Miksi sinun pitäisi ottaa omega-3-rasvahappoja yöllä?

Published:

Omega-3-rasvahapot ovat uskomattoman tärkeitä yleisen terveyden kannalta. Ne tarjoavat monia etuja sydämelle, aivoille, silmille ja muillekin.

Monet ihmiset käyttävät omega-3-lisäravinteita lisätäkseen näiden hyödyllisten rasvojen saantia. Mutta milloin on paras aika ottaa niitä - aamulla vai illalla?

Seuraavassa tarkastellaan yksityiskohtaisesti, miksi omega-3-rasvahappojen ottaminen yöllä voi olla hyödyllistä.

Miksi sinun pitäisi ottaa omega-3-rasvahappoja yöllä?

Mitä ovat omega-3:t?

Ennen kuin selvitämme, milloin omega-3-rasvahappoja kannattaa ottaa, käymme lyhyesti läpi, mitä ne ovat ja miksi ne ovat niin tärkeitä.

Omega-3-rasvahapot ovat monityydyttymättömiä rasvahappoja. Niitä on kolmea päätyyppiä:

 • Eikosapentaeenihappo (EPA): Pääasiassa kalassa ja äyriäisissä. Tarjoaa tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.
 • Dokosaheksaeenihappo (DHA): Löytyy myös merenelävistä. Tärkeä aivojen ja silmien terveydelle.
 • Alfa-linoleenihappo (ALA): Löytyy kasviöljyistä, kuten pellavansiemenistä. Keho voi muuntaa ALA:ta EPA:ksi ja DHA:ksi, mutta vain pieniä määriä.

Nämä omega-3-rasvat tarjoavat monia terveyshyötyjä, kuten:

 • Vähentynyt tulehdus
 • Alemmat triglyseridit
 • Parempi sydänterveys
 • Aivojen toiminnan ja mielenterveyden parantaminen
 • Parempi silmien terveys
 • Terveempi iho ja hiukset

Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan saa ravinnostaan riittävästi omega-3-rasvahappoja. Lisäravinteiden ottaminen voi auttaa täyttämään tämän ravitsemuksellisen puutteen.

Katsotaanpa nyt, miksi yöaika voi olla optimaalinen aika ottaa omega-3-lisäravinne.

Miksi ottaa Omega-3-rasvahappoja yöllä?

Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä syitä, joiden vuoksi omega-3-lisäravinteen ottaminen illalla voi olla hyödyllistä:

1. Omega-3-puutoksen oireet pahenevat öisin.

Omega-3:t auttavat säätelemään tulehdusta, mielialaa ja verenkiertoa. Näiden rasvojen puutteet voivat aiheuttaa oireita, kuten nivelkipuja, masennusta ja huonoa verenkiertoa, jotka pahenevat öisin.

Omega-3-rasvahappolisän nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi lievittää näitä yöllisiä oireita.

Jos esimerkiksi nivelkipu puhkeaa yöllä, omega-3-rasvahapot voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja epämukavuutta. Ne edistävät myös parempaa unta, mikä on tärkeää kivunhoidon kannalta.

Lisäksi omega-3:t parantavat verenkiertoa tekemällä verisoluista joustavampia ja verisuonista laajempia. Tämä voi lievittää huonon verenkierron aiheuttamia yöllisiä jalkakramppeja ja levottomia jalkoja.

2. Omega-3:t voivat parantaa yön yli saatavia sydänhyötyjä.

Syke ja verenpaine laskevat unen aikana. Omega-3-rasvahapot auttavat optimoimaan näitä yöllisiä sydämen rytmejä vaikuttamalla hermostoon.

Tutkimukset osoittavat, että omega-3:t alentavat myös merkittävästi sykettä ja parantavat sykevaihtelua. Nämä hyödyt tehostuvat, kun omega-3:t otetaan illalla.

Optimoimalla sydämen terveyden yöllä omega-3-rasvahapot voivat suojata yöllisiltä sydäntapahtumilta, kuten sydänkohtauksilta ja aivohalvauksilta unen aikana.

3. Voi tukea yön yli tapahtuvia aineenvaihduntatoimintoja.

Omega-3-rasvahapoilla on suotuisia vaikutuksia energiatasapainoon ja aineenvaihduntaan. Tutkimukset osoittavat, että niiden ottaminen yöllä voi vahvistaa näitä vaikutuksia.

Eräässä tutkimuksessa omega-3-rasvalisäravinteet nukkumaanmenoaikaan lisäsivät yön yli tapahtuvaa lipolyysiä eli rasvan hajoamista energiaksi. Ne paransivat myös insuliiniherkkyyttä aamulla.

Nämä yön yli tapahtuvat metaboliset vaikutukset voivat edistää painonpudotusta. Eräässä toisessa tutkimuksessa omega-3-rasvahappojen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa lisäsi kylläisyyden tunnetta seuraavana aamuna ja vähensi kalorien saantia.

4. Edistää parempaa unen laatua

Hyvä uni on ratkaisevan tärkeää yleisen hyvinvoinnin kannalta. Valitettavasti monet aikuiset eivät saa nukuttua suositeltua 7-9 tuntia yössä.

Omega-3-rasvahappojen on osoitettu parantavan useita unen osa-alueita. Erityisesti DHA lisää melatoniinia ja edistää syvempää, palauttavaa unta.

Lapsilla ja aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa omega-3-valmisteen ottaminen nukkumaan mennessä paransi johdonmukaisesti unen laatua, lyhensi nukahtamisaikaa ja lisäsi unen kestoa.

Parempi uni säätelee hormoneja, tehostaa aivotoimintaa ja parantaa keskittymistä, muistia ja mielialaa seuraavana päivänä.

5. Voi tukea aivojen toimintaa yön yli

Aivot pysyvät aktiivisina nukkuessasi, jolloin ne lujittavat muistoja, poistavat myrkkyjä ja paljon muuta. Omega-3-rasvahapot tukevat näitä yöllisiä aivotoimintoja.

DHA muodostaa yli 90 prosenttia aivojen omega-3-rasvahapoista. Se auttaa muodostamaan solukalvoja ja helpottaa aivosolujen välistä viestintää.

DHA:n lisääminen parantaa hapen kulkeutumista aivoihin, antaa neuroneille energiaa ja tukee aivosolujen uudistumista yön aikana.

Omega-3-rasvahappojen ansiosta aivosolujen korjaus ja yhteydet paranevat yön aikana, ja ne edistävät keskittymistä, oppimista, mielialaa ja muistia seuraavana päivänä.

6. Kätevä annosteluaikataulu

Jos otat lisäravinteen yöllä, se on osa nukkumaanmenorutiinia. Tämä voi parantaa noudattamista verrattuna aamulla tapahtuvaan annosteluun.

Omega-3:t imeytyvät parhaiten rasvaa tai öljyä sisältävän aterian yhteydessä. Useimmilla ihmisillä päivällinen on yleensä päivän raskain ateria ja rasvan saanti.

Omega-3-rasvahappojen nauttiminen päivällisen yhteydessä mahdollistaa niiden optimaalisen sulamisen ja imeytymisen. Rasvahapoilla on myös luonnollinen lievä rauhoittava vaikutus, joka voi edistää uneliaisuutta.

Kaiken kaikkiaan omega-3-lisäravinteiden ottaminen yöllä on helppo muistaa ja tehokasta.

Kuinka paljon ja minkälaista Omega-3:a kannattaa ottaa yöksi

Jotta voit nauttia omega-3:n koko yön yli tarjoamista eduista:

 • Ota 1-2 grammaa omega-3-rasvahappoja yhteensä - etsi ravintolisä, jossa on sekä DHA:ta että EPA:ta. Suhde 2:1 EPA:n ja DHA:n välillä on ihanteellinen.
 • Ajoita se illallisen kanssa - Ota lisäravinne viimeisen aterian aikana imeytymisen parantamiseksi.
 • Valitse laatutuote - Etsi hyvämaineisia kolmannen osapuolen testejä ja puhtaustakuita. Kalaöljy ja leväöljyn omega-3 ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja.
 • Keskustele lääkärisi kanssa - Saat henkilökohtaista neuvontaa tarpeisiisi sopivasta omega-3-annoksesta ja koostumuksesta.

Onko Omega-3-rasvahappojen ottamisessa yöllä mitään haittoja?

Omega-3-lisäravinteet ovat yleensä hyvin turvallisia. Yleisin haittavaikutus on kalamainen jälkimaku, erityisesti kalaöljytuotteiden kohdalla.

Omega-3-rasvahappojen ottamisesta yöllä ei ole juurikaan näyttöä merkittävistä haitoista. Muutama asia on kuitenkin syytä pitää mielessä:

 • Omega-3-rasvahapot voivat voimistaa joidenkin ihmisten vilkkaita unia tai painajaisia. Tämä voidaan yleensä korjata pienentämällä annostusta.
 • Hyvin suuret annokset voivat vaikuttaa veren ohenemiseen. Keskustele lääkärin kanssa, jos käytät verenohennuslääkkeitä tai ennen leikkausta.
 • Kiinnitä huomiota unen laadun muutoksiin. Omega-3-rasvahappojen pitäisi parantaa unta, mutta ne voivat harvoin aiheuttaa unettomuutta.

Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on viisasta aloittaa pienellä annoksella ja nostaa annosta yksilöllisen sietokyvyn arvioimiseksi.

Johtopäätökset: Miksi ottaa Omega-3-rasvahappoja yöllä

Tutkimukset tukevat yhä useammin omega-3-lisäravinteiden ottamista iltaisin niiden laajojen terveyshyötyjen tehostamiseksi.

Tärkeimpiä syitä omega-3-rasvahappojen nauttimiseen yöllä ovat:

 • Lievittää tulehdusta, kipua, huonoa mielialaa ja verenkierron heikkoutta yhdessä yössä.
 • Sydämen terveyden optimointi nukkuessasi
 • Aineenvaihdunnan ja laihtumisen hyödyt
 • Edistää syvempää, palauttavaa unta.
 • Aivojen toiminnan ja korjauksen tukeminen yön yli

Pelkästään omega-3-rasvahappojen ottaminen osaksi nukkumaanmenorutiineja parantaa noudattamista. Rasvahapot imeytyvät hyvin myös rasvaa tai öljyjä sisältävän runsaan päivällisen yhteydessä.

Kun otetaan huomioon yön yli saatavien hyötyjen moninaisuus, ota omega-3-valmiste viimeisenä ennen nukkumaanmenoa. Tämä yksinkertainen tapa varmistaa, että heräät terveempänä, onnellisempana, terävämpänä ja virkeämpänä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku