Onko omega-3 hyväksi rinnoille?

Published:

Kalaöljyn kaltaiset omega-3-rasvahapot tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä. Mutta voisiko omega-3-rasvahappojen saannin optimointi tukea myös rintojen terveyttä? Jotkut väittävät, että nämä välttämättömät rasvat voivat vähentää rintakipuja, tasapainottaa hormonitoimintaa ja pienentää rintasyöpäriskiä. Tarkastellaanpa objektiivisesti näyttöä.

Onko omega-3 hyväksi rinnoille?

Yleiskatsaus omega-3-rasvahapoista

Ennen rintoihin kohdistuvien vaikutusten analysoimista on ensin selvitettävä lyhyesti, mitä omega-3-rasvahapot tarkalleen ottaen ovat:

Kolme tärkeintä omega-3:aa

On olemassa kolme ensisijaista omega-3-rasvahappoa, jotka ovat tärkeitä ruokavaliossa:

 • ALA (alfalinoleenihappo)
 • EPA (eikosapentaeenihappo)
 • DHA (dokosaheksaeenihappo)

ALA on peräisin kasviperäisistä elintarvikkeista, kuten pellavansiemenistä ja saksanpähkinöistä. EPA ja DHA ovat peräisin pääasiassa rasvaisista kaloista ja kalaöljystä.

Terveyden kannalta olennainen

Omega-3-rasvahappoja kutsutaan "välttämättömiksi" rasvahapoiksi, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä. Meidän on saatava niitä ravinnosta tai lisäravinteista, jotta voimme olla terveitä.

Ne ovat ratkaisevan tärkeitä neurologiselle toiminnalle, näkökyvylle, raskaudelle, aineenvaihdunnalle, kasvulle ja tulehduksen vähentämiselle.

Anti-inflammatoriset ominaisuudet

Tärkeä syy omega-3-rasvahappojen hyötyihin on niiden kyky ratkaista krooninen tulehdus kudoksissa. Erityisesti EPA ja DHA ovat voimakkaita anti-inflammatorisia aineita.

Nyt kun sinulla on hieman taustatietoa omega-3-rasvahapoista, analysoidaanpa, miten ne voivat edistää rintojen terveyttä.

Omega-3:n mahdolliset rintojen terveyshyödyt

Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeimpiä tapoja, joilla omega-3-rasvahapot voivat tukea rintojen terveyttä ja vähentää riskitekijöitä:

1. Rintojen kivun vähentäminen

Tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn omega-3-rasvahappojen lisääminen voi vähentää rintojen arkuutta ja kipua naisilla, joilla on syklistä mastalgiaa. Hyötyjen taustalla ovat todennäköisesti tulehdusta ehkäisevät vaikutukset.

2. Rintakystien parantaminen

Kalaöljylisäyksen on raportoitu auttavan rintakystien poistamisessa joillakin fibrokystista rintasairautta sairastavilla naisilla. Mekanismina on jälleen todennäköisesti tulehduksen vähentäminen.

3. Hormonien tasapainottaminen

Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset hyödyt voivat myös auttaa säätelemään estrogeenin aineenvaihduntaa ja hillitsemään estrogeenin rintakudosta stimuloivia vaikutuksia.

4. Syöpäriskin alentaminen

Suurempi omega-3-rasvahappojen saanti tai veren pitoisuudet ovat yhteydessä pienempään riskiin sairastua rintasyöpään. DHA saattaa olla erityisen suojaava.

5. Kemoterapian vasteen parantaminen

Joidenkin tutkimusten mukaan omega-3-lisä voi lisätä kasvaimen herkkyyttä ja vastetta rintasyövän hoitoon käytettäville kemoterapialääkkeille.

Tutustutaan tarkemmin kunkin mahdollisen hyödyn taustalla oleviin todisteisiin:

Omega-3-rasvahappojen ja rintakipujen lievittämisen näyttöä

Yksi omega-3-rasvahappoja ja rintoja koskevista johdonmukaisimmista havainnoista on rintakipujen väheneminen:

 • Useat tutkimukset osoittavat, että 1-3 grammaa EPA/DHA:ta päivittäin sisältävä kalaöljyvalmiste vähentää merkittävästi rintojen arkuutta ja kivun voimakkuutta lumelääkkeeseen verrattuna.
 • Omega-3-rasvahappolisän on havaittu vähentävän itse raportoitua kipua jopa 60 prosenttia.
 • Vaikutukset voivat riippua siitä, saavutetaanko veressä riittävät EPA/DHA-pitoisuudet. Suuremmat saannit saattavat helpottaa tilannetta.
 • Anti-inflammatoriset vaikutukset vähentävät todennäköisesti paikallista turvotusta, hermokivun signalointia ja rintakipua aiheuttavia lihassupistuksia.
 • Omega-3-rasvahapot tarjoavat turvallisen ja luonnollisen vaihtoehdon tamoksifeenin kaltaisille lääkkeille syklisen tai ei-syklisen rintakivun lievittämiseksi.

Kaiken kaikkiaan on vakuuttavaa näyttöä siitä, että omega-3:t voivat lievittää kuukautiskiertoon, fibrokystisiin muutoksiin tai tuntemattomiin syihin liittyvää rintakipua.

Omega-3-rasvahappoja ja rintakystia koskevat todisteet

Rintakipujen lisäksi omega-3-rasvahappojen saanti voi myös auttaa parantamaan rintakystia:

 • Useissa tutkimuksissa on raportoitu rintojen kyhmyjen ja kystien oireiden vähenemisestä fibrokystista rintasairautta sairastavilla naisilla kalaöljylisäyksen jälkeen.
 • Itse raportoitujen kyhmyjen ja kyhmyjen määrän on havaittu vähentyneen jopa 50 %.
 • Lämpökuvaukset osoittivat myös kystisten kuvioiden ja tulehdus-/ruuhka-alueiden vähenemistä.
 • Joillakin henkilöillä kystat ja fibroadenoomat ovat hävinneet kokonaan omega-3-rasvahappoja käytettäessä.
 • Anti-inflammatoriset ja hormonitasapainoa tasapainottavat vaikutukset vaikuttavat todennäköisesti osaltaan kystisten rintamuutosten palautumiseen.

Erityisesti rintakystia koskeva tutkimus on vähäistä, mutta tulokset ovat lupaavia kystien ei-invasiivisen poiston osalta.

Omega-3-rasvahappoja ja rintasyöpäriskiä koskevat todisteet

Omega-3-rasvahappojen saanti voi myös vähentää rintasyöpäriskiä:

 • Väestötutkimukset osoittavat, että korkeammat omega-3-rasvahappojen pitoisuudet veressä tai ravinnosta ovat yhteydessä 10-25 prosenttia pienempään rintasyövän esiintyvyyteen.
 • Joissakin satunnaistetuissa tutkimuksissa, joissa omega-3-rasvahappoja täydennettiin terveillä naisilla, ei kuitenkaan havaittu suojaavia vaikutuksia rintasyöpään verrattuna lumelääkeryhmiin.
 • Varhaiset eläintutkimukset osoittivat, että omega-3:t estävät kasvainten kasvua ja etäpesäkkeiden muodostumista. Ihmisillä tehdyt kokeet ovat kuitenkin ristiriitaisia.
 • Syöpäriskin vähentämiseen tähtäävistä optimaalisista annostelustrategioista tarvitaan vielä lisää tutkimusta. EPA/DHA:n saanti ≥ 2 grammaa vaikuttaa lupaavimmalta.

Vaikka omega-3-rasvahapot voivat vähentää rintasyöpäriskiä, tarvitaan vielä lisää kliinistä näyttöä, jotta voidaan tehdä lopullisia päätelmiä.

Omega-3-rasvahappojen tehosta rintasyövän hoidossa on näyttöä.

Uudet tutkimukset osoittavat, että omega-3-rasvahapot parantavat vastetta tavanomaisiin rintasyöpähoitoihin:

 • Omega-3-rasvahappojen saanti muuttaa solukalvoja ja parantaa kemoterapialääkkeiden imeytymistä kasvaimiin eläinmalleissa.
 • Rintasyöpään sairastuneilla naisilla, jotka käyttivät päivittäin noin 2 grammaa EPA/DHA-valmistetta kemoterapian ohella, oli joissakin tutkimuksissa suurempi kasvaimen herkkyys ja parempi vaste.
 • Kaikki ihmiskokeet eivät kuitenkaan osoita hyötyä. Lisätutkimuksia on meneillään.
 • Eläinkokeet osoittavat myös, että omega-3:t voivat tehdä syöpäsoluista herkempiä sädehoidolle. Ihmisillä tehtäviä tutkimuksia tarvitaan.
 • Omega-3-rasvahapot voivat myös auttaa suojaamaan terveitä soluja kemoterapian/säteilyn aiheuttamilta vaurioilta.

Tutkimus omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta syöpähoitoihin on alustavasti lupaava, mutta se on vasta kehitteillä. Tarvitaan lisää näyttöä, jotta voidaan antaa vankkoja suosituksia.

Elämäntapavinkkejä rintojen terveydelle

Vaikka omega-3-rasvahappojen saannin optimointi voi edistää rintojen terveyttä, myös monilla muilla elämäntapatekijöillä on tärkeä rooli:

 • Ylläpidä terve paino - Lihavuus lisää rintakipujen, kystien ja syövän riskiä.
 • Harrasta säännöllisesti liikuntaa - Liikunta auttaa tasapainottamaan hormonitasapainoa ja pienentää rintasyöpäriskiä.
 • Rajoita alkoholin käyttöä - Alkoholin käyttö nostaa estrogeenitasoja ja rintasyöpäriskiä.
 • Älä tupakoi - Tupakointi heikentää estrogeenin aineenvaihduntaa ja lisää merkittävästi rintasyöpäriskiä.
 • Imetä, jos mahdollista - Imetys vähentää rintakudoksen estrogeenialtistusta koko eliniän ajan.
 • Vältä hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja - Muovit, kosmetiikka, puhdistusaineet jne.
 • Vähennä stressiä - Krooninen stressi häiritsee hormonireittejä, jotka voivat vaikuttaa rintakudokseen.

Yleisen terveellisen elämäntavan omaksuminen tarjoaa vahvimmat edut rintojen terveydelle. Omega-3-rasvahapot voivat olla täydentävä osa laajoja hyvinvointistrategioita.

Onko omega-3 hyväksi rinnoille? Johtopäätös

Tämänhetkinen näyttö viittaa siihen, että omega-3 EPA ja DHA voivat tukea rintojen terveyttä:

 • Rintojen kivun ja arkuuden lievittäminen
 • Auttaa parantamaan rintojen kystia ja nodulaarisuutta.
 • Rintakudosta stimuloivien hormonitasojen tasapainottaminen.
 • Mahdollisesti alentaa rintasyöpäriskiä.
 • Kasvaimen herkkyyden ja hoitovasteen parantaminen

Kliinistä tutkimusta on kuitenkin vielä tehtävä lisää, erityisesti syövän ehkäisyn ja hoidon vaikutuksista.

Omega-3-rasvahappojen saanti yksinään ei todennäköisesti ole yleislääke. Mutta osana terveellisiä elämäntapoja omega-3-rasvahappojen optimaalinen saanti voi tarjota lisäetuja rintojen terveyden ylläpitämisessä ja niihin liittyvien riskien vähentämisessä.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku