Miten korjata hormonaalinen akne

Published:

Akne on yleisin ihosairaus Yhdysvalloissa, ja se vaikuttaa vuosittain jopa 50 miljoonaan amerikkalaiseen. Monien mielestä teininä saadut ärsyttävät näppylät häviävät, kun kasvamme aikuisiksi. Mutta monilla muilla akne jatkuu vielä pitkälle teini-iän jälkeenkin.

Sisällysluettelo:

 1. Mikä on hormonaalinen akne?
 2. Miltä hormonaalinen akne näyttää?
 3. Mikä aiheuttaa hormonaalista aknea?
  1. Murrosikä
  2. Kuukautiset
  3. Raskaus
  4. Perimenopause
  5. Munasarjojen monirakkulatauti (PCOS)
  6. Stressi
  7. Lääkkeet
  8. Lisäravinteet
 4. Miten päästä eroon hormonaalinen akne
  1. Yhdistelmäehkäisytabletit
  2. Anti-androgeenit
  3. Retinoidit
  4. Bentsoyyliperoksidi
  5. Salisyylihappo
  6. Atselaiinihappo
  7. Teepuuöljy
  8. Aloe Vera -geeli
  9. Sinkki lisäravinteet
  10. Terveet ihotottumukset
 5. Tärkeimmät vinkit päästä eroon hormonaalinen akne
 6. Yhteiset myytit hormonaalisesta aknesta
 7. Milloin mennä lääkäriin hormonaalisesta aknesta?
 8. Milloin nähdä endokrinologin hormonaalinen akne
 9. Milloin harkita hormonitestausta aknen hoitoon
 10. Hormonaalisen aknen ehkäisy - toimiiko se?
 11. Kuinka kauan kestää hormonaalisen aknen häviäminen?
 12. Hormonaalinen epätasapaino, joka aiheuttaa aknea
 13. Kuinka kauan synnytyksen jälkeinen akne kestää?
 14. Usein kysyttyjä kysymyksiä hormonaalisesta aknesta
 15. Mikä ero on hormonaalisen aknen ja tavallisen aknen välillä?
 16. Mitkä ovat parhaat ehkäisypillerit hormonaalisen aknen hoitoon?
 17. Miten päästä eroon hormonaalisesta aknesta luonnollisesti?
 18. Mitä sinun tulisi välttää syömistä, jos sinulla on hormonaalista aknea?
 19. Miten estät hormonaalisen aknen palaamisen?
 20. Mikä vitamiinin puute aiheuttaa hormonaalista aknea?
 21. Meneekö hormonaalinen akne pois raskauden jälkeen?
 22. Miten voit kertoa, onko akne hormonaalista vai sieniakne?
 23. Voidaanko aknen hoitoon käyttää estrogeenin ja testosteronin kaltaisia hormoneja?

Hormonaalinen akne on erityisen ärsyttävä aikuisten aknen muoto. Kuten nimestä voi päätellä, se liittyy hormonien vaihteluihin, ja sillä on taipumus puhjeta ennakoitavissa olevina aikoina, kuten ennen kuukautisia tai perimenopaussin aikana.

Miten korjata hormonaalinen akne

Jos kamppailet hormonaalisen aknen kanssa, et ole yksin. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä aknen tunnistamisesta ja sen hallitsemisesta.

Mikä on hormonaalinen akne?

Akne muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tällöin bakteerit pääsevät kasvamaan tukkeutuneiden follikkelien sisällä ja aiheuttavat tulehduksen. Tuloksena on punaisia, kivuliaita kuoppia iholla, jotka voivat olla valkopäitä, mustapäitä, näppylöitä tai kystia.

Hormonaalista aknea esiintyy, kun hormonitasoissasi tapahtuu muutoksia. Yleisimmät syylliset ovat:

 • Androgeenit - miesten sukupuolihormonit, kuten testosteroni. Androgeenit aiheuttavat lisääntynyttä öljyntuotantoa, joka voi tukkia huokoset. Naiset, joilla on korkea androgeenitaso, puhkeavat usein leukalinjan, leuan ja kaulan yläosan alueelle, jossa on paljon öljyrauhasia.
 • Estrogeeni - Juuri ennen kuukautisia estrogeenitaso laskee, kun taas testosteroni nousee. Tämä epätasapaino voi aiheuttaa finnejä.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että hormonaalinen akne on aknea, joka johtuu muutoksista hormoneissa, kuten estrogeenissa, progesteronissa ja testosteronissa. Nämä hormonaaliset vaihtelut stimuloivat öljyntuotantoa ja tulehdusta, mikä johtaa finneihin.

Miltä hormonaalinen akne näyttää?

Hormonaalisella aknella on taipumus olla joitakin paljastavia piirteitä:

 • Se näkyy kuukausikierron aikoihin. Viikkoa ennen kuukautisia voi yhtäkkiä puhjeta. Kun hormonitasot muuttuvat jälleen, näppylät häviävät.
 • Siinä keskitytään kasvojen alaosaan leukalinjan, leuan ja kaulan yläosaan. Joskus se leviää alas rintaan ja yläselkään.
 • Kystinen akne on yleinen. Nämä ovat suuria, punaisia ja kivuliaita kuoppia syvällä ihon alla, joilla ei ole päätä. Niiden paraneminen kestää kauemmin kuin tyypillisten valkopäiden tai mustapäiden.
 • Hormonihäiriöt liittyvät usein suuriin hormonaalisiin tapahtumiin, kuten ehkäisypillereiden aloittamiseen tai lopettamiseen, raskauteen, perimenopaussiin tai vaihdevuosiin.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että hormonaalinen akne muodostuu yleensä kasvojen alaosaan ja leukalinjaan. Se puhkeaa kuukausittain syklin mukana. Ja se liittyy suuriin hormonimuutoksiin. Jos tämä kuulostaa sinun akneltasi, hormonit ovat todennäköisesti syyllinen.

Mikä aiheuttaa hormonaalista aknea?

Hormonaalista aknea esiintyy, kun androgeenit ovat koholla. Tärkeimpiä syitä ovat mm:

Murrosikä

Murrosikä käynnistää androgeenien nousun. Sekä pojat että tytöt tuottavat enemmän talia ja voivat saada finnejä. Onneksi murrosikään liittyvä akne on usein väliaikaista.

Kuukautiset

Juuri ennen kuukautisia progesteroni ja estrogeeni laskevat. Näin androgeenit pääsevät vallalle, mikä lisää öljyntuotantoa. Seurauksena on kuukausittaisia läiskiä.

Raskaus

Raskaus tuo mukanaan massiivisia hormonimuutoksia. Androgeenien ja progesteronin lisääntyminen voi johtaa ihottumiin erityisesti raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Perimenopause

Kun naiset lähestyvät vaihdevuosia, estrogeeni vähenee, kun taas testosteronitasot pysyvät korkeina. Tämä epätasapaino aiheuttaa lisääntynyttä öljyntuotantoa ja aknea.

Munasarjojen monirakkulatauti (PCOS)

PCOS:ää sairastavat naiset tuottavat liikaa mieshormoneja, kuten testosteronia. Tästä johtuva akne alkaa usein teini-iässä.

Stressi

Stressi saa lisämunuaiset vapauttamaan hormoneja, kuten kortisolia ja androgeeneja, jotka kiihdyttävät öljyntuotantoa.

Lääkkeet

Ehkäisypillerit, kortikosteroidit tai litium voivat vaikuttaa hormonitasoihin ja aiheuttaa aknepuuskia.

Lisäravinteet

Heraproteiinijauhe ja kreatiinilisät lisäävät insuliinitasoja, mikä puolestaan lisää androgeenituotantoa. Seurauksena voi olla puhkeamisia.

Hormonaalisen aknen tärkeimmät syyt ovat siis murrosikä, kuukausittaiset kuukautiset, raskaus, perimenopause, PCOS, stressi, tietyt lääkkeet ja lisäravinteet. Laukaisevan tekijän tunnistaminen voi auttaa sinua löytämään oikean hoitomuodon.

Miten päästä eroon hormonaalinen akne

On olemassa monia tehokkaita aknehoitoja, joita kannattaa harkita:

1. Yhdistelmäehkäisytabletit

Naisilla estrogeenia ja progesteronia sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit voivat auttaa hormonien säätelyssä ja aknen vähentämisessä. Pillerit alentavat androgeenitasoja ja vähentävät öljyntuotantoa.

Tulosten näkyminen voi kestää useita kuukausia. Ole kärsivällinen. Yazin, Estrostepin ja Ortho Tri-Cyclenin kaltaiset merkit ovat FDA:n hyväksymiä aknen hoitoon. Keskustele vaihtoehdoista gynekologisi kanssa.

2. Anti-androgeenit

Anti-androgeeniset lääkkeet, kuten spironolaktoni, voivat estää öljyä laukaisevia androgeeneja. Alun perin verenpainelääkkeeksi kehitettyä "spiroa" määrätään off-label -lääkkeeksi aikuisten naisten hormonaalisen aknen hoitoon. Voi kestää 2-3 kuukautta, ennen kuin lääke tehoaa.

3. Retinoidit

Retinoidit, kuten tretinoiini (Retin-A), tatsaroteeni (Tazorac) ja adapaleeni (Differin), normalisoivat öljyntuotantoa ja ihon solujen vaihtumista. Herneen kokoisen määrän käyttäminen öisin voi ehkäistä tukkeutuneita huokosia. Älä käytä raskaana ollessa.

4. Bentsoyyliperoksidi

Bentsoyyliperoksidi tappaa aknea aiheuttavat bakteerit huokosissa ja hillitsee tulehdusta. Etsi aknepesuaineita, joissa on 2,5-10 % bentsoyyliperoksidia. Se saattaa valkaista kankaita, joten huuhtele huolellisesti kasvojen pesun jälkeen.

5. Salisyylihappo

Salisyylihappo kuorii kuolleita ihosoluja ja huokosiin jäänyttä öljyä. Etsi puhdistusaineita ja kasvovedet, joissa on 0,5-2 % salisyylihappoa. Se irrottaa huokoset tukkivia roskia ja ehkäisee siten puhkeamisia.

6. Atselaiinihappo

Azelaiinihappo vaikuttaa kahteen aknen syyhyn - se tappaa aknebakteerit ja vähentää tulehdusta. Reseptivapaita vaihtoehtoja ovat Finacea-geeli (15 %) reseptillä tai The Ordinary Azelaic Acid Suspension (10 %).

7. Teepuuöljy

Teepuuöljy on antibakteerinen ja tulehdusta ehkäisevä eteerinen öljy, joka tehoaa akneen. Sekoita muutama tippa kasvoveteen tai kosteusvoiteeseen. Älä käytä täyttä vahvuutta, joka voi ärsyttää ihoa.

8. Aloe Vera -geeli

Aloe vera -geeli on antibakteerista ja aknea rauhoittavaa. Levitä puhdistuksen jälkeen ohut kerros puhdasta aloe-geeliä tautipesäkkeisiin. Etsi laadukas tuote, johon ei ole lisätty ainesosia.

9. Sinkki lisäravinteet

Suun kautta otettavat sinkkivalmisteet vähentävät testosteronin ja öljyntuotantoa, mikä voi auttaa hormonaalisen aknen hoidossa. Ota 30-50 mg sinkkipikolinaattia päivittäin. Sinkki voi häiritä antibioottien käyttöä, joten tarkista asia lääkäriltäsi.

10. Terveet ihotottumukset

Hyvät ihonhoitotavat auttavat ehkäisemään aknea pitämällä huokoset puhtaina. Pese iho aamuin ja illoin hellävaraisella puhdistusaineella. Vältä kovia kuorinta-aineita. Rajoita kasvojen koskettelua, jotta vältät bakteerien siirtymisen. Vaihda tyynynpäälliset säännöllisesti. Hallitse stressiä liikunnan, meditaation jne. avulla.

Monia lieviä hormonaalisen aknen tapauksia voidaan hallita terveellä ihonhoidolla ja reseptivapaasti myytävillä aineilla, kuten salisyylihapolla tai bentsoyyliperoksidilla. Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, jotta saat reseptilääkkeitä keskivaikeiden tai vakavien puhkeamien hoitoon. Useimmat hoidot tarvitsevat 8-12 viikkoa toimiakseen, joten ole johdonmukainen. Kiinnitä huomiota kuukausittaisiin taudinpurkauksiin, jotta voit tunnistaa mallit. Oikealla lähestymistavalla voit poistaa hormonaalisen aknen lopullisesti.

7 Tärkeimmät vinkit päästä eroon hormonaalinen akne

Jos kamppailet kuukausittaisten ihottumien kanssa, tässä on muutamia nopeita vinkkejä hormonaalisen aknen hallintaan saamiseksi:

 • Käytä aknea torjuvia ainesosia, kuten retinoideja, bentsoyyliperoksidia ja salisyylihappoa.
 • Ota sinkki lisäravinteet vähentää öljyä ja testosteronia
 • Keskustele gynekologin kanssa ehkäisypillereistä hormonien säätelemiseksi.
 • Käy ihotautilääkärin vastaanotolla, joka määrää tarvittaessa antiandrogeenit tai retinoidit.
 • Vähennä stressiä joogalla, meditaatiolla tai millä tahansa muulla sinulle sopivalla tavalla.
 • Seuraa kuukausittaisia soihdutuksia mallien tunnistamiseksi
 • Ole kärsivällinen - parannuksen näkyminen voi kestää 2-3 kuukautta.

Pidä kiinni johdonmukaisesta rutiinista, jossa keskitytään aknen laukaiseviin tekijöihin, ja saat vihdoin hormoniperäisen aknen pois päiväjärjestyksestä.

Yhteiset myytit hormonaalisesta aknesta

Hormonaalisesta aknesta liikkuu paljon väärää tietoa. Erottelemme faktat fiktiosta:

Myytti: Sinun on vain elettävä hormonaalisen aknen kanssa.

Fakta: Väärin. Nykyään on olemassa monia tehokkaita lääketieteellisiä hoitoja hormonaalisen aknen hallintaan.

Myytti: Vain teini-ikäiset saavat hormonaalista aknea.

Fakta: Ei pidä paikkaansa. Aikuiset naiset ovat alttiimpia hormonaaliselle aknelle kuukausittaisten kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien hormonien vaihtelun vuoksi.

Myytti: Suklaan ja rasvaisten ruokien välttäminen auttaa hormonaaliseen akneen.

Tosiasia: Ruokavaliolla on vain vähän vaikutusta hormonaaliseen akneen, joka johtuu sisäisistä hormonimuutoksista.

Myytti: Retin-A:n kaltaisia retinoideja ei voi käyttää, jos yrittää tulla raskaaksi.

Fakta: Retinoideja tulisi välttää aktiivisen raskauden tai imetyksen aikana. Niitä voidaan kuitenkin käyttää turvallisesti raskautta yrittäessä.

Myytti: Ehkäisypillerit peittävät aknen vain väliaikaisesti.

Fakta: Kun ehkäisypillereitä otetaan jatkuvasti, ne voivat tarjota pitkäaikaista aknen hoitoa säätelemällä hormoneja.

Älä anna näiden yleisten myyttien estää sinua hakeutumasta hoitoon. Nykyisillä lääketieteellisillä hoidoilla voidaan onnistuneesti hallita itsepäistä hormonaalista aknea.

Milloin mennä lääkäriin hormonaalisesta aknesta?

Lieviä hormonihäiriöitä voidaan usein hoitaa käsikauppatuotteilla. Mutta jos kamppailet keskivaikean tai vakavan aknen kanssa, se on merkki siitä, että sinun kannattaa varata aika ihotautilääkärille. Merkkejä siitä, että on aika mennä lääkäriin, ovat muun muassa:

 • Olet kokeillut reseptivapaita lääkkeitä useita kuukausia ilman parannusta.
 • Syviä, kivuliaita kystia kehittyy
 • Akne jättää arpia tai tummia täpliä.
 • Ihottumat vaikuttavat merkittävästi itsetuntoosi.
 • Sinulla esiintyy äkillistä, selittämätöntä aknea aikuisena naisena.

Ihotautilääkärillä on käytettävissään enemmän välineitä hormonaalisen aknen diagnosoimiseksi ja hoitamiseksi. Hän voi määrätä vahvempia retinoideja, antiandrogeenilääkkeitä tai jopa hormoneja sääteleviä lääkkeitä. Lisäksi he voivat suositella lääketieteellisiä toimenpiteitä, kuten kortisonipistoksia suurten kystien kutistamiseksi tai laserhoitoja aknearpia varten. Älä epäröi pyytää apua. Uusia aknehoitoja syntyy jatkuvasti, joten ihotautilääkäri voi löytää sinulle sopivan lähestymistavan.

Milloin nähdä endokrinologin hormonaalinen akne

Joissakin keskivaikeissa tai vaikeissa tapauksissa ihotautilääkäri voi suositella myös endokrinologin arviointia. Endokrinologi on erikoistunut hormoneihin, ja hän voi auttaa tunnistamaan mahdollisen taustalla olevan hormonaalisen epätasapainon, joka vaikuttaa akneen.

Merkkejä siitä, että saatat tarvita endokrinologin vastaanottoa, ovat muun muassa:

 • Sinulla on lisäoireita, kuten ylimääräinen karvoitus kasvoilla tai vartalolla, hiusten harveneminen, epäsäännölliset kuukautiset, hedelmättömyys, liikalihavuus jne.
 • Verikokeet osoittavat korkeita androgeenitasoja
 • Akne alkoi teini-iässä, eikä se ole korjaantumassa.
 • Akne pahenee useista hoidoista huolimatta.
 • Sinulla on PCOS:n kaltainen sairaus, jonka tiedetään aiheuttavan hormonaalisia ongelmia.

Hormonaalisen epätasapainon selvittämisen avulla endokrinologi voi suositella kohdennettuja hoitoja, kuten ehkäisypillereitä tai antiandrogeeneja, aknen juurisyihin puuttumiseksi. Hormonitasapainon palauttaminen voi lopulta puhdistaa ihosi.

Milloin harkita hormonitestausta aknen hoitoon

Jos olet kokeillut tavanomaisia aknen hoitokeinoja tuloksetta, hormonaalinen testaus voi olla perusteltua. Hormonitesti ei ole aina välttämätön, mutta se voi olla hyödyllinen joissakin tapauksissa:

 • Epäilet, että sinulla on kohonneita androgeeneja, PCOS tai jokin muu hormonaalinen häiriö.
 • Sinulla esiintyy kuukausittaisia aknepurkauksia, jotka viittaavat hormonaaliseen sidokseen.
 • Ajankohtaiset ja suun kautta otettavat aknelääkkeet eivät ole riittävällä tavalla hillinneet finnejäsi.
 • Sinulla on muita hormonaalisia oireita, kuten liiallinen karvoitus tai epäsäännölliset kuukautiset.
 • Aloit puhjeta myöhemmin aikuisena naisena.

Yleisiä hormonaalisia testejä ovat:

 • Kokonais- ja vapaa testosteroni
 • DHEA-sulfaatti (DHEA-S)
 • Androstenedioni
 • Dihydrotestosteroni (DHT)
 • Dehydroepiandrosteroni (DHEA)
 • Sukupuolihormoneja sitova globuliini (SHBG)

Tee yhteistyötä endokrinologin kanssa määrittääksesi, mitkä testit ovat sopivia. Jos hormonaalisia epäsäännöllisyyksiä löytyy, voit saada kohdennettua hoitoa, jotta hormonaalinen akne saadaan lopullisesti poistettua.

Hormonaalisen aknen ehkäisy - toimiiko se?

Naisille, joilla on kuukausittain akne kuukautiskierron aikana, ehkäisypillerit voivat olla tehokas hoitomuoto. Seuraavassa tarkastellaan, miten ne toimivat:

Ehkäisypillerit, kuten Yaz, Estrostep ja Ortho Tri-Cyclen, sisältävät kahta keskeistä hormonia - estrogeenia ja progestiinia (synteettinen progesteroni). Tämä yhdistelmä auttaa monin tavoin:

 • Alentaa testosteronitasoja
 • Vähentää öljyrauhasten tuotantoa
 • Normalisoi ovulaation ja kuukautiskierron.
 • Vakauttaa hormonivaihteluita

Säätelemällä hormoneja ja rajoittamalla testosteronia, ehkäisyvälineet vähentävät liiallista öljyntuotantoa ja tulehdusta, jotka edistävät ihottumaa.

Vaikka kaikki yhdistelmäpillerit saattavat tarjota jonkin verran helpotusta akneen tekemällä hormonitasot tasaisemmiksi kuukaudesta toiseen, merkit kuten Yaz ja Ortho Tri Cyclen ovat FDA:n hyväksymiä erityisesti keskivaikean aknen hoitoon. Vaikeampaa aknea sairastaville voidaan määrätä suurempia annoksia Diane-35:tä tai Dianetten kaltaisia johdannaisia.

Yleensä kestää vähintään kolme kuukautta, ennen kuin aknen paraneminen on havaittavissa, kun ehkäisypillerit aloitetaan. Johdonmukainen pitkäaikainen käyttö tarjoaa kestävimmän aknen lievityksen, koska se hillitsee hormonaalisia vaihteluita. Jotkut naiset turvautuvat ehkäisypillereihin pelkästään sitkeän hormonaalisen aknen hallitsemiseksi. Keskustele vaihtoehdoista ymmärtävän gynekologin kanssa.

Kuinka kauan kestää hormonaalisen aknen häviäminen?

Jos taistelet hormonaalista aknea vastaan, haluat puhdasta ihoa mahdollisimman pian. Mutta kuinka kauan hoitojen tulosten näkeminen kestää? Seuraavassa kerrotaan, mitä voit odottaa:

 • OTC-aknituotteet: 4-6 viikkoa
 • Paikalliset reseptilääkkeet: 4-6 viikkoa
 • Suun kautta otettavat antibiootit: 6-8 viikkoa
 • Ehkäisytabletit: 2-3 kuukautta
 • Spironolaktoni: 2-3 kuukautta
 • Isotretinoiini (Accutane): Enintään 6 kuukautta

Kärsivällisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa - useimmilla aknelääkkeillä kestää 8-12 viikkoa vaikuttaa. Voi tuntua turhauttavalta odottaa viikkoja tai kuukausia, että ihosi puhdistuu, kun iho edelleen puhkeaa. Luota kuitenkin prosessiin. Pysy ihotautilääkärisi suositusten mukaisena, ja hormonaalinen akne alkaa korjaantua.

Joitakin vinkkejä, jotka auttavat sinua selviytymään hoitojen lisääntyessä:

 • Käytä meikkiä peittää breakouts
 • Vältä näppylöiden poimimista ja popsimista
 • Jatka tuotteiden käyttöä, vaikka iho puhdistuisi, jotta akne ei palaisi.
 • Ota edistymiskuvia hienovaraisen parantumisen seuraamiseksi
 • Etsi vertaistukea muilta aknefoorumeilta

Oikealla yhdistelmällä lääketieteellistä hoitoa ja elämäntapamuutoksia hormonaalinen akne voi vihdoin kuulua menneisyyteen!

Hormonaalinen epätasapaino, joka aiheuttaa aknea

Vaikka testosteronin, estrogeenin ja progesteronin vaihteluilla on suuri merkitys hormonaalisessa aknessa, myös muut hormonaaliset epätasapainotilat voivat laukaista finnejä. Yleisiä syyllisiä ovat mm:

Insuliini - Korkeammat insuliinitasot lisäävät androgeenituotantoa. Tämä stimuloi öljyrauhasia ja tukkii huokoset.

Kortisoli - Stressi aiheuttaa ylimääräistä kortisolia, joka lisää öljyä ja laukaisee tulehduksellisen aknen.

Kasvuhormoni - Ylimääräinen kasvuhormoni (GH) stimuloi liikaa öljyrauhasia ja talintuotantoa, mikä johtaa huokosten tukkeutumiseen.

Insuliinin kasvutekijä (IGF-1) - Tämän kasvuhormonin korkeammat pitoisuudet voivat aiheuttaa finnejä.

Munasarjojen monirakkulatauti (PCOS) - Tämä tila häiritsee normaalia hormonikiertoa ja voi lisätä testosteronin määrää merkittävästi. Seurauksena on usein aknea, karvoitusta, epäsäännöllisiä kuukautisia ja hedelmättömyyttä.

Kilpirauhanen - Sekä kilpirauhasen liikatoiminta että vajaatoiminta vaikuttavat testosteronin kaltaisiin hormoneihin, jotka aiheuttavat aknea.

Suolistohormonit - Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että leptiini, greliini ja muut ruoansulatuskanavan hormonit säätelevät öljyrauhasten toimintaa.

Joissakin keskivaikeissa tai vaikeissa akne-tapauksissa kannattaa katsoa muutakin kuin testosteronin ja estrogeenin kaltaisia tavanomaisia epäiltyjä. Tutki muita hormonireittejä, jotka voivat olla epätasapainossa ja aiheuttaa itsepäisiä finnejä.

Kuinka kauan synnytyksen jälkeinen akne kestää?

Monet naiset käyttävät ehkäisypillereitä hormonien säätelyyn ja aknen kurissa pitämiseen. Mutta mitä tapahtuu, kun päätät lopettaa pillerit? Synnytyksen jälkeinen akne on yleistä. Seuraavassa kerrotaan, mitä on odotettavissa:

Kun lopetat ehkäisypillereiden käytön, kehosi palaa normaaliin hormonirytmiinsä. Estrogeeni- ja progesteronitasot laskevat. Testosteroni nousee tilapäisesti. Tämä hormonaalinen vuoristorata kestää yleensä noin kolmesta kuuteen kuukautta, kun elimistö sopeutuu.

Tänä aikana puhkeamisia esiintyy todennäköisimmin. Akne on pohjimmiltaan "naamioitunut", kun luonnolliset hormonisi palautuvat. Akne pidettiin tukahdutettuna ehkäisypillereiden avulla.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä synnytyksen jälkeisen aknen minimoimiseksi:

 • Lopeta ehkäisypillerit asteittain, jos mahdollista (eli jätä lumelääkepäivät väliin).
 • Jatka ajankohtaisten aknehoitojen käyttöä pitämään iho puhtaana.
 • Kokeile anti-androgeenista spironolaktonia testosteronin estämiseksi.
 • Ota sinkkivalmisteita testosteronin tuotannon vähentämiseksi
 • Käytä salisyylihappoa tai retinoidituotteita tukkeutuneiden huokosten ehkäisemiseksi.

Ole kärsivällinen ensimmäisten kuukausien aikana, kun hormonisi säätyvät uudelleen. Kuuden kuukauden kuluessa hormonitasot yleensä vakiintuvat ja synnytyksen jälkeinen akne paranee. Johdonmukainen ihonhoito pitää ihottumat kurissa, kun hormonit luonnollisesti tasapainottuvat.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hormonaalisesta aknesta

Mikä ero on hormonaalisen aknen ja tavallisen aknen välillä?

Suurin ero on syy. Tavallinen akne johtuu muun muassa bakteereista, tukkeutuneista huokosista ja liiallisesta öljyntuotannosta. Hormonaalinen akne johtuu nimenomaan testosteronin, estrogeenin ja progesteronin kaltaisten hormonien muutoksista, jotka lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta.

Mitkä ovat parhaat ehkäisypillerit hormonaalisen aknen hoitoon?

Aknen hoitoon suositellaan ehkäisypillereitä, jotka sisältävät progestiineja drospirenonia (kuten Yaz) tai norgestimaattia (kuten Ortho Tri-Cyclen). Näillä progestiineilla on minimaaliset androgeeniset (testosteronin kaltaiset) haittavaikutukset. Erityisesti akneen hyväksytyt merkkipillerit, kuten Yaz tai Diane-35, sisältävät syproteronia, joka on vahva antiandrogeeni.

Miten päästä eroon hormonaalisesta aknesta luonnollisesti?

Luonnolliset korjaustoimenpiteet, kuten sinkkivalmisteet, keihermintutee, ilta-alkuruusuöljy ja omenaviinietikkaa tai hunajaa sisältävät DIY-naamiot voivat auttaa tasapainottamaan hormoneja ja vähentämään tulehdusta. Antioksidanttien lisääminen marjojen, vihreiden ja pähkinöiden avulla voi myös auttaa. Vähennä stressiä ja nuku riittävästi.

Mitä sinun tulisi välttää syömistä, jos sinulla on hormonaalista aknea?

Rajoita verensokeria kohottavia elintarvikkeita, kuten puhdistettuja hiilihydraatteja, sokeripitoisia ruokia ja limsoja. Korkean glykeemipitoisuuden omaavat elintarvikkeet lisäävät insuliinia, joka puolestaan lisää androgeenituotantoa. Vältä heraproteiini- ja kreatiinivalmisteita, joiden on todettu aiheuttavan aknea. Minimoi maitotuotteet, jotka sisältävät hormoneja, jotka voivat pahentaa aknea.

Miten estät hormonaalisen aknen palaamisen?

Pitkäaikainen hoito edellyttää estrogeenin, progesteronin ja testosteronin vaihteluiden hallintaa. Vaihtoehtoina ovat yhdistelmäehkäisypillerit, antiandrogeenit, kuten spironolaktoni, tai isotretinoiini (Accutan), jos kyseessä on vastustuskykyisempi vaikea akne. Elämäntapojen mukauttaminen, kuten säännöllinen liikunta, stressin vähentäminen ja vähäsokerinen ruokavalio, auttavat myös vakauttamaan hormonit.

Mikä vitamiinin puute aiheuttaa hormonaalista aknea?

B5-vitamiinilla on tärkeä rooli hormonien ja öljyrauhasten toiminnassa. Alhaiset tasot ovat yhteydessä akneen. Sinkki on myös kriittinen - se voi alentaa testosteronia. A-, D- ja E-vitamiinit sekä omega-3-vitamiinit vähentävät tulehdusta. Näiden vitamiinien lisääminen voi auttaa ehkäisemään hormonihäiriöitä.

Meneekö hormonaalinen akne pois raskauden jälkeen?

Aknepuuskat ovat yleisiä raskauden aikana, koska hormonit, kuten androgeenit ja progesteroni, lisääntyvät. Synnytyksen jälkeen hormonitasot tasaantuvat, ja raskausakne häviää yleensä muutamassa kuukaudessa. Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet ovat turvallinen hoitovaihtoehto synnytyksen jälkeen. Imettävät äidit voivat käyttää paikallisia hoitoja, kuten bentsoyyliperoksidia, atselaiinihappoa tai retinoideja.

Miten voit kertoa, onko akne hormonaalista vai sieniakne?

Vihjeitä akne voi olla sieni ovat kutiava punainen kuoppia, hilseilyä, akne keskittyy kosteilla alueilla, kuten puolin nenän ja suun, ja puhkeamisia laukaisee hiki tai kosteus. Sieniakne reagoi usein sinkin pyritionia tai ketokonatsolia sisältäviin hilse-shampoihin. Käy ihotautilääkärillä sieniaknen vahvistamiseksi.

Voidaanko aknen hoitoon käyttää estrogeenin ja testosteronin kaltaisia hormoneja?

Hormonihoidoissa keskitytään pääasiassa antiandrogeeneihin kohonneen testosteronin alentamiseksi ja kuukautiskierron säätelyyn. Estrogeenia annetaan yhdistelmäehkäisypillereissä, mutta sitä ei käytetä yksinään lisääntyneiden terveysriskien vuoksi. Bioidenttinen hormonihoito on kiistanalainen, mutta se voi joissakin tapauksissa lievittää vaihdevuosien aikaista aknea. Hormonihoitovaihtoehdoista keskustellaan endokrinologin vastaanotolla.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku