Mistä tiedän, johtuuko akneni hormoneista vai stressistä?

Published:

Akne on yleinen ihosairaus, joka vaikuttaa kaikenikäisiin. Voi olla turhauttavaa yrittää selvittää, mikä aiheuttaa finnejä. Kaksi yleisintä syyllistä aknen taustalla ovat hormonit ja stressi. Mutta miten voit kertoa, onko akne hormonaalista vai stressiin liittyvää? Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä.

Mistä tiedän, johtuuko akneni hormonaalisista syistä vai stressistä?

Mikä aiheuttaa aknea?

Ennen kuin paneudumme hormonaaliseen akneen ja stressiakneen, käymme läpi, mistä akne yleensä johtuu. Akne muodostuu, kun karvatupet tukkeutuvat ylimääräisestä öljystä ja kuolleista ihosoluista. Näin bakteerit pääsevät kerääntymään karvatupen sisälle, mikä johtaa tulehdukseen ja taudinpurkauksiin.

Tärkeimmät aknea aiheuttavat tekijät ovat:

 • Ylimääräinen talin (öljyn) tuotanto
 • Kuolleiden ihosolujen kertyminen
 • Bakteerien kasvu
 • Tulehdus ja turvotus

Kaikki, mikä aiheuttaa muutoksia näissä tekijöissä, voi laukaista aknen. Hormonit ja stressi ovat kaksi suurta tekijää. Jatka lukemista ja opi, miten ne vaikuttavat akneen eri tavoin.

Miten hormonit aiheuttavat aknea?

Hormonit, erityisesti androgeenit, kuten testosteroni, stimuloivat öljyrauhasia ja vaikuttavat aknen kehittymiseen. Murrosikään, kuukautisiin, raskauteen, vaihdevuosiin ja muihin tekijöihin liittyvät hormonaaliset muutokset voivat laukaista aknen. Näin:

Murrosikä

Akne alkaa usein murrosiässä, koska hormonien nousu kiihdyttää öljyntuotantoa. Teiniakne on tyypillisesti pahimmillaan kuukautisten alkaessa.

Kuukautiskierto

Juuri ennen kuukautisia progesteronitaso on korkeimmillaan, kun taas estrogeenitaso laskee. Tämä epätasapaino voi lisätä öljyntuotantoa ja pahentaa finnejä.

Monilla naisilla esiintyy kuukautisia edeltäviä aknepurkauksia tai "kuukautisvimpuloita" näiden kuukausittaisten hormonaalisten muutosten vuoksi.

Raskaus

Raskaus tuo mukanaan suuria hormonaalisia muutoksia, jotka laajentavat öljyrauhasia ja lisäävät talintuotantoa. Akne puhkeaa usein ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Vaihdevuodet

Kun estrogeenitasot laskevat vaihdevuosien aikana, androgeenit tulevat hallitsevammiksi. Tämä voi laukaista aknen keski-ikäisillä naisilla.

Sairaudet

Sairaudet, kuten munasarjojen monirakkulatauti (PCOS) ja lisämunuaisten liikakasvu aiheuttavat hormonitasapainon häiriöitä, jotka kiihdyttävät aknea.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet, kuten kortikosteroidit, anaboliset steroidit ja litium, voivat muuttaa hormonitasoja ja aiheuttaa aknea.

Merkkejä akne on hormonaalista

Jos hormonit ovat taudinaiheuttajiesi takana, saatat huomata nämä ominaisuudet:

 • Soihdutukset ennen kuukautisia/aikana
 • Jatkuvat leukalinjan ja leuan puhkeamiset ("hormonaalisella vyöhykkeellä").
 • Syvät, arat kystat ja kyhmyt pikemminkin kuin valkopäät/mustapäät.
 • Ihottumat paranevat suun kautta otettavilla ehkäisyvälineillä tai antiandrogeeneilla.
 • Akne puhkeaa tai puhkeaa hormonimuutosten, kuten raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Entä stressiakne?

Stressi vaikuttaa kehoomme monin tavoin. Vaikka stressi ei yksinään aiheuta aknea, se voi pahentaa esimerkiksi öljyntuotantoa ja tulehdusta. Näin tapahtuu:

Kehomme vapauttaa kortisolia ja muita stressihormoneja. Nämä lisäävät öljyntuotantoa, joka voi tukkia huokoset. Stressi aiheuttaa myös tulehdusta, mikä tekee puhkeamista punaisempia ja kivuliaampia.

Korkea stressi heikentää immuunijärjestelmää. Tämä mahdollistaa aknea aiheuttavien bakteerien, kuten P. acnesin, ylikasvamisen ja puhkeamisen.

Stressi johtaa epäterveelliseen käyttäytymiseen, kuten huonoon uneen, tulehdusta aiheuttavien ruokien syömiseen ja ihon nipistelyyn tai kosketteluun. Tämä kaikki voi pahentaa aknea.

Merkkejä siitä, että akne liittyy stressiin

Jos stressi on aknen taustalla, saatat huomata sen:

 • Puhkeaa stressitilanteissa - uusi työpaikka, tentit, trauma jne.
 • Akne paranee, kun stressiä vähennetään rentoutumistekniikoilla.
 • Enemmän tulehduksellista aknea - punaisia, kivuliaita näppylöitä kuin tulehtumattomia mustapäitä/valkopäitä.
 • Lisääntynyt poimiminen ja koskettelu, joka levittää taudinpurkauksia.
 • Paisuu koko kasvojen alueella eikä vain "hormonaalisella alueella".

Voiko se olla sekä hormonaalista että stressiaknea?

Monille meistä se ei ole täysin jompikumpi. Hormonit ja stressi ovat usein vuorovaikutuksessa pahentamassa aknea.

Esimerkiksi korkea stressitaso häiritsee hormonitasapainoa. Tämä hormonaalinen epätasapaino laukaisee sitten finnejä.

Lisäksi hormonitasojen vaihtelut PMS:n ja vaihdevuosien kaltaisten tapahtumien aikana lisäävät stressiherkkyyttä.

Hormonaalinen järjestelmä ja stressireaktiojärjestelmä ovat monimutkaisesti yhteydessä toisiinsa. Tämän seurauksena stressi voi pahentaa hormonaalista aknea ja päinvastoin.

Miten voit erottaa ne toisistaan?

Vaikka hormonaalinen akne ja stressiakne voivat olla päällekkäisiä, niissä on joitakin keskeisiä eroja:

Sijainti

 • Hormonaalinen akne näkyy leukalinjalla ja leuan alueella.
 • Stressiakne esiintyy satunnaisemmin koko kasvoilla.

Ajoitus

 • Hormonaalinen akne noudattaa kuukausittaista kaavaa tai puhkeaa hormonaalisten tapahtumien aikana.
 • Stressiakne syntyy stressaavina aikoina ja häviää, kun stressi vähenee.

Breakout-tyypit

 • Hormonit laukaisevat syvempiä, kystisiä ihottumia.
 • Stressi johtaa tulehtuneiden näppylöiden, valkopäiden ja mustapäiden sekoitukseen.

Muut oireet

 • Hormonaalisen aknen yhteydessä voi esiintyä muita oireita, kuten epäsäännöllisiä kuukautisia tai hiusten harvenemista.
 • Stressiakneen voi liittyä päänsärkyä, unettomuutta, väsymystä ja ärtyneisyyttä.

Perussyihin liittyvät erot

 • Hormonaalinen akne johtuu sisäisistä hormonaalisista tekijöistä, joita et voi hallita.
 • Stressiakne johtuu usein ulkoisista elämäntapojen aiheuttamista tekijöistä, joita voidaan muuttaa.

Kiinnittämällä huomiota näihin vivahteisiin voi auttaa sinua selvittämään, onko hormoneilla tai stressillä suurempi merkitys sinun puhkeamisesi. Mutta kun olet epävarma, ihotautilääkärin vastaanotto on paras vaihtoehto.

Milloin ihotautilääkäriin kannattaa mennä

Mietitkö, pitäisikö sinun mennä ihotautilääkärin vastaanotolle? Harkitse sitä, jos sinulla on:

 • Keskivaikea tai vaikea akne, joka ei ole parantunut käsikauppatuotteilla.
 • Kivuliaat kystat tai kyhmyt
 • Akne jättää arpia tai pigmentaatiota
 • Sekavat oireet, joiden syy on epäselvä

Ihotautilääkärillä on asiantuntemusta diagnosoida aknetyyppisi, sulkea pois perussairaudet ja laatia räätälöity hoitosuunnitelma.

He voivat määrätä verikokeita tai ottaa sairaushistoriaa selvittääkseen, vaikuttavatko hormonit ihottumiesi puhkeamiseen. Jos näin on, he voivat tarjota hormoneja sääteleviä lääkkeitä.

Stressiakneen he voivat ehdottaa elämäntapamuutoksia ja samalla tarjota ammattimaisia ihohoitoja vaurioiden poistamiseksi.

Asianmukainen diagnoosi on avainasemassa parhaan aknen hoitovaihtoehdon löytämisessä.

Elämäntapa Vinkkejä parantaa hormonaalinen ja stressi akne

Kun odotat ihotautilääkärin tapaamista, on olemassa joitakin yleisiä terveellisiä tapoja, jotka voivat parantaa hormonaalisten ja stressiperäisten syiden aiheuttamaa aknea. Kokeile näitä vinkkejä:

Vähennä sokerin ja puhdistettujen hiilihydraattien käyttöä: Se lisää öljyntuotantoa ja tulehdusta. Vähentäminen voi parantaa aknea.

Ota kohdennettuja lisäravinteita: Lisäravinteet, kuten omega-3-rasvahapot, sinkki, D-vitamiini ja adaptogeeniset yrtit, voivat tasapainottaa hormoneja ja hallita stressitasoja. Kysy lääkäriltäsi, sopiiko jokin niistä tarpeisiisi.

Alentaa stressitasoja: Harjoittele päivittäin stressinpoistotekniikoita, kuten hengitystyötä, meditaatiota, päiväkirjojen kirjoittamista, joogaa tai musiikin kuuntelua. Varaa aikaa myös rentouttaville harrastuksille.

Nuku riittävästi: Huono uni lisää kortisolia ja horjuttaa hormonitasapainoa. Tavoittele 7-9 tuntia yössä ja omaksu hyviä nukkumistottumuksia, kuten ruutuaikojen rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa.

Pysy nesteytettynä: Juo runsaasti vettä koko päivän ajan. Nestehukka voi heikentää hormonitoimintaa ja pahentaa aknea.

Treenaa säännöllisesti: Säännöllinen liikunta vähentää stressihormoneja ja tasapainottaa hormoneja. Intensiivinen harjoittelu voi kuitenkin nostaa kortisolin ja testosteronin määrää, mikä pahentaa ihottumaa.

Vältä ärsyttäviä aineita: Liiallinen pesu, hankaaminen ja kovien ainesosien käyttö pahentavat ärsytystä. Pidä kiinni hellävaraisesta kasvojen pesusta ja ei-komedogeenisesta kosteusvoiteesta.

Vaikka nämä vinkit eivät paranna hormonaalista aknea tai stressiaknea yhdessä yössä, ne voivat auttaa pääsemään juurisyihin, jotka aiheuttavat finnejäsi. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen elämäntapamuutosten kanssa ja tutki samalla myös lääkehoitoja.

Ammattimaiset hoidot, jotka voivat auttaa

Keskivaikeissa tai vaikeissa hormonaalisissa tai stressiaknessa tarvitaan usein ammattilaishoitoa elämäntapatoimenpiteiden lisäksi. Seuraavassa on joitakin vaihtoehtoja, joista voit keskustella ihotautilääkärisi kanssa:

Suun kautta otettavat ehkäisyvälineet: Estrostep auttavat tasapainottamaan hormonitasapainoa ja ovat FDA:n hyväksymiä aknen hoitoon.

Androgeenin salpaajat: Spironolaktoni, flutamidi ja syproteroniasetaatti estävät testosteronin kaltaisia androgeeneja vähentääkseen hormonaalista aknea erityisesti aikuisilla naisilla.

Retinoidit: Retinoidit, kuten tretinoiini (Retin-A, Retin-A Micro, Renova), säätelevät öljyntuotantoa ja kuorivat tukkeutuneita huokosia.

Antibiootit: Antibiootit: Suun kautta otettavat antibiootit, kuten doksisykliini ja tetrasykliini, vähentävät tulehdusta aiheuttavia bakteereja. Käytetään usein lyhytaikaisesti yhdessä ajankohtaisten hoitojen kanssa.

Kortikosteroidit: Kortisonipistosten kaltaiset injektiot auttavat kutistamaan suuria, kivuliaita kystia ja kyhmyjä vähentämällä tulehdusta. Tulokset ovat tilapäisiä, joten niiden tiheä käyttö on rajoitettua.

Valo- ja laserhoidot: Aknea aiheuttavat bakteerit ja kutistavat samalla öljyrauhasia. Käytetään usein yhdessä muiden aknehoitojen kanssa.

Kemialliset kuorinnat ja mikrodermahionta: Nämä ammattimaiset hoidot poistavat kuollutta ihoa, jotta huokoset eivät tukkeutuisi ja vähentäisivät aknejälkiä ja arpia.

Stressinhallintaneuvonta: Neuvonta terapeutilta, psykologilta tai muulta mielenterveysalan ammattilaiselta voi auttaa kehittämään terveellisiä stressinhallintastrategioita.

Keskustele ihotautilääkärisi kanssa avoimesti kaikista huolenaiheista ja sairaushistoriasta, jotta hän voi suositella turvallisimpia ja tehokkaimpia hoitoja tilanteeseesi. Ole kärsivällinen, sillä se voi vaatia jonkin verran kokeiluja ja erehdyksiä.

Otos

Sen selvittäminen, onko akne hormonaalista vai stressiin liittyvää - tai molempia - voi olla hankalaa. Niissä on usein päällekkäisyyttä. Kun kiinnität huomiota ajoitukseen, sijaintiin ja puhkeamistyyppeihin, voit alkaa koota palapeliä. Kokenut ihotautilääkäri voi auttaa vahvistamaan, ovatko hormonit vai stressi tärkeämmässä roolissa.

Vaikka perimmäinen syy on erilainen, on olemassa yhteisiä elämäntapatoimenpiteitä, kuten terveellinen ruokavalio, stressin vähentäminen ja liikunta, jotka hyödyttävät sekä hormonaalista että stressiaknea. Ammattilaishoidot voidaan myös räätälöidä niin, että ne kohdistuvat juuri niihin tekijöihin, jotka aiheuttavat sinun finnejäsi.

Kun huolehdit johdonmukaisesti sekä ihostasi että yleisestä terveydentilastasi, voit selvittää akneongelmasi ja laatia tehokkaan hoitosuunnitelman. Älä epäröi kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka voi auttaa diagnosoimaan syyn ja löytämään ratkaisuja aknen poistamiseksi lopullisesti.

Usein kysyttyjä kysymyksiä hormonaalisesta ja stressiaknesta

Mitä eroa on hormonaalisella ja stressiaknella?

Tärkeimmät erot ovat puhkeamisen sijainti, ajoitus ja perussyyt. Hormonaalista aknea esiintyy kasvojen alaosassa/leukalinjalla, se esiintyy kuukausittain ja johtuu sisäisistä hormonaalisista muutoksista. Stressiakne esiintyy satunnaisesti kaikkialla, se puhkeaa stressin aikana ja johtuu ulkoisista elämäntapatekijöistä, jotka nostavat kortisolia.

Voiko hormonaalista aknea esiintyä ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen?

Kyllä, joillakin naisilla esiintyy "synnytyksen jälkeistä aknea" ehkäisypillereiden lopettamisen jälkeen. Pillerit tukahduttavat luonnolliset hormonivaihtelut. Kun lopetat sen käytön, androgeenit voivat palautua ja tuottaa liikaa öljyä, mikä johtaa finneihin.

Meneekö raskausakne pois synnytyksen jälkeen?

Raskausakne on yleistä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana, kun hormonitasot muuttuvat nopeasti. Hormonitasojen vakiintuessa raskausihottumat paranevat yleensä toisella ja kolmannella raskauskolmanneksella. Synnytyksen jälkeen kestää 6 viikosta 3 kuukauteen, ennen kuin hormonit tasapainottuvat ja akne häviää.

Miten hormonit ja stressi aiheuttavat aknea?

Korkea stressitaso häiritsee hormonitoimintaa ja aiheuttaa kortisolin ja muiden hormonien, kuten testosteronin, piikkejä, jotka lisäävät öljyntuotantoa ja tulehdusta. Stressi laukaisee myös epäterveellisiä käyttäytymismalleja, kuten huonoa ruokavaliota, unen puutetta ja ihon poimimista, jotka pahentavat aknea.

Voivatko vitamiinit tai lisäravinteet auttaa hormonaaliseen akneen?

Tietyt lisäravinteet voivat auttaa tasapainottamaan hormoneja luonnollisesti. Omega-3-rasvahapot voivat vähentää testosteronin määrää ja säädellä kuukautiskiertoa. Chasteberryllä on lieviä progesteronin kaltaisia vaikutuksia. Sahapalmu estää testosteronireseptoreita. Tarkista aina lääkäriltäsi, ennen kuin otat uusia lisäravinteita.

Pahentaako stressi kaikenlaista aknea?

Stressi ei suoraan aiheuta aknea, mutta se voi pahentaa aknea, joka on jo olemassa useista syistä. Stressihormonit, kuten kortisoli, lisäävät öljyntuotantoa, tulehdusta ja herkkyyttä androgeeneille. Lisäksi stressi heikentää vastustuskykyä ja johtaa epäterveelliseen käyttäytymiseen, joka pahentaa aknea.

Voiko ruoka laukaista hormonaalisen aknen?

Ruokavalio ei suoraan aiheuta hormonaalista aknea, mutta korkeaglykeemisten elintarvikkeiden, kuten puhdistettujen hiilihydraattien ja sokerien, syöminen voi pahentaa sitä. Ne laukaisevat tulehduksen ja sekaantuvat insuliiniin, hormoniin, joka vaikuttaa testosteronin toimintaan ja öljyntuotantoon. Terveellinen, tulehdusta ehkäisevä ruokavalio parantaa hormonitasapainoa.

Miten voit kertoa, jos akne on sieni?

Merkkejä siitä, että akne voi olla sieniakne, ovat kutiavat punaiset kuhmut/ märkärakkulat otsalla, poskilla ja leukalinjalla. Sieniakne kestää usein perinteisiä aknehoitoja. Käy ihotautilääkärillä diagnosoimassa sieniakne, joka vaatii erilaisia lääkkeitä, kuten sienilääkevoiteita tai suun kautta otettavia sienilääkkeitä.

Voivatko luonnolliset hoidot auttaa stressiakneen?

Stressin vähentäminen luonnollisten rentoutumistekniikoiden, kuten meditaation, joogan, syvähengityksen, biofeedbackin tai aromaterapian avulla voi rauhoittaa stressireaktiota ja parantaa stressin aiheuttamaa aknea. Hieronta ja luonnossa oleskelu ovat muita tapoja stressinpoistoon.

Milloin sinun pitäisi harkita reseptilääkkeitä?

Kysy ihotautilääkäriltä reseptivaihtoehdoista, jos sinulla on vakava, jatkuva akne tai jos reseptivapaat pesuaineet, geelit, voiteet jne. eivät ole hillinneet finnejäsi 2-3 kuukauden jälkeen. Keskivaikea tai vaikea hormonaalinen akne ja stressiakne vaativat usein reseptilääkkeitä tai suun kautta otettavia lääkkeitä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku