Mitä eroa on aknen ja näppylöiden välillä?

Published:

Oletko koskaan miettinyt, mikä ero on aknen ja näppylöiden välillä? Monet ihmiset käyttävät näitä termejä vaihdellen, mutta ne viittaavat itse asiassa hieman erilaisiin ihosairauksiin.

Tässä artikkelissa selvitämme aknen ja näppylöiden keskeiset erot, niiden taustalla olevat syyt ja niiden tehokkaan hoidon.

Mitä eroa on aknen ja näppylöiden välillä?

Akne vs. näppylät: Eroja: Tärkeimmät erot

Aknella ja näppylöillä on joitakin yhtäläisyyksiä, mutta niillä on myös selviä eroja:

 • Akne on krooninen, pitkäaikainen ihosairaus, johon liittyy öljyrauhasten tulehdus. Akne koostuu valkopäistä, mustapäistä, näppylöistä ja syvemmistä kyhmyistä, kuten kystista. Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, selässä, rinnassa, hartioissa ja kaulassa.
 • Näppylät ovat lievempi, tilapäinen ihosairaus. Ne syntyvät, kun rasva ja kuollut iho tukkivat huokosen, johon jää tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Näppylät ovat pieniä, paikallisia kuoppia, joita voi esiintyä missä tahansa, mutta yleensä niitä esiintyy kasvoilla, hartioilla, selässä ja rinnassa.

Yhteenvetona:

 • Akne on pitkäaikainen sairaus, kun taas näppylät ovat lyhytaikainen tila.
 • Akne vaikuttaa öljyrauhasiin, kun taas näppylät vaikuttavat karvatupiin.
 • Akne aiheuttaa enemmän tulehdusta ja arpia, näppylät lievempää tulehdusta.
 • Akne esiintyy tietyillä alueilla, mutta näppylöitä voi esiintyä missä tahansa.

Tutustutaan nyt tarkemmin aknen ja näppylöiden syihin ja hoitoihin.

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne muodostuu, kun öljy ja kuolleet ihosolut tukkivat huokoset. Tällöin Propionibacterium acnes (P. acnes) -niminen bakteeri voi kasvaa huokosissa ja aiheuttaa tulehduksen. Akneen johtaa neljä keskeistä tekijää:

1. Ylimääräinen öljyntuotanto - Androgeeneiksi kutsutut miehen sukupuolihormonit stimuloivat öljyntuotantoa. Murrosiän aikana androgeenitaso nousee, mikä aiheuttaa ylimääräistä talineritystä. Myös naisilla on androgeeneja.

2. Tukkeutuneet ihohuokoset - Kuolleet ihosolut ja öljy kerääntyvät ja tukkivat huokoset. Tämä jumiin jäänyt seos tarjoaa bakteereille täydellisen ympäristön lisääntyä.

3. Bakteerit - P. acnes -bakteerit elävät luonnostaan iholla ja syövät talia. Bakteerit kasvavat nopeasti tukkeutuneiden follikkelien sisällä aiheuttaen tulehduksen.

4. Tulehdus - Aknevauriot muodostuvat, kun loukkuun jääneet bakteerit saavat valkosolut parveilemaan tukkeutuneissa follikkelissa. Tämä saa follikkelit turpoamaan ja muuttumaan punaisiksi.

Vaikeissa tapauksissa aknevauriot voivat puhjeta syvälle ihoon ja muodostaa kivuliaita kystia.

Akneen vaikuttavat monet tekijät, minkä vuoksi se on monimutkainen ihosairaus. Sitä ei voi parantaa yhdessä yössä yksinkertaisella korjauksella.

Mikä aiheuttaa näppylöitä?

Näppylöillä on yksinkertaisempi syy. Ne muodostuvat, kun huokos tukkeutuu öljystä, bakteereista ja kuolleista ihosoluista. Tämä aiheuttaa lievän tulehduksen ja johtaa pieneen, paikalliseen kuoppaan.

Tärkeimmät syyt näppylöiden ovat:

 • Hormonit - Androgeenihormonit lisäävät talintuotantoa, joka voi tukkia huokoset. Hormonivaihtelut kuukautiskierron tai murrosiän aikana voivat laukaista näppylöitä naisilla.
 • Stressi - Stressihormonit, kuten kortisoli, lisäävät öljyntuotantoa. Stressi vaikuttaa myös immuunijärjestelmän terveyteen, jolloin olet alttiimpi tulehduksille.
 • Huono hygienia - Ylimääräinen öljy, meikki ja ympäristön epäpuhtaudet voivat tukkia ihohuokoset ja aiheuttaa finnejä.
 • Lääkkeet - Tietyt lääkkeet sisältävät hormoneja tai kortikosteroideja, jotka voivat laukaista finnejä.
 • Ruokavalio - Korkean glykeemipitoisuuden omaavat elintarvikkeet, kuten sokeri ja puhdistetut hiilihydraatit, voivat lisätä talintuotantoa.

Toisin kuin akne, näppylät rajoittuvat yleensä muutamaan tiettyyn kohtaan iholla. Ne ovat myös tilapäisiä ja lievempiä, ja ne häviävät usein muutamassa päivässä.

Aknen hoito

Koska akne on monimutkainen, krooninen ihosairaus, se vaatii pitkäaikaista hoitoa ja ylläpitoa. Seuraavassa on joitakin aknen tärkeimpiä hoitomuotoja:

Reseptilääkkeet - Suun kautta otettavia ja paikallisia reseptilääkkeitä, kuten retinoideja, antibiootteja ja mikrobilääkkeitä, käytetään yleisesti aknen hoitoon. Ne auttavat tappamaan bakteereja, vähentämään öljyntuotantoa ja estämään huokosten tukkeutumista.

Käsikauppatuotteet - Bentsoyyliperoksidi ja salisyylihappo auttavat poistamaan huokosten tukkeutumista, vähentämään bakteereja ja rauhoittamaan tulehdusta. Etsi aknepuhdistusaineita, värinpoistoaineita, kosteusvoideaineita ja pistehoitoja.

Valo- ja laserhoito - Sinistä valoa, punaista valoa ja laserenergiaa käyttävät laitteet voivat tappaa aknebakteereja ja vähentää tulehdusta. Ammattimaiset valohoidot voivat täydentää lääkehoitoa.

Kemialliset kuorinnat ja mikrodermahionta - Nämä toimenpiteet poistavat kuollutta ihosolukkoa, jotta huokoset eivät tukkeutuisi. Niiden säännöllinen suorittaminen auttaa hallitsemaan aknea.

Oikea ihonhoito - Käytä hellävaraisia, ei-komedogeenisiä puhdistusaineita ja öljyttömiä kosteusvoideaineita. Vältä ihon hankaamista, joka voi pahentaa aknea. Älä puristele tai poimi aknevaurioita.

Terveelliset elämäntavat - Ravitseva ruokavalio, säännöllinen liikunta, hyvä hygienia ja stressinhallinta auttavat hallitsemaan aknea sisältä ulospäin.

Reseptilääkkeet yhdistettynä käsikauppatuotteisiin ja ammattilaishoitoihin tuottavat parhaat tulokset. Useimpien ihmisten on käytettävä aknehoitoja jatkuvasti pitääkseen puhkeamiset kurissa.

Pimple hoito

Näppylöitä voidaan usein hoitaa ja peittää kotona ihonhoidon perustekniikoilla:

OTC-aknetuotteet - bentsoyyliperoksidi, salisyylihappo, rikki ja retinoli auttavat kuivattamaan näppylöitä ja estämään uusien syntymistä. Etsi paikallisia hoitoaineita, joita voit tuputtaa suoraan näppylöihin.

Puhdista hellävaraisesti - Käytä mietoa puhdistusainetta ja pese iho kahdesti päivässä poistaaksesi ylimääräisen öljyn ja bakteerit ilman ärsytystä. Vältä ihon hankaamista.

Vältä koskettelua ja popsimista - näppylöiden nipistely tai puristaminen voi pahentaa tulehdusta ja johtaa arpeutumiseen. Älä yritä popsia näppylöitä.

Käytä öljytöntä meikkiä - Komedogeeniton meikki, jossa lukee "öljytön" tai "nonacnegenic", ei tuki huokosia eikä pahenna näppylöitä. Vältä raskasta meikkivoidetta.

Levitä jäätä - Kankaaseen käärityn jääkuution levittäminen auttaa vähentämään punoitusta ja turvotusta kehittyvässä näppylässä.

Pidä iho kosteutettuna - Kevyen, öljyttömän kosteusvoiteen käyttäminen estää ihon liiallisen kuivumisen, joka voi aiheuttaa sen, että iho kompensoi sitä liikaa lisäämällä öljyä.

Harjoittele terveellisiä tapoja - Hyvä hygienia, stressinhallinta ja tasapainoinen ruokavalio auttavat ehkäisemään ja parantamaan näppylöitä sisältä ulospäin.

Useimmat näppylät voidaan hoitaa kotona ihon perushoidolla ja peittävällä meikillä. Käy ihotautilääkärillä, jos näppylät pahenevat tai niihin kehittyy kivuliaita kystia.

Miten kertoa ero aknen ja näppylöiden välillä?

Nyt kun tiedät aknen ja näppylöiden taustalla olevat syyt, tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit erottaa ne toisistaan:

 • Sijainti - Aknea esiintyy tyypillisesti kasvoilla, selässä, rinnassa ja kaulalla. Näppylöitä voi esiintyä missä tahansa.
 • Vaurioiden määrä - Akne aiheuttaa useita vaurioita, kuten näppylöitä, valkopäitä, mustapäitä ja kystia. Vain muutama satunnainen näppylä ei todennäköisesti ole aknea.
 • Tulehdustyyppi - Aknevauriot ovat tulehtuneita, punaisia, turvonneita ja kivuliaita. Näppylöissä on lievempää punoitusta ja arkuutta.
 • Kesto - Akne on krooninen ja toistuva. Näppylät ovat tilapäisiä ja liittyvät usein hormonaalisiin vaihteluihin.
 • Arpia - Akne aiheuttaa usein pysyviä arpia, jos vauriot puhkeavat syvälle ihoon. Näppylät arpeutuvat harvoin, ellei niitä poimita tai puristeta voimakkaasti.
 • Alkamisikä - Akne syntyy usein teini-iässä, kun androgeenihormonit nousevat. Näppylöitä voi tulla missä iässä tahansa.
 • Vaikeusaste - Akne vaihtelee lievästä erittäin vaikeaan. Näppylöiden vaikeusaste vaihtelee yleensä lievästä keskivaikeaan.

Lopuksi voidaan todeta, että akne koostuu toistuvista, laajalle levinneistä tulehduksellisista vaurioista, kun taas näppylät ovat tilapäisiä, lieviä, satunnaisia kuoppia. Kiinnitä huomiota sijaintiin, lukumäärään, kestoon ja vakavuuteen, jotta voit määrittää, onko kyseessä akne vai vain satunnainen näppylä.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Ihotautilääkärin vastaanotto aknen ja näppylöiden takia on suositeltavaa tietyissä tilanteissa:

 • Akne, joka ei parane ilman reseptilääkettä 2 kuukauden jälkeen.
 • Vaikea tulehduksellinen akne, jossa on kivuliaita kystia.
 • Akne jättää tummia täpliä tai arpia
 • Usein näppylöitä ennen tärkeitä tapahtumia
 • Äkillinen näppylöiden tai aknen lisääntyminen tuntemattomasta syystä.
 • Ihoinfektion merkit - punoitus, arkuus, lämpö, mätä.
 • Kasvavan kystan turvotus, punoitus, lämpö tai arkuus.

Ihotautilääkäri voi tutkia ihosi ja määrittää, onko sinulla akne tai yksittäisiä näppylöitä. Hän voi määrätä vahvempia reseptilääkkeitä tai ammattimaisia hoitoja, joilla saat taudinpurkaukset kuriin.

Ihotautilääkärin vastaanotolle hakeutuminen viipymättä uusien kystien tai kyhmyjen vuoksi voi auttaa ehkäisemään pysyviä arpia. Älä yritä puhkaista tai tyhjentää vakavia aknevaurioita itse kotona.

Keskeiset asiat

 • Akne koostuu mustapäistä, valkopäistä, näppylöistä ja kystista, jotka johtuvat tukkeutuneista follikkelista ja öljyrauhasista. Näppylät ovat lievempiä ja johtuvat tukkeutuneista huokosista.
 • Akne on krooninen, tulehduksellinen sairaus, kun taas näppylät ovat tilapäisiä, satunnaisia kuoppia, joita voi esiintyä missä tahansa iholla.
 • Akne vaatii reseptilääkkeitä ja pitkäaikaista ylläpitohoitoa. Näppylät korjaantuvat usein ihon perushoidolla.
 • Etsi keskeisiä eroja, kuten vaurioiden määrä, sijainti, kesto, vakavuus ja arpia, jotta voit määrittää, ovatko kuoppia aknea vai pelkkiä näppylöitä.
 • Käy viipymättä ihotautilääkärin vastaanotolla vakavien, pahenevien tai kivuliaiden aknevaurioiden vuoksi, jotta vältät pysyvän arpeutumisen.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että aknella ja näppylöillä on joitakin yhtäläisyyksiä, mutta niillä on myös merkittäviä eroja. Kun pystyt erottamaan aknen ja satunnaiset näppylät toisistaan, voit hoitaa ja hallita turhauttavia puhkeamisia asianmukaisesti.

Usein kysytyt kysymykset akne vs. näppylät

Mikä ero on aknen ja näppylöiden välillä?

Akne on krooninen, tulehduksellinen ihosairaus, joka koskee öljyrauhasia ja follikkeleita. Se koostuu mustapäistä, valkopäistä, näppylöistä sekä syvemmällä sijaitsevista kystista ja kyhmyistä. Aknea esiintyy yleensä kasvoilla, selässä, rinnassa, hartioilla ja kaulalla, missä öljyrauhaset ovat aktiivisimmat.

Näppylät ovat lievempi, tilapäinen ihosairaus, joka syntyy, kun öljy, kuolleet ihosolut ja bakteerit tukkivat huokosen. Näppylät muodostavat pieniä, paikallisia kuoppia, ja niitä voi esiintyä missä tahansa iholla. Ne eivät liity suoraan öljyrauhasiin.

Mikä aiheuttaa aknea?

Akne muodostuu, kun liiallinen öljyntuotanto, kuolleet ihosolut, aknea aiheuttavat bakteerit ja tulehdus yhdistyvät ja tukkivat huokoset. Tärkeimpiä syitä ovat mm:

 • Androgeenihormonit, jotka stimuloivat liikaa öljyntuotantoa.
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen follikkelien sisälle
 • Akneen liittyvä bakteeri nimeltä Propionibacterium acnes (P. acnes).
 • Tulehdus, joka johtuu immuunijärjestelmän reaktiosta P. acnes -bakteereihin.

Mikä aiheuttaa näppylöitä?

Näppylöillä on yksinkertaisempi syy. Ne syntyvät, kun huokos tukkeutuu öljystä, kuolleista ihosoluista ja bakteereista. Tämä lievä tukos aiheuttaa pienen, paikallisen kuhmun. Erityisiä näppylöiden aiheuttajia ovat mm:

 • Hormonaaliset vaihtelut juuri ennen kuukautisia tai murrosiän aikana.
 • Korkea stressitaso, joka lisää öljyntuotantoa
 • Tiettyjen lääkkeiden, kuten kortikosteroidien tai testosteronin käyttö.
 • Komedogeeninen meikki, joka tukkii huokoset
 • Korkea glykeeminen ruokavalio ja sokerin saanti

Miten voit erottaa aknen ja näppylät toisistaan?

On olemassa muutamia keskeisiä eroja, joita on syytä tarkastella:

 • Akne aiheuttaa useita vaurioita, kuten näppylöitä, valkopäitä ja mustapäitä. Näppylät ovat vain satunnaisia, yksittäisiä kuoppia.
 • Aknea esiintyy yleensä öljyisimmillä alueilla, kuten kasvoilla ja selässä. Näppylöitä voi ilmaantua missä tahansa.
 • Akne on krooninen, toistuva sairaus, kun taas näppylät ovat tilapäisiä.
 • Akne on tulehduksellinen, kivulias ja aiheuttaa arpia. Näppylöissä on lievempi tulehdus.
 • Akne syntyy murrosiässä, kun hormonit nousevat ensimmäisen kerran. Näppylöitä voi tulla missä iässä tahansa.
 • Vaikea akne vaihtelee keskivaikeasta erittäin vaikeaan. Näppylät ovat tyypillisesti lieviä tai keskivaikeita.

Miten hoidat aknea?

Aknen hoito edellyttää monipuolista lähestymistapaa:

 • Reseptilääkkeet, kuten retinoidit, antibiootit ja mikrobilääkkeet.
 • Käsikauppatuotteet, joissa on ainesosia, kuten bentsoyyliperoksidia ja salisyylihappoa.
 • Ammattikäytännöt, kuten valohoito, laserhoidot, kuorinnat ja mikrodermahionta.
 • Hyvä ihonhoitorutiini, jossa käytetään hellävaraisia, ei-komedogeenisiä tuotteita.
 • Terveelliset elämäntavat - ravitsemus, liikunta, uni ja stressinhallinta.

Reseptilääkkeet tarjoavat parhaat tulokset erityisesti keskivaikean tai vaikean aknen hoidossa. Useimmat aknepotilaat tarvitsevat pitkäaikaista ylläpitoa ja hoitoa.

Miten hoidat näppylöitä?

Useimmat näppylät voidaan hoitaa kotona yksinkertaisilla ihonhoitotekniikoilla:

 • Käyttämällä yli-the-counter paikalla hoitoja, jotka sisältävät akne-taistelu ainesosia
 • Kasvojen pesu kahdesti päivässä miedolla puhdistusaineella.
 • Älä koskaan poiminta tai puristamalla näppylät
 • Jään käyttö vähentää turvotusta syntymässä olevissa näppylöissä
 • Öljyttömän, ei-komedogeenisen meikin käyttö.
 • Pidä iho kosteutettuna kevyellä, öljyttömällä kosteusvoiteella.
 • Ihon terveiden tottumusten ylläpitäminen - hyvä hygienia, tasapainoinen ruokavalio, uni ja stressin vähentäminen.

Jos kyseessä on vakava tai paheneva näppylä, hakeudu ihotautilääkärin vastaanotolle ammattitaitoista hoitoa varten.

Milloin sinun pitäisi mennä ihotautilääkärille?

Käy ihotautilääkärillä viipymättä:

 • Akne ei parane 2 kuukauden käsikauppahoidon jälkeen
 • Vaikea tulehduksellinen akne, jossa on kivuliaita kystia ja kyhmyjä.
 • Akne aiheuttaa tummia täpliä tai arpia
 • Äkillinen lisääntyminen breakouts tuntemattomasta syystä
 • Ihoinfektion merkit, kuten turvotus, punoitus, mätä.
 • Suuret, kasvavat aknen kystat tai kyhmyt

Ihotautilääkärin hoito on ratkaisevan tärkeää vakavissa aknetapauksissa pysyvän arpeutumisen estämiseksi. Älä yritä popsia tai puristaa aknekystia itse.

Voiko aknesta päästä pysyvästi eroon?

Akneen ei ole olemassa pysyvää parannuskeinoa. Koska akne on krooninen sairaus, jolla on useita syitä, useimpien ihmisten on hoidettava sitä pitkäaikaisella hoidolla. Reseptilääkkeiden ja reseptivapaiden tuotteiden käyttö ihotautilääkärin ohjeiden mukaisesti on tärkeää, jotta akne pysyy hallinnassa.

Johdonmukaisella hoidolla voit pitää aknen loitolla ja ehkäistä pahoja puhkeamisia. On kuitenkin tärkeää jatkaa hoitoa ja ihonhoitoa myös silloin, kun akne häviää, jotta akne ei puhkeaisi uudelleen.

Kuinka kauan näppylät kestävät?

Näppylät ovat tilapäisiä kuoppia, jotka yleensä häviävät muutamassa päivässä tai viikossa. Pienet valkopäät ja mustapäät saattavat kestää vain pari päivää. Suurempien näppylöiden, joissa on märkää, täydellinen häviäminen voi kestää jopa viikon.

Asianmukaisella hoidolla useimmat näppylät paranevat 7-10 päivässä. Jotkut näppylät kestävät kauemmin, jos niitä puristetaan, poimitaan, puhkaistaan väärin tai ärsytetään. Syvällä ihon alla olevat kystiset näppylät voivat kestää viikkoja tai kuukausia, ja ne saattavat vaatia ammattimaista poistoa.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku