollisuudet saada puhdas iho pitkällä aikavälillä.

Pitäisikö minun lopettaa kaikki maitotuotteet aknen hoitoon?

Maitotuotteiden lopettaminen kokonaan voi auttaa joitakin aknesta kärsiviä, mutta maltillinen lähestymistapa toimii yleensä myös. Pidä kiinni vain 1-2 annoksesta vähäsokerisia maitotuotteita, kuten kreikkalaista jogurttia, päivässä. Vältä maitoa, jäätelöä ja runsaasti sokeria sisältäviä maitotuotteita. Katso, mikä maitotuotteiden vähentämisen taso toimii parhaiten ihollesi.

Kuinka paljon vettä pitäisi juoda kirkkaan ihon saavuttamiseksi?

Kosteuden säilyttäminen on avainasemassa kirkkaalle iholle. Tavoittele vähintään 2 litraa tai 8 lasillista vettä päivittäin. Vesipullon kantaminen mukanasi helpottaa juomista koko päivän ajan. Jos olet aktiivinen tai hikoilet paljon, juo vielä enemmän nesteiden täydentämiseksi. Oikea nesteytys auttaa huuhtelemaan myrkkyjä kehostasi.

Auttavatko tietyt vitamiinit akneen?

Kyllä, tietyt vitamiinit ja kivennäisaineet ovat erityisen tärkeitä ihon terveydelle. Varmista, että saat riittävästi:

  • A-vitamiinia bataateista, porkkanoista ja pinaatista.
  • E-vitamiinia pähkinöistä, siemenistä ja avokadoista.
  • C-vitamiinia sitrushedelmistä, paprikoista, parsakaalista.
  • Sinkkiä osterista, naudanlihasta, pähkinöistä, kikherneistä.

Kohdennettu päivittäinen monivitamiinivalmiste voi auttaa täyttämään ravitsemukselliset puutteet, joita pelkkä ruokavalio ei ehkä kata.

Pitäisikö minun välttää suklaata, jos minulla on akne?

Suklaata ei välttämättä tarvitse jättää kokonaan pois. Korkean kaakaoprosentin sisältävä tumma suklaa sisältää ihon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja. Vältä kuitenkin maitosuklaata, sillä maitotuotteet ja lisätty sokeri voivat pahentaa ihottumaa. Nauti suklaata kohtuudella osana terveellistä kokonaisruokavaliota.

Entä jos en huomaa parannusta akneeni ruokavalion muuttamisen jälkeen?

Ole kärsivällinen, sillä voi kestää jopa 3 kuukautta, ennen kuin ruokavaliomuutokset näkyvät. Jos et huomaa parannuksia 12 viikon jälkeen, harkitse yhteistyötä ihotautilääkärin tai rekisteröidyn ravitsemusterapeutin kanssa muiden akneasi aiheuttavien tekijöiden tunnistamiseksi. Myös genetiikalla, hormoneilla ja stressillä on merkitystä aknepisaan. Saatat tarvita aknelääkitystä tai ravintolisiä saadaksesi mahdollisimman puhtaan ihon.

Toimiiko syöminen kirkkaan ihon saavuttamiseksi taatusti?

Ruokavaliolla voi olla suuri vaikutus akneen, mutta mitään absoluuttisia takeita ei ole. Jokainen ihminen on yksilöllinen sen suhteen, mitkä elintarvikkeet laukaisevat hänen puhkeamisensa. Paras lähestymistapa on terveellinen, tulehdusta ehkäisevä ruokavalio, jossa on runsaasti ihoa tukevia elintarvikkeita, mutta samalla rajoitetaan mahdollisia aknen laukaisevia tekijöitä. Näin saat parhaan mahdollisuuden saada ihosi kirkkaammaksi pitkällä aikavälillä ilman kovia lääkkeitä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku