Aiheuttaako maitotuotteet aknea?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista maailmanlaajuisesti, ja se vaikuttaa noin 85 prosenttiin ihmisistä jossain vaiheessa 12-24 vuoden iässä. Akne ei kuitenkaan koske vain teini-ikäisiä, vaan se voi jatkua myös aikuisuudessa.

Aiheuttaako maitotuotteet aknea

Koska akne vaikuttaa niin moniin ihmisiin, ei ole ihme, että sen syihin liittyy paljon myyttejä. Maitotuotteet ovat yksi niistä elintarvikkeista, joita usein syytetään aknen puhkeamisesta. Mutta onko maitotuotteiden poistaminen todella lääke kirkkaaseen ihoon?

Tässä näyttöön perustuvassa oppaassa perehdymme tieteeseen ja tutkimukseen vastauksen löytämiseksi:

Aiheuttaako maitotuotteet aknea?

Me käsittelemme:

 • Ehdotettu yhteys maitotuotteiden ja aknen välillä
 • Maitotuotteita ja aknea koskevat keskeiset tutkimukset
 • Maitotuotteet ja hormonaaliset vaikutukset
 • Tulehdus, insuliini ja akne
 • Vinkkejä maitotuotteiden saannin muuttamiseen kirkkaan ihon saamiseksi

Tämän oppaan loppuun mennessä ymmärrät, mikä on maitotuotteiden todellinen vaikutus akneen - jos sitä on - tutkimusten mukaan.

Aloitetaan ymmärtämällä, miksi maitotuotteiden uskotaan alun perin aiheuttavan aknea.

Epäilty yhteys maitotuotteiden ja aknen välillä

Miten siis maitotuotteita syytetään paiseita aiheuttaviksi? On olemassa muutamia oletettuja mekanismeja:

Maitotuotteet vaikuttavat hormoneihin. Maito sisältää luonnostaan hormoneja, kuten insuliinikasvutekijä 1 (IGF-1), sekä androgeeneja ja progesteronia. Jotkut epäilevät, että maitotuotteiden hormonit voivat edistää aknea.

Maitotuotteet nostavat verensokeria. Maitotuotteiden sisältämät hiilihydraatit ja sokerit nostavat verensokeria, mikä voi pahentaa aknea.

Maitotuotteet aiheuttavat tulehduksia. Maitotuotteiden aminohappopitoisuus voi stimuloida tulehdusta, joka on yhteydessä aknen kehittymiseen.

Maito sisältää aknea aiheuttavia antibiootteja. Jotkut uskovat, että lypsylehmille annettujen antibioottien jäämät edistävät antibioottiresistenssiä ja suoliston epätasapainoa, mikä osaltaan aiheuttaa aknea.

Koska on niin monia uskottavia yhteyksiä, akne on helppo liittää maitotuotteisiin. Mutta mitä tutkimus oikeastaan sanoo?

Maitotuotteita ja aknea koskevat keskeiset tutkimukset

Lukuisissa tutkimuksissa on tutkittu maitotuotteiden saannin ja aknen välistä yhteyttä. Käydään läpi joitakin tärkeimpiä todisteita.

Havaintotutkimukset

Jotkin ensimmäisistä maitotuotteita ja aknea koskevista tutkimuksista olivat laajoja havainnointitutkimuksia. Niissä analysoitiin aknen esiintyvyyttä ja vaikeusastetta eri ruokavaliota noudattavien ihmisten keskuudessa.

Eräässä 47 355 naista käsittäneessä tutkimuksessa todettiin, että teini-ikäisinä enemmän vähärasvaista ja rasvatonta maitoa nauttineilla naisilla oli aikuisiässä enemmän aknea. Täysmaidon saanti ei ollut yhteydessä aikuisiän aknen esiintyvyyteen.

Toisessa laajassa iranilaisilla nuorilla ja aikuisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että aknepotilaat joivat enemmän maitoa. Maitotuotteiden kokonaissaanti ei eronnut akne- ja kontrolliryhmien välillä.

Vaikka nämä havainnointitutkimukset viittaavat mahdolliseen yhteyteen, ne eivät voi todistaa syytä ja seurausta. Tarvitaan tarkempia kliinisiä tutkimuksia.

Interventiotutkimukset

Tutkijat ovat tehneet kliinisiä tutkimuksia testatakseen suoraan, parantaako maitotuotteiden rajoittaminen aknea.

Eräässä tutkimuksessa osallistujat satunnaistettiin poistamaan maitotuotteet yhden viikon ajaksi tai olemaan tekemättä muutoksia ruokavalioon. Jo 7 päivän kuluttua maidottomassa ryhmässä akne parani merkittävästi, kun taas kontrolliryhmässä ei tapahtunut muutoksia.

Toisessa tutkimuksessa koehenkilöt noudattivat matalan glykeemikuorman ruokavaliota, jossa rajoitettiin maitoa ja korkeaherkkiä elintarvikkeita, tai tavanomaista ruokavaliota. Matalan glykeemisen kuormituksen ryhmässä akne väheni enemmän 12 viikon jälkeen.

Kaiken kaikkiaan useat tutkimukset osoittavat, että akne on parantunut maidon saannin vähentämisen jälkeen:

 • 14 tutkimuksen meta-analyysissä todettiin, että maitotuotteiden käytön rajoittaminen paransi aknea merkittävästi, erityisesti vaikeissa tapauksissa.
 • Useissa järjestelmällisissä katsauksissa todettiin, että maidon vähäinen saanti liittyy aknen paranemiseen.
 • Toisen meta-analyysin mukaan maitotuotteiden rajoittaminen paransi aknea kohtalaisesti kontrolliryhmiin verrattuna.

Tämä vankka todistusaineisto osoittaa, että maitotuotteiden rajoittaminen auttaa vähentämään aknea monilla ihmisillä. Mutta miten? Tutkitaan seuraavaksi hormonaalisia ja tulehdusvaikutuksia.

Maidon vaikutukset hormoneihin

Kuten aiemmin totesimme, maitotuotteet sisältävät hormoneja, jotka voivat teoriassa pahentaa aknea. Mutta tukeeko tiede tätä?

Useimmissa tutkimuksissa ei ole havaittu merkittäviä muutoksia hormonitasoissa, kun maitotuotteita rajoitetaan. Eliminointidieettitutkimuksessa testosteronissa, IGF-1:ssä tai insuliinissa ei ollut eroja maidottomien ja kontrolliryhmien välillä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin kuitenkin alhaisempia IGF-1- ja insuliinipitoisuuksia 12 viikkoa kestäneen, maitoa rajoittavan, matalan glykeemikuorman ruokavalion jälkeen.

Maitotuotteet saattavat vaikuttaa joidenkin kohdalla hormonaaliseen akneen, mutta näyttö on kaiken kaikkiaan ristiriitaista. Useimmilla ihmisillä sillä on todennäköisesti suurempi rooli tulehduksen laukaisijana.

Maitotuotteet, tulehdus, insuliini ja akne

Kasvava tutkimus osoittaa kroonisen tulehduksen olevan osallisena aknen kehittymisessä. Tulehduksen keskeiset merkkiaineet ovat koholla akneen taipuvaisella iholla.

Miten maitotuotteet siis edistävät tulehdusta?

Kuten aiemmin mainitsimme, maitotuotteet nostavat verensokeria ja insuliinitasoja. Liiallinen insuliini voi laukaista tulehduksen monimutkaisten solupolkujen kautta.

Maitoproteiinit sisältävät myös aminohappoja, kuten leusiinia, glutamiinia ja arginiinia, jotka aktivoivat tulehdusta säätelevää proteiinikompleksia mTORC1:tä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jo kahden viikon maidoton ruokavalio vähensi tulehdusmarkkereita, kuten hsCRP:tä. Maidon poistaminen vähentää myös hapetusstressiä, joka on toinen aknen aiheuttaja.

Rajoittamalla maitotuotteiden käyttöä vältät tulehduksen aiheuttamat piikit verensokerissa, insuliinissa ja mTORC1:ssä. Tämä auttaa ehkäisemään tulehduksellisia aknevaurioita.

Vinkkejä maitotuotteiden saannin muuttamiseen kirkkaan ihon saavuttamiseksi

Tutkimus osoittaa vakuuttavasti, että maitotuotteiden käytön rajoittaminen voi parantaa aknea ensisijaisesti vähentämällä tulehdusta.

Maitotuotteita ei kuitenkaan välttämättä tarvitse poistaa kokonaan. Seuraavassa on muutamia vinkkejä maidon saannin muuttamiseen:

 • Rajoita maidon käyttöä. Koska rasvaton ja vähärasvainen maito ovat vahvimmin yhteydessä akneen, minimoi säännöllinen maidon käyttö.
 • Nauti jogurttia ja juustoa. Fermentoidut maitotuotteet, kuten jogurtti ja kypsytetyt, kovat juustot, sisältävät vähemmän sokereita. Pidä kiinni tavallisista, makeuttamattomista lajikkeista.
 • Tarkkaile annoskokoja. Vaikka valitsisitkin hellävaraisempia maitotuotteita, pienet tai kohtuulliset määrät voivat olla parhaita akneen taipuvaiselle iholle.
 • Harkitse probioottisia lisäravinteita. Jos rajoitat voimakkaasti maitotuotteita tai jätät ne pois, probioottilisät voivat auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä.
 • Ota maitotuotteet uudelleen käyttöön viisaasti. Kun olet kokeillut maitotuotteiden poistamista, voit ottaa ne hitaasti uudelleen käyttöön, jotta löydät sietokykysi kynnyksen ilman tulehdusreaktioita.

Kuten minkä tahansa ruokavaliomuutoksen kohdalla, puhu ensin lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa, jos harkitset maitotuotteiden käytön rajoittamista aknen hoitoon. Seuraa ihomuutoksia ja mahdollisia vaikeuksia ruokavalion rajoitusten kanssa.

Lopputulos: Kuinka vahva on maidon ja aknen välinen yhteys?

Takaisin alkuperäiseen kysymykseen:

Aiheuttaako maitotuotteet aknea?

Vaikka tutkimukset eivät voi lopullisesti todistaa, että maitotuotteet aiheuttavat aknea, todisteet viittaavat siihen, että ne edistävät monien ihmisten puhkeamista.

Useat tutkimukset osoittavat, että vähäinen tai olematon maidon saanti parantaa aknea, erityisesti vaikeissa tapauksissa. Todennäköisesti maitotuotteet edistävät aknea lisäämällä verensokeria, insuliinia ja tulehdusta.

Maitotuotteet eivät kuitenkaan näytä pahentavan aknea kaikilla. Suhde on todennäköisesti riippuvainen yksilöllisistä tekijöistä, kuten:

 • Kuinka altis ihosi on tulehduksille
 • Ruoka-aineyliherkkyyksien/intoleranssien esiintyminen
 • Suoliston terveys ja mikrobiomi
 • Tavallinen maitotuotteiden saantisi määrä ja tyyppi

Niille, jotka kamppailevat tulehduksellisen ja kystisen aknen kanssa, joka ei reagoi tavanomaiseen hoitoon, maitotuotteiden poisjättämiskokeilu voi parantaa ihon selkeyttä merkittävästi.

Vaikka maitotuotteet eivät itsessään aiheuta aknea, niiden - erityisesti maidon - saannin rajoittaminen voi olla tehokas strategia, jos huomaat, että ne aiheuttavat finnejä. Mutta kannattaako maitotuotteiden rajoittaminen tehdä sen epäpuhtauksiin taipuvaisen ihosi vuoksi?

Toivottavasti tämä näyttöön perustuva opas on hyödyllinen lähtökohta, kun haluat päättää, vähennätkö tai poistatko maitotuotteet ruokavaliostasi aknen parantamiseksi.

Kuten aina, tee tiivistä yhteistyötä terveydenhuoltopalvelujen tarjoajien kanssa, jotta voit määrittää ihotavoitteisiisi parhaiten sopivat ruokavalio- ja elämäntapamuutokset. Kokeilun ja erehdyksen avulla voit selvittää, vaikuttaako maitotuotteiden saannin säätäminen akneesi ja miten se vaikuttaa siihen.

Aiheuttaako maitotuotteet aknea? Usein kysytyt kysymykset todisteista

Akne on laajalle levinnyt ihosairaus, jota lähes kaikki kohtaavat jossain vaiheessa. Koska akne vaikuttaa niin moniin, on ymmärrettävää, että ihmiset haluavat selvittää, mikä aiheuttaa puhkeamisia.

Maitotuotteet ovat yksi ruoka-aine, jota usein syytetään aknen aiheuttajaksi. Mutta mitä tutkimus oikeastaan sanoo maitotuotteiden vaikutuksista ihoon?

Olemme koonneet alle usein kysytyt kysymykset maidon ja aknen väliseen suhteeseen liittyvistä todisteista. Lue lisää saadaksesi tieteellisesti perusteltuja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi ihmiset luulevat, että maitotuotteet aiheuttavat aknea?

On olemassa muutamia syitä, miksi maitotuotteita syytetään ihottumien laukaisemisesta:

 • Maito sisältää hormoneja, kuten insuliinikasvutekijä 1 (IGF-1), androgeeneja, estrogeenia ja progesteronia, jotka voivat edistää aknea.
 • Maitotuotteet nostavat verensokeria ja insuliinia, mikä voi pahentaa aknea.
 • Aminohappopitoisuus voi stimuloida akneen liittyviä tulehdusreittejä.
 • Lypsylehmille annetut antibiootit voivat vaikuttaa aknea aiheuttavaan bakteerien epätasapainoon.

Teoriassa maitotuotteet voivat siis vaikuttaa useisiin tekijöihin - hormoneihin, tulehdukseen ja suoliston terveyteen - joiden uskotaan vaikuttavan akneen. Mutta onko teorian takana vankkaa näyttöä?

Mitä tutkimus sanoo maitotuotteista ja aknesta?

Kaiken kaikkiaan yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että maitotuotteiden saanti on yhteydessä aknen esiintyvyyteen ja vakavuuteen. Näyttö on kuitenkin vaihtelevaa.

Varhaisissa havainnointitutkimuksissa havaittiin yhteyttä maidon kulutuksen ja aknen välillä. Rajoitusten vuoksi niissä ei kuitenkaan voitu todistaa syytä ja seurausta.

Viime aikoina lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa on testattu maitotuotteiden poisjättämisruokavaliota. Nämä tutkimukset antavat vahvempaa näyttöä maidon ja aknen välisestä syy-yhteydestä:

 • Useissa tutkimuksissa on havaittu, että akne on parantunut merkittävästi, kun maidotonta ruokavaliota on noudatettu yhdestä viikosta 12 viikkoon.
 • Systemaattisissa katsauksissa ja meta-analyyseissä todetaan johdonmukaisesti, että maitotuotteiden käytön rajoittaminen auttaa parantamaan aknea, erityisesti vaikeissa tapauksissa, jotka eivät reagoi tavanomaiseen aknehoitoon.

Muutamissa kliinisissä tutkimuksissa ei kuitenkaan havaittu merkittävää eroa akneen korkean ja matalan maitotuotetason ruokavalion välillä.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että useimmat mutta eivät kaikki tutkimukset osoittavat, että maidon rajoittaminen hyödyttää aknealtista ihoa.

Miten maitotuotteet edistävät aknea?

On epätodennäköistä, että maitotuotteet aiheuttavat aknea yksin. Tuetuin teoria on, että maitotuotteet laukaisevat tulehdusreittejä, jotka pahentavat finnejä.

Erityisesti maitotuotteet nostavat verensokeria, insuliinia ja insuliinin kasvutekijää 1 (IGF-1). Liiallinen insuliini lisää tulehdusaktiivisuutta ja ihon öljyjen liikaa erittymistä - molemmat aknea edistäviä tekijöitä.

Tietyt maitoproteiinit aktivoivat myös tulehdussignaalien välittämistä mTORC1-reittien kautta. Useissa tutkimuksissa on todettu, että maitotuotteiden rajoittaminen vähentää systeemistä ja ihotulehdusta.

Vaikka maitotuotteet saattavat vaikuttaa hormoneihin, useimmissa tutkimuksissa ei ole havaittu merkittäviä hormonaalisia muutoksia pelkästään maitotuotteiden rajoittamisen vuoksi. Joillakin henkilöillä maitotuotteilla voi olla myös vähäinen hormonaalinen merkitys.

Ovatko kaikki maitotuotteet yhtä huonoja aknelle?

Ei, jotkin maitotuotteet näyttävät edistävän aknea enemmän kuin toiset. Useimpien tutkimusten mukaan maito on suurin syyllinen:

 • Vähärasvaisen ja rasvattoman maidon suurempi saanti on yhteydessä aikuisiän aknen lisääntymiseen.
 • Täysmaito ei ole yhteydessä aknen yleistymiseen.
 • Vain harvoissa tutkimuksissa analysoidaan erityisesti jogurttia tai juustoa. Käymistuotteina ne saattavat olla vähemmän tulehdusta aiheuttavia.

Koska maito nostaa verensokeria voimakkaammin kuin muut maitotuotteet, se on todennäköisesti suurin riski tulehdukselliselle, hormonaaliselle aknelle.

Pitäisikö sinun jättää maitotuotteet kokonaan pois, jos sinulla on aknea?

Sinun ei välttämättä tarvitse lopettaa maitotuotteita kokonaan, jos sinulla on akneen taipuvainen iho. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit muuttaa maitotuotteiden saantia sopivasti:

 • Keskity vähentämään maidon saantia, sillä se liittyy eniten akneen.
 • Pidä kiinni hellävaraisemmista käymisteitse valmistetuista maitotuotteista, kuten jogurtista ja kypsytetyistä juustoista.
 • Tarkkaile annoskokoja, myös vähemmän tulehdusta aiheuttavien maitovalintojen kanssa.
 • Kokeile probioottivalmisteita, jos rajoitat voimakkaasti maitotuotteiden käyttöä.
 • Palauta maitotuotteet hitaasti, jotta löydät sietokykytasosi.

Tee yhteistyötä ihotautilääkärisi tai ravitsemusterapeutin kanssa päättäessäsi, voiko maitotuotteiden rajoittaminen parantaa akneasi. He voivat auttaa seuraamaan ruokavaliomuutoksia.

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos maitotuotteet näyttävät pahentavan akneasi?

Jos epäilet, että maitotuotteet voivat vaikuttaa sinun finneihin, yritä poistaa ne 2-6 viikoksi lääkärin valvonnassa.

Kiinnitä huomiota ihosi muutoksiin ja dokumentoi ne valokuvin. Palauta maitotuotteet hitaasti ja seuraa samalla tulehdusreaktioita.

Keskustele myös muista ruokavalion ja elämäntapojen muutoksista terveydenhuollon tarjoajien kanssa. Maidon rajoittaminen toimii parhaiten yhdessä yleisten tulehdusta ehkäisevien tapojen kanssa.

Voiko maitotuotteet koskaan parantaa aknea?

Vaikka maitotuotteiden vähentäminen hyödyttää monia aknesta kärsiviä, kaikkien iho ei näy kirkkaampana maitotuotteiden käytön lopettamisen jälkeen.

Joissakin tapauksissa maitotuotteita voidaan sietää hyvin tai niistä voi olla jopa hyötyä. Esimerkiksi jogurtti ja juusto sisältävät probiootteja, jotka tukevat suoliston ja ihon terveyttä.

Vaikutus riippuu todennäköisesti yksilöstä. Jos maitotuotteet eivät ole sinulle ongelmallinen ruoka-aine, ne voidaan turvallisesti säilyttää ruokavaliossasi tai niistä voi olla jopa hyötyä.

Mitä sinun pitäisi syödä sen sijaan, jos poistat maitotuotteet?

Jos haluat korvata tärkeitä ravintoaineita, kuten kalsiumia, proteiinia ja probiootteja, painota näitä elintarvikkeita maitotuotteiden sijaan:

 • Maidottomat maidot (soija, manteli, kaura jne.).
 • lehtivihannekset, kuten lehtikaali, pinaatti ja lehtikaali.
 • Pavut, linssit, tofu, tempeh, edamame.
 • Pähkinät ja siemenet
 • Täydennetty maidoton jogurtti
 • Kalsiumkovetinen tofu
 • luulliset kalasäilykkeet, kuten sardiinit.
 • Fermentoidut, probioottiset elintarvikkeet, kuten kimchi, suolakurkut ja natto.

Tulehdusta ehkäisevien elintarvikkeiden, kuten rasvaisen kalan, hedelmien ja vihannesten, syöminen voi auttaa parantamaan aknea.

Takeaway

Tutkimusten mukaan maitotuotteiden - erityisesti maidon - saanti edistää aknen puhkeamista monilla ihmisillä, jotka ovat alttiita finneille. Kokeile poistaa maitotuotteet muutaman viikon ajaksi lääkärin valvonnassa ja katso, paraneeko ihosi.

Maitotuotteet eivät kuitenkaan pahenna kaikkien aknea. Selvitä yhdessä lääkärisi tai ihotautilääkärisi kanssa, voisiko maitotuotteiden saannin rajoittamisesta olla hyötyä juuri sinun epäpuhtauksiin taipuvaiselle ihollesi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku