Lihavuus ja uni: mikä on yhteys?

Published:

Liikalihavuus ja uni ovat kaksi toisiinsa liittyvää elämän osa-aluetta, jotka vaikuttavat merkittävästi yleiseen terveyteen. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan lihavuuden ja unen välistä monimutkaista yhteyttä ja tutkitaan, miten riittämätön lepo voi edistää painonnousua ja päinvastoin.

Tutkimme unen puutteen aiheuttamaa hormonaalista epätasapainoa, joka puolestaan lisää näläntunnetta ja vaikuttaa ruokavalintoihin. Lisäksi keskustelemme siitä, miten huono unenlaatu voi haitata fyysistä aktiivisuutta motivaation vähenemisen ja liikuntasuorituksen heikkenemisen vuoksi.

Jotta lihavuuden ja huonon unenlaadun välinen noidankehä voidaan katkaista, annamme tietoa siitä, miten voidaan puuttua taustalla oleviin unihäiriöihin ja omaksua hyvä unihygienia painonhallinnan parantamiseksi. Lopuksi korostamme riittävän levon merkitystä terveen ruumiinpainon ylläpitämisessä ja samalla myös itsehillinnän ja päätöksentekokyvyn parantamisessa - ratkaisevia tekijöitä paremman elämäntavan kannalta.

lihavuus-ja-unet-mikä-on-yhteys

Univajeen vaikutus lihavuuteen

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että unen puute voi johtaa painonnousuun. Huono unenlaatu voi vaikuttaa merkittävästi moniin elämän osa-alueisiin ja lisätä todennäköisyyttä lihoa tai tulla lihavaksi. Tässä jaksossa tarkastelemme univajeen seurauksia ja sitä, miten se vaikuttaa lihavuuteen.

Unen puutteen aiheuttama hormonaalinen epätasapaino

Riittävän unen puute voi johtaa hormonaaliseen epätasapainoon elimistössä. Unen puute vaikuttaa greliiniin ja leptiiniin, kahteen keskeiseen hormoniin, jotka säätelevät nälkää ja kylläisyyttä. Kun et saa tarpeeksi lepoa, greliinitaso nousee ja leptiini laskee. Tämä epätasapaino lisää nälän tunnetta, mikä tekee terveellisen painon ylläpitämisestä haastavampaa.

Riittämättömän levon aiheuttama lisääntynyt näläntunne

Riittämättömän unen aiheuttamat hormonaaliset muutokset johtavat usein lisääntyneeseen ruokahaluun ja runsaskaloristen ruokien himoon. Tutkijat arvelevat, että nämä kohonneet näläntunteet voivat johtua siitä, että kehomme etsii nopeita energianlähteitä, kun se tuntee olonsa väsyneeksi yölevon puutteen vuoksi. Näin ollen kroonisesta univajeesta kärsivät ihmiset saattavat kuluttaa päivittäin enemmän kaloreita kuin he tarvitsevat - mikä lopulta johtaa ajan mittaan ei-toivottuun painonnousuun.

Miten huono uni vaikuttaa elintarvikevalintoihin ja kalorien saantiin?

Tämä epätasapaino johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen koko päivän ajan, mikä saattaa johtaa epäterveellisiin, runsaasti kaloreita, rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviin elintarvikevalintoihin, kun ihmiset etsivät nopeita energianlähteitä, koska he ovat väsyneitä päivisin, koska he eivät ole saaneet palauttavaa lepoa yöllä.

Hormonaalisten muutosten aiheuttamat epäterveelliset elintarvikevalinnat

Huono unenlaatu voi vaikuttaa merkittävästi päivittäisiin ruokavalintoihin. Riittämättömästä unesta johtuvat hormonaaliset epätasapainot edistävät usein ylensyöntiä ja kaloripitoisten elintarvikkeiden, kuten sokeripitoisten välipalojen tai pikaruokien, himoa. Tämäntyyppisten elintarvikkeiden nauttiminen voi antaa tilapäisen energiapiikin, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat haitallisia optimaalisen painon ylläpitämiselle.

Pidempien valvomisjaksojen tarjoamat myöhäisillan välipalamahdollisuudet joka ilta.

Kun valvot joka ilta pidempiä aikoja unihäiriöiden tai muiden nopeaan nukahtamiseen vaikuttavien ongelmien vuoksi, on helppo huomata kurottelevansa myöhäisillan välipalojen perään. Valitettavasti nämä yöllisen napostelun aikana kulutetut ylimääräiset kalorit voivat kertyä nopeasti - mikä tekee siitä entistäkin haastavampaa niille, jotka kamppailevat lihavuuden kanssa tai yrittävät laihtua.

Univajeen ja fyysisen aktiivisuuden välinen suhde

Riittämätön uni voi vähentää liikuntamotivaatiota ja vaikuttaa negatiivisesti liikuntasuoritukseen, sillä väsyneen kehon ja mielen on vaikeampi keskittyä harjoitusten aikana tai edes löytää tarvittava motivaatio niiden aloittamiseen. Lisäksi energiankulutus vähenee, koska elimistö säästää resursseja, kun polttoaine on vähissä huonolaatuisen unen vuoksi - mikä tarkoittaa, että kaloreita palaa kaiken kaikkiaan vähemmän huolimatta siitä, että liikettä yritetään lisätä valveillaoloaikana.

Vähentynyt motivaatio fyysiseen aktiivisuuteen

Riittävän unen puute ei vaikuta ainoastaan ruokahalun säätelyyn vaan myös liikuntamotivaatioon. Univajeessa on paljon haastavampaa löytää energiaa ja innostusta säännölliseen liikuntaan, joka on olennainen osa terveen painon ylläpitämistä.

Heikentynyt liikuntasuorituskyky

Huonolla unenlaadulla voi olla myös fyysisiä vaikutuksia kehoosi, mikä vaikeuttaa parhaiden suoritusten saavuttamista harjoittelun aikana. Univaje voi johtaa voiman, kestävyyden ja koordinaation heikkenemiseen - nämä kaikki ovat olennaisia tekijöitä, kun yrität saada aikaan tehokkaan harjoittelurutiinin, jolla pyritään edistämään painonpudotusta tai estämään painonnousua.

Miten huono uni vaikuttaa elintarvikevalintoihin ja kalorien saantiin?

Kun et saa riittävästi unta, hormonit ovat epätasapainossa - erityisesti greliini (nälkähormoni) lisääntyy, kun taas leptiini (kylläisyyshormoni) vähenee. Tämä epätasapaino johtaa lisääntyneeseen näläntunteeseen koko päivän ajan, mikä saattaa johtaa epäterveellisiin, runsaasti kaloreita, rasvoja ja hiilihydraatteja sisältäviin elintarvikevalintoihin, kun ihmiset etsivät nopeita energialähteitä, koska he ovat päivällä väsyneitä, koska he eivät ole saaneet palauttavaa lepoa yöllä. Tässä jaksossa tarkastelemme, miten huono unenlaatu voi vaikuttaa ruokavaliopäätöksiin ja edistää painonnousua.

Hormonaalisten muutosten aiheuttamat epäterveelliset elintarvikevalinnat

Riittämättömän unen aiheuttamat hormonaaliset muutokset voivat vaikeuttaa ruokahalun säätelyä tehokkaasti. Kun greliinitaso nousee ja leptiini laskee, himoitsemme todennäköisemmin kaloripitoisia ruokia, kuten sokeripitoisia välipaloja tai pikaruokaa, kuin terveellisempiä vaihtoehtoja, kuten hedelmiä tai vihanneksia. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka kärsivät kroonisesta unenmenetyksestä, ovat alttiimpia tekemään impulsiivisia ruokavalintoja, jotka johtavat heitä ylensyöntiin ja painonnousuun.

Ruokahalun säätelyyn kohdistuvien vaikutusten lisäksi on myös näyttöä siitä, että riittämätön uni voi heikentää kognitiivisia toimintoja, jotka liittyvät ruokailutottumuksia koskevaan päätöksentekoon. Kun olemme väsyneitä asianmukaisen levon puutteen vuoksi, saatamme löytää itsemme turvautumasta lohturuokiin miettimättä, millaisia pitkän aikavälin seurauksia näillä valinnoilla on yleiseen terveyteemme.

Pidempien valvomisjaksojen tarjoamat myöhäisillan välipalamahdollisuudet joka ilta.

Sen lisäksi, että univaje edistää ylensyöntiä hormonaalisen epätasapainon ja heikentyneen päätöksenteon vuoksi, se voi myös lisätä myöhäisillan napostelumahdollisuuksia. Valvominen pidempään yöhön tarkoittaa sitä, että ruutujen ääressä vietetään enemmän aikaa tai harrastetaan muita toimintoja, jotka kannustavat mielettömään syömiseen. Tällainen käyttäytyminen ei ainoastaan lisää kalorien liikakulutusta, vaan se voi myös häiritä elimistön luonnollista vuorokausirytmiä, mikä pahentaa entisestään huonon unenlaadun kielteisiä vaikutuksia painonhallintaan.

Esimerkiksi Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että osallistujat, jotka valvoivat aamuneljään asti, kuluttivat 550 kaloria lisää pidennetyn valveillaoloajan aikana verrattuna niihin, jotka nukkuivat normaaliin nukkumaanmenoaikaan. Nämä ylimääräiset kalorit tulivat pääasiassa runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävistä elintarvikkeista - juuri sellaisista välipaloista, joita meidän pitäisi välttää, kun yritämme säilyttää terveellisen painon.

Vinkkejä unen laadun parantamiseen ja terveellisempien elintarvikevalintojen tekemiseen

 1. Luo johdonmukainen nukkumisaikataulu: Pidä kiinni säännöllisestä nukkumaanmeno- ja heräämisajasta, jotta kehosi sisäinen kello säätyy.
 2. Vältä piristeitä ennen nukkumaanmenoa: Kofeiini tai nikotiini lähellä nukkumaanmenoa auttaa sinua nukahtamaan nopeammin.
 3. Pidä yllä rentouttavaa nukkumaanmenoa edeltävää rutiinia: Rauhoittava toiminta, kuten lukeminen, lämmin kylpy tai meditointi ennen nukkumaanmenoa.
 4. Syö tasapainoisia aterioita pitkin päivää: Nauti riittävästi proteiinia, kuitupitoisia hiilihydraatteja ja terveellisiä rasvoja, jotta näläntunne pysyy kurissa.
 5. Pysy nesteytettynä: Juo runsaasti vettä koko päivän ajan, jotta vältyt kiusaukselta syödä liikaa tai tehdä huonoja ruokavalintoja.

Kun otat nämä vinkit osaksi päivittäistä rutiinia, voit parantaa unen laatua ja samalla edistää terveellisempiä ruokailutottumuksia. Molempien näkökohtien käsitteleminen yhdessä voi auttaa hallitsemaan riittämättömään lepoon liittyvää painonnousua.

Univajeen ja fyysisen aktiivisuuden välinen suhde

Hyvien yöunien puute voi johtaa moniin ongelmiin, kuten unihäiriöihin ja unen menetykseen. Mutta tiesitkö, että unen menetys voi vaikuttaa myös fyysiseen aktiivisuuteesi? Se on totta. Ilman riittävää unta voi olla vaikea saada energiaa ja keskittymistä, joita säännöllinen liikunta edellyttää. Lisäksi univaje voi vaikuttaa energiankulutukseen, mikä tarkoittaa, että saatat polttaa vähemmän kaloreita, vaikka yrittäisitkin lisätä liikuntaa valveillaoloaikana.

Vähentynyt motivaatio fyysiseen aktiivisuuteen

Riittämättömän levon aiheuttama väsymys ja vaisu olo voi johtaa siihen, että motivaatio liikunnan harrastamiseen vähenee. Kuka haluaisi treenata, kun olo on väsynyt ja huonovointinen? Riittävän levon puute voi myös heikentää kognitiivisia toimintoja, jolloin on vaikeampi keskittyä tehokkaasti kuntotavoitteisiin.

 • Väsymys: Väsymys: Jatkuva väsymys vaikeuttaa riittävän energian keräämistä liikuntaan.
 • Mielialan vaihtelut: Se voi vaikuttaa kielteisesti halukkuuteen ja innostukseen treenata.
 • Huono keskittyminen: Se heikentää kognitiivisia toimintoja, mikä johtaa siihen, että yksilöt eivät pysty keskittymään tehokkaasti kuntotavoitteisiinsa.

Heikentynyt liikuntasuorituskyky

Unen puute vaikuttaa suoraan myös itse liikuntasuoritukseen. Tutkijat viittaavat siihen, että riittävän levon puute vaikuttaa kielteisesti moniin näkökohtiin, jotka liittyvät erityisesti siihen, miten hyvin suoriudumme fyysisesti harjoittelun aikana, kuten voimaan, kestävyyteen ja koordinaatioon:

 • Voima ja kestävyys: Näin ollen on haastavampaa suorittaa korkean intensiteetin harjoituksia tai ylläpitää tasaista tahtia sydänharjoituksissa.
 • Koordinaatio ja tasapaino: Tämä voi johtaa huonoon koordinaatioon ja tasapainoon fyysisissä aktiviteeteissa, kuten jooga- tai tanssitunneilla.
 • Loukkaantumisriski: Kun et ole hyvin levännyt, reaktioaikasi hidastuu merkittävästi, mikä lisää mahdollisuutta loukkaantua liikunnan aikana.

Näiden riittämättömän unen aiheuttamien kielteisten vaikutusten torjumiseksi motivaatioon ja suorituskykyyn on tärkeää asettaa palauttava lepo etusijalle joka yö. Tähän kuuluu johdonmukaisen nukkumaanmenorutiinin luominen, joka edistää rentoutumista ennen nukkumaanmenoa, stimulanttien, kuten kofeiinin, välttäminen lähellä nukkumaanmenoaikaa ja optimaalisen nukkumisympäristön luominen laadukkaan unen takaamiseksi koko iltatuntien ajan, kun sitä eniten tarvitaan.

Nukkumisen rooli fyysisen aktiivisuuden tasossa

Jos kamppailet uniongelmien kanssa, mutta haluat silti pysyä aktiivisena, vaikka tunnet olosi väsyneeksi päiväsaikaan, harkitse lyhyiden päiväunien sisällyttämistä päivittäiseen aikatauluusi. Harvardin ja Stanfordin tutkimukset viittaavat siihen, että lyhyet REM-unen hetket voivat auttaa vireystilaan, kognitiiviseen suorituskykyyn ja jopa urheilullisiin kykyihin, kun niitä harjoitetaan pidempään.

Optimaalisen terveyden ja hyvinvoinnin varmistamiseksi riittävä uni on välttämätöntä painonhallinnan onnistumisen kannalta. Kun puututaan univajeen fyysisiin vaikutuksiin motivaatioon ja liikuntasuoritukseen, yksilöt voivat hallita painoaan paremmin ja parantaa samalla yleistä terveyttä ja hyvinvointia.

Unen merkitys painon ylläpitämisessä ja yleisessä terveydessä

Vaikka ruokavalio ja liikunta asetetaan usein etusijalle painon ja terveyden hallinnassa, uni on aivan yhtä tärkeää. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että riittävä uni on ratkaisevan tärkeää ruokahalun säätelyssä, parempien elintarvikevalintojen tekemisessä, liikuntamotivaation ylläpitämisessä ja lihavuuteen liittyvien sairauksien, kuten diabeteksen, sydänsairauksien ja tiettyjen syöpätyyppien, riskin vähentämisessä. Tässä osiossa syvennytään siihen, miten tärkeää on saada riittävästi ja laadukasta unta osana tehokasta painonhallintasuunnitelmaa.

Hormonaalinen säätely riittävän levon avulla

Riittävällä unella on ratkaiseva merkitys elimistömme hormonaalisessa säätelyssä. Kun saat jatkuvasti hyvän yöunen (yleensä 7-9 tuntia yössä), kehosi voi tehokkaasti säädellä hormoneja, kuten greliiniä (nälkähormoni) ja leptiiniä (kylläisyyshormoni). Tämä tasapaino auttaa hallitsemaan ruokahalua koko päivän ajan ja estää samalla ylisyömisen tai epäterveellisten mielihalujen syntymisen unenmenetyksen aiheuttamien hormonaalisten epätasapainojen vuoksi.

 • Greliini: Se edistää ylensyöntiä lisäämällä nälän tunnetta.
 • Leptiini: Riittämätön uni alentaa leptiinitasoja, mikä vähentää kylläisyyden tunnetta ruokailun jälkeen ja johtaa siihen, että ihmiset kuluttavat enemmän kaloreita kuin tarvitsisivat.

Näiden kahden keskeisen ruokahalun säätelyyn vaikuttavan hormonin lisäksi tutkijat viittaavat siihen, että riittävä uni voi auttaa ylläpitämään tervettä insuliiniherkkyyttä - mikä tukee edelleen energiantuotannossa tarvittavaa glukoosiaineenvaihduntaa valveillaoloaikana aiheuttamatta kuitenkaan liiallista painonnousua ajan mittaan.

Parempi itsehillintä ja päätöksentekokyky

Toinen tärkeä osa unta on sen vaikutus kognitiivisiin kykyihimme, kuten itsehallintaan ja päätöksentekoon. Univaje voi heikentää näitä toimintoja, jolloin on vaikeampaa vastustaa epäterveellisiä elintarvikevalintoja tai säilyttää motivaatio säännölliseen liikuntaan. Hyvin levänneet ihmiset sen sijaan pystyvät paremmin tekemään terveellisempiä päätöksiä ruokavalionsa ja liikuntarutiiniensa suhteen - mikä lopulta edistää painonhallinnan onnistumista pitkällä aikavälillä.

Varmistaaksesi, että saat tarpeeksi laadukasta lepoa joka yö, harkitse joidenkin yksinkertaisten mutta tehokkaiden unihygieniakäytäntöjen käyttöönottoa:

 • Luo johdonmukainen nukkumaanmenorutiini: Tämä lisää todennäköisyyttä nukahtaa nopeammin sänkyyn.
 • Säilytä viileä, pimeä ja hiljainen nukkumisympäristö: Nämä olosuhteet edistävät optimaalista unta vähentämällä mahdollisia häiriöitä ja tukemalla samalla luonnollista melatoniinituotantoa (uneliaisuutta aiheuttava hormoni).
 • Vältä piristeitä lähellä nukkumaanmenoaikaa: Kofeiinin tai nikotiinin nauttiminen useita tunteja ennen nukahtamisyritystä voi haitata kykyä saavuttaa syviä lepovaiheita, jotka ovat välttämättömiä laadukkaaseen nukkumiseen liittyvien yleisten terveyshyötyjen saavuttamiseksi.

Näiden strategioiden sisällyttäminen jokapäiväiseen elämään ei ainoastaan paranna unen laatua, vaan tukee myös terveempiä tapoja hallita painoa tehokkaasti muiden näkökohtien, kuten ravitsemuksen ja liikuntarutiinien, ohella, jotka ovat välttämättömiä haluttujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi pitkällä aikavälillä. Saamalla riittävästi levollista unta voit vähentää riskiäsi sairastua vakaviin sairauksiin, kuten diabetekseen, sydänsairauksiin ja syöpään. Älä siis aliarvioi sen merkitystä matkallasi kohti hyvinvointia ja pitkäikäisyyttä.

Usein kysytyt kysymykset lihavuuden ja unen suhteen

Miten lihavuus vaikuttaa uneen?

Ylimääräinen kehon rasva, erityisesti kaulan alueella, voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia unen aikana, mikä johtaa usein heräämiseen ja huonoon lepoon.

Mikä on unen keston ja lihavuuden välinen suhde?

Asianmukaisen levon puute voi johtaa hormonaaliseen epätasapainoon, joka lisää näläntunnetta ja edistää ylensyöntiä, mikä voi edistää painonnousua.

Mikä on unen ja painonpudotuksen välinen suhde?

Riittävä ja hyvälaatuinen uni auttaa säätelemään ruokahalua sääteleviä hormoneja ja parantaa itsehillintää ruokavalintoja tehtäessä, mikä helpottaa terveellisen painon ylläpitämistä.

Mikä unihäiriö liittyy voimakkaimmin lihavuuteen?

Obstruktiivinen uniapnea (OSA) liittyy vahvasti lihavuuteen, koska kaulan ympärillä olevat ylimääräiset rasvakertymät kaventavat hengitysteitä.

Tutkijoiden mukaan huono unenlaatu voi johtaa painonnousuun ja sydänsairauksien lisääntyneeseen riskiin.

On tärkeää harjoittaa hyvää unihygieniaa, jotta unen laatu paranee ja unihäiriöiden ja univajeen riski pienenee.

Säännöllinen liikunta voi myös auttaa säätelemään ruokahalua ja edistää painonpudotusta, mikä helpottaa terveen painon ylläpitämistä.

Lasten lihavuus on kasvava huolenaihe, ja tutkimukset ovat osoittaneet, että riittämätön uni voi vaikuttaa lasten lihavuuden kehittymiseen.

Hyvien yöunien saaminen on ratkaisevan tärkeää nuorille aikuisille, sillä unen puute voi johtaa liialliseen päiväväsymykseen ja univaikeuksiin yöllä.

Syvä uni on välttämätöntä fyysisen ja henkisen palautumisen kannalta, ja unihäiriöillä voi olla kielteisiä fyysisiä vaikutuksia ja ne voivat lisätä stressin ja ahdistuksen tunnetta.

Unen laadun parantamisella voi olla myönteinen vaikutus yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin, ja on tärkeää hakeutua hoitoon unihäiriöiden ja unihäiriöiden, kuten uniapnean, vuoksi.

Muista, että hyvät naurut ja pitkät yöunet ovat parhaita lääkkeitä kaikkeen.

Päätelmä

Tiesitkö, että huono unenlaatu voi lisätä lihavuuden riskiä?

Se on totta! Unen puutteen aiheuttama hormonaalinen epätasapaino voi lisätä näläntunnetta ja johtaa epäterveellisiin elintarvikevalintoihin, kun taas vähentynyt liikuntamotivaatio ja heikentynyt liikuntasuorituskyky pahentavat asiaa entisestään.

Mutta älä huoli, toivoa on! Kun puutut taustalla oleviin unihäiriöihin ja harjoitat hyvää unihygieniaa, voit katkaista tämän noidankehän ja parantaa painonhallintaa ja yleistä terveyttäsi.

Varmista siis, että riittävä lepo on etusijalla - se ei ainoastaan säädellä hormoneja vaan myös parantaa itsehillintää ja päätöksentekokykyä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku