Auttaako CoQ10 alentamaan triglyseridien määrää?
Published:
Kohonneet triglyseridipitoisuudet ovat yleinen terveysongelma, joka koskee miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Tutkimusten mukaan koentsyymi Q10:n (CoQ10) lisääminen voi joissakin tapauksissa auttaa alentamaan triglyseriditasoja. Tässä artikkelissa tarkastellaan CoQ10:tä ja triglyseridejä koskevaa näyttöä, mahdollisia mekanismeja, sitä, ketkä voivat hyötyä, optimaalista annostelua ja turvallisuusnäkökohtia.
Sisällysluettelo:
- Mitä ovat triglyseridit?
- Mikä on CoQ10?
- Miten CoQ10 voi auttaa alentamaan triglyseridien määrää?
- CoQ10:tä ja triglyseridejä koskeva kliininen tutkimus
- Kuka voi hyötyä CoQ10:stä triglyseridien alentamiseksi?
- CoQ10-annos triglyseridien alentamiseksi
- Onko CoQ10 turvallinen?
- Pitäisikö sinun ottaa CoQ10:tä triglyseridien alentamiseksi?
- Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit
Mitä ovat triglyseridit?
Triglyseridit ovat eräänlainen veressä oleva rasvatyyppi. Syömisen jälkeen elimistö muuttaa kalorit, joita se ei tarvitse välittömästi, triglyserideiksi, jotka sitten kuljetetaan rasvasoluihin varastoitaviksi.
Triglyseridit ovat peräisin:
- Ylimääräiset hiilihydraatit
- Rasvaiset elintarvikkeet
- Alkoholi
- Sokerit
Normaali triglyseridipitoisuus on alle 150 mg/dl. Rajatasolla korkea on 150-199 mg/dl. Korkeat triglyseridiarvot ovat 200 mg/dl tai enemmän.
Korkeat triglyseridit eivät useinkaan aiheuta oireita. Mutta ajan myötä ne voivat lisätä riskiä:
- Sydänkohtaus ja aivohalvaus
- Rasvainen maksasairaus
- Haimatulehdus
- Metabolinen oireyhtymä
Elämäntapamuutokset, kuten ruokavalio, liikunta ja laihduttaminen, voivat auttaa alentamaan triglyseridien määrää. Joissakin tapauksissa voidaan suositella myös lääkitystä tai lisäravinteita.
Mikä on CoQ10?
Koentsyymi Q10 (CoQ10) on elimistön luonnollisesti tuottama antioksidantti, joka on elintärkeä solujen energiantuotannossa. Se on keskittynyt elimiin, kuten sydämeen, munuaisiin ja maksaan, jotka tarvitsevat runsaasti energiaa.
Joitakin keskeisiä tietoja CoQ10:stä:
- Läsnä kaikissa ihmisen soluissa
- Osallistuu ATP:n, solun tärkeimmän energiamolekyylin, valmistukseen.
- Toimii voimakkaana antioksidanttina
- Vähenee iän myötä
- Joihinkin sairauksiin liittyvät puutteet
- Saatavana lisänä
Täydentävää CoQ10:tä on saatavana ubikinonina tai ubikinolina. Ubikinoli on aktiivisempi antioksidanttimuoto, joka imeytyy parhaiten elimistöön.
Miten CoQ10 voi auttaa alentamaan triglyseridien määrää?
Tutkimusten mukaan CoQ10 voi auttaa normalisoimaan triglyseridipitoisuuksia useiden mahdollisten mekanismien kautta:
Parantaa rasvan aineenvaihduntaa
CoQ10 on välttämätön mitokondrioiden ATP-tuotannolle. Tämä tuottaa soluille energiaa aineenvaihduntaprosesseja, kuten rasva-aineenvaihduntaa, varten.
Lisäämällä solujen energiaa CoQ10 tehostaa rasvan hajoamista. Tämä koskee myös triglyseridipitoisia lipoproteiineja.
Kun rasvan aineenvaihdunta paranee, triglyseridit poistuvat verestä tehokkaammin.
Parantaa insuliiniherkkyyttä
Insuliiniresistenssi on keskeinen syy korkeisiin triglyseridipitoisuuksiin. Se heikentää elimistön kykyä reagoida insuliiniin ja säädellä glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaa.
Antioksidanttina ja muiden reittien kautta CoQ10 voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja verensokerin hallintaa. Tämä auttaa palauttamaan normaalin rasva- ja triglyseridiaineenvaihdunnan.
Vähentää tulehdusta
Krooninen tulehdus edistää dyslipidemiaa ja on yhteydessä kohonneisiin triglyserideihin.
CoQ10 toimii anti-inflammatorisena aineena, joka voi vähentää tulehduksen aiheuttamia häiriöitä rasva-aineenvaihdunnassa.
Suojaa verisuonia
Verisuonten oksidatiiviset vauriot ja verisuonten toimintahäiriöt edistävät ateroskleroosia. Tämä voi muuttaa rasva-aineenvaihduntaa ja nostaa triglyseridien määrää.
CoQ10:n antioksidanttivaikutukset auttavat suojaamaan verisuonia ja voivat estää triglyseridien kertymistä verisuonten seinämiin.
Säätelee geeniekspressiota
CoQ10 moduloi glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaan osallistuvien geenien ilmentymistä. Tämä sisältää sellaisten geenien aktivoimisen, jotka tehostavat rasvan hajoamista ja estävät rasvan varastoitumista.
Metabolisten geenireittien säätely voi edistää triglyseridien vähenemistä.
Vaikka tutkimus on vielä selvittämättä erityisiä mekanismeja, tutkijat uskovat, että CoQ10:n metaboliset, verisuonitautien, tulehduksenesto- ja antioksidanttiominaisuudet todennäköisesti vaikuttavat kaikki triglyseridipitoisuuksien alentamiseen.
CoQ10:tä ja triglyseridejä koskeva kliininen tutkimus
Useissa kliinisissä tutkimuksissa on tutkittu CoQ10-lisäyksen vaikutuksia veren lipidiprofiileihin, mukaan lukien triglyseriditasot:
- Eräässä tutkimuksessa 44 hyperlipidemiaa sairastavaa potilasta otti 100 mg CoQ10:tä päivittäin. 12 viikon kuluttua triglyseridit laskivat keskimäärin 43 mg/dl lumelääkkeeseen verrattuna. Myös kokonaiskolesteroli parani.
- Ylipainoisilla miehillä, jotka saivat 100 mg CoQ10:tä 12 viikon ajan, triglyseridien määrä laski merkittävästi 31 mg/dl lähtötasoon verrattuna. Myös LDL-kolesteroli laski.
- Potilaat, jotka käyttivät statiineja, saivat 100 mg CoQ10:tä tai lumelääkettä 3 kuukauden ajan. CoQ10-ryhmässä triglyseridien määrä väheni keskimäärin 29 mg/dl, kun taas lumelääkeryhmässä se nousi 3 mg/dl.
- Loppuvaiheen sydämen vajaatoimintapotilaat, jotka saivat CoQ10-valmistetta 2 mg/kg päivässä yhden vuoden ajan. Triglyseridit laskivat CoQ10-ryhmässä keskimäärin 29 mg/dl, ja lisäksi niillä oli anti-inflammatorisia vaikutuksia.
- Vuonna 2015 tehdyssä 10 tutkimuksen meta-analyysissä havaittiin, että CoQ10:llä oli merkittävä triglyseridien alentava vaikutus -26,8 mg/dl verrattuna lumelääkkeeseen. Parannuksia tapahtui vähintään 3 kuukauden 100-200 mg/vrk:n annoksella.
Vaikka kaikki tutkimukset eivät osoita merkittävää muutosta, yleinen näyttö tukee CoQ10-lisän antamista tehokkaana keinona vähentää kohonneita triglyseridejä yleensä 25-45 mg/dl:lla. Vaikutukset näyttävät olevan voimakkaimpia aineenvaihduntahäiriöissä, kuten diabeteksessa, liikalihavuudessa ja hyperlipidemiassa.
Kuka voi hyötyä CoQ10:stä triglyseridien alentamiseksi?
Tutkimuksen mukaan CoQ10:stä hyötyvät triglyseridien alentamisessa todennäköisimmin seuraavat henkilöt:
- Henkilöt, joilla on metabolinen oireyhtymä
- Hyperlipidemiaa tai sekamuotoista dyslipidemiaa sairastavat henkilöt
- Diabeetikot, erityisesti tyypin 2 diabeetikot.
- Lihavat tai ylipainoiset henkilöt
- Ne, joilla on ei-alkoholista rasvamaksasairautta.
- Pitkäaikaisesti statiineja käyttävät ihmiset
- Keski-ikäiset ja vanhemmat aikuiset
- Sydän- ja verisuonitautia sairastavat henkilöt
- Kaikki, joilla on korkeat triglyseridipitoisuudet tai jotka saavat triglyseridien alentavaa hoitoa.
CoQ10 voi tehostaa muiden triglyseridien alentamiseen tähtäävien toimenpiteiden, kuten ruokavalion, liikunnan, kalaöljyn, niasiinin ja fibraattien vaikutuksia. CoQ10-tilanteen tarkistamisella voidaan selvittää, vaikuttaako puutos korkeisiin triglyseridipitoisuuksiin.
CoQ10-annos triglyseridien alentamiseksi
Tehokas lisäannos CoQ10:tä triglyseridien vähentämiseksi näyttää olevan 100-200 mg päivässä vähintään 3 kuukauden ajan.
Suurempia, jopa 300 mg:n päivittäisiä annoksia voidaan käyttää vaikeaan hypertriglyseridemiaan lääkärin valvonnassa. Yli 100 mg:n annokset tulisi jakaa 2-3 pienempään annokseen päivän aikana imeytymisen parantamiseksi.
Veren CoQ10-tasojen mittaaminen voi auttaa ohjaamaan asianmukaista annostelua. Ubikinolin kaltaiset muodot ovat suositeltavampia, koska niiden biologinen hyötyosuus on suurempi kuin ubikinonin.
CoQ10 tulisi ottaa rasvaa tai öljyä sisältävän ruoan kanssa imeytymisen tehostamiseksi. Lisäravinteella, joka sisältää myös omega-3-kalaöljyä, saadaan triglyseridien alentamiseen liittyviä lisähyötyjä.
Kuten minkä tahansa uuden lisäravinteen kohdalla, on suositeltavaa aloittaa pienellä annoksella 50-100 mg päivässä ja lisätä CoQ10-annosta asteittain, jotta löydetään optimaalinen määrä, joka parantaa triglyseridien määrää.
Onko CoQ10 turvallinen?
Suositelluilla annoksilla CoQ10:tä pidetään erittäin turvallisena ja useimpien ihmisten hyvin sietämänä. Vakavia haittavaikutuksia tai lääkkeiden yhteisvaikutuksia ei ole raportoitu.
Mahdollisia vähäisiä haittavaikutuksia ovat:
- Vatsavaivat, pahoinvointi tai ripuli - minimoidaan ottamalla ruoan kanssa.
- Päänsärky - usein ohimenevä
- Unettomuus - vältä ottamista myöhään illalla.
- Ihottuma - harvoin raportoitu
CoQ10:n myrkyllisyys on erittäin vähäistä ja yliannostuksen riski on pieni sen huonon liukoisuuden vuoksi. Varfariinia käyttävien tulisi välttää sitä mahdollisten yhteisvaikutusten vuoksi.
Rasvaliukoisena antioksidanttina CoQ10 voi häiritä lipidiperoksidaatiomittauksia. Triglyseridejä ja maksaentsyymejä on seurattava vaikutusten arvioimiseksi, erityisesti lääkkeiden käytön yhteydessä.
CoQ10:llä ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia statiinien, fibraattien tai muiden kolesterolia alentavien lääkkeiden kanssa. Sitä annetaan usein torjumaan niiden mahdollisia CoQ10:tä heikentäviä vaikutuksia.
Pitäisikö sinun ottaa CoQ10:tä triglyseridien alentamiseksi?
Yhteenvetona voidaan todeta, että henkilöillä, joilla on kohonnut triglyseridipitoisuus, CoQ10:n lisääminen voi:
- Tarjoaa luonnollisen triglyseridien alentavan vaikutuksen.
- Vähentää triglyseridien määrää keskimäärin 25-45 mg/dl.
- Toimivat parantamalla rasva-aineenvaihduntaa, insuliiniherkkyyttä, verisuonten toimintaa, tulehdusta ja oksidatiivista stressiä.
- Tarjoaa optimaalisen hyödyn 100-200 mg:n annoksella päivässä, kun sitä käytetään vähintään 3 kuukauden ajan.
- Auttaa hallitsemaan korkeita triglyseridipitoisuuksia osana multimodaalista lähestymistapaa, joka sisältää ruokavalion, liikunnan ja muut lipidien säätelyhoidot.
- On turvallinen, vähäriskinen toimenpide lääkärin ohjauksessa.
Keskustele lääkärisi kanssa selvittääksesi, sopiiko CoQ10 sinulle osana yleistä triglyseridien hallintasuunnitelmaa. Veren CoQ10-testaus voi auttaa määrittämään, onko lisäravinteiden käyttö perusteltua.
Tämän artikkelin kirjoittamiseen käytetyt resurssit
- Koentsyymi Q10, University of Rochester Medical Center . https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=coenzymeq10.
- Molyneux SL, Young JM, Florkowski CM, Lever M, George PM. Koentsyymi Q10: itsenäinen kuolleisuuden ennustaja kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa. J Am Coll Cardiol. 2008;52:1435–1441. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109708021558
- Langsjoen PH, Langsjoen AM. Täydentävä ubikinoli potilailla, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta. Biofactors. 2008;32:119–128. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.5520320114
- Zhang Y, Liu C, Zhou L, et al. Koentsyymi Q10 parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja parantaa lihavuutta säätelemällä CaMKII-välitteistä PDE3B:tä ja lipolyysiä. Sci Rep. 2017;7(1):8147 . https://www.nature.com/articles/s41598-017-08467-6.
- McMackin CJ, Widlansky ME, Hamburg NM ja muut. Alfa-lipoiinihapon ja asetyyli-L-karnitiinin yhdistelmähoidon vaikutus verisuonten toimintaan ja verenpaineeseen sepelvaltimotautipotilailla. J Clin Hypertens (Greenwich). 2007;9(4):249‐255. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1524-6175.2007.06220.x
- Mortensen SA, Rosenfeldt F, Kumar A, et al. The effect of coenzyme Q10 on morbidity and mortality in chronic heart failure: results from Q-SYMBIO: a randomized double-blind trial. JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213177914012799
- Suksomboon N, Poolsup N, Juanak N. Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutukset diabeteksen metaboliseen profiiliin: järjestelmällinen katsaus ja meta-analyysi. J Clin Pharm Ther. 2015;40(4):413‐418. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcpt.12280
- Tabrizi R, Akbari M, Moosazadeh M, et al. Koentsyymi Q10-lisäyksen vaikutukset sepelvaltimotautipotilaiden lipidiprofiileihin: Satunnaistettujen kontrolloitujen tutkimusten systemaattinen katsaus ja meta-analyysi. Clin Nutr. 2019 Oct;38(5):2124-2132. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561418316100. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561418316100
- Gutiérrez-Mariscal FM, Yubero-Serrano EM, Villalba JM, López-Miranda J. Koentsyymi Q10: uusi tekijä, joka parantaa metabolista oireyhtymää. Curr Med Chem. 2019;26(10):1807-1826. https://www.eurekaselect.com/node/168448/article
- Eriksson JG, Forsén TJ, Mortensen SA, Rohde M. Koentsyymi Q10:n antamisen vaikutus aineenvaihdunnan säätelyyn potilailla, joilla on tyypin 2 diabetes mellitus. Biofactors. 1999;9(2-4):315-8. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/biof.5520090222