Mitä ihotautilääkärit yleensä määräävät akneen?

Published:

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista, joita ihotautilääkärit hoitavat. Se vaikuttaa kaikenikäisiin, mutta on yleisintä teini-ikäisillä ja nuorilla aikuisilla. Jotkut aknetapaukset korjaantuvat itsestään tai käsikauppalääkkeillä, mutta jatkuva tai vaikea akne vaatii usein reseptilääkitystä.

Mitä ihotautilääkärit yleensä määräävät aknen hoitoon? Lääkärit voivat suositella useita reseptilääkkeitä aknen tyypistä ja vakavuudesta riippuen. Seuraavassa on yleiskatsaus yleisimmin määrättyihin aknen hoitoihin.

Mitä ihotautilääkärit yleensä määrätä akneen

Ajankohtaiset retinoidit

Ajankohtaiset retinoidit ovat usein ensimmäinen puolustuslinja aknea vastaan. Retinoidit nopeuttavat ihon solujen vaihtumista, estävät huokosten tukkeutumista ja vähentävät tulehdusta. Niitä on saatavana eri vahvuuksina ja koostumuksina, kuten geeleinä, voiteina ja voiteina.

Jotkut yleisimmin määrätyistä aknen hoitoon käytettävistä ajankohtaisista retinoideista ovat:

 • Tretinoiini - Tämä on vahvin reseptillä saatavissa oleva retinoidi. Tuotemerkkejä ovat Retin-A, Atralin ja Avita.
 • Adapaleeni - Tämä retinoidi, joka on saatavana Differin-tavaramerkillä, on lempeämpi kuin tretinoiini. Se on usein hyvä vaihtoehto retinoidien ensikertalaisille käyttäjille.
 • Tatsaroteeni - Tatsaroteeni, jota myydään tuotenimillä Tazorac ja Avage, on keskivahva retinoidi.

Retinoidit voivat aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ihoärsytystä, punoitusta, kuorintaa ja auringolle herkistymistä. Ihotautilääkärit suosittelevat yleensä, että aloitetaan pienemmällä vahvuudella tai käytetään joka toinen päivä ja lisätään sitten vähitellen tiheyttä, jotta iho voi sopeutua. Johdonmukainen käyttö on avainasemassa täyden hyödyn saamiseksi.

Suun kautta otettavat antibiootit

Keskivaikeaan tai vaikeaan tulehdukselliseen akneen määrätään usein suun kautta otettavia antibiootteja. Antibiootit tappavat aknea aiheuttavia bakteereja ja vähentävät tulehdusta.

Joitakin antibiootteja, joita ihotautilääkärit määräävät aknen hoitoon, ovat:

 • Doksisykliini - Laajalti käytetty tetrasykliini-antibiootti, joka hoitaa aknea kohdistamalla vaikutuksensa P. acnes -bakteereihin. Sitä on saatavana tavallisina tai viivästetysti vapautuvina kapseleina.
 • Minosykliini - Toinen tetrasykliiniantibiootti, joka toimii aknebakteereja vastaan. Sitä on saatavana kapseleina ja tabletteina.
 • Erytromysiini - Makrolidiantibiootti, joka pysäyttää bakteerien kasvun. Sitä on saatavana tabletteina, kapseleina, geeleinä ja liuoksina.

Antibiootteja käytetään yleensä 6-8 viikon ajan, ja niiden käyttö lopetetaan, kun akne on parantunut. Pitkäaikainen käyttö voi lisätä antibioottiresistenssiä. Lääkärit voivat määrätä paikallisesti käytettävää retinoidia tai bentsoyyliperoksidia yhdessä suun kautta otettavien antibioottien kanssa antibioottiresistenssin ehkäisemiseksi.

Hormonihoidot

Naisille, joilla akne liittyy hormonaalisiin vaihteluihin, voidaan määrätä ehkäisypillereitä tai hormoneja muokkaavia lääkkeitä. Vaihtoehtoina ovat mm:

 • Yhdistelmäehkäisyvalmisteet - Estrogeenia ja progestiinia sisältävät ehkäisypillerit voivat auttaa hallitsemaan kuukautiskiertoon liittyviä aknepuuskia. Suosittuja akneen määrättyjä merkkejä ovat Yaz, Estrostep ja Ortho Tri-Cyclen.
 • Spironolaktoni - Tämä diureetti estää androgeeneja, mieshormoneja, jotka aiheuttavat ylimääräistä öljyntuotantoa ja pahentavat aknea. Sitä määrätään off-label-hoitona hormonaaliseen akneen.
 • Flutamidi - Toinen androgeenin salpaaja, jota määrätään joskus naisille, joilla on vaikea, hormonaalinen akne, joka ei reagoi muihin hoitoihin.

Lääkärit seuraavat hormonihoitoja käyttäviä potilaita tarkasti mahdollisten sivuvaikutusten varalta. Hoito lopetetaan, kun akne on parantunut, jotta vältytään pitkäaikaisilta haittavaikutuksilta.

Isotretinoiini

Vaikeimpaan, arpeuttavaan tai hoitoresistenttiin akneen voidaan määrätä isotretinoiinia. Isotretinoiini, josta käytetään usein tuotenimeä Accutane, on synteettisen A-vitamiinin muoto. Se on tehokkain saatavilla oleva aknelääke.

Isotretinoiini vähentää dramaattisesti öljyntuotantoa, ehkäisee tukkeutuneita ihohuokosia ja vähentää bakteereja ja tulehduksia. 4-6 kuukauden kuuri johtaa yleensä aknen pitkittyneeseen poistumiseen.

Vakavien haittavaikutusten riskin vuoksi isotretinoiinia määrätään vain vaikeaan akneen, joka ei ole vastannut riittävästi muihin hoitoihin. Annosteluun, vaadittuihin laboratoriokokeisiin ja synnynnäisten epämuodostumien ehkäisyyn sovelletaan tiukkoja ohjeita.

Yhdistelmähoidot

Monille aknepotilaille ihotautilääkärit määräävät suun kautta otettavien ja paikallisten lääkkeiden yhdistelmän. Näin akneen voidaan kohdistaa useita eri vaikutusmekanismeja, mikä voi lisätä lääkkeiden tehoa.

Joitakin esimerkkejä aknen yhdistelmähoidoista ovat:

 • Paikallinen retinoidi + suun kautta otettava antibiootti
 • Paikallinen retinoidi + bentsoyyliperoksidi
 • Suun kautta otettava antibiootti + bentsoyyliperoksidi
 • Hormonihoito + ajankohtainen retinoidi

Oikea yhdistelmä riippuu aknen tyypistä ja vakavuudesta. Lääkärit voivat muuttaa hoito-ohjelmaa ajan mittaan sen mukaan, miten hyvin iho reagoi. Parhaiden tulosten saavuttamiseksi on tärkeää noudattaa koko hoitojaksoa.

Elämäntapavinkit ja itsehoito

Reseptilääkkeiden lisäksi ihotautilääkärit antavat tärkeitä suosituksia elämäntavoista ja itsehoidosta aknen hallitsemiseksi ja ehkäisemiseksi. Näitä ovat mm:

 • Huokosia tukkivien tuotteiden välttäminen - Pidä kiinni öljyttömästä kosmetiikasta ja ei-komedogeenisistä ihonhoitotuotteista. Vältä raskaita voiteita tai öljyjä.
 • Kasvojen pesu kahdesti päivässä - Käytä hellävaraista puhdistusainetta ja haaleaa vettä. Vältä ihon kovaa hankaamista.
 • Rajoita näppylöiden koskettamista tai puristamista - Tämä voi pahentaa tulehdusta ja johtaa infektioon. Jätä poistot ammattilaisten tehtäväksi.
 • Ruokavalion tarkkailu - Vaikka mikään ruoka-aine ei yksiselitteisesti aiheuta aknea, tasapainoinen, matalan glykeemisen ruokavalio on paras. Pysy nesteytettynä ja rajoita maitotuotteita/sokeria, jos ne näyttävät laukaisevan finnejä.
 • Stressin hallinta - Stressi ei aiheuta aknea, mutta voi pahentaa sitä. Rentoutustekniikat auttavat.
 • Vältä liiallista altistumista auringolle / solariumia - Aurinko voi pahentaa tulehduksen jälkeistä hyperpigmentaatiota. Käytä aina aurinkovoidetta.

Ammattitaitoisella hoidolla ja hyvällä itsehoidolla aknea voidaan hallita tehokkaasti. noudata ihotautilääkärisi suosituksia optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. Johdonmukaisuus ja kärsivällisyys ovat avainasemassa - voi kestää 6-8 viikkoa ennen kuin huomattavaa parannusta tapahtuu. Mutta älä lannistu, aknen puhdistaminen on prosessi! Oikealla, ihollesi räätälöidyllä reseptilääkityksellä saat aknen hallintaan.

Usein kysytyt kysymykset

Onko sinulla vielä kysyttävää reseptillä saatavista aknehoidoista? Seuraavassa on vastauksia joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin:

Kuinka kauan minun on otettava suun kautta otettavia antibiootteja akneen?

Useimmat ihotautilääkärit suosittelevat suun kautta otettavia antibiootteja, kuten doksisykliiniä tai minosykliiniä, 6-8 viikon ajan. Sen jälkeen ne yleensä lopetetaan ja korvataan ajankohtaisella retinoidi- tai bentsoyyliperoksidi-hoitokuurilla. Antibioottien käyttö yli 8 viikkoa lisää antibioottiresistenssin riskiä.

Miksi en voi jatkaa antibioottien käyttöä pitkään, jos ne toimivat?

Vaikka suun kautta otettavat antibiootit tarjoavat usein nopeaa alkuhoitoa tulehdukselliseen akneen, ne eivät yksinään johda pitkäaikaiseen poistumiseen. Jos niitä käytetään liian pitkään, aknea aiheuttavat bakteerit voivat muuttua vastustuskykyisiksi, jolloin antibiootit menettävät tehonsa. Lisäksi pitkäaikainen antibioottien käyttö voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Siksi lääkärit siirtyvät turvallisempiin ylläpitovaihtoehtoihin.

Mitä eroa on reseptivapaiden ja reseptillä saatavien retinoidien välillä?

Reseptivapaa retinoli on heikompi, reseptivapaa A-vitamiinin muoto. Reseptivapaat retinoidit, kuten tretinoiini ja tatsaroteeni, ovat paljon vahvempia. Retinoidit vaativat reseptin mahdollisten sivuvaikutusten, kuten kuorinnan ja punoituksen, vuoksi. Reseptillä myytävät retinoidit myös puhdistavat aknea paljon tehokkaammin pitkällä aikavälillä.

Kuinka nopeasti isotretinoiini (Accutane) vaikuttaa?

Monilla potilailla akne paranee aluksi 4-6 viikon kuluttua isotretinoiinihoidosta. Maksimaalinen kirkas iho saavutetaan yleensä 4-6 kuukauden mittaisen kuurin jälkeen. Kystinen akne saattaa parantua nopeammin kuin mustapäiden tai valkopäiden hoito. Suorita aina koko määrätty isotretinoiinikuuri loppuun, vaikka iho kirkastuisi aiemmin.

Miksi tarvitsen isotretinoiinia koskevia laboratoriokokeita?

Isotretinoiinihoidon yhteydessä tarvitaan säännöllisiä verikokeita, jotta voidaan seurata haittavaikutuksia, kuten kohonneita maksaentsyymejä tai rasva-arvoja. Naisille on tehtävä kuukausittaiset raskaustestit. Laboratoriotutkimusten ajan tasalla pitäminen auttaa varmistamaan, että isotretinoiinia siedetään turvallisesti, jotta voit suorittaa kurssin loppuun.

Voiko reseptilääkkeitä käyttää pitkään?

Vaikeissa tapauksissa pitkäaikainen lääkitys voi olla perusteltua. Suun kautta otettavia antibiootteja tulisi käyttää vain lyhytaikaisesti. Joillakin potilailla hormonihoitoja tai pienen annoksen isotretinoiinia voidaan turvallisesti jatkaa vuosia aknen kurissa pitämiseksi. Useimmat ihmiset voivat siirtyä itsehoitolääkkeisiin 6-12 kuukauden kuluttua ja käyttää reseptilääkkeitä vain ajoittain, jos ilmenee suuria taudinpurkauksia.

Keskeiset asiat

 • Ajankohtaiset retinoidit, kuten Retin-A, ovat usein aknen ensimmäinen reseptilääke. Ne auttavat avaamaan huokosia ja vähentämään tulehdusta ilman antibiootteja.
 • Tulehdukselliseen akneen voidaan määrätä suun kautta otettavia antibiootteja. Yleisimmin käytetään doksisykliiniä ja minosykliiniä. Antibiootteja tulisi käyttää vain 6-8 viikon ajan.
 • Hormonihoidot, kuten ehkäisypillerit tai spironolaktoni, auttavat hoitamaan aknea naisilla, joilla on hormonaalisia kohtauksia. Ne säätelevät androgeenitasoja.
 • Vaikea, arpeuttava akne voi vaatia isotretinoiinia (Accutane). Tämä vahva A-vitamiinilääke vähentää öljyntuotantoa ja bakteereja. Hoitoa tarvitaan useita kuukausia.
 • Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi määrätään usein yhdistelmähoitoja. Yhdessä käytettävät ajankohtaiset ja suun kautta otettavat lääkkeet kohdistuvat akneen monin eri tavoin.
 • Elämäntapatoimenpiteet, kuten öljypohjaisten tuotteiden välttäminen, näppylöiden puristamatta jättäminen ja stressin vähentäminen, täydentävät reseptilääkkeitä.

Pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus ovat avainasemassa - ammattitaitoisen hoidon ja oikeanlaisten, akneesi sopivien lääkkeiden avulla voit saada helpotusta ja saavuttaa jälleen kirkkaan, terveen ihon.

Mitkä ovat syitä siihen, miksi akne lakkaa reagoimasta aiemmin toimineeseen hoitoon?

On olemassa muutamia mahdollisia syitä, joiden vuoksi akne voi lakata reagoimasta aiemmin tehokkaaseen hoitoon:

 • Bakteerit ovat vastustuskykyisiä antibiootille, eikä se enää tehoa. Tämän vuoksi lääkärit suosittelevat antibioottien käytön rajoittamista 6-8 viikkoon.
 • Hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä, kuukautiset tai ehkäisyn aloittaminen tai lopettaminen, voivat laukaista uusia ihottumia, joita nykyinen hoitokuurisi ei ehkä pysty käsittelemään.
 • Lisääntynyt stressitaso saattaa taas pahentaa aknea. Stressi ei aiheuta aknea, mutta se voi pahentaa olemassa olevia tapauksia.
 • Iho on saattanut muuttua liian kuivaksi ja ärtyneeksi paikallisesti käytettävän retinoidin tai bentsoyyliperoksidin vaikutuksesta, mikä on vähentänyt sietokykyä. Tiheyden vähentäminen voi auttaa lieventämään tätä haittavaikutusta.
 • Jos lääkkeitä ei käytetä johdonmukaisesti tai ohjeiden mukaisesti, niiden teho voi heikentyä. On ratkaisevan tärkeää noudattaa hoito-ohjelmaa tarkasti.
 • Akne on saattanut ajan myötä kehittyä vakavammaksi muodoksi, joka vaatii voimakkaampaa hoitoa.

Jos käytän retinoidivoidetta, voinko käyttää myös salisyylihappo- tai bentsoyyliperoksidituotetta?

Kyllä, retinoidit yhdistetään usein muihin reseptivapaasti myytäviin aknen torjunta-aineisiin, kuten salisyylihappoon tai bentsoyyliperoksidiin. Niitä on kuitenkin parasta käyttää eri vuorokaudenaikoina ihoärsytyksen välttämiseksi. Käytä esimerkiksi retinoidia yöllä ja salisyylihappo- tai bentsoyyliperoksidivalmistetta aamulla. Kysy aina ihotautilääkäriltäsi neuvoa, ennen kuin lisäät uusia tuotteita hoitoihisi.

Kuinka kauan kestää suun kautta otettavan isotretinoiinin poistuminen elimistöstäsi hoidon lopettamisen jälkeen?

Isotretinoiinin poistuminen elimistöstäsi kestää noin kuukauden hoidon lopettamisen jälkeen. Isotretinoiinin vaikutukset talirauhasiin voivat jatkua viikkoja tai kuukausia hoidon lopettamisen jälkeen, ja useimmilla potilailla öljyntuotanto normalisoituu noin 6 kuukautta hoidon jälkeen. Aknen torjuntahyödyt kestävät usein paljon kauemmin.

Meneekö akne koskaan pysyvästi pois vai tarvitaanko aina ylläpitohoitoa?

Monilla akne häviää pysyvästi parikymppisenä, kun hormonitasot tasaantuvat. Jotkut kuitenkin jatkavat taistelujaan aikuisuuteen asti ja tarvitsevat jatkuvaa ylläpitoa. Pitkäkestoiset ajankohtaiset retinoidit, bentsoyyliperoksidi tai hormonaaliset aineet auttavat pitämään taudinpurkaukset kurissa. Pahojen taudinpurkausten yhteydessä saatetaan tarvita satunnaisia lyhyitä antibioottikursseja. Yhteistyö ihotautilääkärin kanssa auttaa kehittämään tehokkaan, yksilöllisen pitkän aikavälin hoitosuunnitelman.

Mistä tiedät, jos reseptivapaat hoidot eivät toimi ja on aika mennä ihotautilääkärille?

Käy ihotautilääkärillä, jos akne ei parane merkittävästi 2-3 kuukauden johdonmukaisen OTC-hoidon jälkeen tai jos akne jättää arpia. Keskivaikea tai vaikea tulehduksellinen akne vaatii yleensä reseptilääkehoitoa parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Ihotautilääkäri voi auttaa tunnistamaan aknetyyppisi ja antaa sinulle tehokkaampia hoitoja, jotka on räätälöity juuri sinun tilanteeseesi. Älä epäröi hakea ammattiapua mieluummin ennemmin kuin myöhemmin parempien tulosten saavuttamiseksi.

Voiko liian monen aknetuotteen käyttö kerralla pahentaa tilannetta?

Kyllä, liian monen tuotteen samanaikainen käyttö voi ärsyttää ihoa ja pahentaa aknea joissakin tapauksissa. Aknen hoitoon on suhtauduttava strategisesti. Ota yhteyttä ihotautilääkäriin, joka auttaa sinua suunnittelemaan kohdennetun hoito-ohjelman, jossa on synergistisiä ainesosia, jotka kohdistuvat akneen monin eri tavoin ilman, että tehoaineita käytetään liikaa. Joskus vähemmän on enemmän aknen hoidossa!

Jos akneni on enimmäkseen hormonaalista, tarvitsenko silti myös paikallisia lääkkeitä?

Vaikka hormonit olisivat ensisijainen aiheuttaja, ajankohtaisten lääkkeiden lisääminen voi auttaa optimoimaan tulokset. Hormonihoidot, kuten ehkäisypillerit tai spironolaktoni, puuttuvat sisäiseen hormonaaliseen komponenttiin, kun taas ajankohtaiset retinoidit puuttuvat huokosiin, bakteereihin ja tulehdukseen paikallisesti. Sekä suun kautta otettavien että paikallisten hoitojen käyttö poistaa aknen usein tehokkaimmin. Ihotautilääkäri voi auttaa määrittelemään parhaan yhdistelmämenetelmän.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku