Voiko Omega-3-vitamiinia ottaa D-vitamiinin ja sinkin kanssa?

Published:

Omega-3-rasvahapot, D-vitamiini ja sinkki ovat kolme tärkeää mikroravintoaineita, jotka tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä. Omega-3-rasvahapot vähentävät tulehdusta, alentavat triglyseridien määrää ja edistävät sydämen ja aivojen terveyttä. D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja luuston terveyttä. Sinkki tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja solujen kasvua.

Monet ihmiset käyttävät lisäravinteita, jotka sisältävät näiden ravintoaineiden yhdistelmiä optimaalisen terveyden saavuttamiseksi. Mutta onko turvallista ottaa omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja sinkkiä yhdessä? Onko niillä yhteisvaikutuksia tai sivuvaikutuksia, joista sinun on oltava tietoinen?

Voiko omega-3-rasvahappoja ottaa yhdessä D-vitamiinin ja sinkin kanssa?

Tässä kattavassa artikkelissa tarkastellaan näyttöä omega-3-, D-vitamiini- ja sinkkilisien yhdistämisestä. Tarkastelemme mm:

 • Kunkin ravintoaineen hyödyt
 • Suositellut annokset
 • Mahdolliset yhteisvaikutukset ja haittavaikutukset
 • Turvallisuusnäkökohdat ja vinkkejä niiden ottamiseen yhdessä

Lopulta tiedät, voitko turvallisesti käyttää omega-3-kalaöljyä tai krilliöljyä yhdessä D-vitamiini- ja sinkkilisien kanssa.

Omega-3-rasvahappojen hyödyt

Omega-3-rasvahapot tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä, minkä vuoksi niitä käytetään yleisesti ravintolisinä. Tärkeimmät omega-3-rasvahapot ovat:

 • Eikosapentaeenihappo (EPA)
 • dokosaheksaeenihappo (DHA)
 • Alfalinoleenihappo (ALA)

EPAa ja DHA:ta on pääasiassa eläinperäisissä lähteissä, kuten rasvaisissa kaloissa ja kalaöljyssä. ALA:ta on kasviperäisissä lähteissä, kuten pellavansiemenissä, chiasiemenissä ja saksanpähkinöissä.

Seuraavassa on lueteltu joitakin omega-3-rasvahappojen tärkeimpiä näyttöön perustuvia hyötyjä:

Vähentää tulehdusta

Tulehdus on monien kroonisten sairauksien keskeinen aiheuttaja. Omega-3-rasvahapoilla on voimakkaita anti-inflammatorisia ominaisuuksia, jotka auttavat vähentämään tulehdusta koko kehossa.

Tutkimukset osoittavat, että omega-3-rasvahappojen käyttö voi alentaa tulehdusmarkkereita, kuten C-reaktiivista proteiinia (CRP), IL-6:ta ja TNF-alfaa. Tulehduksen väheneminen liittyy sydänsairauksien, syövän, masennuksen, niveltulehduksen ja muiden sairauksien hoitoon.

Alemmat triglyseridit

Omega-3-rasvahapot alentavat tehokkaasti veren kohonneita triglyseridipitoisuuksia, jotka ovat merkittävä sydänsairauksien riskitekijä.

Monet tutkimukset osoittavat, että sekä reseptillä saatavien omega-3-rasvahappojen että ravintolisien avulla voidaan vähentää triglyseridipitoisuuksia jopa 30 prosenttia niillä, joilla ne ovat korkeat.

Tukea sydämen terveyttä

Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset ja triglyseridien määrää alentavat vaikutukset suojaavat sydänterveyttä. Riittävä EPA:n ja DHA:n saanti on yhteydessä sydänkohtauksen, aivohalvauksen ja sydäntautikuoleman riskin vähenemiseen.

Omega-3-rasvahapoista voi olla hyötyä myös muista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä, kuten verenpaineesta ja valtimoiden jäykkyydestä.

Tehostaa aivotoimintaa

Aivot tarvitsevat omega-3-rasvahappoja kehittyäkseen ja toimiakseen optimaalisesti. Erityisesti DHA on aivojen runsain omega-3-rasvahappo.

Omega-3-rasvahappojen saanti raskauden ja pikkulasten aikana on ratkaisevan tärkeää aivojen kehityksen kannalta. Aikuisilla omega-3:t voivat parantaa aivojen toimintaa ja hidastaa kognitiivista heikkenemistä.

Ne vaikuttavat myös hyödyllisiltä mielialahäiriöiden, kuten masennuksen, ahdistuksen ja ADHD:n, ehkäisyssä ja hoidossa.

Parantaa silmien terveyttä

DHA:ta on runsaasti silmien verkkokalvolla. Se tukee silmien kehitystä varhaisessa vaiheessa elämää ja suojaa näköä ikääntyessä.

Omega-3-rasvahappojen saanti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua yleisiin silmäsairauksiin, kuten makuladegeneraatioon, kuivasilmäisyyteen ja harmaakaihiin.

Parantaa ihoa ja hiuksia

Omega-3:t pitävät ihon kosteutettuna ja hiukset vahvoina säätelemällä ihon ja päänahan öljyntuotantoa. Tämä auttaa antamaan hiuksille terveen kiillon.

Ne suojaavat ihoa myös auringon aiheuttamilta vaurioilta, jotka voivat johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen.

Helpottaa nivelkipua ja niveltulehdusta

Omega-3-rasvahappojen anti-inflammatoriset vaikutukset lievittävät nivelreumaan liittyvää nivelten jäykkyyttä ja kipua. Joissakin tutkimuksissa on havaittu hyötyjä myös nivelrikossa.

Eräässä tutkimuksessa, johon osallistui 250 nivelkipuista kärsivää henkilöä, 90 prosenttia omega-3-rasvahappoja käyttävistä ilmoitti kivun vähentyneen eikä tarvinnut enää kipulääkitystä kolmen kuukauden jälkeen.

Tukea sikiön kehitystä

Omega-3-rasvahapot, erityisesti DHA, ovat elintärkeitä sikiön asianmukaisen kasvun ja kehityksen kannalta raskauden aikana. Ne osallistuvat aivojen ja silmien rakenteeseen ja toimintaan.

Omega-3:n saanti raskauden ja imetyksen aikana on yhdistetty imeväisten korkeampiin älykkyysosamääriin ja näöntarkkuuteen.

Edistää laihtuminen

Omega-3:n saanti voi lisätä kylläisyyden tunnetta ja tukea rasvanpolttoa, mikä edistää laihtumista. Tutkimukset ovat kuitenkin ristiriitaisia sen suhteen, johtavatko omega-3:t lopullisesti painon laskuun.

Omega-3-rasvahapot vaikuttavat kuitenkin myönteisesti lihavuuteen liittyvään tulehdukseen, insuliiniresistenssiin ja muihin painonnousuun liittyviin tekijöihin.

Yhteenvetona voidaan todeta, että omega-3-rasvahapot tarjoavat kauaskantoisia hyötyjä aivoille, sydämelle, nivelille, silmille, iholle ja muillekin. Kun otetaan huomioon niiden erinomainen turvallisuusprofiili, ne ovat yksi hyödyllisimmistä lisäravinteista, joita voit käyttää yleisen terveyden edistämiseksi.

D-vitamiinin edut

D-vitamiinilla, joka tunnetaan myös nimellä "auringonpaistevitamiini", on ratkaiseva merkitys monilla terveyden osa-alueilla. Se toimii elimistössä hormonina, joka on yhteydessä lähes jokaisen solun reseptoreihin.

Joitakin D-vitamiinin tärkeimpiä tehtäviä ovat:

Vahvan luuston rakentaminen

D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja luun mineralisoitumista, joten se on olennaisen tärkeä luuston terveydelle. Riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee riisitautia lapsilla ja osteomalasiaa ja osteoporoosia aikuisilla.

Tutkimukset osoittavat, että D-vitamiinilisät vähentävät selvästi luukatoa, murtumia ja kaatumisia - erityisesti iäkkäillä aikuisilla.

Immuniteetin lisääminen

D-vitamiinin puute heikentää immuunijärjestelmän toimintaa ja kiihdyttää tulehdusta. Tämä on yhteydessä lisääntyneeseen infektioriskiin, kuten flunssaan, keuhkokuumeeseen ja virusinfektioihin.

Lisäravinteiden on osoitettu vähentävän hengitystieinfektioita ja parantavan keuhkojen toimintaa.

Solujen kasvun säätely

D-vitamiini säätelee solujen kasvua, erilaistumista ja apoptoosia (ohjelmoitu solukuolema). Tämä auttaa ehkäisemään syövän kehittymisessä ilmenevää hallitsematonta solujen lisääntymistä.

Korkeammat D-vitamiinipitoisuudet ovat yhteydessä pienempään riskiin sairastua paksu- ja peräsuolen, rintojen ja eturauhasen syöpään.

Sydämen terveyden parantaminen

Riittävät D-vitamiinitasot tukevat sydämen terveyttä vähentämällä tulehdusta, verenpainetta ja kolesterolitasoja.

Ihmiset, joiden D-vitamiinipitoisuus on alhainen, saavat jopa kaksi kertaa todennäköisemmin sydänkohtauksia, aivohalvauksia ja muita sydän- ja verisuonitauteja.

Tunnelman tasapainottaminen

Kausittaiset mielialan muutokset on yhdistetty auringonoton vähenemisestä johtuviin D-vitamiinitasojen vaihteluihin. Lisäravinteet näyttävät vakauttavan mielialaa ja lievittävän masennusoireita.

Eräässä meta-analyysissä todettiin, että se vähensi masennusoireita yli 30 prosenttia lumelääkkeeseen verrattuna.

Verensokerin hallinta

D-vitamiini tukee insuliinin eritystä ja herkkyyttä, joten sillä on keskeinen rooli verensokerin säätelyssä. Monissa tutkimuksissa alhainen D-vitamiinitaso yhdistetään lisääntyneeseen tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Lisäravinteiden käyttö voi alentaa hemoglobiini A1C -arvoja ja paastoverensokeria niillä, joilla on esidiabetes tai tyypin 2 diabetes.

Painonpudotuksen tukeminen

D-vitamiinin puute on yhteydessä lisääntyneeseen liikalihavuuden riskiin. Vaikka näyttöä on vain vähän, lisäravinteet voivat tehostaa painonpudotusta, erityisesti kun ne yhdistetään kalsiumiin.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että naiset, jotka käyttivät kalsiumia ja D-vitamiinia 15 viikon ajan, laihtuivat 6,4 kiloa enemmän kuin kontrolliryhmä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-vitamiini osallistuu lukuisiin toimintoihin, jotka suojaavat tärkeiltä sairauksilta, kuten osteoporoosilta, syövältä, diabetekselta ja sydän- ja verisuonitaudeilta. Riittävän vitamiinipitoisuuden varmistaminen ympäri vuoden on tärkeää yleisen terveyden kannalta.

Sinkin edut

Sinkki on välttämätön hivenaine, jota tarvitaan pieninä määrinä yli 100 entsymaattiseen reaktioon elimistössä. Sitä on luonnostaan monissa elintarvikkeissa, ja sitä lisätään yleisesti ravintolisiin ja täydennettyihin elintarvikkeisiin.

Seuraavassa luetellaan joitakin sinkin tärkeimpiä näyttöön perustuvia hyötyjä:

Immuniteetin lisääminen

Sinkillä on keskeinen rooli lymfosyyttien ja fagosyyttien kaltaisten immuunisolujen kehityksessä ja toiminnassa. Lieväkin sinkin puute heikentää immuniteettia ja kiihdyttää tulehdusta.

Sinkin lisääminen vähentää hengitystieinfektioita, kuten flunssaa ja keuhkokuumetta. Se auttaa myös torjumaan ripulin ja malarian aiheuttamia infektioita kehitysmaissa.

Kasvun ja kehityksen tukeminen

Sinkki on kriittinen kasvun kannalta sikiökaudesta teini-ikään asti. Sitä tarvitaan DNA:n ja proteiinien tuotantoon, solujen jakautumiseen ja kasvuhormonin vapautumiseen.

Sinkin puute raskauden ja lapsuuden aikana voi heikentää kasvua, neurologista kehitystä ja immuniteettia.

Haavan paranemisen edistäminen

Sinkki auttaa kollageenisynteesissä, immuunijärjestelmän toiminnassa ja tulehduksessa, jotka kaikki ovat elintärkeitä haavan korjaantumiselle.

Ajankohtainen tai suun kautta otettava sinkki nopeuttaa merkittävästi palovammojen, kirurgisten viiltohaavojen, diabeettisten jalkahaavojen ja makuuhaavojen (painehaavojen) paranemista.

Testosteronin säätely

Sinkki on välttämätöntä miesten lisääntymisterveydelle ja testosteronin tuotannolle. Puutos on yhteydessä testosteronin vähenemiseen, heikentyneeseen hedelmällisyyteen ja lisääntyneeseen tulehdukseen.

Urheilijoilla ja niillä, joilla on sinkin puute, lisäravinteiden antaminen voi nostaa testosteronitasoja ja torjua erektiohäiriöitä.

Aknen torjunta

Antibakteeristen ja anti-inflammatoristen ominaisuuksiensa ansiosta sinkki auttaa hoitamaan ja ehkäisemään aknea. Se on yhtä tehokas kuin antibiootit aknevaurioiden vähentämisessä.

Sinkki säätelee myös öljyntuotantoa ja saattaa minimoida aknearpia.

Silmien terveyden tukeminen

Sinkki on keskittynyt silmään, erityisesti verkkokalvolle ja sitä ympäröiviin kudoksiin. Se mahdollistaa A-vitamiinin kuljettamisen, mikä ehkäisee ikään liittyvän makuladegeneraation aiheuttamaa näön menetystä.

Sinkin puute on yhteydessä heikentyneeseen näöntarkkuuteen ja yösokeuteen.

Aivotoiminnan parantaminen

Sinkki on elintärkeää aivojen hermovälitykselle. Sen puute on yhteydessä masennukseen, ADHD:hen sekä kognition ja oppimisen heikkenemiseen.

Täydennys voi parantaa henkistä vireystilaa, tiedonkäsittelyä ja episodista muistia.

Verensokerin alentaminen

Sinkki sitoutuu insuliiniin ja tukee sen varastoitumista haimaan. Se auttaa myös insuliinin erityksessä ja solujen herkistämisessä glukoosille.

Tutkimusten mukaan sinkki alentaa diabeetikoiden verensokeria. Yli 30 prosentilla tyypin 2 diabetesta sairastavista on sinkin puute.

Osteoporoosin ehkäisy

Stimuloimalla luunmuodostusta ja mineralisaatiota sinkki vahvistaa luustoa ja auttaa ehkäisemään osteoporoosia - erityisesti yhdessä kalsiumin kanssa.

Eräässä postmenopausaalisilla naisilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että sinkin lisääminen kalsiumlisään lisäsi luuntiheyttä enemmän kuin pelkkä kalsium.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sinkillä on moninaisia rooleja immuniteetissa, kasvussa, haavojen paranemisessa, hormonitoiminnassa, näkökyvyssä, aivojen terveydessä ja kroonisten sairauksien riskissä. Sinkin RDI-arvon saavuttaminen tukee yleistä hyvinvointia.

Suositellut annokset

Omega-3:t

Yleinen terveys:

 • 250-500 mg EPAa ja DHA:ta päivässä

Korkeille triglyseridipitoisuuksille:

 • Enintään 4 grammaa EPAa ja DHA:ta päivässä lääkärin valvonnassa.

Annos voi myös vaihdella tietyn tilan mukaan. Yli 3 grammaa päivässä ylittävää suurempaa saantia on seurattava lääkärin toimesta mahdollisten verenvuotoriskien vuoksi.

Kun etsit laadukasta kalaöljyvalmistetta, valitse sellainen, joka sisältää vähintään 500 mg yhdistettyä EPA:a ja DHA:ta 1000 mg:n kapselissa.

D-vitamiini

Suositeltu D-vitamiinin saantisuositus (RDA) on:

 • 600 IU (15 mcg) päivässä 1-70-vuotiaille.
 • 800 IU (20 mcg) päivässä yli 70-vuotiaille.

Monet asiantuntijat suosittelevat kuitenkin 1000-4000 IU:n (25-100 mcg) päivittäistä saantia optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.

Terveille aikuisille jopa 10 000 IU:n päivittäisiä annoksia pidetään turvallisina, jos terveydenhuollon ammattilainen valvoo niitä.

Sinkki

Sinkin RDA-arvo on:

 • 8 mg päivässä naisille
 • 11 mg päivässä miehille

Nämä RDA-arvot koskevat alkuaineena olevaa sinkkiä. Tämä tarkoittaa, että jos käytät sinkkiglukonaattia sisältävää lisäravintaa, tarvitset noin 14 mg saadaksesi 8 mg varsinaista sinkkiä.

Enintään 40 mg:n päivittäinen alkuaineena olevan sinkin saanti ravintolisistä tai sinkkipastilleista ei yleensä aiheuta haittavaikutuksia terveille aikuisille.

Suurempia annoksia voidaan käyttää lyhytaikaisesti lääkärin valvonnassa, yleensä enintään 150 mg päivässä.

Onko omega-3:n, D-vitamiinin ja sinkin välillä yhteisvaikutuksia?

Omega-3:n ja D-vitamiinin väliset vuorovaikutukset

Omega-3-rasvahappojen ja D-vitamiinin välillä ei ole tunnettuja yhteisvaikutuksia. Molemmat ovat rasvaliukoisia ravintoaineita, mutta ne eivät kilpaile imeytymisestä eivätkä vaikuta kielteisesti toistensa biologiseen aktiivisuuteen.

Joidenkin todisteiden mukaan omega-3-rasvahapot voivat itse asiassa parantaa D-vitamiinin imeytymistä ja toimintaa.

Omega-3-rasvahapot imeytyvät solukalvoihin aiheuttaen suotuisia rakenteellisia muutoksia. Tämä näyttää edistävän D-vitamiinin sitoutumista ja signalointia solureseptorien kautta.

Sen vuoksi omega-3-rasvahappoja voi käyttää turvallisesti yhdessä D-vitamiinin kanssa, ja lisäksi omega-3-rasvahappolisät voivat parantaa D-vitamiinitilannetta.

Omega-3:n ja sinkin väliset vuorovaikutukset

D-vitamiinin tavoin omega-3-rasvahapoilla ei ole negatiivista vuorovaikutusta sinkin imeytymisen tai täydentämisen kanssa.

On joitakin todisteita siitä, että omega-3-rasvahapot ja sinkki voivat olla synergistisiä tietyissä toiminnoissa:

 • Haavan paraneminen: Sekä omega-3:lla että sinkillä on keskeinen rooli tulehduksen ja kollageenin muodostumisen säätelyssä haavan paranemisen aikana. Tutkimukset osoittavat, että yhdistelmän täydentäminen on optimaalista toipumisen kannalta leikkauksen tai vamman jälkeen.
 • Koskemattomuus: DHA ja sinkki tukevat immuunisolujen toimintaa. Omega-3-valmisteiden yhdistäminen 20-50 mg:n sinkkiin vaikuttaa hyödylliseltä immuniteetin vahvistamiseksi infektioita vastaan.
 • Neuroprotektio: DHA ja sinkki ovat aivojen ja silmien solukalvojen keskeisiä rakenneosia. Molempien täydentäminen voi tukea paremmin kalvojen toimintaa ja ehkäistä näön heikkenemistä.

Kaiken kaikkiaan omega-3-rasvahapot ja sinkki eivät kilpaile imeytymisestä, ja molemmat tarjoavat ainutlaatuisia etuja immuniteetille, haavojen paranemiselle, silmille ja aivoille. Voit turvallisesti ottaa kalaöljyä tai muita omega-3-valmisteita yhdessä sinkin kanssa.

D-vitamiinin ja sinkin väliset vuorovaikutukset

Sinkin ja D-vitamiinin välillä ei ole kielteisiä yhteisvaikutuksia. Koska molemmat imeytyvät ohutsuolesta, toisen erittäin suuret annokset voivat mahdollisesti vaikuttaa toisen imeytymiseen.

Tämä ei kuitenkaan yleensä ole ongelma normaaleilla lisäannoksilla. Molempien ravintoaineiden hyödyt säilyvät, kun sinkkiä ja D-vitamiinia otetaan kohtuullisia määriä yhdessä.

Itse asiassa D-vitamiinin ja sinkin yhdistäminen voi olla hyödyllistä luuntiheyden lisäämiseksi ja osteoporoosin ehkäisemiseksi.

 • D-vitamiini edistää kalsiumin imeytymistä ja luun muodostumista. Sinkki on välttämätön D-vitamiinin aktivoimiseksi ja mineralisaation stimuloimiseksi.
 • D-vitamiinin ja 30 mg sinkin yhteiskäytön on todettu parantavan useita luun aineenvaihdunnan merkkiaineita ja lisäävän luuntiheyttä enemmän kuin pelkkä D-vitamiini.

Sinkkilisä ei myöskään vaikuta veren D-vitamiinitasoihin. Tarjoamalla sekä D-vitamiinia että sinkkiä varmistetaan, että luut saavat näiden kahden ravintoaineen synergistiset hyödyt.

Omega-3:n, D-vitamiinin ja sinkin yhteiskäytön mahdolliset sivuvaikutukset

Kun omega-3-, D-vitamiini- ja sinkkivalmisteet otetaan suositelluilla annoksilla, ne ovat hyvin siedettyjä ja niiden sivuvaikutukset ovat vähäisiä. On kuitenkin olemassa joitakin mahdollisia haittavaikutuksia, joista on syytä olla tietoinen:

 • Ruoansulatuskanavan oireet: Suuret annokset omega-3-rasvahappoja voivat aiheuttaa pahoinvointia, ripulia, närästystä ja vatsakipua. Myös sinkkilisät voivat joskus ärsyttää vatsaa. Niiden ottaminen ruoan kanssa minimoi usein ruoansulatuskanavan haittavaikutukset.
 • Epämiellyttävä maku: Omega-3-kalaöljyvalmisteet voivat jättää epämiellyttävän kalaisen jälkimaun. Myös sinkkilisät voivat antaa metallisen maun. Pieni välipala niiden ottamisen jälkeen voi peittää maun.
 • Lisääntynyt verenvuotoriski: Omega-3:n erittäin suuri saanti voi pidentää verenvuotoaikaa. Tämä voi olla huolenaihe ennen leikkausta. Sinkkilisä kumoaa tämän vaikutuksen, joten sinkin ottaminen yhdessä omega-3-rasvahappojen kanssa todennäköisesti poistaa verenvuotoriskin.
 • Hyperkalsemia: Jos saavutetaan erittäin korkeat 25(OH)D-pitoisuudet, yli 100 ng/ml, suurten kalsiumpitoisuuksien riski kasvaa. Hyperkalsemia aiheuttaa pahoinvointia, sekavuutta, munuaiskiviä ja epänormaaleja sydämen rytmihäiriöitä. Useimmat kohtuullisia D-vitamiiniannoksia käyttävät ihmiset eivät koe hyperkalsemiaa.
 • Immuunisuppressio: Sinkki: Liiallinen sinkkilisä, joka ylittää 40 mg päivässä, voi estää immuunisolujen toimintaa. Tämän vuoksi sinkkipastilleja vilustumiseen käytetään vain lyhytaikaisesti. Myös D-vitamiini vaikuttaa immuniteettiin, joten suuri saanti voi muuttaa immuunivastetta.

Yleisesti ottaen haittavaikutukset ovat harvinaisia, jos omega-3-, D-vitamiini- ja sinkkivalmisteita käytetään suositusten mukaisesti eikä suurina annoksina. Keskustele lääkärisi kanssa sopivasta annostelusta terveyshistoriasi perusteella.

Kenen pitäisi olla varovainen yhdistämällä nämä lisäravinteet?

Tiettyjen henkilöiden tulisi olla varovaisempia ottaessaan suuria määriä omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja sinkkiä samanaikaisesti:

1. Ne, joilla on hyytymishäiriöitä

Erittäin runsas omega-3:n saanti voi pidentää verenvuotoaikaa. Henkilöiden, joilla on hemofilia, von Willebrandin tauti tai jotka käyttävät verenohennuslääkkeitä, kuten Coumadinia, tulisi rajoittaa omega-3-rasvahappojen saanti alle 3 grammaan päivässä, ellei lääkäri ole hyväksynyt sitä.

2. Ne, jotka käyttävät lääkkeitä, joilla on yhteisvaikutuksia

 • Omega-3-rasvahapoilla, K-vitamiinilla, valkosipulilla, ginkgo biloballa, aspiriinilla ja tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla, on myös lieviä verenohennusvaikutuksia. Useiden näiden yhdistäminen reseptilääkkeillä saataviin antikoagulantteihin voi aiheuttaa verenvuotoriskin.
 • Suun kautta otettava sinkki voi heikentää lääkkeiden, kuten kinoloniantibioottien, tetrasykliinien ja penisillamiinin, imeytymistä. Lisäravinteet on ehkä porrastettava.
 • "Aurinkovitamiini" voi olla vuorovaikutuksessa eri lääkkeiden kanssa ja muuttaa niiden hajoamista tai vaikutuksia. Steroidit, kolesterolilääkkeet, verenpainelääkkeet ja syöpähoidot kuuluvat niihin, joihin ne voivat vaikuttaa.

3. Autoimmuunisairauksia sairastavat

Autoimmuunisairauksissa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan. Vaikka on epäselvää, sekä D-vitamiini että sinkki muokkaavat immuniteettia ja saattavat mahdollisesti pahentaa autoimmuunireaktioita. Varovaisuus on perusteltua esimerkiksi lupuksen, nivelreuman ja multippeliskleroosin kaltaisissa sairauksissa.

4. Postmenopausaaliset naiset

Sinkin ja D-vitamiinin puutteen riski kasvaa vaihdevuosien jälkeen. Iäkkäiden naisten on kuitenkin oltava varovaisia myös liiallisen sinkin ja D-vitamiinin saannin suhteen, koska osteoporoosin ja munuaisten toimintahäiriöiden todennäköisyys kasvaa.

5. Ne, joilla on munuaissairauksia

Liian suuret D-vitamiini- ja sinkkiannokset voivat olla myrkyllisiä niille, joilla on munuaisten vajaatoiminta. Munuaissairaudet estävät niiden aineenvaihduntatuotteiden erittymistä, mikä aiheuttaa mahdollisia kertymiä ja haittavaikutuksia. Annostusta on mukautettava munuaistoiminnan merkkiaineiden, kuten eGFR:n, perusteella.

Jos sinulla on jokin sairaus tai käytät lääkkeitä, neuvottele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen lisäravinteiden käytön aloittamista. Hän voi auttaa määrittämään turvallisen saantitason, joka on räätälöity terveydentilasi mukaan.

Seuraavassa on muutamia vinkkejä omega-3-, D-vitamiini- ja sinkkivalmisteiden turvalliseen yhteiskäyttöön:

 • Ota ne ruoan kanssa vatsavaivojen minimoimiseksi. Rasvainen kala, kuten lohi tai avokado, ovat hyviä vaihtoehtoja omega-3:n imeytymisen tehostamiseksi.
 • Annostele annokset päivän aikana sen sijaan, että ottaisit kaikki lisäravinteet kerralla. Näin estät rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiskyvyn ylittymisen.
 • Etsi omega-3-lisäravinne, joka sisältää antioksidantteja, kuten E-vitamiinia, rasvahappojen hapettumisen estämiseksi.
 • Valitse laadukkaita tuotteita hyvämaineisilta tuotemerkeiltä, joille tehdään riippumattomia testejä. Tarkista, onko tuotteissa GOED:n, NSF:n ja USP:n kaltaisten järjestöjen sinettejä.
 • Lue lisäravinteiden etiketti varmistaaksesi annosta kohti annettujen omega-3-rasvahappojen (EPA/DHA), D-vitamiinin ja alkuaineena olevan sinkin tyypin ja määrän.
 • Aloita pienemmillä annoksilla ja nouse ylöspäin. Omega-3-rasvahapoista, D-vitamiinista ja sinkistä on hyötyä eri saantimäärissä. Mega-annokset eivät välttämättä johda parempiin tuloksiin.
 • Testaa D-vitamiinitasosi uudelleen 3-4 kuukauden kuluttua lisäravinteiden ottamisen aloittamisesta, jotta vältetään liiallinen kertyminen ja hyperkalsemia.
 • Ota sinkkiä lyhytaikaisesti immuunipuolustuksen haasteiden tai haavojen aikana ja anna sitten kehollesi taukoa suurista annoksista.
 • Tarkkaile mahdollisia liiallisen saannin merkkejä, kuten pahoinvointia, metallista makua, heikkoutta tai huimausta.
 • Kerro terveydenhuollon tarjoajalle kaikista käyttämistäsi lisäravinteista, myös omega-3-rasvahapoista, D-vitamiinista ja sinkistä. Keskustele optimaalisesta annostelusta ja mahdollisista varotoimista, jotka perustuvat sairaushistoriaasi.

Omega-3-rasvahappojen, D-vitamiinin ja sinkin yhdistämistä kohtuullisina annoksina pidetään yleisesti ottaen turvallisena ja hyödyllisenä useimmille ihmisille. Näiden vinkkien noudattaminen auttaa sinua maksimoimaan terveyshyödyt ja minimoimaan mahdolliset haittavaikutukset. Kuten aina, ota yhteyttä lääkäriin, jos lisäravinteiden ottaminen huolestuttaa sinua.

Päätelmä

Yhteenvetona voidaan todeta, että omega-3-rasvahapot, D-vitamiini ja sinkki ovat erittäin hyödyllisiä ravintoaineita, joita on turvallista ja hyödyllistä käyttää yhdessä.

Suositelluilla lisäannoksilla niillä ei ole kielteisiä yhteisvaikutuksia tai merkittäviä sivuvaikutuksia. Itse asiassa tutkimukset osoittavat, että omega-3-rasvahapot voivat jopa lisätä D-vitamiinin imeytymistä ja toimintaa.

Näiden lisäravinteiden yhdistäminen tarjoaa päällekkäisiä hyötyjä immuniteetille, luun lujuudelle, haavojen paranemiselle, sydämen terveydelle, aivotoiminnalle ja tulehduksille. Ne auttavat vähentämään suurten kroonisten sairauksien, kuten sydänsairauksien, diabeteksen, syövän ja osteoporoosin riskiä.

Erittäin suuri saanti voi kuitenkin aiheuttaa haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia henkilöille, joilla on tiettyjä sairauksia. Jos haluat pysyä turvallisella puolella, noudata annosteluohjeita, ota ne ruoan kanssa, hajauta annokset ja ilmoita lääkärillesi kaikista käyttämistäsi lisäravinteista.

Vaikka ruokavalion tulisi aina olla etusijalla, laadukkaat omega-3-, D-vitamiini- ja sinkkivalmisteet ovat turvallinen ja tehokas strategia ravintoaineiden puutteiden täyttämiseksi ja optimaalisen hyvinvoinnin tukemiseksi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku