Miksi minulla on yhtäkkiä paha akne?

Published:

Jos mietit, miksi saan yhtäkkiä pahan aknen, et ole yksin. Monet ihmiset kamppailevat äkillisten aknepurkausten kanssa aikuisuudessa, kun he luulivat, että heidän näppyläherkät teinivuodet olivat kaukana takana.

Akne voi olla turhauttavaa, kivuliasta ja aiheuttaa itsetuntoa. Aikuisten aknen yleisten syiden ymmärtäminen voi auttaa sinua selvittämään, mikä aiheuttaa puhkeamisesi, jotta voit saada taas puhtaan ihon.

Miksi saan yhtäkkiä pahaa aknea?

Mikä aiheuttaa äkillisiä aknen puhkeamisia aikuisilla?

On olemassa muutamia pääsyyllisiä, jotka voivat laukaista äkillisiä aknepurkauksia, vaikka et olisi taistellut virheitä vuosia.

Hormonit

Hormonit ovat yksi yleisimmistä aknen syistä. Stressiin, ruokavalioon, lääkkeisiin tai suuriin elämäntapahtumiin liittyvät hormonivaihtelut voivat johtaa lisääntyneeseen öljyntuotantoon, tukkeutuneisiin huokosiin, bakteerien kasvuun ja tulehdukseen - täydellinen resepti näppylöille.

Naiset ovat erityisen alttiita hormonaalisille aknepurkauksille, jotka liittyvät kuukautiskiertoon, raskauteen ja vaihdevuosiin. Mutta myös miesten hormonit vaihtelevat ja aiheuttavat finnejä.

Stressi

Korkea stressitaso saa elimistön tuottamaan liikaa kortisolia ja muita hormoneja, jotka stimuloivat ihon öljyrauhasia tuottamaan enemmän talia. Tämä ylimääräinen öljy tukkii huokoset ja antaa p. acnes -bakteerien menestyä, mikä aiheuttaa tulehduksellisia näppyjä.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet ovat pahamaineisia siitä, että ne aiheuttavat aknea sivuvaikutuksena. Joitakin lääkkeitä, jotka voivat laukaista finnejä, ovat mm:

  • Kortikosteroidit
  • Testosteroni tai anaboliset steroidit
  • Litium
  • Kouristuslääkkeet
  • Barbituraatit
  • Isoniatsidi

Keskustele lääkärisi kanssa, jos uskot uuden lääkityksen aiheuttavan aknea. Vaihto vaihtoehtoiseen lääkkeeseen voi puhdistaa ihosi.

Ruokavalio

Ruokavalio vaikuttaa hormonitasapainoon, tulehdustasoihin ja yleiseen terveyteen. Runsaat hiilihydraatit, sokeri ja epäterveelliset rasvat voivat nostaa verensokeria ja insuliinitasoja. Tämä voi aktivoida öljyrauhasia liikaa ja johtaa finneihin.

Myös se, ettei juo tarpeeksi vettä tai syö tarpeeksi kuituja, hidastaa suolen toimintaa. Myrkkyjä kertyy ja ne voivat vapautua ihon kautta akneen.

Lopettaminen ehkäisypillerit

Monet naiset käyttävät ehkäisypillereitä hormonien säätelyyn ja aknen kurissa pitämiseen. Pillereiden lopettaminen aiheuttaa hormonivaihteluita, jotka tuovat takaisin finnejä.

Kehon sopeutuminen voi kestää useita kuukausia, ja akne voi puhdistua uudelleen ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen.

Tuotteen ärsytys

Liian monen uuden ihonhoitotuotteen käyttäminen kerralla tai yksi komedogeeninen (huokosia tukkiva) tuote voi yhtäkkiä tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa puhkeamisen.

Myös alkoholia, hajusteita tai voimakkaita happoja sisältävät aknetuotteet voivat ärsyttää ja tulehduttaa ihoa. Lopeta epäilyttävien tuotteiden käyttö.

Ei poista meikkiä

Jos meikkiä ei poisteta kunnolla päivän päätteeksi, öljy, lika, kuolleet ihosolut ja bakteerit jäävät huokosiin yöksi. Tämä johtaa mustapäiden, valkopäiden ja tulehduksellisten aknevaurioiden syntyyn.

Poista meikki aina ennen nukkumaanmenoa micellar-vedellä tai öljypuhdistusaineella, jotta huokoset eivät tukkeudu.

Ikä

Iän myötä solujen vaihtuvuus hidastuu. Kuolleet ihosolut ja tali kerääntyvät huokosiin nopeammin kuin keho poistaa niitä. Mustapäitä ja märkärakkuloita syntyy tämän roskien kerääntymisen seurauksena.

Retinolin käyttö nopeuttaa solujen vaihtuvuutta ja estää huokosia tukkivien aineiden kumulatiivisen kertymisen ikääntyessäsi.

Genetiikka

Jotkut ihmiset ovat vain geneettisesti alttiita aknelle, sillä heillä on yliaktiivisia talirauhasia. Perintötekijöistä johtuen akne voi puhjeta myöhään, vaikka iho olisi ollut vuosia puhdas.

Korkea glykeeminen ruokavalio

Syömällä paljon puhdistettuja hiilihydraatteja, joiden glykeeminen indeksi on korkea, verensokeri- ja insuliinitasosi nousevat. Tämä voi aiheuttaa lisääntynyttä öljyntuotantoa ja finnejä.

Matalaglykeemiset täysravintovalmisteet tuottavat hitaammin ja vakaammin energiaa ilman aknea aiheuttavia verensokeripiikkejä.

Tupakointi

Tupakanpoltto supistaa verisuonia ja vie iholta happea. Tupakansavun myrkyt vahingoittavat myös kollageenia. Tämä johtaa mustapäihin, rikkinäisiin ihottumiin ja ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Öljyt, hiki ja bakteerit

Rasvaiset ihotyypit ovat alttiita aknelle, koska ylimääräinen tali yhdistyy kuolleisiin ihosoluihin ja tukkii huokoset.

Hikoilu hengittämättömiä kankaita käytettäessä tai suihkuttamatta jättäminen liikunnan jälkeen kerää hikeä, öljyjä ja bakteereja iholle, mikä johtaa selän, rintakehän ja hartioiden ihottumiin.

Aurinkovoide

Jotkin aurinkosuojan kemialliset ainesosat, kuten oksibentsoni, voivat tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa aknea aknelle alttiilla iholla. Vaihda mineraaliaurinkosuojaan, jossa on sinkkioksidia tai titaanidioksidia.

Kasvonaamiot

Paksujen, peittävien kasvonaamioiden toistuva käyttäminen aiheuttaa "maskne"-tapauksia, kun öljyt, bakteerit ja hiki jäävät pidemmäksi aikaa ihoa vasten.

Miten käsitellä äkillinen akne Breakouts

Jos ihmettelet, miksi minulla on yhtäkkiä akne, älä huoli - oikealla ihonhoitorutiinilla ja korjaustoimenpiteillä voit saada puhkeamiset nopeasti hallintaan. Tässä vinkkejä.

Puhdista säännöllisesti

Kasvojen pesu vähintään kahdesti päivässä poistaa ylimääräisen öljyn, meikin, kuolleet ihosolut ja bakteerit, jotka tukkivat huokoset. Käytä ihotyypillesi sopivaa sulfaatitonta puhdistusainetta.

Kuori

Hellä kuorinta 2-3 kertaa viikossa irrottaa kuolleiden ihosolujen välisen "liiman" ja estää huokosten tukkeutumisen. Kokeile BHA- tai AHA-kuorinta-ainetta.

Käytä retinoideja

Retinoidit, kuten reseptilääke Retin-A tai reseptivapaa retinoli, lisäävät ihon solujen vaihtuvuutta ja estävät kuolleiden solujen kertymistä huokosiin. Ne vähentävät myös öljyntuotantoa.

Spot treat

Pistele bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa tai teepuuöljyä nouseviin tautipesäkkeisiin tappamaan aknea aiheuttavia bakteereja.

Hydrate

Öljyttömän, ei-komedogeenisen kosteusvoiteen käyttö estää ihoa tuottamasta ylimääräistä öljyä kuivumisen vuoksi. Kosteutettu iho paranee myös nopeammin.

Ota probiootti

Probiootit tasapainottavat suolistobakteereja ja vähentävät näin ihotulehduksia. Etsi kantoja, kuten lactobacillus ja bifidobacterium.

Kokeile niasiiniamidia

Niasiiniamidi on B3-vitamiinin muoto, joka vähentää öljyn ja talin tuotantoa. Se myös minimoi aknen punoitusta ja arpia.

Syö anti-inflammatorisia elintarvikkeita

Lohi, saksanpähkinät, lehtivihannekset, marjat ja vihreä tee sisältävät välttämättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja, jotka vähentävät aknen tulehdusta.

Vältä ärsyttäviä aineita

Vältä aggressiivisia aknetuotteita, joissa on alkoholia, hajusteita, mentolia, piparminttua, eukalyptusta tai sitruunaa. Nämä voivat pahentaa ärsytystä.

Seuraa lääkkeitä

Jos uusi lääkitys vaikuttaa akneesi, keskustele lääkärisi kanssa vaihtoehdosta, jolla on pienempi puhkeamisriski.

Alempi stressi

Krooninen stressi lisää tulehdushormoneja, kuten kortisolia. Rentoutustekniikat, kuten meditaatio, liikunta, hieronta ja riittävä uni, auttavat hallitsemaan stressitasoja ja aknea.

Käytä mineraaliaurinkovoidetta

Sinkkioksidia tai titaanidioksidia sisältävät mineraaliaurinkovoiteet eivät tuki ihohuokosia kuten kemialliset aurinkosuodattimet. Ne myös rauhoittavat tulehduksia.

Milloin mennä lääkäriin tai ihotautilääkäriin

Lievät tai keskivaikeat aknen puhkeamiset voidaan yleensä korjata käsikauppalääkkeillä ja elämäntapaan liittyvillä korjaustoimenpiteillä. Jos akne on kuitenkin puhjennut äkillisesti ja vakavasti, ota yhteyttä lääkäriin.

Ota yhteys lääkäriin tai ihotautilääkäriin, jos sinulla ilmenee:

  • Suuret, punaiset, turvoksissa olevat läiskät
  • Kystinen akne, joka ei reagoi tavanomaiseen hoitoon.
  • Akne, jossa on arpia tai tummia täpliä
  • Syvät kivuliaat kyhmyt ihon alla

Vaikeammissa tapauksissa saatat tarvita reseptillä saatavia retinoideja tai antibiootteja, jotta saat taudinpurkaukset hallintaan ja estät pysyvän arpeutumisen.

Takeaway

Äkilliset aknen puhkeamiset voivat olla ahdistavia sen jälkeen, kun olet nauttinut vuosia puhtaasta ihosta. Tunnistamalla aknen laukaisijat ja käyttämällä oikeita hoitoja voit kuitenkin hallita yllättäviä näppylöiden puhkeamisia.

Ole kärsivällinen - tulosten näkyminen voi kestää 6-8 viikkoa, kun ihon vaihtumissykli uudistuu. Säännöllisen aknenhoitorutiinin noudattaminen poistaa äkilliset puhkeamiset ja palauttaa luonnostaan kauniin ja hehkuvan ihon.

Mikä ero on aikuisten aknen ja teini-ikäisten aknen välillä?

Teiniakne johtuu usein murrosiästä ja hormonaalisista muutoksista. Aikuisten akne voi syntyä missä iässä tahansa stressin, hormonivaihteluiden, lääkkeiden, saasteiden, kosmetiikan ja ihonhoitotottumusten vuoksi. Aikuisten akne muodostuu yleensä kasvojen alaosaan leukalinjan ja kaulan alueelle.

Onko äkillinen akne merkki taustalla olevasta terveydentilasta?

Ei välttämättä. Hormonaaliset muutokset, ruokavalio, lääkkeet ja muut tekijät aiheuttavat yleisesti äkillisiä puhkeamisia. Joissakin tapauksissa se voi kuitenkin olla merkki diagnosoimattomasta tilasta, kuten munasarjojen monirakkulatauti-oireyhtymästä tai insuliiniresistenssistä. Ota yhteys lääkäriin, jos akne on vakava.

Meneekö äkillinen akne pois itsestään?

Ehkä, mutta se on parasta hoitaa. Lievät tapaukset saattavat korjaantua hormonivaihtelun loputtua tai ihonhoidon säätämisen jälkeen. Mutta keskivaikea tai vaikea äkillinen akne vaatii hoitoa arpien välttämiseksi. Käsikauppalääkkeet ja reseptilääkkeet voivat poistaa äkilliset puhkeamiset.

Miten voin ehkäistä äkillisiä puhkeamisia?

Pese kasvot kahdesti päivässä, vältä ärsyttäviä aineita, kosteuta, vältä näppylöiden koskettamista tai puhkeamista, vaihda tyynynpäälliset usein, älä kiusaa ihoa, vähennä stressiä, vältä tupakointia ja syö tasapainoista tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota. Käy ihotautilääkärillä, jos ihottumat ovat vakavia tai eivät parane.

Mitkä elintarvikkeet voivat auttaa puhdistamaan äkillisen aknen?

Runsaasti omega-3-rasvahappoja sisältävillä elintarvikkeilla, kuten lohella, saksanpähkinöillä, chia- ja pellavansiemenillä, on anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka rauhoittavat ihottumaa. Kuitupitoiset hedelmät, vihannekset, täysjyvävilja, probiootit ja vihreä tee edistävät myös kirkasta ihoa. Vältä korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja.

Kuinka kauan kestää äkillisen aknen poistuminen hoidon avulla?

Kun akne hoidetaan asianmukaisesti, sinun pitäisi nähdä, että akne alkaa puhdistua 6-8 viikon kuluttua. Paraneminen jatkuu 2-3 kuukauden kuluessa. Vaikean kystisen aknen täydellinen puhdistuminen voi kestää 4-6 kuukautta. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen hoitojesi kanssa. Käy ihotautilääkärillä, jos tilanne ei parane.

Tuleeko minulla pysyviä aknearpia äkillisestä puhkeamisesta?

Mitä kauemmin akne jatkuu, sitä suurempi on arpien riski. Jos haluat minimoida äkillisen puhkeamisen aiheuttaman arpeutumisen, älä nipistele tai popsi näppylöitä, hoida akne varhaisessa vaiheessa, käytä retinoideja ihosolujen vaihtuvuuden lisäämiseksi ja käytä aina aurinkovoidetta. Kysy ihotautilääkäriltä arpien hoitovaihtoehtoja.

Mitä ainesosia minun pitäisi etsiä äkillisen aknen hoitoon?

Bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo, rikki, niasiiniamidi, retinoidit ja teepuuöljy voivat tehokkaasti poistaa äkilliset aknen puhkeamiset. Vältä ärsyttäviä aineita, kuten alkoholia, mentolia, piparminttua, hajusteita ja sitruunamehua.

Milloin minun pitäisi mennä ihotautilääkärille äkillisen aknen takia?

Käy ihotautilääkärillä, jos OTC-hoidot eivät ole poistaneet aknea 2-3 kuukauden jälkeen, jos sinulla on suuria punaisia kyhmyjä tai kystia, jos sinulla on arpia tai jos jokin perussairaus, kuten PCOS, pahentaa aknea. Ihotautilääkäri voi määrätä vahvempia lääkkeitä, joilla saat taudinpurkaukset kuriin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku