Tutustu Yhdysvaltain parhaisiin ja huonoimpiin unikaupunkeihin.

Published:

Jotta saataisiin käsitys siitä, missä Yhdysvalloissa on parhaat ja huonoimmat nukkumismahdollisuudet, on tärkeää pohtia, miten monet eri tekijät voivat vaikuttaa levon laatuun. Maantieteellisistä piirteistä valo- ja melusaasteeseen nämä tekijät vaikuttavat merkittävästi siihen, miten hyvin voimme levätä yöllä.

Tässä blogikirjoituksessa selvitetään, miksi Seattlen kaltaiset kaupungit ovat listan kärjessä terveiden uniaikataulujen edistämisessä, kun taas muut jäävät jälkeen. Tutkimme, miten erilaiset ympäristöt - New Yorkin ja Memphisin kaltaisista vilkkaista metropoleista Texasin, San Diegon ja Colorado Springsin kaltaisiin rauhallisempiin paikkoihin - voivat joko parantaa tai häiritä hyvää yöunta.

Keskustelemme myös käytännön toimista, joiden avulla voit parantaa yörutiineja asuinpaikastasi riippumatta. Näihin kuuluvat strategiat valolle altistumisen hallitsemiseksi pimennysverhojen avulla tai valkoisen kohinan koneiden käyttäminen häiritsevien äänien hukuttamiseksi. Lisäksi käsittelemme unen huonon laadun tai riittämättömän keston terveysvaikutuksia, jotka voivat olla haitallisia, jos niitä ei oteta huomioon.

Olitpa sitten muuttoaikeissa tai vain utelias siitä, miten kaupunkisi sijoittuu levollista unta suosivaan ympäristöön, pysy kuulolla, kun käymme läpi parhaat ja huonoimmat nukkumiseen sopivat kaupungit eri puolilla Amerikkaa.

parhaat ja huonoimmat kaupungit nukkumiseen

Unen tila Yhdysvaltain kaupungeissa

Nukkumistilanteen ymmärtäminen Yhdysvaltojen eri kaupungeissa on monimutkainen asia, johon vaikuttavat monet tekijät. U.S. News & World Reportin 360 Reviews -lehden kattava tutkimus on tarjonnut joitakin kiehtovia näkemyksiä tästä asiasta, ja siinä on tunnistettu malleja ja yhtäläisyyksiä väestön nukkumistottumusten ja muiden terveysindikaattoreiden, kuten tyypin 2 diabeteksen, ilmanlaadun, valosaasteiden, elinkustannusten stressitekijöiden, työvelvoitteiden ja työmatkojen keston välillä.

Uneen vaikuttavat tekijät eri kaupungeissa

Eri kaupungeilla on ainutlaatuisia piirteitä, jotka voivat joko edistää tai estää asukkaiden hyviä nukkumistottumuksia. Esimerkiksi kaupunkialueet, joilla on paljon melusaastetta, saattavat vaikeuttaa ihmisten nukahtamista tai unessa pysymistä koko yön ajan. Sitä vastoin alueet, joilla on vähemmän rikollista toimintaa, voivat synnyttää varmuuden ja turvallisuuden tunteen, joka voi johtaa parempaan uneen.

Ilmanlaadulla on myös olennainen merkitys hyvän unihygienian edistämisessä - puhtaampi ilma helpottaa hengittämistä unen aikana, kun taas saastunut ympäristö voi aiheuttaa hengitystieongelmia, jotka häiritsevät tervettä lepoa. [lähde]

Maantieteellisten ominaisuuksien vaikutus uneen

Luonnon vaikutusta hyvinvointiimme ei voi liioitella; meitä ympäröivät maantieteelliset piirteet vaikuttavat merkittävästi kykyymme saavuttaa syvä ja levollinen uni. Vesistöjen tai rehevän vehreyden ympäröimät alueet raportoivat usein korkeammasta tyytyväisyydestä yöllisiin rutiineihinsa verrattuna niihin, jotka asuvat betoniviidakossa, jossa ei ole mitään luonnon elementtejä. [lähde]

Näiden fyysisten näkökohtien lisäksi korkeus vaikuttaa myös ihmisen kykyyn nukkua riittävästi, koska se vaikuttaa suoraan elimistön happipitoisuuksiin ja siten epäsuorasti yleiseen viihtyvyyteen lepoaikana. [lähde]

Ympäristötekijöiden lisäksi myös tietyillä alueilla korkeista elinkustannuksista johtuvat taloudelliset huolenaiheet lisäävät stressiä, joka haittaa ihmisten kykyä ylläpitää säännöllistä ja terveellistä nukkumaanmenoaikataulua, mikä korostaa entisestään tämän ongelman monimutkaisuutta. [lähde]

Parhaat kaupungit nukkumiseen

Riittävä määrä levollista unta on olennainen osa hyvän terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä. Tiesitkö, että sijainnillasi voi olla merkittävä rooli unesi laatuun? Jotkut yhdysvaltalaiset kaupungit ovat saaneet tunnustusta siitä, että ne edistävät asukkaidensa terveellisiä nukkumistottumuksia.

Miksi Seattle on hyvä kaupunki nukkumiselle

Seattlen rauhallinen luonnonkauneus yhdistettynä lauhkeaan ilmastoon tekevät siitä ihanteellisen kohteen levolliselle unelle. Leuto ilmasto auttaa myös ylläpitämään optimaalista huonelämpötilaa, mikä on laadukkaan levon kannalta ratkaisevan tärkeää.

Muut terveellisen unen huippukaupungit

 • Philadelphia: Philadelphian sitoutuminen kansanterveysaloitteisiin on parantanut asukkaiden nukkumistottumuksia.
 • Miami: Miamin vilkkaasta yöelämästä huolimatta Miami edistää yllättäen asukkaidensa hyviä nukkumistottumuksia ympäri vuoden lämpimien lämpötilojen ansiosta.
 • Detroit: Tämä on parantanut osaltaan kansalaisten elämänlaatua, mukaan lukien heidän mahdollisuuksiaan saavuttaa terveellinen uni.

Näissä kaupungeissa on useita tekijöitä, jotka edistävät levollista yöunta tukevan ympäristön luomista, kuten suotuisat sääolosuhteet ja stressitasoja vähentävät viheralueet sekä liikuntaan, ravitsemukseen ja mielenterveyteen keskittyvät yhteisön laajuiset hyvinvointiohjelmat. Cibdolin kaltaisten CBD-öljytuotteiden saatavuus voi myös auttaa rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa, mikä johtaa lopulta terveempiin elämäntapoihin ja parempaan nukkumiseen joka yö.

Kaikki eivät tietenkään ole niin onnekkaita, että voivat asua jossakin näistä huippukaupungeista. On tärkeää, että ihmiset ryhtyvät toimiin taatakseen, että he saavat tarvittavan määrän ylivoimaista unta maantieteellisestä sijainnistaan riippumatta. Pysy kuulolla, kun saat lisää vinkkejä ja niksejä.

Huonoimmat kaupungit nukkumiseen

Joissakin kaupungeissa on hyvä nukkua, mutta toisissa taas on painajainen, jos haluat saada kunnon yöunet. Valitettavasti sellaiset kaupungit kuin Portland, Oakland, Pittsburgh, Fresno, Bakersfield, Detroit ja Las Vegas kuuluvat jälkimmäiseen luokkaan. Näiden kaupunkien asukkaat kokevat monenlaisia vaikeuksia, jotka vaikeuttavat heidän tarvitsemansa unen saamista.

Ympäristöhaasteet

Yksi suurimmista haasteista näissä kaupungeissa on ympäristötekijät, jotka häiritsevät unta. Ajoneuvojen ja teollisuuden aiheuttama korkea melutaso voi vaikeuttaa nukahtamista tai unessa pysymistä. Saasteista johtuva huono ilmanlaatu voi myös vaikuttaa hengityselinten terveyteen ja häiritä unirytmiä. Ei ole ihme, että ihmiset näissä kaupungeissa heittelehtivät ja kääntyvät koko yön.

Sosioekonomiset kysymykset

Elinkustannukset voivat rasittaa unta, mikä pahentaa olemassa olevia sosioekonomisia ongelmia. Korkeat elinkustannukset lisäävät stressiä, joka haittaa ihmisten kykyä nukkua riittävästi. Työpaineet ja pitkät työmatkat lisäävät osaltaan riittämättömän levon puutetta. Tämä on noidankehä, jota on vaikea katkaista.

Korkean korkeuden haasteet

Denverin kaltaiset korkeammalla sijaitsevat kaupungit asettavat ainutlaatuisia haasteita kunnon unen saamiselle. Tutkimusten mukaan korkealla asuminen voi johtaa hengityshäiriöihin unen aikana (tunnetaan myös nimellä "uniapnea"), mikä johtaa pirstaleiseen ja vähemmän virkistävään uneen. Tämä johtuu siitä, että korkealla sijaitsevien paikkojen alhaisemmat happipitoisuudet voivat aiheuttaa vaikeuksia ylläpitää säännöllistä hengitysrytmiä unen aikana, mikä voi johtaa paitsi häiriintyneisiin öihin myös mahdollisiin pidempiaikaisiin terveysongelmiin, jos niitä ei valvota.

Unen laadun parantaminen näissä kaupungeissa edellyttää, että näihin huolenaiheisiin puututaan sekä yksilötasolla ottamalla käyttöön parempia nukkumaanmenorutiineja että yhteiskunnallisella tasolla toteuttamalla politiikkoja, joilla pyritään parantamaan yleisiä elinoloja näillä kaupunkialueilla - olipa kyse sitten melusaasteen vähentämisestä tai elinkustannuspaineiden vähentämisestä.

Paranna yöllisiä rutiinejasi näillä yksinkertaisilla ohjeilla

Johdonmukaisen nukkumisaikataulun luominen on avainasemassa, kun haluat optimoida yöllisen rutiinisi laadukasta lepoa varten. Sleep Foundationilla on erinomaisia suosituksia levon laadun parantamiseksi.

Pidä kiinni säännöllisestä nukkumaanmeno- ja heräämisajasta

Johdonmukaisen unirytmin ylläpitäminen on ratkaisevan tärkeää säännöllisen vuorokausirytmin aikaansaamiseksi. Tämä kehon sisäinen kello säätelee uni-valverytmiä ja auttaa meitä tuntemaan olomme virkeäksi päivällä ja uneliaaksi yöllä. Menemällä nukkumaan ja heräämällä samaan aikaan joka päivä voimme opettaa kehomme noudattamaan tätä luonnollista rytmiä tarkemmin.

Sleep Medicine Reviews -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että epäsäännölliset unirytmit olivat yhteydessä huonompaan akateemiseen suoritukseen ja viivästyneeseen vuorokausirytmiin. Johdonmukaisuus on siis avainasemassa, olitpa sitten aikainen lintu tai yöpöllö.

Hallitse nukkumisympäristön lämpötilaa

Nukkumisympäristön lämpötila voi vaikuttaa merkittävästi siihen, miten hyvin nukut. Useimmat ihmiset nukahtavat helpommin viileämmissä olosuhteissa, koska se auttaa alentamaan kehon sisälämpötilaa, joka on välttämätön vaihe unen alkamiselle.

 • Tuulettimet: Yksinkertainen tuuletin voi auttaa kierrättämään ilmaa huoneessa, jolloin se tuntuu viileämmältä kuin se todellisuudessa on.
 • Ilmastointilaitteet: Erityisesti lämpiminä kuukausina, jolloin lämpötila nousee korkeaksi, voi olla hyödyllistä investoida ilmastointilaitteeseen, jos budjetti sen sallii.
 • Jäähdytyspatjatyynyt: Ne on suunniteltu imemään lämpöä kehosta ja tarjoamaan miellyttävän viileän pinnan, jolla voi maata.

Näiden toimien lisäksi varmista, että nukut vähintään seitsemän tuntia yössä, ja käytä mieluiten seurantajärjestelmää, jotta voit hallita sykliäsi tehokkaasti asuinpaikastasi riippumatta. Saatavilla on useita sovelluksia, kuten Sleep Cycle, Pillow jne., jotka seuraavat unen kestoa ja laatua ja antavat tietoa siitä, mikä saattaa häiritä levollista unta.

Valoaltistuksen ja meluhäiriöiden hallinta

Haluatko nukkua kuin vauva? Silloin sinun on hallittava kahta keskeistä tekijää, jotka voivat häiritä unta: valolle altistumista ja meluhäiriöitä. Näin se onnistuu:

Pimennysverhojen tehokkuus valolle altistumisen vähentämisessä

Valo voi häiritä kehon sisäistä kelloa, mikä vaikeuttaa nukahtamista. Investoi siis pimennysverhoihin makuuhuoneen ikkunoihin. Nämä erityisesti suunnitellut ikkunanpäällysteet sulkevat pois lähes kaiken ulkopuolisen valon ja luovat ihanteellisen pimeän ympäristön nukkumista varten jopa päivällä tai kirkkaissa kaupunginvaloissa. Pimennysverhojen tehokkuus on laajalti tunnustettu uniasiantuntijoiden keskuudessa. [lähde]

Valkoisen melun koneiden rooli häiritsevien äänien hukuttamisessa.

Meluhäiriöt ovat toinen yleinen este laadukkaalle unelle. Valkoista kohinaa toistava äänikone tai sovellus voi olla arvokas apuväline tällaisissa tapauksissa. Valkoinen melu toimii peittämällä häiritsevät äänet tasaisella ympäristön äänellä, joka auttaa rauhoittamaan aivoja ja edistämään rentoutumista. Verkosta löytyy runsaasti vaihtoehtoja eri hintaluokissa riippuen ominaisuuksista, kuten äänenvoimakkuuden säädöstä, ajastinasetuksista jne. [lähde]

Vinkkejä valo- ja meluhäiriöiden vähentämiseen:

 • Ylläpidä laitevapaa makuuhuone: Se voi häiritä melatoniinin tuotantoa, joka on terveelle unijaksolle välttämätön hormoni. [lähde]
 • Luo rentouttava ilmapiiri: Käytä hämärää valaistusta, pehmeää musiikkia ja rentouttavia tuoksuja luodaksesi ilmapiirin, joka edistää päivän lopun rentoutumista ja parempaa yöunta.
 • Sisällytä luonnon elementtejä: Se auttaa vähentämään stressitasoja ja parantamaan yleistä elämänlaatua, myös unta.

Sekä valolle altistumisen että meluhäiriöiden hallinta on elintärkeää optimaalisten nukkumisolosuhteiden saavuttamiseksi asuinpaikasta riippumatta. Näiden seikkojen hallitseminen johtaa epäilemättä virkistävämpiin ja nuorekkaampiin öihin.

Unen huonon laadun tai riittämättömän keston terveysvaikutukset

Riittämätön lepo voi vaikuttaa vakavasti kognitiivisiin toimintoihin ja yleiseen fyysiseen hyvinvointiin.

Riittämättömän levon suora vaikutus elinten toimintaan

Riittämätön lepo vaikuttaa suoraan sydämeen, aivoihin ja muihin elintärkeisiin elimiin. Kun emme saa tarpeeksi laadukasta unta, nämä elimet eivät pysty suorittamaan tehtäviään optimaalisesti. Unisäätiö toteaa, että pitkittyneellä riittämättömällä levolla voi olla monenlaisia seurauksia, kuten sydän- ja verisuoniongelmia, munuaisongelmia, verenpainetautia, diabetesta ja aivoverenkiertohäiriöitä.

Huono tai riittämätön uni vaikuttaa myös mielenterveyteemme ja aiheuttaa mielialan vaihteluita, masennusta, ahdistuneisuushäiriöitä ja jopa lisääntynyttä itsemurhariskiä. Kansallinen mielenterveysinstituutti (NIMH) on yhdistänyt kroonisen unettomuuden vakavaan masennushäiriöön, kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön, ADHD:hen, skitsofreniaan ja muihin psykiatrisiin häiriöihin.

Riittävän keston asettaminen etusijalle lyhyiden intensiivisten toimintajaksojen sijaan on tärkeää

Nykypäivän nopeatempoisessa maailmassa, jossa tuottavuutta arvostetaan usein yli kaiken, on helppo langeta siihen ansaan, että uskotaan, että vähemmän nukkuminen antaa meille enemmän aikaa tehtävien suorittamiseen. Toisin kuin yleisesti uskotaan, riittävästä unen määrästä on itse asiassa enemmän hyötyä kuin siitä, että yrittäisi sovittaa ylimääräisiä tehtäviä vähentämällä lepoa. Journal of the National Sleep Foundation -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vähintään seitsemän tunnin yöunet ovat ratkaisevan tärkeitä johdonmukaisen vuorokausirytmin muodostumiselle, mikä auttaa varmistamaan paremman tuottavuuden valveillaoloaikana sekä fyysisen ja emotionaalisen terveyden paranemisen.

 • Säilytä säännölliset nukkumaanmeno-heräämisajat: Tämä auttaa säätelemään elimistön sisäistä kelloa ja voi auttaa sinua nukahtamaan ja pysymään unessa koko yön.
 • Vältä kofeiinia lähellä nukkumaanmenoaikaa: Vältä siis kahvia, teetä, suklaata, limsaa ja energiajuomia myöhään iltapäivällä tai illalla riippuen siitä, kuinka herkkä olet kofeiinin vaikutuksille, sanoo Mayo Clinic.
 • Luo levollinen ympäristö: Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi huoneen pimennysverhojen, korvatulppien, valkoisen melun koneen, ilmankostuttimen, tuulettimen tai minkä tahansa muun sellaisen laitteen käyttöä, joka tekee makuuhuoneestasi hyvän unen mahdollistavan. On tärkeää hallita valolle altistumista erityisesti ennen nukkumaanmenoa, sillä sen on todettu vaikuttavan kehon sisäiseen kelloon ja siten häiritsevän normaaleja malleja.
 • Elämäntapamuutokset: Harvardin lääketieteellisen koulun unilääketieteen osaston raporttien mukaan terveellisemmän ruoan syöminen, säännöllinen liikunta ja stressin vähentäminen esimerkiksi joogan, meditaation ja mindfulness-tekniikoiden avulla voivat myös parantaa merkittävästi yöunen laatua ja pituutta.

Usein kysytyt kysymykset parhaista ja huonoimmista kaupungeista nukkumisen kannalta

Mikä on paras kaupunki nukkumiseen?

Seattle on Yhdysvaltojen paras kaupunki nukkumiselle viileän ilmastonsa ja edistyksellisen terveyspolitiikkansa ansiosta.

Mitkä kaupungit nukkuvat eniten?

Colorado Springs, Boise ja Portland raportoivat CDC:n mukaan korkeimmat keskimääräiset nukkumistunnit.

Missä kaupungeissa nukutaan vähiten?

Tutkimusten mukaan suurkaupunkialueilla, kuten New Yorkissa, Los Angelesissa ja Houstonissa, keskimääräinen nukkumisaika on usein lyhyempi.

Mikä on maailman unettomin kaupunki?

SleepScore Labsin tekemän maailmanlaajuisen tutkimuksen mukaan Tokio, Japani, on tämän valitettavan tittelin haltija.

Etsitkö hyviä yöunia? Harkitse CBD-tuotteiden tai muiden hyvämaineisten tuotemerkkien ja yritysten unilääkkeiden kokeilemista. Henkilökohtaiset kokemukset ja anekdootit voivat myös tarjota hyödyllisiä näkemyksiä.

Päätelmä

Tutustu Yhdysvaltojen parhaimpiin ja huonoimpiin kaupunkeihin unen kannalta ja opi, miten voit parantaa unenlaatuasi asuinpaikastasi riippumatta.

Maantiede, melu ja valo voivat vaikuttaa uneen, mutta pitämällä kiinni säännöllisestä uniaikataulusta, käyttämällä lämpötilanhallintatyökaluja ja investoimalla pimennysverhoihin tai valkean melun laitteisiin voimme nukkua paremmin.

Tiesitkö, että uni on tärkeää fyysiselle ja henkiselle terveydellemme? Se on totta, ja siksi on tärkeää asettaa nukkumistottumukset etusijalle.

 • Maantiede: Asuminen kaupungissa, jossa on paljon ilmansaasteita, voi häiritä unta, joten kannattaa harkita investoimista ilmanpuhdistimeen.
 • Melu: Jos asut meluisalla alueella, yritä käyttää korvatulppia tai valkean melun laitetta äänien vaimentamiseksi.
 • Valo: Yritä siis käyttää pimennysverhoja tai uninaamaria.

Muista, että hyvä uni on tärkeää yleisen hyvinvointimme kannalta, joten älä epäröi tehdä muutoksia nukkumisympäristöösi parantaaksesi unenlaatuasi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku