Auttaako jää akneen?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja se vaikuttaa vuosittain jopa 50 miljoonaan amerikkalaiseen. Akne voi olla kivulias, kiusallinen ja turhauttava vaiva. Monet ihmiset etsivät ratkaisuja aknesta eroon pääsemiseksi nopeasti, sillä he haluavat puhdasta ihoa mahdollisimman pian. Yksi suosioon noussut kotikonsti on jään käyttö aknen parantamiseksi. Mutta auttaako jää todella akneen?

Onko Ice auttaa akne

Miten jää voi auttaa aknea

Jää voi mahdollisesti auttaa akneoireisiin muutamalla tavalla:

 • Vähentää tulehdusta - Akne koostuu punaisista, tulehtuneista ihomuutoksista. Jäästä peräisin oleva kylmä voi supistaa verisuonia ja auttaa vähentämään näppylöiden turvotusta ja punoitusta. Tämä voi saada aknen näyttämään vähemmän vihaiselta.
 • Sulkee ihohuokosia - Jääkylmän aineen levittäminen iholle saa ihohuokoset supistumaan ja sulkeutumaan väliaikaisesti. Tämä voi estää ylimääräisen öljyn ja bakteerien jäämisen huokosiin ja uusien näppylöiden muodostumisen.
 • Tunnetta - Jään kylmyys voi turruttaa aknepurkausten aiheuttaman kivun ja ärsytyksen. Puuduttava vaikutus on tilapäinen, mutta se voi helpottaa hetkeksi.

Teoriassa jää kuulostaa siis siltä, että siitä voisi olla hyötyä akneen! Mutta onko teorian takana näyttöä? Sukelletaanpa syvemmälle...

Todisteet Ice aknen hoitoon

Tällä hetkellä ei ole olemassa tieteellisiä tutkimuksia, joissa olisi tutkittu jäätä erityisesti aknen hoidossa. Meillä on kuitenkin tutkimustietoa siitä, miten kylmät lämpötilat vaikuttavat ihoon ja aknevaurioihin. Seuraavassa on joitakin keskeisiä seikkoja:

 • Kylmät lämpötilat vähentävät ihon tulehdusta. Useat tutkimukset vahvistavat, että jäähdytys vähentää tulehduskemikaaleja ja -markkereita, jotka liittyvät aknen kaltaisiin sairauksiin.
 • Kylmähoito supistaa verisuonia, mikä vähentää verenkiertoa alueella. Tämä vähentää punoitusta ja turvotusta aknen puhkeamien ympärillä.
 • Todisteet osoittavat, että aknevaurioiden jäähdyttäminen suoraan voi estää aknea aiheuttavien bakteerien kasvua. Kylmä lämpötila vaikeuttaa bakteerien lisääntymistä.
 • Kylmäpakkausten käyttö rajoittaa tulehduksellisten aknevaurioiden aiheuttamaa turvotusta, kipua ja kutinaa. Potilaiden mukaan kylmähoito tuo tilapäistä rauhoittavaa helpotusta.

Vaikka meillä ei olekaan suoraa tietoa jään käytöstä aknen hoidossa, kylmähoidosta saatu näyttö tukee teoriaa, jonka mukaan jää voisi auttaa aknen oireisiin, kuten punoitukseen, kipuun ja turvotukseen. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä.

Tehokkaat menetelmät käyttää Ice akneen

Jos haluat kokeilla jään käyttöä aknen hoitoon, tässä on muutamia vinkkejä sen tehokkaaseen käyttöön:

 • Kääri jää puhtaaseen liinaan - Älä levitä jäätä suoraan iholle, sillä se voi vahingoittaa ihokudosta. Kääri jääkuutiot tai jääpakkaus pehmeään pyyhkeeseen tai liinaan.
 • Rajoita 5-10 minuuttiin - Pidä jäätä iholla vain lyhytaikaisesti, enintään 5-10 minuuttia. Yli 10 minuutin jäätyminen saattaa aiheuttaa pakkasvaurioita.
 • Keskity tulehtuneisiin finneihin - Kohdista jäähoito vain punaisiin, turvonneisiin näppyihin. Älä jäähdytä alueita, joilla ei ole aktiivista tulehdusta.
 • Anna iholle taukoja - Anna ihollesi taukoja jäätymiskertojen välillä, vähintään tunti. Liian tiheä jäätyminen voi häiritä tervettä verenkiertoa.
 • Ei koskaan avoimiin haavoihin - Älä käytä jäätä rikkoutuneisiin aknevaurioihin tai avoimiin haavoihin, sillä se voi lisätä infektioriskiä.

Milloin välttää jäätävää aknea

Vaikka aknen jäädyttäminen on yleensä turvallista, kun se tehdään oikein, se ei ole kaikissa tilanteissa asianmukaista:

 • Jos sinulla on verenkierto-ongelmia tai kylmäherkkyyttä, vältä aknen kuorruttamista. Se voi vähentää verenkiertoa liikaa.
 • Jää ei saa koskettaa avohaavaa tai rikkinäistä ihoa, mukaan lukien puhjenneet tai puhjenneet näppylät.
 • Jos sinulla on ihosairaus, kuten kryoglobulinemia, joka vaikuttaa reaktioosi kylmään, älä jätä aknea.
 • Vältä jäätymistä, jos käytät ajankohtaisia aknelääkkeitä, jotka lisäävät ihon valoherkkyyttä, kuten retinoideja.
 • Älä jätä kystisiä aknevaurioita. Suuret, syvät vauriot tarvitsevat lämpimiä pakkauksia, jotta ne saadaan rauhoittumaan.

Kysy aina ihotautilääkäriltäsi, jos olet epävarma siitä, sopiiko jäätyminen juuri sinun aknetyypillesi.

Muita hyödyllisiä vinkkejä jään käytöstä akneen

Maksimoidaksesi tulokset ja turvallisuutesi aknen jäädyttämisessä pidä nämä vinkit mielessä:

 • Valmistele iho ensin pesemällä se hellävaraisella puhdistusaineella. Varmista, että iho on puhdas ennen jäätymistä.
 • Levitä jäätä pehmeään liinaan käärittynä ihovaurioiden estämiseksi. Pieni käsipyyhe toimii hyvin.
 • Käytä jääpakkausta tai jääkuutioita - kumpaakaan ei saa koskaan koskettaa suoraan paljaaseen ihoon.
 • Pidä jäätä varovasti vaurioitunutta aluetta vasten ja liikuta sitä ajoittain. Älä hiero jäätä voimakkaasti iholle.
 • Käytä kuorrutuksen jälkeen kevyttä kosteusvoidetta ihon rauhoittamiseksi ja kosteuttamiseksi.
 • Jos jäätyminen ärsyttää tai kuivattaa ihoa, pidä muutaman päivän tauko.
 • Älä koskaan jätä aknea kasvohoidon/kemiallisen kuorinnan jälkeen, ennen kuin iho on täysin parantunut.
 • Kysy ihotautilääkäriltäsi, voisiko jäätymisestä olla apua, jos kyseessä on vaikea tulehduksellinen akne.

Onko aknen jäädyttämisessä riskejä?

Aknen jäädyttämistä pidetään yleisesti ottaen vähäriskisenä, mutta mahdollisia haittavaikutuksia ovat:

 • Tilapäinen tunnottomuus - hoidetun alueen läheisyydessä oleva iho voi tuntua tunnottomalta hetken aikaa jäätymisen jälkeen. Tämä häviää, kun jää on poistettu.
 • Kylmäpalovamma - Jos jää koskettaa ihoa suoraan liian pitkään, se voi vahingoittaa kudosta ja aiheuttaa paleltumia. Puskuroi jää aina kankaalla.
 • Vasokonstriktio - Äärimmäinen kylmyys supistaa verisuonia. Rajoita jäätymisistuntoja, jotta verenkierto ei heikkene.
 • Palautuva punoitus - Toistuva jäätyminen voi häiritä kehon lämpötilan säätelyä ja pahentaa tulehdusta jään poistamisen jälkeen.
 • Ärsytys - Jään voimakas hankaaminen iholle tai jäätyminen liian usein voi aiheuttaa ärsytystä ja kuivumista.

Vaikka aknen jäädyttämiseen liittyy pieni riski, kun se tehdään huolellisesti, jään väärinkäyttö voi vahingoittaa ihoa. Noudata asianmukaisia ohjeita pysyäksesi turvassa. Kerro lääkärillesi kaikista kielteisistä reaktioista.

Otos: Auttaa jää akneen?

Näyttöön perustuen jäähoito todennäköisesti lievittää tilapäisesti joitakin akneoireita, kun sitä käytetään oikein. Se voi vähentää punoitusta, kipua ja turvotusta tulehduspesäkkeiden ympärillä supistamalla verisuonia ja laskemalla ihon lämpötilaa. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa erityisesti näppylöiden jäähoidosta. Ole aina varovainen ja ota yhteys ihotautilääkäriin, etenkin jos sinulla on tiettyjä ihosairauksia tai herkkyyttä. Pelkkä jäätyminen ei paranna aknea eikä ehkäise finnejä. Mutta yhdistettynä todistettuihin aknehoitoihin jää voi olla hyödyllinen lisä aknen puhkeamisen hallintaan.

Usein kysytyt kysymykset Icing akne

Millaista jäätä on parasta käyttää näppylöihin?

Joko jääkuutiot tai jääpakkaus toimivat. Jääpaloja voidaan muotoilla kasvojen muotojen mukaan, mutta ne sulavat nopeasti. Jääpakkaukset pysyvät kylmempinä pidempään, mutta ne eivät ehkä sovi kasvojen ääriviivoihin yhtä hyvin. Varmista, että kumpaa tahansa käytät, on kääritty pehmeään liinaan ennen käyttöä.

Kuinka kauan minun pitäisi jättää jäätä akneen?

Jäähdytä aktiivisia taudinpurkauksia vain 5-10 minuuttia kerrallaan. Yli 10 minuuttia voi vahingoittaa ihokudosta. Anna ihon palautua normaalilämpötilaan vähintään tunti jäätymiskertojen välillä.

Voiko aknea jäädyttää yön yli?

Ei, älä jätä jäätä akneen yöksi. Tämä saattaa aiheuttaa vakavia ihovaurioita, jos äärimmäinen kylmäaltistus kestää liian kauan. Käytä jäätä kerrallaan enintään 5-10 minuuttia.

Paraneeko akne jäätymällä näppylät nopeammin?

Valitettavasti ei. Pelkkä jäätyminen ei nopeuta näppylän elinkaarta eikä suoranaisesti hoida aknea. Se voi kuitenkin lievittää väliaikaisesti turvotusta ja punoitusta puhkeamisen aikana.

Pitäisikö minun olla huolissani, jos ihoni puutuu aknen jäätymisen jälkeen?

Tilapäinen tunnottomuus jopa tuntiin asti jäätymisen jälkeen on normaalia ja odotettavissa. Jos tunnottomuus kuitenkin jatkuu useita tunteja tai kauempana hoidetusta ihosta olevat alueet turtuvat, lopeta jäätyminen ja ota yhteys lääkäriin.

Voinko jäädyttää aknen kasvohoidon tai kemiallisen kuorinnan jälkeen?

Älä jätä aknea kasvohoidon tai kemiallisen kuorinnan jälkeen, ennen kuin ihosi on täysin parantunut, yleensä viikon kuluttua. Liian aikainen jäätäminen voi vahingoittaa vakavasti näistä hoidoista toipuvaa ihoa.

Vähentääkö jäätyminen aknearpia?

Ei ole näyttöä siitä, että pelkkä jäätyminen parantaisi aknearpia. Arvet muodostuvat sen jälkeen, kun virhe on jo parantunut. Aktiivisten näppylöiden kuorruttaminen voi kuitenkin rajoittaa tulehduksen lisääntymistä, mikä vähentää arpeutumisen mahdollisuutta.

Onko kystisen aknen jäädyttäminen turvallista?

Ei, älä jätä vakavia kystisiä vaurioita. Suuret, syvät kystat tarvitsevat lämpimän kompressin, jotta ne saadaan rauhoittumaan. Jäätyminen voi pahentaa kystistä aknea. Ota yhteys ihotautilääkäriin hoitoa varten.

Voinko jäädyttää akneni kuntosaliharjoittelun jälkeen?

Kyllä, jäätyminen heti harjoituksen jälkeen on turvallista, kunhan ensin puhdistat hikeä kunnolla iholtasi. Jäätyminen vähentää lämmön ja huokosiin jääneen hien aiheuttamaa tulehdusta.

Jos jäätyminen ärsyttää ihoani, pitäisikö minun lopettaa hoito?

Kyllä, pidä tauko, jos jäätyminen aiheuttaa merkittävää ärsytystä, kuivuutta tai epämukavuutta. Anna ihosi toipua ennen kuin yrität uudelleen. Jos ongelmat jatkuvat, lopeta kuorrutus ja kysy ihotautilääkäriltäsi neuvoa.

Voiko aknea jäädyttää, kun käytän reseptilääkkeitä?

Keskustele ensin ihotautilääkärisi kanssa. Useimmat ajankohtaiset aknehoidot ovat turvallisia käyttää oikeilla jäätymismenetelmillä. Jäätyminen voi kuitenkin aiheuttaa ärsytystä, kun se yhdistetään tiettyihin ankarampiin reseptilääkkeisiin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku