Aiheuttaako kahvi aknea?

Published:

Kahvia. Monille meistä se on välttämätön osa päivittäistä rutiinia. Mutta voisiko kofeiinipitoinen suosikkijuomamme itse asiassa aiheuttaa ihottumaa?

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Se ilmenee mustapäistä ja valkopäistä aina tulehtuneisiin punaisiin näppyihin.

Aiheuttaako kahvi aknea

Vaikka aknella on monia mahdollisia syitä - kuten hormonit, genetiikka ja stressi - ruokavalio on yksi tekijä, josta usein keskustellaan. Tämä tuo esiin tärkeän kysymyksen:

Aiheuttaako kahvi aknea?

Tässä postauksessa tarkastelemme kahvin ja aknen mahdollisia yhteyksiä. Tarkastelemme tutkimustietoa, punnitsemme eri puolia ja teemme selkeän johtopäätöksen, jota tukevat tiede ja tosiasiat.

Tässä on lyhyt katsaus siihen, mitä käsittelemme:

 • Kahvia ja aknea koskeva keskustelu
 • Aiheuttaako kofeiini aknea? Tieteellinen tarkastelu
 • Aiheuttavatko kahvin ainesosat aknea?
 • Pahentaako kahvin juominen aknea?
 • Vinkkejä kahvin juomiseen, jos sinulla on akneen taipuvainen iho

Tämän postauksen loppuun mennessä tiedät, miten kahvi vaikuttaa akneen, ja sinulla on tieteellisesti perusteltuja neuvoja, joiden avulla voit hallita kofeiinitottumuksiasi, jos olet aknealtis.

Keskustelu kahvin ja aknen ympärillä

Jos olet etsinyt tietoa ruokavaliosta ja aknesta, olet todennäköisesti törmännyt kahvia koskeviin eriäviin mielipiteisiin.

Jotkut ihmiset väittävät, että kahvin lopettaminen on puhdistanut heidän ihonsa. Toiset taas sanovat, että heidän päivittäinen kahviharrastuksensa ei ole pahentanut aknea lainkaan.

Mitä sitten tapahtuu? Onko kahvi viaton vai onko se näppylöiden syyllinen?

Tätä keskustelua käydään, koska kahvia ei ole tutkittu suoraan akneen liittyen kovinkaan paljon. Tiedämme kuitenkin joitakin keskeisiä tietoja.

Tässä on katsaus tapauksiin kahvin puolesta ja vastaan aknen suhteen:

Kahvia vastaan:

 • Kofeiini aiheuttaa tulehdusta, joka voi pahentaa aknea.
 • Kahvi voi nostaa verensokeria ja insuliinitasoja, mikä voi lisätä aknea.
 • Jotkut ainesosat, kuten maito ja sokeri, voivat aiheuttaa aknea.

Kahvin puolesta:

 • Suurissa tutkimuksissa ei ole suoraa yhteyttä kahvin ja aknen välillä
 • Useimmilla ihmisillä kahvi ei näytä vaikuttavan merkittävästi akneen.
 • Kahvin saannin rajoittaminen yksinään harvoin puhdistaa aknea

Kuten huomaatte, molemmilla puolilla on perusteltuja argumentteja. Kumpi on siis oikeassa?

Paras tapa määrittää kahvin vaikutus akneen on tarkastella kahvin yksittäisiä ainesosia - kuten kofeiinia, maitotuotteita ja sokeria - ja niiden vaikutusta akneen.

Aloitamme tarkastelemalla itse kofeiinia.

Aiheuttaako kofeiini aknea? Katsaus tieteeseen

Kofeiini on kahvin tärkein aktiivinen yhdiste, joka on vastuussa energisoivasta ja valppaasta vaikutuksesta.

Se on stimulantti, joka toimii estämällä aivojen adenosiinireseptoreita. Adenosiini edistää uneliaisuutta, joten sen estäminen pitää sinut hereillä ja hereillä.

Mutta miten kofeiini liittyy akneen? On olemassa pari mahdollista yhteyttä.

Kofeiini voi edistää tulehdusta

Akne muodostuu, kun kuollut iho ja öljyt tukkivat huokoset. Tällöin ihobakteerit, kuten P. acnes, voivat lisääntyä ja aiheuttaa tulehduksen.

Tutkimusten mukaan kofeiini voi lisätä tulehdusta koko kehossa.

Esimerkiksi Journal of Physiology -lehdessä vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kofeiinin käyttö lisäsi useita tulehdusmarkkereita, kuten IL-6:ta ja IL-1β:tä, sekä laihoilla että lihavilla naisilla.

Teoriassa kofeiini voi siis kiihdyttää akneen liittyviä tulehdusprosesseja lisäämällä tulehduskemikaaleja. Tätä ei kuitenkaan ole vielä todistettu erityisesti ihmisten aknetutkimuksissa.

Kofeiini voi nostaa kortisolin ja insuliinin tasoja

Kofeiini aktivoi sympaattista hermostoa, joka on osa kehon "taistele tai pakene" -stressireaktiota. Tämä johtaa kortisolin ja adrenaliinin kaltaisten hormonien lisääntymiseen.

Korkea kortisolipitoisuus pitkittää tulehdusta ja on yhteydessä akneen. Jotkut tutkimukset yhdistävät aknen myös korkeisiin insuliinitasoihin, joita kofeiini saattaa myös nostaa.

Tutkimusten mukaan kofeiini näyttää kuitenkin vain tilapäisesti nostavan kortisoli- ja insuliinitasoja ihmisillä, jotka eivät käytä sitä säännöllisesti.

Elimistösi kehittää toleranssia kofeiinin vaikutuksille, kun kofeiinia käytetään säännöllisesti. Kahvinjuojien kohdalla kofeiini vaikuttaa siis vähemmän todennäköisesti akneen liittyviin hormoneihin päivittäin.

Kaiken kaikkiaan kofeiinilla voi olla teoreettinen rooli aknen syntymisessä, koska se lisää tulehdusta, kortisolia ja insuliinia. Tämänhetkisen tutkimuksen perusteella ei kuitenkaan voida vielä lopullisesti sanoa, onko sillä todellisia vaikutuksia useimpien ihmisten finneihin.

Tarkastellaan nyt, miten muut kahvin sisältämät yhdisteet, kuten maito ja sokeri, vaikuttavat asiaan.

Aiheuttavatko kahvin ainesosat aknea?

Kahvin glykeeminen indeksi on luonnostaan alhainen. Mutta se, mitä lisäät kahviin, voi vaikuttaa sen akneen vaikuttaviin ominaisuuksiin.

Maitomaito

Useimmissa tutkimuksissa ei ole löydetty suoraa yhteyttä maitotuotteiden ja aknen välillä.

Joidenkin tutkimusten mukaan maitotuotteet voivat kuitenkin pahentaa akneoireita ihmisillä, joilla on jo olemassa olevia finnejä:

 • Eräässä vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että aknen vauriot lisääntyivät maidon juomisen jälkeen, mutta ei jogurtin tai juuston. Kirjoittaja arveli, että maito sisältää aknea aiheuttavia ainesosia.
 • Useat tutkimukset osoittavat, että aknen esiintyvyys on suurempi väestöissä, jotka käyttävät enemmän maitoa ja jäätelöä.

On olemassa pari teoriaa siitä, miten maitotuotteet voivat edistää aknea:

Hormonit: (IGF-1), jotka voivat lisätä talintuotantoa ja tulehdusta.

Korkea glykeeminen indeksi: Se tarkoittaa, että ne aiheuttavat huomattavia piikkejä verensokerissa. Tämä stimuloi insuliinin vapautumista, mikä voi pahentaa aknea.

Kaiken kaikkiaan tarvitaan lisää tutkimusta, jossa tarkastellaan suoraan maitoa ja aknea. Nykyisten todisteiden perusteella kahvissa oleva maitotuote voisi kuitenkin teoriassa pahentaa joidenkin ihmisten finnejä.

Sokeri

Sokerin lisääminen kahviin tarkoittaa ylimääräisiä hiilihydraatteja ja kaloreita, jotka voivat vaikuttaa verensokeritasoihin.

Sokeripitoiset juomat, kuten limsat, ovat yhteydessä suurempaan akneriskiin aikuisilla. Koska puhdistetut sokerit nostavat verensokeria nopeasti, kahvin sisältämällä sokerilla voi olla samanlaisia vaikutuksia.

Kahviin lisättävän sokerin määrä on kuitenkin yleensä melko pieni verrattuna muihin runsaasti sokeria sisältäviin elintarvikkeisiin ja juomiin.

Vaikka keinotekoiset makeutusaineet, kuten aspartaami ja sakariini, eivät suoraan kohota verensokeria, jotkut varhaiset tutkimukset osoittavat, että myös ne voivat pahentaa aknea.

Kaiken kaikkiaan kahvin lisätyt sokerit ovat todennäköisesti ongelma vain, jos niitä käytetään liikaa. Sokerin rajoittaminen on kuitenkin viisasta, jos olet aknealtis.

Tekeekö kahvin juominen aknesta pahempaa?

Käytettävissä olevien tutkimustulosten perusteella kahvin vaikutus akneen on seuraava:

Useimmilla ihmisillä pelkkä kohtuullinen kahvin käyttö ei näytä pahentavan aknea merkittävästi.

Mitkään suuret havainnointitutkimukset eivät osoita, että kahvinjuojilla olisi yleisesti ottaen enemmän aknea. Monet ihmiset juovat kahvia päivittäin vuosien ajan ilman vaikutuksia ihoonsa.

Kahvi voi kuitenkin pahentaa tiettyjen henkilöiden ihottumaa, varsinkin jos sinulla on taustalla seuraavia tekijöitä:

 • Hormonaalinen epätasapaino
 • Merkittävä insuliiniresistenssi
 • Ruoka-aineintoleranssit, kuten maitotuotteiden herkkyys
 • Korkea ahdistustaso

Kahvi ei suoraan aiheuta aknea, jos ihosi on yleensä puhdas. Mutta jos jo nyt kärsit aknesta, kahvi voi voimistaa sitä.

Kahvin liiallinen juominen voi myös aiheuttaa ongelmia.

Esimerkiksi eräässä pienessä tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, jotka joivat ≥3 kuppia päivässä vähintään vuoden ajan, oli enemmän tulehduksellisia aknevaurioita kuin niillä, jotka joivat vähemmän kuin 3 kuppia.

Mitä siitä voi ottaa opiksi? Kahvi ei todennäköisesti aiheuta ongelmia aknelle pieninä tai kohtalaisina määrinä useimmille ihmisille. Säädä kuitenkin kulutustasi, jos epäilet sen pahentavan ihoasi.

Vinkkejä kahvin juomiseen, jos sinulla on aknealtis iho

Jos rakastat kahvia mutta kärsit aknesta, sinun ei välttämättä tarvitse lopettaa sitä kokonaan. Oikealla lähestymistavalla voit juoda kahvia ja pitää samalla iho-ongelmat kurissa.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla kahvista voi tehdä akneystävällisempää:

Pidä kiinni 1-2 pienestä/keskikokoisesta kupista päivässä. Suurten määrien nauttiminen saattaa vaikuttaa akneen hormonaalisesti.

Valitse suodatettu kahvi. Suodattamaton kahvi sisältää cafestolia, yhdistettä, joka saattaa nostaa akneen liittyviä kolesterolitasoja.

Rajoita lisättyä maitoa ja sokeria. Kokeile sen sijaan käyttää luonnollisesti matalan glykeemisen makeutusaineen, kuten kanelin tai makeuttamattoman pähkinämaidon kaltaisia makeutusaineita.

Hallitse stressitasoja. Krooninen stressi voi tehdä sinut herkemmäksi kahvin vaikutuksille akneen liittyviin hormoneihin.

Kiinnitä huomiota ihoosi. Huomaa, puhkeatko ihosi, kun olet juonut kahvia usein tai ylittänyt normaalin määrän.

Vältä kahvin juomista tyhjään vatsaan. Syö ensin aamiainen verensokeripiikkien välttämiseksi.

Pysy nesteytettynä. Juo runsaasti vettä, jotta voit estää diureettisia vaikutuksia, jotka voivat keskittää aknea aiheuttavia myrkkyjä.

Vaihda sen sijaan teehen. Matalamman kofeiinipitoisuuden omaavilla teillä on samanlaisia etuja ilman, että ne voivat häiritä hormoneja yhtä paljon.

Täydennä antioksidantteja. Ravintoaineet, kuten C-vitamiini ja sinkki, voivat torjua joitakin kahvin aknea aiheuttavia vaikutuksia.

Tärkeintä on olla tietoinen siitä, miten kehosi reagoi kahviin. Rajoita tai vältä sitä, jos huomaat sen laukaisevan finnejä. Muussa tapauksessa voit nauttia kahvia kohtuudella osana akneystävällistä elämäntapaa.

Lopputulos: Miten kahvi vaikuttaa akneen?

Aiheuttaako kahvi siis aknea? Tieteellisten tutkimusten jälkeen tässä on lopputulos:

Kahvi todennäköisesti vain pahentaa aknea herkillä henkilöillä - mutta sen nauttimisen rajoittaminen ja maidon/sokerin välttäminen voi auttaa, jos olet taipuvainen puhkeamaan.

Vaikka kahvia ei ole tutkittu suoraan akneen liittyen paljon, jotkut mekanismit yhdistävät sen teoreettisesti tulehduksen lisääntymiseen ja akneen liittyviin hormonaalisiin tekijöihin.

Kohtuullinen kahvin käyttö ei kuitenkaan näytä vaikuttavan akneen useimmilla ihmisillä. Ainesosat, kuten maito ja sokeri, ovat luultavasti tärkeämmässä roolissa kuin pelkkä musta kahvi itsessään.

Jos sinulla on aknea, kiinnitä huomiota siihen, miten ihosi reagoi kahvin juomiseen. Rajoita juomista ja vältä korkeaglykeemisten maitotuotteiden tai sokerin lisäämistä, jos epäilet kahvin pahentavan ihottumaa.

Muuten monille aknepotilaille sopii kupillinen kahvia kohtuullisesti. Keskity terveelliseen ruokavalioon ja elämäntapaan, jotta iho pysyy puhtaana.

Usein kysytyt kysymykset: Aiheuttaako kahvi aknea?

Mikä on akne?

Akne on yleinen ihosairaus, jolle on ominaista tukkeutuneet ihohuokoset (mustapäät ja valkopäät), tulehtuneet näppylät ja syvemmällä sijaitsevat kyhmyt (kystat tai kyhmyt). Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, otsalla, rinnassa, yläselässä ja hartioissa, mutta sitä voi esiintyä myös muilla kehon alueilla. Akne johtuu useista tekijöistä, kuten liiallisesta öljyntuotannosta, kuolleista ihosoluista, aknea aiheuttavista bakteereista, hormoneista ja perimästä.

Miten kahvi voi olla yhteydessä akneen?

On olemassa muutamia mahdollisia tapoja, joilla kahvi voi liittyä aknen puhkeamiseen:

 • Kofeiini vaikuttaa hormoneihin, kuten kortisoliin ja insuliiniin, jotka voivat pahentaa aknea. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kofeiini nostaa näitä hormoneja vain tilapäisesti ihmisillä, jotka eivät käytä sitä säännöllisesti.
 • Kahviin lisätyt ainesosat, kuten maitotuotteet ja sokeri, voivat vaikuttaa akneen. Maitotuotteet voivat sisältää hormoneja ja nostaa glykeemistä kuormitusta, kun taas sokeri aiheuttaa verensokeripiikkejä.
 • Kahvi voi mahdollisesti pahentaa tulehdusta, jolla on osuutta akneen. Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia siitä, lisääkö kofeiini todella tulehdusmerkkien määrää niin paljon, että se vaikuttaa akneen.

Aiheuttaako kahvin juominen aknen puhkeamista?

Useimmilla ihmisillä kohtuullinen päivittäinen kahvin käyttö ei näytä aiheuttavan aknea tai pahentavan sitä. Suuret havainnointitutkimukset osoittavat, että kahvinjuojilla ei ole yleisesti ottaen suurempia akne-tapauksia. Kahvi voi kuitenkin pahentaa aknea henkilöillä, jotka ovat jo valmiiksi alttiita rikkinäisille ihottumille esimerkiksi hormonien, perimän, ruokavalion herkkyyden ja stressin vuoksi.

Kuinka paljon kahvia voi juoda, jos sinulla on akne?

1-2 kupillista kahvia päivässä ei todennäköisesti vaikuta akneen useimmilla ihmisillä. Kahvin juomisen rajoittaminen enintään 1 kupilliseen päivässä voi kuitenkin olla hyödyllistä, jos kahvi pahentaa aknea. Myös yli 3 kupin päivittäisten määrien välttäminen voi auttaa.

Pitäisikö sinun välttää kahvia, jos sinulla on akneen taipuvainen iho?

Sinun ei välttämättä tarvitse lopettaa kahvia kokonaan, jos olet aknealtis. Mutta kiinnitä huomiota ihosi reaktioon. Rajoita kahvin juomista ja vältä maitotuotteiden tai sokerin lisäämistä, jos se pahentaa akneasi. Vaihtamalla sen sijaan teehen voit myös tarjota vähemmän kofeiinia sisältävän vaihtoehdon.

Pahentavatko kahviin lisätyt ainesosat aknea?

Lisätty maitotuote ja sokeri saattavat pahentaa aknea enemmän kuin musta kahvi itsessään, osoittavat tutkimukset. Maitomaito sisältää hormoneja ja nostaa glykeemistä kuormitusta, kun taas lisätty sokeri aiheuttaa verensokeripiikkejä. Lisätyn maidon ja sokerin rajoittaminen voi vähentää kahvin todennäköisyyttä pahentaa aknea.

Mikä on paras tapa juoda kahvia, jos sinulla on akne?

Vinkkejä akneystävällisempään kahviin ovat muun muassa seuraavat: suodatetun kahvin valitseminen, maidon/sokerin käytön rajoittaminen, kahvin juomisen välttäminen tyhjään vatsaan, nesteytyksen säilyttäminen, antioksidanttien, kuten C-vitamiinin, lisääminen, stressin hallinta ja vaihtaminen vähemmän kofeiinia sisältävään teehen.

Pitäisikö sinun luopua kahvista, jos sinulla on vaikea akne?

Kahvin lopettaminen voi auttaa poistamaan vakavan, kroonisen aknen joissakin tapauksissa, joissa kahvi näyttää olevan laukaiseva tekijä. Tee yhteistyötä ihotautilääkärin kanssa ja yritä välttää kahvia 6-8 viikon ajan nähdäksesi, paraneeko iho. Palauta myöhemmin maltillisesti, jotta voit selvittää, pahentaako se aknea.

Voiko kahvi hyödyttää ihoa?

Joidenkin tutkimusten mukaan kahvi sisältää antioksidantteja, jotka voivat auttaa suojaamaan ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta. Kahvin ajankohtaisista ihohyödyistä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia. Kahvin juominen hyödyttää ihoa todennäköisesti vain, jos sen nauttimisella ei ole aknea pahentavia vaikutuksia.

Mikä on tuomio kahvista ja aknesta?

Kaiken kaikkiaan kohtuullinen kahvinjuonti ei näytä aiheuttavan aknea tai pahentavan sitä merkittävästi useimmilla ihmisillä. Akneoireisiin taipuvaiset henkilöt saattavat kuitenkin haluta rajoittaa kahvin nauttimista ja välttää korkean glykeemipitoisuuden omaavien ainesosien lisäämistä, jotta akne ei pahenisi. Kiinnitä huomiota oman ihosi reaktioon määrittääksesi kahvin vaikutukset akneesi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku