Mikä on aknen pääasiallinen syy?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, ja noin 85 %:lla ihmisistä esiintyy sitä jossain vaiheessa 12-24 vuoden iässä. Mutta mikä oikeastaan aiheuttaa aknen kehittymisen?

Tässä kattavassa oppaassa tarkastelemme aknea aiheuttavia päätekijöitä, keskustelemme aknen ensisijaisesta perimmäisestä syystä ja luomme yleiskatsauksen olosuhteisiin, jotka voivat pahentaa aknea.

Mikä on aknen pääasiallinen syy

Miten akne kehittyy?

Ennen kuin paneudumme aknen perimmäiseen syyhyn, tarkastellaan ensin, miten akne muodostuu iholle:

Akne alkaa, kun ihon karvatupet (tai huokoset) tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Tämä tarjoaa ihanteellisen ympäristön Propionibacterium acnes -nimisen bakteerin kasvulle, joka elää luonnostaan iholla.

Kun P. acnes -bakteerit lisääntyvät nopeasti tukkeutuneen follikkelin sisällä, tulehdus alkaa. Tämä tulehduttaa ympäröivää ihokudosta ja mahdollistaa alueen tulehtumisen.

Tulos? Nuo rumat punaiset näppylät, valkopäät ja mustapäät, jotka tunnemme aknena.

Yhteenvetona voidaan siis todeta, että akne kehittyy seuraavista syistä:

 • Ylimääräinen talin (öljyn) tuotanto
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen follikkelien sisälle
 • Bakteerien kasvu
 • Tulehdus
 • Infektio

Mutta mikä on ensisijainen tekijä, joka aiheuttaa tämän tapahtumasarjan ja mahdollistaa aknen muodostumisen?

Ylimääräinen tali on tärkein syy

Aknen ensisijainen syy on ihon talin (öljyn) ylituotanto.

Sebum on rasvainen, vahamainen aine, joka voitelee ja suojaa ihoa. Se toimii luonnollisena esteenä vesihukkaa vastaan ja auttaa pitämään mikrobit ja taudinaiheuttajat poissa.

Talia tuottavat talirauhaset, jotka sijaitsevat karvatupen vieressä. Näitä mikroskooppisen pieniä rauhasia on koko kehossamme, mutta ne ovat suurimmat ja keskittyneimmät kasvoihin, hartioihin, rintakehän yläosaan ja selkään - alueille, joilla akne useimmiten kehittyy.

Miksi ylimääräinen tali aiheuttaa aknea?

On kaksi keskeistä syytä, miksi ylimääräinen tali aiheuttaa aknen muodostumista:

1. Se tukkii follikkelit

Kun talirauhaset tuottavat liikaa talia, rasvainen aine ei pääse valumaan huokosista kunnolla. Sen sijaan se kerääntyy hiustuppien sisään.

Kun tali yhdistyy follikkelissa irtoaviin kuolleisiin ihosoluihin, se tarttuu yhteen ja muodostaa tulpan. Tämä tukkeutunut ympäristö on täydellinen kasvualusta P. acnes -bakteereille.

2. Se tarjoaa ravintoa P. acnesille

Rasvainen, rasvainen tali on ihanteellinen ravinnonlähde P. acnes -bakteereille. Näin P. acnes -pesäkkeet voivat nopeasti lisääntyä ja kasvaa tukkeutuneiden follikkelien sisällä.

Kun bakteeripitoisuudet nousevat, syntyy tulehdus, joka johtaa kivuliaiden näppylöiden ja aknevaurioiden muodostumiseen.

Yhteenvetona:

 • Ylimääräinen talintuotanto lisää ihon öljypitoisuutta.
 • Tämä tukkii follikkelit ja tarjoaa ravintoa P. acnes -bakteereille.
 • Tukkeutuneet follikkelit + P. acnesin liikakasvu = tulehdus ja akne.

Muut vaikuttavat tekijät

Vaikka liiallinen talintuotanto on ensisijainen syy, on useita muita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa tukkeutuneisiin huokosiin ja aknen kehittymiseen:

Hormonit

Murrosiän, kuukautiskierron ja raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset voivat lisätä talintuotantoa ja pahentaa aknea.

Genetiikka

Jotkut ihmiset perivät geneettisen taipumuksen tuottaa enemmän talia. Tämän vuoksi he ovat alttiimpia aknelle erityisesti hormonivaihteluiden aikana.

Stressi

Stressi aiheuttaa lisääntynyttä kortisolia ja tulehdusta kehossa. Tämä voi pahentaa aknea laukaisemalla öljyrauhasten stimulaation.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet, kuten steroidit, testosteroni, litium ja hormonit, voivat lisätä talintuotantoa ja akneriskiä.

Ruokavalio

On jonkin verran näyttöä siitä, että akne liittyy korkean glykeemikuorman ruokavalioon ja maidon kulutukseen. Nämä voivat vaikuttaa hormonaalisiin tekijöihin.

Kitka ja paine

Tiukat kaulukset, otsanauhat, kypärät ja reput voivat aiheuttaa kitkaa, joka ärsyttää follikkeleita.

Ihonhoitotuotteet

Rasvainen kosmetiikka, öljyt ja paksut voiteet voivat tukkia huokoset, samoin kuin haitalliset ainesosat, kuten isopropyylimyristaatti.

Vaikka nämä tekijät voivat pahentaa aknea lisäämällä talintuotantoa, perimmäinen syy on kuitenkin se, että talirauhaset ovat yliaktiivisia ja tuottavat alun perin liikaa öljyä.

Tyypilliset syyt ikäryhmittäin

Akne kehittyy useimmiten kasvoihin, selkään, rintaan ja hartioihin. Taustalla olevat syyt vaihtelevat kuitenkin usein ikäryhmittäin:

Akne teini-ikäisillä:

Murrosiässä tapahtuvat hormonaaliset muutokset lisäävät talintuotantoa ja aiheuttavat ihottumaa.

Akne aikuisilla:

Stressin, lääkkeiden, ruokavalion, kosmetiikan ja kuukautiskiertoon tai raskauteen liittyvien hormonaalisten muutosten kaltaiset tekijät voivat vaikuttaa aikuisten akneen.

Vauvojen ja pikkulasten akne:

Äidin hormonit, jotka kiertävät vielä syntymän jälkeen, voivat stimuloida öljyrauhasia. Tämä aiheuttaa vastasyntyneiden tai vauvojen aknea poskiin ja nenään.

Yhteiset akne myytit

On myös paljon myyttejä siitä, mikä aiheuttaa aknea. Rikotaanpa joitakin yleisiä akneen liittyviä väärinkäsityksiä:

Myytti: Akne johtuu huonosta hygieniasta.

Todellisuus: Lika ei aiheuta aknea, mutta hellävarainen puhdistus voi auttaa poistamaan ylimääräisen öljyn.

Myytti: Rasvainen ruoka aiheuttaa aknea

Todellisuus: Akneriski ei johdu tietyistä elintarvikkeista, kuten sipseistä ja suklaasta. Mutta korkeamman glykeemisen asteen ruokavalio voi olla yhteydessä akneen.

Myytti: Meikki ja kosmetiikka aiheuttavat taudinpurkauksia

Todellisuus: Öljytön, ei-komedogeeninen meikki ei tuki huokosia. Raskaat tuotteet, kuten balsamit ja paksut voiteet, saattavat kuitenkin aiheuttaa sen.

Myytti: Auringolle altistuminen poistaa aknen

Todellisuus: Aurinko voi tilapäisesti parantaa näppylöitä, mutta liika aurinko aiheuttaa vaurioita ja pigmentaatiota.

Myytti: Akne kasvaa pois.

Todellisuus: Akne jatkuu usein vielä pitkälle 20- ja 30-vuotiaana. Noin 5 % yli 25-vuotiaista aikuisista kamppailee edelleen aknen kanssa.

Myytti: Kasvojen pesu ehkäisee aknea

Todellisuus: Liiallinen pesu ärsyttää ihoa. Hellävarainen puhdistus auttaa poistamaan ylimääräisen öljyn, mutta ei hoida perimmäistä syytä.

Myytti: Stressi on merkittävä aknen laukaisija

Todellisuus: Stressi ei suoraan aiheuta aknea, mutta voi pahentaa sitä. Tärkein syy on edelleen liiallinen talintuotanto.

Myytti: Treenaaminen aiheuttaa aknea

Todellisuus: Liikunta ei aiheuta aknen puhkeamista. Mutta kitka, hiki ja kuntosalituotteet voivat tukkia huokoset ja pahentaa aknea.

Miten hoidat aknea?

Nyt kun olemme tutustuneet aknen ensisijaiseen syyhyn, käsittelemme lyhyesti hoitokeinoja, jotka kohdistuvat yliaktiivisiin talirauhasiin:

 • Ajankohtaiset retinoidit, kuten tretinoiini, auttavat normalisoimaan öljyntuotantoa, ja niitä määrätään usein ensin.
 • Antibiootit, kuten klindamysiini ja erytromysiini, torjuvat tukkeutuneissa follikkelissa olevia P. acnes -bakteereja.
 • Bentsoyyliperoksidi tappaa aknebakteerit ja vähentää öljyrauhasten toimintaa.
 • Estrogeenia sisältävätsuun kautta otettavat ehkäisyvälineet voivat auttaa säätelemään naisten hormonivaihteluita.
 • Isotretinoiinikapselit vähentävät dramaattisesti öljyrauhasten kokoa ja eritystä vaikean aknen poistamiseksi.
 • Spironolaktonitabletit estävät androgeeneja ja vähentävät talintuotantoa aikuisilla naisilla.
 • Sinistä valoa tai IPL:ää käyttävätlaser- ja valohoidot kohdistuvat P. acnes -bakteereihin ja vähentävät samalla talintuotantoa.

Aknen asianmukainen hoito edellyttää, että puututaan aknen perimmäiseen syyhyn - yliaktiivisten öljyrauhasten liialliseen talineritykseen. Pidä tämä mielessäsi, kun arvioit aknen hoitovaihtoehtoja.

Johtopäätökset: Sebum on aknen ensisijainen syyllinen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aknen pääasiallinen syy on ihon suurentuneiden talirauhasten talin ylituotanto. Tämä keskeinen seikka on lähes kaiken aknen kehittymisen taustalla.

Vaikka muut tekijät, kuten hormonit, perimä, ruokavalio ja lääkitys, voivat lisätä talintuotantoa ja pahentaa aknea, ne ovat toissijaisia lisääntyneen öljynerityksen ensisijaiseen vaikutukseen nähden.

Talin keskeisen roolin ymmärtäminen aknen synnyssä auttaa tekemään hoitopäätöksiä ja tunnistamaan lähestymistapoja, jotka kohdistuvat suoraan aknen perimmäiseen syyhyn.

Keskittymällä talirauhasten toiminnan normalisointiin ja ylimääräisen talin minimoimiseen on parhaat mahdollisuudet selvittää turhauttavat taudinpurkaukset lopullisesti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä aknen pääsyystä

Akne on erittäin yleinen ihosairaus, joka koskettaa jopa 85 prosenttia ihmisistä jossain vaiheessa. Mutta mikä oikeastaan laukaisee aknen kehittymisen? Alla on luettelo usein kysytyistä kysymyksistä, jotka valaisevat aknen muodostumisen perimmäistä syytä.

Mikä on aknen ensisijainen syy?

Tärkein tekijä, joka johtaa aknen kehittymiseen, on ihon suurentuneiden talirauhasten talin (öljyn) ylituotanto. Tämä ylimääräinen öljy tarjoaa täydellisen ympäristön aknea aiheuttavien bakteerien viihtymiselle.

Miten tarkalleen ottaen ylimääräinen tali aiheuttaa aknea?

Talin ylituotanto johtaa akneen kahdella keskeisellä tavalla:

 1. Se tukkii karvatupet, kun se yhdistyy kuolleisiin ihosoluihin, jolloin tulppa muodostuu.
 2. Se tarjoaa ihanteellisen ravinnonlähteen P. acnes -bakteereille. Näin pesäkkeet voivat nopeasti lisääntyä ja kasvaa tukkeutuneiden follikkelien sisällä.

Mikä rooli hormoneilla on?

Murrosiän, kuukautisten ja raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset voivat lisätä talintuotantoa. Tämä pahentaa aknea, mutta hormonit itsessään eivät ole aknen perimmäinen syy.

Voiko genetiikka vaikuttaa akneen?

Kyllä. Tietyt yksilöt perivät geneettisen taipumuksen tuottaa enemmän talia. Tämä tekee heistä alttiimpia aknen puhkeamiselle.

Miten muut tekijät, kuten ruokavalio, vaikuttavat asiaan?

Ruokavalio, stressi ja muut tekijät voivat pahentaa aknea lisäämällä talintuotantoa. Ne ovat kuitenkin toissijaisia verrattuna yliaktiivisten öljyrauhasten päävaikutukseen.

Aiheuttaako huono hygienia aknea?

Ei. Lika ja pesun puute eivät aiheuta aknea. Mutta hellävarainen puhdistus auttaa poistamaan ylimääräisen öljyn iholta.

Onko rasvainen ruoka johtaa finneihin?

Tietyt elintarvikkeet, kuten suklaa, eivät suoraan vaikuta akneriskiin. Korkean glykeemisen kuormituksen ruokavalio voi kuitenkin olla yhteydessä akneen hormoni- ja öljyrauhastekijöiden vuoksi.

Pitäisikö sinun välttää meikkiä aknen ehkäisemiseksi?

Meikki itsessään ei aiheuta aknea, jos se on öljytön ja ei-komedogeeninen. Paksut, raskaat tuotteet voivat kuitenkin tukkia huokoset ja pahentaa puhkeamisia.

Auttaako auringonvalo poistamaan aknen?

Jonkin verran auringonvalolle altistuminen voi tilapäisesti parantaa näppylöitä. Liika aurinko aiheuttaa kuitenkin vahinkoa. Se ei käsittele aknen taustalla olevaa taliongelmaa.

Voiko aknen yksinkertaisesti pestä pois?

Liiallinen pesu ärsyttää ihoa. Vaikka se poistaa pintaöljyn, se ei puutu taustalla olevaan öljyrauhasongelmaan.

Miten hoidat aknea tehokkaasti?

Ajankohtaiset retinoidit, antibiootit, bentsoyyliperoksidi ja suun kautta otettavat lääkkeet, kuten akkutaani, estävät öljyrauhasten toimintaa ja vähentävät talintuotantoa. Näin hoidetaan aknen ensisijainen syy.

Meneekö akne pois itsestään iän myötä?

Akne jatkuu usein 20- ja 30-vuotiaana. Noin 5 prosentilla yli 25-vuotiaista aikuisista on edelleen aknea. Joillakin akne jatkuu koko elämän ajan jatkuvan talintuotannon vuoksi.

Mitä siitä voi ottaa opiksi?

Tärkeintä on muistaa, että liiallinen talineritys on aknen muodostumisen pääasiallinen aiheuttaja. Hoidoilla, jotka puuttuvat tähän perimmäiseen syyhyn normalisoimalla öljyrauhasten toimintaa, on parhaat mahdollisuudet poistaa akne.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku