Voiko Fish Oil auttaa Flu?

Published:

Flunssa on yleinen hengitystieinfektio, joka voi todella tehdä sinut toimintakyvyttömäksi. Kuume, vatsakivut, yskä, kurkkukipu ja väsymys pitävät ihmiset usein päiväkausia sängyssä. Vaikka vakavien flunssan oireiden vuoksi on aina mentävä lääkäriin, monet miettivät, voisivatko luonnolliset lääkkeet, kuten kalaöljy, helpottaa ja nopeuttaa paranemista.

Tässä artikkelissa perehdytään kalaöljyyn ja flunssaan liittyvään näyttöön. Tutkimme:

 • Mitä kalaöljy on ja sen hyödyt
 • Miten kalaöljyn ominaisuudet voivat auttaa torjumaan influenssaa
 • Tieteellinen tutkimus kalaöljystä flunssan ehkäisyssä ja hoidossa
 • Suositeltu annostus flunssaa varten
 • Vinkkejä kalaöljyn tehokkuuden maksimoimiseksi
 • Huolet ja sivuvaikutukset, jotka on syytä tietää

Voiko Fish Oil auttaa Flu?

Loppuun mennessä ymmärrät, miten kalaöljy toimii flunssakauden aikana ja voiko se auttaa sinua taistelemaan tautia vastaan, jos sairastut.

Mikä on kalaöljy?

Kalaöljy on ravintolisä, joka on peräisin rasvaisten kalojen, kuten lohen, tonnikalan, sardiinien ja makrillin kudoksista. Se sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja eikosapentaeenihappoa (EPA) ja dokosaheksaeenihappoa (DHA).

Omega-3-rasvahapot tarjoavat monenlaisia terveyshyötyjä pääasiassa vähentämällä tulehduksia elimistössä. Krooninen tulehdus on monien sairauksien keskeinen aiheuttaja.

Kalaöljystä saatavien omega-3-rasvahappojen todistettuja hyötyjä ovat muun muassa:

 • Triglyseridien alentaminen ja sydämen terveyden parantaminen
 • Aivojen toiminnan ja mielenterveyden tukeminen
 • Nivelkipujen ja jäykkyyden lievittäminen
 • Immuniteetin vahvistaminen
 • Silmien ja ihon terveyden parantaminen
 • Sikiön terveen kehityksen tukeminen raskauden aikana

EPA:n ja DHA:n tulehdusta ehkäisevät ja immuunijärjestelmää vahvistavat ominaisuudet tekevät kalaöljystä mahdollisen lääkkeen influenssaoireisiin.

Miten Fish Oil voi auttaa torjumaan flunssaa?

Influenssavirus aiheuttaa flunssan tartuttamalla nenän, kurkun ja keuhkojen soluja. Tämä saa immuunijärjestelmän vapauttamaan tulehdusta edistäviä sytokiineja, jotka tappavat tartunnan saaneita soluja ja pysäyttävät viruksen lisääntymisen.

Tämä tulehdusreaktio aiheuttaa flunssan oireita, kuten kurkkukipua, kuumetta, päänsärkyä ja kehon kipuja. Liiallinen tulehdus voi kuitenkin myös vahingoittaa terveitä kudoksia ja pitkittää sairautta.

Seuraavassa on lueteltu joitakin tapoja, joilla kalaöljyn EPA ja DHA voivat auttaa torjumaan influenssaa:

1. Vähentää tulehdusta

EPA ja DHA ovat voimakkaita anti-inflammatorisia ravintoaineita, jotka auttavat säätelemään tulehdusreaktiota. Ne kilpailevat arakidonihapon (AA) kanssa - omega-6-rasvahappo, joka muuntuu tulehdusta aiheuttaviksi yhdisteiksi.

Kalaöljy auttaa vähentämään AA:sta tuotettuja tulehdussytokiineja, prostaglandiineja ja leukotrieenejä. Tämä rauhoittaa systeemistä tulehdusta ja siihen liittyviä flunssan oireita, kuten kuumetta, huonovointisuutta ja vilunväristyksiä.

2. Tukee immuunijärjestelmän toimintaa

Omega-3:t vahvistavat immuniteettia monin tavoin:

 • Lymfosyyttien ja fagosyyttien aktiivisuuden ja lisääntymisen lisääminen.
 • Luonnollisten tappajasolujen aktiivisuuden lisääminen viruksia vastaan
 • Parantaa immuunisolujen kiertoa ja siirtymistä tartunta-alueille.

Tämä vahvistaa elimistön puolustuskykyä flunssavirusta vastaan aktivoimatta kuitenkaan liikaa tulehdusreaktiota.

3. Suojaa keuhkokudosta

Kalaöljyn sisältämät EPA ja DHA tukevat keuhkojen toimintaa useiden mekanismien kautta. Tutkimukset osoittavat, että ne voivat:

 • Parantaa keuhkoputkien laajenemista ja hengitysteiden halkaisijaa.
 • Estävät liman liikeruiskutusta
 • Vähentää keuhkotulehdusta ja infektioiden aiheuttamia vaurioita.
 • Tehostaa keuhkojen surfaktanttia asianmukaista kaasujen vaihtoa varten.

Tämä auttaa torjumaan flunssan komplikaatioita, kuten hengitysvaikeuksia, keuhkoputkentulehdusta ja keuhkokuumetta.

4. Tukee suoliston esteen toimintaa

Joidenkin tutkimusten mukaan DHA voi kiristää suolistosolujen välisiä liitoksia ja estää "vuotoa". Tämä estää endotoksiineja pääsemästä verenkiertoon ja aiheuttamasta tulehdusta.

EPA ja DHA muuttavat myös suolistomikrobistoa hyödyllisellä tavalla. Tämä auttaa estämään virusten ja bakteerien leviämistä ruoansulatuskanavan ulkopuolelle.

Teoriassa omega-3-rasvahappojen suolistohyödyt voivat siis auttaa hillitsemään influenssavirusta ja estämään sen leviämisen suolistosta keuhkoihin.

5. Hallitsee influenssan aiheuttamaa oksidatiivista stressiä.

Influenssan kaltaiset virukset laukaisevat immuunisolut vapauttamaan reaktiivisia happilajeja tuhoamaan tartunnan saaneita soluja. Tämä aiheuttaa kuitenkin myös hapetusstressiä erityisesti keuhkoissa.

Kalaöljyn omega-3-rasvahapoilla on antioksidanttisia vaikutuksia, jotka auttavat torjumaan näitä hapettumisvaurioita. DHA:ta pääsee myös solukalvoihin suojaamaan niitä vapailta radikaaleilta.

Näiden mekanismien kautta kalaöljy voi suojata keuhkovaurioilta ja helpottaa flunssan aiheuttamia hengitysvaikeuksia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kalaöljy voi tieteellisesti perustellusti auttaa sekä ehkäisemään että hoitamaan flunssaa säätelemällä tulehdusta, tukemalla immuniteettia, suojaamalla keuhkoja ja torjumalla hapetusstressiä.

Mitä tutkimus sanoo?

Kalaöljy on teoriassa lupaava lääke flunssan hoitoon, mutta mitä tieteellinen näyttö todellisuudessa osoittaa?

Seuraavassa on katsaus tärkeimpiin kliinisiin tutkimuksiin kalaöljyn tai omega-3-rasvahappojen vaikutuksista influenssatartuntoihin:

Ennaltaehkäisytutkimukset

 • Tutkimuksessa, johon osallistui 470 pitkäaikaishoidossa olevaa iäkästä aikuista, havaittiin, että 12 kuukauden ajan päivittäin omega-3-valmistetta nauttineilla oli yhteensä 23 prosenttia vähemmän hengitystieinfektiopäiviä. Myös flunssatapaukset vähenivät, vaikkakaan eivät tilastollisesti merkitsevässä määrin.
 • Tutkimuksessa, johon osallistui 90 ylipainoista miestä, ryhmässä, joka otti 1,5 grammaa DHA:ta leväöljystä neljän viikon ajan, oli influenssarokotuksen jälkeen korkeammat influenssan IgM- ja IgG-vasta-ainepitoisuudet kuin lumelääkkeessä. DHA-ryhmällä oli myös vähemmän vilustumis- ja flunssaoireita.
 • Thaimaalaisilla koululaisilla, jotka saivat kalaöljylisää 6 kuukauden ajan, oli huomattavasti vähemmän A-influenssatartuntoja kuin lumelääkettä saaneilla. Hengityselinsairauksista johtuvien sairauspäivien kokonaismäärä väheni kalaöljyryhmässä 29 prosenttia.

Hoitotutkimukset

 • Useat eläinkokeet osoittavat, että hiirten esikäsittely omega-3-rasvahapoilla vähentää keuhkotulehdusta, immuunisolujen infiltraatiota ja viruksen lisääntymistä influenssatartuntojen aikana. Myös eloonjäämisluvut paranevat.
 • Useat tutkimukset osoittavat, että kalaöljyn tai krilliöljykapselien ottaminen ensimmäisen sairastumisen yhteydessä voi vähentää flunssan ja flunssan oireiden vakavuutta ja kestoa. Hyödyt näyttävät olevan suurimmat, kun käytetään vähintään 2 grammaa EPA/DHA:ta päivässä.
 • Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että suuriannoksinen omega-3-infuusio välittömästi influenssarokotuksen jälkeen tehosti immuunivastetta ja lähes kaksinkertaisti tuotettujen vasta-aineiden määrän.
 • Ihmisillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että terapeuttisten omega-3-valmisteiden käyttö ARDS:n, sepsiksen ja muiden kriittisten sairauksien hoidossa parantaa hapensaantia ja eloonjäämisastetta. Tämä viittaa hyötyihin myös hengenvaarallisten influenssakomplikaatioiden yhteydessä.

Kaiken kaikkiaan tutkimukset osoittavat, että kalaöljyllä on lupaavia vaikutuksia flunssan riskin pienentämiseen ja flunssan keston ja vakavuuden lyhentämiseen, jos sairastut. Hyödyt näyttävät olevan johdonmukaisimpia, kun EPA/DHA:ta saadaan enemmän, vähintään 1-2 grammaa päivässä.

Mikä on suositeltu Fish Oil Annostus Flu?

Terveiden aikuisten tulisi pyrkiä saamaan vähintään 250-500 mg EPA:n ja DHA:n yhdistelmää päivässä tavanomaisten immuunijärjestelmän ja tulehduksen hoitoon liittyvien hyötyjen saavuttamiseksi. Tutkimusten mukaan flunssan ehkäisyyn ja oireiden lievittämiseen saatetaan kuitenkin tarvita suurempia annoksia.

Seuraavassa on suositellut terapeuttiset annokset, kun käytät kalaöljyä flunssan torjuntaan:

Ennaltaehkäisyä varten

Ota 1000-2000 mg EPA+DHA:ta päivittäin flunssakauden aikana vähintään 2-3 viikkoa ennen flunssan alkamista. Tämä suurempi annos nostaa omega-3-tasoja, mikä lisää viruksen vastaista immuniteettia ja vastustuskykyä.

Jaa tämä 2-3 pienempään annokseen, jotka on jaettu päivän mittaan ruoan kanssa GI-sivuvaikutusten minimoimiseksi. Kokeile yhdistää aamu- ja ilta-annokset aamiaisen ja päivällisen kanssa.

Hoitoa varten

Kun sairastut, nosta annostasi 3000-4000 mg:aan EPA+DHA:n kokonaismäärää päivittäin. Tämä suurempi määrä auttaa taltuttamaan tulehduksen ja aktiivisten infektioiden aiheuttamat keuhkovauriot.

Jaa tämä 3-4 annokseen, jotka otetaan aterioiden yhteydessä ja ennen nukkumaanmenoa. Ota vähintään 7-10 päivän ajan tai kunnes oireet häviävät.

Useimmat kalaöljykapselit sisältävät noin 250-500 mg EPA+DHA:ta 1000 mg:ssa. Saadaksesi 3 grammaa omega-3:aa sinun pitäisi siis ottaa 6 tavallista kapselia päivässä.

Aloita aina pienellä annoksella ja lisää sitä vähitellen muutaman päivän aikana, kun otat megaannoksia kalaöljyä. Keskustele lääkärisi kanssa suurista annoksista, jos käytät verenohennuslääkkeitä tai sinulla on muita sairauksia.

Vinkkejä kalaöljyn tehokkuuden maksimoimiseksi flunssan ja flunssan hoidossa

Seuraavassa on muutamia yksinkertaisia vinkkejä kalaöljyn hyötyjen tehostamiseksi sekä influenssan ennaltaehkäisyssä että sen lievittämisessä:

 • Valitse laadukas kalaöljyvalmiste, joka sisältää vähintään 500 mg EPA+DHA:ta yhteensä 1000 mg:n kapselissa. Nestemäinen kalaöljy voi tarjota paremmin suuria annoksia.
 • Etsi kalaöljyjä, joihin on lisätty E-vitamiinia tai rosmariiniuutetta tuoreuden säilyttämiseksi ja rasvahappojen hapettumisen estämiseksi.
 • Säilytä kalaöljyä jääkaapissa tai pakastimessa pilaantumisen ja mädäntymisen estämiseksi.
 • Ota kalaöljyä yhdessä rasvanlähteen, kuten avokadon, pähkinöiden tai oliiviöljyn kanssa. Tämä tehostaa rasvahappojen imeytymistä.
 • Huolehdi riittävästä D-vitamiinin saannista, sillä D-vitamiinin puute heikentää immuunitoimintaa ja infektiovastetta. Monet kalaöljyvalmisteet sisältävät myös D-vitamiinia.
 • Yhdistä valkosipulin, inkiväärin, vihreän teen tai kurkuma-valmisteiden kanssa niiden synergististen antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen vaikutusten vuoksi.
 • Lisää hedelmien ja vihannesten käyttöä sairaana saadaksesi enemmän immuunijärjestelmää tukevia A- ja C-vitamiineja.
 • Juo luulientä, vihreitä smoothieita tai elektrolyyttijuomia, jotta pysyt nesteytettynä ja helpotat flunssan oireita.

Aloita suurempi omega-3-annos heti ensimmäisten sairauden merkkien ilmaantuessa ennen voimakkaiden oireiden kehittymistä. Ennaltaehkäisevästi ota kalaöljyä päivittäin koko flunssakauden ajan.

Onko olemassa huolenaiheita tai sivuvaikutuksia High-Dose Fish Oil?

Useimmat ihmiset sietävät kalaöljyvalmisteita erittäin hyvin, varsinkin kun ne otetaan aterioiden yhteydessä. Pienellä osalla voi kuitenkin esiintyä haittavaikutuksia, kuten:

 • Kalamainen jälkimaku - mehun, sitruunaveden tai kahvin kanssa nauttiminen voi auttaa peittämään maun. Myös kapseleiden pakastaminen vähentää kalamaista röyhtäilyä.
 • GI-oireet - Pahoinvointi, närästys, ripuli. Aloittamalla pienellä annoksella ja lisäämällä sitä hitaasti estetään yleensä tämä.
 • Lisääntyneet mustelmat tai verenvuodot - Hyvin suuret, yli 3 gramman annokset voivat pidentää verenvuotoaikaa. Tämä on yleensä huolenaihe vain verenohennuslääkkeitä saaville.

On myös muutamia ryhmiä, joiden on ehkä noudatettava suurempaa varovaisuutta kalaöljyn runsaan saannin suhteen:

 • Ne, joilla on omega-3-allergia tai kala-allergia - Kokeile vaihtoehtoista omega-3-lähdettä, kuten leväöljyä.
 • Verenohennuslääkkeitä käyttävät - Keskustele annostasi lääkärisi kanssa ja tarkkaile lisääntyneitä mustelmia.
 • Diabetesta tai immuunijärjestelmän häiriöitä sairastavat - Omega-3-rasvahapot voivat vaikuttaa verensokeriin ja immuniteettiin, joten optimaalisesta annostelusta on keskusteltava terveydenhuollon tarjoajan kanssa.

Lue aina tuoteselosteet mahdollisten allergeenien ja lääkkeiden yhteisvaikutusten varalta. Kysy lääkäriltäsi kalaöljylisäravinteiden mega-annostelusta, jos sinulla on jokin sairaus tai käytät reseptilääkkeitä.

Johtopäätös - Pitäisikö sinun pitäisi ottaa Fish Oil Flu?

Influenssa voi pudottaa sinut jaloilta ja aiheuttaa jopa vakavia komplikaatioita riskiryhmille. Vaikka vuosittainen influenssarokotus on paras ennaltaehkäisykeino, kalaöljy voi lisäksi tukea immuunijärjestelmää ja lievittää oireita.

Kalaöljyn sisältämillä EPA:lla ja DHA:lla on voimakkaita anti-inflammatorisia ja antioksidanttisia ominaisuuksia. On näyttöä siitä, että vähintään 1 000 mg:n päivittäinen lisäannos voi vähentää flunssan riskiä ja lyhentää flunssan kestoa, jos sairastut.

Suuremmat annokset, jopa 4 grammaa päivässä, vaikuttavat tehokkaimmilta oireiden lievittämisessä flunssan puhjettua. Omega-3-rasvahapot auttavat säätelemään tulehdusta, vahvistavat immuniteettia, suojaavat keuhkoja ja torjuvat virusvaurioita.

Kalaöljy ei kuitenkaan edelleenkään korvaa lääketieteellistä hoitoa. Ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos sinulle ilmaantuu vakavia tai hengenvaarallisia flunssan oireita, kuten hengitysvaikeuksia, jatkuvaa kuumetta tai nestehukkaa.

Kaiken kaikkiaan kalaöljyn lisäravinteista voi olla täydentäviä hyötyjä tänä influenssakautena, kun niitä käytetään yhdessä influenssarokotusten, hyvän hygienian ja asianmukaisen sairaanhoidon kanssa. Varmista vain, että valitset laadukkaan lisäravinteen, otat tarpeisiisi sopivan annoksen ja seuraat mahdollisia sivuvaikutuksia.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Tuotehaku