Onko Fish Oil auttaa sinua nukkumaan?

Published:

Riittävästi laadukasta unta on uskomattoman tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille. Valitettavasti monilla ihmisillä on vaikeuksia nukahtaa ja pysyä unessa koko yön. Seuraavana päivänä olo voi olla uupunut. Huonoon uneen on monia mahdollisia syitä, jotka vaihtelevat stressistä ja ahdistuksesta aina taustalla oleviin terveystiloihin. Luonnollisten ratkaisujen löytäminen unen parantamiseksi on houkutteleva vaihtoehto monille ihmisille. Tämä on herättänyt paljon kiinnostusta siihen, voiko kalaöljyn ottaminen auttaa sinua nukkumaan paremmin.

Onko Fish Oil auttaa sinua nukkumaan?

Mitä on kalaöljy?

Kalaöljy on ravintolisä, joka sisältää omega-3-rasvahappoja eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA). Sitä saadaan rasvaisten kalojen, kuten lohen, makrillin, sardiinien, sardellien ja sillien kudoksista. Näillä rasvahapoilla on tärkeitä tehtäviä elimistössä, ja ne voivat tarjota monenlaisia terveyshyötyjä. Kalaöljyvalmisteet ovat suosittuja, ja niiden myynnin odotetaan ylittävän 4 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2025 mennessä. Mutta voisivatko ne myös parantaa unta? Katsotaanpa, mitä nykyinen tutkimus sanoo.

Miten Fish Oil voi auttaa unen kanssa

Kalaöljy voi auttaa parantamaan unta useilla eri tavoilla:

1. Vähentää tulehdusta

Krooninen tulehdus on yhteydessä huonoon unenlaatuun. Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Vähentämällä tulehdusta kalaöljy voi auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan paremmin.

2. Alentaa kortisolia

Kortisoli on hormoni, jota vapautuu stressin seurauksena. Korkea kortisolitaso yöllä voi vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä. Kalaöljy vähentää kortisolin eritystä, mikä voi auttaa nukkumaan.

3. Lisää serotoniinia

Serotoniini on sekä hormoni että välittäjäaine, joka säätelee unta. Alhaiset tasot ovat yhteydessä unihäiriöihin. EPA ja DHA auttavat nostamaan serotoniinitasoja, mikä voi parantaa unta.

4. Säätelee vuorokausirytmiä

Sirkadiaaninen rytmi on kehon 24 tunnin sisäinen kello, joka säätelee unta. Omega-3-rasvahapot auttavat säätelemään vuorokausirytmiä, mikä voi parantaa unirytmiä.

5. Parantaa masennusta

Masennus on vahvasti yhteydessä unettomuuteen ja muihin uniongelmiin. Omega-3-rasvahapoilla on mielialaa kohottavia ominaisuuksia, ja ne voivat lievittää masennusoireita ja vähentää unihäiriöitä.

6. Alentaa verenpainetta

Korkea verenpaine voi vaikeuttaa nukahtamista ja unessa pysymistä. Kalaöljyn sisältämät omega-3-rasvahapot alentavat verenpainetta, mikä voi auttaa nukkumaan.

Tieteellinen tutkimus kalaöljystä ja unesta

Mahdolliset mekanismit ovat teoriassa järkeviä, mutta mitä todelliset tieteelliset tutkimustulokset kertovat? Viime vuosina on tehty useita tutkimuksia, joissa on tutkittu kalaöljyn vaikutuksia uneen:

Parantaa vauvojen unta

Useissa tutkimuksissa on todettu kalaöljyn parantavan pikkulasten unta. Eräässä tutkimuksessa vauvoille annettiin DHA-lisää tai lumelääkettä ensimmäisten kuuden kuukauden ajan. DHA:ta saaneet vauvat nukkuivat paremmin ja heräilivät vähemmän koko yön.

Vähentää unihäiriöitä ja apneaa

Sydänsairauksien riskiryhmään kuuluvilla iäkkäillä miehillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kalaöljyn käyttö 6 kuukauden ajan vähensi unihäiriöitä ja uniapneaepisodeja. Tutkijat selittivät tämän kalaöljyn tulehdusta ehkäisevillä vaikutuksilla.

Lyhentää nukahtamisaikaa

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että kalaöljykapseleita käyttäneet terveet aikuiset nukahtivat noin 2,2 minuuttia nopeammin kuin lumelääkettä käyttäneet. He raportoivat myös paremmasta yleisestä unenlaadusta.

Parantaa PTSD:stä kärsivien unta

Tutkijoiden mukaan omega-3-rasvahapot voivat parantaa PTSD:stä kärsivien unta. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kalaöljyn ja psykoterapian yhdistelmä paransi merkittävästi sekä PTSD-oireita että unen laatua.

Ei parannusta väestössä

Kaikissa tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu myönteisiä vaikutuksia. Tuoreessa 2021 tehdyssä meta-analyysissä tarkasteltiin 18 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta kalaöljystä ja unesta. Kaiken kaikkiaan kalaöljy ei parantanut unta väestössä. Tutkijat päättelivät, että lisää tutkimuksia tarvitaan.

Annostus unen parantamiseksi

Jos haluat kokeilla kalaöljyä unen parantamiseksi, mitä annosta sinun pitäisi ottaa? Useimmissa tutkimuksissa, joissa on havaittu hyötyä unen kannalta, on käytetty 1-2 gramman EPA/DHA-yhdistelmäannoksia päivässä. Tämä on myös tyypillinen kalaöljyvalmisteissa suositeltu annos.

Etsi lisäravinne, jossa on vähintään 500-1000 mg yhdistettyä EPA/DHA:ta kapselia kohti. Ota 1-2 kapselia päivässä ruoan kanssa saadaksesi täyden hyödyn unen kannalta. Varmista, että valitset laadukkaan kalaöljyvalmisteen, jonka puhtaus ja tuoreus on testattu riippumattomasti.

Kauanko kestää, kunnes se toimii?

Älä odota välittömiä tuloksia, jos aloitat kalaöljyn käytön ennen nukkumaanmenoa. Tutkimuksissa, joissa on havaittu unen paranemista, osallistujien ruokavaliota täydennettiin yleensä kalaöljyllä useiden viikkojen tai kuukausien ajan, jotta pitoisuudet ehtivät kertyä elimistöön. Useimmat tutkijat suosittelevat, että kalaöljyn säännöllinen käyttö kestää vähintään 2-3 kuukautta, jotta uneen kohdistuvat vaikutukset saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä. Ole kärsivällinen ja johdonmukainen annostelussa, niin huomaat todennäköisemmin hyötyjä.

Turvallisuus ja sivuvaikutukset

Kalaöljyä pidetään yleisesti ottaen turvallisena, etenkin kun sitä käytetään tavanomaisina lisäannoksina. Yleisimmät haittavaikutukset ovat vähäisiä, ja niihin kuuluvat:

 • Kalamainen jälkimaku
 • Kalamainen hengitys
 • Pahoinvointi tai vatsavaivat
 • Ripuli

Sivuvaikutusten vähentämiseksi ota kalaöljykapselit aterian yhteydessä. Annoksen pienentäminen voi myös auttaa, kunnes elimistösi sopeutuu. Harvoin kalaöljy voi aiheuttaa verenvuotohäiriöitä verenohennuslääkkeitä käyttäville. Tarkista ensin lääkäriltäsi, jos käytät verenohennuslääkkeitä, kuten kumadiinia.

Muuten kalaöljyn turvallisuusprofiili on erittäin hyvä. Joissakin tutkimuksissa on käytetty turvallisesti jopa 5 gramman päiväannoksia, jotka ylittävät huomattavasti tyypilliset ravintolisäannokset.

Muita vinkkejä unen parantamiseen

Vaikka kalaöljy voi auttaa, se ei todennäköisesti yksinään ratkaise kaikkia uniongelmia. Seuraavassa on muutamia muita vinkkejä unen parantamiseen luonnollisesti:

 • Pidä nukkumisaikataulu johdonmukaisena: Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan päivittäin, myös viikonloppuisin. Tämä vahvistaa vuorokausirytmiäsi.
 • Rajoita siniselle valolle altistumista: Vältä näyttöjä 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sininen valo haittaa melatoniinin eritystä.
 • Luo optimaalinen nukkumisympäristö: Pidä huone viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Harkitse pimennysverhoja ja valkean kohinan soittokonetta.
 • Vältä piristeitä: Älä käytä kofeiinia, nikotiinia tai muita piristeitä useita tunteja ennen nukkumaanmenoa.
 • Harjoittele säännöllisesti: Kohtuullinen liikunta päivällä voi syventää yöunta. Vältä voimakasta liikuntaa lähellä nukkumaanmenoaikaa.
 • Vähennä stressiä: Kokeile rentouttavia aktiviteetteja ennen nukkumaanmenoa, kuten lukemista, meditaatiota tai lempeää joogaa. Krooninen stressi häiritsee unta.
 • Ota yhteys lääkäriin: Jos huono uni jatkuu, keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Hän voi tarkistaa taustalla olevat ongelmat.

Lopputulos

Joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan kalaöljy saattaa parantaa jonkin verran tiettyjä unen osa-alueita joillakin ihmisryhmillä. Omega-3-rasvahapot näyttävät vaikuttavan ensisijaisesti vähentämällä tulehdusta, alentamalla kortisolia ja lisäämällä serotoniinia. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin vielä, sillä kaikki tutkimukset eivät ole osoittaneet selkeitä hyötyjä unen kannalta. Kalaöljyvalmisteen ottaminen 2-3 kuukauden ajan annoksella 1-2 grammaa yhdistettyä EPA/DHA:ta päivittäin on järkevää kokeilla, jos kamppailet huonon unen kanssa. Muista kuitenkin myös harjoittaa hyviä unitottumuksia ja ota yhteyttä lääkäriin, jos ongelmat jatkuvat. Vaikka kalaöljy ei olekaan mikään ihmelääke, se on yleisesti ottaen turvallinen ja voi olla hyödyllinen lisä, kun sitä käytetään osana terveellisiä elämäntapoja.

Onko Fish Oil auttaa sinua nukkumaan? Johtopäätös

Riittävä syvä uni on elintärkeää sekä lyhyen aikavälin hyvinvoinnin että pitkän aikavälin terveyden kannalta. Monet ihmiset turvautuvat kalaöljyn kaltaisiin luonnollisiin korjaustoimenpiteisiin pysyvien uniongelmien ratkaisemiseksi. Kalaöljyä ja unta koskevat nykyiset tutkimukset ovat osoittaneet lupaavia tuloksia erityisesti erityisryhmissä, kuten imeväisikäisillä, uniapneasta kärsivillä tai PTSD-potilailla. Tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia, jotta voidaan määrittää sen tehokkuus unen parantamisessa koko väestössä. Kalaöljyvalmisteen nauttiminen voi tarjota jonkin verran etuja unen kanssa kamppaileville vähentämällä tulehdusta ja tasapainottamalla unta ja mielialaa sääteleviä hormoneja. Kun kalaöljy yhdistetään yleisiin hyviin unihygieniakäytäntöihin, se voi olla hyödyllinen lisä joillekin ihmisille osana kokonaisvaltaista lähestymistapaa unen laadun ja keston parantamiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku