Sisältääkö maapähkinävoi runsaasti omega-6-rasvahappoja?

Published:

Maapähkinävoi on suosittu, ravitseva levite, joka on valmistettu jauhetuista maapähkinöistä. Se sisältää runsaasti sydänterveellisiä rasvoja ja kasviproteiinia, mutta myös huomattavan määrän omega-6-rasvahappoja. Tässä artikkelissa tarkastellaan, onko maapähkinävoissa paljon tulehdusta aiheuttavia omega-6-rasvahappoja, ja annetaan vinkkejä sen nauttimiseen osana tasapainoista ruokavaliota.

Mitä ovat omega-6-rasvahapot?

Omega-6-rasvahapot kuuluvat monityydyttymättömien rasvojen ryhmään, jotka ovat ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Tärkein omega-6-rasva on linolihappo (LA), joka voidaan muuntaa muiksi biologisesti aktiivisiksi omega-6-rasvoiksi, kuten gammalinoleenihapoksi (GLA) ja arakidonihapoksi (AA).

Sisältääkö maapähkinävoi runsaasti omega-6-rasvahappoja?

Nämä rasvat osallistuvat elintärkeisiin prosesseihin, kuten tulehduksen hallintaan, veren hyytymiseen, aivojen toimintaan ja hormonien säätelyyn. Useimmissa nykyaikaisissa ruokavalioissa omega-6-rasvoja on kuitenkin paljon enemmän kuin on tarpeen, pääasiassa kasviöljyistä ja prosessoiduista elintarvikkeista.

Liiallinen omega-6:n kulutus yhdistettynä riittämättömään omega-3:n saantiin voi johtaa epätasapainoon, joka edistää systeemistä tulehdusta, mikä lisää kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, diabeteksen ja niveltulehduksen, riskiä.

Vaikka jonkin verran omega-6-rasvoja on välttämätöntä saada ravinnosta, on tärkeää, ettei niitä käytetä liikaa.

Kuinka paljon omega-6 on maapähkinävoissa?

Maapähkinävoi sisältää huomattavan määrän omega-6-rasvahappoja, joskin tarkka määrä voi vaihdella tuotemerkeittäin.

Keskimäärin kahden ruokalusikallisen (32 grammaa) annos tavallista maapähkinävoita sisältää noin 5-6 grammaa omega-6-linolihappoa (LA), mikä vastaa 25-30 % päivittäisestä ravintoarvosta (DV).

Joissakin luonnollisissa maapähkinävoissa on kuitenkin vieläkin suurempi omega-6-pitoisuus, ja niissä on jopa 10 grammaa LA:ta annosta kohti.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että useimmat terveysjärjestöt suosittelevat, että omega-6:n saanti ei ylitä 5-8 prosenttia kaloreista optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Tämä vastaa noin 11-17 grammaa päivässä 2 000 kalorin ruokavaliossa.

Jo 2 ruokalusikallista maapähkinävoita voi tarjota jopa kolmanneksen suositellusta päivittäisestä omega-6:n enimmäismäärästä.

Top 3 syytä, miksi maapähkinävoi sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoja

On kolme pääsyytä siihen, miksi maapähkinävoissa on niin paljon tulehdusta aiheuttavia omega-6-rasvahappoja verrattuna muihin terveellisiin rasvoihin:

1. Maapähkinöiden korkea LA-pitoisuus

Maapähkinät sisältävät luonnostaan runsaasti LA:ta, keskimäärin noin 30 % kokonaisrasvapitoisuudesta. Koska maapähkinävoi koostuu soseutetuista maapähkinöistä, se perii saman rasvahappoprofiilin.

2. Maapähkinäöljyt

Jotkin maapähkinävoin merkit lisäävät takaisin osan jalostuksen aikana poistetusta maapähkinäöljystä. Maapähkinäöljy sisältää noin 30 grammaa omega-6 LA:ta ruokalusikallista kohti, mikä lisää omega-6-pitoisuutta entisestään.

3. Hydroidut öljyt

Voimakkaasti käsitellyt maapähkinävoiteet sisältävät usein runsaasti LA:ta sisältäviä hydrattuja öljyjä erottumisen estämiseksi. Osittain hydratut öljyt tuottavat transrasvoja, jotka voivat lisätä sydäntautiriskiä.

Sen lisäksi, että maapähkinät itsessään sisältävät luonnostaan runsaasti omega-6-rasvahappoja, tietyt valmistusmenetelmät voivat tehdä maapähkinävoista entistäkin rikkaampia näiden tulehdusta aiheuttavien rasvojen suhteen.

Omega-6:n ja omega-3:n suhde maapähkinävoissa

Toinen maapähkinävoin omega-6-pitoisuuteen liittyvä huolenaihe on se, että se sisältää hyvin vähän omega-3-rasvoja, jotka tasapainottaisivat korkeaa LA-pitoisuutta.

Maapähkinät sisältävät vain noin 0,1 grammaa omega-3-rasvaa alfalinoleenihappoa (ALA) annosta kohti. Useimmissa maapähkinävoissa omega-6:n ja omega-3:n suhde on noin 50:1.

Optimaalisen terveyden saavuttamiseksi tämän suhteen tulisi useimpien ravitsemusjärjestöjen mukaan olla lähempänä 2:1 tai 3:1. Maapähkinävoin erittäin suuri omega-6:n ja omega-3:n epätasapaino voi edistää tulehdusta.

4 vinkkiä tasapainoiseen saantiin

Jos syöt säännöllisesti maapähkinävoita, tässä on muutamia vinkkejä, joilla voit minimoida sen korkeasta omega-6-pitoisuudesta mahdollisesti aiheutuvat kielteiset vaikutukset:

1. Rajoita annoksia

Pidä kiinni 1-2 ruokalusikallisesta annoksesta päivässä sen sijaan, että liioittelet. Levitä sitä ohuesti sen sijaan, että söisit lusikoittain.

2. Valitse luonnolliset versiot

Etsi luonnollista maapähkinävoita ilman lisättyjä öljyjä tai hydrattuja öljyjä, jotta vältät liiallisen omega-6:n määrän.

3. Yhdistä omega-3-rasvahappojen kanssa

Yhdistä maapähkinävoita omega-3-pitoisiin elintarvikkeisiin, kuten kalaan, saksanpähkinöihin, pellavansiemeniin tai chiasiemeniin, tasapainottaaksesi saantisi.

4. Täydennä omega-3:lla

Omega-3-lisäravinteiden, kuten kalaöljykapselien, nauttiminen auttaa tasapainottamaan maapähkinävoin sisältämiä omega-6-rasvahappoja.

Maapähkinävoin kulutuksen rajoittaminen, laadukkaiden luonnollisten merkkien valitseminen ilman lisättyjä öljyjä ja sen yhdistäminen omega-3-ruokiin tai ravintolisiin voi auttaa vähentämään huolta sen korkeasta omega-6-pitoisuudesta.

Omega-6:n liiallisen määrän vähentämisen mahdolliset hyödyt

Näiden terveyshyötyjen saavuttaminen voi olla mahdollista, jos vähennetään omega-6-rasvojen, kuten maapähkinävoin, liiallista saantia ja lisätään tulehdusta ehkäiseviä omega-3-rasvoja:

1. Alempi tulehdus

Omega-6:n ja omega-3:n suhteen tasapainottaminen auttaa hallitsemaan kroonista tulehdusta, joka on monien sairauksien keskeinen aiheuttaja.

2. Parantaa mielenterveyttä

Suurempi omega-3-rasvahappojen saanti yhdistettynä vähäisempään omega-6-rasvahappojen saantiin vaikuttaa myönteisesti masennukseen, ahdistuneisuuteen, ADHD:hen ja muihin mielenterveysongelmiin.

3. Vähentää sydäntautiriskiä

Omega-6:n ja omega-3:n välisen tasapainon optimointi alentaa sydänsairauksien riskitekijöitä, kuten korkeaa LDL-kolesterolia, triglyseridejä ja verenpainetta.

4. Tukevat aivotoimintaa

Enemmän omega-3-rasvahappoja ja pienempi omega-6:n ja omega-3:n suhde edistävät aivojen tervettä ikääntymistä ja kognitiota.

5. Hyöty ihon terveydelle

Omega-aineiden epätasapainon korjaaminen auttaa vähentämään tulehduksellisia ihosairauksia, kuten ekseemaa, aknea ja psoriaasia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että omega-6-rasvahappojen, kuten maapähkinävoin, vähentäminen ruokavaliossa ja omega-3-rasvahappojen lisääminen hyödyttää laajalti sekä fyysistä että mielenterveyttä.

Maapähkinävoin ja omega-6:n tärkeimmät tulokset

  • Maapähkinävoissa on runsaasti omega-6-rasvaa, jota kutsutaan linolihapoksi (LA), ja 2 ruokalusikallista sisältää noin 5-10 grammaa.
  • Syitä sen korkeaan omega-6-pitoisuuteen ovat muun muassa maapähkinöiden sisältämä LA, lisätty maapähkinäöljy ja jalostuksessa käytetyt hydratut öljyt.
  • Maapähkinävoissa on erittäin epätasapainoinen omega-6:n ja omega-3:n suhde noin 50:1, mikä voi edistää tulehdusta.
  • Vinkkejä saannin tasapainottamiseen ovat muun muassa annosten rajoittaminen, luonnollisten tuotemerkkien valitseminen ja yhdistäminen kalasta, saksanpähkinöistä tai ravintolisistä saatavien omega-3-rasvahappojen kanssa.
  • Maapähkinävoista saatavan liiallisen omega-6:n saannin vähentäminen ja samalla omega-3:n saannin optimointi hyödyttää terveyttä monella tavalla.

Yhteenvetona voidaan todeta, että maapähkinävoissa on suhteellisen paljon tulehdusta aiheuttavia omega-6-rasvahappoja verrattuna muihin terveellisiin rasvoihin. Jos maltat käyttää sitä, valitset laadukkaita tuotemerkkejä ja tasapainotat sen omega-3-rasvahappojen kanssa, voit nauttia sitä osana yleistä tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku