Emme toimita osoitteeseesi!
Maasi laeista ja säännöksistä johtuen emme voi toimittaa nykyiseen sijaintiisi. Jos sinulla on kysyttävää, ota meihin yhteyttäMe autamme
Onko sinulla kysyttävää tuotteistamme tai sisällöstämme? Ota meihin yhteyttä.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usA-vitamiini on rasvaliukoinen aine, jota on saatavilla monissa ruoissa. Sillä on elintärkeä tehtävä silmien terveyden ja hyvän näkökyvyn kannalta. Jatka lukemista selvittääksesi kaikki, mitä sinun tulee tietää tästä tärkeästä vitamiinista. Lue myös, kuinka tunnistaa A-vitamiinin puutostilan merkit.
Sisällysluettelo:
A-vitamiini on yksi monista elintärkeistä ainesosista, joita kehomme käyttävät tukemaan tärkeitä biologisia prosesseja. Sitä ei kuitenkaan esiinny luonnollisesti ihmiskehossa[1]. Kehon kyvyttömyys tuottaa A-vitamiinia tarkoittaa sitä, että meidän täytyy nauttia luonnollisesti runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoanlähteitä hyötyäksemme sen eduista. Näihin etuihin lukeutuvat muun muassa parempi näkökyky, solujen lisääntyminen, ihon kunto ja monet muut asiat.
Käymme pian läpi parhaat A-vitamiinin lähteet, mutta tutustutaan ensin tarkemmin yhdisteen kemialliseen rakenteeseen sekä sen lukuisiin aineenvaihduntatuotteisiin. Todellisuudessa termi A-vitamiini viittaa itse asiassa kahteen päämuotoon:
• Esimuotoiltu A-vitamiini (retinoli ja retinyyliesteri)
• A-vitamiinin esiaste (beetakaroteeni)
Onneksemme molemmat tyypit muuntuvat retinoiini- ja retinolihapoksi, kahdeksi aineenvaihduntatuotteeksi, joita tarvitaan tukemaan erinäisiä biologisia toimintoja. A-vitamiini voi vaikuttaa aluksi hämmentävältä, mutta tärkeintä on muistaa, ettei sinun tarvitse huolehtia siitä, kumpaa tyyppiä oikein nautit, sillä molemmat tarjoavat loppujen lopuksi samat hyödyt.
Ennen kuin tutkimme vitamiinin etuja, on hyödyksi tutustua siihen, mitkä ruoat sisältävät minkäkin tyyppistä A-vitamiinia, sillä saatat saada niitä enemmän – tai joissain tapauksissa vähemmän – kuin kehosi tarvitsisi hyvinvointisi tukemiseksi. Kuten pian huomaamme, voi A-vitamiinin puutos johtaa lukuisiin elämänlaatua heikentäviin terveysongelmiin[2].
Parhaita esimuotoillun A-vitamiinin lähteitä ovat eläinperäiset ruoat, kuten liha, kala ja maitotuotteet.
Ruokiin, joihin kiinnittää erityistä huomiota, lukeutuvat:
• Rasvainen kala (tonnikala, lohi ja makrilli)
• Lehmänmaito (rasvaton, vähärasvainen ja täysmaito)
• Juusto (vuohenjuusto, cheddar ja mozzarella)
• Kananmunat
Parhaita A-vitamiinin esiasteen lähteitä ovat hedelmät ja vihannekset. Teknisesti ottaen nämä ruoat sisältävät A-vitamiinin esiasteen lähdettä nimeltään beetakaroteeni, mutta keho muuttaa tämän antioksidantin automaattisesti A-vitamiiniksi.
Kasviperäisiin ruokiin, joihin kiinnittää erityistä huomiota, lukeutuvat:
• Mango
• Punaiset paprikat
• Bataatti
• Porkkanat
• Parsakaali
• Pinaatti
Jos sinulla on vaikeuksia noudattaa tasapainoista ruokavaliota tai jos et pidä yllä listatuista ruoista, voit nauttia monivitamiineja tai muita lisäravinteita saavuttaaksesi suositellun päiväannoksen.
Nyt kun tiedämme, mihin ruokiin keskittyä taataksemme, että saamme tarpeeksi A-vitamiinia, käy järkeen käydä läpi kuinka A-vitamiini voi hyödyttää kehoa.
A-vitamiini on tärkeä silmien yleisterveydelle ja se auttaa muun muassa ylläpitämään normaalia näkökykyä ja hämäränäköä. Lisäksi joidenkin tutkimusten mukaan yhdiste saattaa auttaa ikään liittyvän kaihin ja silmänpohjan rappeuman ehkäisyssä.
Vuonna 2001 tutkimuksessa tarkasteltiin vitamiinien vaikutusta kolmeen eri kaihityyppiin yli 2 800 iäkkäällä potilaalla[3]. Tutkijat päättelivät, että pitkäaikainen A- ja B-ryhmien vitamiinien käyttäminen saattaa merkittävästi vaikuttaa kortikaaliseen harmaakaihiin. Positiivinen lopputulema kulkee käsi kädessä vuoden 2005 tutkimuksen kanssa, jossa nähtiin samantapaisia tuloksia ikään liittyvän silmänpohjan rappeuman tapauksissa käytettäessä beetakaroteenin, C-vitamiinin ja sinkin seosta[4].
Retinoiinihappo on jo pitkään liitetty normaaliin solujen erilaistumiseen (yksinkertaisten solujen muuntuminen komplekseiksi kudos- tai solutyypeiksi). Tutkijat julkaisivat vaikutuksen ensimmäisen kerran vuonna 1992, ennen kuin viimeaikaisemmat tutkimukset tutustuivat yhdisteen tarkkoihin vaikutuksiin ohutsuolen solujen toiminnassa[5].
Jäljentämällä olosuhteet koeputkessa vuoden 2007 tutkimus "paljasti reinoiinihapon potentiaalin solujen erilaistumisen aikaansaamisessa"[6]. Tutkimuksen tekijät kuitenkin huomauttivat, että "säätelymekanismien" parempi ymmärrys tulisi olla tulevan tutkimuksen keskiössä, jotta yhdisteen vaikutuksia ihmisterveydelle voitaisiin ymmärtää paremmin.
Jälleen yksi A-vitamiinin huomattava hyöty on sen ehdotetut vaikutukset vastustuskyvyn normaalille toiminnalle. Meksikon School of Natural Sciences sai selville, että A-vitamiinin puutostila voi lisätä tulehdusprosessia, mikä voi edistää kehon kroonista tulehdustilaa ja lukuisia tarttumattomia sairauksia[7].
Olemme lyhyesti maininneet A-vitamiinin puutostilan, ja nyt vaikuttaisi hyvältä hetkeltä sukeltaa syvemmälle sen seurauksiin. Ensinnäkin positiivisia uutisia: A-vitamiinin puutos on muiden vitamiinien puutostiloihin verrattuna harvinainen vaiva.
Tämä siis tietenkin ottaen huomioon, että tavanomainen ruokavaliosi sisältää tasapainoisesti ruokia, joita luettelimme aiemmin. Tämän saavuttaminen voi olla vaikeaa esimerkiksi kehitysmaiden lasten tapauksessa. Tällöin A-vitamiinin puutos voi johtaa seuraaviin terveysongelmiin:
• Kseroftalmia (hämäräsokeus)
• Suurempi infektiokuolleisuusriski
• Tuhkarokko- ja ripulitapausten esiintyminen vakavampina
Kehittyneissä maissa A-vitamiinin puutostilatapaukset ovat onneksi harvinaisia. Terveelliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon keskittyminen on yksi parhaista tavoista taata, että saat tarpeeksi A-vitamiinia muiden prosessoimattomien ruokien tarjoamien vitamiinien, mineraalien ja antioksidanttien ohella.
Olemme puhuneet kattavasti A-vitamiinin eduista ja siitä, kuinka varmistaa saavansa tarpeeksi, mutta voiko sitä nauttia liikaa? Onneksi liiallisen A-vitamiinin saamisen aiheuttamat sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Lisäksi maailmanlaajuisesta näkökannasta katsottuna aiheuttaa A-vitamiinin puutostila huomattavasti enemmän ongelmia A-vitamiinimyrkytyksen aiheuttamiin akuutteihin vaikutuksiin verrattuna¹.
A-vitamiinimyrkytystapauksia voi kuitenkin esiintyä, erityisesti vitamiinilisäravinteiden väärinkäytön tapauksessa. Liiallisen A-vitamiinin saamisen yleisiä sivuvaikutuksia ovat:
• Pahoinvointi/oksentelu
• Huimaus
• Uupumus/uneliaisuus
Sivuvaikutusten riskistä huolimatta ei A-vitamiinimyrkytyksestä tarvitse liiemmin huolia, sillä kynnysarvo on paljon suurempi, kuin mitä yksistään ruoasta voisi saada.
A-vitamiinin ideaali määrä riippuu elämäntyylistä, iästä ja sukupuolesta. Pääosin saat kaiken tarvitsemasi A-vitamiinin ruokavaliostasi[8]. Itse asiassa keho jopa varastoi ylimääräistä A-vitamiinia, käyttäen sitä tarvittaessa. Jos haluat silti keskittyä pitämään A-vitamiiniarvot hyvissä lukemissa, ovat suositellut päiväannokset seuraavanlaiset:
• Miehet (700 µg)
• Naiset (600 µg)
Päivässä nautitun määrän laskeminen voi olla hieman monimutkaista, sillä A-vitamiinin eri muodot (esiaste ja esimuotoiltu) voivat muuntua retinoliksi eri suhteissa. Antaaksemme kuitenkin suuntaa siitä, miltä 600 µg:aa A-vitamiinia näyttäisi, täytyy sinun nauttia vain yksi kokonainen bataatti saadaksesi täyteen päivittäisen ohjemäärän.
A-vitamiini vaikuttaa lukuisten muiden vitamiinien ja mineraalien kanssa positiivisesti hyvinvointiimme. Sen edut näkökyvylle, vastustuskyvylle ja solujen toiminnalle tekevät siitä kiistatta aineen, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmat saavat kaiken tarvitsemansa A-vitamiinin tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota noudattamalla ja tiettyjä elämäntyylejä tai terveysongelmia varten on tarjolla sitä sisältäviä lisäravinteita.
Haluatko tehostaa hyvinvointiasi monipuolisella valikoimalla vitamiineja, mineraaleja ja CBD:tä? Tutustu siis Cibdol-kauppaan ja sen kattavaan valikoimaan CBD-lisäravinteita. Tai jos haluat lukea lisää eri vitamiinien ja mineraalien vaikutuksista, vieraile CBD-tietosanakirjassamme saadaksesi tietää kaiken oleellisen.
[1] Chea EP. Vitamin A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Julkaistu 25. heinäkuuta 2021. [Lähde]
[2] MI; D. The importance of vitamin A in nutrition. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Julkaistu 2000. [Lähde]
[3] VM; KMMPCRGF. Use of vitamin supplements and cataract: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Julkaistu 2001 [Lähde]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Julkaistu 2005. [Lähde]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A is a key regulator for cell growth, cytokine production, and differentiation in normal B cells. The Journal of biological chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Julkaistu 1992. [Lähde]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effect of retinoic acid on cell proliferation and differentiation as well as on lipid synthesis, lipoprotein secretion, and apolipoprotein biogenesis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Julkaistu 1. joulukuuta 2007. [Lähde]
[7] OP; G. Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Julkaistu 2012. [Lähde]
[8] NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Julkaistu 2020. [Lähde]
[1] Chea EP. Vitamin A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Julkaistu 25. heinäkuuta 2021. [Lähde]
[2] MI; D. The importance of vitamin A in nutrition. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Julkaistu 2000. [Lähde]
[3] VM; KMMPCRGF. Use of vitamin supplements and cataract: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Julkaistu 2001 [Lähde]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Julkaistu 2005. [Lähde]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A is a key regulator for cell growth, cytokine production, and differentiation in normal B cells. The Journal of biological chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Julkaistu 1992. [Lähde]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effect of retinoic acid on cell proliferation and differentiation as well as on lipid synthesis, lipoprotein secretion, and apolipoprotein biogenesis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Julkaistu 1. joulukuuta 2007. [Lähde]
[7] OP; G. Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Julkaistu 2012. [Lähde]
[8] NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Julkaistu 2020. [Lähde]